Page 1

METRONYT 3

Fra håndværker til hovedrolle Han er opvokset i en betonghetto i Bagsværd og troede, han skulle være håndværker. Men det skulle et medfødt talent og en lille portion held hurtigt få lavet om på. Hør Thomas Bo Larsen fortælle om vejen fra håndværker til hovedrolle.

Af Anne Sofie Hvenegaard, redaktion@m.dk Foto: Ulrik Jantzen Han farer frem, Thomas Bo Larsen eller Theo, som han hedder i den nye film Jagten. Han griber hurtigt og målrettet fat i ryggen på sin barndomsven Lucas’ sorte blazer, tvinger ham rundt og skubber ham hårdt mod den hvide væg. Nu står de ansigt til ansigt. Theo kniber øjnene sammen, og hans blik fryser fast. Kun hans fuldskæg bevæger sig en smule, da han med dyb, hæs stemme siger: Hvis du har rørt min lille datter, så får du en kugle lige i panden. Endnu engang har den 49-årige skuespiller Thomas Bo Larsen fået en stor rolle i en Thomas Vinterberg-film. De fleste husker ham nok bedst som den temperamentsfulde, racistiske og mandschauvinistiske Michael i Festen fra 1998, der i en af filmens sidste scener tæsker sin far – en far, som i årevis har forgrebet sig på sine børn. I Jagten er Festen vendt på hovedet. Her bliver en uskyldig mand ramt af en løgn, der spreder sig som en smitsom virus i et lille samfund: Han har forgrebet sig på en lille pige i børnehaven, hvor han arbejder. Men Jagten handler om meget mere end heksejagt og løgne. Det fortæller en travl Thomas Bo Larsen, som for en kort stund er hjemme fra optagelser i udlandet. Siden Jagten har han droppet fuldskægget og det halvlange hår. Han er nu glatbarberet, har lagt sine mørke solbriller på bordet og taget sin elektroniske cigaret op af brystlommen.

Januar 2013 MetroNyt.indd 3

– Det handler mest af alt om venskaber. Theo har jo kendt Lucas hele sit liv, og derfor kæmper Theo meget med tvivlen, ikk’? Har Lucas virkelig forgrebet sig på datteren, eller er det bare rygter? Det er en dansk udgave af Dear Hunter, siger han og tager et langt hiv af plastikcigaretten. Håndværkeren fra Bagsværd Det er ikke småting, Thomas Bo Larsen har bedrevet i sin tid som skuespiller. Han debuterede i begyndelsen af 1990’erne og har siden medvirket i et hav af film, tv-serier og teaterforestillinger, bl.a. Festen, Ondt Blod, De største helte, Taxa og Jeppe på bjerget. Men det har ikke altid ligget i kortene, at Thomas Bo Larsen skulle være skuespiller. Han voksede op i en betonghetto i Bagsværd som søn af en håndværker og troede i mange år, det var den vej, han selv skulle gå. – Jeg var ikke god i skolen, og det er helt sikkert, fordi jeg altid har været lidt damp. Hvad er det, Kim Larsen synger? Jeg har kviksølv i numsen. Sådan har det også altid været med mig. Hvis jeg var barn i dag, havde jeg uden tvivl fået diagnosticeret damp. Han blev i første omgang bagerlærling og senere glarmester – og de miljøer har i høj grad sat sine spor i den i dag 49-årige skuespiller. Fortsættes side 4 - 5

21/12/12 13.31


4 METRONYT

Ud over hans stærke københavnske dialekt og hans direkte facon har karaktertræk fra den upolerede håndværker hængt ved i mange af de roller, som Thomas Bo Larsen har spillet gennem tiden. – Det har da helt sikkert noget med min bagrund at gøre. Jeg arbejdede jo som håndværker i 14 år. Nedriveren, ikk’? Og vi har jo en speciel jargon. Dér har vi sådan et sprog som ’hold nu kæft med dig’ og ’det der psykopis med hende damen’ og ’se og kom videre, mand’, siger han. Teater som hobby Selvom livet som skuespiller ikke blev den første vej, Thomas Bo Larsen fulgte, har han spillet teater, siden han var en lille dreng. Det begyndte i 11-års alderen, hvor han hver mandag gik til amatørteater i Indre By i København. Og selvom rollerne ikke ligefrem var de største, så nød han det hver gang. – Vi spillede oftest Holberg-stykker, og af en eller anden grund var jeg altid vægter med 2-3 replikker. Men jeg var skide ligeglad med, at jeg ikke havde større roller. Jeg elskede det og glemte fuldstændig tid og sted. Pludselig fandt jeg ud af, at der var noget, jeg var god til. Det var først efter mange år som håndværker, at Thomas Bo Larsen satte sig for at blive skuespiller. Men han kom for sent til optagelsesprøverne i både København og i Århus og fik ikke lov at komme ind. Tilbage var Odense Teaterskole, og da hans daværende kæreste blev optaget på Skuespillerskolen i Århus, fik han rigtig blod på tanden.

Januar 2013 MetroNyt.indd 4

– Jeg tænkte: Kraftedeme! Så skal jeg sgu da også. Men jeg kom også for sent til optagelsesprøven i Odense. Det var ikke så godt. Heldigvis lukkede de mig ind, og jeg blev optaget. Var jeg ikke blevet lukket ind, så sad jeg ikke her i dag, siger han og afbryder sig selv: Jeg bliver sgu nødt til at hente noget sukker til kaffen. Ellers kan jeg sgu ikke drikke den. En helt ny verden At begynde på Teaterskolen i Odense var som at træde ind i en helt ny verden for arbejderklasse-banditten fra Bagsværd. Han skulle vinke farvel til det maskuline håndværkermiljø, hvor man snakkede om Side 9-pigen og ikke bekymrede sig om følelser. Og så skulle han vænne sig til et helt nyt miljø, hvor de medstuderende næsten alle sammen havde en gymnasial uddannelse med i bagagen. – Pludselig skulle vi tale om følelser og konkurrere med hinanden. Det synes jeg godt nok var underligt. Det gad jeg sgu ikke. Og så havde folk meget travlt med at bagtale, og det gjorde man altså ikke dér, hvor jeg kom fra. Gå dog hen og sig det til manden i stedet for, ikk’? Thomas Bo Larsen gjorde sin uddannelse færdig i 1991. Samme år debuterede han i teaterforestillingen Danny og Roberta på Vesterbroteatret Sorte Hest. Her spillede han hovedrollen som Danny – en voldsmand, der forelsker sig i en kvinde, som tidligere er blevet seksuelt misbrugt. Mellem dem opstår en bizar kærlighed.

21/12/12 13.31


METRONYT 5

– Forestillingen var meget ekstrem. Vi skulle dyrke sex på scenen, hun skulle slå mig ud. Men jeg glemmer aldrig, at publikum græd til premieren. Da jeg så det, vidste jeg, at missionen var lykkedes. Skuespil skal gøre noget ved folk og røre noget i dem, og det gjorde det her. Venner med Vinterberg Danny og Roberta blev Thomas Bo Larsens debut, men det blev også hans indgangsbillet til filmverdenen. For blandt det grædende publikum sad en rørt og imponeret Thomas Vinterberg, der på det tidspunkt studerede på Den Danske Filmskole i København og manglede en hovedrolle til sin afgangsfilm. – Vinterberg kom hen til mig efter forestillingen og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at spille hovedrollen i hans afgangsfilm Den sidste omgang. Jeg sagde sgu til ham, at det skulle han lige tænke alvorligt over. Og så blev han ellevild – nu måtte han bare have mig. Det endte da også med, at Thomas Bo Larsen takkede ja til tilbuddet. Foruden ros fra ellevilde anmeldere, førte Den sidste omgang også Thomas og Thomas sammen. De blev nære venner og har arbejdet sammen i talrige film lige siden – på trods af at de er meget forskellige. – Vinterberg er hippien fra Hellerup, mens jeg er bøllen fra Bagsværd. Når vi er sammen privat, er det altid mig, der er lidt tough i det. Men når vi er på settet og indspiller, så render jeg rundt med halen mellem benene, ikk’? Sådan skifter vi roller.

Januar 2013 MetroNyt.indd 5

Ud i verden Ud over skuespillet har Thomas Bo Larsen også en stor interesse for velgørenhed. Han har bl.a. rejst med Røde Kors i Malawi for at instruere og inspirere afrikanske skuespillere. Idéen kom til ham, da han en tilfældig morgen tændte sit tv. – Jeg så et af de der morgen-tv-programmer, hvor Røde Kors var i studiet for at fortælle om et af deres projekter. Det fik de et minut til. Bagefter kom der en dame i studiet. Hun fik over fem minutter til at fortælle, hvordan man lakerer negle. Og der tænkte jeg sgu ærlig talt, at verden er helt gal. Det er ikke kun Røde Kors, Thomas Bo Larsen har rejst med. Lige siden han var lille, har hans far taget ham med på rejser ud i verden. Her skulle de altid ud til de fattigste kvarterer for at få øjnene op for andre måder at leve på og blive bevidst om, hvor godt de havde det derhjemme i Danmark. Netop den indstilling har inspireret Thoms Bo Larsen til sit næste projekt. – Jeg skal rejse rundt i verden sammen med min datter i et tvprogram på TV2 for at vise hende forskellene mellem rig og fattig. Det er enormt vigtigt, synes jeg. Vi har det godt i Danmark, og det skal vi sætte pris på. Det skal vi huske. Fortsættes side 7

21/12/12 13.31


METRONYT 7

Det vidste du ikke om Thomas Bo Larsen... Han var engang ved at blive tæsket ihjel af en brasiliansk mafioso: – Jeg var i Rio og havde frygtelig diaré. Heldigvis lå der et hotel i nærheden, hvor jeg spænede ind. Og da jeg kom ud igen, stod der fire kæmpe mænd, og den største nikkede mig en ordentlig skalle. Han var åbenbart mafioso, og det var ikke et hotel, jeg var på, men hans hjem. De tæskede løs, indtil jeg fik fremstammet, at jeg var fra Skandinavien. Så fik jeg til mit store held lov til at gå igen.

Han bryder sig ikke om at se sig selv på film: – Jeg hader at se mig selv på film. Jeg kan slet ikke koncentrere mig om filmen i sin helhed. Jeg lægger kun mærke til mine egne småfejl. Normalt skal jeg se en film fire-fem gange, før jeg begynder at se helheden. Jagten har jeg kun set tre gange, så jeg er ikke helt i mål endnu.

Han kan godt lide at udfordre sig selv: – Efter TV2 havde spurgt mig fire gange, om jeg ikke ville være med i Vild med dans, sagde jeg sgu ja. Jeg elsker udfordringer, og jeg har altid været angst for at danse. Desværre kom jeg til skade med knæet og måtte udgå. Jeg har også været med i programmet Vild med Comedy, hvor jeg skulle lære at være komiker. Det har altid været min store skræk at stå på en scene, helt uden medspillere. Men det vandt jeg sgu. Det var en kæmpe sejr.

Januar 2013 MetroNyt.indd 7

21/12/12 13.32

Interview Thomas Bo Larsen, Metroselskabet  
Interview Thomas Bo Larsen, Metroselskabet  

Interview Thomas Bo Larsen, Metroselskabet

Advertisement