Page 1

Lysbruk i portretter de siste 1000 책r.

Av: Annette Berg Dahlen, student ved multimediadesign, Noroff


1000-1100 tallet Ektepar fra Pompeii, romersk veggmaleri, Paquius Proculus og hans hustru, Napoli

Antikk romersk maleri støtter seg hovedsaklig på levninger av kunstgjenstander fra Pompeii og Herculaenum. Veggmaleriene er gjort av hjelp av metoden secco (tørr), men freskomalerier eksisterte også i romersk tid. I dette bildet ser det ut som lyset kommer fra venstre. Mest sannsynlig er det naturlig lys som er blitt brukt.


1100-1200 tallet Virgin of Vladimir, ukjent kunstner

Et russisk maleri av ukjent kunstner. Dette bildet er blitt “kopiert” ofte i ettertid, og er ansett for å være et viktig ikon. Lyset i bildet virker å komme ovenifra ettersom barnets ansikt er lysere enn morens nedvendte ansikt. Vanskelig å si hva lyskilden kan være. Ellers har det en ganske varm guloransje tone over seg.


1200-1300 tallet King Henry III, av ukjent maler

I dette maleriet av Kong Henry III kan man lett se at lyskilden kommer forfra, og kilden er trolig fra en form for flamme (stearinlys, brennlykt eller fakkel kan vÌre muligheter). Varme toner, med mye rødt og gult som skal representere gull. Pü denne tiden var det mest vanlig at kongelige og adelige ble portrettert, ettersom andre mennesker sjelden kunne betale for slik luksus.


1300-1400 tallet Petrarch’s Virgil, ca. 1336, av Simone Martini, illuminated manuscript, 29,5 x 20 cm

Dette bildet er malt av Simone Martini, og portretterer flere individer. Lyskilden er vanskelig å finne, men den kommer mest sannsynlig forfra. Det er mulig å skimt valører i tøyet, og disse gir en viss tekstur som uttrykker forskjellen på tøyene til menneskene på bildet; fra rik til fattig.


1400-1500 tallet Lady with an Ermine, av Leonardo da vinci, ca. 1490, olje og tempera på tre panel, 40,3 x 54,8 cm.

Et berømt maleri av Leonardo, hvor lyset kommer fra høyre. Mest sannsynlig sitter damen i bildet ved et vindu og får reflektert det naturlige lyset mot huden. Valørene er mer detaljerte og naturtro her enn bildene fra tidligere århundrer.


1500-1600 tallet Boy with a basket of fruit, 1593-1594. Oil on canvas, 67 x 53 cm, Galleria Borghese, Rome

Portrett av Caravaggio, en naturalist som kombinerte nær fysisk observasjon med en dramatisk, nærmest teatralsk fremstilling av motivenes lys- og skyggepartier. Lyset kommer fra høyre, høyt oppe, dette skaper sterke kontraster og valører i huden og klærne hans.


1600-1700 tallet Girl with a pearl earring, av Johannes Vermeer, ca. 1665, oil on canvas, 44,5 x 39 cm

Motivet er inspirert av samtidens interesse for eksotisk orientalsk kultur. Det hvite står i sterk kontrast til den mørke bakgrunnen, og det hvite reflekteres i perleøredobben. Lyset kommer fra venstre og er mest sannsynlig naturlig lys fra vinduet. Lyset bringer veldig godt frem ansiktet, fasongen og form på nese, lepper etc.


1700-1800 tallet Self-portrait, av Marie-Genevieve Bouliar, 1792, oil on canvas, 55,5 x 46 cm

Marie studerte portrett maleri sammen med Joseph-Siffred Duplessis, og var en av de fĂĽ kvinnene som stilte ut sitt arbeid i Paris etter den franske revolusjonen. Hennes portretter kommuniserer varme og sympati for subjektet. Lyset kommer forfra, ved siden av der maleren stĂĽr. Her ser hĂĽret veldig ekte ut, og ser veldig naturlig ut. Mye detaljer og klĂŚrnes tekstur kommer godt frem.


1800-1900 tallet Self-portrait, av Edward Munch, 18811882, oil on board, 19 x 26 cm

Selvportrett av Munch. Lyset kommer fra venstre, og skaper sterke kontraster mellom lys og mørk, det hvite og svarte i bildet skaper ogsü stor kontrast. Bildet er mørkt og dystert, og reflekterer Munch liv.


1900-2000 tallet Afghan girl, av Steve McCurry, 1984, camera: Nikon FM2, film: kodachrome 64, lens: Nikkor 105mm f/2.5

Et verdensberømt fotografi av en afgansk jente tatt av Steve McCurry. Lyset kommer fra høyre, som skaper tydelige valærer i klærne hennes. Fokuset er rettet mot blikket, og drar publikum mot seg. Det røde og grønne i bildet skaper en god kontrast.

Lysbruk i portretter de siste 1000 år  

En innføring i lyssetting og portrettfotografering. Av Annette Berg Dahlen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you