Page 4

TENTOONSTELLINGEN Art Amsterdam/KunstRAI Art Amsterdam/KunstRAI Art Amsterdam/KunstRAI beleeft dit jaar haar 22ste editie en telt 125 galerieën uit binnen- en buitenland. Naast de complete top van de Nederlandse galerie­wereld zijn er dit jaar 26 buitenlandse galerieën te bezoeken op de beurs. Behalve deze verdere internationalisering is een sterkere binding van de beurs met de culturele stad Amsterdam een speerpunt. Dat komt mede tot uiting in het meerjarige project ‘Tijdelijk Museum Amsterdam’. Bij de entree van Art Amsterdam delen tijdelijke museumgidsen passe-partouts uit waarmee u vrij toegang ontvangt tot de ‘museumzalen’, zoals De Appel, De Ateliers, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Huis Marseille – Museum voor Fotografie, Kunstvlaai, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, SKOR - de Inkijk, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Stedelijk Museum CS en W139.

Wild at heart In de centrale tentoonstelling op de beursvloer toont Kunstinstituut De Ateliers ‘Wild at Heart’ met werk van vier jonge, internationaal opererende kunstenaars die onlangs hun werkperiode aan het kunstenaarsinstituut hebben afgesloten. ‘Wild at Heart’ weerspiegelt de actuele urgentie van vier sterk individuele posities in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling omvat schilderijen van Yesim Akdeniz Graf (1977), een filminstallatie van Keren Cytter (1977), schilderijen van Melissa Gordon (1981) en een videowerk van Gary Ward (1975). De werken raken gevoeligheden van deze tijd als de obsessie met seks en geweld, de fatale kortsluitingen in communicatie en de ontoereikendheid van de rede.

Thieme Art Award Voor de 4e keer wordt aan de meest veelbelovende jonge kunstenaar een prijs uitgereikt: de Thieme Art Award. Deze prijs bestaat uit het produceren van een catalogus en een presentatie van het werk op Art Amsterdam/KunstRAI. Vorig jaar won Jasper de Beijer van Galerie Nouvelles Images, waarvan het werk dit jaar gepresenteerd wordt in een solostand op de beursvloer. De volgende vijf kunstenaars zijn dit jaar genomineerd: Elena Beelaerts (Nederland 1971, Galerie Tanya Rumpff), Marco van Duyvendijk (Nederland 1974, Cokkie Snoei), Frank Jebe (Duitsland 1974, Galerie Röhr + Ripken), Jen Liu (New York 1976, Upstream Gallery) en Martina Sauter (Duitsland 1974, Kunstraum Marion Scharmann). Op de opening van Art Amsterdam wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Appel Mercury in Retrograde In de tentoonstelling ‘Mercury in Retrograde’ staat onze beleving van het verleden centraal; waar kunstenaars geschiedenis ontrafelen, de naden blootleggen en ons een andere kijk geven op de gangbare historie. Zelfs de geschiedenis van De Appel is daarbij onderwerp van gesprek. De tijd wordt vijfenzeventig jaar teruggezet waarbij bezoekers worden geconfronteerd met het duistere verleden van het instituut. Met o.a. Michael Blum, Mariana Castillo Deball, Omer Fast, Aurélien Froment, David Maljkovich, Ohad Meromi, Fernando Sánchez Castillo, Tilmann Meyer-Faye, Khalil Rabah, Sven Johne, Dimitri Gutov, Missing Books en Stefan Dillemuth. Met de tentoonstelling ‘Mercury in Retrograde’ presenteert De Appel de werken van 13 internationale kunstenaars in samenhang met objecten uit de Nova Zembla collectie van het Rijksmuseum. De tentoonstelling geeft een kritische en vaak hallucinerende terugblik op verschillende periodes en tijdperken. ‘Retrograde’ duidt op het schijnbaar tegen de klok indraaien van de planeet Mercurius. Voor astrologen wijst zo’n constellatie op het aanbreken van onberekenbare gebeurtenissen en stoornissen. Maar de tentoonstelling wil ook op een positief aspect wijzen: het verleden kan worden herover­wogen zodat er nieuwe visies voor de toekomst ontstaan. Voor meer informatie: www.mercuryinretrograde.org

De Ateliers OffSpring Met de tentoonstelling ‘Offspring 2006’ opent De Ateliers haar deuren voor het publiek. De expositie bestaat uit solopresentaties van zes jonge kunstenaars die deze zomer hun tweejarige werkperiode aan de Amsterdamse kunstenaarswerkplaats afsluiten. Curator is Marien Schouten, begeleidend kunstenaar aan De Ateliers. Het gaat om werk van William Monk (UK), Shana Moulton (USA), Francisca Sanchez (Chili), Johanna de Schipper (NL), Lucy Stein (UK) en Aram Tanis (NL), kunstenaars die in Nederland nog relatief onbekend zijn. ‘Offspring 2006’ omvat schilderijen, sculpturen, fotowerken, tekeningen, installaties, live performances en videoanimaties. Er worden speciaal voor ‘Offspring’ ook enkele nieuwe werken geproduceerd, afgestemd op specifieke expositieruimtes. TIJDELIJK MUSEUM AMSTERDAM 3–7 MEI 2006

Foam_ Fotografiemuseum Amsterdam

Ga naar het meet-the-artist-hour in het Ketelhuis. Kijk naar www.kunstvlaai.nl. Voor de Kunstvlaai moet je twee middagen uittrekken.

Philip-Lorca diCorcia Philip-Lorca diCorcia (Hartford, Conn., 1951) neemt met zijn zorgvuldig geënsceneerde en verfijnde kleuren­ fotografie een speciale plaats in binnen de hedendaagse fotografie. DiCorcia opereert in de leemte tussen postmoderne fictie en de feitelijkheid van documentaire fotografie. Zijn beelden bezitten een krachtige emotionele lading. Veelal beperkt diCorcia zich tot het vastleggen van een enkele persoon die zich niet bewust lijkt van de aanwezigheid van een kijker. Naast het gevoel van voyeurisme dat dit oproept, is een terugkerend element in zijn werk de indruk dat de getoonde mens zich vol melancholie overgeeft aan introspectie. Dit verleent aan zijn werk een sterk raadselachtige, psychologische kracht. Centraal in de tentoonstelling staat diCorcia’s meest recente serie ‘Lucky 13’, waarin telkens een paaldanseres in actie is getoond tegen een neutraal zwarte achtergrond. Dit werk wordt gecombineerd met monumentale beelden uit de veelgeroemde serie ‘Hustlers’, een serie portretten van mannelijke prostituees in een stedelijke omgeving.

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade

Het Zwarte Gat Anouk Kruithof & Jaap Scheeren

METROPOLIS M in search of the miraculous

Anouk Kruithof (1981) en Jaap Scheeren (1979) studeerden in 2003 af aan de Academie St. Joost in Breda. Enige tijd daarna werden zij geïnterviewd door de Volkskrant die een serie wijdde aan de toekomst van afgestudeerden aan kunstopleidingen. De titel van deze serie was ‘Het Zwarte Gat’. Voor beiden werd dit de benaming voor hun wil om verder te gaan in de fotografie. Zij besloten dit thema als uitgangspunt te nemen voor een omvangrijk fotografieproject. Het duo heeft zowel gezamenlijk als individueel series gemaakt over ondermeer depressiviteit, black-outs, het heelal en letterlijke zwarte gaten. Dit heeft zijn weerslag gekregen in een boek met dezelfde titel.

Spoken, geesten, mysterie, overal in de kunst steekt de interesse in het bovennatuurlijke de kop op. Het is misschien geen trend te noemen, daarvoor is het onderwerp te veel van alle tijden, maar populair is het. Zou het een reactie zijn op de overdaad aan realisme, de veelbediscussieerde documentaire, die de kunstwereld afgelopen jaren in de greep had? Hoe het ook zij, de behoefte aan onverklaarbare kunst is groot, zeker onder kunstenaars. METROPOLIS M gaat in nummer 2 van dit jaar ‘in search of the miraculous’ en presenteert een nummer vol (pseudo)tovenaarsleerlingen. Naast deze Special presenteert METROPOLIS M onder meer een interview met (muur)schilder Richard Wright, die deelneemt aan de tentoonstelling ‘De subversieve charme van de bourgeoisie’ in het Van Abbemuseum, een essay over het belang van onderzoek binnen de designcultuur en een reportage over de bloeiende kunstscène in Wenen. METROPOLIS M Tijdschrift over hedendaagse kunst verschijnt zes keer per jaar. Sinds 2006 verschijnt het in tweetalige editie: Engels, Nederlands. Het is verkrijgbaar in bijna alle AKO’s en BRUNA’s van Nederland. Bezoek METROPOLIS M op de tijdschriftenstand (standnummer 010) op Art Amsterdam naast de hoofdingang. www.metropolism.org

No Man’s Land Larry Towell Larry Towell (Canada, 1953), fotograaf en schrijver, richt zich sinds de jaren ’80 op sociale thema’s waarbij hij zich met name concentreert op die groepen mensen die getekend zijn door oorlog of ballingsschap. In zijn werk is hij in het bijzonder geïnteresseerd in de rol en functie van het bezit of juist de ontbering van land op het leven van de mens; het land als territorium, het culturele gebied waar men zijn wortels heeft en waardoor zijn identiteit wordt gevormd. Voor Towell is de functie van het land alomvattend, het land maakt ons tot wie we zijn. Zonder land verliest de mens zijn identiteit.

Huis Marseille Museum voor Fotografie Whisper Not! een andere dimensie van zien De tentoonstelling ‘Whisper Not! een andere dimensie van zien’ presenteert het meest actuele werk uit de Huis Marseille / H + F collectie. Deze cluster van ruim 100 werken werd in nauwe samenwerking tussen de beide verzamelaars Han Nefkens én Huis Marseille, door Han Nefkens verworven, om ze vervolgens onmiddellijk in langdurig bruikleen aan Huis Marseille te geven. De tentoonstelling is nog tot en met 28 mei te zien en bevat werk van Uta Barth, Pierre Faure, Carmela García, Annika von Hausswolff, Runa Islam, Gerald van der Kaap, Syoin Kajii, Rinko Kawauchi, Luisa Lambri, Hans van der Meer, Dorothée Meijer, Frank van der Salm, Jörg Sasse, Hannah Starkey en Martine Stig.

KUNSTVLAAI 6 (VANAF 6 MEI) KUNSTVLAAI6 de andere kunstbeurs Het is kunst en het wil de andere kant op. Pijn, aanstellerij en genot voor het oog. De kunstvlaai is de alternatieve kunstbeurs met presentaties van zo’n 70 kunstinstellingen als kunstenaars­ initiatieven en internationale Masteropleidingen in vier hallen en op het buitenterrein Westergasfabriek. Het passe-partout van het ‘Tijdelijk Museum Amsterdam’ is geldig op 6 en 7 mei. Daarna is de entreeprijs 6 euro.

Geweld in de stad Geweld is overal en kunstenaars vertalen de onrust in de samenleving in kunstwerken. Op de laatste kunstvlaai sneed Joanneke Meester een pistooltje uit haar buikhuid en op deze kunstvlaai komt Planet Art uit Enschede met een moskeetje waar porno wordt gedraaid. Dasarts toont bomtassen maar wel design-bomtassen, als je wordt opgeblazen, graag met verantwoord design. De Fabriek uit Eindhoven komt met een nieuwe tank, er zijn bouwinstructies om zelf een tank te bouwen. Uit Suriname komen lekkere schilderijen daar kan je ook kwaad over worden. Zie het dagelijks Kunstvlaai-journaal. (CON)TEMPORARY MUSEUM AMSTERDAM 3–7 MAY 2006

Mooie Kamer De ‘Mooie Kamer’ in het Lloyd Hotel heeft vilten luiken ontworpen door Claudy Jongstra, met bedden en een badkamer van de hand van Joep van Lieshout, de architectuur is van MVRDV, de 1-sterren-kamers zijn van Christoph Seyfert, de haard is ontworpen door Michel François en het ledenkabinet door Suchan Kinochita. Het publieke gedeelte van De ‘Mooie Kamer’ is dagelijks toegankelijk van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts.

Historische Stadsplategronden Tentoonstelling op de publieke platforms van stads­ plattegronden van Amsterdamse stadsdelen, Kopen­ hagen, Brussel, Parijs, Straatsburg, Dresden, Hamburg en Turijn. Uit de collectie van stedenbouwkundige Philip Spangenberg. In samenwerking met Urban Matters.

METROPOLIS M (TIJDSCHRIFT)

Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo / TBA De Stad met andere ogen Speciaal voor Tijdelijk Museum Amsterdam 2006 heeft het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/ Time Based Arts een video-programma samengesteld over de stad en hoe deze door kunstenaars wordt ervaren. Jennifer Steetskamp, medewerker van Montevideo, heeft de volgende werken geselecteerd: — Hans Breder, ‘Anti-City: for Johannes Baader’ (1984) — Marc Burkett, ‘The Carpark Outlook’ (1988) — Karin Vanderborght, ‘Exposed’ (1997) — Michiel van Bakel, ‘Undertow’ (1999) — Robert Arnold, ‘Triptych’ (2000) — Robert Hamilton, ‘Amsterdam CS’ (2002) — Seoungho Cho , ‘Horizontal Silence’ (2003) — Jasper van den Brink, ‘Tunnel Vision’ (2004) — Gabriel Lester, ‘Urban Surface’ (2005) Kunstenaars kiezen vaak voor het medium video om te documenteren hoe zij de stad ervaren. Deze ervaring is soms vertekend en gefragmenteerd. Door de mogelijkheden van montage en de aanwezigheid van een tijdsverloop lijken video en film nog het meest geschikt om ingewikkelde en misschien wel tegenstrijdige waarnemingen vorm te geven. Video heeft echter ten opzichte van film nog steeds het voordeel van een makkelijk te handhaven medium dat instant beelden levert, een eigenschap die door de komst van digitale technologieën alleen maar is versterkt. De poging om de complexe ervaring van de stedelijke ruimte vast te leggen mondt vaak uit in een formeel experiment dat de kijker uitdaagt om ánders te kijken. Na het bekijken van dit programma zul je de stad met andere ogen gaan zien.

SKOR de Inkijk Tijdelijk Museum Amsterdam in de Inkijk De Inkijk maakt deel uit van het voormalige riool­ waterzuiveringcomplex waarin SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) is gehuisvest. Het staat precies op de hoek van de Stadhouderskade en de Ruysdaelkade en heeft aan beide straatzijden een groot raam dat de TENTOONSTELLINGEN

associatie oproept met een ‘kijkkast’. Tijdens het Tijdelijk Museum Amsterdam arceert Annelys de Vet, bedenker en ontwerper van dit museum, de Inkijk voor een week als onderdeel van het Tijdelijk Museum Amsterdam.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Peripheral (and other stories) Hala Elkoussy Het uitgangspunt van het foto- en videowerk van Hala Elkoussy (1974, Caïro) is de constante verandering in de relatie tussen de mensen en hun woon- en leefomgeving. Ze richt zich daarbij specifiek op haar geboorteplaats Caïro, een metropool die qua modernisering en uitbreiding model staat voor de grote conglomeraties in Noord-Afrika en Eurazië in het algemeen. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam toont dit voorjaar haar project ‘Peripheral’, dat in september 2005 ook te zien was op de Istanbul Biënnale.

Stedelijk Museum CS Next Level. Art, Games & Reality Deze tentoonstelling laat werk zien van kunstenaars en ontwerpers die zich het gamevocabulaire eigen hebben gemaakt en hun persoonlijke reflectie hierop weergeven. Het medium lijkt een onstuitbare opmars begonnen en dwingt en/of verleidt ons tot een herdefinitie van de opvatting over onze dagelijkse omgeving.

Gespot, aanwinsten vormgeving Voor het eerst wordt in Stedelijk Museum CS een keuze uit de aanwinsten van de afgelopen tijd getoond met werk van kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland.

Michel Quarez, affiches Quarez’ kleurrijke affiches lijken de begrenzing van het papierformaat van het affiche te negeren. De thematiek vindt hij in zijn directe omgeving, de Parijse voorstad Saint Denis, met een overwegend allochtone bevolking: integratie, protest tegen een destructiebedrijf in de buurt, een buurtzwembad, de strijd tegen aids, rondhangende jongeren.

Eberhard Havekost: Harmony 2. Schilderijen 1997 – 2005 Eberhard Havekost (Dresden, 1967) behoort tot een nieuwe generatie schilders die de gedigitaliseerde, multimediale beeldtaal gebruikt voor zijn werk. Havekost richt zich hierbij zowel op formele aspecten zoals kleur, textuur of de uitsnede van een fotografisch beeld, als op onderwerpen die verband houden met de actualiteit, verwijzen naar onze visuele omgeving (objecten, architectuur) of in relatie staan tot onze ‘consumptieindustrie’.

W139 5 daagse show W139 Constant Dullaart Constant Dullaart cureert voor W139 een tijdelijke tentoonstelling in de achterste zaal van haar tentoonstellingsruimte in het Post CS-gebouw. Eindelijk is het internet zich na een jaren lange lofzang over haar nieuwe mogelijkheden aan het ontwikkelen als medium wat zich weet te onderscheiden. Naast bron van informatie fungeert het als een open podium en open marktplaats. Elke dag worden er nieuwe producten gelanceerd en worden er nieuwe kunstprojecten geïnitieerd. De hoeveelheid is zodanig dat er inmiddels geld te verdienen is met het “cureren” van deze dagelijkse hoeveelheid informatie, door middel van weblog’s. In W139 zal Dullaart dit gebruiken als inspiratie bron. Video’s die dienen als registratie van een te verkopen product worden verward met een kunstproject en een foto uit een online-verkoop catalogus wordt opgeblazen tot een sculptuur. Balanceren op de grens tussen het geconstrueerde karakter van de hedendaagse kunst en het verzet daar­ tegen, is een belangrijk aspect van het nieuwe werk van Constant Dullaart. Deze 5 daagse tentoonstelling zal gebruikt worden als startpunt van een door Dullaart gecureerde tentoonstelling die op 9 juni 2006 zal openen in W139.

Halte Verlangen Annelys de Vet ‘Halte Verlangen’ is een semi-permanente installatie in de gangen van W139. De lichtbakken van ‘Halte Verlangen’ verleiden reizigers naar onbestemde doelen. Elk dwaalspoor bergt een mogelijke richting voor de reisbestemmingen van de taal. Het werk bestaat uit verschillende lichtbakken; kopieën van de officiële GVB (Gemeente Vervoer Bedrijf) bakken die naar uitgang of perron verwijzen. Sinds 2005 is ‘Halte verlangen’ te zien in de tijdelijke halte van W139 in het PostCS-gebouw. 

Profile for Annelys de Vet

Temporary Museum Guide 2006  

Temporary Museum Guide for the yearly side program of the Amsterdam art fair.

Temporary Museum Guide 2006  

Temporary Museum Guide for the yearly side program of the Amsterdam art fair.

Profile for annelys
Advertisement