Issuu on Google+

Portfolio Anne Geenen


Portfolio Anne Geenen annegeenen@gmail.com

Content 2

University Centre Amsterdam Graduation project Master of Science Delft University of Technology Studio Prof. Tony Fretton Tutors: Christoph Grafe, Mark Pimlott, Henk Mihl

16

Mixed Housing Block N端rnberg, Germany Europan 12 Competition

22 30 34

Architecture School Schaarbeek, Brussels Delft University of Technology Studio Jan de Vylder & Jo Taillieu

42

House of Strength a stage design for a theatre group 1st prize competition & realisation performances on theatre festivals, The Netherlands

Housing for the Sarkej Roza Ahmedabad, India tutors, organizers: B.V. Doshi, Vastu Shilpa foundation, CEPT university Primary School Vorarlberg, Austria Delft University of Technology Studio Prof. Tony Fretton


University Centre Amsterdam Graduation project

4

Academic Library, Meeting House and Cultural Centre

Prof. Tony Fretton Tutors: Christoph Grafe, Mark Pimlott, Henk Mihl

Delft University of Technology 2012-2013


The University Centre Amsterdam is a proposal for a a large scale institutional building in the inner city of Amsterdam that deals with cultural presence, meaning and user’s perception. The University Centre is a reconsideration of the traditional academic library. It is a place where students not only study together, but also a central, recognizable place for the university within the city where students and professors can meet. Awareness of being in public, and of being part of a student community is enhanced in de design, through open spaces and the vast variations of relations between spaces within an existing, given context and a newly created one.

5


University Centre Amsterdam

The three buildings form a small campus within the dense urban fabric of Amsterdam. They are placed around a central garden, opposite of an existing park on the north side and the Singel canal on the south. The monumental expression of the buildings presumes its appearance as a campus within the city of Amsterdam. The buildings as freestanding objects contrast with their surroundings. The character of the freestanding building, or pavilion, is independent and temple-like, that reckons the meaning of the buildings as important university buildings.

6


Ground floor plan of the cultural centre (1), the library (2) and the meeting house (3) 2

3

1

7


University Centre Amsterdam

The two smaller, public building (meeting house and cultural centre) are more opened up to the outside than the more introverted library building. In all buildings large atria or halls form the main spaces. The ones in the public buildings, like the mensa in the meeting house, are facing the garden and relate the building’s interior to the spaces outside.

8


First floor plan

The atria and halls together with the garden form a sequence of large open spaces, both interior and exterior (street, auditorium, garden, events hall, street).

9


University Centre Amsterdam

The more introverted library comprises the feeling of a profound and grand interior, like as is experienced in cloisters or temples. This large gesture of the interior creates a sense of permeability and openness within the plan, but with a certain atmosphere that fits with a place for study and contemplation.

10


Second floor plan

Third floor plan 11


University Centre Amsterdam

12


The peripheral zones of the library building with the study places are carried out in a very similar, neutral way. However, each of all the places is different and characterized by their situation within the plan and its consequential relation towards the given and the created context; the garden with the adjacent cultural centre and meeting house, the winter garden in the library, the entrance atrium, and the street with the existing park. The two public building have a plinth that is higher than the the library’s, that has a piano nobile floor creating a more remote relationship with its surrounding.

13


University Centre Amsterdam

The openness of the plans creates relationship not only within one building, but also between the buildings of the ensemble. Because of the relative shifted floor heights interesting view occur from the meeting house into the piano nobile floor of the library. One is always aware of people studying, even when they are in a less formal setting of the meeting house.

14


The study rooms are very open spaces that are defined as rooms by the expression of the beams and columsn of the construction. The placement of the bookshelves create more intimate study places.

15


University Centre Amsterdam

+22.85m +21.90m

+16.20m

+10.80m

+4.32m

+0.00m

-4.32m

The differences between the modesty and simplicity of the construction in the interior, and the plasticity and richness of the faรงades with its vertical expression and ornamentation in de connection of the parts show the ambiguity of the plan.

16

In the faรงades a structural necessity (the connection of two elements) becomes an aesthetic, meaningful image. Except at the cornice, where to square elements are placed as ornaments to finish the vertical parts, and accentuate the joint between the two parts. In the rest of the faรงade the joints are hidden.


The construction consists of large concrete beams with a secundary beam construction that shifts in direction and determines spaces in the open plan.

17


Mixed Housing Block Südstad, Nürnberg

Europan 12 competition

spring 2013 groupwork

The housing block is a reinterpretation of the found qualities of the existing housing in the neighborhood of Südstadt in Nürnberg. The perimeter-block scheme is transformed into a complex entity and forms a continuation of the morphology of Südstadt. In contrast to the surrounding blocks, the courtyard is opened up. Hereby a green oasis is created that forms the heart of the complex that encourages social interaction between residents from within and without the block.

18

The five-storey construction has large portals on the corners that demarcate the entrances towards the courtyard from where the individual houses are accessed. The plinth of the complex houses small scale shops and services on the main street, the Pillenreutherstraße and combined living and working units on the rear side of the Schillingstraße. All these plinth facilities are both accessible from the street and from the garden, making the courtyard a lively and diversified public space.


19


Mixed Housing Block S端dstad, N端rnberg

20


The contrast between the monolithic appearance of the outside and the undulating facades of the courtyard embody the diversity of the housing complex. Collectivity has prevailed, as the individual housing units are not recognizable as such, but merge within the building block. All houses that share an access have a communal terrace on the roof that can be seen as an extension of their private loggias. The parts that protrude into the garden make a larger density of the block possible, and allow for a large variation of housing types. These protruded parts also give each dwelling have an optimal position for sunlight.

21


Mixed Housing Block S端dstad, N端rnberg

Flexibility of the individual houses is found in creating very specific rooms that would allow for different kind of uses. All rooms are situated around the central hall that automatically becomes the heart of the dwelling. Rooms are interrelated by this hallway, and by the large views that arise by this central room and by the loggias, making even the smallest dwellings seem larger.

22


23


Architecture School Schaarbeek, Brussels

Studio Jan de Vylder & Jo Taillieu (architecten De Vylder Vinck Taillieu)

Delft University of Technology autumn 2011

The school of architecture is situated on the Liedtsplein in Schaarbeek, Brussels. On a junction of several roads the building forms a dense urban block as a reflection on its context.

24


The school itself is a rather simple geometric figure that answers to the question of how architecture students in different years and studios should work together in one building. One studio is arranged in a diagonal and actually consists of two rooms. By alternating the position of the studios on top of each other, connections and relationships between the different studios arise that form a base for exchange, curiosity and dialogue between students.

25


Architecture School Schaarbeek, Brussels

The studios are very bright and open spaces with double height ceilings. Horizontally the studio is divided into two parts, creating different atmospheres for students to study.

26


On each floor, hallways that incorporates vertical transport separates the studios.

27


Architecture School Schaarbeek, Brussels

28


The uniformity of the faรงades and their singular appearance make the building understandable as a single institute. The faรงades consists out of grey concrete precast panels with vertical accents. Large windows bring the city life inside of the building and show the working students to the people on the streets.

29


Architecture School Schaarbeek, Brussels

Within the city the building arises as a massive block that by the differences in roof heights creates a dialogue with the adjacent streets.

30


4.

6.

7.

1. 11. 2. 3.

4.

8.

12.

10. 9.

5.

Ground floor 1. CafĂŠ 2. Working space 3. Gym 4. Entrance 5. Lecture room 6. Foyer / administration 7. Exhibition room 8. Working space 9. Bookshop 10. Model shop 11. Model room 12. Storage

4. 1.

2.

3.

4.

First floor 1. Studio room 2. Studio room 3. Studio room 4. Entrance patio 5. Restaurant

1.

2.

3.

4.

Second floor 1. Studio room 2. Studio room 3. Studio room 4. Library

1.

2.

3.

4.

Third floor 1. Studio room 2. Studio room 3. Studio room 4. Library

31


Housing for the Sarkej Roza Ahmedabad, India

International Workshop Ahmedabad, India B.V. Doshi, Vastu Shilpa, spring 2010 CEPT University groupwork

Lives of Indian families change continuously. These changes are assimilated in the way people live. Domestic activities take place on the streets, public gatherings in homes. Although change and adaptation is very significant for Indians to be able to adjust their environment, basic needs are important to guarantee a healthy and sustainable habitat.

32


One building block consists of eight houses that share a semiprivate courtyard. The collective that is formed corresponds with the strong social cohesion in Indian neighborhoods. One housing unit is built up in a very flexible manner; a main core with sanitary and kitchen supplies and an open construction, adaptable by the inhabitants as inside or outside spaces. The minimal basics of a house and the maximal boundaries of the private property are fixed. All the rest can be changed according to the needs of the habitants. The space can grow when the family grows. It can be improved when there is more money. It can be used as shop, storage or workspace.

33


Housing for the Sarkej Roza Ahmedabad, India

The houses are situated adjacent to the old monument of the Sarkej Roza neighborhood, a former royal palace with a large water tank. The building block of eight houses is repeated in such way that a range in types and scales of public spaces is formed, creating several possibilities for usage. Water catchment, storage and purification are all settled within one housing cluster and further connected to a main water system that is again connected to the water tank.

34


5mm cement plaster brick bat coba plain cement concrete mixed with brick bats to improve isolation value ferrocement 5mm cementchannels plaster brick bat coba plain cement concrete mixed with brick bats to improve isolation value beam 150mm concrete ferrocement channels

150mm concrete beam

0.24

HAALIS

20mm R.K.S flooring

0.1

20mm mortar bedding

0.45

plain cement concrete mixed with brick bats to improve isolation value 20mm R.K.S flooring

20mm mortar bedding

0.45

plain cement concrete mixed with brick bats to improve isolation value drainage system

drainage system

0.47

established rammed earth

0.47

established rammed earth

0.5

0.5

64

°4

6

°

The main construction is built up in brickwork of compressed earth block. The houses deal with extreme weather conditions by having a high plinth to protect against floods and a roof and floor structure made of vaulted concrete slabs to provide in natural ventilation and sun shading. The walls are built up as Jaali’s, traditional perforated screens that give privacy on the one hand, but allow the houses to be naturally ventilated.

35


Primary School Vorarlberg, Austria

Prof. Tony Fretton

TU Delft with Vorarlberg Architektur Institut fall 2010

Within the typical suburban sprawl of the Vorarlberg region of Austria lays the small town of Lauterach, morphologically emerging as a strip along a main road connecting all towns of the Vorarlberg valley. This strip more or less forms the town’s centre, where the rest of the town is formed as a scattered patchwork of barns, houses, small farmlands, parking lots, orchards and other suburban typologies. Approximately 500 meters west from the main road a train station is situated, connecting the town with the rest of the Vorarlberg region.

36


The proposal to implement a primary school, together with an office building and an elderly home, placed in between the main road and the station, is an attempt to strengthen the position of the station within the town. The square midst of the three buildings is referring to the many open plots of the villages, but its ordinariness as a meadow is transformed by the introduction of public functions in the three buildings.

37


Primary School Vorarlberg, Austria

Besides the classrooms several informal study places are implemented in the school. The corridor around the central hall serves as a circulation zone, but also contains informal working spaces for the pupils. On the east side, overlooking the square, two terraces give opportunities for outdoor lessons in the morning sun.

38


20.

16.

16.

Second floor

17. 16. 20.

17.

16. 16.

16.

16.

16.

18.

19.

First floor 2. 14.

11.

N 1. central hall 2. stage 3. play rooms 4. entrance 5. library 6. desk / back office 7. staff room 8. kitchenette 9. directors room 10. meeting room 11. storage sport 12. dressing room 13. dressing room teacher 14. installations + server 15. congierge 16. class room 17. conversation room 18. audiovisual room 19. arts & crafts room 20. outdoor terrace

1. 12.

3.

3.

12.

15.

4.

13.

8. 7.

10. 5.

9. 10.

5. 6.

Ground floor

39


Primary School Vorarlberg, Austria

40


On first hand the site is a rather unusual place for a primary school, situated alongside a road and with a relatively small plot. The building therefore is turned inwards around a central hall that can be used for sports, performances, gatherings, celebrations, etc. The classrooms are placed on the upper floors around the hall. This leaves the ground floor for public functions (a library, rehearsal rooms, sports facilities and the supportive functions of the school).

41


Primary School Vorarlberg, Austria

Both the classrooms and the central hall have huge windows to provide in daylight. The wide windowsills in the classrooms can be used for exposing work of the pupils or for seating.

42


The building is constructed in timber load bearing walls, to give a calm appearance. The faรงade is a grey render faรงade that corresponds to the surrounding buildings and local traditions.

43


House of Strength Stage design competition 1st prize

Theatre group MAX. Amsterdam / Delft / Den Bosch

Competition: autumn 2005 Realisation: spring/summer 2006 groupwork

The ‘House of Strength’ is part of a stage design for the theatre play ‘Paradiso, city of the future’, a utopia city for the ideal citizen. The winning design consists out of a cardboard frame filled with elastic, horizontal tubes that could be used by the actors as props in their play. The use of the materials cardboard and elastics are translations of the theme of the house, ‘strength’, on an almost paradoxical way. Next to the ‘House of Strength’, 3 other ‘Houses’ performed in the play with the themes Love, Beauty and Freedom. During four months the stage design was further developed and built on a 1:1 scale.

44


An innovative cardboard construction was specially designed for this project and resulted in a pre-stressed construction that was completely built out of cardboard with a span of almost 10 meters. During the building process the initial competition design has been maintained and eventually built literally. During the plays, the ‘House of Strength’ formed the main stage of the performance.

45


46


Portfolio Anne Geenen