Page 24

8. Welke boom hak je eerst om? 8.1. Aan de slag met onze checklist!

Volgende vragen zullen je helpen bij het kiezen van de juiste output voor een specifieke digitale publicatie. Kan je niet helemaal volgen? We verwijzen doorheen de vragen naar de topics in deze white paper.

01.

Voldoet wat de klant vraagt (min of meer) aan onze omschrijving van een ‘digitale publicatie’?

»»JA, wij kunnen je op weg helpen. Ga naar de volgende vraag! »»NEE. Jammer. We kunnen je niet verder helpen.Waarschijnlijk zal je andere oplossingen nodig hebben ... een website? Een Wordpress-template?

02.

Zal de publicatie gemaakt worden vanuit InDesign?

»»JA, super, ga naar de volgende vraag! »»NEE. Weet dat de meeste oplossingen die hier vernoemd worden, gangbaar vanuit InDesign gemaakt worden maar dat hoeft niet persé zo te zijn. Ga met dit in het achterhoofd naar de volgende vraag!

03.

Is er veel tekst waarvan de leesbaarheid primeert, liefst op meerdere devices en zeker op e-reaers? (Denk aan een klassiek leesboek.)

»»JA, dan moeten we eerst nog iets weten over de verspreiding. (Drie keuzemogelijkheden)

A.

De publicatie is voor verkoop bedoeld.

» Optie 1. Kies voor een Reflowable Epub. Leesbaar op elk device, verkoopbaar

in ‘the stores’. Tips: zie Enkele richtlijnen (Reflowable Epub) en weet dat dit bestandsformaat kan worden omgezet naar andere reader-specifieke bestandsformaten via gratis online en offline converters. Je kan een Reflowable Epub beveiligen tegen copiëren.

» Optie 2. Gebruik een online platform waar je van scratch begint, en ook kan publiceren - je hebt weinig controle over het proces, maar het is poepsimpel. Voorbeelden: lulu.com, zie ook ‘Publiceren van scratch’.

B.

Je wil het gratis online verspreiden, voor een breed (ongekend) publiek.

» Optie 1. Kies voor een Reflowable Epub. Leesbaar op elk device, verspreidbaar via gratis platformen of eigen kanalen en gemakkelijk omzetbaar naar readerspecifieke bestanden (bvb. Kindle).

» Optie 2. Kies voor een Interactieve PDF en verspreid deze via een online platform zoals Issuu.com of op de eigen website.

24 | Aan de slag met onze checklist!

Profile for Ann Debeuf

e-Publishing_white_paper  

Onderzoek e-Publishing - AP Hogeschool

e-Publishing_white_paper  

Onderzoek e-Publishing - AP Hogeschool

Profile for anndebeuf