Page 1

Nieuws

Verhoogd BTW-tarief niet meteen doorberekend door Koen IJssel

Ondernemers in de meeste sectoren zullen volgens een onderzoek van het ING Economisch Bureau de btw-verhoging niet meteen doorberekenen naar de consument en zullen voor het jaar 2012 genoegen nemen met minder winst. Als ondernemers het tarief van 21% gelijk doorbereken,prijzen ze zich voor een korte termijn buiten de markt. Volgens het zelfde onderzoek zijn huishoudens in 2013 gemiddeld 180 euro duurder uit dan het jaar er voor. In 2014 zou die bedrag oplopen naar gemiddeld 380 euro per huishouden. De btw-verhoging is het gevolg van

Groningen – Sinds 1 oktober 2012

Ook het btw-tarief op

2013 deels gecompenseerd

is het algemene btw-tarief op

energiekosten en de accijns op

door onder andere een

goederen en diensten verhoogd

tabak en drank wordt verhoogd.

lagere inkomensbelasting en

van 19 naar 21%.

De verhoging wordt vanaf

loonbelasting.

het lenteakkoord van de VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De maatregel moet zo’n vier miljard in het laatje brengen.


Nieuws

Verrassend effectief; teambuilding Groningen Door Annemarijn de Boer

Groningen – ‘Een betere tijdbesteding dan werken’, zeggen onderzoekers van de Universiteit in Amerika de zogenaamde ‘teambuilding’ activiteiten, na onderzoek naar de effecten ervan. In Groningen loopt het erg terug met de teambuilding vergeleken met vorig jaar. Dit omdat de meeste bedrijven het meer zien als een soort tijdsverspilling en beter aan het werk kunnen zijn. Erg zijn meer dan genoeg mogelijkheden; van klootschieten tot happen en trappen. Onder andere deondernemers in Groningen zelf vinden dat hier iets aan gedaan moet worden. Suf? Een dagje op de hei met alle collega’s mag dan niet zo spannend zijn, het heeft wel erg veel nut. Het maakt de groepsdynamiek beter en de humor die er ontstaat creëert een band, zo concludeerden onderzoekers van University of Chester. Met name binnen de werkomgeving wordt wel eens gespeculeerd dat een team hechter te maken

valt door collectief over hete kolen te lopen of elkaar met paintballen blauwe plekken te bezorgen. Uit de studie waaraan 100 vrijwilligers deelnamen blijkt een groot verband tussen de activiteiten en de groepsverhoudingen. Activiteit Het maakt uit onderzoek niet veel uit wat voor activiteit je onderneemt tijdens de teambuilding, als er maar actie en vooral interactie in het spel zit. Daardoor leren de werknemers elkaar nog beter kennen op andere vlakken, wat erg bevorderlijk kan zijn voor het werk dat je samen doet. Typ in Google de trefwoorden ‘Teambuilding Groningen’ in en je vind een groot scala aan mogelijkheden. Trends Als we ouder worden en de beperkingen van het onderwijs en financiën ons verfijnen, worden de visies veranderd onze carrière die we vandaag de dag hebben. Te weinig mensen worden als het ware ‘rocksterren’, de leeftijd heeft niets te maken met een beetje plezier hebben. We vinden verantwoordelijkheid belangrijker dan lol. De afgelopen jaren hebben we

een duidelijke trend ontdekt in de integratie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom is Team Building Concepten America op zoek gegaan naar welke activiteiten nou werkelijk het meeste effect hebben. Dat zijn toch de recreatieve sporten waarbij men moet samenwerken, ze moeten daarbij een doel hebben om met een team iets te bereiken. Dat kan dus een spel zijn. Ze leren daarbij iets over zichzelf en hoe ze beter kunnen werken in een team. Communicatie revolutie Met de komst van de communicatie revolutie en de veranderende wereldmarkt, is onze moderne samenleving de meest vloeiende en dynamische ooit. Het is nu vanzelfsprekend dat mensen afwisselend in veel verschillende groepen werken en ook in hun persoonlijke leven. Deze beweging heeft een duidelijke behoefte aan het ontwikkelen van technieken om mensen te helpen aan te passen aan de nieuwe eisen en hoe er samengewerkt kan worden in een groep.

‘Pretty cool’ De voordelen van teambuilding gaat vaak zelf nog verder in het bedrijf zelf. Bedrijven met strenge maatschappelijke verantwoording normen, trekken vaak de beste positie en behouden de hoge kwaliteit van personeel, waardoor personeelsterugloop minder is. Bedrijven hebben ook gekeken naar verbeteringen in hun reputaties. Werknemers vinden hun bedrijf vaker ‘pretty cool’ waardoor ze een betere uitstraling hebben en meer klanten kunnen trekken.


Reportage

Veelzijdigheid leidt tot succes bij Marije Gerdes – DAP Styling

Door Annemarijn de Boer

Groningen – Ondernemer ben je 24 uur per dag. Maar dat wil niet zeggen dat je bedrijf ook continu open moet zijn. Studeren, kinderen opvoeden of, in dit geval; werken in loondienst zijn soms prima te combineren met het runnen van een bedrijf. We kijken een dagje mee met Marije Gerdes, ze geeft kleur en styling advies aan particulieren én ondernemers. Wat is haar succesformule? Daar hopen we vandaag achter te komen. Een goed begin is het halve werk Het is 9.00 uur ’s morgens. We staan op de stoep bij Marije Gerdes aan de Kraneweg in Groningen. Een prachtige locatie voor haar onderneming, een voormalig school gebouw waar ze een lokaal runt. Als Marije komt aanrijden in haar Mini Cabrio en met haar perfect op elkaar afgestemde outfit, is ze direct herkenbaar en helemaal in de najaar sferen. Wat ze voor vandaag op de planning heeft, staat uitgebreid beschreven in haar draaiboek dat er prachtig bijlicht op een witte grof houten tafel.

Kleuren en vormen

Ze krijgt vandaag een groep van 5 ondernemers op bezoek die graag een nieuwe uitstraling willen en daarmee meer klanten willen trekken. Als ze kennis hebben gemaakt, gaat eerst het kleurenpallet zijn werk doen. Bij iedere persoon worden een aantal kleuren geplaatst. Daarna gaat ze volgens haar stylingboek kijken naar wat voor soorten kl-

eding er bij die persoon passen, lange rechte broeken of juist een legging. Een strak colbert of juist een grof gebreide trui? Alles wordt onderzocht en er word een passend plan bedacht bij iedere persoon met kleuren, vormen en evt. ook een bijpassend kapsel.

Combineren werk en ondernemerschap

Marije Gerdes combineert een parttimebaan als opticien met vier dagen in haar eigen imago advies bedrijf. In Afrika ontwaakte de ondernemersgeest van Marije Gerdes. In Benin leidde ze, rond de millenniumwisseling, als vrijwilliger jarenlang studenten op tot opticien. Ze leerde hen oogmetingen te verrichten, glazen te slijpen en hielp met het opzetten van optiekzaken. ‘Toen dacht ik: Als een bedrijf starten in Afrika lukt, dan moet ik dat ook thuis kunnen.’ Maar eenmaal terug in Groningen startte ze geen brillenwinkel – ze werd gewoon weer opticien in loondienst. Toch bleef het knagen. Na een paar jaar waagde ze de stap, al was dat in een andere richting. Ze ging parttime werken en begon daarnaast haar eigen imagoadviesbedrijf: Dap Styling. “Vroeger wilde ik eigenlijk modeontwerpster worden. Ik zie wat mensen goed staat.” Sinds deze maand heeft ze een eigen bedrijfsruimte. “Een spannende stap – maar ik ben er wel erg trots op”, aldus de deeltijdonderneemster. Ze werkt vier dagen per week in haar eigen zaak en is twee dagen actief als opticien. “Dat vind ik een prachtig vak, ik stop daar alleen mee als het echt niet anders kan.” Bovendien zijn haar loondienstwerkzaamheden ook handig: “Ik

ontmoet via dat werk veel mensen. Ze weten wie ik ben en hoe ik te werk ga – als opticien geef je ook advies over welke bril het beste staat. En als er interesse is, kan ik ze vertellen over mijn eigen bedrijf.”

Jubileum

Met Dap Styling, dat volgende week zijn vijfjarig bestaan viert, leert ze werkzoekenden hoe ze zich goed moeten presenteren. “Reïntegratiebedrijven hebben veel aandacht voor het goed in elkaar zetten van een cv en sollicitatiebrief. Maar als de eerste indruk niet goed is omdat bijvoorbeeld de kleding van de sollicitant er slonzig uitziet, dan verloopt een sollicitatiegesprek bijzonder moeilijk – al is de brief nog zo goed.” Ook geeft Marije individuele trainingen aan ondernemers en werknemers die beter voor de dag willen komen. “Zij zijn toch het visitekaartje van het bedrijf”, vindt Marije, die jongeren helpt betrouwbaarder te ogen en van stoffige ambtenaren eigentijdse werknemers maakt. Hoewel ze elk jaar meer omzet draait, is groeien niet het belangrijkste. “Ik wil graag doen waar ik plezier in heb. Door het ondernemerschap te combineren met mijn werk als opticien blijf ik scherp – en ik pak het beste van beide werelden.”

Ervaren van kleurgebruik

‘Veel zakenmensen kiezen voor het dragen van een zwart pak, terwijl bij velen donkerblauw plezieriger oogt. Met als resultaat dat de eerste indruk die je achterlaat, veel meer in overeenstemming is met je persoonlijkheid. Ik laat mensen ervaren wat kleur én kleding voor ze kan betekenen. Een welover-

wogen kleurgebruik en kledingstijl maken zo het bedrijfsimago compleet’, spreekt Marije. Versterken van persoonlijkheid en bedrijf DAP Styling staat voor het versterken van uw persoonlijkheid. Iedere ondernemer investeert bewust in zijn of haar bedrijf. Een representatieve auto en een zorgvuldig gekozen huisstijl maken daar deel vanuit. Om professioneel en zelfbewust over te komen is het ook zinvol aandacht te besteden aan je voorkomen’, zelf overwegend gekleed in het groen, vertelt Marije met sprankelende ogen, over haar missie.

Wat maakt haar dag?

Marije zou geen stylist zijn zonder een dag bezig te zijn geweest met stijlen, kleuren en meten. Zo kleurt ze de mens naar hun gedrag en zien we hoe Marije aan haar klanten komt. Marije weet met complete make-up, kleurenstyling in elke situatie een make-over en perfect advies te geven in een bizarre vorm. Een bijzondere onderneming, een bijzonder persoon en verhaal, met die gedachten sluiten we de dag bij Marije af. Aan allen die een bezoek hebben gebracht aan DAP-Styling, proficiat! De kosten voor een complete makeover of styling advies verschillen van €75 tot €500. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken bij DAPStyling:

Dap-Styling

De Kranepoort Kraneweg 13-2 9718 JC Groningen www.dap-styling.nl


Recensie

“Houdt van Eten”, een pure aanwinst Door Simone Slagboom

Groningen kan wel wat hippe, maar culinaire restaurants gebruiken. De ondernemers in Groningen mogen, persoonlijk, met wat nieuwe en frisse ideeën komen. Houdt van Eten is een eenjarig restaurant in de Herestraat. Voldoet het aan de bovenstaande eisen? Is er sfeer en hoe is de bediening? Ik ga mij laten verassen. Wijnkisten als parket

Ik nader het restaurant en het is al snel duidelijk dat er veel zorg aan het uiterlijk is besteed; een glazen entree met witgeverfde houten stoeltjes en tafels ervoor. Ik wordt welkom geheten door de vriendelijke eigenaar, die mij verwijst naar een tafeltje in het midden van het restaurant. Voordat ik aan eten begin, moet er aandacht besteed worden aan het interieur van Houdt van Eten. Het is namelijk een bijzonder interieur: het parket is gemaakt van de planken uit wijnkisten, de houten bar en een houten lounge worden aangekleed door pakkende accessoires en originele kussens. Vervolgens is er in het eetgedeelte een open keuken, zodat de liefhebber kan meegluren met de bereidingen van het eten, en er staan leren stoelen rond de tafels. Al met al,hier geef ik al een pluspunt voor.

Grapefruitmayonaise en dronken peertjes

Na enige tijd wachten, de bediening is niet de snelste, komt er een heel behulpzame ober bij onze tafel. Hij overhandigt ons de kaarten en geeft bij elk gerechtje een korte uitleg; als je slecht bet in kiezen dan is er de proeverij ‘van alles wat’. Ik ben aan het twijfelen tussen de tonijnzalmtartaar met grapefruitmayonaise of de dronken peertjes met Parmezaanse kaas. Het hoofdgerecht is al helemaal moeilijk om te kiezen: Coquilles st. Jacques, kreeftenjus, ossenhaas afgeblust met sojasaus en biologische Afrikaanse rund. En allemaal onder de prijs van 22 euro. Maar nu eerst proeven. Het voorgerecht is mooi schilderijtje op je bord. Zalm met Alabcore tonijn, roze grapruitmayonaise, en citroenpeper. Ik laat mij vertellen dat deze tonijn een 100% duurzame tonijn is, vraag me niet wat ze hiermee be

doelen. Het gerechtje smaakt goed. Precies naar verwachting, ook een schilderij op de tong. Vervolgens krijg ik de ossenhaas met gebakken garnalen en groente, afgeblust met sojasaus.Helaas waren de garnalen op. Buiten deze teleurstelling is het een lekker gerecht; de ossenhaas is mals en de groentes zijn goed gebakken. Ik ben geen kenner qua wijnen, buiten dat ze goed smaakte, dus hier kan ik geen oordeel over geven. Ik zou eigenlijk alles willen proeven, de kaart alleen al doet je mond smelten. Na het proeven van de eerste twee gerechten vind ik het restaurant zeker een aanrader.

Nog één keuze te maken

Ook het nagerecht kiezen is weer een hele opgave. Ze weten de gerechten perfect te beschrijven. Ravioli van marsepein, Tarte Tatin van Pink lady appels en aardbeien afgeblust met balsamicoazijn. We nemen de proeverij van nagerechten en krijgen ‘van alles wat’. Het smaakt allemaal even goed, dat moet ik de kok nageven. Zelf zegt hij over zijn kookkunsten: ‘koken is een combinatie van creativiteit, een precieze smaak en het gebruiken van biologische producten’. De bediening kan ons veel vertellen over elk gerecht, soms iets te langdradig over dat drupje afgebluste saus op je bord, maar vriendelijk zijn ze zeker. De verzorging van de borden is uitstekend, je moet er even naar kijken voordat je een hap neemt. En natuurlijk het belangrijkste onderdeel van uit eten gaan: het eten zelf en de prijs. De verhouding kwaliteit/ prijs bij Houdt van Eten is boven gemiddeld, de gerechten zijn heerlijk en de prijzen niet te hoog. Kortom, ik raad u zeker aan om een reservering te maken en te genieten van een heerlijke avond.


Portret

Een Witting hoed staat iedereen goed! Door Simone Slagboom

Familiebedrijven zijn er nog steeds. Het zijn ambachtsmannen, zoals de familie Witting. Wat is het geheim van een familiebedrijf dat al draaiende is sinds 1876? En wie zijn de personen die schuil gaan achter dit succes? Ondernemen, dat is het thema van deze krant. Wat is nou meer ondernemen dan een hoedenzaak 135 staande houden? Moi! Groningen ging op stap en ondervond wat er schuilt achter familiebedrijf H. Witting & Zn. Het bedrijf is gevestigd in een eeuwenoud pand aan de Oosterstraat in hartje Groningen. Het bedrijf heeft zich goed naam weten te maken; Witting is niet alleen een bekende hoedenwinkel in Groningen, maar ook ver buiten de provincie is het een begrip onder de hoedenliefhebbers. Als je de winkel binnenloopt valt je ten eerste op dat de winkel nog steeds zijn authentieke interieur heeft: hoge groene stellingkasten vol met hoeden en petten, een ouderwetse kassa, houten planken op de vloer en rekken vol met modeaccessoires.

Hoe het begon..

In 1876 richtte H. Witting samen met zijn zoon Albertus de zaak op. Ze begonnen in een fabriek aan de Oosterstraat. Hier maakte ze kwaliteitspetten en later begonnen ze met de hoeden. Wat het familiebedrijf zo beroemd maakte, waren de perfecte pasvormen van de hoeden en petten. Zoon Albertus richtte zich, na het overlijden van zijn vader, ook op modeaccessoires en verkocht het bedrijf door aan de familie Nissink - zelf had hij geen kinderen gekregen. Vervolgens is de winkel over gekocht door de vader van het echtpaar Nissink.

Omdat de winkel was bekend geworden onder de naam H.Witting & Zn draagt de winkel vandaag de dag nog steeds dezelfde naam als in 1876.

Het geheim van het succes

Het bedrijf heeft veel succes gehad, te zien aan het feit dat de zaak al 135 jaar bestaat. Daarentegen heeft de winkel natuurlijk ook tegenslagen gekend, zoals een economische crisis of bij het doorverkopen van de winkel aan een nieuwe familie. De geheimen van het succes moeten exact worden doorgevoerd, een nieuwe beleid kan fataal zijn voor de winkel. Nog steeds komen vele mensen naar de winkel om zijn authenticiteit. ‘Een van de grote geheimen van het succes’, zegt de huidige eigenaar Sietske Bakker, ‘is om de authenticiteit te bewaren, maar wél up-to-date te blijven’. Het is een feit dat de perfecte pasvorm van de hoeden en petten tijdloos is, maar de winkel gaat daarentegen ook met de tijd mee. Het assortiment is ruim verbreed: naast het eigen merk, verkoopt Witting ook de grote hoedennamen zoals Borsalino, Guerra en Mayser. Ook modeaccessoires zoals sjaals, handschoenen, stropdassen, wandelstokken, nachtmode en badmode liggen in de stellingen. Daarnaast kan je tegenwoordig ook online winkelen bij Witting & Zn. Volgens de echte Groningse Sietske Bakker is een van de belangrijkste ingrediënten van de goedlopende zaak dat de kwaliteit van de producten goed is en de prijs hiervan zeer realistisch. Daarnaast wordt er aan elke klant de maximale aandacht besteed, iets waar veel ondernemers tegenwoordig wat van kunnen leren!


Interview

Zo jong en zo succesvol Door Esther Dijkstra

Groningen – Karen Raats, een oud Communicatie studente van de Hanzehogeschool, is inmiddels uitgegroeid tot “Meest veel belovende onderneemster van het jaar 2012” en heeft al flink wat geld op de bank door haar succesvolle concept voor Pocketdeals.

We?

En dan is het geld binnen?

Heb je nog opmerkingen of ‘tips and tricks’ voor andere ondernemers?

Wat is Pocketdeals?

Je zei steeds harder te moeten werken door het grote succes. Hoe veel uren werk je in de week? “

Ik werk enorm hard om Pocketdeals te blijven realiseren. Minstens zo’n 65 uur in de week. Thuis blijft het werk ook gewoon doorgaan.”

“Pocketdeals is een bedrijf die papieren kortingscoupons digitaal maakt. Wij halen bedrijven binnen, die ons maandelijkse kortingen doorgeven. Die kortingen staan in ons Pocketdeals app. en worden dagelijks gebruikt door mensen met een smartphone.”

Wat is er, vanaf je afstuderen 2011, allemaal gebeurd?

“Veel. De zaken lopen verschrikkelijk hard. Ik dacht ooit gewoon een scriptie te maken om zo te kunnen afstuderen. Maar dit…”, zegt Karen al grinnikend en hoofdschuddend van ongeloof. “Januari 2011 heb ik

Profiel

Promotiewerk in opkomst Door Esther Dijkstra

“Ja, ik zit momenteel alleen op kantoor. Maar als het even kan heb ik stagiaires bij me werken. Daarnaast fungeert TMG als een soort groot team.”

Eigenaar/oprichter Pocketdeals te Groningen. Pocketdeals opgericht en in december 2011 heb ik het verkocht aan Telegraaf Media Group (TMG). Ik ben nu eigenaar van een minderheidsaandeel en ben manager. Het werk blijft hetzelfde, alleen moeten we wel steeds harder werken door dit grote succes.”

voor jezelf winnen door een aardige opmerking, en complimenten te geven over hun mooie huis of auto.

Wat betekend al dat harde werken voor jou?

“Het is even doorbijten en niet altijd leuk. Ik heb bijvoorbeeld niet de tijd om iets leuks te doen met mijn vriend of familie. Zulke dingen kunnen alleen met Kerst.”

Wat gebeurd er nu in de toekomst met Pocketdeals? “Ik moet nog twee jaar werken als manager.”

en de bewoners van Groningen.

“En dan stinken ze er in en heb jij je geld weer binnen.” De bewoners van Groningen zijn niet altijd te spreken over de promotiewerkers. Ze doelen hierbij niet op SQPeople, maar op de promotiewerker in het algemeen.

Groningen – Het promotiebedrijf SQPeople in Groningen, richt zich op een andere wijze van ondernemen. Zo verteld meneer Vogelzang: Promotiewerk is een manier van ondernemen op een geheel nieuwe en verfrissende wijze en is nog steeds flink in opkomst. Goede doelen zijn hard op zoek naar promotiewerkers die voor hen donateurs willen werven. Dit blijkt namelijk de goedkoopste manier. Daarbij komt dat de wervers zorgen voor de meeste verdiensten voor goede doelen. Dit is de reden om deze nieuwe manier van ondernemen flink door te zetten. SQPeople in Groningen is een trend op zich. Jongeren gaan er gemakkelijk aan het werk door de gezellige sfeer en de goede verdiensten. “Ze worden bijna in het werk gelokt.” : noemt Robert de Vries (27 jaar), werver van het bedrijf. “Net zoals inwoners gelokt worden om te doneren.” Het is één groot spel van verleiden; de potentiele donateur

“Ik heb door de jaren heen 25 goede doelen gesteund en toch blijven ze maar komen. Het gaat me niet om het geld. Maar op een gegeven moment is het genoeg.” Mevrouw de Bruin uit Molukkenstraat Groningen beaamd: “Ze drammen maar door. Daar houd ik niet van.” Voor studenten is promotiewerk als een soort studentenvereniging. Elke avond staat het kantoor open om een biertje te komen drinken of voetbal te kijken. Dan gaat de muziek aan en uiteindelijk belanden de wervers met zijn allen in de stad. “Het draait allemaal om de sfeer. Daardoor wordt het werven ook gemakkelijker en leuker.”: benoemt de manager, Krista Lanning (24 jaar), van promotiebedrijf Hot-Networkz. Promotiewerk is van deze tijd. We zullen het de komende jaren nog veel tegenkomen. Bron: SQPeople, HotNetworkz

Robert de Vries met collega en vriendin Jitske Tjilstra

“Ja, zo kun je het noemen.”, beaamt Karen lachend. “Maar zo wil ik het niet zien. Ik zal uiteindelijk weer een andere uitdaging moeten vinden om inkomsten te blijven houden.”

“Ja. Toen ik mijn bedrijf wilde starten, had ik veel nodig. Hierdoor wou ik genoegen nemen met elke investeerder en alle eisen die daarbij kwamen kijken. Ik raad het iedereen af om dit te doen. Je mag best een beetje egoïstisch zijn als je ondernemer bent, anders wordt er misbruik van je gemaakt.”


Column

Westpoort; praal of faal?

Door Koen IJssel

Het begon allemaal zo ambitieus. Westpoort, 150 hectaren groot, een eigen op en afrit aan de A7, internationale allures en misschien zelfs een eigen treinstation aan de lijn Groningen/Leeuwarden. Er is alleen 7 jaar na de bekendmaking van de plannen nog weinig terug te vinden in deze ambitieuze toekomstvisie. In 2005 werden de plannen officieel bekend gemaakt voor een groot nieuw bedrijventerrein in het westen van de stad Groningen pal naast het dorp Hoogkerk. Het zou een plek worden waar grote internationale bedrijven geclusterd zouden staan aan de A7 en een bovenregionale uitstraling zou moeten krijgen. De bouw zou in 2 fases gerealiseerd worden van elk 10 jaar die beiden 90 miljoen euro per fase zouden gaan kosten. In 2007 werd er eindelijk geploegd door trekkers en bulldozers om de grond bouwklaar te maken en begon de verkoop van de kavels. Wethouder Jaap Dijkstra (van Economische Zaken, Internationale Handelsrelaties en Cultuur) was euforisch, volgens hem zou er grote belangstelling zijn in de kavels en hadden er in januari 2008 al 70 tot 100 bedrijven geïnformeerd naar aan de A7. Er werd zelfs 30 miljoen euro extra geïnvesteerd in Westpoort waardoor de kosten van fase 1 zouden oplopen naar 120 miljoen. Jammer genoeg voor Jaap liep hij al snel tegen een aantal

teleurstellingen aan. Mede door de economische crisis die in 2008 in Nederland insloeg als een bom, trokken al snel veel bedrijven hun interesse in om zich op Westpoort te vestigen. Daarnaast bleek dat 95% van alle kabels (riool, telefoon, internet) op het terrein verkeerd waren aangelegd. Weer een tegenvaller. De schade bedroeg 1,5 miljoen euro waar de gemeente Groningen 18000 euro aan mee betaalde. In 2009 werd het eerste bedrijf op Westpoort officieel geopend. Logistiek Centrum Westpoort (LWC) werd met veel gejuich en bombarie geopend want dit was het begin voor een mooie toekomst van het terrein en vele bedrijven zouden LWC gaan volgen.

moeten zetten. Omdat er na hun verwachtingen over 15 jaar weinig of zelfs geen interesse meer is in een bedrijventerrein in de omgeving van de stad Groningen. Inmiddels is fase 2 uit de plannen geschrapt en is er sinds de bouw van het terrein al 35 miljoen euro verlies gemaakt.

Ruim 3 jaar nadat het eerste bedrijf zich had gevestigd is Westpoort geen meter opgeschoten. Hoewel er eindelijk een nieuw bedrijf zich heeft officieel gemeld dat ze hun vestiging gaan bouwen op het braakliggend bouwterrein, is LWC nog steeds het enige bedrijf op Westpoort. De uitgestorven straten van Westpoort worden gebruikt als racecircuit door baldadige “schumi” lookalikes, GroenLinkers klagen dat de straatverlichting ‘s nachts voor piet snot aanstaat en veel onverkoopbare kavels zijn terug gegeven aan de boeren waardoor het bedrijven terrein weer is omgetoverd in een landbouwgebied waar de koeien weer vrij rond lopen, dat wat het ook al was voor de realisering.

Ondertussen in Den Haag...

Volgens twee adviesbureaus (Louter en STEC) zou de gemeente Groningen hun praaltje aan de A7 meer en beter in de etalage

Toch is er nog hoop. 5 jaar na het begin van de crisis en het begin van het project sterkt de economie weer aan. Zo als al eerder vermeld is er eindelijk een tweede bedrijf die zich meld op het terrein en hebben er in 2012 (al) 4 serieuze partijen gemeld voor een plekje op Westpoort.

Er is met dit project zeker veel gefaald en met veel geld gemorst. Het blijkt, nu we in economisch iets betere tijden dan 5 jaar geleden zitten dat Westpoort weer in trek is bij bedrijven. Zou Westpoort voor altijd een grote kale vlakte met koeien blijven? Want zes bedrijven maken natuurlijk nog geen bedrijven park. Of zou Westpoort met pijn en moeite de ambities in de toekomst waar kunnen maken? Persoonlijk hoop ik van wel want laten we eerlijk zijn; Het begon allemaal zo ambitieus.

Strip


Krant 'Moi! Groningen'  

Opdracht vanuit de Hanze Hogeschool voor de Gemeente Groningen, een huis-aan-huis krant gericht op de jonge ondernemers in Groningen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you