Page 1

27 December 2008

Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

BIBLIOBUSTER

Det är viktigt att kunna läsa och genom läsningen förstå sammanhang och kunna dra egna slutsatser, bilda sig uppfattningar om saker och ting. Men det det ligger en elitism i att tro att alla kommer att vilja och kunna läsa komplexa texter skrivna av akademiker.

Dystopism och elitism på DN Debatt DEC 23, 2008 3:43PM

I DN låter det som om var och en av oss ligger i farozonen att bli fördummade av datorerna och Internet. Sanningen är ju förstås att världen fortfarande har ungefär samma klyftor nu som då, men att dessa riskerar att fördjupas av ett digitalt utanförskap. Många är de som inte tillägnar sig kunskaper om läsning på skärm ö h t därför att de inte ens har tillgång till en dator.

“Vi kan inte längre läsa”, hävdar DN Debatt idag. Men står det verkligen så illa till på DN:s redaktion? Det hade jag ingen aning om. Men vänta, vilka är “vi” egentligen? Är det folk som jobbar på DN, journalister i största allmänhet, eller hela svenska folket, eller kanske är det alla som äger en dator? Jag tror att DN lutar åt det senare. Vi tillhör den mentalt urkopplade generationen:

/ Hälsar en som gärna skriver ut längre texter på papper för att kunna läsa ordentligt

När vi läser online tenderar vi, enligt forskaren Maryanne Wolf, att bli rena avkodare av information. Vår förmåga att tolka texter, att upprätta de komplexa mentala förbindelser som bildas när vi läser djupt och ostört, förblir till stor del urkopplad. Utvecklingspsykologen Wolf poängterar att vi inte är vad vi läser, utan hur vi läser. När vi är uppkopplade digitalt är vi alltså urkopplade mentalt.

BIBLIOBUSTER

Inre & yttre

Det artikeln hävdar är att vårt läsande och tänkande förstörs av att läsa korta texter på skärm. Vi blir helt enkelt dummare, för att uttrycka det enkelt.

DEC 23, 2008 8:14AM

Jag blir så trött på denna ständiga polarisering mellan pappersläsning/skärmläsning, romanläsning/webbläsning.

Jag har precis bytt rum på jobbet. Omväxling förnöjer! Nu har jag en plats med sagolik(?) utsikt mot handelshögskolan och Sveavägen (bild nedan). Och för första gången sedan 2002 har jag ett låsbart skåp att förvara mina få värdesaker i.

Forskning från University College i London bekräftar utvecklingen där horisontellt supersökande genom titlar och sammanfattningar i jakt på snabba resultat skapat en ny läsare som skyr läsningen: “Det verkar nästan som om de ger sig ut på nätet för att slippa läsa i traditionell mening.”

Vilket får mig att fundera öven den gamla dikotomin inre och yttre tjänst i biblioteksarbetet. Nuförtiden har jag ju ingen yttre tjänst, i och med att jag inte arbetar som bibliotekarie. Eller, det skulle i så fall vara de föreläsningar, utbildningar och möten som jag håller i.

Vakna upp till verkligheten, det har alltid funnits människor som inte tycker om att läsa, som inte vill läsa, som hittar genvägar därför att de hatar att läsa. Läsa är svårt. Att läsa har aldrig varit ett nöje för alla. Att människor tror de ska hitta genvägar till att slippa läsa genom att Googla är bekant för alla som jobbat i skolans värld.

När jag började arbeta som bibliotekarie var inre tjänst ett för mig okänt begrepp. Det berodde på att jag arbetade som skolbibliotekarie. Där var all tjänst yttre. Jag hade en dator, den stod i bibliotekslokalen och där gjorde jag allt “administrativt” arbete. Där planerade jag också mina lektioner som bibliotekarie, och lärare i svenska, som jag också “fuskade” som. I biblioteket plastade jag alla böcker. Detta skedde i en miljö med en ljudnivå som jag är glad inte har givit mig bestående hörselskador. Inte en tanke kunde tänkas färdigt i den omgivningen, men roligt var det.

Förr i världen var det lättare att slippa läsa. Idag kan ingen klara sig utan att läsa, du kan inte kommunicera som ung idag utan att kunna läsa: sms, chatt, osv. Visst, det handlar om ren avkodning. En avkodning som enligt DN gör oss dumma.

1


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

På nästa skolbiblioteksjobb hade jag något slags yttre/inre blandning. Jag arbetade i ett rum som låg i direkt anslutning till bibliotekslokalen, med öppen dörr där eleverna kunde kontakta mig om/när de ville. Ett helt fungerande sätt att arbeta. Idag finns det på många bibliotek en diskussion kring hur mycket av bibliotekspersonalens tid som ska vara “inre” resp. “yttre”. Frågan är bland annat hur mycket av bibliotekariens “inre” jobb som kan göras i “yttre” tjänst. För- och nackdelar med att finnas tillgänglig samtidigt som man arbetar med uppgifter som inte direkt rör mötet med besökaren. Idag pratar man mycket om transparens, inte bara i biblioteksvärlden. Många skolor är byggda så att eleverna kan se in i lärarnas arbetsrum genom glasväggar. Det ska skapa trygghet och en känsla av kontakt mellan elever och lärare. Kan bibliotekslokaler fungera på liknande sätt? Vad är så unikt i bibliotekens arbete så att det måste gömmas undan bakom väggar där ingen kan se? En viktig faktor i sammanhanget är förstås att man på de flesta bibliotek önskar ha öppet så mycket som möjligt, vilket ställer särskilda krav på inre/yttre tjänstgöring. Vad tycker du om uppdelningen inre/yttre? Kan bibliotekens arbete utföras mer publikt än idag, eller är det bara dumt?

BIBLIOBUSTER

Blackeberg - mer än vampyrer? DEC 20, 2008 10:40PM

2


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

Inte desto mindre hoppas jag på ett 2009 då jag får läsa många och välskrivna romaner! Dessutom har jag halkat in på biografispåret också, och där är ju utbudet stort. Liten läsvolym, javisst, men här kommer ändå mina favoriter från 2008 års läsning. Mina omdömen kan i vissa fall nås genom Läst-sidan: 1. Patient av Ben Watt 2. Människohamn av John Ajvide Lindqvist 3. Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates 4. … och jag vill leva av Ulrika Sandén 5. Miraklet i Anderna av Nando Parrado 6. Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron 7. Allt som återstår av Elin Boardy 8. Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion 9. Är det någon där? av Marian Keyes 10. Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark

Det är inte bara vampyrer som härskar i Blackeberg, utan också warpigs och andra superjobbiga saker. Äntligen kommer ett nytt seriealbum av Jojo och Tomas, och där kan man få veta precis allt(?) som hänt sedan de flyttade 24 minuter från tcentralen. Samtidigt i Blackeberg innehåller 80 sidor serier med Tomas och Jojos speciella stil och humor. Köp!

BIBLIOBUSTER

Bibl Feed DEC 19, 2008 12:46PM BIBLIOBUSTER

Läsning anno 2008

Ständigt kreative Åke Nygren startade för ett tag sedan Bibl Feed “Allt på ett ställe - Bibliotekens digitala lifestream”. Jag har själv inte hunnit fördjupa mig riktigt (trots att jag är en av administratörerna), men hoppas kunna göra det i jul.

DEC 20, 2008 4:49PM

Såhär i slutet av året är det dags att summera både det ena och det andra. Något som jag brukar se tillbaka på är min läsning under året, den som gäller skönlitteratur, biografier och liknande och som jag listar under Läst.

Jag har kommit på att Bibl Feed ger en ganska unik ögonblicksbild av det digtala bibliotekslivet i Sverige, som det ser ut i en given stund. Här finns feeds från såväl Biblist som Platsbanken, Twitter och bloggar, Facebook, med mera. Feeds från bloggar och andra 2.0-tjänster samlar vi väl lite tillmans(kvinns). Men att samla så många olika, och till på köpet från Biblist som annars tycks ha en helt egenartad tillvaro, känns unikt.

Jag är ingen storläsare för att vara bibliotekarie, det brukar ligga runt 40-50 böcker per år, ibland mer. 2008 har jag inte ens nått upp till 30 böcker. Det har flera orsaker.

För mig är det just ögonblicksbilden som är det spännande, och chansen att upptäcka något nytt och kanske börja följa detta nya på egen hand.

Dels arbetar jag inte på något bibliotek längre. Därför finns inte samma behov av att hålla mig aktuell med den nya litteraturen, och tillgången är därmed också mer begränsad. Jag ser aldrig de nya romanerna numera. Dels var jag sjuk i en hjärntumör, vilket gjorde att jag inte klarade av att läsa några böcker under perioden februari till maj. Efter detta har jag också blivit mer nogräknad med vad jag läser. Dålig och irrelevant litteratur får nobben direkt! Jag har inget problem med att lägga en bok åt sidan.

3


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

Bibliotekskul DEC 19, 2008 12:24PM

Jag kan ju bara inte låta bli. Se hur välkoreograferade vi är på Regionbibliotek Stockholm. God Jul! (igen)

BIBLIOBUSTER

40 000 DEC 17, 2008 10:10AM

Nu har besöksantalet på den här bloggen segat sig upp över 40 000strecket. Jag har inget mål när det gäller hur många som jag vill ska läsa. Om någon vill läsa så är det ju kul. Men man är ingen Blondinbella direkt - på gott och ont. Mest på gott känns det som.

Boy beside store window display of Christmas ornaments Bild från Flickr The Commons, Library of Congress.

God Jul!

BIBLIOBUSTER

Library of Congress på Flickr rapport DEC 16, 2008 10:23AM

Library of Congress har sedan ett år funnits på Flickr The Commons. Nu kan man sammanfatta vad det hela har givit i form av ny information och interaktion med användare. Via iLibrarian kan man läsa hela rapporten, samt en sammanfattning.

4


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

Bibliotekarie - ett yrke(?) med hög tröskel

BIBLIOBUSTER

Bibliotekspop

DEC 15, 2008 3:27PM

DEC 11, 2008 5:18PM

Nu är väl inte bibliotekarie ett yrke, utan en tjänstetitel, men det spelar ingen roll. Det är väldigt svårt att få BLI bibliotekarie. Mycket svårare än att VARA bibliotekarie. Om det har flera artiklar i media handlat om på senaste tiden. Se t ex i Dagens Industri.

Det här lyssnade jag på lördags i Rotundan. Suveränt att det finns utlagt på Youtube

Ursprunget är en ny rapport från SCB, Arbetskraftsbarometern ‘08 [pdf], som visar på läget för personer som gått vissa utbildningar, för de kommande åren. Biblioteks- och informationsvetenskap är en av de 72 utbildningar man har tittat på. När jag lyssnade till Bo Westas, som har utrett frågan om anställningsbarhet för DIK:s räkning, tidigare i höstas, så berättade han att den stora stötestenen för B&I-utbildade är just steget över från utbildning till arbetsmarknad. Har man väl kommit in - ”fått in foten” - är det inte alls lika svårt att sedan få andra tjänster inom området. Och det känner väl de flesta av åtminstone oss i yngre generationer igen. Andra sektorer har andra problem, t ex att hitta ett nytt jobb inom sitt område om man blir av med det gamla. När det gäller B&I finns det just nu en mycket god tillgång på nyexaminerade. Tillgången är större än efterfrågan (se s. 92 i rapporten). När det gäller personer med yrkeserfarenhet är tillgång och efterfrågan mer i balans.

BIBLIOBUSTER

23 saker - Avslutnings.ning.el DEC 11, 2008 4:42PM

SCB tillhandahåller också en analys kring varför prognoserna ser dystra ut på B&I-området: Den svaga efterfrågeökningen beror bland annat på att allt fler klarar informationssökning själva via Internet och att ny teknik används bl a vid registrering av boklån vid biblioteken. (s. 92)

Så har vi - eller snarare våra medarbetare på Stockholms läns kommunbibliotek - rott iland projektet 23 saker! Vi startade i våras och kommer i mål precis före jul. Avslutnings.ning.let i eftermiddags innehöll både utlottning av laptop - grattis Lina Ehrin på Sundbybergs bibliotek som vann! - och iPod Touch - grattis Maria Gustavsson i Salem!

Tack SCB för den djupgående analysen. Det vore ju intressant att se en analys av hur många bibliotekarietjänster som ersatts med utlåningsmaskiner. Ärligt talat, här hade nog SCB gärna kunnat avstå från sin “analys”. Jag tror att vi på B&I-området själva måste analysera läget för både biblioteken i stort och för bibliotekarie som yrke. Hur blev det t ex med den där breddade arbetsmarknaden?

Tyresö imponerade stort där nästan 100 % av medarbetarna kommit i mål med alla sakerna. Vilket jobb! Vi beräknar att totalt 57 personer hann klart innan slutdatumet, men om man vill kan man fortsätta med de 23 sakerna under hela nästa år, Ning:en kommer att ligga kvar. Jag höll en föreläsning om webb 2.0, som finns att skåda på SlideShare (kan inte bäddas in här i Wp), den innehåller punkterna:

5


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

• Kollaborativt lärande

Facebook: Göteborgs stadsbibliotek

• Postmoderna samhället och webb 2.0

Åke, som berättade om Bibl Feed, var som vanligt snabb och har lagt upp det här fotot i Flickr redan.

• Vad innebär 2.0 för yrkesrollen? Jag visade också exempel på bibliotek som använt sig av tjänsterna: Youtube: Barnens bibliotek har filmer på sin webbplats och ett eget Youtubekonto. Älvdalens bibliotek har också eget konto, och har valt att lägga filmerna på bibliotekets blogg Byöker, byöker, byöker! Mer film: Några bibliotek använder sig av Bokvideo.se i sin opac. Se t ex Kungsbackas bibliotek.

BIBLIOBUSTER

LibraryThing (for libraries) kan användas för att t ex utöka informationen i bibliotekets opac, exempel från Malmö. Taggar, rekommendationer, recensioner. Tjänst som köps. Se t ex också Seattle Public library.

DEC 11, 2008 9:32AM

Tvåpunktnolla ditt lilla bibliotek

Librarian In Black visar en presentation som hon har hållit kring hur ett litet och fattigt bibliotek (med amerikanska mått…) kan använda sig av webb 2.0. Där finns en del bra tips, kolla presentationen >>

Se Höganäs opac, enbart länkning till LibraryThing. Biblioteksbloggen, bokwidget från LibraryThing. Flickr: Se t ex The Commons, Library of Congress. Håbo bibliotek har ett konto, och använder bilderna på bibliotekets webbplats. Netvibes/Pageflakes: Breivang Bibliotek, Dublin City Public Libraries Del.icio.us: Dublin City Public Libraries Bloggar: Att använda bloggar i biblioteksarbetet: Eriks Axplock, Järfälla folkbibliotek bloggar

BIBLIOBUSTER

Bomba webben med bibliotekswidgets

Rss: Se Biblioteket.se, t ex Aktuellt för rss-flöde därifrån. Se också BiblFeed, ett samlat flöde från alla bibliotekskällor i Sverige.

DEC 7, 2008 4:17PM

Apropå en artikel från Internetworld som jag läste häromdagen… Folkbiblioteken har alltid haft en viss uppsökande verksamhet, traditionellt har det rört sig om Boken kommer, bokdepåer på servicehus, arbetsplatsbibliotek, you name it. Och utbildningsbibliotek är per definition uppsökande gentemot sina målgrupper; elever/studenter och lärare/forskare. Men på webben är vi ännu inte så bra på uppsökande verksamhet. Vad beror det på? Fortfarande vill vi gärna att människor ska komma till oss, så att vi kan bespara oss mödan med att komma till dem. Några försök har gjorts i ffa MySpace och Facebook för att bryta den här trenden. Säkert finns det också andra bra exempel som jag inte känner till. Men den där ultimata biblioteks-appen har fortfarande inte dykt upp.

Chattwidgets: Se Göteborgs stadsbibliotek, Meebo, ”Chatta med oss”. 2006-2007 förutspåddes Meebo (och liknande tjänster) bli ett naturligt sätt att kommunicera, men inte mycket har hänt.

För Fråga bibliotekets del i synnerhet är det intressant att finnas där

6


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

människor redan finns, där behoven uppstår. Och nu äntligen ser det ut att finnas programvara som gör att tjänsten kan bli verkligt uppsökande. Det är lite kul att läsa den här artikeln och byta ut “produkt” mot “svar” och “köp” mot “fråga”

Vill man förstå fenomenet chatt på ett bättre sätt, och kanske bli en bättre referenschattare själv, så är den här uppsatsen till hjälp.

BIBLIOBUSTER

Flödena, livet och webb 2.0

BIBLIOBUSTER

DEC 4, 2008 2:25PM

Tillfälligt om 23 saker DEC 4, 2008 2:39PM

Jag har läst många spännande texter om hur vi genom möjligheterna med webb 2.0 kan bli mer delaktiga i våra vänners liv, genom att följa dem via flöden från alla tjänster som de använder sig av (t ex via FriendFeed). Flickr (nya bilder på barnen?), bloggar (gjort en utflykt?), Twitter (sitter på t-banan?), Delicious (nya favoritsajter?), Facebook (lite trött idag?). Det är ganska kul.

Om en vecka har min arbetsplats Regionbibliotek Stockholm avslutning för sitt projekt “23 saker i Stockholms län”. Ett länsomfattande fortbildningsprojekt för bibliotekspersonal i webb 2.0. Jag ska säga några ord om 2.0 och visa några konkreta exempel på hur bibliotek har använt sig av 2.0-tjänster.

Men det hade förstås varit ännu roligare om några av mina irlvänner hade använt sig av dessa tjänster. Mer utbyte liksom. Kanske är det så att jag är i fel ålder (36) eller fel kön för att kunna ha maximalt utbyte av webb 2.0. Mina vänner är inte så intresserade och det känns som om jag är på webb 2.0 av “fel” orsaker. Inte för att det är socialt, utan därför att det är lärorikt. Men det är väl i sig ganska kul. Ibland är det som om man sitter och “flödar” ut i rymden bara. Och där kan ju ingen höra en skrika.

Jag har valt att lägga upp en tillfällig sida på denna blogg, att använda mig av i presentationen och kanske att få in kommentarer på. Man kan kolla in den här.

BIBLIOBUSTER

Ny uppsats om virtuellt referensarbete

BIBLIOBUSTER

DEC 4, 2008 2:33PM

Äntligen premiär för svarsbanken!

Äntligen kan man hämta hem Christian Kleinhenz nya magisteruppats via Uppsatser.se: Närhet och distans i det virtuella referenssamtalet. En studie av Fråga bibliotekets chattfunktion.

DEC 1, 2008 12:49PM

Det är en mycket bra uppsats, därför att den belyser fördelar och svårigheter med synkron elektronisk kommunikation i bibliotekssammanhang, plus att den är förtjänstfullt skriven. Det finns en hel del uppsatser som undersöker användares attityd och upplevelse av bibliotekschatt, men få som undersöker den egentliga kommunikationen och dess element, silat genom teori.

Så har då Fråga bibliotekets svarsbank premiär idag. Läs gärna pressmeddelandet, som gick ut kl 07.55 imorse. Skönt med tjänster som man kan förprogrammera om man är lite morgontrött t ex. Idag ligger det runt 60 frågor i banken. De fylls på manuellt med 10 st/vecka. Det skulle vara fint att ha ett automatiskt system för detta, men

7


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

det är inte möjligt i dagsläget.

För mig som inte kände personen, men ändå träffat honom och visste vem han var, sett honom på cykeln på väg till stationen i Uppsala och arbetat på samma arbetsplats, är det kanske främst gåtan i hur en människa kan vara en sådan dubbelnatur som fascinerar. Och inte det att han var chef på just ett bibliotek ändå.

Kan man våga kalla svarsbanken en succé redan? Vi fick kommentarer i den flera veckor innan premiären, och idag hade besöksantalet skjutit något kopiöst i höjden, redan före lunch (över 900 besök på förmiddagen). Nåja, det återstår att se hur använd den kommer att bli framöver. Svagheten är förstås det relativt låga antalet frågor. Å andra sidan kan vi räkna med att banken kommer att fungera som sökmotoroptimering för Fråga bibliotekets webbplats. Alltid något. Plus att vi nu är lite mer 2.0…

BIBLIOBUSTER

Män, kvinnor, teknik och media NOV 26, 2008 12:31PM

Jag har inte tid att blogga så mycket just nu. Istället vill jag länka till Bisonblogg, Tröttsamt med manliga försvarstal, som jag tycker är ett ganska insiktsfullt inlägg i genus/jämställdhetsdebatten. Är “teknikfrågor” något främst för män, också i biblioteksvärlden? BIBLIOBUSTER Samtidigt vill jag pusha för Lilla Gumman, en tekniksajt av och för tjejer.

Bibliotekarien NOV 29, 2008 5:32PM

Lyssna till dokumentären om den sk KB-mannen i P1, sändes kl 14 idag. I programmet hävdas bl a att bibliotekarier är det största hotet mot bibliotekens samlingar. Är det så? BIBLIOBUSTER

Bok.nu utvecklas NOV 24, 2008 4:36PM

Det blir allt roligare att gå in på Bok.nu, lägga in lite nya betyg och kommentarer och se vilka böcker som man blir rekommenderad att läsa. För nu börjar boktipsen verkligen bli relevanta! Jag kan absolut tänka mig att läsa flera av de romaner som jag rekommenderas. Extra plus för alla författarporträtt och blogginlägg som också exponeras. Kul också att man kan hämta en widget till sin egen blogg som visar t ex vilka böcker som är favoriter eller vilka böcker som man tänker läsa. Men som vanligt accepterar WordPress bara enklaste formen av html, vilket omöjliggör för alla oss wp.com-bloggare att dela sådana kul saker med våra läsare.

Ska man uppmärksamma sådana här händelser, eller är det oetiskt? För mig känns det lite dubbelt. Ju närmare man varit personen ifråga, ju svårare är det nog att den här historien aktualiseras igen.

8


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

Det här händer med Fråga biblioteket NOV 20, 2008 5:14PM

BIBLIOBUSTER

De dansande utlånen i Alby NOV 21, 2008 3:37PM Fråga biblioteket har funnits i 10 år, ganska fantastiskt faktiskt för en webbtjänst. Tjänsten får ofta utstå kritik, som har att göra med att den anses vara ”1.0″ i sin funktion. D v s att bibliotekarier sitter som “experter” och leverar “svar” på löpande band. Själv skulle jag gärna vilja framhålla att Fråga biblioteket är en tjänst som levererar vägledning i första hand. Precis så som många bibliotekarier landet över också försöker att arbeta när de finns i en “fysisk disk”, alltså handledande och med en pedagogisk ambition.

I eftermiddags råkade jag av en händelse höra Lantz i P4 och det var ju sällsynt lyckat, eftersom de dansare som lånas ut på biblioteket i Alby medverkade i programmet. Annika Lantz gjorde sig bekymmer om vilket signum som dansarna placerats under och hon ville själv gärna lånas ut med sitt radioprogram på Alby bibliotek. Bibliotekarien Tobias intervjuades liksom en bibliotekarie från Malmö stadsbibliotek som också lånar ut människor - Levande böcker.

Nypublicerade magisteruppsatser som granskat framförallt chattjänsten har visat att tjänstens operatörer (bibliotekarier) i många fall lyckas kommunicera med användarna på ett sätt som gör att användarna är medskapande i informationssökningsprocessen.

Läs mer om idén bakom Det levande biblioteket, vi känner också igen företeelsen Låna en fördom. Lyssna på Lantz i P4 igen.

De frågor som kommer in via e-post (drygt 16 000 st det senaste året) är egentligen svårare att hantera än chattkommunikation, då förutsättningarna för följdfrågor är mer begränsade. Här är målsättningen att leverera mejlsvar med både faktasvar och

9


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

källhänvisningar och andra hänvisningar som kan behövas.

BIBLIOBUSTER

Kristina Lugn 60 år

Kvalitén i tjänstens svar och kommunikation är helt i paritet med den kompetens i referensarbete som finns hos bibliotekarier vid svenska bibliotek. Kvalitén varierar alltså mellan briljant och mindre bra.

NOV 17, 2008 11:50AM

Runt 90 folk- och forskningsbibliotek deltar i Fråga biblioteket, med flera hundra medarbetare. Det säger sig självt att förändringar i och med detta har en viss inneboende tröghet. Viktiga förändringar måste remitteras, många instanser ska informeras, eventuella medel ska sökas och kanske måste det också utbildas, med mera. Förändringar sker, men ganska långsamt och kanske är de inte alltid lätta att upptäcka för utomstående.

Idag fyller Kristina Lugn 60 år. Grattis! Jag är verkligen inte så kunnig när det gäller poesi, men Lugn är en favorit och jag tycker inte hon är så helt olik Sonja Åkesson. Poesi ska man läsa utan att tänka för mycket, känns det som. Det är som att gå in i en känsla. Och den där känslan kan Kristina Lugn fånga och uttrycka.

Tjänsten har två huvudmän, Kungl. biblioteket och Kulturrådet. Det skulle förvåna mig om Expertgruppen för FB inte är den expertgrupp som har det tätaste och intensivaste samarbetet av alla, särskilt över biblioteksgränserna folk och forsk. Fråga biblioteket kommer att tvåpunktnollas, var lugna för det. Det kommer kanske inte att gå fort, men det kommer att ske på ett sätt som är lämpligt för just denna typ av tjänst. Ett steg ditåt är lanseringen av den nya svarsbanken den 1 december i år. Ett steg som kommer senare är programvara av IM-karaktär, fortfarande under utveckling. Viktigt att diskutera var, när och hur Fråga biblioteket är relevant, i vilka kontexter. Webb 2.0-utvecklingen gör det lättare att decentralisera tjänsten till widgets som kan placeras i “rätt” sammanhang.

BIBLIOBUSTER

Bygg en egen plugghäst för datorn NOV 17, 2008 11:50AM

Själv har jag arbetat med Fråga biblioteket centralt i två år (och dessförinnan som operatör i 1 år). Det känns väldigt kul att arbeta med något som har potential att utvecklas och som har så många medarbetare landet över. Ganska fantastiskt och unikt i världen är att Fråga biblioteket kan erbjuda service på 9 språk utöver svenska och engelska.

I dessa hemmafixartider kan den händige nu även bygga sin egen plugghäst. Alla som någon gång besökt Linnés Hammarby utanför Uppsala, vet vad jag menar. Det är en stol där man sitter “bakvänd” och har en skiva framför sig där man kan lägga sin bok, eller varför inte laptop. Själve Linné tyckte mycket om denna ergonomiska möbel.

Länkar för intresserade: Operatörswebben - information främst för operatörer Kunskapsspanarna - samarbete med Kunskapskanalen

Från Plugghästen.se går det att beställa en gratis ritning på plugghästen, i moderniserad form, och bygga den själv. Är man inte fullt lika händig kan man beställa hästen i ett platt paket och montera själv à la IKEA. Varför inte ställa ut plugghästar som datorarbetsplatser i biblioteket?

10


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

Är manliga bibliotekarier förtryckta? NOV 17, 2008 11:50AM

En intressant diskussion har förts på e-postlistan Biblist den senaste veckan, där några debattdeltagare menar att de missgynnas i biblioteksvärlden därför att de är män. Exakt på vilket sätt de har behandlats ojämlikt i förhållande till kvinnliga bibliotekarier har inte riktigt framgått i inläggen. Tonläget har varit högt, argumenten oklara och förvirringen stor. Vill man framföra en åsikt som man anser sig ha grund för, då måste man väl också lägga fram stöd för sina teser. Annars lär inte många lyssna seriöst.

BIBLIOBUSTER

SATC ligger och väntar

I samband med detta fångades mitt öga av en artikel i Jusektidningen (min sambos) häromdagen. Det är tydligen så att det finns tjänsteyrken där kvinnor är mer högavlönade än män. Jag skannade snabbt artikeln för att se om där stod något om bibliotekarier, men förstås inte. Faktum är att i yrkena demonstratör och säkerhetsinspektör ligger kvinnor högre lönemässgt än män.

NOV 17, 2008 11:50AM

Jag tillhör en av de få(?) som av oklara skäl inte kom iväg för att se SATC - the movie när den gick på bio. (Av någon anledning känns det som om SATC lockar mer än SATS just nu.)

Det är arbetsgivarorganisationen Almega som genomfört undersökningen, och organisationen hävdar att individuell lönesättning är ett medel för att få upp kvinnolönerna. Det finns fortfarande en osaklig löneskillnad på mellan 2 och 8 procent upp till männens löner, om man ser generellt. Men i yrken som pedagog, gymnasielärare, psykolog, skötare och vårdare kan man se att kvinnor har ett försprång lönemässigt.

Jag tillhör också dem som inte har några problem med att röra sig mellan det ytliga och det fördjupade, mellan populärt och seriöst. Som de flesta av oss alltså. Det verkar finnas förutsättningar för en skön helg med filmtittande.

Om man nu antar att manliga bibliotekarier skulle förfördelas genom att de missgynnas lönemässigt, hur ser det då ut på lönefronten för vår del? Detta är ju inte speciellt svårt att ta reda på. SACOs lönesök med uppgifter från 2007 redovisar resultat enligt bilden nedan:

11


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

Mer om bibliobloggosfären NOV 17, 2008 11:50AM

Eftersom jag läste ett intressant inlägg om bloggskrivande och -läsande på Media Culpa tidigare, så fortsätter jag mitt bloggspår. Hur många är det egentligen som berörs av bloggar? Hur marginell är företeelsen? Män, 516 st (16 %), har en snittlön på 25 162 kr/mån. Kvinnor, 2 503 st (83 %), har en snittlön på 24 705 kr/mån. Siffrorna gäller alla bibliotekarier anställda på bibliotek (oavsett bibliotekstyp). Vidare är som synes männens lägstalön något högre än kvinnornas, liksom högstalönen är något högre. Chefer och liknande befattningar är inte medräknade.

SOM-institutets nya rapport, som bygger på uppgifter från 2007 visar att 2 procent av den svenska befolkningen bloggar varje vecka och ungefär 15 procent läser bloggar varje vecka. (Rapporten går att nå från Media Culpa.) En annan studie, som är nyare (den s k “Svenskarna och Internet 2008″) visar att 5 procent bloggar och 25 procent läser bloggar.

Manliga bibliotekarier tjänar alltså 457 kr mer i månaden än sina kvinnliga kollegor ( i snitt) så det kan ju inte vara där skon klämmer. Det stora problemet i yrket är förstås att det är så väldigt snedfördelat vad gäller kön (säkert vad gäller etnicitet och social bakgrund också). Vi bör fråga oss vad vi kan göra för att öka antalet män som väljer en B&Iutbildning. Under tiden bör vi fråga oss vad det innebär på våra arbetsplatser och för våra brukare att biblioteken är kvinnodominerade personalmässigt.

I relation till det vore det intressant att fundera över när en blogg som t ex Biblioteksbloggen nått sin maxpublik för dagen. Biblioteksbloggen är en bred blogg med omvärldsbevakning och tips för folkbiblioteken. Den drivs av Informations- och lånecentraler i samverkan. Målgruppen är bibliotekspersonal. Antalet besökare är högt för att vara en svensk biblioteksblogg (se t ex Bloggportalen), men besökarna ökar inte i antal trots olika försök att sprida kunskap om bloggen. Om 25 procent av personalen (om vi ska gå på siffrorna från ovan nämnda undersökning) på folkbiblioteken läser Biblioteksbloggen en gång i veckan så hamnar vi ganska nära den besökssiffra som Biblioteksbloggen har idag. Det är bara att inse - vissa saker går helt

Säkert kan en man känna sig lite utanför och udda i en arbetsgrupp med i övrigt enbart kvinnor. Det gäller att skapa ett socialt klimat som inkluderar alla. Samtidigt är det inte helt ovanligt att mannen ifråga stiger i graderna och blir chef över dessa kvinnor. Vad beror det på, kan man fråga sig.

enkelt inte att förbättra.

Jag tror det är nyttigt att kvinnliga bibliotekarier får lite “genusångest” då och då, och funderar över vad man gör för de manliga målgrupperna. Det är så enkelt att ordna program för andra kvinnor, som liknar en själv. Svårare för människor som är mindre lika. Och det gäller förstås inte bara manliga målgrupper. Egentligen bör strategier för verksamheten skrivas - t ex bibliotekplanen - som garanterar att alla bibliotekets viktiga målgrupper tillgodoses. Barnen brukas finnas med, men hur är det med de manliga beslutsfattarna? (Detta är ett av de ämnen som tidskriften DIK Forum skulle kunna skriva om för att återuppväcka den fackliga känslan i tidningen.)

12


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

BIBLIOBUSTER

BIBLIOBUSTER

Allas och ingens

Vilken rss-läsare gillar du?

NOV 17, 2008 11:50AM

NOV 17, 2008 11:50AM

Jag fick för mig att titta lite mer på The Commons i Flickr, alltså de bilder som läggs ut av institutioner som t ex Library of Congress för att bland annat samla in mer information om vad bilderna föreställer. I de flesta fall finns inte någon upphovsrätt på bilderna, och man kan alltså använda dem ganska fritt.

Nu närmar sig dagen då jag måste byta upp mig i fråga om rss-läsare. Hittills har jag använt mig av Pageflakes, därför att jag gillar gränssnittet. Men sedan en tid tillbaka är det omöjligt att öppna inlägg från Blogger via Pageflakes. Och det är ju jättemånga bloggar som använder sig av Blogger! Alltså är det mycket knepigt varje gång jag vill ta del av hela innehållet i en post från en Blogger-blogg. Och så kan man ju inte ha det.

New York Public Library - bilden nedan visar en bild från The Commons från öppningsdagen - har jag besökt en gång och minns det som en imponerande byggnad, men kanske inte så tillgänglig, “public”. I filmen jag just såg, Sex and the City, planerar Carrie sitt bröllop i den byggnaden. Det får mig att fundera över om jag någon gång skulle kunna tänka mig att gifta mig i ett bibliotek. Men nej - där tar det nog emot. Det är för prosaiskt och jobbrelaterat.

Vad använder ni er av, som läser den här bloggen? Bloglines, Google reader, eller kanske IExplorer, Firefox, eller Bloggkoll? Jag föredrar en webbaserad läsare där jag via en publik sida kan dela med mig av vilka bloggar jag läser, i ett enkelt och snyggt gränssnitt. Har jag några val utöver Pageflakes och Netvibes? Jag hittade en lista med webbaserade läsare här, men hjälp, vilken ska jag välja? Tips emottages tacksamt.

En av mina favoritfilmen i katastrofgenren, Day after tomorrow, utspelas till stora delar på NY Public Library. Det däremot tycker jag är lite poetiskt.

View Poll

BIBLIOBUSTER

Vernissage! NOV 17, 2008 11:50AM

Knut Larsson - en av Sveriges bästa tecknare som jag har beundrat sedan Canimus - har just nu utställning på Stockholms stadsbibliotek. Bilderna kommer från hans nya bok Krokodilstaden. Det skulle vara jättespännande om något svenskt arkiv eller bibliotek lade ut bilder i Flickr, tänk vilken guldgruva för släktforskare och andra.

Igår kväll var det vernissage! Det är väl inte så jättevanligt att serietecknares bilder ställs ut på bibliotek? Jag tog lite bilder, se alla bilderna i Flickr.

13


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

Men jag kan slå vad om att en biblioteksbesökare som får ett strålande bemötande på sitt bibliotek, fyllt av kunnande och servicemind, ger blanka tusan i vad bibliotekarien i fråga har på fötterna. Jag tror att vi själva är så rädda för den gamla stereotypa bilden av bibliotekarien att vi måste bearbeta detta om och om igen genom att diskutera tillsammans. För vi vill ju alla vara moderna och professionella och arbeta i ljusa och öppna lokaler. Men innerst inne är vi rädda att den gamla bokmalen inom oss ska visa sitt tryne och förpassa oss tillbaka till en tid av katalogskåp. Och att alla då ska se att vi inte är så moderna som vi tror och att vi inte ska få några pengar eller besökare och kanske blir vi utrotade. Vad jag vill säga med det här inlägget är väl att det egentligen inte handlar om kläderna. Men det är lättare att hänga upp upprördheten på läderbyxor eller tofflor. (Läderbyxor, som jag för övrigt associerar med medelålderskris, fy mig.)

BIBLIOBUSTER

Obama växlar upp NOV 17, 2008 11:50AM

Via Facebook påminner mig Barack Obama om att jag ska rösta. På honom. Nu är det inte många dagar kvar, den som kniper de sista rösterna vinner! BIBLIOBUSTER

Om bibliotekariers klädkod NOV 17, 2008 11:50AM

Detta fascinerande ämne återvänder vi till som ett kliande myggbett, vi i biblioteksvärlden. Peter Alsbjer diskuterar detta, i ett blogginlägg idag, men den stora diskussionen förs förstås på Biblist, eftersom det förmodligen fortfarande är relativt få bibliotekarier som läser bloggar(?!).

Uppdatering 31/10: Naturligtvis kan ingen svensk rösta i USA, detta meddelande kommer från den applikation om det amerikanska valet som jag har installerat på min profil. Läs på Bisonblogg mer fördjupat om presidentkandidaternas, särskilt Obamas, närvaro i de sociala medierna.

Jag undrar vad hätskheten mot bibliotekstofflorna egentligen bottnar i. Är det inte så att vi egentligen retar oss på hurdana bibliotekarier ÄR, och inte hur de ser ut? Att en toffelhasande person får oss att associera till en bakåtsträvare, en omodern och asocial person. En bokmal. Ett bibliofilt dammtroll som bara undantagsvis kikar fram mellan hyllorna och då alltid med ett drag av missnöje kring munnen.

14


Today’s Tabbloid PERSONAL NEWS FOR feminist_rat@hotmail.com

27 December 2008

15

BiblioBuster Tabbloid  

En pdf av rss-flödet från bloggen BiblioBuster. Gjord med tjänsten Tabbloid.com

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you