Page 1

GUIÓ 4 DV. 25.10.13 1. La música d’avui! Laura: Avui fem un programa especial dedicat a les fires de Sant Narcís. La música que ens acompanya avui serà la de diversos grups que podrem escoltar a les fires de Girona d’enguany: Blaumut, els Catarres, Obrint Pas i Oques Grasses! La cançó que esteu escoltant és “Bicicletes” de Blaumut. Blaumut és una formació musical que combina el folk amb el pop, la música clàssica i la cançó d’autor. El nom “Blaumut” és extret de la cançó “Islàndia” del seu disc El Turista. La banda està formada per Oriol Aymat (violoncel), Xavi de la Iglesia (guitarra i veu), Vassil Lambrinov (violí) i Manel Pedrós (bateria). Fan lletres plenes d’imatges, arranjaments d’instruments clàssics de corda, i el so de diverses andròmines formen l’atmosfera de les seves cançons.

També estareu acompanyats de la cançó que heu pogut escoltar tot aquest estiu a TV3: “Rock’n’Roll” dels Catarres. Els Catarres són un grup de música català d’estil pop-folk. Els seus components són Èric Vergés i Jan Riera, d’Aiguafreda, i Roser Cruells, de Centelles. Pol: Tenim una bona colla de grups musicals per escoltar aquestes fires... El divendres 25 d’octubre podeu anar a veure els Lax'n & Busto amb l’Auditori al Conservatori Isaac Albèniz a les 9h. del vespre. També el dissabte 26 d’octubre: Andrea Motis & Joan Chamorro, a les 9h. del vespre. Diumenge, 3 de novembre, faran el musical “El Trencanous” a les 12 h. migdia. A la Copa… El divendres 25 d’octubre a les 11h. de la nit:

1


La iaia, Nyandú i Oques Dissabte 26 d’octubre: Obrint Pas i Itaca Band.

grasses.

Dilluns, 28 d’octubre: Els Catarres, Xeic! i Acció. Dijous, 31 d'octubre: Blaumut + Nit de música electrònica amb Va Parir Tour de Ràdio Flaixbac. El dissabte 26 d’octubre, a les 12 h. del migdia, a la Copeta, les cançons del Club Súper 3 I per acabar divendres, 1 de novembre, Macedònia. 2. Notícies de l’Annexa Emma: Crònica del concurs del GEIEG: “El divendres vam anar a la Devesa de Girona a fer un dibuix pel concurs de pintura del GEIEG. Alguns nens i nenes els va entrevistar un periodista de Televisió de Girona que els va preguntar què els agradava, quin dibuix havien fet... Quan tornàvem cap a l’escola ens vam parar al barri vell a on hi havia varies escoles que havien anat a fer el concurs de pintura com nosaltres. Allà ens vam asseure i l’alcalde de Girona ens va dir unes paraules.” Aquesta notícia l’he redactada jo, Emma, de 6è B. Pol: La festa dels Supers: L’organització de la Festa dels Supers ha tancat les portes de l’Estadi Olímpic de Montjuïc perquè han superat la capacitat permesa. Els responsables van tancar l’accés a l’estadi per seguretat en arribar a les 35.000 persones. L’espectacle d’aquest 2013 portava per nom “Connectem” i ha acollit un gran nombre de gent. En l’espectacle es resolia el dubte de si el personatge Biri-Biri podria connectar amb els seus pares, que no viuen al planeta Terra. En Biri-Biri és un nadó a la terra per error. Aquesta notícia ens l’ha portada en Martí Marès. Emma: La vespa asiàtica: Una nova espècie de vespa asiàtica estàn invadint Sant Privat d’en Bas i està matant les nostres abelles autòctones. Si no es troben en 15 dies, en naixeran més i les nostres començaran a estar en perill d’extinció. Aquesta notícia ens l’ha regalada l’Elm, de 6è. B. 2


Vaga a l’escola: El dijous, dia 24 d’octubre, hi va haver vaga contra la llei Wert perquè atempta contra l’escola pública catalana. Per això es va fer una manifestació, que va començar a les dotze del migdia a la plaça Constitució. Pol: Adéu a la palmera de l’escola: Aquest dilluns ens talaran la palmera de l’escola. El culpable és un escarabat morrut que es menja les palmeres. La Maria Coll, de 6è A, ens ha comentat haver vist alguns d’aquests escarabats al pati de l’escola. I la Mariona, l’Emma, la Maria i la Laura recorden la vegada que els va caure una branca de la palmera que podia haver-les tocat. Això és degut al fet que les larves devoren l'interior del nervi central de les fulles i llavors és quan cauen. L’escarabat morrut és gran, entre dos i cinc centímetres de llarg, i té un color de vermell òxid. Les seves larves excaven galeries de fins a un metre de llarg al tronc de les palmeres arribant en força ocasions a matar la planta. La femella adulta pon els ous en un nou creixement en la corona de la palma. La Paula i la Carla de 6è. A han dedicat uns versos de comiat ben emotius a la nostra pobra palmera... La nostra palmera de fulles de color pera ha mort per un escarabat que no havia sigut exterminat. Ja no la tindrem perquè la tirarem, amb aquelles grans fulles tan punxegudes. Trenta-cinc anyets hem passat tots juntets molts bons ratets. Adéu, palmera estimada, a l’Annexa, tu, sempre seràs ben recordada! Emma: El diari Ara comença un suplement gironí Aquest divendres el diari Ara treu un suplement amb notícies de les comarques gironines. Des d’ara, doncs, aquest diari ens donarà notícies per la nostra l’emissora.

3


Pol: La castanyada La setmana que ve tindrem només classe dos dies: dimecres, trenta d’octubre, i dijous, trenta-u. El dijous a la tarda celebrarem la festa de la castanyada al gimnàs de l’escola. En aquesta festa els nens i nenes de l’escola recitaran poemes i cançons. Si continua fent aquest temps ben aviat haurem de menjar gelats en comptes de castanyes! Laura: No juguem amb tiraxines: Advertim als nens de la escola que no juguin amb gomes com si fossin tiraxines, ni al pati ni a qualsevol lloc de la escola. Aquest joc es perillós i és molt millor jugar als jocs de pati que estan pintats al terra: la xarranca, el tres en ratlla, terra mar i aire... Emma: El cartell de fires: Està fet pel col·lectiu Ninòfits i està inspirat en el món del còmic. Presenta un Sant Narcís dalt d’un cavallet d’una atracció de fires. A l’escala que puja a dalt de tot trobareu alguns dibuixos fets pels nens de cinquè i sisè inspirats en aquest cartell! Aquesta notícia ens l’ha portat l’Uri Lázaro. Pol: Divendres llaminers: Els de 6è venem coques cada divendres a la tarda, magdalenes, sucs i aigües. Ens les podeu venir a comprar a un euro i les begudes a 0,50 cèntims. Us hi esperem! 3. Volen llibres Laura: El llibre que us recomanem aquesta setmana és: El Diari del Greg. En Greg és un noi molt gandul. El seu germà gran, en Rodrick, no deixa d’empipar-lo i el seu germà petit, també. Els seus pares, tossuts com sempre, no li fan mai cas. Recomanat sobretot per a nens de mes de 8 anys. Aquest llibre l’ha escollit en Pol Cereijo de 6è A. Emma: En Guillem Pijoan us recomana que llegiu la Llegenda de Sant Narcís de l’editorial Brau, escrit per Maria Àngels Gardella i il·lustrat per Joan Antoni Poch. L’Alícia Quintana ens ha portat un llibre de llegendes: Llegendes de Girona, de Ramon Erra i publicat

4


per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. A tots aquests dos llibres hi trobareu la llegenda de Sant Narcís. Laura: Diferències entre les llegendes de St. Narcís d’aquests dos llibres. La llegenda de St. Narcís del llibre Llegendes de Girona està més basada en la història real i estudia i detalla el seu fons històric. L’altra, la Llegenda de St. Narcís és molt més infantil però s’entén una mica millor.

4. “Anem a Plaça” Pol: Expressions relacionades amb Sant Narcís i les mosques llegendàries: “Per Sant Narcís cada mosca val per sis.” “Per Sant Narcís de sis a sis.” “Per Sant Narcís es menja les mosques de sis en sis.” “Per Sant Narcís a cada picada en maten sis!” I un oració remeiera: El cop d’aire es cura senyant al pacient dient: “Sant Pere de Roma, Sant Narcís de Girona, Sant Cosme i Sant Damià, el cop d’aire de fulano passeu a curar.” Laura: Pràcticament sempre totes les dites tenen el número sis perquè aquest número rima amb el patró de Girona: sis/ Sant Narcís. Deixeu-nos evocar dues dites ben curioses i ben oblidades que fan referència al patró de Girona i a la seva llegenda. “Fuig, que la mosca pica de l’olorós Sant Narcís.” Emma: Aquest modisme es solia dir quan algú deia alguna cosa que més valia haver-s’ho estalviat de dir. I una comparació: “Pica com una mosca de Sant Narcís.”

5


Com veieu tenim expressions relacionades amb el nostre patró per donar i per vendre.Tots: ZZZZZZ... Sentiu? Ja volen les mosques del nostre patró!! “Som molt coquetes, movem les aletes, perseguim francesos que fugen pitant...”. Recordeu la cançó d’en Jordi Tonietti que cantàvem tots els que vam anar a la Llar d’Infants del Querubí de Girona? Lluc, Arnau Girgues, la recordeu? 5. El racó etnopoètic Pol: Els nens de P5-1r. ens han endevinat els enigmes del programa anterior. El primer personatge era l’unicorn i el segon eren els manairons. “Què farem! Què direm!” diuen sempre quan s’escapen del canut. Ho heu fet molt bé. Moltes felicitats! Aplaudiments Des d’aquesta secció us volem llegir una llegenda escrita per Josep Casassa al segle xx i que explica la llegenda de les mosques de Sant Narcís. Veureu, ara, perquè heu pintat les mosques de color verd, vermell i negre!!!! Les mosques Laura: “Quan els gavatxos vingueren a assetjar la ciutat de Girona, després de moltes baralles, entraren dins la ciutat escorcollant tots els temples. Entraren a Sant Feliu i robaren tot el que els vingué a la mà, profanant el cos incorrupte del màrtir Sant Narcís. El tiraren per terra i l’arrossegaren per l’església. Però mentre això feien, sortí del cos ferit del sant unes mosques que eren d’un tamany entre les de bou i les vironeres. I n’hi havia de tres colors: negres, verdes i vermelles. Aquestes mosques pessigaven els cavalls dels francesos i, a cada pessic, mataven un cavall. I això mateix feien quan pessigaven a un francès. Emma: Diu que els llocs on pessigaven eren els forats del nas. Més mai no s’ha sabut quines eren les mosques que pessigaven: si les negres, les verdes o les vermelles... El lloc on n’hi havia més era als voltants del temple de Sant Feliu i el carrer que porta el nom del 6


carrer de les Mosques. Morien tants francesos que la pesta i la fam els obligà a marxar cap a França on havien vingut. I mai més els francesos han pogut veure a Sant Narcís.” Sabeu on és el carrer de les Mosques de Girona? A veure si ens el podeu localitzar en un mapa i dir-nos-ho! Aquest és l’enigma d’aquesta setmana. Josep Casassa és un dels autors gironins que aquest any recordarem a l’escola amb el projecte de l’eix transversal dedicat a les rondalles gironines oblidades. En honor a la seva memòria a l’Annexa us recordem que les seves històries són encara ben vives i s’expliquen tal com hem fet nosaltres des de l’emissora. 6. El curs convidat Laura: Ja sabeu que és tradició anglosaxona la celebració del Halloween. Els nens de quart molt bé ho saben i ara us diran alguns poemes relacionats amb aquesta festa.

4th Grade -Annexa School. Radio Programme in English: STUDENTS: Naila Baixeras, Laia Holgado, Jade López, Oriol Martí, Maite Peña, Biel Pons, - Bruna Franch, Fiona Gainza, Joana Marès, Mar Novas, Uxía Paz •

DESCRIPTIONS:

Maite: (3r person's description) and Naila (1st person's description) •

2 Autumn festivals: HALLOWE'EN and Guy Fawkes' Night:

1. Trick or Treat (poem) (everybody)

2. Hallowe'en text: Biel: There are two festivals in autumn,

7


Oriol: October the 31st is hallowe'en, Jade: Children go from house to house and play "Trick or treat" on their friends, Joana: They also make lanterns from pumpkins, Uxía: pumpkins are also called 'Jack 'o'lanterns, Fiona: november 5th is guy Fawkes'Night Bruna: Families make bonfires and have fireworks Mar: They eat hot dogs and jacket potatoes) 3. Trick or Treat (poem) (everybody) 4. 3 Questions (Laia): (1- What are the Hallowe'en pumpkins

also called?; 2- When is Hallowe'en? 3- What do people eat at Guy Fawkes Night?) 5. Invitation (Biel) 6. Riddles (everybody, but Maite, Laia and Naila) 7. Trick or Treat (poem) (everybody)

7. Agenda Pol: Tenim una agenda plena d’actes. Ben segur que n’hi ha moltes més però aquestes són les que hem destacat els de sisè: Faràndula i correfoc. Aquesta setmana comencen les fires! Per començar una desfilada amb la faràndula (nosaltres li diguem cercavila). Es farà el divendres a les 6 de la tarda i acabarà a la Plaça Del Vi, a les 7’50 de la tarda. Els gegants faràn un ball a la Plaça Del Vi, a les 8 h. al mateix lloc i després es farà el pregó acompanyat de focs artificials. Per acabar a les 11h. de la nit un correfoc que començarà al pont de Pedra.

8


Laura: Cinema. Aquesta setmana, dissabte vint-i-sis d’octubre, al cinema Ocine de Girona: “Gru, el meu villà preferit 2”. Trial-Indoor. El divendres 1, al pavelló municipal d’esports GironaFontajau s’hi fan una competició de trial indoor a les sis de la tarda. Aquesta noticia ens l’ha recomenada en Guillem Pijoan, que hi va anar-hi una vegada i que s’ho va passar pipa! Tambe el diumenge 3 es farà una altra trobada de gegants a les 10 h., al Parc Migdia. A l’hotel AC, el diumenge 3 de novembre, donaran xocolata calenta si vas al mirador a veure els focs artificials de fires. Aquests divendres podem anar a les fires de Girona i pujar a moltes atraccions al preu d’un euro. Emma: Storytelling. El dia 28 d’octubre, a les 12h. del migdia, i a les 6h. de la tarda espectacle de storytelling. Contes en anglès pels més petits al Centre Cultural de la Mercè. Caminada: El dia 31 d’octubre es farà una caminada nocturna fins a Sant Miquel. Es convida a passar una vetllada centrada en la naturalesa, la música i també l’astronomia. La sortida començarà a les deu de la nit. Dissabte 26, castells de vigília. A les set de la tarda, a la plaça de Sant Feliu, amb els marrecs de Salt i la colla convidada: Margeners de Guissona. Diumenge, castells com cada any a la plaça del Vi. A Girona tenim el Circ Raluy que ens presenta el seu nou espectacle. El circ està situat al pont de Fontajau. Laura: Temps de Museus El Museu d’Història de Girona, el museu d’Història dels Jueus, el museu del Cinema, la Casa Masó, el museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona i el museu d’Art de Girona han preparat una visita guiada. Podreu descobrir en aquests museus un personatge cèlebre relacionat amb cada centre i amb la història de la ciutat. Serà el dia 3 de novembre al matí, i les places són limitades.

9


Tots els actes de l’agenda els trobareu ressenyats a la cartellera de la Socioteca. Esperem que en pugueu treure molt bon profit! Tots: BONES FIRES!!! 8. Aniversaris Pol: Aquesta setmana volem felicitar... De P3 i P4: Maria Compte i Alba Hidalgo. De P5 i 1r.: Francesc Mercadal. De 4t.: Laia Holgado. I a les professores Marta Escura i Isabel Rosa Sánchez. 09. Agraïments: Laura: Avui us ha parlat l’Emma Barbesà, en Pol Cereijo i la Laura Matamala. Als controls en Mario Lechado i en Facundo Reyes. Agraïm a tots els nens i nenes que ens han ajudat a fer el guió, als de P-5-1r. que han endevinat els dos enigmes, als de quart curs, que ens han parlat de Halloween. Un agraïment a en Pau Planas, cosí de la Sofia Perevalsky, que ens ha gravat totes les cançons que heu escoltat en aquest programa i al restaurant +Cub per haver-nos donat diaris. TOTS: Moltes gràcies a tots. Us esperem d’aquí dues setmanes! Divendres que ve és festa! Que tingueu unes bones fires de Sant Narcís!

10

Guió emissora 4  

Guió de l'emissió de ràdio Annexa del dia 25 d'octubre de 2013 (Especial Fires de Sant Narcís)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you