Page 1

Hola diari.

V/X/MDCCLXXII

Avui es la primera vegada que escric en aquest diari. Espere no fer moltes faltes ja que el meu amo Diderot m’ha ensenyat fa poc a escriure . Es un home molt bo ,m’ha regalat aquest diari en el meu aniversari el passat dimecres. És molt intel·ligent , ara esta treballant en un projecte seu. Ja ha fet molts treballs però sembla que aquest es molt més important ja que du quasi dos mesos tancat, passant-se 18h seguides al despatx . La seua actitud comença a preocupar-me. Hem costa molt escriure , però pense que açò hem va a ser útil per a practicar molt . Com tinc molt de temps lliure m’estic dedicant a llegir tots el documents que Diderot porta a casa. Són uns documents molt estranys, diuen cosses com per exemple que la terra es redona. També hi havia una cosa que era com una maquina ,la cosa feia por , crec que es deia “ Utensili de vapor “ crec que no es deia així. Vaig a veure si el meu amo necessita alguna cosa... Bé he de deixar el diari ,l’amo necessita que compre unes verdures ,bé fins demà. Ah, se m’oblidava, aquest matí a la plaça del poble he escoltat un grup de xafarderes parlant de Diderot, comentaven que havien escoltat que estava escrivint un llibre contra totes les idees de la religió i política, si corre la veu la faran bona Bona niiit.. JEAN


Hola diari.

VI/X/MDCCLXXII

Aquest mati me trobat amb Mariela, es l’ama de claus de la casa del costat. Ma paregut una xicona interessant , simpàtica i a demés es molt guapa , pense que faríem bona parella, però això d’estar de parella de ella seria demanar molt per que jo sóc tan sols el amo de Diderot. Avui per primera vegada em meu amo Diderot a eixit per donar-se una volta al poble , jo he anat d’acompanyament d’ell , pareguem amics. De pas que passejàvem hem anant a la biblioteca per informar-se d’un tema ocult per completar el projecte en el que es troba tant interessat. Tornant a casa quant hem passat per la taverna hem escoltat un grup d’homes parlant de Diderot , per el que hem pogut escoltar deien que estava tornant-se boig per escriure un projecte amb definicions i idees que van contra l’església i el pensament del rei. Quant arribaren a casa , vaig tindre que preparar-li el menjar i a continuació es tancà en la seua habitació fins el dia següent. Per la vesprada no ha passat gran cosa , sols que quant he anat a reiuxar les plantes he coincidit amb Mariela , que estava amb el davantal de cuinar. Hem estat parlant sobre el treball , la vida i sobre el futur que ens agradaria tindre si algun dia podíem deixar de ser esclaus , la veritat es que coincidíem prou en les coses que pensàvem crec que Mariela es el amor de la meua vida. Fins demà. JEAN


Volgut diari.

VII/X/MDCCLXXII

Ahir no vaig poder escriure perquè m’en vaig anar amb Diderot a una fira en un poble molt lluny d’ací. La fira que visitarem no era molt interessant perquè a mí, la veritat, el que exposaven no m’interessava molt, però Diderot en canvi pareixía un xiquet menut i va disfrutar molt perquè a ekk si li interessava molt el que exponien. Tornarem cap a les 4 de la vesprada i quan arribarem a casa ja eren les 10 de la nit així que ens vam anar a dormir per a descansar. Este matí res mes alçar-me he anat a comprar un litre de llet a la vaquería del poble i quan he tornat he vist a Mariela eixir de casa del meu veí i m’ha somrist. Jo li he tornat el somriure i crec que m’he enamorat! Al matí, després d’esmorçar he estat ajudant a Diderot a ordenar uns papers de la seva investigació i he pogut observar el que escriu. M’ha resultat molt interessant encara que de la majoria de coses no m’assabentava molt. A la vesprada, quan hem anat a fer un passeig Diderot i jo, li he comptat els meus sentiments per Mariela i li he demanat consell. Ell m’ha donat algun consell de quan era un jove atractiu. A la nit, desrpés de sopar, m’he quedat esperant en la porta per a veure si eixia Mariela. Després d’una llarga estona, ha eixit per a tancar la porta de l’estable I m’he acostat a ella per parlar una estona. He posat en practica els consells de Diderot I pareix que ha donat bon resultat. Demà he quedat amb ella per a fer un passeig pels prats des de les cinc I mitja fins a l’hora que a ella li abellisca. Bona nit.

JEAN


Hi diary:

VIII/X/MDCCLXXII

Today it was a very good and special day for me, because I meet Mariela in a park. In the morning after doing my errand which Diderot ordered to me an did the lunch I asked to him to have a break time, I explained all my love story with Mariela. When he listened to me, he started jumping and laughing Because he was very happy for me. I think Diderot can be a very good friend. Then he gave to me free day. Then, the afternoon arrived and I went to pick Mariela at Tom’s home (her owner). We went for a walk around the market square and we bought something to eat. Two hours later the sky was dark and the moon appeared. I went with Mariela to home and she kissed to me! It was AWESOME. Well I have to make dinner, Diderot is hungry. Good night diary.

JEAN.


Hi dear diary:

X/X/MDCCLXXII

Yesterday I couldn’t write anything because Diderot and I were working in her project called “encyclopedia”, it’s a strange name but... Today I went with Mariela to the library because Diderot gave to me free day because he wanted to finish his project. She helped to me and we laughed a lot. At twelve I had to return with Diderot, when I entered in to house I found Diderot jumping and singing that he finished de “encyclopedia”. I was very shocked because it was a great notice. I went out and I started shout: It’s done, It’s done! – like a crazy- It’s dooooooooooone! All the people was looking to me and probably thinking I’m crazy, but no matter! In the dinner we were talking and he said to me he will publish the “encyclopedia” and at the moment a very big smile appeared in my mouth, it was a really good idea. Tomorrow we will go to de editorial and that is what God wants Oh… I have to buy more paper! I haven’t got paper for tomorrow, how can I remember that… Diary, you are my support in this difficult moments for me, I miis my family, but I think I have possibilities with Mariela, I will tried it, wish me luck please, I will need it. Good night.

JEAN.

diari de Jean  

Aquest es el nostre treball sobre l diari de Jean, el criat i amic de Dennis Diderot.