Issuu on Google+

portfolio anna perel a _ a r c h it ect


anna perela _ architect 74, Vas. Georgiou Str., 18534, Piraeus, Greece anna.perela@gmail.com | +30 210 4133523 | +30 6944 273 317


contents

New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus

pg. 4-7

Architectural visualisation/ June 2012

Greenhouse the sustainable restoration of a primary school in Athens

pg. 8-11

Workshop/ February 2012 - June 2012

Extension of a Byzantine Monastery

pg. 12-17

Project / August 2010 - December 2011

Athens x4

pg. 18-19

Architectural Competition / December 2010

New Theatrical Complex of Piraeus Diploma Thesis / May 2009 - July 2010

pg. 20-24


New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus

Architectural visualisation/ June 2012

Layers of the synthesis

New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus

4


Interior Renders

5

New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus


New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus

6


7

New Facilities for the Cooperative Bank of Cyprus


Greenhouse

Workshop/ February 2012 - June 2012

the sustainable restoration of a primary school in Athens

The workshop is based on the community of Metamorfosi, in the North of Athens. The group has faced the challenge to to redisign/retrofit an old existing school (built in the early 70s) into one that: 1 Has minimal environmental impact – i.e. is energy and water efficient and made of low impact materials 2 Can in itself be used a teaching aid, for both core curriculum subjects and for ‘life skills’ 3 Enables the students and teachers to live sustainable 4 Is a resource for the community, and meets their needs and requirements. In order to achieve that, the design team has collaborated not only with sustainability experts and environmental engineers, but also with the community itself, the director and the teachers of the school.

Schoolyard masterplan ECOWEEK Greenhouse_ the sustainable restoration of a primary school in Athens

8


ENERGY BALANCE EVALUATION_ before

ENERGY BALANCE EVALUATION_ after

9

ECOWEEK Greenhouse_ the sustainable restoration of a primary school in Athens


ECOWEEK Greenhouse_ the sustainable restoration of a primary school in Athens

10


11

ECOWEEK Greenhouse_ the sustainable restoration of a primary school in Athens


Extension of a Byzantine Monastery

Project / August 2010 - December 2011

The challenge of this project is to create an extension of an orthodox monastery, a “new part”, which would be architecturally independent and presenting a contemporary architectural language, while remaining in an organic relationship with the “old part”. On one hand the extension has to deal with the fact that the old complex and the surrounding area belongs to the national heritage monument list, and on the other hand it has to find an architectural language which is not aggressive but easily understandable and related in philosophical level with its religious identity and function. The whole area is characterised by long-low walls which support different levels of the ground, designated fields and creative formal deviations for brooks. Thus, the extension started to take shape, based on the idea of using walls as the engravings of possible structures and landscapes. Also, the decision of placing the new part on the exterior of the old shapes helps it to be independent but also clarifies some issues on use and philosophy. Dividing the complex in the north (extension) and south (old part) areas, we can distinguish the private part (areas which belong to everyday life of the monks – forbidden to visitors, according to orthodox monasteries functions) and the public part (areas which belong to the visitors and pilgrims). From the division between the east and west, we can distinguish the spiritual/human part. The eastern division is the spiritual one (also connecting with principles of Christianity about the East as the cradle of the religion) and contains the church, open-space for prayer, underground new buildings for confession, a small new church and the residence of the abbot. The western, “human” part contains the “cells” of the monks, a dining room, a room that serves the guests, a small book shop, a small medical room, crafts workshops and some storage areas.

perspective view of the complex

Extension of a Byzantine Monastery

12


section b-b

section a-a

section c-c

The landscape was a fundamental issue of this extension. The synthesis is using the buildings parts in total integration with the nature. The internal courtyards have been created for different purposes; the eastern part (artificial hill) is a place for praying and the western a place for everyday uses (related to the crafts workshops, the “cells� and the house of the Abbot). The ground has been used as a cloak which is binding the structures with the nature and the water retains creative spaces of different elements, which contrast to the strict building environment. In addition, the extension will be constructed using a combination of contemporary and local traditional building techniques. The majority of new structures have lower height than the old buildings, in order to aid the monumental part to be recognised immediately. The combination of using earth architecture techniques with some contemporary building approaches (planted facades, recycling of water, geothermal applications energy safety, increased passive thermodynamic profile of the buildings) creates a green building, both structural and maintenance-wise.

Layering of the synthesis 13

Extension of a Byzantine Monastery


Ground floor plan

First story plan Extension of a Byzantine Monastery

14


15

Extension of a Byzantine Monastery


Extension of a Byzantine Monastery

16


17

Extension of a Byzantine Monastery


Athens x4

Architectural Competition / December 2010

The purpose of the Contest was to seek out proposals for the basic cell of a city, the city block. The object was to select four adjacent city blocks in neighbourhoods within the Attica basin, in dilapidated urban environments and to submit a Proposal to remodel them, making the best possible use of the crossroads that divide them, combining them with any existing spaces or non-structured areas. The area of choice was Kolonos, one of the oldest neighbourhoods in Athens with great historical background, which has lost its former glory during the years. Our proposal focused in creating a prototype city cell. Practices of sustainable design, adaptive reuse of materials and users’ participation in the design process were followed. The utmost goal of the project was to give back the city to its citizens, using past memories to create new hope and inspiration for a more humane future.

Pedestrians and bicycles move inside the crossroads

Vehicles move on the perimeter of the four blocks

MOVEMENT

Low vegetation (planting beds, bushes)

Sections

Lighting posts for direct illumination

LIGHTING

Tall vegetation (trees)

Solar fabric Rainwater collection and purification

VEGETATION

Athens x4

Linear floor lights for indirect illumination

Solar energy converters “grey” water network irrigation network

ENERGY

18


Renders 19

Athens x4


New Theatrical Complex of Piraeus

Diploma Thesis / May 2009 - July 2010

Starting from the point of view of urban planning we approach the junction of the major streets of Omiridou Skilitsi / Grigoriou Lampraki/ Pireos, the entering and exiting point of Piraeus. At that specific point we can find the industry AZEL, which permanently ceased its production in 1997. Today, it is an inactive building complex shell, which has vast issues of wear and incontinency between the construction of the building that make it up. That is the very reason why we were lead to only keep, and maintain a small portion of the building mass, and not the entire complex. That is exactly where we choose to place a cultural use, and more specifically a theatre. It is a theatre complex of two stages. The main one provides seating for 970 people, and the second one about 100 depending on the seating layout. Both the main stage and the secondary one [black box] are accompanied by secondary uses both for the audience and the people who work at the theatre, whilst all of the above can find a common public open space which is extended throughout the entire site, and was a designing choice from the very start. Another designing choice was not to merge the two scenes in a common mass. The result of this was the need of a gesture that would connect everything under an overlapping and light shell. Finally, a very important aspect was the front of Omiridou Skilitsi from whence the curved wall created a space that assists the joining of the two stages as well as housing secondary, yet, important uses for the complex.

Conceptual sketches

Concept

Final synthesis New Theatrical complex of Piraeus

20


Sections

Ground floor plan

21

New Theatrical complex of Piraeus


Renders

New Theatrical complex of Piraeus

22


Renders

23

New Theatrical complex of Piraeus


Renders New Theatrical complex of Piraeus

24


anna perela _ 2013


Architectural Portfolio