Page 1

Studentenverenigingen trekken weer meer leden. Wat is volgens Zwolse verenigingen het nut van lid-zijn? p4

/03

3 oktober 2013, jrg 22 win’ is het nieuws- en opinieblad van Windesheim

Voor het eerst op kamers

pagina 8

illustratie: judy ballast

/ nieuws

/ nieuws

/ opinie

/ cultuur

‘Deeltijdonderwijs moet écht anders’ p2

Trails NVAOcommissie bekend p4

‘Eén keer waarschuwen moet voldoende zijn’ p6

Klein, blond en rapster p10

Het deeltijdonderwijs is landelijk in verval. Bij het domein BMR wordt hard gewerkt aan een nieuwe aanpak. Jan van Iersel: ‘Als we zo doorgaan is het snel afgelopen.’ Want de concurrenten zitten niet stil.

De commissie onder leiding van Job Cohen bracht een tweedaags bezoek aan Windesheim. De aankomende trails zullen zich richten op brede onderwerpen als de PDCAcyclus en Human Resource Management.

Homo’s en lesbo’s hebben op Windesheim nog steeds moeite om voor hun geaardheid uit te komen. Dat vindt CvB-voorzitter Albert Cornelissen onaanvaardbaar. Hij wil heldere gedragsregels.

Journalistiekstudente Floortje Veldhuizen volgt raples bij Rico, bekend van de Zwolse rapgroep Opgezwolle. Ze is klein van stuk, maar als ze de microfoon vast heeft, staat ze haar mannetje.


2 /nieuws ’/marloes

Romantische kipfilets Ik sta bij de pasta’s, hij bij de kroepoek. We worden gedwarsboomd door een kar met rode kool en sperziebonen, en door een vrouw met een gevaarlijke donderwolk boven haar hoofd. Het maakt niet uit. Hij draait zich om, ik kijk toevallig, en we kijken lang. Dan trekken zijn mondhoeken omhoog en wandelt hij verder, richting de Brinta-pap. Perplex blijf ik achter, nog steeds bij die verdomde pasta’s, te verward om een keuze te maken. Ik kies voor tagliatelle. Wandel naar de bakboter. En daar staat hij alweer. Mijn eerste reflex is net doen alsof ik bij de kip moet zijn, dus ik staar naar het vak, zogenaamd verscheurd door een keuzedilemma. “Mevrouw, dit vak is leeg. Mag ik er even bij?” Een vakkenvuller. HIJ heeft het nog gehoord ook. Met een brede grijns verdwijnt hij in de gang van het afbakbrood, en ik doe net alsof mijn neus bloedt, alsof hij onzichtbaar is, en loop achter hem aan. Niet om iets te zeggen, daar ben ik veel te schijterig voor, maar omdat ik echt een afbakbrood nodig heb. Zonder hem aan te kijken grijp ik zo’n pakket voor zijn neus weg en verdwijn. Ik spurt helemaal terug naar de groenteafdeling en kijk om me heen alsof ik zojuist de halve supermarkt heb uitgemoord, de lijken ergens heb verstopt en haastig inspecteer of iemand het heeft gezien. Op mijn hoede grijp ik naar een meloen (omdat het zo uitkomt) en loop gedecideerd naar de kassa. Haastig begin ik de inhoud van mijn mandje op de loopband te gooien. “Wil je deze nog?” Hij is het, zwaaiend met een geel doosje kipfilets. Witte tanden, blauwe ogen, echt een perfect gezicht. Hij heeft zelfs donker haar. … “Hallo?!” Oeps. “Eh, ja, wat aardig.” Daar staan we dan. Om wat te doen te hebben pak ik er een pakje kauwgom bij, hij doet hetzelfde. Ik reken af, pak mijn spullen in de tas, maar hij is sneller en fluistert in het voorbijgaan: “Leuk je te ontmoeten”. En verdwijnt in het hondenweer. We zullen elkaar waarschijnlijk nooit weer zien, maar elke keer als ik in de supermarkt langs de kipfilets loop moet ik toch even lachen. MARLOES GEERDINK

is vierdejaars student journalistiek

’/er wordt gezegd “Enerzijds kan ik het me wel voorstellen. Wij hebben veel studenten uit de regio, die soms lang onderweg zijn met het openbaar vervoer. Tja, en als je dan ook de auto van paps of mams kan meenemen... Maar anderzijds denk ik: je hebt een OV-kaart, maak er dan gebruik van.” Dat zegt voorzieningen & vastgoed-directeur Hans Valent. De parkeerplaatsen op Windesheim zijn op het moment af en toe allemaal bezet, mede doordat studenten met de auto komen. (Stentor)

u

“Een onderzoek op Hogeschool Windesheim heeft uitgewezen dat sponsors wegbleven vanwege de businessruimte. Die was te klein en had een facelift nodig. Als het er wat luxueuzer uit ziet, willen er wel meer sponsors komen.” Dat zegt Dick Broekema, voorzitter van de sponsorcommissie van voetbalvereniging Ons Genoegen uit Harderwijk. (Stentor) u

u “Toch vreemd dat hogeschool magazine van Windesheim zo beperkt zichtbaar is naar buiten!?” Dat stelt Marco Derksen, eigenaar van Marketingfacts. (Twitter)

win’/nieuws

3 oktober 2013 · nummer 03

u “De knop waarmee je alle studenten kan mailen wordt nooit gebruikt, maar gisteren dus wel. Dit account hebben wij geblokkeerd. Het is heel vervelend voor alle studenten die veel mails hebben gekregen waar ze niet op zaten te wachten.“ Manager van marketing & communicatie Edith van Rijssen legt uit dat het probleem, dat op 12 september duizenden Windesheimstudenten tegelijkertijd gemaild konden worden, is opgelost. (NOS) u “Iedereen die Menze Poortman kent weet dat hij de grootste held van Windesheim is. Zonder twijfel de leukste docent ooit.” Dat zegt journalistiekstudent Nick Muller. (Twitter) u “Ik heb eerst het Schakeljaar bij Windesheim gevolgd en nu spreek ik Nederlands op het niveau dat veel andere vluchtelingen pas na tien jaar bereiken.” Dat vertelt vluchtelingstudent Parisa Samadani. Ze is begonnen aan de studie industrieel product ontwerpen. (Stentor)

‘Deeltijdonderwijs moet écht anders’

’/stemming ‘Ik kan makkelijk een maand zonder alcohol!’

Particuliere instellingen grote bedreiging u Het

deeltijdonderwijs is landelijk in verval. Bij het domein BMR wordt hard gewerkt aan een nieuwe aanpak.

u

Jan van Iersel: “ls we zo doorgaan is het snel afgelopen.”

Een paar jaar geleden was het nog een groot succes, maar inmiddels is het een zorgenkind. Het aantal aanmeldingen voor deeltijdonderwijs daalt in rap tempo. Waaróm dat zo is, daarover verschillen de meningen. College van Bestuur-lid Jan Willem Meinsma: “Het ministerie gaat er vanuit dat de hbo-instellingen het hebben laten versloffen. De hbo-instellingen vinden dat het ministerie het niet handig heeft aangepakt. Dreigen met langstudeermaatregelen helpt niet. En dat je als hbo geen modules mag aanbieden maar alleen hele jaren is ook niet bevorderlijk.” Ondertussen zet Den Haag ook regelmatig vraagtekens bij de kwaliteit van de opleidingen, bijvoorbeeld in het rapport ‘Goed verkort?’ dat de Inspectie vorig jaar uitbracht. Meinsma: “We hebben hier naar aanleiding daarvan een en ander gecheckt. Vooral vrijstellingen en het beoordelen van werkstukken vragen aandacht. Maar dat hadden ze al in de reguliere check op kwaliteit. Ik

maak me al met al geen zorgen.” De krimp van de deeltijdopleidingen hebben er voor gezorgd dat men bij BMR ingrijpende maatregelen voorbereidt. Directeur Jan van Iersel: “Je ziet dat een aantal deeltijdopleidingen door een kritische ondergrens zijn gezakt. Na een, twee jaar hou je dan te kleine klassen over. Als we zo verder gaan, is het snel afgelopen. We moeten aansluiten op de flexibilisering van de arbeidsmarkt, en meer vraaggestuurd werken. Alleen op die manier kunnen we concurreren met de particuliere markt voor deeltijdstudies. Bij BMR hebben we een projectgroep ingesteld die moet gaan bekijken hoe het verder moet. De gedachte gaat uit naar een breed aanbod van vakken, met op maat ontwikkelde, gespecialiseerde modules. Wellicht vergt dat een aparte organisatie, los van voltijd. En er is haast bij; volgend jaar september moeten we wat mij betreft van start gaan.” Ondertussen schetst Meinsma, voor de langere termijn, toch een ander toekomstbeeld: “Onderwijs wordt naar mijn mening in de toekomst veel diverser opgebouwd, met verschillende leerroutes binnen hetzelfde programma. Voltijd en deeltijd is dan alleen een bekostigingscategorie. We zijn dat nu vanuit voltijd aan het voorbereiden.” (MH)

Vraag het de docent - via de webcam Windesheim wil het online aanbieden van onderwijs bevorderen. Nieuw is een experiment waarbij studenten via hun webcam spreekuur van de docent kunnen bezoeken. Het videochat-programma WebEx wordt sinds vorig maand uitgeprobeerd bij de eerstejaars deeltijdstudenten ict en onderwijskunde van de technische lerarenopleidingen. De deeltijders volgen de ene week één middag/ avond colleges op Windesheim, de andere week krijgen ze les op afstand via video. Tijdens deze ‘web-weken’ worden hoorcolleges en korte instructiefilmpjes (kennisclips) door docenten opgenomen en via internet verspreid. Tijdens een spreekuur

kunnen studenten via Web-Ex inbellen om elkaar en de docent vragen te stellen over de lesstof. Docent René Boerdam hield vorige week zo’n web-vragenuur (zie foto) over het leerboek Linux. “Web-Ex is goed toegespitst op het onderwijs. We hebben elkaar niet alleen via de webcam in beeld, ik kan de studenten gelijk ook dingen op mijn computer laten zien. Het ouderwetse telefonische spreekuur vind ik achterhaald. Wat mij betreft gaan alle deeltijdopleidingen spreekuren houden met een dergelijk systeem”, aldus de ict-docent. Het E-lab van het mediacentrum begeleidt in een pilotproject docenten met het uitproberen van innovatieve lesprogramma’s. Volgens Erik Hulsken van het E-lab is Windesheim onder de grote hogescholen tamelijk laat met het oppakken van online onderwijs. “Uit onderzoek bij andere hogescholen blijkt dat studenten videocolleges als zeer bruikbare hulpmiddelen bij hun studie ervaren.” Hulsken helpt momenteel acht docenten van bewegen & educatie en gezondheid & welzijn met het opnemen van hoorcolleges en het maken van kennisclips. Die kunnen uiteenlopen van powerpoints met een gesproken toelichting tot korte filmproducties. (EM)

3

Studenten en medewerkers worden door projectgroep #Five uitgedaagd een maand lang niet te drinken. Een maand zonder alcohol, dat kan toch prima?

Abel Pieter (20) tweedejaars journalistiek “Tot vorig jaar dronk ik veel: tien tot vijftien glazen op een avond en dat meerdere keren per week, ook doordeweeks. Daardoor presteerde ik minder goed bij het sporten. Ik had minder kracht en minder uithoudingsvermogen. En dingen voor school gingen ook moeizamer. Als je uitgaat, ben je de volgende dag brak. Dus dan lig je in bed en mis je colleges. Of je kunt niet aan je verslag werken. Daarom drink ik nu nog maar een paar glaasjes per avond.”

Foto: jasper van overbeek

De bouwvakkers zijn weken bezig met het betegelen van het zwembad

Hoogste p unt Windesheimbad bereikt De aanleg van het nieuwste gebouw van de campus vordert gestaag. Vanmiddag (3 oktober) rond half vier worden vlaggen gehesen bij de entree van het nieuwe gebouw Z. De officiële handeling wordt omlijst door een spectaculaire act door studenten en medewerkers van sportvoorziening Respoc. De

show op de gevel kan iedereen zien, een groep genodigden mag aansluitend het gebouw van binnen bekijken. Nadat de ruwe afbouw van het Windesheimbad voltooid was, zijn de bouwvakkers begonnen met de binnenwanden. Momenteel zijn ze druk met het zetten van duizenden tegels in de drie baden die het gebouw straks telt: een wedstrijdbad, een instruc-

tiebad en een therapie-zwembad. De baden worden de komende zomer opgeleverd. Het gebouw, dat ook wordt opengesteld voor het Zwolse zwempubliek, krijgt aan de achterzijde een tweede hoofdingang. Naast zwemvoorzieningen krijgt het gebouw een klimwand en zalen voor fitness, judo en therapie. De zwembaden zijn, ondanks extra goede isolatie, flin-

ke energieslurpers. Het pand krijgt tien gasketels met een totaal vermogen van 1000 kilowatt. De warmwatervoorziening heeft een voorraad van 1500 liter. De inhoud van de baden is 1.935.000 liter water. Per uur kan er 400.000 liter water gezuiverd worden. De bouwvakkers leggen 16 km buis voor vloerverwarming en 3 km verwarmingsbuis. (EM)

‘Professionalisere n in teambelang’

‘Menukaart’ voor trage student

Bijscholing moet meer dan voorheen gebeuren in belang van het team. Dat is de opvallendste lijn in het nieuwe professionaliseringsplan van Windesheim.

Docententeams kunnen straks de vorderingen van individuele studenten volgen. Als het met mis dreigt te gaan, kunnen ze gebruik maken van een ‘menukaart’ met interventies.

Leden van de Resultaatverantwoordelijke Teams (RvT) moeten samen bepalen aan welke scholing er behoefte is binnen het geheel. Voorheen gebeurde dit vaak in overleg tussen leidinggevende en medewerker. Vorige week werd de conceptversie van het nieuwe professionaliseringsplan van Windesheim, dat gaat over de jaren 2014 tot en met 2017, gepresenteerd in het maandelijkse overleg tussen de centrale medezeggenschapsraad (cmr) en het College van Bestuur (cvb). “De koers is goed”, aldus cmr-voorzitter Freerk Dijkstra. “Op deze manier krijgen de teams meer grip op de inrichting van scholingsgelden.” Volgens de nieuwe cao, dat de basis vormt van het plan, moet de werkgever meer geld dan voorheen vrijmaken voor bijscholing: zes procent van het totale jaarinkomen. Een werknemer met een aanstelling van minimaal 0,4 fte krijgt per jaar ten minste 40 uren voor scholing, waarvoor hij of zij in de jaar-

taak wordt vrijgesteld. Professionaliseringsactiviteiten die verplicht worden door de werkgever worden volledig vergoed in tijd en geld. Fieke van ’t Riet, die zich namens de cmr bezighoudt met professionalisering, vraagt zich wel af of alle RvT’s als team al voldoende zijn ontwikkeld. “Is er overal genoeg kennis aanwezig om in te kunnen schatten wat een team nodig heeft aan scholing? De teamvorming is bij veel domeinen nog volop in ontwikkeling. Te snel van een ‘top down’ naar een ‘bottom up’-organisatie lijkt me onverstandig. Er moet nog een aantal zaken uitgewerkt worden.” Binnen het professionaliseringsplan spelen ook de prestatieafspraken een rol, waarin immers is vastgelegd dat in 2016 tachtig procent van de docenten een masterdiploma moet hebben en tien procent gepromoveerd moet zijn. Voorheen werden die trajecten betaald vanuit de spaargelden van de Hogeschool. Collegevoorzitter Albert Cornelissen sprak de wens uit om dat te blijven doen. In het volgende overleg met het cvb, na de herfstvakantie, besluit de cmr of het instemt met het professionaliseringsplan. (WvE)

De tool, ontwikkeld door adviesbureau Turner bij Hogeschool Saxion, wordt momenteel getest bij de pabo en de opleidingen business IT and management, en technische bedrijfskunde, vertelt Mireille Wolf, lid van de projectgroep studiesucces. “In de loop van de tweede periode wordt ze uitgerold over heel Windesheim. Vanaf pakweg 1 november moeten alle opleidingen erover beschikken.” Duco Adema, de ‘trekker’ van het onderwerp studiesucces: ‘Het is de bedoeling dat alle docenten zich deze tool eigen maken, en dat teams de gegevens regelmatig bespreken. Dankzij de tool wordt het mogelijk om veel gestructureerder te werken.” De grote vraag is natuurlijk wat een team gaat doen wanneer individuele studenten of bepaalde groepen uit de boot dreigen te vallen, of een bepaald vak blijkbaar problemen geeft. Om docenten op weg te helpen, heeft de projectgroep een ‘interventie menukaart’ opgesteld. Wolf: “We hebben een

inventarisatie gemaakt van wat er nu al op dit terrein gebeurt, en daarnaast heeft Turner een aantal bruikbare interventies aangedragen. Een expertgroep heeft een selectie gemaakt. Dat levert alles bij elkaar een menukaart op met zo’n zestig interventies. Maar veel belangrijker is dat die menukaart in beweging blijft. Dat docenten de resultaten van een interventie niet alleen in hun team bespreken maar ervaringen delen. Daarom gaan we een community oprichten waarin docenten hun ervaringen kunnen delen, en vergelijken, met die van anderen op Windesheim.” Studenten krijgen géén toegang tot de cijfers, aangezien deze privacygevoelig zijn. Maar Adema benadrukt dat de tool hen uiteindelijk alleen maar voordelen zal opleveren: “Kijk, de eerste cultuurverandering die we willen bereiken is dat studiesucces niet langer als een bijzaak, als een taakverzwaring wordt gezien maar als onderdeel van het kwaliteitsbeleid. En de tweede verandering die we willen bereiken, is dat moeilijk lerende studenten niet langer ‘weggeselecteerd’ worden, maar dat we die studenten tijdig opmerken en dan maatwerk kunnen bieden.” (MH)

Erwin Knobben (25) vierdejaars culturele en maatschappelijke vorming “Ik drink soms een half jaar niet. M’n geheugen werkt dan toch beter, dus vooral tijdens tentamenweken doe ik rustig aan. Normaal drink ik vooral ‘s weekends, zo’n vijftien glazen per avond. Dat is redelijk normaal voor studenten. Als je ouder wordt en je krijgt meer verantwoordelijkheden, ga je minder drinken. En dan weet je ook beter wat je kunt hebben.” Sophie v.d. Hoven v. Genderen (32) docent marketing bij commerciële economie “Ik kan echt genieten van een glaasje wijn, maar ik drink nooit meer dan een paar glazen op een avond. Als ik me al zorgen maak, dan gaat het eerder om de calorieën die erin zitten. Wijn is een vloeibare bonbon! Maar volgens mij valt het alcoholgebruik onder onze studenten wel mee. Ik heb er nog nooit eentje met een kater in de les gehad. Voor zover ik heb gemerkt dan.”

Elma Adrovič (22) eerstejaars maatschappelijk werk en dienstverlening “Ik drink niet. Dat is uit geloofsovertuiging, maar vooral omdat ik zie dat alcohol weinig positiefs brengt. Tijdens het uitgaan zie ik regelmatig dat vrienden die gedronken hebben ongeremder worden. Als ze dan per ongeluk iemand aanstoten of net even verkeerd aankijken, hebben ze meteen ruzie. Zeker als die ander ook al wat op heeft.” Wim Veenendaal (56) docent recht bij sociaal pedagogische hulpverlening “Als student dronk ik elke week tot ik van m’n stoel af viel. Nu ben ik voorzichtiger. Ik zie alcoholgebruik onder studenten niet als probleem. Na je studententijd wordt dat vanzelf minder, want dan verandert je hele sociale situatie. Op mijn leeftijd is het risico van alcoholgebruik groter. Je lichaam kan dan minder hebben. Ik maak me bijvoorbeeld wel zorgen om het drinkgedrag van sommige vrienden.” (JS)


4 /nieuws

win’/nieuws

3 oktober 2013 · nummer 03

Kort nieuws

NVAO maakt ‘trails’ bekend

Beoogd voorzitter Raad van Toezicht Peter den Oudsten is per 1 januari 2014 benoemd als lid van de Raad van Toezicht (RvT) van Windesheim, voor een periode van vier jaar. Hij is de beoogde opvolger van de huidige voorzitter, Leendert Bikker, die per 1 januari terugtreedt. Den Oudsten (geboren in 1951) is sinds 2005 burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij burgemeester van Meppel en wethouder in Leeuwarden. Ook bekleedt hij meerdere nevenfuncties, zoals het voorzitterschap van ontwikkelingsplatform Regio Twente. (WvE)

Nadruk op Windesheimbrede thema’s u De

NVAO-commissie gaat zich tijdens de Instellingstoets richten op de kwaliteitscyclus en personeelsbeleid.

u Ook

de integratie van onderzoek en ondernemen in het onderwijs en slb komen aan bod.

De accreditatiecommissie van de NVAO, onder leiding van Job Cohen (en verder bestaande uit Jos Willems, Mia Sas, Jennifer Schijf en drie medewerkers van de NVAO), bracht donderdag en vrijdag een eerste bezoek aan Windesheim. Donderdag maakte men kennis met het College van Bestuur. Later op de middag was er een gesprek met de Raad van Toezicht. Na afloop van de dag maakte de commissie bekend waar zij eind oktober, in de zogenoemde ‘trails’, veel meer over wil horen. Ten eerste is dat de uitvoering van de PDCA-kwaliteitscyclus (kortweg: wordt beleid waargemaakt, wordt dat gecontroleerd en wordt er op basis daarvan ook echt actie ondernomen?). Binnenkort zal bekend worden welke domeinen en afdelingen daar met name bij worden betrokken. Daarnaast zal de commissie in enkele opleidingen bekijken in hoeverre Windesheim erin slaagt de thema’s Ondernemen en Onderzoek te integreren met die derde O: het Onderwijs. Ook wil ze die dagen (31 oktober, en 1 en 4 november) onderzoek

doen naar de kwaliteit van het personeelsbeleid. Op welke wijze, en waar precies, ook dat moet binnenkort bekend worden. De commissie wil ook alles weten over de opvang en begeleiding van studenten met een functiebeperking, hoe SLB functioneert én ze wil een demonstratie van het ‘Dashboard’: het geheel van gegevens omtrent zaken als studierendement, de verhouding OP-OOP, en nog wat andere met het Prestatieakkoord samenhangende onderwerpen, waar Windesheim voor zichzelf doelstellingen op heeft geformuleerd. Donderdagavond was het Open Spreekuur, waarin medewerkers en -studenten de commissie onder vier ogen konden spreken. Hoeveel mensen die kans aangrepen? Projectleider Frank van de Loo heeft geen idee. Hij mág het ook niet weten. Over de vrijdag kan hij iets meer vertellen. De commissie sprak toen met zo’n zestig medewerkers, uit alle geledingen van Windesheim. Van de Loo noemt de sfeer ‘positief’. Voorzitter Job Cohen wist de genodigden op hun gemak te stellen maar, aldus Van de Loo: “Hij is veel meer dan een technisch voorzitter. Hij stelde ook de meeste inhoudelijke vragen!” Vier november, dan is het hele ItKcircus achter de rug. Aan het eind van die dag zal de commissie haar bevindingen op hoofdlijnen bekend maken. Maar het definitieve oordeel komt van de NVAO zélf. En dat kan gemakkelijk een half jaar op zich laten wachten. (MH)

Pechtold belooft meer geld aan Flevoland “Alleen goed onderwijs kan ons uit deze crisis trekken en een nieuwe crisis voorkomen.” De woorden van D66voorman Alexander Pechtold vielen in goede aarde bij directie, studenten en docenten van Windesheim Flevoland. “Daarom trekt D66 in haar tegenbegroting structureel een miljard extra uit voor onderwijs, dus ook meer geld voor het hbo in Flevoland.” De partijleider van de Democraten gaf samen met fractiegenoot en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen afgelopen maandag een gastcollege met discussie achteraf over de toekomst van het onderwijs. De Democraten reizen tot januari het land door om te horen wat er in het werkveld leeft. Na Den Haag en Rotterdam stond onderwijsstad van het jaar Almere op het programma. Pechtold had voor het bezoek overleg met minister van financiën Jeroen Dijsselbloem over de rijksbegroting laten schieten. En hij kreeg wat hij wilde: een aandachtig gehoor dat vertelde wat er leeft onder studenten en medewerkers van Windesheim Flevoland. Pabo-

studenten namen de gelegenheid te baat te pleiten voor een hogere stagevergoeding. Prima, vonden de kamerleden, die ook enthousiast waren over de comakerships. Van Meenen brak een lans voor minder bemoeienis vanuit Den Haag. “De inspectie checkt iedereen gek. Wij zeggen: kijk naar Finland. Dat kent geen onderwijsinspectie. Vertrouw docenten en geef hen meer vrijheid.” Domeindirecteur Duco Adema was het roerend met Van Meenen eens. “De instellingstoets kwaliteitszorg, de accreditaties, de onderwijsevaluaties, bezoeken van de inspectie. Die opeenstapeling van controles is te veel van het goede.” (HI)

5

Deeltijdstudie bouwkunde stopt

De deeltijdopleiding bouwkunde van het domein techniek is definitief gestopt. De belangstelling voor de studie is sterk gedaald door de malaise in de bouwsector. De opleiding startte twee jaar geleden met 14 studenten. Vorig studiejaar kon er al geen nieuwe groep starten vanwege te weinig animo, dit jaar waren er maar drie aanmeldingen. De ouderejaars kunnen hun studie gewoon afronden. (EM)

Windesheim op twee in Elsevier

Windesheim staat dit jaar op twee in de ranking van de zeven grote hogescholen in de Elsevier Gids Beste Studies. Elsevier gebruikt de studenttevredenheidscijfers van de nationale studenten enquête. Daaruit zijn drie rankings samengesteld, voor grote, middelgrote en specialistische hogescholen. Gekeken wordt welke hogeschool de meeste opleidingen met tevreden studenten heeft. Een vergelijking met de voorgaande jaren is lastig, omdat Elsevier de grootte ditmaal vaststelde op basis van het aantal opleidingen. Vroeger ging dat op basis van studentenaantallen. En in dat geval zou bijvoorbeeld Saxion Hogeschool hoger in de ranking komen dan Windesheim. (EM)

Boreas krijgt een zonnedek

Foto: frans davids

ZHTC-voorzitter Jeffrey Kiezebrink (midden) tijdens de jaarlijkse ZHTC Highlandgames

‘Waar studie stopt, gaat de vereniging verder’ De vele voordelen die het verenigings leven te bieden heeft Het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven bij een studentenvereniging is dit jaar gestegen. Vanwege de krappe arbeidsmarkt zouden steeds meer studenten het nut inzien van een lidmaatschap. Wat is volgens Zwolse verenigingen het nut van lid-zijn? Lid zijn van een studentenvereniging, dat betekent niet alleen maar feesten. Behalve goedkoop leuke dingen doen, kun je ook een heleboel leren. Dat stelt Leo van Essen, voorzitter van de algemene studentenvereniging Gumbo Millennium. Leo: “Studenten kunnen voor weinig geld een biertje drinken en gezellige dingen met elkaar ondernemen. Maar lid zijn heeft meer voordelen. Als actief lid vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Dat is voor sommige studenten zeker een reden om zich aan te sluiten. Met een bestuursfunctie op je cv val je direct op tijdens een sollicitatie, want je onderscheidt je daarmee.” Volgens Leo laat je dan namelijk zien dat je ervaring hebt met organiseren en dat je over

kennis van bestuurlijke zaken beschikt. “En dat komt altijd goed van pas, ongeacht de studie die je volgt.” Raymond van Diessen is voorzitter van de Almeerse vereniging Bazinga!. Hij vertelt dat de vereniging flink is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Hij hoorde om zich heen juist dat studenten tegenwoordig minder snel voor een lidmaatschap kiezen. Raymond: “Zodat ze meer tijd hebben voor

hun studie. Daarom leggen wij de nadruk op de studie en zaken die daarvoor belangrijk zijn. We zijn bezig een soort databank met samenvattingen van studiestof te maken, speciaal voor onze leden. En naast typische studentenactiviteiten zoals bier drinken bieden we workshops aan, zoals Excel- en Powerpointworkshops. En dat is zeker van toegevoegde waarde. Je leert zo dingen die je anders niet zou leren.”

Anders dan de rest • Er zijn een paar studentenverenigingen met een specifieke focus: roeivereniging Boreas en de christelijke verenigingen Navigators, Absens Carens en Ichthus. • “Roeien staat bij ons voorop,” zegt Boreas-voorzitter Ka-Kim Lam. “Ieder lid moet het roei-examen halen. We trainen twee keer per week met onze competitieploegen, en daarnaast kun je nog extra trainen. Iedereen traint op z’n eigen niveau. Er zijn ook wedstrijdploegen die zes tot acht keer per week trainen. Dat is voor de echte doorzetters. Naast het roeien is er natuurlijk ook ruimte voor veel gezelligheid.” • De christelijke verenigingen richten zich op gezamenlijke Bijbelstudie en aanbidding. Het motto van Navigators is bijvoorbeeld ‘Christus kennen en hem bekendmaken’. Het betekent overigens niet dat de leden alleen maar met hun neus in de Bijbel zitten. De christelijke vereniging houden net zo goed als ieder ander ook van feestjes en in de kroeg zitten.

Bazinga! is niet de enige vereniging die zich op studieactiviteiten richt. De voorzitter van de algemene vereniging ZHTC, Jeffrey Kiezebrink, is bezig met het opzetten van sollicitatietrainingen voor leden op te zetten. “We willen de studenten een aanvulling op studieloopbaanbegeleiding geven. Waar de studie stopt, gaat de vereniging verder. Daar hebben ze echt wat aan.” Volgens hem verfraai je je cv niet door het lid-zijn alleen. Jeffrey: “Het is gigantische kul om dat te denken. Dat je lid van een vereniging bent, dat zegt niets. Het is niet zo dat je, als je lid wordt, ineens meer kans maakt op een baan. Je moet zelf aan de slag. Alleen als áctief lid leer je ontzettend veel. Dat kun je laten zien. Binnen een vereniging worden je sociale vaardigheden bijvoorbeeld enorm bevorderd. Je groeit er als persoon. En dat valt op wanneer je, bijvoorbeeld, een sollicitatiegesprek voert.” Dat is Robin Smit, voorzitter van journalistiekvereniging Waltertje, met hem eens. “Of lid zijn nu je cv verbetert of niet, het verbetert hoe dan ook jezelf,” zegt zij.

Door je bij een vereniging aan te sluiten, vergroot je ook je sociale netwerk. Zo leer je veel andere studenten kennen. Fera de Wagt, voorzitter van studentenvereniging Oikos Nomos, vertelt dat ze soms wat doorslaat in het studeren. “Dan is het heel prettig om gewoon even naar de vereniging te kunnen.

‘Je hebt je Whatsapp-lijst in no time vol’ Gezellig met andere studenten zijn. Bij een vereniging bouw je snel een vriendenkring op in het gebied waar je woont en studeert.” ZHTC’er Jeffrey herkent zich hierin: “Dankzij de vereniging heb ik heel veel goede vrienden gemaakt. Vrienden voor het leven. Als lid groeit je netwerk binnen Zwolle. Je hebt je Whatsapp-lijst in no time vol.” Hij doelt niet alleen op vriendschappelijke contacten,

maar ook op een professioneel netwerk. “Een maatje van me mocht laatst op sollicitatiegesprek komen. Dat was via de vereniging, en dat soort dingen hoor je vaker. Een vereniging heeft vaak contacten met bedrijven, dat is heel handig, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een stageplaats,” zegt Jeffrey. Robin Smit: “Ik ken dankzij Waltertje veel mensen die in allerlei verschillende takken van de journalistiek werkzaam zijn.” De connecties uit het bedrijfsleven zijn geregeld oud-verenigingsleden. Oikos’er Fera: “Veel donateurs van onze vereniging zijn oud-leden. Zij hebben vaak een economische studie gedaan, sommigen hebben een eigen bedrijf. We zijn nu bezig een donateursvereniging op te bouwen, en de bedoeling is dat de bedrijven iets aan onze leden hebben, en andersom. Bijvoorbeeld voor stages. Ik heb gesprekken met ze gehad en daaruit is naar voren gekomen dat zij, als ze mensen aannemen, kijken of ze actief zijn geweest naast hun studie. Dat wordt belangrijk gevonden. Je bouwt dan zoveel meer ervaring op.” (MT)

Het ontwerp van het nieuwe onderkomen van studentenroeivereniging Boreas aan de Katerdijk is klaar. Het grote zonnedek, uitkijkend over het water, springt het meest in het oog. De vereniging deelt nu nog een onderkomen met de Zwolse Roei- en Zeilvereniging, maar moet vanwege ruimtegebrek vertrekken. Boreas wil nog vóór het nieuwe jaar starten met de bouw zodat het nieuwe onderkomen in maart 2014, als de vereniging tien jaar bestaat, gereed kan zijn. De financiering is bijna rond. Zo is Boreas in overleg met Windesheim om de mogelijkheden tot participatie te onderzoeken. (WvE)

Slagboom tegen auto’s van buren

Scholengemeenschap Greijdanus, de buurman van Windesheim, overweegt slagbomen op zijn parkeerterrein te plaatsen. Die moeten illegale bestuurders van Windesheim weren, die het parkeergeld op de campus proberen te omzeilen. Volgens facilitair directeur Mathilde Stam van Greijdanus heeft de school meer last van Windesheimmedewerkers die ’s ochtends vroeg beginnen, dan van illegaal parkerende studenten. “Thuis parkeer je je auto toch ook niet ongevraagd op de oprit van je buurman”, aldus Stam in dagblad De Stentor. (EM)

Oud-student jongste burgemeester Ben Visser, die van 2002 tot 2007 aan Windesheim studeerde, is vorige week geïnstalleerd als burgemeester van Scherpenzeel. Als 31-jarige is hij momenteel de jongste burgemeester van Nederland. In zijn geboorteplaats Urk werd Visser in zijn studententijd lid van de ChristenUnie, hij klom daarna op van jeugdgemeenteraadslid tot wethouder en locoburgemeester. (EM)

Minor watermanagement van start

De Almeerse wethouder Willem de Jager heeft donderdag in museum Nieuw Land Erfgoed het officiële startsein gegeven voor de minor Watermanagement van Windesheim Flevoland. Hij deed dat door symbolisch de sluizen open te zetten in Het Watertheater, een schaalmodel van een polder. Onderwerpen die in de minor aan bod zullen komen zijn polders, drainage, geografie en waterbeheersing in rivieren en polders. De studenten worden daarbij uitgedaagd een eigen visie op watermanagement te ontwikkelen. De minor is ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureaus, waterschappen en buitenlandse hogescholen en universiteiten, waaronder de Technische Universiteit van Nancy. De colleges worden in het Engels gegeven. De minor krijgt twee versies: een technische en een algemene. De algemene variant, Operational Watermanagement, start in februari. De technische variant, Watermanagement, start dit najaar. (MH)


6 /opinie

‘Instroom mbo’ers op Windesheim kan beter’

’/monique

Nieuwe Kleren

Het propedeuserendement op Windesheim kan verbeteren door preventieve maatregelen voor de poort. Met name bij de instroom van mbo’ers is er werk aan de winkel.

Hij kwam op en stal de show. Jan Willem Meinsma betrad op 12 september het podium van het symposium over waarde(n)volle professionaliteit gekleed in Indiaas trouwkostuum. Hij riep ons op om ‘out of the box’ (in dit geval: ‘out of the suit’) te denken, nieuwe perspectieven in te nemen. Waarde(n)volle professionaliteit gaat immers om wezenlijke dingen, om de kern van Windesheim en haar werknemers. Het gaat onder de huid en tot op het bot. Dus, om dit fundamentele thema kracht bij te zetten, deze persoonlijke en verrassende introductie.

O

Ik vond het een boude aanpak; mijn aandacht had hij meteen. Als op managementniveau het pak uitgaat, dan wordt het menens. Wat ik eruit opmaakte was dit: nu gaan we communiceren van mens tot mens. Dit thema wordt niet in formats gedrukt, wordt niet afvinkbaar gemaakt in een of ander excell-bestand, wordt niet gekaapt als marketingstrategie. Dit wordt geen project, maar mag een proces blijven wat ruimte krijgt zich te ontvouwen - waarin mensen ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Wellicht een beetje naïef van mijn kant, maar toch: toen Meinsma na de pauze het Indiase trouwkostuum toch weer voor het maatpak verwisseld had, wilde ik daar niet meteen een negatief voorteken in zien. En dat wil ik nog steeds niet. Ook niet toen ik op mijn vraag, of er nog een evaluatie van het symposium en de gegeven workshops gehouden zou worden, het antwoord kreeg: ‘zou wel goed zijn, maar weet niet of er menskracht en tijd beschikbaar is’. Het CvB heeft gezegd dat waarde(n)volle professionaliteit een leidend thema zou zijn voor heel Windesheim. Dus dan komt er menskracht en tijd. Toch? Er is al een community op sharenet aangemaakt. Hoe gaan we die met elkaar aankleden?

Monique Ratheiser

is docent cultuur en geestelijke stromingen aan de opleiding journalistiek

’/achterklap Zoek de fouten! De win’ wordt heel secuur gelezen, ontdekten we vorige week. Een anonieme lezer stuurde zijn exemplaar retour en hij (of zij) had daarin maar liefst zeventien grote en kleine taal- en stijlfouten wijds omcirkelt, met de plagerige mededeling (op een memostickertje): ‘succes verder!’ De redactie is altijd blij met dergelijke feedback, dus bij deze: stuur uw correcties in de win’ naar de redactie! De scherpste corrector wint een zakje dropjes.

Toegang geweigerd!

Zo’n tweeduizend studenten hadden op 15 september een buitengewoon onprettige ervaring. Ze konden het netwerk niet meer in. Hun account was geblokkeerd. Menige zwartkijker herinnerde zich toen een mailtje van een week daarvoor, waarin gewaarschuwd werd dat het collegegeld betaald moest worden, want anders… Op 17 september constateerde de GSA dat van die 2500 wanbetalers er 800 nu wél hadden betaald. En twee weken later waren nog maar 500 accounts gesloten. En die laatsten waren

win’/opinie

3 oktober 2013 · nummer 03

vrijwel allemaal inschrijvers die nooit met een studie waren gestart, of die na vorig jaar niet meer zijn teruggekomen. Gewoon het scherm op zwart, bij wijze van extra waarschuwing, is dus een probaat middel om trage betalers op te porren.

Gezocht: man met gitaar

Het is bewonderingswaardig hoe de dienst marketing glossy folders uitdenkt. Al die blije fotomodellen, zijn ze niet een beetje te…af? Voor een nieuwe folder voor afstandsleren worden in een woonhuis fotoshoots gemaakt. Er worden nog modellen gezocht. Op de oproep op Sharenet wordt een ‘Vrouw met kind (11 jaar)’ gezocht en een ‘Man 30-35 jaar met gitaar in bezit’. We zien die folder helemaal voor ons. De vrouw haalt glimlachend via een eenvoudige druk op de enterknop het Windesheimdiploma afstandsleren binnen, terwijl manlief en kind op de bank blij met de gitaar spelen…

‘Eén keer waarschuw en moet straks voldoend e zijn’ CVB-voorzitter Albert Cornelissen sloot zich op 12 september, op de Dag van de Waarde(n)volle professional’, aan bij de workshop ’De verkeerde kant bestaat niet’, georganiseerd door Margreet van de Cingel en Bas van der Meijden, van het platform hohelebi. Tot zijn niet geringe verbazing hoorde hij dat homo’s en lesbo’s nog steeds moeite hebben om op Windesheim voor hun geaardheid uit te komen. Onaanvaardbaar, vindt hij. Cornelissen wil heldere gedragsregels.

van collega’s ervaren. Dit speelt blijkbaar ook in contacten met studenten, omdat er studenten zijn die vinden dat homo’s of lesbo’s op Windesheim niet thuishoren. Een collega vertelde zelfs dat een student gezegd had dat hij hem niet mocht beoordelen omdat hij ‘Gods gruwel’ was.”

Had je je bewust voor die workshop ingeschreven? “Zeker. Voor mij persoonlijk is het een emotioneel gevoelig onderwerp want ik heb in mijn familie meegemaakt welke fatale uitkomst uitsluiting kan hebben. Dat waren heel vervelende ervaringen. Als cvb hebben we hohelebi eerder bijgestaan, toen zij aandacht vroegen voor de positie van homo’s en lesbo’s op Windesheim. Margreet en Bas hebben nu een aanzet voor een onderwijsmodule gemaakt, bedoeld om het onderwerp bij studenten bespreekbaar te maken. Het was de bedoeling dat we die module zouden bediscussiëren. Maar daar zijn we helemaal niet aan toegekomen. Andere deelnemers aan de workshop, die homo of lesbo waren, vertelden namelijk dat ze moeite hadden om voor hun geaardheid uit te komen. Ze verzwijgen dat binnen hun team, omdat ze soms negatieve reacties

’/ingezonden ikPAS ervoor!

Waren die verhalen nieuw voor je? “Het kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. We krijgen als cvb de jaarrapportages van de vertrouwenspersonen en rapportages van arbo-artsen, en daarin werd dit probleem nooit

gesignaleerd. Blijkbaar wordt dit bij hen niet aangekaart. Ik weet ook niet wat de omvang is van het probleem, hoe vaak zoiets voorkomt, maar al zou het maar één docent betreffen dan is dat al één te veel. Het kán gewoon niet. En ik denk nu na over heldere regels om zoiets in de toekomst te voorkomen. We zouden bijvoorbeeld kunnen vastleggen dat wanneer een collega of een student discriminerende opmerkingen maakt, hij of zij één keer wordt gewaarschuwd. Als het dan een tweede keer gebeurt, dan past de persoon niet op Win-

Op het gebied van rust, reinheid en regelmaat gaf ik mijn vrouw en kinderen altijd het goede voorbeeld: tijdig opstaan, dagelijks douchen, vaste verschoningsmomenten, op vaste tijden samen eten (met belangstellende open vragen over elkaars dagbesteding) en ’s avonds op de afgesproken tijd naar bed. Je begrijpt: zo’n vast opvoedingsklimaat, met transparante normen en regels gelardeerd, moet haast wel leiden tot pedagogische bloei en succes. Oh ja, ik vergeet bijna te vertellen dat ik naast vaste eetgewoonten ook vaste drinkgewoonten ontwikkelde. Elke dag na half tien ’s avonds een biertje, soms twee. Ik had daar nooit een bijzonder gevoel over: het is gezond en als hardwerkende man heb je daar gewoon recht op. Toch ontstond er ergens een haarscheurtje in een overwegend glanzend bestaan. De laatste jaren zeurt mijn vrouw erover dat ik te veel drink: elke dag alcohol zou niet goed zijn, beweert ze. Nu begrijp ik dat ook wel: vanwege medische redenen mocht ze eigenlijk geen wijntje meer drinken, wat ze regelmatig (lees dagelijks) deed. Na een lange gewenningsperiode is ze nu definitief gestopt met het innemen van alcohol. Logisch dat ze daardoor teleurgesteld en verdrietig werd en de opgekropte boosheid vervolgens op mij projecteert. Jammer dat ik Freud daar niet meer over kan consulteren. Hij zou het met me eens zijn geweest. Een paar maanden geleden kwam mijn bloedeigen zoon op een avond onverwacht bijdehand uit de hoek:

desheim en kunnen we beter afscheid van elkaar nemen.” Wegsturen, dat zal niet eenvoudig zijn. “Nee. Want dit zal mogelijk leiden tot juridische procedures. Maar de wet is duidelijk. Sinds 1994 kennen we de Wet Gelijke Behandeling, en sinds begin dit jaar is er een wet in behandeling waarin het in het bijzonder onderwijs verboden wordt om leraren of studenten te weigeren die uiting geven aan hun geaardheid. Ik ben van plan uit te zoeken wat wij op basis van deze wetgeving hier op Windesheim kunnen doen.” (MH)

nze propedeuserendement (havisten en mbo’ers) is in vergelijking met andere hogescholen laag. De prestatieafspraken, vastgelegd in ‘Reiken naar de top’, vind ik nauwelijks ambitieus. Met name de 34 % of minder wat betreft de reductie van studieuitval. De mijns inziens teleurstellende onderbouwing is: ‘wij kunnen niet veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van de instroom’. Onze domeinen hebben verschillende maatregelen – na de poort - getroffen om het propedeuserendement te verhogen en de uitval van vooral mbo’ers in het eerste jaar terug te dringen. Kenmerkend is echter het ad hoc karakter van deze maatregelen, zonder een duidelijke (centrale) regie en zonder duidelijk resultaat. Allemaal goed bedoeld om te repareren wat op de vooropleiding is misgegaan, maar vooral curatief ! De focus zou meer gericht moeten zijn op een preventieve benadering, met maatregelen voor de poort die voor een belangrijk deel voorwaardelijk zijn en soms zelfs vooraf gaan aan maatregelen na de poort. Hiervoor is een goede en intensieve samenwerking nodig met de toeleverende scholen. De wet ‘Kwaliteit in verscheidenheid is op 1 september in werking getreden. Kernbegrippen daarin zijn ‘de juiste student op de juiste plaats’, ‘verbetering van de doorstroom mbo/hbo’ en ‘verbetering van het propedeuserendement’. Deze wet legt nadrukkelijk de aandacht op maatregelen voor de poort om de kwaliteit van de instroom te verbeteren. Eén van de belangrijkste pijlers van de wet is de 1 mei maatregel. Alle studenten die zich voor 1 mei aanmelden hebben recht op een studiekeuzeactiviteit (of studiekeu-

“Pap, drink jij eigenlijk niet wat veel?” Zou je zo’n snotjong niet? Is dat dankbaarheid? Van wie heeft hij dat? Waarschijnlijk van mijn schoonmoeder, denk ik stiekem, die kan je op kwetsbare momenten ook zo gemeen onderuit halen. Deze laatste zin slik ik trouwens tijdig en gepast in. Toch blijft de opmerking van zo’n jong in je brein hangen. En toen was er opeens dat geniepige moment tijdens de jaaropening van het domein. Een voor mij onbekende man sprak tamelijk indringend over een maand zonder alcohol. En dat dan samen met collega’s. Zijn rare idee heette ‘ikPas’. Klaarwakker was ik weer. Ja hoor, het schooljaar was begonnen: begon dat gezeur nu hier ook al? Even verdacht ik mijn vrouw en zoon ervan om hierachter te zitten, maar uitgerust als ik me voelde, besefte ik dat die gedachte eigenlijk te gek voor woorden was. Maar wat is daar op die dag, in die collegezaal precies gebeurd? Beste mensen, ik heb geen idee. Ik zie het nu als een aanwijzing van iets of iemand. Ik weet niet van wie, al heb ik mijn vermoedens. Alles klopt opeens: ik weet het zeker, ik heb een probleem. Of liever gezegd, een uitdaging. Ik besloot mee te doen aan dit prachtige project. En ik maak me er ook niet meer druk over wat anderen ervan zeggen. Ik spring in het diepe en onderga een alcoholloze maand. Ontroerd kwam ik gisteren bij mijn mentorklas aan, na de woorden van een van mijn zeer ervaren collega’s: “Nou Mor, dan drink ik dat van jou er toch gewoon bij”. Ik denk dat onze koning hierop doelde bij het uitspreken van het nieuwe woord ‘participatie-samenleving’. Mor Grefhorst, docent pedagogiek

7

’/onderzoek

zecheck) uitmondend in een studiekeuzeadvies. De nieuwe wet dwingt alle hbo instellingen tot het formuleren van gemeenschappelijk toelatingsbeleid. Daardoor wordt meer transparantie en duidelijkheid gecreëerd, vanaf het moment van voorlichting en oriëntatie tot aan de uiteindelijke studiekeuze. We hebben achterstand opgelopen als het gaat om gecoördineerde maatregelen voor de poort, er is heel veel werk aan de winkel! Als onderwijsadviseur heb ik me verdiept in de instroom van mbo’ers. Kanttekening: heel veel hbo docenten zijn (om begrijpelijke redenen) onbekend met de onderwijscultuur, doelgroep en het studieklimaat op het mbo. En omgekeerd! Het percentage (in-) directe instromers vanuit het mbo is gemiddeld 40% op jaarbasis. Er bestaat een hardnekkig misverstand dat mbo’ers het qua resultaten slechter doen dan havisten. Dat verdient enige nuancering. Ofschoon de uitval in het eerste jaar van mbo’ers (± 22%) hoger is dan van havisten (± 13%), staat daar tegenover dat het bachelorrendement na 5 jaar van mbo’ers hoger ligt dan van havisten, (respectievelijk 51,4% en 48,4%).

‘De focus moet van curatief naar preventief’ Hoe kunnen we aan de slag met maatregelen voor de poort in het mbo? Zoek het contact met de mbo instellingen. Sluit aan bij de kwalitatieve ontwikkelingen die door OC&W in het mbo in gang zijn gezet, voor de funderende cognitieve vakken (o.a. centrale examinering van taal, rekenen/ wiskunde), voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding en voor het keuzedeel in de nieuwe mbo kwalificatietiestructuur (o.a. voor doorstroom naar het hbo). Concrete aangrijpingspunten in de operationele hoek zijn: het gezamenlijk werken aan een ontwikkelingsdossier of doorstroomportfolio mbo/hbo, gezamenlijke duo stages van mbo’ers en hbo ’ers en de uitwisseling van mbo/ hbo docenten. Op strategisch niveau kan een samenwerkingsconvenant, vertaald in een PVA met enkele regionale ROC’s, een goede structurele basis bieden. We kunnen de samenwerking intensiveren, vanwege het gemeenschappelijke regionale (arbeidsmarkt) belang en de mogelijkheden die de wet ‘Kwaliteit in verscheidenheid’ biedt. En we kunnen nieuwe impulsen geven aan een kwalitatief betere instroom met een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Carlo van Varsseveld nam vorige week afscheid van Windesheim en gaat met pensioen. Als sr. onderwijsadviseur hield hij zich onder meer bezig met de aansluiting mbo-hbo.

Ton Zondervan: “Waarde(n)volheid moeten we niet in een apart vakje stoppen of uitbesteden aan slb’ers.”  Foto: Wouter van Emst

‘Waarden en normen van docent zijn geen privézaak’ Waarde(n)volle professionals opleiden lukt niet met docenten die hun eigen normen en waarden zien als een privézaak. Volgens onderzoeker Ton Zondervan ontkomt niemand bij Windesheim eraan ‘teach as you preach’ tot motto te verheffen. Ook studenten zullen het achterste van hun tong moeten laten zien. Hogeschoolhoofddocent Ton Zondervan (50) onderzoekt hoe Windesheimers denken over het opleiden van waarde(n)volle professionals. Zondervan schoof aan bij de tien zogenoemde olievlekgesprekken in de vijf domeinen. De resultaten kwamen aan de orde op de congresdag over waarde(n) volheid van 12 september, waarbij 850 medewerkers aanwezig waren. Windesheim verlangt sterk naar vormen van nieuwe zingeving in het werk, concludeert Zondervan. Bildung Waarde(n)volheid is verankerd in de prestatieafspraken. Zondervan: “Het college van bestuur borgt in de beleidsnotitie Reiken naar de Top dat waarde(n)volheid geen vrijblijvende zaak is. Docenten zijn sceptisch omdat het cvb zo’n sterke nadruk legt op excelleren. Ze vragen zich af hoe dat excelleren zich verhoudt tot de persoonsvorming van studenten. Je moet als docent een langdurige relatie met je studenten kunnen opbouwen. Het gaat bij waarde(n)volheid niet alleen om goede studieresultaten maar ook om bildung.” Alle deelnemers aan de olievlekbijeenkomsten vonden volgens Zondervan dat waarde(n)volheid begint bij de docent. “Die moet vanuit zijn eigen waarden en normen de drager van het proces zijn. Met als motto: teach as you preach. Sommigen zeiden: mensen zijn toch moreel autonoom? Maar een meerderheid van de aanwezigen meende dat waarde(n)volheid een integraal onderdeel moet zijn van de professionaliteit van do-

centen en studenten. Waarde(n) volheid moet je niet in een apart vakje stoppen of uitbesteden aan slb’ers.” “Ik ga niet mee met docenten die zeggen: mijn waarden zijn puur privé. De persoonlijke normatieve afwegingen die je maakt spelen wel degelijk een rol in je onderwijs. Binnen teams moet men elkaar daarop aanspreken. Maar docenten zijn natuurlijk geen profeet of dominee. Waarde(n)volheid is geen normatieve geloofsovertuiging. Je moet als docent op een functionele manier laten zien waar je zelf staat. Dus binnen het kader van jouw beroepsidenteit en die van je studenten.” Kleingeestig Windesheim herbezint zich op haar identiteit. De discussie over de C van christelijk is weer losgebarsten. “De C wordt sterk geassocieerd met een streng christelijk geloof. Met kleingeestig moralisme en provincialisme. De christelijke traditie is ons moreel kapitaal, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken binnen de diversiteit van de hogeschool? Je kunt over de traditie communiceren zonder die te presenteren als het laatste woord. Laat teams zelf hun kernwaarden formuleren. Het zou me niets verbazen als er dan een hogeschoolbrede visie uit rolt.” Zondervan beklemtoont dat je er met een breed gedragen opvatting nog niet bent. Windesheim moet teams faciliteren en voldoende professionele ruimte geven. “Het is een zaak van lange adem want de overheid maakt het aan de orde stellen van het thema steeds moeilijker. Zij rekent ons af op rendement en procedures. Een noodzakelijke voorwaarde is dat je kleinschaliger kunt werken met teams die overzichtelijke groepen studenten bedienen. Die werkwijze invoeren vergt bij Windesheim een cultuuromslag.” HANS INVERNIZZI

Tips? Mail naar win@windesheim.nl


8 /special

3 oktober 2013 · nummer 03

win’/special

9

‘Ik schrok van alle kosten’

‘Ik mis de wasmachine’

Sanne Dieleman (20): “Kleren wassen vind ik het allerergste om te doen. Bij m’n ouders gooide ik vuile kledingstukken gewoon in de wasmand en dan kwamen ze automatisch weer schoon in m’n kast terecht. Ik hoefde er nooit over na te denken. Nu moet ik overal rekening mee houden: dit moet bij dat, dit moet op zoveel graden, dat moet met dit wasmiddel. Verschrikkelijk.

Annelien de Gelder (18): “De eerste week dat ik op mezelf woonde, miste ik vooral mijn vrienden. Mijn ouders miste ik wat minder. Ik kende hier nog niemand en mijn kamergenootje was er ook niet. ‘Wat doe ik hier?’, vroeg ik me vaak af. Maar dat is nu voorbij. Ik ken genoeg mensen om mee af te spreken. Ook de wasmachine mis ik enorm. We krijgen er nog wel één in dit studentenhuis, maar die moet nog geleverd worden. Op dit moment was ik alles met de hand in een emmer met sop. Pff, dat is veel zwaarder. Ik doe liever wat anders met m’n tijd!

Toch ben ik ook blij om uit huis te zijn. Je hebt zoveel vrijheid. Thuis werd er heel vaak buitenlands gekookt. Stoofpotjes en couscous bijvoorbeeld. Dat vond ik wel lekker, maar niet elke dag. Ik kan nu vaker koken wat ik zelf lekker vind. En tv, ook zoiets. Mijn vader kijkt alleen maar politieseries en detectives. Hier kan ik lekker naar domme programma’s kijken zoals ‘Ik hou van Holland’. Ik ben geschrokken van alle rare kosten die je betaalt als je op jezelf woont, zoals waterschapsheffing en afvalstoffenheffing. Dat kost elk jaar honderden euro’s! Gelukkig woon ik samen met m’n vriend, dus kunnen we het financieel redden. Of we erg op mekaars lip zitten? Heel soms zijn er kleine ergernisjes, bijvoorbeeld als m’n vriend de douche kleddernat achterlaat. Dan wil ik dat ‘ie het ook even schoonmaakt. Maar verder niet. We wonen samen, maar zitten heus niet de hele avond samen op de bank! Ik ga vaak uit met vriendinnen en m’n vriend heeft ook z’n eigen leventje.”

‘Ik kook grote porties’

Sanne woont met haar vriend in een appartement in Holtenbroek

Annelien (rechts) woont in een studentenhuis in Assendorp

Ik hou van kokkerellen, al heb ik daar na een lange schooldag vaak geen zin in. Je moet bedenken wat je wilt eten en ook nog eens boodschappen doen als je niet alles in huis hebt. Het is wel fijn dat ik nu gewoon kan eten wanneer ik daar zin in heb. De ene dag om zes uur en de andere dag om half negen. Thuis was er meer regelmaat. Ook bij het uitgaan heb ik meer vrijheid, dat doe ik nu iedere week. In Rotterdam mocht dat niet zo vaak van m’n ouders. Als meisje is het niet prettig om daar alleen over straat te gaan, want er loopt allerlei tuig rond. Hier in Zwolle voel ik me veiliger.”

Voor het eerst op kamers Elke dag weer koken en schoonmaken. En boodschappen doen. Maar ook: alle vrijheid om te doen waar je zin in hebt. Hoe is het om voor het eerst op kamers te gaan? “Ik heb wel geleerd dat m’n geld op een gegeven moment op is.”

Roeland Oost (20): “Na m’n rugbytraining in Zwolle kon ik nooit een biertje drinken met de jongens, want ik moest de laatste trein halen. Ik kwam af en toe met de auto, maar ja, dan kun je weer geen bier drinken. Nu ik in Zwolle woon, kan ik net zo lang blijven hangen als ik wil. Het is fijn om zoveel flexibeler te zijn. Ook ’s morgens: als ik me eens tien minuten verslaap, ach, dan ben ik gewoon iets later op school. Toen ik nog thuis woonde, had ik dan meteen de bus gemist.

‘Ik luister muziek tijdens het stofzuigen’ Caspar Crop (19): “Als ik uitging, wilden m’n bezorgde ouders altijd weten met wie ik was en hoe laat ze me terug konden verwachten. Ik ben blij dat ik nu geen verantwoording meer hoef af te leggen. Dat voelt volwassener. Kijk, ik kan mezelf redden! Als ik het ’s avonds eens laat wou maken in Zwolle, moest ik altijd vragen of ik bij iemand kon blijven slapen. Dat was nooit een probleem hoor, maar ergens voelde ik me een beetje schuldig dat ik daar steeds anderen mee lastigviel. Nu ik zelf een kamer heb, laat ik ook regelmatig mensen bij mij slapen. En een meisje mee naar huis nemen gaat ook makkelijker. Dat gebeurt alleen niet zo vaak als ik zou willen.

Of ik m’n vrienden nu minder zie? Nee, want mijn vrienden uit Biddinghuizen zaten allemaal al op kamers, dus die zag ik sowieso alleen in weekenden. Het is eerder zo dat ik nu gemakkelijker af kan spreken met studiegenoten en mensen van de rugbyclub. Daarom ben ik ook op kamers gegaan. Ik kook meestal grote porties. Dan blijft er een heleboel over om te bewaren. Da’s handig, omdat ik vaak laat thuiskom. Dan warm ik een bakje eten uit de vriezer op. Zó gebeurd!

Thuis wou ik wel af en toe koken, maar m’n moeder vond dat onhandig. ‘Ik ben nou al bezig’, zei ze dan. Of: ‘Dan moet ik te veel instructies geven.’ Maar koken is helemaal niet moeilijk. Wel tijdrovend. Ik heb me echt verkeken op hoeveel tijd het huishouden kost. Voordat de afwas gedaan is, ben ik zo een uur verder. Om het toch een beetje leuk te houden, zet ik muziek op tijdens het stofzuigen of het afwassen. Dat leidt lekker af. Het meest vervelende klusje? Ik moest eens de gang schoonmaken toen ‘ie onder de kattenstront zat.”

Sinds ik het huis uit ben, heb ik wel geleerd dat m’n geld op een gegeven moment op is. Ik probeer mezelf in te houden qua extraa tjes en lekkernijen. En ik smeer thuis een dik belegde boterham, zodat ik die veel te dure sandwiches in de schoolkantine kan laten liggen.” Roeland woont anti-kraak in een oude basisschool in Stadshagen

Caspar woont in een kamer in Assendorp

Tekst: Jitse Schipper Foto’s: Herman Engbers


10 /campus

win’/campus

3 oktober 2013 · nummer 03

Ik heb deze week boodschappen gedaan als een echte Hollander: alles zo goedkoop mogelijk. Dit weekend vertrek ik, met mijn auto vol met drop, pepernoten en stroopwafels. Ik ga met de auto omdat ik veel van het land wil zien en het dus handig is om daar zelf rond te kunnen rijden. Daarnaast hoef ik dan geen rekening te houden met het maximum van twintig kilo bagage dat is toegestaan in vliegtuigen. Handig, want ik ben een echt ‘meisje-meisje’. Het uitzoeken van kleding en sieraden om mee te nemen zal dus ook een avontuur op zich worden. Het is de eerste keer dat ik alleen zo’n grote afstand ga afleggen, maar omdat ik autorijden leuk vind, zal het vast wel meevallen. Tenminste, dat hoop ik maar. Ik ga er vanuit dat de navigatie mij in mijn Peugeotje via Duitsland en Zwitserland 1400 kilometer verderop uiteindelijk in Pistoia zal brengen. Via Marktplaats heb ik een vignet gekocht dat nodig is om door Zwitserland te mogen rijden. Ook heb ik

daar alvast een hostel geboekt. Ik verheug me nu al op die nacht: het hostel ligt in de bergen en heeft een prachtig uitzicht op het meer van Luzern. Maar voor het zover is, houd ik mij eerst nog bezig met schoolwerk voor Windesheim. Ik krijg veel opdrachten van docenten en verveel me daardoor geen moment. Ook houd ik nog een klein afscheidsfeestje

‘Ik was verkleed als catwoman’ Melanie Huisman (21), derdejaars lerarenopleiding Frans

‘Ik heb mijn moeder beloofd niet verliefd te worden op een Italiaan’

Wat heb je met Frankrijk? “Steeds meer, sinds ik voor mijn studie lvo Frans stage liep op een camping in Zuid-Frankrijk. Ik werkte drie maanden als animatrice op een camping. En dat vond ik zo leuk, dat ik het nog twee zomers heb gedaan. De laatste keer leerde ik in Saint-Tropez mijn Franse vriend kennen, dus ik wil dit najaar snel weer terug.”

met vriendinnen. Even gezellig met elkaar wat eten en drinken. Verder wil ik niet echt de nadruk op ‘afscheid’ leggen want het is tenslotte maar voor tien weken. En wat erg leuk is: eind oktober komt een vriendin naar Italië. Samen hebben we al grootse plannen gemaakt om Pisa en Florence te verkennen. Ik heb er nu zal zin in! Nu ik eraan denk dat het avontuur echt heel dichtbij komt, krijg ik een heel apart, kriebelig gevoel van binnen. Over een kriebelig gevoe gesproken: ik heb mijn moeder moeten beloven om niet verliefd te worden op een Italiaan. Dat ben ik natuurlijk ook niet van plan, maar ja, je weet maar nooit.

Wat deed je als animatrice? “Zingen, dansen en shows geven voor de kinderen op de camping. En mezelf heel mooi uitdossen, bijvoorbeeld als zeemeermin of als Assepoester. Ik was ook een keer verkleed als catwoman: in een strak zwart jurkje met een kattenmasker, hoge sokjes en een nep-staart.”

Ciao, Anouk

’/weekend

‘Verjaardag vieren op Curaçao kon helaas niet’ Michelline Weekes (23), vierdejaars pabo, was bij een 21-party van Laura Bisschop in Staphorst. Was het groot feest? “We waren niet dronken, maar het was heel gezellig met mensen van NSZ (Navigators Studentenvereniging Zwolle). Het was een lekker diner met eenentwintig grote en kleine gangen, zoals spare ribs, salades, kersen, olijven. Na het eten speelden we een moordspel. Was wel grappig, iedereen was enthousiast maar Laura vond dat helemaal niets. Zij lag als eerste uit het spel! Het was haar verjaardag en zij zat mokkend aan de kant.” Heb jij je eenentwintigste ook zo gevierd? “In ons kringhuis, dat is ons groepje binnen NSZ, vieren we onze eenentwintigste verjaardag allemaal met zo’n diner. Alleen, bij mij kon dat niet, haha. Want je eet bij de ouders van de jarige en de mijne

wonen op Curaçao, waar ik vandaan kom! Het zou ook wel duur geworden zijn, om met iedereen van ons kringhuis op Curaçao mijn verjaardag te vieren. Een paar van hen zouden dat er wel voor over hebben gehad. Dat had me heel leuk geleken.” Wat doen jullie bij NSZ? “We gaan soms samen naar de kerk. Laatst ging ik alleen heen, en zag ik Laura ook zitten. Heel grappig, dus heb ik even een fotootje gemaakt en via de app doorgestuurd naar ons kringhuis. Om de donderdag eten we samen, lezen we de bijbel en zingen we liederen. Daarna is er soos in het Vliegend Paard. Eerst vond ik dat raar. Dan heb je net de bijbel bestudeerd en ga je bier drinken, feesten en zie je mensen raar dansen. Maar je kunt doen wat je zelf wilt. Da’s eigenlijk erg leuk. Ik ga steeds vaker heen.” ROSA PEERDEMAN

Kapsel van Chantal Janzen?

FOTO: eigen foto

Lotte doet veel spieroefeningen met de kinderen in het tehuis

‘Ze praten li ever niet over de bur geroorlog’ Stage in Sri Lanka: bepa ald niet alledaags Lotte Brink loopt stage in een kindertehuis in Sri Lanka. Overal ziet ze sporen van de tsunami die het land in 2004 verwoestte en de burgeroorlog die er dertig jaar lang woedde.

V

eel jonge kinderen in Sri Lanka zijn geestelijk of lichamelijk gehandicapt, ouderloos of getraumatiseerd door de oorlog. Door middel van haar stage, bij het kindertehuis Home of Hope, probeert Lotte hen te helpen. “Er is veel werk te doen. De kinderen die hier wonen zijn wees zijn of hebben ouders die niet goed voor hen kunnen zorgen. Voorbeeld: een meisje kwam na een weekend bij haar ouders te zijn geweest, terug met een arm vol brandwonden. Zij was aan het koken, zonder haar moeder in de buurt, en toen ontstond er een steekvlam. Ongelooflijk dat die moeder het kindje überhaupt liet koken, ook nog eens met hete olie!” Met oefeningen helpt Lotte, derdejaars psychomotorische therapie, de kindjes weer wat mobieler en

zelfverzekerder te maken. De zorg in het land is erg slecht, weet ze. “De honden mogen zelfs gewoon in de ziekenhuizen rondlopen. Lekker hygiënisch. En de patiënten worden met infuus en al over straat vervoerd. Ergens is het wel lachwekkend, maar hoezo cultuurshock?!” Bij het tehuis is een zwembad, waar Lotte vaak te vinden is. In het water is minder weerstand, dus een prima plek om de spieren van de jonge kinderen te versterken. Maar uitleg geven aan meisjes en jongens die bijna geen Engels spreken, is zo makkelijk nog niet. “Het is handen-en-voeten-werk. Ik doe eerst precies voor hoe een oefening wél moet en vervolgens hoe het niet moet. In het begin vond ik het communiceren lastig, maar gelukkig zijn er begeleiders bij die meerdere talen spreken.” Trauma’s In het tehuis wonen ook kinderen die getraumatiseerd zijn door de burgeroorlog. Vanaf de jaren ze-

ventig tot aan 2009 vochten de Tamiltijgers voor hun onafhankelijkheid, tegen het leger van Sri Lanka. “Ik merk dat veel mensen niet willen praten over de burgeroorlog. Ik wou het er met de fysiotherapeuten over hebben maar ook zij hielden liever hun mond.” In het gebied waar Lotte stage loopt is niet veel meer te merken van de oorlog en de tsunami. “Maar ik wil nog wel een bezoek brengen aan de provincie Jaffna, om met eigen ogen te zien wat die heftige tsunami heeft veroorzaakt. Ik heb gehoord dat in Jaffna nog steeds veel problemen zijn, dat de gebouwen nog steeds niet opnieuw zijn opgebouwd.” Volgens Lotte ging de enorme vloedgolf daar anders te werk dan in andere landen. “Het water steeg, en steeg nog een beetje, en nog een beetje, en toen stond alles onder water. Een chauffeur vertelde me dat hij geluk heeft gehad en niet werd meegetrokken door het kolkende water. Hij heeft wel veel lijken moeten bergen.”

Busride from hell Lotte had zich van tevoren wel een beetje voorbereid op de situatie in Sri Lanka, maar toch vindt ze het land heftiger dan gedacht. “Ik vond een rillende oude man en kind onder een brug. Ik wou eigenlijk meteen iets doen, maar ja, wat? En de armoede is hier ongelooflijk: de huisjes zitten nog net met planken aan elkaar. En ongedierte! Kakkerlakken, kikkers in je douche, salamanders die op je hoofd vallen: brrr.” Naast al het leed maakt ze gelukkig ook veel leuke dingen mee. “Krokodillen en apen leven hier gewoon in de natuur! Je hoort de apen soms op het dak van de slaapkamer springen.” Ook heeft ze de spannendste busrit van haar leven meegemaakt. “Het is net zoals je op films en op televisie ziet. De bussen zitten propvol: ik moest op het opstapje meereizen. De chauffeur gaat vol gas over de slechte wegen met hobbels en kuilen. Levensgevaarlijk! Je moet ook niet verbaasd opkijken als je vier mensen op één scooter ziet zitten.” Annika Haverkort

Anouk van der Velde is vierdejaars student pedagogisch management kinderopvang. Ze gaat stage lopen in Pistoia, Italië.

’/buitenkant

’/italië/3

11

Jurk van Supertrash

Hoe zie je er als student uit? “Vrouwelijk, maar vaak met iets stoers erbij. Zoals dit leren jasje. Dat heb ik afgelopen weekend gekocht, samen met deze jurk van Supertrash. De tas komt uit SaintTropez, een mooie Calvin Klein die flink was afgeprijsd. Mijn kapsel is een kopie van dat van Chantal Janzen. Ik kom binnenkort namelijk op tv in een soort lookalike wedstrijd. Ik wist vroeger niet eens dat ik op haar leek. Ik had toevallig wel altijd hetzelfde kapsel met een pony, waarvan Chantal bekend is. En binnenkort laat ik het weer zo knippen, want een pony staat me veel beter.” ERNEST METTES

foto: Frans Davids

’/bas

Zoete ruzie Sinds een week of zes moet ik mijn studio delen met een huisgenoot. Hij zit tijdelijk zonder kamer en wacht rustig af met mij, op 24 vierkante meter. We delen de shampoofles, de toiletrol én de sapcentrifuge. Wrijving alom. Maar gelukkig heb ik kilopakken suiker en bloem. Vandaag hebben we ruzie. En als er ruzie is, dan is er taart. Voor deze gelegenheid pronkt er eentje met drie soorten chocolade op de keukentafel. Maar ik kan niet ieder probleem oplossen met zoetigheid. Ook niet met appel-kruimelmuffins overigens. Of Bailey’s tiramisu. Dat zou toch mooi zijn? Problemen, conflicten en oorlogen oplossen met een Limburgse vlaai. Ik sus en verleid met zoet.

Je kunt spaghetti slurpend dichterbij elkaar komen. Elkaar in het schijnsel van de Febo-automatiek beter leren kennen. Kussen met een knoflookkegel na een middernachtelijk bezoek aan de kebabzaak. Maar je verleidt iemand pas écht met een zelfgemaakt baksel. Brownies, muffins, crumbles, croissantjes of ander zoets. Bakken doe je met aandacht en dus met liefde. Paul de Leeuw veroverde zijn scharrels met een kabeljauwgerecht, ik doe dat met brownies die gevuld zijn met framboos en walnoot. Bij wijze van dan, hè. Mijn moeder leest mee. Dat zelfverklaarde talent buit ik dan ook uit om witte voetjes te halen. De eerste dag op stage? Baileys-tiramisu. Een brainstormsessie met de baas? De appel-kersenflappen waren erbij. Want wie houdt er nu niet van zoet? Het is de enige smaak die we als baby al lekker vinden. Daarom glijdt dat fruithapje uit een potje er ook zo lekker in. Maar met zoetigheid kan ik de oorlog dus niet winnen. “Je kunt gewoon sorry zeggen. Je hoeft niet direct de cakevorm te gaan invetten.” Vooruit dan maar. “Sorry. Zal ik straks die risotto maken die je zo lekker vindt?” BAS ROBBEN


Floortje probeert iedere week aanwezig te zijn. “Meestal zijn er zo’n tien

‘Spoken word is rappen zonder beat. Je brengt een gedicht, maar zonder rijmelarij’

zegt Rico. “Wil je alleen maar rappen? Dan ben je welkom. Ik ben elke week aanwezig om de jongeren te begeleiden. Maar er is ook een jongerenwerkster van Travers aanwezig, voor de jongeren die problemen hebben thuis, op het werk, op school, noem naar op. Wil je bijvoorbeeld hulp met werk zoeken, dan kan zij je verwijzen naar de juiste instanties.”

Donderdag 3 oktober MUZIEKQUIZ – Weet je alles van Daft Punk, Lady Gaga en Editors? Doe iets met die kennis en kom (met een team) gezellig quizzen in café De Docter. Aanvang: 21.00 uur, de kosten bedragen 1,50 euro per deelnemer.

u

Benieuwd naar hoe Zwolle er in de vorige eeuwen uitzag? Breng dan een historisch en cutureel verantwoord middagje door in het Stedelijk Museum waar de expositie ‘Stad in Beeld’ te zien is. Bijvoorbeeld op donderdag 3 oktober. De expositie is tot en met 20 oktober te zien. Kaartje kost 7,50 euro.

GESCHIEDENIS ZWOLLE

DOUWE BOB Woensdag 9 oktober LADIES NIGHT – Vanavond zijn alleen vrouwen welkom in de Zwolse Pathébioscoop. Op het programma staat de film About Time, een romantische komedie van de regisseur van Bridget Jones’ Diary, Love Actually en Notting Hill. Kaartje kost 12,50 euro. Zie: www.pathe.nl/zwolle.

u

De winnaar van het BNN-programma ‘De beste singer/songwriter van Nederland’ (editie 2012) treedt zaterdag 12 oktober op in de IJsselhallen. Voor 16,50 euro ben je erbij. In het voorprogramma van Douwe Bob staat de Zwolse zanger John Hill. Deur gaat open om 20.30 uur. Meer info op Buroruis.nl.

Vrijdag 11 oktober DANCEHALL VIBES – Dikke party in Even Dansen met dj’s Waxfriend, Maikal X, Madbwoy, Berkum, Kwintana en Nosjeman. Feest start om 23.00 uur. Entree: 7,50 euro. Meer info: www.evendansen.com.

Annika Haverkort

Respect Spoken word is heel persoonlijk, zoals blijkt tijdens de raples. Floortje kijkt de toehoorder recht in de ogen aan terwijl ze haar tekst opzegt. Is dat niet eng, het zo opdragen voor die jongens? “Nee, wij hebben allemaal respect voor elkaar en voor elkaars teksten. Je wordt hier niet uitgelachen vanwege een foutje of bepaalde zinnen.” Rico: “En doen ze dat wel, dan zorg ik ervoor dat het de laatste keer is dat ze hier komen!”

tot vijftien jongens – ik ben helaas het enige meisje – waarmee we schrijven en oefenen. Ik ontdekte hier dat ik spoken word helemaal te gek vind. Dat is rappen zonder beat, je brengt als het ware een gedicht, maar zonder rijmelarij.” Ze haalt ervaring uit speeches van grootheden zoals Obama en Martin Luther King. “Zijn wereldberoemde speech ‹I have a dream› was aanleiding voor de tekst van mijn eerste optreden. Het gaat over mijn droom om mijn talent aan de wereld te laten horen, mijn droom om mensen te raken.”

Vrijdag 4 oktober DANSEN – Voetjes van de vloer en de heupjes los voor dance-avond Condance in café Het Vliegende Paard. Wat kun je verwachten? Eclectische beats van 23.00 tot het tl-licht aangaat. Entree gratis.

• Benieuwd naar de spoken words van Floortje? Op 6 november treedt ze op tijdens muzikaal evenement Beatloos in de Statenzaal. • Win’ geeft daar twee kaarten voor weg. Hebben? Mail naar win@windesheim. nl. De tickets worden onder de inzenders verloot. • Wil jij ontdekken of jij ook een talent voor rappen hebt? En ben je niet ouder dan 23? Kom dan op maandag- of woensdagavond naar Cultuurwerkplaats R10, aan de Rieteweg 10 in Zwolle. Meedoen is gratis.

Spoken word met Floortje

Problemen thuis De Fakkelteit is een initiatief van welzijnswerkinstantie Travers en poppodium Hedon. Jongeren leren er niet alleen beter rappen, het is voor hen ook een plek om even van huis te zijn,

in de hiphopscene. Ik houd van de muziek en schrijf voor Houseofhiphop.nl, een nieuwssite met info over nieuwe albums, artiesten, festivals en meer. Ik wilde altijd al mensen raken met mijn teksten, dat is een droom van me.” Rappen deed ze dus nog niet eerder, maar het lijkt haar goed te liggen. Ze heeft haar eerste optreden er zelfs al op zitten. “Tijdens het Stadsfestival, met Beatloos,” vertelt ze trots. Beatloos is een Zwols terugkerend evenement zonder beat, oftewel akoestische optredens zoals zang en spoken word. “En de volgende staat ook alweer in de planning: op 6 november aanstaande, in de Statenzaal in Zwolle.”

Laatst hoorde ik een koning opperen dat de crisis van voorbijgaande aard is. Hallo! Word wakker, knul! Dit is de nieuwe standaard.

The West is the Best!

heeft een eigenzinnige kijk op zo ongeveer alles

Marc Spitse

Civilization: is the West history? Gezien op documentarytube.com

Woensdag 16 oktober OKTOBERFEST – Lederhosen & dirndls en natuurlijk pullen vol bier. Het wordt een echt Duits feestje in studentencafé Het Vliegende Paard. Voor 10 euro entree krijg je een gratis pul (die je ter plekke kunt laten graveren) en een liter bier. Van tevoren een tafel reserveren is verstandig: dat kan met een groep van 6 mensen of meer. Weitere informationen finden Sie auf die website van Het Vliegende Paard.

We hebben een leegte in onze collectieve ziel. We zien onze ‘beschaving’ als een ziekmakende incubator, waarin de parasitaire rijken kunstmatige behoeftes creëren om het geld, het bloed en de geestkracht uit onze aderen te zuigen. Ons wordt verteld dat we moedwillig worden veranderd in consumenten – hersenloze zombies; verzadigde-vettenverslindende tv-kijkende obesitaslijers, die zonder nadenken hun ziel aan de technocratische überlords uitleveren. Gedeeltelijk klopt dat. We hebben onze grootsheid, onze trots en onze capaciteiten uit het oog verloren. We snappen niet waarom mensen in wrakke boten en op deuren de oceaan op dobberen, of in de wielkast van een 747 kruipen, en hun leven riskeren om hieraan deel te mogen nemen. Het probleem ligt echter niet bij vrijemarkteconomie, de ongebreidelde informatie-uitwisseling, democratie, consumentisme en de porno-industrie. Het probleem ligt vooral bij jou (en, okay, een beetje bij mij). Zoals een vis het water waarin hij zwemt niet waarneemt, zo zien wij niet wat zich onder onze neuzen bevindt – een set van morele bevelen en heroïsche eisen, die samen de Westerse route bepalen. Alles wat we nu om ons heen zien hebben we daaraan te danken. Zie het Westen als een superorganisme, waarvan jij en ik deel uitmaken; een entiteit die de strijd aanbindt met andere superorganismes. Islam? Communisme? Primitivisme? Chaos? Armoede? You name it! In ieder geval stuk voor stuk structuren waar ik niet onder zou willen leven. We mogen hier onze handjes dichtknijpen. Dus neem de verantwoordelijkheid, en trek ten strijde. Yeeehaw! The West is the best! YEAH! Maar nu eerst ‘Civilization: is the West history?’ kijken, want pas dan kun je écht meepraten.

’/spitse

Foto: Jasper van Overbeek

3 oktober 2013 · nummer 03

’/7 x uit

Beatloos Eerstejaars Floortje (21) is al sinds haar zestiende bezig met teksten schrijven, maar besloot pas afgelopen jaar raplessen te gaan volgen. “Ik zit al een tijdje

In de Zwolse Cultuurwerkplaats R10 zit een groepje jongeren aan een tafeltje teksten te schrijven op een vel papier. Op de achtergrond klinkt een beat. Eén jongen rapt zijn zojuist geschreven lyrics al zachtjes mee met de muziek. Tussen hen zit journalistiekstudente Floortje Veldhuizen onverstoorbaar en in een moordend tempo haar eigen tekst te schrijven, terwijl rapper Rico goedkeurend toekijkt. Elke maandag en woensdag komen rappers in spe op deze locatie samen om beter te worden in rappen of het maken van beats. “Iedereen kan rappen,” zegt Rico, officieel Ricardo McDougal genaamd. “Hier, bij de Fakkelteit, krijg je een kans om te leren, om je teksten op te voeren voor andere rappers en om zelf je eigen tracks op te nemen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan rappen.” Rapper Rico, bekend van Opgezwolle, geeft raples aan jongeren en heeft ook studente Floortje onder zijn hoede. Een blond en klein ding, maar als ze de microfoon vast heeft, staat ze haar mannetje.

‘Mijn droom is om mensen te raken’

Klein, blond en rapster

Studente Floortje: “Je wordt hier niet uitgelachen. We hebben respect voor elkaar”.

12 /cultuur win’/cultuur

13


14 /campus

Advertenties

’/prikbord renet, trefwoorden ‘international sustainable development’.

Oud-student debuteert met dichtbundel u Oud-journalistiekstudent Matthijs Matser uit Groningen heeft een dichtbundel geschreven. Zijn bundel, ‘Uppers & Downers’, bevat gedichten die hij in de afgelopen zeven jaar schreef. Met zijn boek probeert Matser een plek te vinden in het Groningse dichterscircuit. ‘Uppers & Downers’ is een bundel met variatie in thematiek en stijl. De ‘uppers’ zijn veelal humoristisch en absurdistisch van aard; de ‘downers’ behandelen serieuzere zaken als depressie, liefde en het ontbreken hiervan en maatschappelijk-kritische poëzie. De gedichten gaan niet specifiek over Windesheim, maar, zegt Matthijs: “Een paar gedichten waren ooit onderdeel van schoolopdrachten tijdens de minor verhalen.” Het boek is op 13 september verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl. Via de webshop van de uitgeverij is het te koop voor 12,95 euro.

<studenten>

u Twijfel over studiekeuze? Overweeg je naar een andere studie over te stappen, maar weet je nog niet welke? Ga dan naar de studiekeuzetraining van de loopbaancoaches van het Studiesuccescentrum. In de eerste trainingsbijeenkomst ligt het accent op jezelf leren kennen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik. In de tweede sessie oriënteer je je op de opleiding en het beroepenveld: wat past bij mij. Aanmelden kan bij de balie in B086 of telefonisch via 088-4699166. De eerstvolgende trainingen zijn op 11 en 18 oktober en op 13 en 20 november.

u Best Buddies zoekt vrijwilligers De Best Buddies Club wil vriendschap stimuleren tussen studentvrijwilligers en jonge mensen met een licht verstandelijke beperking. In de afgelopen twee jaar hebben al zo´n tachtig Windesheimstudenten meegedaan. Voor aankomend schooljaar is Best Buddies weer op zoek naar enthousiaste studenten. Wil jij een bijzondere vriendschap aangaan? Meld je dan aan via www.bestbuddies.nl. Dit jaar begint de club ook met ‘Best Buddies in de sport’, waarbij de buddykoppels samen sportieve activiteiten ondernemen.

u Binding met je latere werk Denk eens na over het soort branche of organisatie waar je na je studie in zou willen werken en kom naar Windesheim in dialoog op maandagavond 11 november. Samen met een medestudent ga je aan de hand van stellingen in gesprek met drie mensen die al een tijdje werken om ervaringen uit te wisselen. Ook bezoek je met z’n tweeën een bedrijf om na te gaan hoe het bedrijf medewerkers aan zich bindt. Mail voor meer informatie en om je aan te melden naar windesheimindialoog@windesheim.nl.

u Voorlichting minor ISD Heb je belangstelling om een half jaar (30 EC) van je opleiding door te brengen in ZuidAfrika, Zambia, Ethiopië, Suriname, Indonesië (Bali) of Gambia, kom dan naar de voorlichting over de minor international sustainable development (ISD) in oktober. Er vindt per land een aparte voorlichting plaats. Tijdens de minor doe je ontwikkelingswerk dat aansluit bij je studie en draag je kennis over aan de lokale bevolking. De voorlichting over Suriname is al geweest. Voor meer informatie: fp.sturrus@windesheim.nl en Sha-

Een quote voor een studiegenoot u Doe eens iets aardigs voor een studiegenoot en koop een vriendelijke quote om een ander op te vrolijken. Voor twintig cent haal je een briefje met een quote uit de kauwgumballenautomaat in de calo-kantine (S-gebouw). Deze quote kun je aan een studiegenoot geven, bijvoorbeeld om hem of haar op te vrolijken. Het automaatje werd op 26 september gepresenteerd. De opbrengst gaat deze maand naar het Manoukefonds, dat speelattributen koopt voor scholen en andere instellingen in ontwikkelingslanden. Heb je zelf een leuke quote of een suggestie voor een goed doel? Schrijf het op een briefje en doe het in de brievenbus die aan de automaat vastzit.

u Handigheidjes voor je studie Het mediacentrum biedt de komende maanden vijf gratis workshops aan: relevante informatiebronnen zoeken en beoordelen; referenties (verwijzingen naar literatuur, zoals in voetnoten) geordend opslaan en gebruiken met behulp van Endnote; op correcte wijze citeren en parafraseren zonder plagiaat te plegen of auteursrechten te schenden; het opslaan, orderenen en terugvinden van notities (Personal Information Management) met Evernote en social media gebruiken voor je studie of beroep. Elke workshop wordt op drie verschillende dagen gehouden. Bezoek voor meer informatie en inschrijven de community van het mediacentrum.

<campus>

u Bram Donkers weg bij calo Bram Donkers neemt vanmiddag (3 oktober) afscheid als calo-directeur en gaat met pensioen. Donkers stuurde de afgelopen zes jaar de drie voltijd sportopleidingen aan (lo, pmt en s&b) binnen het domein bewegen en educatie. De receptie is van 16.30 tot 17.15 uur in de personeelsruimte van bewegen en educatie, in A2.26. Robert Agelink is de nieuwe manager van de resultaat verantwoordelijke eenheid calo. u Dag van de Duurzaamheid De ‘Dag van de Duurzaamheid’ op 10 oktober zal niet geruisloos aan Windesheim voorbij gaan. Zo is Windesheim gastheer van een duurzame bedrijvenmarkt op en rondom het Atrium. Bedrijven als ISS-catering, Van Gansewinkel, DWA, ROVA, Cofely en Interface Floor laten geïnteresseerde studenten en medewerkers zien hoe zij invulling geven aan duurzaamheid. Op het centrale plein staat een groot deel van de dag de Energiebus van Natuur en Milieu Overijssel en het WHC houdt met ROVA een activiteit over gescheiden afval in gebouw D. De dag zal om 10 uur geopend worden door CvB-lid Jan Willem Meinsma en Godelieve Wijffels, directeur Natuur en Milieu Overijssel.

<onderwijs>

u Mastertraject psychomotorische kindertherapie Windesheim gaat samenwerken met het opleidings- en kenniscentrum Le Bon Départ (voor psychomotorische kindertherapie). Studenten van Le Bon Départ kunnen vanaf september volgend jaar in een verkort traject hun masterdiploma psychomotorische therapie (specialisatie kindertherapie) halen. Volgens calo-directeur Robert Agelink levert de samenwerking een win-win situatie op voor beide opleidingen en het werkveld. Le Bon Départ heeft al een driejarige post-hbo-opleiding psychomotorische kindertherapie dat aansluit op de masteropleiding psychomotorische therapie van Windesheim. u Kaak bultrug op 3D-printcongres De eerste editie van het 3DprintNL-congres, in het Polymer Science Park in Zwolle, was met 500 bezoekers een succes. Tijdens het evenement waar Windesheim en het Polymer Science Park medeorganisator van zijn, gaven docent Peter de Graaf en professor Alexander Werth van het Hampden-Sydney College in Virginia (VS) een presentatie over de kaken van bultrug Johannes. Die worden gescand en geprint in 3D, waarna studenten van Windesheim onderzoek gaan doen naar de werking van de baleinen. u Gastcollege van PvdA-kamerlid PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis geeft op 7 oktober een gastcollege op Windesheim over het sociaal leenstelsel. Tijdens

het college, dat georganiseerd is door Project #FIVE, legt het Tweede Kamerlid uit wat de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten gaat betekenen. Ook is er ruimte voor vragen. Het college is bedoeld voor zowel studenten als medewerkers. Tijdstip en locatie: 14.30-15.30, T5.33. Aanmelden kan via Cynthia van Leeuwen, c.van.leeuwen@ windesheim.nl. u Boekpublicatie als afsluiting van nieuw vak Journalistiekstudenten presenteerden onlangs het boek ‘Gewone mensen’. Het boek is een bundeling van verhalen die ze schreven voor life writing, een vak dat afgelopen halfjaar voor het eerst werd gegeven. Life writing is een vorm van journalistiek waarbij levensverhalen en –gebeurtenissen van gewone mensen centraal staan. Student Bob Dijkgraaf: “Bij life writing vertel je het menselijke verhaal achter de krantenkop. In plaats van een economisch verhaal over inflatie schrijf je over een arm gezin dat geen geld heeft om eten te kopen.” Windesheim is de eerste hogeschool in Nederland die het vak aanbiedt. In Amerika is deze schrijfvorm al heel populair. De eerstvolgende win’ verschijnt op 17 oktober. Mededelingen moeten uiterlijk op donderdag 10 oktober om 9.00 uur in het bezit zijn van de redactie. Je kunt kopij mailen naar win@ windesheim.nl.

Colofon win’ is het redactioneel onafhankelijke nieuws- en opinieblad van Windesheim. Het verschijnt tweewekelijks. Redactie-adres: Campus 2-6, Gebouw B, kamer B246, 8017 CA Zwolle, (Postbus 10090, 8000 GB Zwolle), tel. 088-4699603. e-mail: win@windesheim.nl Redactie: Marcel Hulspas (hoofdredacteur), tel. 7175, Wouter van Emst (redacteur), tel. 9081, Ernest Mettes (redacteur), tel. 9901, Maaike Tienkamp (redacteur), tel. 6175 Rosa Peerdeman (redactie-assistent), tel. 9603 Aan win’ werken mee: Marc Spitse, Marloes Geerdink, Bas Robben, Johannes Hakvoort, Herman Verveld, Monique Ratheiser, Tessa Klooster, Hans Invernizzi, Annika Haverkort, Jitse Schipper, Gemme Burger Fotografen: Frans Davids, Herman Engbers, Jasper van Overbeek Illustraties: Judy Ballast Opmaak: Ger Bomans De inhoud van deze win’ (en nog veel meer) is ook te vinden op Sharenet: Zoek bij communities naar win’ Advertenties: Bureau Nassau, tel. 020-6230905, fax 020-6390846, e-mail: info@bureaunassau.nl www.bureaunassau.nl Abonnementen: Voor 22,50 euro krijg je win’ een jaar lang thuisgestuurd (19 kranten). Stagiairs van Windesheim kunnen win’ op het stageadres toegestuurd krijgen. Interesse? Neem dan contact op met de redactieassistent van win’. Druk: Hoekstra Krantendruk Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, micro-film of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Win03 2013 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you