Page 1


ANNA HOOPER INTERIOR DESIGN

INFORMATION GRADUATED MAY 2019 BFA INTERIOR DESIGN FROM

THE UNIVERSITY OF GEORGIA

A BO U T M E

INTERIOR DESIGN COMBINES THE SKILLS OF PROBLEM SOLVING AND CREATIVITY THAT SPARKED

MY PASSION FOR THIS FIELD AT A YOUNG AGE. WHILE A SPACE MAY BE PLEASING TO THE EYE, IS THAT SPACE FUNCTIONAL? THE GOAL OF CREATING A COHESIVE SPACE THAT IS BOTH BEAUTIFUL AND FULLY OPERATIONAL IS THE PURPOSE OF MY CAREER. INTERIOR DESIGN ALLOWS ME TO CREATE NEW EXPERIENCES, DESIGN SUSTAINABLY SOUND DESIGNS TO ENHANCE COMMUNITIES, AND TO PROVIDE INSPIRATION FOR OTHERS.

MY HOPE IS TO BRING MY OWN UNIQUE, INNOVATIVE STYLE AND METHODS OF DESIGN TO LIFE

THROUGH COLLABORATION WITH OTHER DESIGNERS. MUCH OF MY PERSONAL STYLE DRAWS INSPIRATION FROM THE MANY PLACES I HAVE BEEN FORTUNATE TO VISIT AND THE PEOPLE I HAVE MET. EACH CITY I HAVE BEEN TO HAS ALLOWED ME TO EXPAND MY CREATIVITY AND KNOWLEDGE OF DESIGN. I HAVE BEEN ABLE TO WITNESS THE DIVERSITY THAT COMES FROM DIFFERENT CULTURES AND THE FLEXIBILITY OF DESIGN FROM REAL LIFE EXPERIENCES THAT I WOULD NOT HAVE BEEN ABLE TO ATTAIN IN THE CLASSROOM.

CONTACT 615.587.7958 ANNALAURENHOOPER@GMAIL.COM


“I don’t think architecture is only about shelter, is only about a very simple enclosure. It should be able to excite you, to calm you, to make you think.”

-zaha hadid


TABLE OF CONTENTS

01

ENTERTAINMENT CUMMINS STATION 6-11

02

HOSPITALITY

ODAIBA GRAND HOTEL 12-16

03

HEALTHCARE

NEXT MEDICAL OFFICE 17-19

04

RESIDENTIAL BEND, OREGON RESIDENCE 20-22

ANNA HOOPER INTERIOR DESIGN


C U M M I N S

S T A T I O N

R E D E S I G N

INDIVIDUAL PROJECT | ANNA HOOPER SENIOR EXIT STUDIO | SPRING 2019 PROGRAMS | AUTOCAD, REVIT, 3DS MAX, PHOTOSHOP, ADOBE INDESIGN, ADOBE PREMIERE SQUARE FOOTAGE | 358,400 SQUARE FEET LOCATION | NASHVILLE, TN RESPONSIBILITIES | COMPLETED PROGRAM RESEARCH+ RESEARCHED APPLICABLE CODES+ ORGANIZED SPACE PLANNING+ STREAMLINED CIRCULATION PATHS+ INCORPORATED BRANDING+ SELECTED MATERIALS AND FINISHES+ 3DS RENDERINGS

FLOOR 1

FLOOR 2

FLOOR 3

CONCEPT Cummins Station has stood as a historic symbol in central downtown Nashville, TN since 1906. The city of Nashville is a hub for music and entertainment that draws in thousands of tourists from around the world every year. The overall goal for the revamp of this space is to create an exciting, modern destination for tourists, locals, and entertainers alike. Cummins Station will be unique by combining multiple avenues for entertainment from live shows in either of the two concert venues, a full gallery with a gift shop, multiple bars and lounge areas, a restaurant, and two recording studios.

01

FLOOR 4

FLOOR PLANS


KAW-LIGA BAR Kaw-Liga bar is located off of the second floor lobby and is equipped with a fully stocked 30-foot bar and lounge for visitors. Kaw-Liga includes interesting architectural elements with touches of Nasville-esque decorations that makes it a perfect representation of rustic luxury.


MAIN STAGE The main stage of the larger auditorium in Cummins Station stands three feet above the audience with the top of the stage extending over sixty feet. The stage is designed to produce the most desirable acoustics by using sound panels, proper insullation, and sound absorbing curtains. Each note disperses evenly throughout the venue.


MAIN STAIRCASE The grand, wooden spiral staircase is one of the main features in Cummins Station. The curved, organic shape of the staircase contrasts with the angular and geometric shapes in the space create a balance throughout the building.


BALCONIES AND SEATING The main feature and focus of research of Cummins Station was designing the two auditoriums used for concert venues. The larger of the two can seat approximately 1,500 guests. The smaller, more intimate venue can seat 600 guests. The waved walls and curved balconies help create different sounds and reduce late reflections which increases the sound field.


GALLERY The 27,000 square foot gallery occupies half of the entire fourth floor. The gallery displays work from local artists from Tennessee and also displays pieces donated from the families of legendary country music performers. Guests may purchase featured artwork from the adjacent viewing gallery.


T H E

O D A I B A

GROUP PROJECT | ANNA HOOPER, MADELINE FREEMAN, MEREDITH TRIMBLE, EMILY DEMOTT STUDIO V | FALL 2018 PROGRAMS | AUTOCAD, REVIT, 3DS MAX, PHOTOSHOP, ADOBE INDESIGN,ADOBE ILLUSTRATOR SQUARE FOOTAGE | 553,000 SQUARE FEET (30 FLOORS) LOCATION | TOKYO, JAPAN RESPONSIBILITIES | COMPLETED PROGRAM RESEARCH+ RESEARCHED APPLICABLE CODES+ ORGANIZED SPACE PLANNING+ STREAMLINED CIRCULATION PATHS+ INCORPORATED BRANDING+ SELECTED MATERIALS AND FINISHES+ 3DS RENDERINGS + RESPONSIBILITY FOR THE DESIGN AND RENDERING OF THE FOLLOWING: THE PREMIERE SUITES, SHOKO RESTAURANT, THE SPA, AND FIRST FLOOR

G R A N D FLOOR 1

Concierge/Valet Reception Circulation Lounge Seating Work Space

02

French Restaurant Back of House Restrooms Retail Sushi Restaurant

FLOOR 2

CONCEPT

The Odaiba Grand Hotel is a 30-story wellness hotel located in The Tokyo Bay. The concept for the design of the hotel draws on traditional Japanese culture in combination with a contemporary theme that reflects the city’s dynamic energy. We aspired to transfer the energy of the city of Odaiba and the hotel’s unique exterior into the interior. This was created by using free-flowing architecture throughout the building, with organic forms to achieve wabi sabi. This is the Japanese idea of imperfect perfection, and roughly translates to “rustic simplicity,” which we displayed throughout our design.

H O T E L

Breakfast Room Main Kitchen Circulation Lounge Seating

Ballrooms Back of House Restrooms Retail

FLOOR 3

Conference Japanese Restaurant Circulation Floating Bar

Piano Bar Back of House Gym Juice Bar

FLOOR PLANS


MAIN LOBBY

The main lobby of the Odaiba Grand combines a modern design with organic elements and materials that creates a visual spectacular for all its visitors. At the center of the lobby is a grand, striking staircase that leads up to the third floor; hanging light installations below the bar draw vistors’ attention upwards, helping to create the space below.

Recessed Can Light Installation

Chandelier

REFLECTED CEILING PLAN

Wallcovering

Wood

Tile Flooring

Railing

Concrete

Wallcovering

Artwork

MATERIALS AND FINISHES


SHOKO

Shoko Restaurant, located on the first floor, literally translates to “butterfly� in Japanese. The restaurant pulls from Japanese tradition and uses nature as its main source for inspiration, as illustrated by the bamboo dining booths, stone floors, and water walls. In addition to the natural aspects of the space, there are also modern and minimalistic components that push the boundaries of tradition to modern day.

FLOOR PLAN AND REFLECTED CEILING PLAN

Recessed Can Installation Chandelier

Polished Brass

Bamboo

Marble

Polished Stone

Upholstry

MATERIALS & FINISHES

Artwork

Indoor Dining

Deck Seating

Private Dining

Kitchen

Indoor/Outdoor Bar

Restrooms


THE PREMIERE SUITE

For the design of the three premiere suites, I wanted to create a space that incorporated the same energy flow we wanted to use throughout the hotel. Using an organic, waved ceiling throughout the suite, as well as bronze-plated walls with backlit panels, these suites channel the energy flowing from the bright city, traveling through the walls and ceiling, back into the room.

Brass

Dark Bronze

Dark Stone

Wood

Leather Upholstry

Marble

Cowhide

Artwork

MATERIALS AND FINISHES RENDERED FLOOR PLAN AND 29TH FLOOR


SPA & WELLNESS CENTER

My main goal in creating the spa was to make this a luxurious and tranquil

experience for the guests as well as a functional workspace for the employees. Outside the locker room is the spa’s main feature: a waiting area with a 40-foot pool with four semi-private bungalows with heated stone chairs for lounging. The private hallways around the pool lead to the wet and dry treatment rooms, three rentable guest suites, couples massage rooms, and two large meditation rooms.

Porcelain Tile

Wood

Dark Stone

Polished Concrete

Marble Tile

Stainless Steel

MATERIALS AND FINISHES

SPA FLOOR PLAN

Reception

Dry Treatment Rooms

Locker Locker Rooms Rooms

Wet Treatment Rooms

Pool/Hot Tubs

Meditation Rooms

Waiting Area

Laundry Room

Spa Suites

Hotel Rooms

Back of House

Restrooms


N E X T

N E X T

M E D I C A L

O F F I C E

INDIVIDUAL PROJECT | ANNA HOOPER STUDIO III | FALL 2017 PROGRAMS | AUTOCAD, REVIT, PHOTOSHOP, SQUARE FOOTAGE | 12,000 SQUARE FEET LOCATION | SEATTLE, WASHINGTON RESPONSIBILITIES | COMPLETED PROGRAM RESEARCH+ RESEARCHED MEDICAL CODES+ SPATIAL PLANNING+ STREAMLINED CIRCULATION PATHS+ SELECTED MATERIALS AND FINISHES+ 3D RENDERINGS

CONCEPT NEXT’s medical office focuses on creating an open workspace designed to encourage interpersonal relationships between its patients and employees. Utilizing minimal barriers and walls within the space creates a more collborative workplace, thus creating a stronger network between employees, as well as between the patents and employees. ZONING Patient Public Patient Private Employee Colaborative Employee Public Employee Private

03

FLOOR PLANS


LOBBY

The lobby of NEXT Medical Offices greets its patients and visitors with the reception desk, a large waiting space, and bright green furniture to match the greenery in the room. The space feels bright and open, with striking sculptural light fixtures and large floor-to-ceiling windows peering into the office and the hallway.

Wood Block Linoleum

100% Post-Industrial Recycled Polyester

Brick Veneer

White Lacquer

Painted Plywood

Artwork

MATERIALS AND FINISHES


OFFICE SPACE

The open office space in The NEXT Medical Offices provides a dynamic energy where employees are encouraged to work in collaboration with one another by being placed in close proximity to one another. There are two small focus rooms for situations that provide a quiet workspace if needed.

Wood Block Linoleum

100% Vinyl

Brick Veneer

Stainless Steel

Frosted Glass

Artwork

MATERIALS AND FINISHES

WORK CAFE

The work cafe is located in the back right corner of NEXT and has a full kitchen and island that makes cooking and storing food accessbile to employees. Along with booth seating there are also well four-top tables and an island to ensure that every employee has the opportunity to enjoy lunch breaks in the cafe together.

Wood Block Linoleum

100% Vinyl

Brick Veneer

White Lacquer

Living Wall

MATERIALS AND FINISHES

Artwork


B E N D ,

O R E G O N

R E S I D E N C E

INDIVIDUAL PROJECT | ANNA HOOPER STUDIO II | SPRING 2017 PROGRAMS | AUTOCAD, REVIT, 3DS MAX SQUARE FOOTAGE | APPROX. 2,500 SQUARE FEET LOCATION | BEND, OREGON RESPONSIBILITIES | COMPLETED PROGRAM RESEARCH+ ORGANIZED SPACE PLANNING+ STREAMLINED CIRCULATION PATHS+ SELECTED MATERIALS AND FINISHES+ 3DS RENDERINGS

FLOOR 1 Study Living Room Kitchen Dining Room Laundry Powder Room

CONCEPT

This quaint, two-story house is designed for four. The house has an open and simple layout, mimicking the quaint city of Bend, Oregon. The house has minimal barriers to create a more comfortable layout.

FLOOR 2 Master Bedroom Master Bathroom Master Closet Guest Rooms Jack-and-Jill Bathroom

04

FLOOR PLANS


LIVING ROOM

The living room, or family room, is combined with the kitchen and dining area, to create an open and spacious layout. The room combines rustic finishes with modern touches to create a sleek and comfortable house that is appealing to families.

Light Washed Wood

Dark Washed Hardwood

Stainless Steel

Iron

Calcutta Marble

Patched Cowhide

MATERIALS & FINISHES


MASTER

The master bedroom, located on the second floor, is a luxurious room designed for one or two persons. There are several amenities such as a walk-in closet, a large master bathroom, and a small patio overlooking the neighborhood.

Wood Tile

Hardwood Flooring

Stone

Gray Wood

Bronze

Stainless Steel

MATERIALS & FINISHES


Profile for annalaurenhooper

Anna Hooper Portfolio 2019  

Interior Design Portfolio

Anna Hooper Portfolio 2019  

Interior Design Portfolio