Page 1

Smartschool Hoe vak toevoegen - Vakkenbeheer - + nieuw vak - Geef het vak een naam en een omschrijving. - Je kan ook een co-leerkracht toevoegen. Leerlingen toevoegen in het vak: - Start - Mijn vakken ( kies je vak) - Vakopties - Kies de leerlingen - Vergeet niet op te slaan Eigen groep maken - Profiel (bij start) - Mijn groep - + nieuwe groep - Geef omschrijving en naam aan de groep - Klik op opslaan - Voeg personen toe die je wilt door op de twee mannetje te drukken naast de omschrijving Binnen elk vak tref je verschillende modules aan: Module Beschrijving Vaknieuws Hiermee kan je als leerkracht cursusgebonden berichten posten. Kalender Opdrachten, projecten, berichten... kunnen in de kalender worden opgenomen. Documenten Allerlei cursusdocumenten kunnen in de cursus worden ter beschikking gesteld. Leerpaden De mogelijkheden om een leerpad binnen Smartschool te maken zijn zeer beperkt. Weblinks Verzameling van allerlei interessante links naar externe bronnen. Taken Taken voor leerlingen, al dan niet voorzien van een deadline, bijlagen... Oefeningen Oefeningen voor leerlingen. Uploadzone In de uploadzone kunnen leerlingen documenten uploaden, bv. uitgewerkte opdrachten. Heel handig om per leerling alles overzichtelijk in te zamelen en feedback te geven. Samenwerken Mogelijkheid tot samenwerken in groepjes rond een bepaald project. Studiegenoten Informatie over de gebruikers van je vak. Forum Mogelijkheid tot opzetten van een discussieforum. EnquĂŞtes Mogelijkheid om een enquĂŞte te ontwerpen, af te nemen en de verwerkte resultaten te bekijken. Wiki Mogelijkheid om een wiki binnen je vak op te stellen.


Vakopties

Via de vakopties kan je ondermeer co-leerkrachten en leerlingen aan je cursus toevoegen, de tekst op de moduleknoppen aanpassen... Je kan evenwel enkel klassen en groepen toevoegen als leerling, geen individuele personen. Je kan wel een groep aanmaken via je eigen profieL Die persoonlijke groep kan je dan selecteren als leerlingen (knop: Selecteer mijn groepen).

Bestanden en documenten toevoegen aan je cursus - Start - Vak kiezen bij mijn vakken - ÉÊn van de module is de module documenten - Beheer - + voeg toe - Map o Geef map een naam o Zeg wanneer je leerlingen die mogen zien. o Community is wanneer mensen buiten de school je map mogen zien. o Eventueel een beperking in de tijd - + voeg toe o Document: document dat je in smartschool opmaakt. Je komt dus in de editor terecht. o Opnieuw zichtbaar, community o Document in juiste map zetten bij: doelmap - + voeg toe: o Bestand = een externe file die je ergens ophaalt. o Voeg een bijlage toe. o Eventueel verschillende bestanden in een zipmap doen om meerder bestanden tegelijk up te loaden - Stel dat je je vergist hebt van doelmap o Via het bewerkingsicoontje (rechts van het document/bestand) kan je alles bewerken. - Ook de mogelijk om documenten zichbaar en onzichtbaar te maken. Via een icoontje rechts van het document. Bij documenten kan je zien hoe je lln je cursus zien. Via beheer kan je alles aanpassen. De smartschool uploadzone. - Start - Kies een vak bij mijn vakken - Uploadzone - Via de gewone mappenstructuur kan je je mappen toevoegen om je uploadzone te structuren - Via de uploadmap kan een lln documenten uploaden. - Je kan een dateline instellen


-

Rechten toekennnen. (als lln de bestanden van andere lln kunnen zien,‌) Toevoegen: In de uploadmap worden de bestanden van de lln per lln gesorteerd. Je kan alles downloaden in 1 keer als zipfile

Berichten versturen - Berichten (bij start) - Nieuw bericht : Je kan een bepaalde groep lln selecteren of bepaalde groep lkr of een lln individueel. - Nadeel: Alleen berichten versturen naar mensen die in je systeem zitten. (intern communicatiesysteem) - Je kan wel zien wie de berichten gelezen hebben bij verzonden berichten. Leerpaden (Zie docu op chamilo) Met een leerpad begeleid je leerlingen tijdens hun leerproces door stapsgewijs de leerlingen doorheen de te verwerken leerinhouden te loodsen. In een ideaal leerpad kunnen allerlei extra's geĂŻntegreerd worden, kunnen leerlingen zichzelf testen, kunnen de vorderingen van de leerlingen opgevolgd worden, kan feedback gegeven worden... Het aanmaken van een goed leerpad is zeer arbeidsintensief, maar het leerpad kan herhaald gebruikt worden. Het maken van een leerpad op zich is niet zo moeilijk, het voorbereidend werk daarentegen moet minutieus doordacht gepland en uitgevoerd worden. De mogelijkheden binnen Smartschool zelf zijn zeer beperkt. Het is daarom vaak handiger een leerpad met specifiek daarvoor voorziene software te maken en als SCORM-pakket te exporteren. Wil je dat echt professioneel met bv. Articulate/Storyline, Adobe Presenter... dan moet je wel (fors) investeren. Gratis software zoals EXE-learning is nogal beperkt en niet altijd een aanrader. SCORM SCORM staat voor Sharable Courseware Object Reference Model en is een verzameling van technische standaarden die toelaat om interactieve leermodules samen te stellen, te delen, te hergebruiken, exporteren en importeren in verschillende digitale leerplatformen, zoals bv. ook Chamilo, ons digitaal leerplatform op de Arteveldehogeschool. Let bij het gebruik van tools om digitale content te ontwikkelen erop of er mogelijkheid is om die content als SCORM-pakket te exporteren. SCORM en leerpaden We wezen hoger al op de beperkte mogelijkheden binnen Smartschool om een leerpad te maken. Je kan externe leerpaden die als SCORM-pakket opgeslagen zijn in Smartschool importeren via de module Oefeningen en niet via de module Leerpaden!

Samenvatting smartschool  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you