Page 1

Online communicatie Dr. Oetker

Ellen Broes, Julie Lemmens, Anne-Laura Van Den Berghe en Lara Van De Velde


1. Beoordeel de usability van de website


Homepage


Een goede homepage is opgebouwd volgens het AIDA-principe (attention-interest-desire-action). Attention (wie ben je, wat doe je, met links) Interest (dieper ingaan op wat je doet me concrete producten) Desire (tonen dat anderen het ook gebruiken of fijn vinden) Action (mogelijkheid tot contacteren of inschrijven)


Op de homepage is het relatief duidelijk wat Dr. Oetker precies is. Men ziet op de slider verschillende producten en recepten de revue passeren. Ook de achtergrond maakt duidelijk dat Dr. Oetker bakproducten verkoopt. In onze ogen scoort Dr. Oetker op vlak van ‘attention’ dus goed. Meer duidelijkheid is niet nodig aangezien het merk reeds bijzonder gekend is.


Op de homepage bevindt zich een slider. Daarbij komen zowel recepten als producten aan bod, waar mensen dus inspiratie kunnen uithalen.


Call to action


Op de internationale pagina van Dr. Oetker is er zo goed als geen call to action. Het enige positief element dat we terugvinden is dat we van de internationale website kunnen doorklikken naar de pagina van een bepaald land.


De Belgische website daarentegen is op dat vlak veel beter uitgewerkt, waardoor wij ook deze versie zullen bespreken voor dit deel. Het eerste element dat opvalt op de startpagina is de zoekfunctie. Wanneer mensen naar een bepaald product of recept op zoek zijn, maken ze het liefst gebruik van een dergelijke functie om geen tijd te verliezen. Deze functie verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van de website in grote mate.

Onder de functie is er een “slider”, ook wel bekend als “carousel”. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van Javascript, jQuery, AJAX of HTML5. en verschuift het element telkens. Aanvankelijk dachten we dat dit een goede zaak was. Bij nader onderzoek bleek dit echter niet het geval te zijn. Volgens Harrison Jones zou dit een negatieve impact hebben voor de SEO en usability van de website (http://searchengineland.com/homepage-sliders-are-bad-forseo-usability-163496).


Uit de volgende tabel kunnen we afleiden dat bezoekers enorm weinig clicken op een slider, waardoor de conversie ervan enorm laag is. Verder zorgt een slider ervoor dat de laadtijd van de pagina verlengd wordt, waardoor bezoekers mogelijk vervroegd afhaken.


Toch biedt een slider ook heel wat voordelen. Zo kan een slider waarde toevoegen aan de website en het online imago ondersteunen. Los daarvan is een slider ook enorm aantrekkelijk, wat natuurlijk ook van enorm belang is op een website. Ook op vlak van call to action is de slider een uitstekend element. Het trekt de aandacht waardoor mensen sneller zullen kijken.


Wanneer je klikt op het tabblad “Onze producten” zie je heel wat verschillende opties, waaronder “Acties en promoties”. In onze ogen is dat een positieve aanzet om mensen te laten deelnemen aan die activiteiten. Wanneer je echter op de pagina bent, vermelden ze slechts 1 actie. Dat geeft de indruk dat er weinig acties zijn en dat het merk dus niet erg actief is.


Net boven de secundaire navigatie zie je een rechtstreeks contactformulier, waarbij je ook de FAQ (Frequently Asked Questions) kan raadplegen.

Daarnaast is kan je ten allen tijde gebruik maken van de contactknop, waar je ook navigeert.

Wanneer je klikt op de knop zie je meteen alle gegevens van Dr. Oetker. Ook dat is een positieve zaak. Zo kan je zelf kiezen hoe je de organisatie het liefst contacteert.


Het contactformulier is erg gedetailleerd. De reden hiervoor is waarschijnlijk om bij een klacht een compensatie (vb. in de vorm van een tegoedbon) te kunnen opsturen. Onder het formulier wordt er expliciet vermeld dat deze gegevens niet zullen worden gebruikt voor commerciĂŤle doeleinden. Dit zorgt ervoor dat personen met een vraag zich niet geremd zullen voelen om hun persoonlijke gegevens te vermelden uit angst dat deze ongewild voor commerciĂŤle doeleinden zullen gebruikt worden.


Een ander positief punt is dat je, op welke pagina je ook bent, rechstreeks iets kan delen via Facebook, Twitter of Google+.

Verder kan je je gratis inschrijven op de nieuwsbrief. Dat is een goede stap om mensen op de hoogte te houden van nieuwe producten, promoties, ‌


Algemeen gezien kunnen we stellen dat de call to action bijzonder goed is uitgewerkt. Toch zou de call to action wat opvallender en grootser mogen zijn. Volgens Geert-Jan Smits gebruikt men hiervoor best buttons, opvallende kleuren, een strategisch gekozen plaats op pagina, enz.


Gebruik van standaarden


Ook op dit vlak is de internationale pagina van Dr. Oetker minder goed uitgewerk dan de Belgische. Omwille van deze reden zullen wij de Belgische versie bespreken. De standaarden stellen dat het logo links bovenaan een webpagina staat en bovendien linkt naar de homepage. Ook is er rechtsboven een zoekfunctie aanwezig. De taalselectie bevindt zich eveneens rechtsboven. Al deze elementen zijn duidelijk aanwezig op de webpagina van Dr. Oetker, waardoor wij geen enkel punt als kritiek hebben op dit vlak.


Op vlak van links volgt Dr. Oetker de standaarden echter niet. De links staan zelden in een ander kleur en zijn nooit onderlijnd. Hoewel het logisch is dat ‘Naar de producten’ verwijst naar de bijhorende link, mocht deze regel zeker opvallender gemaakt worden. Het kleur rood bijvoorbeeld zou hier zeker gepast zijn aangezien het zou refereren naar een kleur van het logo.


Interactie


Jammer genoeg is er op de gehele website van Dr. Oetker weinig mogelijkheden tot interactie. Nergens kunnen mensen reageren, feedback geven of een poll invullen. De interactie op de website mag dus heel wat beter. Wel kunnen de bezoekers zaken delen via Facebook, Twitter of Google+.


Gebruik van goede kernwoorden


Dr. Oetker bezit een heel breed gamma met een nog grotere waaier aan producten. Daarom hebben wij ons toegespits op de pizza’s. Om deze reden hebben wij ook enkel zoekworden betreffende dat gamma ingetypt. Wanneer we ‘pizza’ zoeken bij Google, valt Dr. Oetker nergens te bespeuren. Hetzelfde geldt voor ‘kant en klaar pizza’.


Ook voor de zoekterm ‘diepvriespizza’ zijn de resultaten heel pover. Dr. Oetker staat niet tussen de eerste webresultaten, maar wel bij de afbeeldingen.

We kunnen dus vaststellen dat de SEO te wensen overlaat en dat er dus nog heel wat verbetering mogelijk is.


Via deze link http://www.submitexpress.com/cgibin/analyzer/metahtn.pl hebben we gevonden hoe de website van Dr. Oetker momenteel scoort. Uit de analyse kunnen we afleiden dat Dr. Oetker enorm zwak scoort en dat er dus heel wat verbetering mogelijk is. Hierna is een deel van de analyse te zien.


Meta tags analysis. Title:

Title meta tag contains no errors. This tag contains 65 characters. Title relevancy to page content is fair. The Title relevancy to page content is 73%.

Descriptio n:

Description relevancy to page content is poor. The Description relevancy to page content is 55%.

Keywords:

The keywords contain bad keywords. The keywords 'is' are bad keywords. Keyword relevancy to page content is poor. However, this is not necessarily bad if you have a lot of content. The most important factor is to have your keywords on the page a few times. The keywords relevancy to page content is 62%.

Robots:

The Robots meta tag contains no errors. This tag contains 12 characters.

Author:

Found no author meta tag. This tag is not really required but helps for your (company) name recognition.


Design/responsive design


De website van Dr. Oetker is allesbehalve responsive. De website is namelijk precies hetzelfde op een smartphone als op de computer. Dit zorgt ervoor dat de website verre van gebruiksvriendelijk is op een gsm. De website zou zich moeten aanpassen door flexibele grids en afbeeldingen, maar dat is dus niet het geval. Dit illustreren we aan de hand van screenshots hieronder.


Leesbaarheid


Op heel de website (zowel de internationale versie als de Belgische) gebruikt Dr. Oetker een schreefloos lettertype, waardoor het aangenaam is om te lezen. Ook gebruiken ze regelmatig tussentitels en paragrafen om het lezen te bevorderen. Kernwoorden zetten ze niet in het vet, maar is in onze ogen geen must dankzij de duidelijke tussentitels.


Toch hebben wij een belangrijke opmerking: Dr. Oetker gebruikt slechts de helft van de hele pagina voor tekst waardoor je soms enkel een afbeelding of slechts de inleiding boven de fold ziet. Een ander storend gevolg is dat je vaak ver naar beneden moet scrollen om het gehele artikel te kunnen lezen. Dit illustreren we op de volgende pagina.


Navigatie


Aangezien de Belgische website ook op dit vlak beter is uitgewerkt, zullen we opnieuw enkel deze versie bespreken. Het navigatiemenu is duidelijk herkenbaar en over de gehele website zichtbaar. De hoofdnavigatie staat horizontaal bovenaan. De keuze van tabbladen is heel logisch: recepten, producten, onderneming en FAQ/contact. Zo weet de bezoeker meteen waar hij moet klikken in functie van wat hij zoekt.


Zoals het hoort bevinden de secundaire navigatie en sitemap bevinden zich onderaan.


Er wordt enkel gebruik gemaakt van subnavigatie bij het onderdeel ‘Producten’, maar hierin zijn ze niet consistent. Bij Culinaria maakt Dr. Oetker dan weer gebruik van een slider. Bij het gamma Tradizionale passen ze de subnavigatie toe, zoals hieronder zichtbaar is.


De broodkruimel is heel duidelijk en is klikbaar. Zoals eerder vermeld zijn de links niet onderlijnd en hebben ze zelden een andere (opvallende) kleur.


Landing pages


Dankzij onderzoek hebben we vastgesteld dat er twee soorten landing pages bestaan. Het eerste type is de ‘transactionele landing page’, waarbij men de conversie wil verhogen. De tweede soort is een ‘referentiële landing page’ die meer informatie biedt door middel van foto’s, video’s, tekst,...

Aangezien Dr. Oetker bijna niet investeert in online advertering is er ook geen sprake van transactionele landing pages. Ook verkoopt het bedrijf online geen producten, wat opnieuw ervoor zorgt dat de transactionele landing pages niet toegepast worden.


Wel bezit Dr. Oetker een Facebookpagina waarop ze erg actief zijn. In sommige gevallen bevatten de posts een link waaraan een wedstrijd gekoppeld is, om de call to action te bevorderen (linkse foto). De links kunnen ook leiden tot referentiĂŤle landing page, waarbij meer informatie gegeven wordt (rechtse foto).


Mockup


Aangezien de website van Dr. Oetker bijzonder goed is, hebben we een mockup van een mobiele website gemaakt. Hieronder is het resultaat te zien. Zoals de standaarden stellen gebruiken we het logo links bovenaan. Ook gebruiken we een menuknop waarop je kan drukken om het volledig te bekijken. Daaronder bevindt zich een zoekfunctie die ten allen tijde zichtbaar is.

Daaronder hebben we een subnavigatie gebruikt van de pizza’s. Aangezien een scherm van een smartphone relatief klein is, beperken we ons tot 3 zichtbare gamma’s. Als je andere assortimenten wil bekijken, kan je drukken op het knopje rechts.


Onder de subnavigatie hebben we uiteraard de pagina zelf. In dit geval bespreken we Casa di Mama. Recht staat een schuifbalk waardoor je steeds een overzicht hebt van waar je je op de pagina bevindt. Helemaal onderaan zien een aantal knopjes. De linkse knop dient om terug te keren naar de vorige pagina, dit om te vermijden dat mensen steeds opnieuw vanuit de algemene menu moeten navigeren. Daarnaast bevindt zich de knop voor de homepage, waardoor je probleemloos terug naar de startpagina kan. De laatste knop is dient om het artikel tekunnen delen via sociale media zoals Facebook, Twitter, enz.


2. Monitoring


• http://droetkercommunicatie.tumblr. com/

• http://www.protopage.com/marilynla mmens


3. Beoordeel alle andere online communcatiekanalen


Facebook


Twitter


Youtube


Pinterest


Instagram


Prezi


Tumblr


Hootsuite


Wordpress


Monitoring online communicatie-kanalen Er is een kleine omvang van sociale media en dat zie je direct aan de kleine getallen. 0,1 is niet het getal waar men naar wil streven. Het grote nadeel aan het merk is dat ze teveel communiceren in het Duits. Hun Twitteraccount is bijvoorbeeld alleen in het Duits. Sr. Oetker zou dus best een Twitteraccount aanmaken dat een echte meerwaarde biedt. Bovendien zijn de profielen , die wel in een andere taal dan het Duits zijn, niet officieel of zijn ze weinig actief, bijvoorbeeld Tumblr en Instagram. Het zou dus beter zijn moest Dr. Oetker meer in het Engels gaan communiceren, want dat is een internationale taal. Daarnaast zou Dr. Oetker meer officiĂŤle profielen moeten aanmaken. Zo hebben ze meer vat op wat er over hen gepubliceerd wordt.


4. Online adverteren


Google


Weinig tot geen online advertenties. Wel links naar bijvoorbeeld Youtube.


Facebook


Je vindt, zowel op de Duitse als op de Nederlandstalige Facebookpagina, talloze reclamespots. Het zijn vaak dezelfde zoals op televisie. Daarnaast hebben ze online advertenties, bijvoorbeeld Ristorante voor valentijn.


Youtube


Talloze commercials, zowel Duitstalig als Nederlandstalig!


LinkedIn


Geen online advertenties, wel vacatures!


Blogs


Geen officieel account! Geen online advertenties!


Online advertenties Conclusie: Enkel de Facebookpagina van Dr. Oetker doet aan online adverteren. Op hun andere communicatie-kanalen kan je wel de televisiespots terug vinden, maar meer niet! Advies: Adverteer meer online! Wij raden aan om voor spotjes te kiezen, die je dan als banner op bijvoorbeeld hln.be en als reclame voor een gekozen filmpje op Youtube gebruikt. Dit heet instream adverteren. Men moet het spotje helemaal bekijken vooraleer Dr. Oetker moet betalen, dit zou dus heel kostefficiënt zijn. De kosten liggen rond de 0.04 dollar per volledige view. Deze spotjes zouden als doel ‘call for action’ hebben. De consument moet geneigd zijn om het product, bij een volgende winkelbeurt ,te kopen.


Voorbeelden


5. SEO


Lancering van de website


Country extensions Dr. Oetker heeft heel wat land gerelateerde sites (.co.uk, cz., .de, .be, .fr,‌). Het uitzicht van al deze verschillende websites kadert telkens in hetzelfde thema.

Franse site

Tsjechische site


Cross-domain canonical tags In de html code van de Duitse website vinden we het rel=â&#x20AC;?canonicalâ&#x20AC;? element terug. Deze extra toevoeging in de broncode zorgt er voor dat zoekmachines begrijpen wat de hoofdpagina is als er sprake is van dubbele inhoud. De tag op oetker.de : <link rel="canonical" href="/index.html" />

Local servers Het is altijd goed wanneer je servers hebt in de landen waar je je naar richt. Wat wij konden vinden is dat Dr. Oetker in Duitsland en in Nederland een server heeft, verdere info konden we hier helaas niet over vinden.


Local mailing address Het opzetten van een fysieke locatie of postadres in elk doelland is een must als je als bedrijf een goede service wilt geven aan je klanten. Dit adres vermeld je dus ook altijd op de website onder een rubriek die bijvoorbeeld â&#x20AC;&#x2DC;contactâ&#x20AC;&#x2122; heet. We namen de proef op de som en in de meeste gevallen vonden we een adres terug.


Taal meta tag In de html tag is er geen taal meta tag terug te vinden. Deze zou er voor de Duitse site als volgt moeten uitzien : <meta http-equiv=“content-language” content=“de”>

Website loads quickly Dit is vandaag de dag zeer belangrijk, niemand wacht graag op het laden van een site. Ookal gebruikt de site van Dr. Oetker grote afbeeldingen (en dit het laadproces nogal wat kan vertragen), toch laadt alles relatief snel.


Sitemaps Een ander pluspuntje is dat men per lokale site een verschillende sitemap creeĂŤrde.


Correcte spelling Nergens op de site zijn spelfouten terug te vinden. Dit geldt ook op de social media van Dr. Oetker.

Google Translate Deze tool wordt op de site van Dr. Oetker niet gebruikt, maar dit is ook niet nodig aangezien Dr. Oetker voor zowat elke taal een aangepaste website heeft. Voor landen waar er meerdere officiĂŤle landstalen zijn, heeft men er voor gezorgd dat binnen deze site ook deze talen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld : voor de Belgische site kan je de site in het Nederlands of Frans zetten en voor de Zwitserse site kan je de site in het Italiaans, Frans of Duits zetten.


Keyword research


Dr. Oetker kunnen we onderverdelen in twee divisies. Het bakken gedeelte en het pizza gedeelte. In de taak van COM 5 reclame, direct marketing en retail baseerden we ons op de pizza’s, voor de keyword lijst gaan we dus ook enkel hier dieper op in. Enkele mogelijke keywords voor Dr. Oetker : • • • • • • • •

Diepvriespizza Pizza Ovenvers Artisanale pizza Dr. Oetker Ristorante Casa di mama …

De juiste keywords hebben is belangrijk omdat via keywords potentiële klanten je website bereiken.


On-page seo elements


Keywords in de paginatitel

In de paginatitel bevinden er zich enkele keywords. Keywords in de URL Bij het naderbij bekijken van enkele URLâ&#x20AC;&#x2122;s stelden we vast dat er in de URLâ&#x20AC;&#x2122;s keywords gebruikt worden. Je kan uit de URL afleiden wat de inhoud van de URL is. Bijvoorbeeld : http://www.oetker.de/unsereprodukte/tradizionale/mozzarella. html


Keywords in de meta data Wanneer we de paginabron opvragen vinden we in de meta data geen enkel keyword terug. Dit is een zeer grote fout van Dr. Oetker, hierdoor verliezen ze veel traffic naar hun site. <meta name="keywords" content="Backen und Kochen mit Dr.&nbsp;Oetker - Qualit채t ist das beste Rezept" /> Dr. Oetker integreert dus best enkele populaire en relevante keywords in de meta data om zo meer traffic naar hun site te genereren.


Keywords in header tekst Aanwezig. In de header kan je kiezen waar je naartoe wilt gaan op de site. Bijvoorbeeld recepten bekijken, producten bekijken, meer te weten komen over het bedrijf?... Wanneer je naar de producten kijkt vind je ook weer enkele keywords terug.


Bezoekers laten navigeren naar andere lokale sites

Dit wordt correct toegepast. Vanop de internationale website van Dr. Oetker (www.oetker.com) kan je van de ene site naar de andere gaan waarin ze actief zijn. De landen zijn netjes onderverdeeld per continent.


Call-to-action toevoegen

Dit wordt correct toegepast. Je kan je op de Duitse site abonneren op de nieuwsbrief en op een nieuwsbrief die vol staat met recepten. Ook kan je jezelf lid maken van de Dr. Oetker Back-Club. De mogelijkheid om contact op te nemen met het bedrijf doe je door op de website een contactformulier in te vullen. Er zijn dus wat call-to-action gelegenheden, alleen zijn deze nogal goed verstopt op de site, deze moeten dus duidelijker in beeld komen.


Monitor je ranking Google PageRank op www.checkpagerank.net. Op de Google PageRank scoort oetker.de niet zo goed. Dit ligt waarschijnlijk aan het lage gebruik van keywords.


Enkele cijfers over www.oetker.de dankzij de website www.checkwebsiteworth.nl. Oetker.de heeft op dit moment 11.611 bezoekers per dag. De gemiddelde gebruiker van de website bekijkt ongeveer 2 pagina's per bezoek, samen bekijken zij 25.545 pagina's per dag. Dagelijkse advertentie inkomsten voor Oetker.de zouden â&#x201A;Ź 137,00 zijn, wat Oetker.de met zijn bezoekersaantal en inkomsten een geschatte waarde geeft van â&#x201A;Ź 50.885,00. De website wordt gehost door Dr. August Oetker en staat op dit moment op positie # 57.529 van de wereld website ranglijst.


YouTube Rank op www.socialblade.com. Het Duitse account van Dr. Oetker op Youtube lijkt het best goed te doen. Zeker wanneer je dit vergelijkt met het Belgische account.


App Store Rank op www.aptweak.com De app â&#x20AC;&#x2DC;Dr. Oetker Rezeptideenâ&#x20AC;&#x2122; is een App die vooral door mensen uit Duitsland wordt gedownload (wat niet moeilijk is want de taal van deze app is Duits). Ook in Luxemburg en Zwitserland zijn er enkele downloads terug te vinden.


Toetsing van comformiteit website

Getest op versie1.webrichtlijnen.nl. De webrichtlijnen die te meten vielen zijn qua correcte en niet correcte toepassing zowat gelijk verdeeld.


Website design elements


Gebruik lettertype

Het gebruikte lettertype is Times. Een gewoon, simpel maar duidelijk lettertype. Gebruik kleuren

De kleuren rood en wit komen regelmatig terug op de website. Het is de huisstijl van Dr. Oetker Gebruik datum

De data op de website is aangepast aan het land. Het beste voorbeeld hiervan is om naar de Amerikaanse website te surfen en naar een event te zoeken. Zo passeert de pizza mobiel van Dr. Oetker op het â&#x20AC;&#x2DC;Atlanta Dogwood Festivalâ&#x20AC;&#x2122; dat plaats vindt van 4/11/14 tot en met 4/13/14. In onze notatie zou dit 11/4/14 en 13/4/14 zijn.


Paid en social media


Get your content retweeted Dr. Oetker heeft een PR account op twitter alleen wordt dit account niet veel gebruikt. Het account moet dus veel actiever zijn, en tweeten in meerdere talen zou een leuke extraatje zijn. Wanneer men dan toch een tweet post moet de inhoud hiervan leuk en levendig zijn, het moet het retweeten waard zijn.

Add a hashtag to your tweets

In de PR tweets worden er geen hashtags gebruikt. Dit zou men beter wel doen, zo kunnen ze meer traffic genereren naar hun Twitter-pagina.


Include links back to your social media websites Wordt correct toegepast. Op het Facebook-account van Dr. Oetker wordt er in bijna elk bericht een link naar de website meegegeven. Ook op het Twitter-account van Dr. Oetker wordt er zo goed als altijd een link bijgezet (afgekort met bitly) die je doorverwijst naar de website.


Conclusie


Al bij al beheerst Dr. Oetker haar SEO activiteiten best goed. Hier en daar zijn er nog puntjes voor verbetering die er voor kunnen zorgen dat het merk een betere positie krijgt op het vlak van search engine optimization.


6. Google analytics


Alle bronnen http://www.arteveldehogeschool.be/drupalkarendegroof/ http://www.oetker.be/ http://www.oetker.com http://searchengineland.com/homepage-sliders-are-bad-for-seo-usability-163496 http://searchengineland.com/homepage-sliders-are-bad-for-seo-usability-163496 http://makeyourselfvisible.com/internet-marketing/should-i-use-website-slider http://www.frankwatching.com/archive/2009/01/22/de-ultieme-verleiding-tips-voor-de-call-to-action https://www.facebook.com/DrOetkerPizzas?fref=ts https://www.facebook.com/DrOetkerDeutschland?fref=ts https://twitter.com/Dr_Oetker_PR https://www.youtube.com/user/DrOetkerDeutschland https://www.youtube.com/user/DrOetkerNederland http://www.pinterest.com/search/people/?q=Dr.%20Oetker http://www.pinterest.com/search/pins/?q=Dr.%20Oetker http://www.pinterest.com/oetkerverlag/ http://instagram.com/ http://prezi.com/ https://www.tumblr.com/ http://nl.wordpress.com/ https://hootsuite.com/ https://www.google.be/ https://www.linkedin.com/ http://www.youtube.com/yt/advertise/why-it-works.html http://www.hln.be/ http://www.checkpagerank.net/ http://checkwebsiteworth.nl/ http://www.socialblade.com/ https://www.apptweak.com/ http://versie1.webrichtlijnen.nl/ http://www.slideshare.net/FIRE_SUPPORT/50-seowebsitetipsinternationalmarketers-18365989


Dr. Oetker  

Een kritische analyse van de online communicatie van het merk Dr. Oetker.