Page 1


table of contents 4. Maker bevægelsen

8. Tænk med dine hænder

15. Print - som Andy Warhol 17. Tryk gennem tiden


Januar udgaven af Maker Magasin, omhandler print analog og digital produktion. Magasinet tager udgangspunkt i at bruge sine hænder, og ikke lade sig begrænse. Bladet indeholder kombinationer af begge medier. I Maker Magasin er det essentiele at turde prøve nye grænser, og ikke være bange for at lade processen tage over, og se hvad analog print kan tilføje den digitale verden.

Derfor er denne måneds udgave designet efter en analog og håndlavet tankegang. Hovedartiklen omhandler Hanne Lange Houlberg, og hendes rejse fra at være uddannet væver, til pludselig at undervise højskoleelver i fotografi og serigrafi på Kunsthøjskolen i Holbæk. Hør om hendes inspiration og hvor vigtigt det er at have en åben tilgang til brugen af forskellige materialer. Du kan også lære hvordan Andy Warhol lavede pop kunst med serigrafi, hvordan trykkunstens historie har udviklet sig gennem de seneste århundrede, og derudover kan du lade dig inspirere af vise ord om ”Maker” bevægelsen.

Anne Mai Særker-Sørensen Laura Kongaa Møller Redaktører

.3


Maker bevægelsen, er som et hvert andet socialt fænomen, ikke noget der er let at definerer. Den har alle de kvaliteter som en hver anden kulturel bevægelse har. Dog betyder den noget forskelligt for hvert menneske, og repræsenterer forskellige værdier i forhold til de situationer den anvendes i. Hvem er ”Makers”? Mennesker lære på forskellige måder. Nogle lære bedst ved at lytte, andre bedst ved at se, og andre lære bedst ved at gøre. Det er de mennesker som er ”makers”. Hvordan ser en ”maker” ud? ”Makers” er kendt for at kæmpe for iværksætterig, og de er ofte

dristige og risikovillige. Men lige så vigtigt er de mindre åbenlyse kvaliteter. Med andre ord, er der i maker bevægelsen værdier, der kan pålægges enhver form for ide. Open source Maker bevægelsen er en reminder om at åbenhed, ikke bare en god idé, men en absolut nødvendig for at fremme udviklingen. Det er næsten uhørt i en moderne tid, at en teknologisk virksomhed, eller for en anden virksomhed, at gøre deres patenter frit tilgængelige. Eller åbent dele deres fremgangs metoder, fordi virksomhedernes hemmeligheder er omhyggeligt bevogtet.

.4


Tredje gang er måske lykkens gang? Mens nogle af historiens dygtigste innovatorer har været kompromisløse perfektionister, har mange flere affundet sig med det faktum, at intet vil være perfekt første gang, og i mange tilfælde heller ikke i tredje eller fjerde gang. Hvad vi virkelig taler om her, er risikovillighed. Du behøver ikke at høre om mange vildt succesfulde iværksættere, men du ser hele tiden hvordan nogle af verdens mest succesfulde virksomheder kan stagnere, hvis de holder op med at tage risici. Teknologi, forretning og en innovativ ånd skal bringe folk tættere sammen, snarere end at drive dem fra hinanden. Elsk hvad du laver Til slut skal vi huske, at livet kun er værd at leve, hvis vi gør hvad vi elsker. Maker bevægelsen ligger særlig stor vægt på kreativitet, og at bryde rammerne. Nye produkter kræver nye former for forretningsfolk, trods alt; og de bedste af dem er folk, der elsker hvad de gør.

.5


.9


” ryk kan være så meget mere...” .10


Da det for alvor gik op for Hanne Lange Houlberg at hun led af sygdommen ’anoreksi’ oplevede hun gennem brugen af sine hænder en form for frihed, og en anden måde at opfatte verden på. Det at kunne skabe magi ved hjælp af få materialer, og ens bare hænder. Hanne Lange Houlberg blev som ung, uddannet væver fra Aarhus Kunstakademi og for hende var det bare et lille skridt på vejen mod at blive kunstner.

or Hanne var det vævningen der blev hendes endelige springbræt til tilværelsen som serigraf og analogfotograf. Interessen for analog-fotografering kom gennem hendes dengang daværende kæreste, som var fotograf. I starten var hun egentlig bare assistent, men efter noget tid begyndte det mørke rum at falde i hendes interesse, og hun var meget fascineret af hvordan farver og kemi sammen kunne skabe det som hun kalder ”magi”. Analog-fotografering, blev for hende, en form for frihed. Specielt vævningen har spillet en stor rolle i hendes liv, ikke kun på grund af interessen for teknikker, mønstre samt strukturering men også for hendes store passion for serigrafi. Uddannelsen som væver medførte også en stigende interesse indenfor tekstiltryk.

For Hanne var det vigtigt at give folk et indblik i at serigrafi ikke kun er tryk, men at man prøver at nedbryde det snævre syn der er på mediet, og hvad det egentlig kan.

Åbner op for at

åbne op uanset hvad vi arbejder med.

For Hanne har det aldrig været resultatet der har været det vigtigste, men istedet processen. For hende var det specielt vævningen der gav et pusterum, ligesom analog-fotografering gav hende en frihed, så gav vævningen hende tid til at tænke, og udvikle nye metoder. Netop udviklingen af hendes kunstneriske evner er vigtige, og for Hanne er det essentielt at kunne bruge sine hænder. Har altid tænkt med sine hænder Som Hanne selv fortæller har hun altid lært bedst ved at gøre tingene, og bruge sine hænder. Hanne mener ikke kun at vi lære gennem hinanden, men også af naturen - det er er vores livsbetingelser. Kunsten skal ikke kun give mening for en selv, men det skal skabe en fælles menneskelig historie. Det skal være en indsigt i nogle processer som er en fælles værdi ved at være menneske. For Hanne er det vigtigt ikke at lade rammerne begrænse en, men at prøve at åbne sit sind og lade nysgerrigheden tage over.

.11


Alle har jo en tallerken og en kop For Hannes vedkommende foretrækker hun at arbejde i et værksted, da det for hende giver en helt speciel følelse - alle sanserne er i spil. Det er vigtigt for hende at leve sig ind i kunsten, og bruge hele kroppen som et redskab. Hele ideen med at arbejde i et værksted er ikke kun at man bruger alle kroppens sanser, men også at man på den måde kan give sit eget personlige touch. For Hanne betyder det meget at trykkene får en menneskelig ånd, for hvis det ikke har en kulturel sammenhæng, hvad skal vi så bruge det til? Det er vigtigt at forstå hele processen og historien bag et kunstværk, som efter Hannes mening tiltrækker mange forskellige mennesker. Forskelligheden blandt mennesker lære os at forstå andre, det skal være med til at lære os at respektere og anerkende hinanden som de mennesker vi nu engang er.

Hun startede sit nuværende job ved at blive ansat som barselsvikar på Vrå Højskole, og startede i sin tid på Kunsthøjskolen i Holbæk som assisten i serfigrafi, hvorefter hun blev tilbudt en fast stilling som lære på skolen. Selvfølgelig var det noget der skulle overvejes, og Hanne fortæller også at det for hende var vigtigt at have sin familie med, da det godt kan være et hårdt erhverv som højskolelære, da man hele tiden skal tage afsted med de gamle hold, og byde de nye hold velkommen.

Opvokset i fællesskabet ”Egentlig er der ikke så meget i mit liv der har været bevidst, det har været mere op til tilfældighederne” fortsætter Hanne.

Det er vigtigt at lade sig inspirere af sig selv, men også af sine medmennesker. Lad dig aldrig begrænse, og udnyt din nysgerrighed - lad det være menneskeligt.

For hende er erhvervet som underviser bare blevet mere og mere interessant. Det skyldes at hun samtidig med at være underviser, kan lave opgaver der også optager hende selv. Eleverne giver hende en stor inspiration, da det at sætte noget fælles igang og til sidst se så mange forskellige vinkler på det endelige resultat - det holder hende igang!

.12


KOM GODT IGANG

1. LAD IKKE RAMMERNE

BEGRÆNSE DIN KREATIVITET.

2. HUSK ALTID AT LADE

PROCESSEN VISE VEJEN.

3. LAD DINE HÆNDER GØRE ARBEJDET.


monstermaze.com


PRINT

- SOM ANDY WARHOL 1. Original

illustration som ønskes at omdannes til serigrafi tryk som Warhol gjorde det.

2. Skil

illustration op i områder som ønskes farvet i sperate farver. Dette kan gøres i photoshop eller stencles i håden.

3. Sørg for at de sepererede områder, som du ønsker at farve, er transperante og at området som ikke ønskes farvet er sort.

Overfør print til ramme og udsæt derefter den emulsion belagte ramme med kraftigt lys.

4. Sådan ser hvert tryk ud sepereret.

5. Print lagende i ønsket rækkefølge. Husk at lade print tørre i mellem tryk.

.15


6. Resultat

.16


breaker Der var engang - men nu er det endnu bedre. Tryk og print industrien har siden dens oprindelse været enormt innovativt. Historien om trykning går tilbage til en tid hvor ønsket om gentagne illustrationer og tekst blev udbredt. Interessen for tryk principper varierer fra en verdensdel til en anden, og forskellige tryk principper blev praktiseret på forskelligt materiale, forskellige steder i verden. Udviklingen af tryk har gjort det muligt for bøger, aviser, magasiner og andet læseligt materiale, der skal produceres i stort antal, og det spiller en vigtig rolle i at fremme læsningen blandt masserne. Vi lever i en verden hvor alt forsøges at gøres digitalt, alt fra læsning til sammenværet med vennerne. Når vi kigger på print industrien i dag, så er næsten alle historiske print teknikker uddøde eller uddøende, hvis man ser bort fra kunstner som fortsat praktisere historiske metoder. Det er blandt andet på grund af den fremgang der er sket over de seneste århundrede, men også på grund af den heftige digitalisering af vores hverdag. Print industrien er nået til et punkt hvor det ikke kun er tekst og illustrationer, som tryk maskiner forsøger at erstatte, men også almindelige brugsgenstande. Det er 3D-printing der her er tale om, hvor du kan printe 3D udgaver af næsten alting ud af diverse materialer. I fremtiden vil 3D printing sandsynligvis udkonkurrere almindelige teknikker som i dag bruges til at producere brugsgenstande. Derudover har 3D printning åbnet et hav af mulighed for at løse problemer, så som manglen på organer og produktionen af mad. Dette er dog ikke muligt endnu, men måske en dag vil dette ændre sig. .18

Maker magasin  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you