Interior Design Portfolio - Annie DeArmit

Page 1

P O RT F O L I O

Annie DeArmit interior design | 2017-2021


TABLE OF CONTENTS

EARLY BIRD LEARNING

THE CARLYLE

AMAN HQ

Education (Senior Capstone)

Multi-Family

Commercial


FRESH SQUEEZED IDEAS

STEEL BEANS

IN THE WATER

Commercial

Restaurant

Experiencial/Retail


EARLY BIRD LEARNING For my senior capstone project, I designed an early childhood development center based in Ellwood City, PA, with the focus on using materials and furniture that eliminate chemicals in their products. This center is comprised of a total of six classrooms, three kindergarten and three pre-k. It is centered around the large multi-purpose space that has a kitchen and food serving area attached to it. The centralized plan has symmetrical hallways with kindergarten on one side and pre-k on the other. At the end of the hallway on the kindergarten side, there are two gross motor rooms that are full of sensory activities and are places of exploration for the kids. The biggest thing I wanted to incorporate are the outdoor learning areas that are attached to the classrooms. They are connected through a Nano wall that can fully open to make it a very cohesive indoor outdoor learning environment.

WHOLESOME DIRECTIONALITY For many years, learning has been centered around the teacher and their performance, forgetting the needs of the children who are learning in the space. Society has become so focused on the future society that they are overlooking the needs of the children that will make that future a reality. Children at the ages of newborn-6 years old are in the most vulnerable years of their life, yet their developmental needs, both physical and mental, are not being addressed within the academic setting.

Throughout the material selection of this project, I kept in mind the importance of eliminating chemicals as much as possible. I used manufacturers, including Smith System for the kid’s furniture, Carnegie’s Xorel line for most of the wall covering, and Teknoflor for the high-pressure laminate used in the majority of the building. All of these manufacturers make it a mission to use the most sustainable products and are certified in multiple third-party certifications.


FLOOR PLAN

3

2 1

1

7

3

5

4

4

5

5

17

13

20

8

4

14

9

5

19

18

17

14

5

17

14

17

5

17

16 15

6

6

6

11

12

6

6

6

10

1 Gross Motor Room

6 Outdoor Classroom

11 Reception

16 Copy Room

2 Health Office

7 Kitchen

12 Security Office

17 Office

3 Restroom

8 Food Serving Area

13 Conference Room

4 Kindergarten Classroom

9 Multi-Purpose Room

14 Pre-Kindergarten Classroom

18 Support Room 19 Administration Restroom

5 Student Restroom

10 Vestibule

15 Teacher’s Lounge

20 Administration Reception




Awarded 2nd place in the Residential Design category in the 2021 Positive Space Show at La Roche University.

THE CARLYLE This goal of this project was to explore universal design in a residential setting. The programming was designed to include three generations of a family: handicapped grandparents, parents, and one child. Another aspect was to center this design around the native country of this family, Denmark .

SPACED SIMPLICITY

This luxury condominium is aesthetically driven by the Scandinavian culture and spatially organized to fit the needs of a handicapped person. The design style specifically focuses on Swedish and Danish design with the simplicity and functionality through form put on display. The muted color palette creates a calming atmosphere that not only shows sophistication, but highlights the comfortable aspect that Scandinavian design values.


FLOOR PLAN




Awarded 3rd place in the Commercial Design category in the 2021 Positive Space Show at La Roche University.

AMAN HEADQUARTERS Aman Resorts is a luxury hotel group, with 32 destinations in 20 countries. The first destination was a result of founder, Adrian Zecha’s desire to build a holiday home in Phuket in 1988. This soon developed into building a small boutique resort with two friends, investing their own money in the project. Since then, Aman Resorts was sold a couple times to reduce debt and focus on real estate. Meticulously designed to frame their natural settings, Aman destinations are renowned for space and privacy. Each welcomes guests as if to the home of a close friend, instilling a sense of peace and belonging amid some of the most diverse natural and historical landscapes.


EFFORTLESS COMPOSURE

By building off of Aman’s goal of tranquil simplicity, came the idea of effortless composure. All Aman destinations are a place of seclusion, relaxation, and home. Like their resorts, this office space will be focused on space and privacy, while

incorporating collaboration centers where necessary. By combining the relaxation feel of the resorts, with the productivity element in an office setting, will create a balance that is pleasing to experience, for both employees and visitors. A

Mediterranean stylistic approach was used in selecting the materials, ceiling elements, and flow of the space. Natural yet modern textures and colors will enhance the effortless and organic design.


LEVEL 1 F L O O R PL A N

LE VE L 1 RE FLE CTE D CE ILIN G PLAN

KEY Recessed light Sprinkler Pendant Light -1 Pendant Light -2 Half arch Full arch ACT


LEVEL 2 FLOOR PLAN

LE VE L 2 RE FLE CTE D CE ILIN G PLAN

KEY Recessed light Sprinkler Pendant Light -1 Pendant Light -2 Half arch Full arch ACT




FRESH SQUEEZED IDEAS Fresh Squeezed Ideas is a market research firm that exanmines business challenges through the lens of behavioral science and cultural anthropology. Through these studies, the idea of enculturation ties into becoming “immersed” in the culture or ethics of the client. This is the proposed design of the office for the company’s expansion to the Pittsburgh area. There are dedicated rooms for group surveying and a “thinking bubble” for the team to collaborate on projects.

ENCULTURATION

(noun) the gradual aquisition of the characteristics and norms of a culture or group by a person, another culture, etc.

With the influence of the dynamic process of enculturation, this concept embodies the idea of unconscious repetition that takes advantage of design elements to create a flexible continuity of spaces. Deliberate shaping of elements in this design coincides with the aspect of shaping the individual into the culture. A bright and lively color scheme draws attention to the unique forms incorporated.


SURVEY B

WORKROOM BATHROOM

BATHROOM

OFFICE

OFFICE

VISIONING ROOM

RECEPTION

CONFERENCE

SURVEY A

L UNCHROOM

OFFICE

FLOO R PL AN

C.H.10’ C.H .12 ’

C . H. 12’

C.H.12 ’ C.H.12 ’

C . H. 10 ’

C.H.14 ’

C.H.12 ’

C.H.14 ’

C.H .14 ’ C.H.14 ’ C.H.12 ’

C.H.14 ’

C .H .11’6 ”

B U L KH EAD 9 ’

C.H.12 ’

B U L KH EAD 1 0 ’

C . H. 12’ C . H. 12’

C.H.12 ’

C.H.12 ’ C.H.12 ’ C . H . 11’ 6 ”

RE F L ECTED CEIL IN G PLA N




STEEL BEANS This small-scaled project was open-ended in a sense that gave the freedom to choose what the space was going to be. Steel Beans is a cafe that is located in downtown Pittsburgh and is targeted towards the younger, aesthetic driven generation of coffee lovers.

INDUSTRIAL MODERNISM The city of Pittsburgh is known for their history in the coal and steel industry. With this coffee shop located in the heart of the city, I could not pass up using a pun for the name. The goal of this design was to create a space for productivity through modern industrial accents. With the exposed, white brick, Steel Beans portrays the industrial feel of the city of Pittsburgh.


F IR ST F L OO R 3 /16 ”=1’-0 ”

SECO ND F L O O R 3 /16 ”=1’-0 ”




IN THE WATER In the Water is an interactive, 4-story aquarium that gives visitors an experience that is different from any other. This project was very much conceptual and focused on the idea and goal of the space. During the entire design process, the one main aspect that I kept in mind was the flow: the flow of the river, the flow of materials, and understanding the overall space of the space was what kept me on track during this very conceptual project.

Being under waster completely alters all human senses. From sight, sound, and touch, being submerged in water has a strong psychological impact on the human body. In the Water is a concept derived from the three rivers of Pittsburgh, PA. Through research about the history of the rivers and the city brought e to look at what is in the rivers; the good, the bad, and the ugly. From here, the idea of human senses being distorted underwater altered my approach to look further into the feeling of humans being underwater.


“We are deep at the bottom of the river of time, caught in the current of the moment where all the rivers rendezvous.” - Lynn Gulbreath Noel

Because this space was for the most part conceptual, only two spaces were focused on in this experience to allow the creativity to be more concentrated in these areas.


LEVEL 1 When you turn the corner of the aquarium of the entrance, you are submerged to the bottom of the river. With dark blues, sleek textures, and a general cold feel, the human mind is tricked into believing it is at the bottom of a river. Two digital walls are on either side of the path that exhibit swimming fish. When a guest taps on the screen, information about the fish pops up. The center walkway senses motion and creates a ripple when walked upon. The glowing stairs behind the glass of the interactive walls, creates a pull of attraction to the next level. There are many different textures that are present in this space, along with equal amount of technology. Everywhere from the ceiling to the walls to the floor, technology is integrated to help capture the cold, eery sense of being at the bottom of the river. The ceiling has a projection of moving water and foam that is created when looking up.


LEVEL 2 As you progress upstairs, you find a geometric pattern of aquariums. Surrounded by live fish and a lighter blue, you feel like you are swimming upwards and can see more light. You notice you do not feel as cold as you did downstairs and you are able to see more details in the space. As you walk around the space, you notice the sound of a waterfall, only to find a large glass spiral staircase drawing you in. With more light coming from the staircase, you continue to swim upwards to the next floor. This space was kept very simple but natural to the progression of the space. With the continuation of the water projection on the ceiling, it is carried through the experience while still showing progression “to the top” of the body of water.