Page 1

PERSOONLIJK DOCUMENT Subjectief concept Ter ondersteuning bij het vaststellen van je beroepsidentiteit ten aanzien van kunst als onderdeel van de rol als cultuurdrager.

Verleden:

ď‚– o

Wat voor plaats had kunst in jullie gezin? Vroeger gingen wij nooit naar musea toe. Ook hadden we eigenlijk nooit gesprekken over de schilder en beeldhouwkunst. Wel gingen we op vakantie op bezoek bij allerlei verschillende kerken. Hier kom je ook wel wat schilder en beeldhouwkunst tegen natuurlijk. Achteraf zeggen mijn ouders dan ook dat ze meer musea hadden moeten bezoeken met ons. Wel werd er bij ons aandacht besteedt aan muziek. We moesten allemaal een muziekinstrument spelen. Daar zijn we echter ook allemaal weer mee gestopt. Mijn broer en zus hebben piano gespeeld, mijn zusje gitaar en ik dwarsfluit. Ook mijn moeder heeft piano gespeeld en mijn zus en ik hebben nog blokfluitles gehad. Verder zongen zowel mijn zus, zusje en ik bij een koor. Ook dans is aanwezig geweest in mijn gezin. Mijn zus en ik hebben beide op ballet gezeten. Mijn zus heeft dit heel lang volgehouden, ik ben er echter snel mee gestopt. Daarnaast heeft mijn zusje jazzballet gedaan. Mijn ouders gingen vaak naar het theater toe. Ook wij werden wel eens meegenomen. De dans/toneelkunst vonden ze leuk om ons te laten meemaken en hun plezier daarin over te dragen.

o

Met welke opvattingen over kunst ben je grootgebracht? Schilderkunst stond niet echt centraal in ons gezin. Ik kan me niet herinneren dat we er echt gesprekken over hadden. En ook niet dat mijn ouders bepaalde smaken lieten merken aan mij binnen de schilderkunst. Ook beeldhouwkunst kwam niet echt ter sprake. Mijn ouders vonden het daarentegen erg belangrijk om muziek te maken. Ze lieten ons merken dat je door een instrument te bespelen verschillende dingen kunt laten merken. Bijvoorbeeld gevoelens. Ook sport vonden zij erg belangrijk, daarbij sloot de dans zich aan. We werden hier dan ook erg in aangemoedigd.

o

Werd er kunst beoefend in jullie gezin, in jullie familie? Vroeger vonden we het allemaal leuk om te knutselen. We hebben dan ook veel werkjes zowel op school als thuis gemaakt. We waren dus wel degelijk bezig met tekenen en knutselen. Onze ouders stimuleerden dit ook. Het is niet zo dat we bij tekenles zaten of iets dergelijks. Dat was wel zo bij de kunst van dans. In mijn gezin is er klassiek ballet en jazzballet beoefend. Onze ouders waren ook eigenlijk altijd aanwezig bij voorstellingen of iets dergelijks om het te stimuleren. Daarnaast werden er dus ook muziekinstrumenten bespeeld. Mijn zus en ik zijn op blokfluitles gegaan en daarna met een ander instrument doorgegaan. Mijn broer heeft meteen piano gespeeld en mijn zusje is na haar algemene muzieklessen gitaar gaan spelen.

o

Heb je kunst in je woonomgeving gezien?(toneel, gebouwen, musea, voorstellingen, bibliotheek, muziekschool, schilderijen, beeldentuin etc.) Ik ben een aantal keer naar toneel toe geweest met het gezin. Dat vond ik altijd erg leuk. Ook heb ik verschillende gebouwen bezocht met mijn vader en moeder. Op vakantie bezochten wij verschillende gebouwen en van de buitenkant bekeek ik die eigenlijk ook wel vanuit de auto. Musea bezochten we niet. Wel vanuit de middelbare school waarop ik zat. Ook ben ik naar muziek voorstellingen en de muziekschool geweest. Ik heb zelf blokfluit en dwarsfluit gespeeld en daarnaast ook lang gezongen. Schilderijen etc. heb ik echt leren bekijken op de middelbare school. Daar gingen we naar musea toe waar ook schilderijen hingen en daarnaast leerde ik bij kunstgeschiedenis echt dingen te zien in schilderijen als schildertechnieken. En als extra boodschappen die erin naar voren kwamen d.m.v. van een bepaald beeld dat werd weergegeven.


o

Kun je je leerkrachten herinneren die je je herinnert als belangrijk voor je kunstattitude? Zowel in positieve als in negatieve zin? Beschrijf die herinnering. Jazeker. Ik had in de 4de een lerares voor kunstgeschiedenis, waarbij ik heel veel geleerd heb over de kunst. Over bepaalde kunstenaars en over de manieren waarop er geschilderd werd. Ik kon bij haar ook echt merken dat zij het heel leuk vond om dat te vertellen en ons dat te leren. In de 5de heb ik een leraar gehad voor kunstgeschiedenis. Dit was echt minder leuk. Hij was heel erg bezig met alles maar te vertellen zodat hij alles dan ook werkelijk verteld had. Maar daardoor waren we niet bezig met wat iedereen vond van kunst en ik werd er ook helemaal niet door geboeid. Zo ook bij CKV, daar had ik dezelfde leraar. Op een of andere manier kreeg hij het niet voor elkaar me te boeien voor de lessen, terwijl ik het wel interessant vond.

o

Beschrijf een gebeurtenis of ervaring die jou heeft beïnvloed, een ontroering, een shockeffect. Voor het vak CKV heb ik een cabaretvoorstelling bezocht. Deze voorstelling werd verzorgt door Micha Wertheim. Ik had er best zin in, maar uiteindelijk viel het me heel erg tegen. Het is namelijk zo dat hij heel erg grof was. Ik vond dit totaal niet leuk. Later kwam ook in het nieuws dat men hem grof vond, alleen andere cabaretiers zeiden dat ze hem goed vonden. Sindsdien heb ik bij cabaret altijd dat ik meteen denk aan Micha Wertheim, terwijl dat er juist voor zorgt dat ik er minder zin in heb. Gelukkig heb ik ook leuke shows gezien zowel op tv als live. Dat zorgt ervoor dat ik het cabaret nog steeds leuk vind. Heden:

 o

Waar geniet je nu van met betrekking tot één of meerdere van de kunstdisciplines? Ik ben erg geïnteresseerd gebleven in cabaret. Het trekt me, vooral omdat humor me in het algemeen erg aanspreekt. Verder vind ik architectuur best leuk, maar niet per se om echt te bestuderen wie het gemaakt heeft en wanneer etc. Maar het bekijken vind ik wel leuk. Ik vind schilderijen echt heel erg leuk, de verschillen ertussen zien vind ik interessant. En daarnaast boeit me de gedachte erachter, de manier waarop het schilderij gemaakt is. In tegenstelling tot architectuur vind ik het wel leuk om te weten wie het gemaakt heeft, wanneer het gemaakt is etc. bij schilderijen. Ik heb zelf niets met dans. Maar ik vind het wel leuk om te kijken, zolang ik het zelf maar niet hoef te doen. Films interesseren me wel. Alleen is het niet zo dat ik erg geïnteresseerd ben in het maken van films. Ik vind het gewoon leuk om ze te kijken. Fotografie vind ik erg leuk. Ik vind het leuk om foto’s te bekijken, om ze als het ware te analyseren en om ze zelf te maken. Muziek en theater vind ik beiden erg leuk. Muziek heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gehad. Ik luister heel veel muziek en het helpt me door zwaardere tijden maar ondersteunt ook tijdens leuke tijden. Theater vind ik erg leuk om te kijken. Om het te spelen vind ik ook wel leuk, maar het is niet zo dat ik er erg mee bezig ben zoals met muziek. Literatuur daarentegen is wel heel belangrijk voor me. Ik heb altijd veel gelezen en ik lees nog steeds best veel. Literatuur interesseert me ook en in boeken kan ik de tijd helemaal vergeten.

o

Bij welke kunstuiting kun je helemaal jezelf zijn en bij welke voel je je ongemakkelijk? Is dit bij het ondergaan ervan of beoefen je deze kunst dan zelf? Ik vind muziek iets waar ik helemaal mezelf bij kan zijn, dat geldt ook voor de literatuur. Schilderen vind ik ook echt iets waar ik mezelf in kwijt kan, net als bij gewoon tekenen. Theater vind ik best leuk om te doen, maar ik kan me daar wel heel onzeker in voeren.

o

Van welke kunst word je stil? Dat kan zijn van literatuur en muziek. Maar ook van theater.

o

Welke kunst heeft je iets te zeggen en wat dan? Literatuur heeft me natuurlijk iets te zeggen, maar ook muziek. Beiden kunnen een boodschap uitdragen, waar ik me in een aantal gevallen goed kan vinden.


o

Zijn er bepaalde tradities of vieringen waar kunst een plek heeft voor jou? Ik kan zo geen vieringen of tradities noemen, waarbij kunst erg belangrijk is voor mij.

o

Ken je kunstenaars persoonlijk? Wat roept deze persoon in jou op? Hoe voel je je ten opzichte van deze kunstenaars? Ik ken niet echt kunstenaars, er waren op mijn middelbare school wel leraren die zelf kunst maakten. Zo was er een handenarbeidleraar die beelden maakt en een tekenleraar die zelf schildert. Over het algemeen bewonder ik de mensen die kunst maken, je moet er veel tijd in steken en er aardig wat geduld mee hebben. Daarnaast is het gewoon heel knap wat ze voor elkaar krijgen.

o

Uit welke activiteiten blijkt je kunstattitude? Ik vind het erg leuk om bvo te geven, maar ook om zelf te doen. De leraren van mijn middelbare school hebben me duidelijk gestimuleerd. Door die stimulatie vond ik het altijd heel leuk om te doen, wat nu zorgt voor een enthousiasme dat ik over kan brengen.

o

Vind je dat kunstenaars hun kunst moeten gebruiken om stelling te nemen ten opzichte van politieke opvattingen en ethische opvattingen? Waarom vind je dat? Ik vind dat kunstenaars zich er niet toe hoeven te verplichten, als ze graag een stelling er tegen nemen. Dan mogen ze dat doen met hun kunst. Maar ik vind het niet noodzakelijk. Dan zou elk persoon met een beroep binnen zijn beroep een stelling moeten innemen. Dat is nog altijd ieders eigen keuze vind ik.

o

Hoe is je opvoeding van invloed op je kijk op kunst nu? Ik heb nooit echt veel met kunst gedaan vroeger. En dat doe ik nog steeds niet, wel merk ik dat ik door mijn middelbare school het interessant vind om musea te bezoeken. Zelfs kerken kunnen mij boeien, ook al vond ik dat altijd een ramp als we op vakantie gingen.

 o

Toekomst Wat vind jij dat kinderen ten aanzien van kunst zeker moeten ervaren of meekrijgen? Kinderen moeten inzien dat ze een eigen ontwikkeling in kunst kunnen maken. Daarnaast moeten ze ook ervaren dat er veel verschillende soorten kunst zijn, zowel in schilderkunst/beeldhouwkunst etc. Maar ook in het professionele werk en het amateurwerk. Dit moet er echter niet voor zorgen dat leerlingen minder enthousiast raken ‘omdat ze toch maar amateurs zijn’. Daarnaast vind ik dat leerlingen hun eigen keuze in en over kunst moeten kunnen maken.

o

Wat zou jouw rol als leerkracht daarin kunnen zijn? Ik denk dat ik als leerkracht ze wel het een en ander kan bijbrengen over verschillende soorten kunst. Daarnaast vind ik het best interessant en ik kan mijn interesse best goed uiten, wat invloed heeft op leerlingen. Ik vind echter wel dat je als leerkracht er teveel op in kan willen gaan, dit is iets wat ik absoluut niet wil. Het zorgt namelijk voor een verkeerd beeld van kunst bij kinderen, ze hebben er geen zin meer in en vinden het dan saai. Iets waar veel leerlingen op latere leeftijd toch al last van zullen krijgen, aangezien kunst toch iets is waar ze niet in geïnteresseerd willen zijn in hun puberteit.

o

Zou je als leerkracht daarin een ontwikkeling willen doormaken en hoe zou je dat kunnen realiseren? Ik zou als leerkracht wel een ontwikkeling moeten maken, vooral omdat ik informatie weet over kunst, maar dat kreeg op de middelbare school. Hierin moet ik zelf kijken wat er geschikt is voor de basisschool. Daarnaast moet ik leerlingen zien te motiveren met mijn enthousiasme, iets dat altijd een uitdaging is.

Persoonlijke definitie van kunst en welke kunst vind jij fascinerend:


Kunst is volgens mij een moeilijk definieerbaar begrip. Kunst is iets wat expressie geeft aan de emoties, gedachten, bezigheden van een kunstenaar. Maar niet iedereen maakt kunst, het is pas echt kunst als het door een soort raad benoemd is als kunst. Toch is het voor mij soms al kunst, terwijl het dan geen kunst is. Ik denk dat voor iedereen er een ander gevoel is bij kunst. Bij mij heeft mijn voorkeur schilderijen, in ieder geval omdat ik daar meer over weet. Daarnaast vind ik schilderwijze altijd heel interessant. Ook de verschillende (bekende) schilders zorgen ervoor dat ik me interesseer voor de schilderijen, wat dacht Vincent van Gogh bijvoorbeeld toen hij een zelfportret schilderde? Wat vond Karel Appel van zijn eigen schilderijen en hoe kwam hij op het idee ze zo te schilderen? Dat wekt bij mij interesse.

Kunstweek  
Kunstweek  

Op school hebben we het een week over kunst gehad. Hoe komt dat terug op de basisschool en dergelijke. Uit die week komt dit document voort.

Advertisement