__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNIE Z. WANG

Selected Works University of Waterloo Fall 2018


Hi! My name is Annie and I am a fourth year student at the University of Waterloo School of Architecture. My passion for architecture initiated from my inherent love for art and demand for logic. Through my educational and professional experiences, I strive to further decode the ways that architecture may evoke emotion, spark curiosity and improve our everyday lives. In my designs, I hope to inspire people to take a piece of my personal insight, creativity and culture to incorporate into their own lives. Please enjoy my selected works!

2


WORK EXPERIENCE Haute Architecture, New York May-Sept 2018 Architectural Assistant

+ Residential Private Townhouses, Manhattan - Studied existing sites and structures in relation to the building code and zoning to present design solutions maximizing circulation, storage and space. Work involved renders and diagrams for client presentations, design alterations and construction documents. + Private Penthouse Suite, Manhattan - communicated regularly with the client in Mandarin and translated during consultant meetings. Developed the feature glass fin stair design in 2d and 3d followed by coordinations with structural engineers and glass fabricators.

MORE Architecture, Shanghai Sept - Dec 2017 Architectural Assistant

+ Oriente Office, Shanghai - Shanghai financial technology office SD-CD + Beijing Design Week - Conceptual physical models for Beijing’s famous art district, 798. + Nanjing Sifang Parkland Entrance Proposal - Design pitch developing two pavilion schemes

Stantec, Toronto Jan-May 2017 Architectural Assistant

+ Brockville General Hospital, Brockville - Life safety plans, detail sections, exterior elevations + CIBC, Mississauga - Integrated electrical, mechanical plans into architectural plans + IKEA, Quebec - Construction administration, post issuance addendum

EDUCATION University of Waterloo Cambridge, Ontario 2015-2020 (Expected)

+ Candidate for Bachelor of Architectural Studies, Honours Co-op + President’s International Experience Award - 2017, 2018 + President’s Scholarship of Distinction 2015 + McPhie Family Architecture Scholarship - 2015 + Relevent Courses + Design Studio (1A, 1B, 2A, 2B, 3A) + Digital Fabrication

SKILLS

+ Digital: - Rhinoceros - Revit - AutoCAD - Adobe Illustrator - Photoshop - Indesign - Premiere Pro - Maxwell Studio - V-Ray - Grasshopper - Houdini - Microsoft Office

+ Building Science + Structures

+ Environmental Design + Visual Media

+ Analog: - Hand Drafting - Model Making - Architectural Sketching + Digital Fabrication: - Laser Cutting - 3D Printing - CNC

INTERESTS\OTHER - Fluent in English and Mandarin - Drawing, painting, sculpture-making - Cooking - Travel

3


haute architecture dpc 134 w 29th street 806 new york ny 10001 +1 212 695 9638 haute-architecture.com

To whom it may concern,

Herewith we confirm that Annie Wang worked as an architectural intern with Haute Architecture DPC from May 14th, 2018 to August 24th, 2018. 12th september 2018

Letter of Reference

During her internship, she worked as a team member on projects of varying scale and size. The project scales ranged from custom furniture pieces to a townhouse project in Chelsea, NY and a 12,000 sft private residence in Midtown. From interior alterations to additions, Annie gained experience in all the architectural design phases: concept, schematic design, design development, and construction documents. She supported the senior staff of the firm and was able to enhance her knowledge base, especially on the interior fit-out of residences. With her exposure to architectural planning in New York, Annie familiarized herself quickly with the required software and skills required. She excelled in every aspect of her work, including architectural drawings, and 3D graphics. Annie carried out every aspect of her given tasks to a high standard. We and our clients valued her professionalism. Her team spirit and positive attitude resonated among her team members. At the end of her internship, Annie left Haute Architecture to continue her studies in Canada. We wish her all the best for her future professional career. Should you have any questions in regards to Mrs. Wang’s employment, please do not hesitate to contact us. Sincerely,

4

Annie, Lo ; R.A.

Torsten Schlauersbach,

aia, principal

intl. assoc. aia, Principal


5


OFF ON A TANGENT..................8

6

Regenerative Mixed Use

MARSH MEADOWS..................24 Flood Resilient Island Masterplan

BETWEEN LAND & WATER.......30

CONTENTS

Marshy Aquatic Center


COLLECTIVE STUDIOS..............40

AGGREGATION........................48

Artists’ Cohousing

OTHER WORKS.........................52

Spaces and Voids Professional Works & Architectural Oil Paintings

7


OFF ON A TANGENT 3A Studio Jane and Finch, Toronto Coordinated by Adrian Blackwell With the construction of the Finch LRT, the site of Jane and Finch will see an increased population diversity and traffic with the need to densify. The new designed block utilizes collective composting and regeneration as a tool to unite the community as well as attain self-sufficiency. The programs respond to future requirements of the current and expected demographics. Off On A Tangent, explores the ways that singular buildings may work to fulfill their programmatic purpose while engaging the greater public in a sustainable process that refocuses on community.

8


9


PART 1: JANE & FINCH REDESIGN The exising Jane and Finch intersection is dominated by low rise retail buildings and at grade parking. The future development of the Finch LRT will see an increase in pedestrian traffic. The connectivity of the site will require improvment, as there is increased demand for residential, community and employment facilities. This proposal creates a second ring of roads that act at a pedestrian friendly scale. New and relocated retail locations are distributed along this new ring road for convenience. Retail spaces bridge across the major streets to ease ground level traffic. Employment spaces are located in proximity to the main intersection and LRT stop. A green belt links the hydro corridor north of the site and the ravine to the east, with scattered green pockets throughout. New residential developments take the form of stacked townhouses, mid-rise buildings as well as tower-podium buildings. These typologies provide a variety of residential units and retail units for large retailers and local businesses such those existing in the mall currently.

10


EXISTING

ST

N FI H C

E JAN

E AV

The low rise plaza typology with parking lots convers three of the four quadrants

The high rise residential tower typology domines the remaining quadrant

Surrounding site: Low rise ~5 storey apartments

Surrounding site: Two floor townhouses

Surrounding site: single family, duplex, and semi detached homes

Existing Site Axonometric and Typologies

Path to San Romanoway Apartment

Jane & Finch Mall

Main Intersection

NW Quadrant Gas Station 11


PROPOSED

Site Axonometric

Podium typology integrates retail under towers for a more intimate streetfront

Proposed field diagram

12

Towers densify residences and workspaces, forseeing the increased traffic

Residential

Retail

Mid rise apartments mediate between high rises and bunglaows

Employment

Stacked townhouses mediate between high rises and bunglaows

Community

Surrounding site: single family, duplex, and semi detached homes

Green


Vegetation Plan

Transit Plan

Parcel Plan

Topography Plan

Figure-Ground Plan

13


PART 2: MIXED USE DESIGN The latter portion of the project on Jane and Finch is an architectural design of a single block in the masterplan intervention. The new designed block works to cater to all who may visit the site: adult learning center for students wishing to attain high school education; retail space relocated from the existing malls; offices for employment opportunities; mid-rise residential tower to accommodate the expected migration; and public green space. Reflecting the idea of regeneration, circular pedestrian and bike paths flow tangentially into the main block, piercing through and molding the built form. This creates various spatial conditions such as the central courtyard, but also smaller more intimate paths for retail storefronts. The relationship between humans, the architecture, and the compost system is strengthened and united through regeneration.

14


GARDENS The community gardens take inspiration from the existing gardens at San Romanoway Apartments

BIKE PATH The bike path connects the two blocks and revolves around the compost plant below the circular park.

COURTYARD The paths define the central circular courtyard where all the programs and demographics meet.

15


16


Building axonometric

17


h

c d g

b

e

f

a

a. ramp to parking b. central courtyard c. grocery store d. adult learning center e. retail ring f. community garden g. compost plant h. LRT stop Site/Ground Floor Plan

-1 Floor Plan 18

Second Floor Plan


Third Floor Plan

Fourth Floor Plan

Fifth Floor Plan

Tenth Floor Plan 19


1. TRANSPORT

THE REGENERATION PROCESS

Compost shafts from the towers and courtyard bring waste to common location

2. MIX Food and green waste are mixed to absorb moisture and add structure

3. SHRED Waste is shredded into similar size pieces for exposure to oxygen

4. AERATION & HEAT South facing windows maximize solar gain to aid decomposition

Garden Perspective 20


5. MATURATION The mix is left in holding tanks for two weeks to a month

6. SCREEN Large pieces are removed

7. REGENERATION & RESUSE Heat by-products undergo heat exchange to heat residences using active slabs. Compost is reused for the community garden and distributed to sell

Courtyard Perspective 21


A

B

22


Section A

Section B 23


24


ONTARIO PLACE MASTERPLAN 2B Studio Ontario Place, Toronto Coordinated by Lola Sheppard In Collaboration with Jason Wu Rising water levels have become increasingly problematic around Lake Ontario. Hard embankments along the shoreline lacks adaptability, failing to allow Torontonians to experience the lake at an intimate level. The response is a reimagination of Ontario Place and the Toronto lake front in its floating oasis nature. The inland landscape becomes a tool that serves multi-purposely: soft peaks of grass are built up to create wind and sound breaks from the nearby island airport while tapering channels are carved out to allow floodwaters to gradually creep into the island. Dynamic embankments with varying permeability are introduced, creating moments of aquatic experiences that adapt to changing water levels. The vision is to introduce Torontonians to the experiential possibilities that arise when the solid line between what is land and what is water is deconstructed.

25


PROGRAM

LANDSCAPE

Active

Greenery

Cultural

Peaks

Tranquil

Channels

Site Axonometric 26


SECTIONAL CONDITIONS

trail.

Trail

Aquatic Path

Water Gardens

Arts and Culture Path

Landscape Integrated Pool 27


Cast plaster model with plexiglass, basswood and moss

28


Millboard negative spaces layered cast

Raw plaster cast

29


30


BETWEEN LAND AND WATER 2B Studio Ontario Place, Toronto Coordinated by Lola Sheppard The Ontario Place Aquatic Center, in coordination with the masterplan, is located on the designed disintegrating shoreline of the island. The concept of what is ‘land’ versus ‘water’ is challenged as island-like landforms extend out into the water. The building design also adopts this marshy quality, fluctuating between a state of emergence and submergence, adaptable to the lake’s water levels. The rectangular building forms are inspired by the landforms and serve to separate the programs. Individual blocks are pierced through by a corridor, introducing a circulation that passes through a series of thresholds. Between the program blocks are water channels that direct water inland for additional outdoor aquatic programs. The intent is to create a seamless divide whereby recreation and nature can coexist and intertwine.

31


2 32


Program diagram

1. UTILIZE LANDFORMS

2. SEPARATE PROGRAMS

3. ADJUST BLOCK SIZE

4. THROUGH-CIRCULATION

Training space in the winter

5. ESTABLISH HORIZONTALITY 6. EXTEND OUTDOOR PROGRAM

Layering of water

33


34


Building axonometric.

35


36

Site plan


g.

d.

c.

a.

f.

h.

b.

i.

e.

Ground floor plan

j.

a. Entrance b. Cafe c. Change room d. Indoor pool e. Yoga room f. Training space g. Outdoor pool h. Boathouse i. Boat dock

k.

l.

Second floor plan

j. Waiting room k. Educational space l. Event Space

37


38


Sectional perspective

Section aa

Section bb 39


40


MICRO/MACRO COLLECTIVE 2A Studio Christie Pits, Toronto Coordinated by Adrian Blackwell In response to the rapid gentrification of Torontonian communities, this parking lot infill project addresses the issue of residents’ and artists’ displacement from their established neighborhoods. The cohousing typology emphasizes shared living/ working spaces with smaller autonomous units for affordability. There is a refocus on collectivity of people with similar values to facilitate feedback and restore an artistic community. The scale of these shared micro communities vary from the smallest being a kitchen shared by four people to courtyards shared by two sectors of the building. The pinwheel shape of residence units seek to redefine “apartments” where rooms are side by side with no sense of ownership. The housing integrates itself into the artistic community with a gallery where artists may auction their finished pieces, ground floor parking lot light installation, teaching spaces open to the public.

3 41


EXISTING

224 Wallace Ave. In 2016, Artists were given 30 day notice to vacate their studios to make way for the large corporation, Ubisoft

Proposed Site

Apartment Studio

Affordability

-consider young artist demographic

42

Studio Space for Creative production

Interaction and Feedback

- Arranged to promote circulation and wall area to showcase process work

Lifestyle

- Access to green courtyards

Profit

- Gallery space allows return profit and community support

Extend Creativity

- Top floor teaching space engages the community


PROPOSED

b.. c.

CARLING AVE

OSSINGTON AVE

d.

b..

c.

a.

BLOOR ST W Site plan a Gallery b. Bike storage c. Entrance d. Ossington station

Studio Perspective

Shared living room perspective

43


R

O

LO

B

T

S

W

44

Site axonometric

G

N

LI

R

A

C AV E

O S

SI N

G TO N

AV E


e. d. c.

b. a. Second floor plan (repated every other floor)

f.

a. Individual unit b. Shared kitchen c. Shared Studio d. Communal living/ dining e. Public gallery f. Elevated courtyard Third floor plan (repeated every other floor)

Hierarchy of Shared Spaces

Massing - Communities within Communities

Circulation - Central circulation dominated by public and private branches out

Influence of Context on Building Design 45


Section aa

46


Section bb

Section cc

47


48


AGGREGATION 1B Studio Coordinated by Lola Sheppard In Collaboration with Jasmine Zhang This project is an exploration into the concept of space in a design - what can be created with space versus the absence of space. With the theme “aggregation�, this Aggregated Klein Bottle explores how one single continuous surface envelope is able to achieve both usable space and voids. The unique facade pattern aggregated with folded triangles creates positive and negative space for light and shadows to be cast inside the space.

49


Angle a - illusion of light mass

2 50

Angle b - illusion of solid mass


1. Cut triangle

3. Connect similar triangles

2. Fold triangles

4. Connect to for hexagon

5. Connect small to large system

Hand drafted assemblage instructions

Occupation of Space 51


52


PERSONAL & PROFESSIONAL WORKS Pictured: Anji Mountain Hotel Render MORE Architecture My professional work experiences have consisted of a range of designs in both urban and rural settings within vastly different parameters. I have participated in design phases from preliminary site visits to post construction addendum and am familiar both with the internal design process and client/consultant communication. My artistic background has led me to experiment with various mediums and throughout the years, my knowledge of design theory and love for oil painting have stuck with me. With my current studies in architecture, I find an interrelatedness of the two subjects and often use my fascination of the two to compliment each other. Through my paintings, I explore the subtle personalities of the architecure I document.

53


MORE Architecture - Landscape Retrofit Proposal

MORE Architecture - Anji Mountain Hotel Render

54


Haute Architecture - Interior Retrofit Existing

Haute Architecture - Interior Retrofit Option A

Haute Architecture - Interior Retrofit Option B

55


lumières et les ombres | oil on canvas

56


the bund | oil on canvas

personal living room design

57


THANK YOU! ANNIE Z. WANG t: 705.930.1838 e: anniezhaochengwang@gmail.com

Profile for annie_wang19

Annie Z. Wang | Architecture Portfolio Selected Works 2018 (Outdated)  

Annie Z. Wang | Architecture Portfolio Selected Works 2018 (Outdated)  

Advertisement