Page 1

TIMH: 9,50€

11

0 2 0 1 0 2 ς ά ρ ο Οδηγός Αγ

σχέδια και λύσεις για TZAKIA και BBQ

....τα πάντα για το τzάκι


w w w . z e l i o s . g r

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΛΙΟΣ Aρχιτέκτων Μηχανικός 11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου (κτίριο ΘΕΡΜΟΖΕΛ) Τ.Κ. 30014 Κάτω Καλαβρούζα Χάλκειας T 26340 45376 F 26340 45594 E dimitris@zelios.gr Πεζόδρομος Χαριλάου Τρικούπη Τ.Κ. 30200 Μεσολόγγι T 26340 51276 E dimitris@zelios.gr


Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο ZELIOS ART & DESIGN EΞΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ στη μελέτη, στη διακόσμηση, στην επίβλεψη και στο συντονισμό Ξενοδοχειακών μονάδων ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταστημάτων I καφέ-μπαρ I εστιατορίων I κατοικιών ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ επίσης εκδόσεις αδειών, προμελέτες και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ΥΛΟΠΟΙΕΙ έργα σε όλη την Ελλάδα


μβριο το Δεκέ ερα ιπτ στα περ


Oδηγός Αγοράς

2010-2011

Σ ΛΕ Λ Ι Β

Σ TE E N ZO E M

Α ΤΙΚ Ν ΧΟ ΑΡ

100

Σχέδια Σπιτιών

Το περιοδικό Design και Σπίτι εξετάζει τη σύγχρονη ζωή μέσω του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής με σχέδια από μονοκατοικίες και βίλλες, της εσωτερικής διακόσμησης, του σχεδιασμού προϊόντος, του graphic design και των τεχνών. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός και σύμβουλος για τον μοντέρνο αναγνώστη που θέλει να δημιουργήσει το προσωπικό του χώρο με βάση τις ξεχωριστές του ανάγκες.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Σ ΚΙΕ Ι Ο ΑΤ Κ ΝΟ Ο Μ

ΕΙΣ Σ Σ Α ΙΣ ΟΤ ΥΣΕ ΗΣΗ Ρ Π Ι Λ ΣΜ ΚΑ ΚΟ Α ΔΙ


Editorial

IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΛΙΟΣ - Αρχιτέκτων Μηχανικός

Αν θέλατε να περιγράψετε με λόγια, εικόνες δίπλα στο τζάκι, είμαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιούσατε λέξεις όπως: χειμώνας, ζεστασιά, γωνιά, αγκαλιά, καλή παρέα, συζητήσεις, ηρεμία, αγαπημένη μουσική και θαλπωρή. Στο φετινό μας οδηγό, θα δείτε πως ένα τζάκι δεν αποτελεί μόνο ένα χρηστικό ενεργειακό αντικείμενο αλλά βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, ικανό να ενισχύσει το στυλ της κατοικίας. Θα σας ταξιδέψουμε στην αξία του τζακιού χωρίς να περιορίζετε η χρήση του σε χώρους που το έχουμε συνηθίσει. Θα πάρετε μια γεύση για το πώς το τζάκι δένει αισθητικά δίπλα σε εσωτερική πισίνα μιας μονοκατοικίας, πόσο ιδιαίτερο μπορεί να είναι μέσα στην κρεβατοκάμαρα ή δίπλα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ήχου και εικόνας. Αν πράγματι θέλετε ο χειμώνας σας να είναι η απολαυστικότερη εποχή του χρόνου, περιηγηθείτε στις σελίδες μας και εμπνευστείτε μέσα από μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών με τζάκια συμβατικά και σύγχρονα, χτιστά εξωτερικά τζάκια αλλά και ξυλόσομπες ή σόμπες pellet που αποτελούν την τελευταία τάση στη θέρμανση μοντέρνων οικημάτων.

Καλαβρούζα Χάλκειας Τ.Κ. 30014 Τ: 26340 51276 / 26340 45765 F: 26340 45594 Ε: info@art-mag.gr / www.art-mag.gr

Δημήτρης Ζέλιος Εκδότης

Περιεχόμενα

8

10

Η ιστορία του τζακιού

12

Τζάκι: το λειτουργικό, εργονομικό και αποδοτικό

14

Τζάκια... Πολλές λύσεις για κάθε ανάγκη

16

ΖELIOS art+design (παρουσίαση)

22

Kλασικό σχέδιο

24

Το κλασικό στυλ: Αρχοντιά και πολυτέλεια

70

Ψησταριές

72

Εξωτερικά Τζάκια (ψησταριές)

73

BBQ, η ετυμολογία της λέξης μέσα στο χρόνο

88

Mοντέρνο σχέδιο

90

Μοντέρνο στυλ: Όταν το αστικό περιβάλλον είναι πηγή έμπνευσης

176

Σόμπες ξύλου

178

Σόμπες ξύλου και νέες τεχνολογίες

192

Σόμπες Pellet

194

Τί είναι τα pellets; (oφέλη-χρήση)

196

Από τί αποτελείται μια σόμπα pellet

204

Oδηγίες εγκατάστασης - λειτουργίας

207

Συντήρηση και έλεγχος


Δημήτρης Ζέλιος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Νεραντζία Κοντογιάννη

ART DIRECTOR Άννα Φωτοπούλου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΖΑΚΙΩΝ & ΒBQ Aθανασία Λυμπεράτου

w w w . a r t - m a g . g r

ΕΚΔΟΤΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ Μαρίνα Τσαματσούλη

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Σωτήρης Τσιλιγιάννης

11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου, Τ.Κ. 300 14 Kάτω Καλαβρούζα Χάλκειας - Τ: 26340 45765 F: 26340 45594 E: info@art-mag.gr

Αλέξανδρος Σούκος

9


Η ιστορία του τζακιού

Σ

Το τζάκι στη σημερινή του μορφή είναι η εξέλιξη της εστίας που συναντούσαμε στα σπίτια από την αρχαιότητα. Σε αντίθεση με την εστία η οποία ήταν σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, το τζάκι προήλθε από αυτήν στα χρόνια του μεσαίωνα. Ήταν η εποχή όπου οι διαστάσεις των σπιτιών μέσα στις οχυρωμένες πόλεις έγιναν οι απολύτως απαραίτητες: τα μεσαιωνικά σπίτια είχαν ιδιαίτερα μικρούς χώρους και η αρχικά μεγάλη εστία περιορίστηκε στη μορφή μιας εσοχής σε έναν παχύ τοίχο με μια οπή που οδηγούσε κατευθείαν προς τα έξω, για να φεύγει ο καπνός.

10

ε μια περίοδο που διαρκεί από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα, παρουσιάζονται στη Δυτική Ευρώπη εξελιγμένες μορφές τζακιών που ξεχωρίζουν για τη διακόσμησή τους, σε πλούσιες κατοικίες φεουδαρχών. Το βασικό πρόβλημα της εποχής σχετιζόταν με το κατά πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το τζάκι ως βασικό μέσο θέρμανσης μιας κατοικίας. Μάλιστα, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Leonardo da Vinci και ο Leon Battista Alberti, σε σχετικές τους αναφορές στα έργα τους «Κώδικας Αtlantico» και «De re aedificatoria libri Χ» αντίστοιχα, κάπου ανάμεσα στο 1330 και το 1600, μιλούν για τα τεχνικά προβλήματα του τζακιού. Με την πάροδο των χρόνων και με πειραματισμούς έγινε αντιληπτό πως η απόδοση ενός τζακιού ως πηγή θέρμανσης είναι συνάρτηση των διαστάσεών του για το χώρο που βρίσκεται. Γεγονός που οδήγησε στη μείωση των διαστάσεων της εστίας σε σχέση με τα στάνταρντ της εποχής. Πολλά χρόνια μετά, ο σχεδιασμός του τζακιού αρχίζει να ακολουθεί τις τάσεις της αστικής αρχιτεκτονικής και καταλήγει να έχει μικρότερες διαστάσεις από εκείνες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα τον 18ο αιώνα, δύο αμερικάνοι συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας των τζακιών. Ο πρώτος ήταν ο Benjamin Franklin ο οποίος διατύπωσε την αρχή της σχέσης ανάμεσα στις διαστάσεις του ανοίγματος της εστίας του τζακιού και


του ύψους της καπνοδόχου και υποστήριξε ότι ο καπνός, που είναι πιο βαρύς από τον αέρα, δεν θα μπορούσε ποτέ να ανέβει μέσα από μια καπνοδόχο χωρίς να μεταφέρει και θερμότητα. Ο δε Benjamin Thompson, ασχολήθηκε με μελέτες για τη θερμότητα και ήταν ο πρώτος που κατανόησε και χρησιμοποίησε τον όρο της θερμικής ακτινοβολίας. Τον 19ο αιώνα στα σπίτια της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει κατά κανόνα από ένα τζάκι τόσο στο σαλόνι όσο και στην κρεβατοκάμαρα. Αυτή η τάση, όμως, σταδιακά εγκαταλείπεται, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούνται οι ξυλόσομπες και αργότερα η κεντρική θέρμανση. Η βιομηχανική επανάσταση και η δημιουργία των πρώτων μεγαλουπόλεων οδήγησε σε λύσεις θέρμανσης που ήρθαν να καλύψουν τις ανάγκες των φτωχών εργατών. Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν ξύλα για τα τζάκια και ο ρόλος του τζακιού στην ζωή των ασθενέστερων τάξεων, περιορίζεται, καθώς το ξύλο αντικαθίσταται από το πιο φθηνό, κάρβουνο. Στην αρχή με μαγκάλι και στη συνέχεια με ξυλόσομπες, οι οικογένειες των εργατών ζέσταιναν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η εξέλιξη του μεταλλουργικού τομέα και της αστικής αρχιτεκτονικής κατέληξαν στη δημιουργία των πρώτων πραγματικών πολυκατοικιών με πολλά πατώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, εμφανίζονται οι πρώτοι καυστήρες οι οποίοι χρησιμοποιώντας κάρβουνο, πετρέλαιο ή ξύλο, ζέσταναν νερό για τους καυστήρες των καλοριφέρ. Φτάνοντας στη δεκαετία του ’70, αρχίζει η ανάκαμψη στην αγορά του τζακιού. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν νέα μοντέλα εστιών και προτείνουν διακοσμητικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε οικονομική και αισθητική ανάγκη των καταναλωτών, ενώ οι νέες τεχνολογίες όσον αφορά στην καύση και στα καύσιμα μπορούν να επιτρέψουν την τοποθέτηση εστιών στα διαμερίσματα της πόλης, προσφέροντας θέρμανση με υψηλή απόδοση, χαμηλότερο κόστος χρήσης και ταυτόχρονα καθαρότερα αέρια καύσης.


Τζάκι: το λειτουργικό, εργονομικό και αποδοτικό

Τ

ο τζάκι σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέρνου τρόπου ζωής κατατάσσεται στα πλέον απαραίτητα στοιχεία μιας σύγχρονης κατοικίας. Στο εμπόριο οι εταιρείες ανταγωνίζονται ως προς την παροχή καινοτόμων και ευέλικτων λύσεων για το σχεδιασμό και το ντεκόρ. Επιπλέον δίνουν ειδικές συμβουλές για την λειτουργικότητα, την εργονομία και παρέχουν την τεχνική βοήθεια για την εύκολη εγκατάσταση και τη συνεχή συντήρηση των εστιών.

Παράμετροι επιλογής

Παραδοσιακά, το τζάκι αποτελούσε ένα κεντρικό χώρο για το σπίτι. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη συντροφιά της παρέας και της οικογένειας. Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας διατίθενται στην αγορά πολλοί διαφορετικοί τύποι τζακιού, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για συσκευές του είδους.

Οι παράμετροι οι οποίες καθορίζουν την επιτυχημένη επιλογή ενός τζακιού έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργικότητα και την προσφορά του στην αισθητική εικόνα του χώρου. Χρειάζεται να επιλέξουμε με προσοχή τον τύπο του τζακιού που ταιριάζει στον σχεδιασμό του σπιτιού. Τα βασικά του τμήματα είναι η εστία και η καπνοδόχος. Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα προκατασκευασμένα τζάκια οποιουδήποτε τύπου, η εστία και η καπνοδόχος είναι τμήματα που έχουν σχεδιαστεί μετά από επιστημονική έρευνα. Οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι απαραίτητοι στην περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας, ξεχωριστό τζάκι καθώς οι διαστάσεις της εστίας για απροβλημάτιστη χρήση, είναι αντικείμενο που κατέχουν μόνο οι μηχανικοί. Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σχετικά με την απόδοση του τζακιού, είναι ο τύπος της εστίας.

Σωστή λειτουργία Στη σωστή λειτουργία ενός τζακιού ρόλο παίζουν τόσο ο προσανατολισμός του σπιτιού, όσο και τα παράθυρα και οι πόρτες του χώρου που δημιουργούν ρεύματα. Το μέγεθος του δωματίου που θέλουμε να θερμάνουμε, θα μας καθορίσει τις διαστάσεις της εστίας που θα πρέπει να τοποθετήσουμε. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το ύψος και η διάμετρος της καπνοδόχου ώστε το τζάκι να διοχετεύει τα καυσαέριά του στο περιβάλλον με σωστή ποσότητα και ταχύτητα.

Καυσόξυλα - οικολογικά Για τη σωστή όμως λειτουργία ενός τζακιού, εκτός από τον τρόπο κατασκευής, παίζουν ρόλο και το ξύλα που θα επιλέξουμε. Βασική προϋπόθεση, τα ξύλα να είναι στεγνά για να παρέχουν περισσότερη θερμότητα. Το σκληρό κούτσουρο καίει αργά και τα υπολείμματα αργούν να κρυώσουν. Αντίθετα τα μαλακά ξύλα, είναι πιο ζωντανά και σκάνε, δημιουργώντας ζεστή θαλπωρή. Κάποια ξύλα παράγουν περισσότερη στάχτη ενώ κάποια άλλα περισσότερη πίσσα που επικάθεται στην καπνοδόχο. Καλό είναι να συνδυάζουμε όλα τα είδη ξύλων και να μη χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μόνο ένα. Αναφορικά με τα ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου, ο κατασκευαστής θα μας πει ακριβώς τις διαστάσεις και το είδος της ξυλείας που επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε. Για όσους αμφιβάλουν για την ποιότητα και το είδος της ξυλείας που βρίσκεται στην αγορά, υπάρχει και η λύση των οικολογικών καυσόξυλων. Η υγρασία τους είναι περιορισμένη στο ελάχιστο, καίγονται με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ένταση, δεν περιέχουν χημικά και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η καύση τους συνήθως διαρκεί για 12 ολόκληρες ώρες, γεγονός που τα καθιστά μια ιδιαίτερα οικονομική πρόταση.

12


13


Τζάκια... πολλές λύσεις για κάθε ανάγκη

Τ

Τα τζάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα ανοιχτού τύπου και τα κλειστού τύπου. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα τζάκια με εστία από μαντέμι ή πυρότουβλο, τα λεγόμενα παραδοσιακά και στη δεύτερη, ανήκουν τα ενεργειακά. 14

ο τζάκι με εστία από πυρότουβλο, είναι η πιο διαδεδομένη λύση λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής. Στην εξέλιξή του το τζάκι με εστία από μαντέμι (χυτοσίδηρο), αντέχει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες κι έχει καλύτερη αγωγιμότητα. Αν και το μαντέμι αποδίδει περισσότερη θερμότητα στο περιβάλλον σε σχέση με το πυρότουβλο, αυτό έχει την ικανότητα να διατηρεί τη θερμοκρασία του μετά το σβήσιμο της φλόγας για πολύ περισσότερη ώρα συγκριτικά με τις μαντεμένιες πλάκες, οι οποίες κρυώνουν γρήγορα. Οι εστίες ανοικτού τύπου κατά κανόνα θεωρούνται λιγότερο αποδοτικές όσον αφορά τη θέρμανση που παράγεται για την ποσότητα του ξύλου που καίμε. Τα τζάκια κλειστού τύπου, γνωστά και ως ενεργειακά αποτελούν συνέχεια του κλασικού τζακιού. Κύριο γνώρισμά τους είναι η εστία. Αυτή κλείνει μπροστά με πόρτα από πυρίμαχο κρύσταλλο, ενώ ένας αεροθάλαμος που δημιουργείται γύρω της, βοηθάει στην καλύτερη καύση και στην παραγωγή θερμότητας. Ειδικοί μηχανισμοί και ανεμιστήρες επιτρέπουν τη θέρμανση και παράπλευρων χώρων ενώ η σωστή καύση σε αυτού του είδους τις εστίες φτάνει σε απόδοση τριπλάσια περίπου σε σχέση με το κλασικό τζάκι. Τα ενεργειακά τζάκια θεωρούνται ένα πεδίο εφαρμογής για πρωτοποριακά υλικά και τεχνολογίες καύσης. Έτσι κάθε νέα συσκευή εκπέμπει λιγότερα βλαβερά καυσαέρια, χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής απόδοσης και τεχνολογίας για να ζεσταίνει και να ομορφαίνει το χώρο μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά για τα θερμοϋδραυλικά τζάκια. Πρόκειται για ενεργειακά τζάκια που συνδέονται με το κύκλωμα θέρμανσης του διαμερίσματος και τροφοδοτούν με ζεστό νερό τα σώματα καλοριφέρ.


Τα ηλεκτρικά τζάκια που λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση, δεν απαιτούν καμινάδα, ενώ τα ξύλα που καίγονται είναι καθαρά διακοσμητικά, εκλύοντας ζέστη ανάλογη ενός αερόθερμου. Ευρέως διαδεδομένα στις μέρες μας είναι και τα τζάκια αερίου (φυσικού αερίου ή προπανίου), τα οποία δεν απαιτούν την τοποθέτηση καμινάδας, άρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, ενώ παράγουν τις ίδιες φυσικές φλόγες με τα συμβατικά τζάκια, η ένταση των οποίων ρυθμίζεται με τηλεχειριστήριο. Η τελευταία επιλογή που μπορεί να καταφύγει κάποιος αν έχει αρκετούς περιορισμούς στο χώρο του σχετικά με την καμινάδα, το ρεύμα και το υγραέριο είναι το τζάκι βιοαιαθανόλης. Πρόκειται για τζάκια χωρίς ξύλο, χωρίς καπνό με οικολογική φωτιά, τα οποία δεν χρειάζονται ούτε καμινάδα, ούτε εγκαταστάσεις και χτισίματα. Η καύσιμη ύλη τους, δηλαδή η αιθανόλη, το γνωστό σε όλους μας οινόπνευμα παράγεται από διάφορα φυτά. Τα κύρια οφέλη του συγκεκριμένου τύπου τζακιού νέας γενιάς είναι η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και η διατήρηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η χρήση της αιθανόλης γίνεται από ανανεώσιμες πηγές και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Έτσι τα τζάκια αυτού του είδους δεν χρειάζονται καθαρισμό από στάχτες ή χώρους αποθήκευσης του καυσίμου. Χαρακτηριστικό των τζακιών αιθανόλης είναι το πολύ λεπτό πάχος τους σε διαστάσεις κάδρου, κάτι που επιτρέπει την τοποθέτηση τους σε οποιοδήποτε μέρος του χώρου. 15


ZELIOS art + design

Τ

Δημήτρης Ζέλιος Αρχιτέκτων μηχανικός Συνεργάτες: Αλέξανδρος Σούκος Αρχιτέκτων Μηχανικός Σπύρος Φοντάλης Πολιτικός Μηχανικός Νεραντζία Κοντογιάννη Ιnterior Designer Αθανασία Λυμπεράτου Σχεδιάστρια ΓΡΑΦΕΙΟ 1ο 11χλμ. Αντιρρίου - Μεσολογγίου Καλαβρούζα Χάλκειας Τ.Κ. 30014 Τηλ: 26340 45765 Fax: 26340 45594 ΓΡΑΦΕΙΟ 2ο Χαριλάου Τρικούπη 33 Μεσολόγγι, Τ.Κ. 30200 Τηλ/Fax: 26310 51276 dimitris@zelios.gr www.zelios.gr

16

ο αρχιτεκτονικό γραφείο ZELIOS art + design είναι μέλος του ομίλου εταιριών ZELIOS group. Εδώ και μια πενταετία έχει μπει δυναμικά στο τομέα παροχής αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, επικεντρωμένο κατά βάση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Με πολύπλευρές δραστηριότητες και συνεργασίες συνεχίζει μέχρι σήμερα με επιτυχία, να προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Το γραφείο ασχολείται με τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη δημιουργία αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων για οποιαδήποτε χρήση, από απλές κατοικίες μέχρι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, πολλών αστέρων. Αναλαμβάνει κατασκευές με το σύστημα αντιπαροχής, ανακατασκευές ή εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων κάθε κατηγορίας, καταστημάτων και βιοτεχνικών κτιρίων. Ασχολείται ακόμη και με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων, καταστημάτων και οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή. Η κεντρική φιλοσοφία της εταιρείας στοχεύει ώστε το τελικό προϊόν να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε πελάτη ξεχωριστά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ελέγχει την κατασκευή του σε οποιοδήποτε σημείο, από τον αρχικό σχεδιασμό μέσω φωτορεαλιστικής απεικόνισης 3d μέχρι την τελική παράδοση της οικοδομής, με «το κλειδί στο χέρι». Το έμπειρο προσωπικό που αποτελεί την ομάδα του γραφείου ZELIOS art + design, διαθέτει αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, σχεδιαστές καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες για την παροχή υπηρεσιών ιδιαίτερων απαιτήσεων και τεχνικών δυσκολιών. Οι επιπλέον υπηρεσίες που παρέχει η ομάδα αφορούν: • την έκδοση αδειών με τη συγκρότηση του πλήρη φακέλου • τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας • το γενικότερο σχεδιασμό της οικοδομής • τη μελέτη και επίβλεψη για την κατασκευή • την εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση, ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται • τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς το πελάτη για την αγορά τεχνικού και κατασκευαστικού εξοπλισμού για την οικοδομή • την υποστήριξη του έργου μετά την ολοκλήρωσή του Η κατασκευαστική μας εμπειρία με τη μελέτη και επίβλεψη του έργου, εξασφαλίζει αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και άρτιας αισθητικής με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και στον προσυμφωνημένο χρόνο παράδοσης. Η εταιρεία, είναι στελεχωμένη από έμπειρο προσωπικό αποτελούμενο από αρχιτέκτονες πολιτικούς μηχανικούς και σχεδιαστές ενώ για υψηλοτέρων απαιτήσεων περιστάσεις οι εξωτερικοί συνεργάτες μας εγγυώνται την λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Στόχος της εταιρείας μας είναι το τελικό προϊόν να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε πελάτη ξεχωριστά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ελέγχει την κατασκευή του σε οποιοδήποτε σημείο, από τον αρχικό σχεδιασμό μέσω φωτορεαλιστικής απεικόνισης 3d μέχρι την τελική παράδοση με το κλειδί στο χέρι.


Μελέτη - Κατασκευή

Ξενοδοχείο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΖΕΛΙΟΥ Το Ξενοδοχείο Ελαιώνας Ζέλιου βρίσκεται στο Δήμο Χάλκειας. Η γενική εικόνα επέβαλε χαρακτήρα και χρήση φυσικών υλικών και παραδοσιακού ύφους, αλλά το συγκρότημα έπρεπε να παντρεύει την παράδοση με τη διακριτική πολυτέλεια και να μην έχει χαρακτήρα αγροτουρισμού. Η πέτρα της περιοχής δένει αρμονικά με το ξύλο, το μέταλλο, το παλαιωμένο τούβλο, το κεραμίδι και τους σοβάδες σε φυσικές αποχρώσεις, ώστε το συγκρότημα να δένει με το περιβάλλον και να μην επιβάλλεται με την έκταση και τον όγκο του στο τοπίο.

Διακόσμηση - Επίβλεψη - Κατασκευή

Ξενώνας «ΑΓΚΑΘΙ» Ο ξενώνας «Αγκαθι» βρισκεται στο χωριό Μελισσουργοί του νομού Άρτας, σε απόσταση περίπου μιας ώρας απο την πρωτεύουσα του νομού. Τόπος με απαράμμιλη φυσικη ομορφιά με θέα τα Τζουμέρκα και χωριό που ανήκει σε μία ανπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή ήταν οι δύο συνιστώσες που δικαιολόγησαν την αρχική σκέψη των ιδιοκτητών για τουριστική επένδυση. Το κτίριο είναι καινούργια κατασκευή και διατάσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Έχει σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιϊες τόσο απο πελεκητη πέτρα όσο και από οπτόπλινθους με τριπτό σοβα. Ο σχεδιασμός του εγινε με βάση την έντονη κλίση του οικοπέδου, με αποτέλεσμα οι χώροι να διανέμονται κατακόρυφα, επικοινωνόντας μέσω κλιμακοστασίου. Το αποτέλεσμα ήταν ενα κτίριο που προσφέρει την απαρά-μιλλη θέα της κοιλάδας τόσο στους φιλοξενούμενους όσο και στους περαστικούς που σταματουν για εναν ζεστό καφε στην καφετέρια του ισογειου, στην κορυφή του κτιρίου.

Εσωτερικές και εξωτερικές διαρρυθμίσεις - διακόσμηση

Ξενοδοχείο στην Πίσσα της Αρχαίας Ολυμπίας Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην αρχαία Πίσσα, λίγα λεπτά από την Ολυμπία. Η κοινότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των πολύνεκρων πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2007 και οι εργασίες ανακατασκευής της υπάρχουσας μονάδας αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την θέληση και την όρεξη των κατοίκων για να ξαναγεννηθεί η περιοχή τους. Μέσα σε ένα φυσικό τοπίο που ξαναγεννιέται, σε ένα οικισμό που ανοικοδομείται για να ξαναβρεί τους ρυθμούς του και με θέα την μοναδική κοιλάδα του Αλφειού, η ριζικά ανανεωμένη μονάδα πρόκειται να ενισχυθεί με εικοσιπέντε καινούργια δωμάτια, βοηθητικούς χώρους για αναψυχή, εκδηλώσεις και διασκέδαση. Αναδιαμορφωμένο ώστε να φιλοξενεί με κάθε άνεση άτομα κάθε ηλικίας, αλλά και με μέριμνα για φιλοξενία ατόμων μειωμένης κινητικότητας, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει πισίνα, κτίριο με εστιατόριο καφέ μπαρ, γυμναστήριο και Σπα. 17


Μελέτη - Κατασκευή

Έργο: Κατοικία Σχεδιασμένη και χτισμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ορεινού τοπίου, σε κλίμα αρμονίας με την παράδοση αλλά και την καινοτομία, η κατοικία που σας παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης. Η αισθητική του σπιτιού μπορεί να αναδεικνύει τα ντόπια υλικά και το παραδοσιακό ύφος όμως η εργονομία του καλύπτει, με τον ποιοτικότερο τρόπο, τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πρόκειται για παράμετρο στην οποία, ο αρχιτέκτονας και οι συνεργάτες του, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό του έργου.

Μελέτη Ξενοδοχείου

Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας Η ορεινή Ναυπακτία είναι ένας τόπος με μεγάλη ανάπτυξη και τουριστική δυναμικη, αποτελώντας πόλο έλξης για τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η περιοχή προικίστηκε απο τη φύση με όμορφα τοπία, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια τοπικοί και ιδιωτικοί φορείς με συνδιασμένες προσπάθειες κατάφεραν την κατασκευή καινούργιου οδικού δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος της. Χάρη στα επιδοτούμενα προγράμματα τύπου LEADER πολλές κοινότητες απέκτησαν σύγχρονους ξενώνες και τουριστικά καταλύμματα, ώστε η επαρχία να αξιοποιηθεί τουριστικά. Τα Κρυονέρια είναι μία κοινότητα που απέχει λίγα λεπτά από την Άνω Χώρα, δήμο με μεγάλη τουριστική πληρότητα και ζήτηση σε τουριστικές υπηρεσίες. Καθώς αυτή τείνει να κορεστεί λόγω έλλειψης χώρου, η αναξιοποίητη κοινότητα των Κρυονερίων αποτέλεσε την ιδανική λύση για μία μεγάλη τουριστική επένδυση.

Το κτίριο αποτελεί μεταλλική κατασκευή και σα βασική ιδέα έχει την τοποθέτηση δύο ορθογώνιων «κουτιών», του ενός πάνω στο άλλο σε σχήμα Τ. Η διάταξη αυτή με τη βοήθεια μιας σκάλας σε γυάλινο κέλυφος, δίνει μεγάλους χώρους οι οποίοι λόγω της μεταλλική δομής μπορούν να παραμένουν συνεχόμενοι. Η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό, αποτελούν ένα μεγάλο ενιαίο χώρο ενώ ο όροφος φιλοξενεί τα 2 υπνοδωμάτια, το μπάνιο και τη γενική αποθήκη του σπιτιού. Η διάταξη των όγκων στους 2 ορόφους επιτρέπει ώστε το ισόγειο να έχει μια μεγάλη στεγασμένη βεράντα και μια θέση στάθμευσης στην πίσω πλευρά. Παράλληλα στον όροφο, το ελεύθερο τμήμα της στέγης-κουζίνας-τραπεζαρίας, αποτελεί μα μεγάλη βεράντα, σκεπασμένη με πέργκολα. 18


ΑΡΓΥΡΗΣ - ΑΡΓΥΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Tα πάντα για την οικοδομή Οικοδομικά Υλικά - Χρώματα Ι Εργαλεία Χειρός Ι Τζάκια - Μαντέμι Ψησταριές - Φούρνοι Ι Υλικά τζακιών Ι Πλάκες Καβάλας Ι Πλάκες Καρύστου Ενεργειακά Τζάκια Ι Φυσικά Πετρώματα

6,5 χλμ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, Τ.Κ. 45500 ΙΩΑΝΝΙΝΑ • ΤΗΛ: 26510 61873


11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου, Τ.Κ. 300 14 Καλαβρούζα Χάλκειας - Τ: 26340 45765 F: 26340 45594 E: info@art-3d.gr


Φωτορεαλισμός τζακιού Tί χρειαζόμαστε; • Kάτοψη

Μόνο 175€ Συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 23%

• Φωτογραφίες του χώρου • Φωτογραφίες από δείγματα γρανίτη, ξύλου, μαρμάρου, μετάλλου • Επιλογή χρώματος

w w w . a r t - 3 d . g r


Κλασικό Σχέδιο


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το κλασικό στυλ: Αρχοντιά και πολυτέλεια

Τ

Τα τζάκια κλασικού σχεδίου είναι κατασκευασμένα με μια ευρεία επιλογή υλικών, με κυρίαρχα το μάρμαρο, το ξύλο και το τούβλο.

24

ο μάρμαρο είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και του σοφιστικέ στυλ. Αποτελεί ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα υλικά γιατί επιτρέπει την αναπαραγωγή αρχιτεκτονικών σχεδίων που έχουν έμπνευση από τη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χάρη στην πλαστικότητα του υλικού, ικανή για τη δημιουργία ανάγλυφων και διάφορων διακοσμητικών στοιχείων. Τα μάρμαρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα κλασικά σχέδια είναι εκείνα της ροζ, σκούρας και πράσινης-σμαραγδί απόχρωσης καθώς και τα μαύρα ή λευκά με χρωματιστές φλέβες μικρών διαστάσεων. Οι τελευταίες τάσεις της διακόσμησης εσωτερικών χώρων αναπαράγουν τις κλασικές αλλά και άλλες ποικιλίες σχεδίων προκειμένου να δώσουν νέες ερμηνείες στην διακόσμηση του τζακιού αλλά και να εισάγουν μια καινούρια αισθητική έκφραση. Το ξύλο είναι το υλικό που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για το σχεδιασμό κλασικών τύπων τζακιού. Μην ξεχνάμε ότι απαιτεί ειδική επεξεργασία λόγω της εύφλεκτης φύσης του και γι’ αυτό προτιμάται στην κατασκευή εξωτερικών επενδύσεων κυρίως στην μπροστινή πλευρά των τζακιών με τη μορφή πάνελ ή κορνιζών. Το τούβλο επίσης, είναι ένα υλικό με πολλές εφαρμογές και σύμφωνα με τον τύπο του δίνει μια διαφορετική άποψη. Το χειροποίητο τούβλο δίνει μια αισθητική ρουστίκ, το βιομηχανικό τούβλο δίνει αισθητική πόλης, ενώ το λευκό τούβλο μεσογειακή αισθητική. Ορισμένα τζάκια κατασκευάζονται από τσιμεντένια τμήματα ή από τοίχο με τούβλα και μπορούν να επενδυθούν εξωτερικά με γύψινο σοβά ο οποίος χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει καμπύλες στις γωνίες καθώς και να δώσει την αίσθηση του ενιαίου στο σύνολο. Αυτή η λύση προσδίδει στα κομμάτια ένα άσπιλο τελείωμα σε φωτεινό λευκό. Τέλος, η χρήση των κεραμικών για την επένδυση των κλασικών τζακιών για πρώτη φορά εμφανίζεται με την art nouveαu έχοντας τις ρίζες


της στις μεγάλες πήλινες ή κεραμικές σόμπες που υπήρχαν στην Κεντρική Ευρώπη.

Ρουστίκ σχέδιο Τα τζάκια ρουστίκ, όπως δείχνει και το όνομα τους, αναφέρονται στο μοντέλο εξοχής που συναντάται κυρίως σε σπίτια του χωριού ή αναζητά την αισθητική του σε άλλους χώρους, με βασικό κριτήριο την αναφορά στον παραδοσιακό τρόπο διακόσμησης. Χαρακτηρίζονται για τη χρήση φυσικών υλικών σε πρωτογενή κατάσταση, χωρίς αλλαγές στο χρώμα ή το υλικό, όπως η μη κατεργασμένη πέτρα, το χειροποίητο τούβλο ή τα ξύλινα δοκάρια. Συχνά η ρουστίκ αισθητική ενός τζακιού ενισχύεται από τη χρήση διακοσμητικών αξεσουάρ, τα οποία όπως τα θεατρικά αντικείμενα, προσπαθούν να τονίσουν τον χωριάτικο χαρακτήρα. Tέτοια αντικείμενα είναι τα κεραμικά χειροτεχνήματα, τα ξηρά φρούτα και οι καρποί από τα χωράφια καθώς και τα χειροποίητα μάλλινα υφαντά, τα οποία διακοσμούν συνήθως τους τοίχους. Γενικότερα θα λέγαμε πως είναι μια αισθητική με ιδιαίτερη παρουσία στα σπίτια των διακοπών ακολουθώντας την διάθεση για ζεστασιά και χαλαρότητα που αναζητάει κανείς στις διακοπές του.

αίτερα λόγω της ημικατεργασμένης και ακανόνιστης όψης, ενώ αντίθετα το βιομηχανικό τούβλο έχει περισσότερο χαρακτήρα πόλης.

Από πέτρα Πολλά από τα τζάκια της εξοχής φτιάχνονται από πέτρα. Για να έχουμε ένα αποτέλεσμα ρουστίκ χρησιμοποιούνται ασβεστόλιθοι σε κομμάτια ή σχιστόλιθος ο οποίος συχνά συνδυάζεται με το σχιστόλιθο που χρησιμοποιείται στις σκεπές των σπιτιών στα ορεινά χωριά.

Από τούβλα Τα χειροποίητα τούβλα που χρησιμοποιούνται για τα ρουστικ τζάκια θεωρούνται σημάδια αυθεντικότητας ιδι-

25


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η τοποθέτηση μιας ενεργειακής εστίας σε έναν προϋπάρχοντα χώρο, αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική τόσο στην εξοχή όσο και στην πόλη. Ιδιαίτερα στην εξοχή η χρήση φυσικών υλικών σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακή διακόσμηση, δίνει ένα ξεχωριστό τόνο. Ο νέος όγκος που δημιουργείται από το πέτρινο κέλυφος μπορεί να «εντοιχιστεί» σε πλαίσιο από γυψοσανίδα και έπιπλα σε φυσικό ξύλο.

Η ύπαρξη ενεργειακής εστίας σε ένα καθιστικό με διπλό ύψος μπορεί αισθητικά να αποτελέσει τον πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Η καμινάδα κρύβεται επιμελώς πίσω από τον ενιαίο όγκο της όψης του τζακιού, φτιαγμένο από ακανόνιστη λαξευτή πέτρα. Για ακόμη μια φορά, πρόσθετες ελαφρές κατασκευές από γυψοσανίδα δημιουργούν εσοχές – ράφια, εκατέρωθεν του τζακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν διακοσμητικά στοιχεία.

26


Τα φυσικά υλικά εδώ, μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη χροιά σε ένα μοντέρνο καθιστικό. Το τζάκι της φωτό, έχει ουσιαστικά εντοιχιστεί στον τοίχο από ακανόνιστες πέτρες αποκτώντας ένα ξεχωριστό ύφος που παραπέμπει στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Οι καθαρές λιτές γραμμές των τοίχων και των ανοιγμάτων στο καθιστικό της φωτό, αποτελούν συνέχεια και στον όγκο του τζακιού. Οι καθαροί γεωμετρικοί όγκοι της πέτρας και του ανοίγματος της εστίας δένουν με το χρώμα και τα στοιχεία του χώρου: το πάτωμα, την ξύλινη επένδυση στον τοίχο και τα εμφανή δοκάρια.

27


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το μικρών διαστάσεων καθιστικό της φωτό, με οπτικό κέντρο έναν εσωτερικό τοίχο του διαμερίσματος, αλλάζει ολοκληρωτικά χαρακτήρα με την τοποθέτηση της εστίας από τη μια πλευρά του. Το τζάκι είναι επενδυμένο με λαξευτή πέτρα σε γήινους τόνους, η οποία αφήνει εσοχές για την τοποθέτηση ξύλινων στοιχείων. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα δεμένο σύνολο όπου ξύλο, πέτρα, ύφασμα και δέρμα συνυπάρχουν αρμονικά.

Οι μεγάλοι χώροι που μπορούν να κατασκευαστούν με τη χρήση ξύλου στις στέγες ισόγειων κατοικιών, δίνουν ξεχωριστές δυνατότητες στις κατοικίες του είδους. Στην φωτό, βλέπουμε πως το διαμπερές τζάκι αποτελεί ταυτόχρονα δομικό στοιχείο, αλλά και στοιχείο διαχωρισμού ενός μεγάλου χώρου σε διαφορετικές λειτουργίες.

28


Ο χώρος της φωτό, αποκτά ένα ρετρό ύφος το οποίο αντικατοπτρίζεται, τόσο από τα έπιπλα σε κλασικές γραμμές που παραπέμπουν στη δεκαετία του ‘50, όσο και από την ενεργειακή εστία η οποία είναι εντοιχισμένη και τονίζεται μόνο από την ολόλευκη μαρμάρινη επένδυση σε κλασική μορφή.

Ο χώρος του καθιστικού στον οποίο κυριαρχούν έπιπλα και υφάσματα σε λευκό και μαύρο, δένει αρμονικά με το μαύρο κρύσταλλο της ενεργειακής εστίας. Η μαρμάρινη επένδυση του τζακιού σε κλασικό στυλ, δίνει τον τόνο και την φινέτσα της πολυτέλειας, χωρίς να χρειαστεί υπερβολή στη διακόσμηση του χώρου.

29


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση PISA για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

Η ορθογώνια δίφατση ενεργειακή εστία είναι μια ενδεδειγμένη λύση για μικρούς χώρους όπου το τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στη γωνία που σχηματίζουν οι τοίχοι του. Το τζάκι της φωτό, εκμεταλλεύεται άψογα το χώρο της γωνίας στο καθιστικό και παρουσιάζεται στον χώρο σαν φυσιολογικό διάταγμα ανάμεσα στο καθιστικό και στο διάδρομο που οδηγεί η εσωτερική σκάλα.

Η επένδυση μιας ενεργειακής εστίας μπορεί να πραγματοποιηθεί από φυσικά και τεχνητά υλικά ή και από συνδυασμό των δύο κατηγοριών. Η ενεργειακή εστία της εικόνας αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο που τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και ο γρανίτης, συνδυάζονται με προκατασκευασμένα στοιχεία από πορώδη ασβεστόλιθο και φυσική πέτρα. Επένδυση ASSISI για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

30


EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επένδυση VIAREGGIO για τζάκι HYDROTHERM E80

Η ενεργειακή πολύγωνη εστία μπορεί να συνδυαστεί εύκολα τόσο με τον επίπεδο τοίχο όσο και με την τοποθέτηση στη γωνία δύο τοίχων. Από αισθητικής άποψης, ταιριάζει καλύτερα με φυσικά και τεχνητά υλικά, όπως επίσης και με απλές ή σύνθετες γεωμετρικές μορφές. Στη φωτό, το πολυγωνικό κέλυφος από γυψοσανίδα που περικλείει το τζάκι συνδυάζεται άψογα με τις επίπεδες και καμπύλες επιφάνειες από μάρμαρο στην ποδιά και στην κορνίζα της εστίας, συνεχίζοντας το μοντέρνο ύφος του χώρου, στην μορφή της.

ορεί ερα φ ο λ κ υ Κ πτ ί ρ ε π α στ Τo αγόρασέτο, είναι μια μηνιαία εφημερίδα, που συλλέγει και δημοσιεύει κάθε είδους αγγελίες ακινήτων στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας - Αχαΐας - Φωκίδας και Λευκάδας. Μέσα από τις σελίδες του το αναγνωστικό κοινό και ο εν δυνάμει υποψήφιος αγοραστής, πληροφορείται για τη ζήτηση και την προσφορά ακινήτων που διαθέτει η αγορά στις παραπάνω περιοχές. Κάθε μήνα η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, συγκεντρώνει τα νεότερα στοιχεία από την αγορά - ενοικίαση και πώληση ακινήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, επαγγελματικοί και βιοτεχνικοί χώροι. Παράλληλα αναδημοσιεύει τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σχετικά με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που επηρεάζουν τον κάθε ενδιαφερόμενο. Επένδυση PORTOFINO (γωνία) για τζάκι AIR SYSTEM Τ60 / Ε70

Η χρησιμοποίηση διχρωμίας στην προκατασκευασμένη επένδυση της εστίας, δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες διακόσμησης στο χώρο του καθιστικού. Οι συμπαγείς διαστάσεις του όγκου του τζακιού στο καθιστικό τονίζονται από τις συνδυασμένες γεωμετρικές μορφές της ποδιάς και της κορνίζας. Έτσι ο χώρος αποκτά όλη την ελευθερία για τοποθέτηση επίπλων σε ευθείες ή καμπύλες γραμμές.

Η εφημερίδα συνεργάζεται και με πολλά μεσιτικά γραφεία ώστε κάθε μήνα η ενημέρωση στην προσφορά και τη ζήτηση να είναι άμεση και ακριβής. Θα βρείτε την εφημερίδα αγόρασέτο σε όλα τα περίπτερα και κέντρα τύπου στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αχαϊας και Λευκάδας

info@art-mag.gr / w w w . a r t - m a g . g r


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η εστία της φωτό αποτελεί παραλλαγή της τοποθέτησης του πολύγωνου τζακιού σε ευθεία. Το τζάκι παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στο καθιστικό ενώ οι λιτές γραμμές και η διχρωμία του μαρμάρου σε γυαλιστερή και άγρια υφή τονίζουν την κεντρικότητα της εστίας ως αρχιτεκτονικό στοιχείο στο χώρο. Επένδυση PORTOFINO (ίσιο) για τζάκι AIR SYSTEM T60 / E70

Οι γραμμές του περιγράμματος της πολυγωνικής εστίας συνεχίζονται και στην εξωτερική επένδυση. Το τζάκι της φωτογραφίας είναι τοποθετημένο στη γωνία εκμεταλλευόμενο με τον καλύτερο τρόπο τον όγκο της συσκευής. Ο όγκος της εξωτερικής επένδυσης οπτικά τονίζει την αντίθεσή του με το ολόλευκο χρώμα ενώ τα οριζόντια στοιχεία σε ροζ μάρμαρο και ξύλο, σπάνε την μονοτονία του και δίνουν μοντέρνο στυλ στην όλη κατασκευή. Επένδυση GIGLIO για τζάκι AIR SYSTEM F60 / E60 / E70

32


Saint-Gobain Hellas Κλεισούρας 5, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τ: 210 - 2831804 / w w w. s a i n t - g o b a i n . g r

Glasroc F Η εύκαμπτη γυψόπλακα Glasroc F- 6mm προσφέρει την ιδανική λύση για εφαρμογή ως υλικό αρχιτεκτονικής διακόσμησης σε τζάκια και καμινάδες, έχοντας εξαιρετικές ιδιότητες: • Πλήρως άκαυστο υλικό (A1 κατά ΕΝ 13501 - 1) • Μεγάλη θερμοχωρητικότητα άρα και πυραντοχή • Λεία τελική επιφάνεια (αφού δεν έχει ως τελική επιφάνεια χαρτί) • Μεγάλη ευκαμψία λόγω του ενσωματωμένου οπλισμού από στρώσεις υαλοπιλημάτων • Mεγάλη ευκολία στη χρήση και εφαρμογή


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση MALAGA για τζάκι AIR SYSTEM F60

Αν και στην κεντρική Ευρώπη η κασέτα -ένθετη ενεργειακή εστία- αποτέλεσε λύση προσαρμογής των παλιών τζακιών στα νέα οικολογικά δεδομένα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί αυτόνομα σαν εστία. Στη φωτό βλέπουμε πώς αυτή η συσκευή μικρών διαστάσεων μπορεί να συνδυαστεί με μορφές και υλικά που παραπέμπουν στο κλασικό τζάκι, κάνοντας αισθητή την παρουσία της σε μικρά καθιστικά.

Οι ενεργειακές εστίες προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε κάθε χώρο και κάθε ύφος διακόσμησης. Εδώ, βλέπουμε πώς ένας χώρος με κλασική πολυτέλεια και ύφος, μπορεί να αποκτήσει ξεχωριστή φινέτσα τοποθετώντας μια ενεργειακή εστία με μια απλή μαρμάρινη κορνίζα του ίδιου στυλ. Η μεταγενέστερη τοποθέτησή της στο χώρο και η κατασκευή ενός όγκου από ελαφρά υλικά, λειτουργεί σα διάφραγμα ανάμεσα στην είσοδο και το σαλόνι. Επένδυση ULISSE για τζάκι AIR SYSTEM F70

34


Επένδυση TREVI WALL για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

Αν και κατά κανόνα οι ενεργειακές εστίες αποτελούν συμπαγείς συσκευές, η τελική επένδυση και η μορφή του όγκου που τα περικλείει, μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις και διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Εδώ, φαίνεται ξεκάθαρα πως το παιχνίδι των υλικών και των όγκων μπορούν να δημιουργήσουν ένα άριστο οπτικά αποτέλεσμα.

Στο μικρό καθιστικό της εικόνας, βλέπουμε ότι η ενεργειακή εστία καταλαμβάνει πρακτικά λίγο χώρο. Σε αρκετές περιπτώσεις η εξωτερική επένδυση και η μορφή του τελικού όγκου μπορούν να δώσουν διακοσμητικές λύσεις που βοηθούν και στη λειτουργικότητα μέσα στο δωμάτιο. Επένδυση SPOLETO για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

35


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η λύση της τοποθέτησης της εστίας σε γωνία, τονίζει το διαχωρισμό του χώρου χωρίς τη χρήση εσωτερικής πόρτας. Η επένδυση της εστίας στο φυσικό της ύψος με ημι-λαξευτή πέτρα, τονίζει την αντίθεσή της με το μαρμάρινο δάπεδο και δίνει ένα χαρακτήρα ζεστασιάς στο χώρο. Επένδυση MALAGA για τζάκι AIR SYSTEM E60 / F60 / F70

Οι καθαροί κυβιστικοί όγκοι δένουν μεταξύ τους στο σχέδιο της εικόνας. Τα έπιπλα, τα διακοσμητικά στοιχεία και το τζάκι, τοποθετήθηκαν στο χώρο έτσι ώστε να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σύνολο, συνθέτοντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του καθιστικού.

36

Επένδυση SIENA για τζάκι AIR SYSTEM F70 / E60 / E70


ΦΟΡΕΙ KYKΛΟ ΡΑ EΩΣ ΡΙΠΤΕ ΣΤΑ ΠΕ ΙΟΥ ΚΤΩΒΡ ΤΕΛΗ Ο


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση ENEA για τζάκι AIR SYSTEM F70

Η παραδοσιακή μορφή της κορνίζας που παραπέμπει σε περίγραμμα πόρτας της αναγέννησης συνδυάζεται άψογα με το μοντέρνο στυλ του καθιστικού. Σύγχρονα υλικά όπως το γυαλί, το νίκελ και το πλαστικό, αναμειγνύονται με το παραδοσιακό μάρμαρο σε κλασική υφή, το οποίο έχει ταυτόχρονα λείες και τραχείς επιφάνειες.

Με χρήση μαρμάρου σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, η κορνίζα και η ποδιά στο τζάκι της εικόνας, δίνουν ένα ξεχωριστό ύφος στον όγκο που περικλείει την εστία. Οι καθαρές γραμμές και οι όγκοι που διαγράφονται ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος του χώρου.

Η προκατασκευασμένη πρόσοψη του τζακιού συνδυάζει τους όγκους και τα υλικά ώστε να αναδείξει το παραδοσιακό ύφος στα έπιπλα αλλά και τις μοντέρνες διακοσμητικές λύσεις του δωματίου.

38

Επένδυση ALISEI για τζάκι AIR SYSTEM F80


Επένδυση AΤΕΝΕ για τζάκι AIR SYSTEM F70

Η ενεργειακή εστία της φωτό, συνδυάζει το μοντέρνο και την λειτουργικότητα ακόμη και σε χώρους με παραδοσιακό ύφος και διακόσμηση. Η ποδιά σε γκρίζο μάρμαρο με ανάγλυφα σχέδια, κλασικού στυλ, χαρίζει φινέτσα στο χώρο και δένει υποδειγματικά με το μαρμάρινο δάπεδο. Η χρυσαφί κορνίζα της πόρτας της εστίας, είναι ο συνδετικός κρίκος της νέας συσκευής με τα κλασικά στοιχεία διακόσμησης, όπως η επιχρυσωμένη κορνίζα του καθρέπτη. 39


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση AZALEA για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

Ο συνδυασμός όγκων και επιφανειών του τζακιού της φωτό, ενισχύεται με τη χρήση του σκουρόχρωμου γρανίτη για την ποδιά και το τελείωμα του τζακιού. Η τραχιά ενιαία επιφάνεια με τις λείες ακμές δίνει ιδιαίτερη πλαστικότητα στο παιχνίδι των λευκών όγκων που περικλείουν το τζάκι.

Το μικρό ρουστίκ καθιστικό, αποκτά μια ξεχωριστή νότα σε χαρακτήρα και διακόσμηση με την μεταγενέστερη προσθήκη του τζακιού. Η χρήση του τούβλου και του λευκού μαρμάρου ως κύρια στοιχεία, καθώς και του μπεζ γρανίτη συνδυασμένο με σκουρόχρωμο ξύλο για τα οριζόντια στοιχεία, επιτυγχάνουν μια αισθητική λύση, που δένει ευχάριστα με τα έπιπλα, την ταπετσαρία και τα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. Επένδυση ASSISI (γωνία) για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

40


EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΪΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Λ. ΒΑΝΤΖΟΣ & ΥΙΟΙ

Στόχος μας... ς η ικανοποίησή σα H εταιρεία ΚΡΙΟΣ ξεκίνησε να παράγει έπιπλα πριν από 20 χρόνια με στόχο την ικανοποίηση του πελάτη, παρέχοντάς του ποιότητα και άμεση εξυπηρέτηση. Σήμερα, η εταιρεία ΚΡΙΟΣ διαθέτει δύο ιδιόκτητα εργοστάσια σε Αθήνα και Άρτα και συνεχίζει να εργάζεται με την ίδια αφοσίωση και αγάπη, δίνοντας έμφαση στην εργονομία και Στις δύο εικόνες φαίνεται πως ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο όπως το τζάκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να άρει κάποιους αισθητικούς περιορισμούς από αναγκαία δομικά στοιχεία. Στη εν λόγω περίπτωση, η κολώνα που στηρίζει το πατάρι κρύβεται επιμελώς από τον όγκο του τζακιού ο οποίος διατάσσεται σε επιφάνειες ημικυλινδρικής μορφής που μειώνονται σε διαστάσεις ανάλογα με το ύψος. Η χρήση παρόμοιων υλικών κατασκευής σε χρωματικούς τόνους, που ήδη περιέχονται στο χώρο, βοηθά στην αφομοίωση της κατασκευής και την κυριαρχία της, ως διαχωριστικό της τραπεζαρίας από το καθιστικό.

στο άριστο σχεδιασμό των επίπλων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Λ. ΒΑΝΤΖΟΣ & ΥΟΙ 1ο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓ. Μαρίνα, Ασπρόπυργος • Τηλ / Fax: 210 5579453 Κιν: 6944 365502 - 6947681700 2ο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 7ο χλμ. Άρτας - Ιωαννίνων • Φιλοθέη Άρτας Τηλ: 26810 52642 / Κιν: 6947 681699


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο περιβάλλον της εξοχής είναι συνήθης πρακτική η χρήση των φυσικών υλικών στις επενδύσεις των τζακιών. Στη διπλανή εικόνα, το μάρμαρο, το παραδοσιακό τούβλο και το ξύλο επιτρέπουν την αρμονική συνύπαρξη των υλικών του τζακιού με αυτά της τραπεζαρίας, στην οποία δεσπόζουν οι απαλοί γήινοι τόνοι στον τοίχο και στο ξύλινο πάτωμα. Αντίθετα, στην κάτω φωτό, η κατασκευή της κορνίζας με κίτρινο γρανίτη μεγάλων διαστάσεων, τετραγωνισμένων όγκων από χρωματιστό μάρμαρο και το ξύλινο πρέκι σε ανοιχτή απόχρωση, ισορροπούν τη χρωματική διαφορά ανάμεσα στο ξύλινο πεπαλαιωμένο πάτωμα και τους βαμμένους τοίχους.

Επένδυση TREVI (γωνία) για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

Επένδυση SAPPADA για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

42


ΥΛΙΚΟΔΟΜΙΚΗ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΕ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ - ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

16ο χλμ. ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ 15 344 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Tηλ: 210-6668798 / Fax: 210-6666890 e-Mail: ylikogra@hellasnet.gr Υποκατάστημα: ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 365 - ΧΑΛΑΝΔΡΙ Τηλ: 210-6526480


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι απλές ενεργειακές εστίες διακρίνονται για τις συμπαγείς διαστάσεις τους. Η εστία της φωτό, εντοιχίζεται από πέτρινα προκατασκευασμένα στοιχεία λαξεμένης και ημιλαξευμένης πέτρας που συνδυάζονται με το ξύλο και το πυρότουβλο, μεταφέροντας τον αέρα της εξοχής στο εσωτερικό του καθιστικού.

“Αναμειγνύοντας το παλιό με το μοντέρνο”, είναι η φιλοσοφία στη διακόσμηση του χώρου. Η επένδυση της διπλανής φωτό χαρακτηρίζεται από κύριους όγκους σε σμιλευτή πέτρα με τραχεία υφή, οριζόντιες επιφάνειες και στοιχεία σε γυαλισμένο μπεζ μάρμαρο και σκουρόχρωμο ξύλο. Το δάπεδο έχει επίσης διαμορφωθεί με μπεζ μάρμαρο και η επένδυση της καπνοδόχου από γυψοσανίδα σε λευκό τόνο, ορίζει μια συνέχεια ανάμεσα σε αυτή και στην οροφή του χώρου, δίνοντας ταυτόχρονα χρωματική αντίθεση με το μπορντώ στους τοίχους στους οποίους εφάπτεται το τζάκι.

44


Ένα τζάκι μπορεί να είναι συστατικό φινέτσας και ζεστασιάς για ένα καθιστικό. Η χρήση του όμως μέσα σε μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα δίνει ιδιαίτερο ύφος στο χώρο. Στη διπλανή φωτό, η επιδαπέδια ενεργειακή εστία πλαισιώνεται από μια κατασκευή από τοπική ακανόνιστη πέτρα με μικρό αρμό, ενώ οι υπόλοιποι τοίχοι του υπνοδωματίου βάφονται σε χρώμα γκρι, με τόνο βασισμένο σε αυτούς της πέτρας: έτσι το τζάκι αποκτά κεντρικό ρόλο στο χώρο έχοντας μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή παρουσία.

Τοποθετημένο μέσα σε έναν μεγάλο χώρο όπως το καθιστικό της φωτό, που διακρίνεται για το βικτωριανό στυλ, το τζάκι της εικόνας εκμεταλλεύεται τις μορφολογικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει το πεπαλαιωμένο τούβλο για να ξεχωρίσει με τον όγκο του και να αποκτήσει ταυτότητα στον χώρο. Η ενιαία πρόσοψη του τοίχου από τούβλα διακόπτεται ευχάριστα από το μαρμάρινο ανάγλυφο γείσο και την ποδιά που δημιουργείται με χτισμένα πυρότουβλα καθώς και την κατασκευή τόξου πάνω από το άνοιγμα της εστίας.

45


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση OMERO για τζάκι AIR SYSTEM F70

Σε ένα χώρο που συνδυάζεται άψογα το κλασικό με το μοντέρνο, τα έπιπλα σε φυσικό ξύλο και ύφασμα όπως και το χαλί σε ανατολίτικο σχέδιο, συνυπάρχουν αρμονικά με τις ευθείες και τις καμπύλες της μαρμάρινης κορνίζας σε μπεζ γυαλισμένο μάρμαρο.

Αποτελώντας κεντρικό κομμάτι ενός χώρου με κλασική διακόσμηση και ξύλινο πάτωμα, το τζάκι της διπλανής φωτό, χρησιμοποιεί το λευκό μάρμαρο σε κλασικό κόψιμο και το πυρότουβλο για τη δημιουργία μιας δεύτερης ένθετης κορνίζας γύρω από την εστία. Η όλη κατασκευή περιβάλλεται από έναν όγκο κατασκευασμένο από γυψοσανίδα βαμμένο στο χρώμα της ώχρας προκειμένου να δοθεί συνέχεια στο χώρο του καθιστικού. Επένδυση VIRGILIO για τζάκι AIR SYSTEM F60 / F70

46


ς 2010-2011 Οδηγός Αγορά

σχέδια και λύσεις για TZAKIA και BBQ

....τα πάντα για το τzάκι

Η δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών υλικών και μορφών είναι ιδιαίτερο γνώρισμα των προκατασκευασμένων προσόψεων τζακιών που διατίθενται στην αγορά. Στις δυο εικόνες φαίνονται οι λεπτομέρειες της σύνδεσης των διαφορετικών υλικών, όπως και το τελικό “δέσιμο” της πρόσοψης με το περιβάλλον του δωματίου.

H ετήσια έκδοση Design & Τζάκι με πολύ προσεγμένη εμφάνιση και ενδιαφέρουσα ύλη, πληροφορεί το αγοραστικό κοινό για τις σύγχρονες εξελίξεις στις κατασκευές τζακιού. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο οδηγό πληροφόρησης για ότι καινούργιο συμβαίνει στην αγορά με προτάσεις για ενεργειακά τζάκια, για τζάκια σε μοντέρνο και κλασικό σχέδιο ανοιχτού τύπου, για ψησταριές και φούρνους, για τοποθετημένες ξυλόσομπες, για σόμπες με PELLET και τις πλέον ενδεδειγμένες τεχνικές εφαρμογές. Ξεφυλλίζοντας τις 212 ιλουστρασιόν σελίδες της απολαμβάνεις πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αρχιτεκτονικές προτάσεις και ιδέες διακόσμησης του χώρου που εντάσσεται το τζάκι, διαφημιστικές καταχωρήσεις των πιο ενημερωμένων εταιριών κατασκευής τζακιού, bbq και κλειστών εστιών καύσης ξύλου, λίστα με επαγγελματίες του χώρου καθώς και σχετικά άρθρα που προβάλλουν την αρχή του σεβασμού στο περιβάλλον. Το Design & Τζάκι απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές, επιχειρήσεις του κλάδου και προπάντων σε ιδιώτες καταναλωτές.

info@art-mag.gr / w w w . a r t - m a g . g r


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το καθιστικό αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα και κίνηση με την τοποθέτηση του τζακιού. Το κάτω τμήμα αποτελείται όλο από μπεζ μάρμαρο, σχηματίζοντας έναν καθαρό όγκο χωρίς ενώσεις, ο οποίος αφήνει ανοίγματα μόνο για την αποθήκευση ξύλων και την δίφατση εστία. Στα δεξιά, η ποδιά του τζακιού σπάει σε δύο επίπεδα – σκαλοπάτια. Το ανώτερο μέρος του τζακιού και ο τοίχος του φόντου χαρακτηρίζονται από την χρήση ημιλαξευτής πέτρας τοποθετημένης έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση της ξερολιθιάς, ενώ οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία από φυσικό ξύλο, οριοθετούν τον όγκο της καμινάδας.

48


Η ήρεμη ατμόσφαιρα του καθιστικού της φωτό, ενισχύεται από το γωνιακό δίφατσο ενεργειακό τζάκι. Η τοποθέτησή του και η χρήση των υλικών επένδυσης έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διασπάται η συνέχεια των τοίχων στο εσωτερικό του χώρου. Το μόνο στοιχείο που τονίζει την διαφορετικότητα του σημείου, είναι η κορνίζα από γαλάζιο συνθετικό μάρμαρο σκαλισμένη σε τρία επίπεδα. 49


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η καμάρα που ξεχωρίζει τον χώρο της τραπεζαρίας από τον χώρο του σαλονιού μεταφέρεται σα μοτίβο με μεγάλη επιτυχία και στην πρόσοψη του τζακιού. Η κορνίζα αποτελείται από μονοκόμματο μαρμάρινο στοιχείο με εσωτερικό ανάγλυφο σχήματος “Π”, όπως το άνοιγμα της εστίας που κυριαρχεί η τοξωτή μορφή. Επιμέρους κλασικά στοιχεία με προεξοχές και ανάγλυφα δίνουν μια ξεχωριστή φινέτσα.

Ο όγκος που περιέχει το τζάκι είναι φτιαγμένος από φυσική ημισμιλευμένη πέτρα. Η επίπεδη μορφή του διακόπτεται μόνο από την κυκλική ποδιά που έχει επενδυθεί από μια λεπτή πλάκα από ασβεστόλιθο και το τζακόξυλο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το άνοιγμα της εστίας. Το βάθος του τζακιού και σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται άμεσα αισθητό, καθώς δεξιά και αριστερά στις εσοχές, έχουν φτιαχτεί εντοιχισμένα έπιπλα σε κλασικό στυλ από ανοιχτόχρωμο ξύλο.

50


COLOR STONE Σ ΤΑ Μ Π Ω ΤΑ Δ Α Π Ε Δ Α

Η τέχνη πεδα στα δά Σταμπωτά Δάπεδα Σταμπωτός Σοβάς Διακοσμητικά Δάπεδα Εργαλεία για Σταμπωτά Δάπεδα Βοτσαλωτά Δαπεδα Σταμπωτός Τοιχος Στάμπες

ΑΡΖΟΚΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Βιαννού 4, Αχαρναί / Τηλ: 6979 745789


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

ΚΛΑΣΙΚΟ 70

ΜΑΝΤΕΜΙ - ΤΣΙΜΕΝΤΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ

(Διαφόρων Διαστάσεων)

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΚΛΑΣΙΚΟ 70ΑΡΙ

0,98m

0,60m

1,20m

0,70m

0,45m

0,55m

ΚΛΑΣΙΚΟ 85ΑΡΙ

1,05m

0,60m

1,30m

0,85m

0,47m

0,60m

ΚΛΑΣΙΚΟ 90ΑΡΙ

1,10m

0,65m

1,35m

0,90m

0,55m

0,58m

ΚΛΑΣΙΚΟ 100ΑΡΙ

1,20m

0,75m

1,40m

1,00m

0,60m

0,60m

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ

1,25m

0,67m

1,35m

0,85m

0,55m

0,55m

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

1,25m

0,60m

1,35m

0,90m

0,50m

0,55m

ΔΙΦΑΤΣΟ

1,10m

0,65m

1,30m

0,85m

0,56m

0,52m

ΟΛΟ ΜΑΝΤΕΜΙ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ

80ΑΡΙ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

80ΑΡΙ

0,83m

0,49m

0,93m

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

0,87m

0,65m

0,98m

90ΑΡΙ

0,90m

0,57m

1,05m

ΜΕΣΑΙΟ-ΠΟΡΤΑ

0,86m

0,51m

0,96m/1,40m

ΔΙΦΑΤΣΟ

0,87m

0,55m

1,05m

ΠΟΛΥΓΩΝΟ-ΠΟΡΤΑ

0,86m

0,65m

0,96m/1,40m

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

52


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

ΤΣΙΜΕΝΤΟ - ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ

ΚΛΑΣΙΚΟ (Διαφόρων Διαστάσεων)

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ 120ΑΡΙ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ή ΔΕΞΙ 140ΑΡΙ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΚΛΑΣΙΚΟ 70ΑΡΙ

0,90m

0,60m

1,20m

0,70m

0,47m

0,55m

ΚΛΑΣΙΚΟ 85ΑΡΙ

1,55m

0,65m

1,25m

0,85m

0,51m

0,57m

ΚΛΑΣΙΚΟ 90ΑΡΙ

1,10m

0,68m

1,30m

0,90m

0,54m

0,59m

ΚΛΑΣΙΚΟ 100ΑΡΙ

1,20m

0,74m

1,35m

1,00m

0,63m

0,60m

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ

1,25m

0,67m

1,35m

0,85m

0,57m

0,57m

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

1,25m

0,67m

1,35m

0,90m

0,57m

0,57m

ΔΙΦΑΤΣΟ

1,06m

0,60m

1,30m

0,87m

0,52m

0,55m

53


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ

ΤΡΙΦΑΤΣΟ

ΜΕΣΑΙΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

1,60m

0,77m

1,43m

0,89m

0,50m

0,57m

ΔΙΦΑΤΣΟ

1,30m

0,83m

1,45m

0,94m

0,55m

0,57m

ΜΕΣΑΙΟ

1,74m

0,90m

1,45m

0,90m

0,57m

0,57m

ΤΡΙΦΑΤΣΟ

1,54m

0,84m

1,40m

1,14m

0,56m

0,56m

ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΝΤΕΜΙ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

1,60m

0,77m

1,43m

0,89m

0,50m

0,57m

ΔΙΦΑΤΣΟ

1,30m

0,83m

1,45m

0,94m

0,55m

0,57m

ΜΕΣΑΙΟ

1,74m

0,90m

1,45m

0,90m

0,57m

0,57m

ΤΡΙΦΑΤΣΟ

1,54m

0,84m

1,40m

1,14m

0,56m

0,56m

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

54

ΤΡΙΦΑΤΣΟ

ΜΕΣΑΙΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

AEΡΟΘΕΡΜΟ ΚΛΑΣΙΚΟ

ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ

ΔΙΦΑΤΣΟ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

85ΑΡΙ

0,83m

0,49m

0,93m

100ΑΡΙ

0,83m

0,49m

0,93m

120ΑΡΙ

0,90m

0,57m

1,05m

ΔΙAMΠΕΡΕΣ

0,87m

0,55m

1,05m

ΔΙΦΑΤΣΟ

0,87m

0,55m

1,05m

55


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση CAPRI για τζάκι AIR SYSTEM E50

Η πολυγωνική ενεργειακή εστία της φωτό αναδεικνύεται με ξεχωριστό τρόπο τοποθετημένη στη γωνία του καθιστικού. Ο όγκος που την περιέχει αποτελείται από ένα κατώτερο τμήμα σε πολυγωνική μορφή παρόμοιο με του τζακιού ενώ μια ποδιά από γρανίτη ίδιας μορφής και μεγαλύτερων διαστάσεων οριοθετεί την βάση της συσκευής. Ξεχωριστή λύση αποτελεί η εμφανής κατασκευή από μαύρο μέταλλο, η οποία περιέχει τον μηχανισμό ανόδου και καθόδου της γυάλινης πόρτας που οριοθετείται δεξιά και αριστερά από δύο ορθογώνια κατακόρυφα στοιχεία που τονίζουν το χώρο και δίνουν ύψος στο εσωτερικό περιβάλλον.

Είναι συχνή η χρήση κατασκευών από ελαφρά υλικά όπως οι γυψοσανίδες οι οποίες όχι μόνο δημιουργούν τον όγκο που περικλείει το τζάκι αλλά και παράπλευρες επιφάνειες ώστε να διαμορφώνεται ένα αρτιότερο λειτουργικό σύνολο. Στο καθιστικό της φωτό, ο κύριος όγκος της εστίας προσδιορίζεται από την χρήση μαρμάρινης επένδυσης σε τρία διαφορετικά χρώματα με κάθετες και καμπύλες επιφάνειες. Αντίθετα ο χώρος της καμινάδας της αριστερής πλευράς διαμορφώνεται σε έναν ενιαίο όγκο με εσοχές όπου μπορούν να τοποθετηθούν διακοσμητικά αντικείμενα και συσκευές.

56

Επένδυση ALISEI για τζάκι AIR SYSTEM F60 / F70


Επένδυση CERVINO για τζάκι AIR SYSTEM 70 RH / LH

Οι προκατασκευασμένες επενδύσεις τζακιού με χρήση διαφορετικών υλικών στα έτοιμα στοιχεία που τις αποτελούν είναι μια κοινή πρακτική στο εξωτερικό. Το οπτικό αποτέλεσμα στη φωτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τα οριζόντια στοιχεία από λαξευτό μάρμαρο συνδυάζονται δυναμικά με τα κατακόρυφα στοιχεία από όγκους ημιλαξευτής πέτρας. Η όλη κατασκευή οριοθετείται οπτικά από το τζακόξυλο στην κορυφή του τζακιού.

Το τζάκι της φωτό, είναι επενδυμένο από προκατασκευασμένη επένδυση με μπεζ γρανίτη και μπλοκς από ημισμιλευτό ασβεστόλιθο. Η ενδιαφέρουσα παρέμβαση του ιδιοκτήτη επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση της μικρής ραφιέρας που βρίσκεται πίσω από την προέκταση της ποδιάς του τζακιού χρησιμοποιώντας ξύλινα ράφια μεγάλου πάχους βαμμένα στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο του καθιστικού. Αυτά συνδέονται μεταξύ τους στην αριστερή πλευρά από νικέλινους βιδωτούς σωλήνες.

Επένδυση IMPERIA για τζάκι AIR SYSTEM 70RH / LH

57


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το τοποθετημένο κεντρικά ως προς τον τοίχο πολυγωνικό τζάκι, χαρακτηρίζεται από τις οριζόντιες γραμμές που προσδίδουν ιδιαίτερο ύφος στο κάτω μέρος του όγκου. Η χρήση καφέ γρανίτη διακόπτει τις οριζόντιες πολυγωνικές επιφάνειες με γκρίζο τραχύ ασβεστόλιθο, ο οποίος σαν υφή, βρίσκεται σε αρμονία με τον τοίχο στα δεξιά του. Η καμινάδα που περικλείεται από πολυγωνική κατασκευή γυψοσανίδας τονίζει την αντίθεσή της τόσο με τη λεία της υφή όσο και με το ανοιχτό χρώμα με το οποίο είναι βαμμένη. Επένδυση TIVOLI για τζάκι AIR SYSTEM F60/E60/E70

Το τοποθετημένο στη γωνία τζάκι έχει μια επένδυση που αποτελείται από αρμολογημένους όμοιους όγκους με ημι-κατεργασμένο μάρμαρο. Η διάσπαση του όγκου τονίζεται από την ποδιά σε καφέ γρανίτη και το τζακόξυλο ενώ το άνοιγμα είναι διακοσμημένο με κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία από λαξευμένο μάρμαρο. Ο χώρος της καμινάδας αποκτά ρουστίκ χροιά έχοντας σπατουλαριστεί με σοβά, διατηρώντας έτσι τραχιά όψη.

58

Επένδυση CANAZI για τζάκι AIR SYSTEM F60/F70


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση CAMELIA για τζάκι AIR SYSTEM E70

Λιτές και μοντέρνες γραμμές του καθιστικού δημιουργούν χρωματικούς δεσμούς και αντιθέσεις με το γωνιακό τζάκι. Ο όγκος της καμινάδας αποτελεί οπτική συνέχεια των περιμετρικών τοίχων χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία στο δωμάτιο, ενώ οι αρμονικές καμπύλες της επένδυσης του τζακιού από λευκό γυαλιστερό μάρμαρο, απαλύνουν τις γωνίες και δένουν με την μοντέρνα επίπλωση και διακόσμηση του χώρου. Χάρη στην υψηλή τους απόδοση τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να μας δώσουν την απαραίτητη θέρμανση στο χώρο διατηρώντας μικρές διαστάσεις. Η ενεργειακή εστία της φωτό γίνεται ταυτόχρονα και διακόσμηση με την κυλινδρική της επένδυση από μαύρο μάρμαρο και ανοξείδωτο ατσάλι. Επένδυση COMO για τζάκι AIR SYSTEM E50

60


Oδηγός Αγοράς

2010-2011 ΛΕΣ ΒΙΛ

EΣ NET O Z ME

Σ ΙΚΙΕ ΑΤΟ Κ ΝΟ ΜΟ

Α ΤΙΚ ΟΝ Χ Ρ Α

ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΙΣ Ο Ρ Π ΛΥΣ ΗΣΗΣ Ι ΚΑ ΚΟΣΜ ΔΙΑ

Στο μεγάλο καθιστικό της εικόνας συνυπάρχουν φυσικά και τεχνητά υλικά. Κυρίαρχο στοιχείο του χώρου αποτελεί ο πέτρινος γωνιακός τοίχος που σπάει σε δύο επίπεδα. Το αριστερό του κομμάτι είναι επενδυμένο με ορθογώνια πέτρα άγριας επιφάνειας, ενώ το ανώτερο τμήμα του χαρακτηρίζεται από το μεγάλης επιφάνειας έπιπλο με ντουλάπια που χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος. Η συνολική σύνθεση στα αριστερά, αμβλύνει την εντύπωση για τον μονοκόμματο δεξί τοίχο – φτιαγμένο από τον ίδιο υλικό- όπου τα μόνα ανοίγματα είναι αυτό της ενεργειακής εστίας και της περσίδας παροχής θερμού αέρα στο ανώτερο τμήμα του τοίχου.

Το περιοδικό Design&Σπίτι εξετάζει τη σύγχρονη ζωή μέσω του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής με σχέδια από μονοκατοικίες και βίλες, της εσωτερικής διακόσμησης, του σχεδιασμού προϊόντος, του graphic design και των τεχνών. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός και σύμβουλος για τον μοντέρνο αναγνώστη που θέλει να δημιουργήσει το προσωπικό του χώρο με βάση τις ξεχωριστές του ανάγκες. Είτε το γούστο σας είναι κλασικό ή μοντέρνο, ή ένας συνδυασμός και των δύο, στις σελίδες μας θα βρείτε ιδέες και λύσεις, τις τελευταίες πληροφορίες για προϊόντα, καθώς και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να διακοσμήσετε ή να ανακαινίσετε το χώρο σας με στυλ και έμπνευση. Στα τεύχη του, περιλαμβάνονται οι τελευταίες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση, φωτογραφίες από luxury κατοικίες καθώς και οι καλύτερες εταιρίες στο χώρο του Interior design με διευθύνσεις και σχετικές πληροφορίες. Είναι σαφώς ένα περιοδικό για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικού σχεδιασμού. Ασχολείται με θέματα που κυμαίνονται από το ευρύ αστικό περιβάλλον μέχρι τα μικρά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ με άρθρα του συνταιριάζει την τέχνη με τον πολιτισμό, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς με τις τοπικές συνταγές και δίνει συμβουλές για την ψυχαγωγία και για όλα όσα χρειάζεστε για να ζείτε καλύτερα!

info@art-mag.gr / w w w . a r t - m a g . g r


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο χώρος του καθιστικού της φωτό χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μήκος και το μικρό σχετικά βάθος. Τα υλικά που συνυπάρχουν είναι ο ασβεστόλιθος της επένδυσης, το ξύλινο δρύινο πάτωμα και ο μεγάλος δερμάτινος καναπές σε καφέ απόχρωση. Η λύση που επιλέχτηκε ήταν αυτή της τοποθέτησης του τζακιού με ένα τμήμα της εστίας του έξω από το περιμετρικό τοίχο ώστε το βάθος του να μη γίνεται αισθητό στο χώρο του δωματίου. Η επιλογή της επένδυσης από λαξευτό ασβεστόλιθο δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο και δεν βαραίνει με τον όγκο της, προσφέροντας ταυτόχρονα μια φυσική νότα στον εσωτερικό διάκοσμο.

Αν και το διαμέρισμα της φωτό διακρίνεται από τα μοντέρνα υλικά και έπιπλα παρατηρούμε ότι και μια κλασική επένδυση από κόκκινο λαξευτό μάρμαρο μπορεί να δώσει ξεχωριστή νότα στο χώρο.

62


Συνεργασία με επώνυμα εργοστάσια

w w w . z e l i o s g r o u p . g r


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το μικρό καθιστικό διακρίνεται για τους έθνικ τόνους και τη διακόσμηση σε ζωηρά μοντέρνα χρώματα. Στα λίγα τετραγωνικά του, συνυπάρχουν τα κλασικά και τα μοντέρνα σχέδια όπως και υλικά σε γήινες ζωηρές αποχρώσεις. Έτσι, η κλασική κορνίζα της εστίας από μάρμαρο δεν αποτελεί παραφωνία στο χώρο.

Το τρίφατσο ενεργειακό τζάκι της φωτό σε συνδυασμό με τα εσωτερικά σκαλοπάτια χωρίζουν το μεγάλο ενιαίο χώρο σε επιμέρους. Η εστία περιέχεται σε ένα κουβούκλιο σχήματος «Π» ώστε να είναι εμφανής και στις τρεις πλευρές του δωματίου, αποτελώντας στοιχείο διακόσμησης για όλους τους χώρους. Ο κύριος όγκος στήριξης που περιέχει και την καμινάδα του τζακιού, είναι κατασκευασμένος από σκουρόχρωμο τούβλο, δημιουργώντας μια ευχάριστη αντίθεση σε σχέση με τους μπεζ τοίχους και την ξύλινη εμφανή στέγη.

64


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στην κεντρική Ευρώπη ένα από τα στάδια εξέλιξης του τζακιού αποτέλεσε η μεγάλη εστία η οποία ήταν ταυτόχρονα και χώρος όπου μαγειρεύονταν οι τροφές από τους ιδιοκτήτες. Οι εστίες αυτές είχαν μεγάλες διαστάσεις και ειδικούς μηχανισμούς για το ψήσιμο και το βράσιμο της τροφής. Το τζάκι της φωτό βρίσκεται σε αγροικία της κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον τομέα με επιρροές από τις μεσαιωνικές κατασκευές. Ο κύριος όγκος είναι κατασκευασμένος από λαξευτό ασβεστόλιθο ενώ τα εσωτερικά τμήματα είναι φτιαγμένα από πυρότουβλο. Στο κάτω μέρος διακρίνονται οι εσοχές όπου τοποθετούνταν η αναγκαία ποσότητα από ξύλα.

Ακόμη και σε ένα χώρο με έντονα έθνικ χαρακτηριστικά μια μοντέρνα ενεργειακή εστία μπορεί να μεταμορφωθεί σε γλυπτό. Σκαλισμένες πλευρικές επιφάνειες από μαύρη πέτρα με τα ανάγλυφα σχέδια έρχονται σε πλήρη αρμονία με την επένδυση του τζακιού από μεγάλα φύλλα κατεργασμένης πέτρας σε αποχρώσεις του γκρι και του καφέ. Κυρίαρχο στοιχείο πάνω στην επένδυση αποτελεί το ξύλινο γλυπτό από κορμό δέντρου που έρχεται ως συνέχεια με την παραδοσιακή, πρωτόγονη, αφρικάνικη τοιχογραφία.

66


No1

ευές στις κατασκ

ΠΡΟΚΑΤ

* Οικολογικές κατασκευές * Άριστη θερμομόνωση * Άριστη ηχομόνωση * 100% αντισεισμικότητα, που υπερκαλύπτονται από στατικές μελέτες, που είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού. * Άριστη ποιότητα κατασκευής * Μεγάλη διάρκεια ζωής * Κατασκευές χωρίς υγρασία

Μεγάλη ποικιλία έτοιμων σχεδίων και λύσεων αλλά και δυνατότητα δημιουργίας δικού σας σχεδίου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή! Αποτελώντας διακοσμητικό στοιχείο μέσα σε ένα σαλόνι με κλασική διακόσμηση, το τζάκι της φωτό, διακρίνεται για την εξωτερική του επένδυση από τεχνητό μάρμαρο σε κλασικά σχέδια και διακοσμητικά στοιχεία. Η επιλογή του τεχνητού μαρμάρου επέτρεψε την καλύτερη απόδοση του γλυπτού διάκοσμου. Επιπλέον διακρίνεται για την αντοχή του ως υλικό επένδυσης. Το άνοιγμα της εστίας κατασκευασμένο από μέταλλο ξεχωρίζει για το καμπύλο σχήμα του, που μοιάζει με ανεξάρτητο χαρακτηριστικό και παράλληλα δημιουργεί την πρωτότυπη εσοχή.

www.afoiprantikou.gr / www.prokat.com.gr ΑΦΟΙ ΠΡΑΝΤΙΚΟΥ ΟΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤ ΣΠΙΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ: 29 χλμ νέας Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου (Λουτρόπυργος) Τηλ.: 22960-43700, 22960-43708 Ε-mail: info@prokat.com.gr ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: Ασπρόπυργος Τηλ.: 210-5578024, 210-5570984


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε ένα ευρύχωρο μοντέρνο καθιστικό με ανοίγματα στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές του, ο επιβλητικός όγκος του τζακιού χαρακτηρίζεται από την χρήση τεχνητής πέτρας με άγρια υφή σε όλο του το ύψος. Το ασυνήθιστο ύψος του τζακιού περιορίζεται από την χρήση οριζόντιων στοιχείων από ξύλο πεύκου σε ανοιχτή απόχρωση αλλά και τη χρήση μιας μαρμάρινης επένδυσης σε μπεζ απόχρωση η οποία τονίζει το χώρο γύρω από την εστία. Το αποτέλεσμα έρχεται σε πλήρη αισθητική αρμονία με το μαρμάρινο δάπεδο. 68


Aιτωλοακαρνανία

...μια εικόνα1000 λέξεις


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕ-


Λύσεις για Ψησταριές


ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Eξωτερικά Τζάκια

Τ

Τα τζάκια για εξωτερικούς χώρους (χτιστά μπάρμπεκιου) είναι σταθερές κατασκευές διαφόρων ιδιοτήτων και μορφών. Υπάρχουν τρεις κλάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει τα μπάρμπεκιου απλής μορφής χωρίς καπνοδόχο, η δεύτερη τα στάνταρτ μπάρμπεκιου και η τελευταία εκείνα των πολλαπλών χρήσεων.

72

α μπάρμπεκιου απλής μορφής έχουν διαστάσεις πιο μικρές και χαρακτηρίζονται από την απουσία καπνοδόχου για την απαγωγή του καπνού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν συνήθως μορφή ορθογώνια αλλά υπάρχουν ακόμα και καμπύλα κάτι που επιτρέπει το ψήσιμο από διάφορα μέτωπα. Στην αγορά βρίσκονται και πωλούνται μοντέλα προκατασκευασμένα μπάρμπεκιου. Αποτελούνται από μια επιφάνεια σε μείγμα τσιμέντου στην οποία τοποθετείται η εστία της φωτιάς, η σχάρα και οι πλευρικές, ημικυκλικές επιφάνειες προστασίας. Τα χτιστά bbq έχουν επιπλέον καπνοδόχο και εστία. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να κατασκευαστούν πάνω σε μια σταθερή βάση, δηλαδή ένα επίπεδο από υλικό αντοχής όπως τσιμέντο, φυσική πέτρα ή πλακάκι. Επίσης για λόγους ασφαλείας και για να μην διασκορπίζει καπνό στη γύρω περιοχή, το bbq πρέπει να τοποθετείται κατά προτίμηση σε μια απόσταση έξι μέτρων, από τα πιο κοντινά κατακόρυφα στοιχεία, όπως τοίχοι σπιτιών ή δέντρα. Επιλέγοντας μπάρμπεκιου, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις επιδόσεις που θα απατήσουνε γιατί αυτό θα καθορίζει τη διάσταση που θα είναι ανάλογη της διάστασης της σχάρας. Χρειάζεται να σκεφτούμε με ρεαλιστικό τρόπο πόσα άτομα θα το χρησιμοποιούν συνήθως, τη χρησιμότητα που προβλέπεται από την τοποθέτηση του όπως και το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν μπάρμπεκιου με επίπεδο ψησίματος πιο χαμηλά ή πιο ψηλά. Τα στάνταρντ bbq έχουν διαστάσεις μεσαίου μεγέθους και προσφέρουν περισσότερο χώρο για εργασία. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι η καπνοδόχος για την απομάκρυνση του καπνού τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε κλειστούς.


Barbeque Η ετυμολογία της λέξης μέσα στο χρόνο

Π

αραδοσιακά η λέξη barbacoa σήμαινε ένα λάκκο στο έδαφος για ψήσιμο, συνήθως κατσικίσιου κρέατος. Περιλάμβανε επίσης ένα δοχείο κάτω από τη σχάρα έτσι ώστε οι χυμοί να μπορούν να κάνουν ένα πλούσιο ζωμό. Η διαδικασία μαγειρέματος διαρκούσε λίγες ώρες. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τόσο η λέξη όσο και η τεχνική μαγειρέματος μετανάστευσαν από την Καραϊβική και σε άλλες γλώσσες και πολιτισμούς, με τη λέξη (barbacoa) να μετακινείται από την Καραϊβική μέσω των ισπανικών και πορτογαλικών διαλέκτων στη γαλλική και αγγλική γλώσσα. Ενώ η τυπική σύγχρονη αγγλική ορθογραφία της λέξης είναι μπάρμπεκιου, οι τοπικές παραλλαγές ή συντομεύσεις του τύπου bar-bq, bbq, χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Στην νοτιοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, η λέξη μπάρμπεκιου, αναφέρεται σε ψητό χοιρινό, ενώ στα νοτιοδυτικά κράτη, χρησιμοποιείται όταν αναφέρονται στο μαγείρεμα του βοδινού κρέατος. Η ιστορία αναφέρει ότι όταν εγκαταστάθηκαν στην Καραϊβική γάλλοι άποικοι είδαν τους ιθαγενείς να μαγειρεύουν ολόκληρο το γουρούνι και το περιέγραψαν ως Barbe à que, που σημαίνει “από γένια σε ουρά“. Η γαλλική λέξη είναι επίσης μπάρμπεκιου και η εξήγηση της είναι “από τη γενειάδα μέχρι την ουρά“. Βέβαια, θεωρείται εσφαλμένη από τους περισσότερους γλωσσολόγους. Το μόνο θετικό είναι ότι βασίζεται σε παρόμοιο ήχο των λέξεων, και στοιχείων από τις folk-ετυμολογίες. Ένας άλλος ισχυρισμός διευκρινίζει ότι ο όρος BBQ προήλθε από τη στιγμή που τα χάνια στην Αμερική πρόσφεραν εκτός από ύπνο και μενού με ψητό κρέας και συνοδεία μπύρας. Εξ΄ου και το “Bar, μπύρα και Cues“. Σύμφωνα με αυτήν την ιστορία, η φράση αποτελεί τη συντομογραφία του BBCue, σε BBQ. Το μπάρμπεκιου ως λέξη, χρησιμοποιείται στις μέρες μας για να αναφερθούμε σε μια κοινωνική συγκέντρωση, όπου το φαγητό σερβίρεται, συνήθως σε εξωτερικούς χώρους νωρίς το απόγευμα και μάλιστα στην ΗΠΑ το αποκαλούν «cookouts». Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω της φτώχειας στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες το κυνήγι του αγριόχοιρου είχε αναχθεί σε κοινωνικό γεγονός αφού η οικογένεια που σκότωνε το θήραμα διοργάνωνε κάθε φορά ανοικτή συγκέντρωση για να το ψήσει και να το μοιραστεί με τους γείτονες. Έτσι στο Νότο, γεννήθηκε η ιδέα του «cook-outs» με την παραδοσιακή ψησταριά.

Οι περισσότεροι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η ρίζα της λέξης μπάρμπεκιου προέρχεται τελικά από την λέξη barabicu που εντοπίστηκε σε ινδιάνικους λαούς της Αμερικής, η οποία παραφράστηκε στη συνέχεια από τους ευρωπαίους αποίκους σε «barbacoa». H λέξη μεταφράζεται ως “λάκκος της ιερής φωτιάς“. Ο όρος περιγράφει μια σχάρα για το μαγείρεμα του κρέατος η οποία αποτελείται από μια ξύλινη πλατφόρμα που στηρίζεται σε μπαστούνια.

73


ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Σε ένα roof garden, όπως αυτό της εικόνας, μια γωνία αφιερωμένη στο bbq μπορεί να αποτελέσει έναν ευχάριστο και καλαίσθητο χώρο, αλλά και να χρησιμεύει και ως καθιστικό. Έτσι το εσωτερικό του σπίτιου προεκτείνεται στο εξωτερικό και ο κήπος στην ταράτσα γίνεται μια όαση στη μεγαλούπολη.

Σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει άνεση γύρω από την πισίνα ένα κιόσκι για bbq είναι η λύση που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο. Ο συνδυασμός μπάρμπεκιου και πισίνας έχει γίνει κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια για κήπους μονοκατοικίων.

74


Architectural Real Estate in Greece info@art-mag.gr / www.art-mag.gr

μβριο το Δεκέ ερα ιπτ στα περ

Τεύχος 2 • Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010-2011

Eξάμηνο Περιοδικό με Αγγελίες Ακινήτων Το Architectural Real Estate είναι ένα περιοδικό που παρουσιάζει εξοχικές μονοκατοικίες, βίλλες, συγκροτήματα κατοικιών, τουριστικά οικόπεδα, πολυτελή ξενοδοχεία, επαγγελματικά ακίνητα, καθώς και νησιά που τίθενται στην αγορά προς πώληση. Το περιοδικό μας θα σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό ακίνητο για την προσωπική σας ζωή όπως και για κάθε επαγγελματική σας επένδυση. Η απλότητα της κατασκευής αλλά και των μορφών των τμημάτων που αποτελούν ένα προκατασκευασμένο bbq μπορεί να συνδυαστεί με πολλές αρχιτεκτονικές λύσεις για το χώρο που το φιλοξενεί.

Η γωνία για το εξωτερικό τζάκι ακολουθώντας την κουλτούρα της βόρειας Αμερικής του σήμερα, κατέχει ξεχωριστή θέση στις μονοκατοικίες των προαστίων. Συχνά συνοδεύεται από κατασκευές όπως στέγαστρα, πατάρια και έπιπλα κήπου, που αποτελούν απαραίτητο χώρο για γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η ομάδα του Architectural Real Estate ταξιδεύει κάθε χρόνο σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Eλλάδας, για να δει να φωτογραφίσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες από τα ιδανικότερα ακίνητα, οικόπεδα και κατοικίες που τίθενται στη διάθεση του real estate. Οι επιλογές μας είναι θαυμάσιες. Πρόκειται για ξενοδοχεία και θέρετρα που χαρακτηρίζονται για την ποιότητα κατασκευής τους καθώς και οικόπεδα που διατίθενται σε πολύ καλές τιμές, σε περιοχές με δυναμική και σε σημεία με θέα και ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Έχουμε καταφέρει να διατηρούμε ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα πληροφόρησης για τις τελευταίες διαθέσιμες αγοραπωλησίες τις οποίες και σας παρουσιάζουμε μέσα από τις Illustration σελίδες μας. Το περιοδικό διανέμεται πανελλαδικά στα Κέντρα Τύπου και στα περίπτερα έχοντας τιράζ 20.000 τευχών και παραμένει στις προθήκες για διάστημα 3 με 4 μηνών. Τα τεύχη επίσης διανέμονται δωρεάν σε εκθέσεις που αφορούν τον κλάδο, ενώ προωθείται διαφημιστικά από έντυπα ευρείας κυκλοφορίας καθώς και τα περιοδικά του Ομίλου Zelios Group. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Architectural Real Estate είναι ότι ανήκει στην ομάδα του Zelios Group η οποία διαθέτει εκτός από τις ειδικές εκδόσεις, γραφείο real estate, κατασκευαστική εταιρεία αλλά και αρχιτεκτονικό γραφείο. Έτσι οι διαδικασίες αξιολόγησης των αγγελιών γίνονται με πιο αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια καθώς θεωρούμε αναγκαία την πολύπλευρη και λεπτομερή πληροφόρηση για την ευαίσθητη αγορά του κλάδου. 75


ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Η πολυχρηστικότητα ενός συνόλου bbq που αποτελείται από νεροχύτη, ψησταριά και πάγκο εργασίας είναι ανάλογη των σχετικών συμπαγών διαστάσεών του. Στη λύση της φωτό φαίνεται πως ακόμη και σε ένα ρετιρέ, καταλαμβάνει ουσιαστικά ελάχιστο χώρο, διατηρώντας ανέπαφη την εξωτερική βεράντα για να αξιοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Μια απλή μεταλλική κατασκευή και ένα τεντόπανο τοποθετημένα με το σωστό τρόπο, μπορούν κάλλιστα να μας δώσουν μια πολύ μοντέρνα προσέγγιση στο χώρο της ψησταριάς, την οποία θα απολαύσουμε σε κάθε γιορτή και σε όλες τις διακοπές μας.

76


77


ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Μια πλήρης κατασκευή εξωτερικού τζακιού - χτιστής ψησταριάς, περιέχει δύο πάγκους εργασίας, ένα παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, ψησταριά και νεροχύτη. Βλέπουμε ότι η όλη κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί με τρόπο λειτουργικό στην πίσω αυλή ενός μοντέρνου σπιτιού όπως αυτό της φωτό.

Αντίθετα η ίδια σύνθεση μπορεί να μεταμορφωθεί κυριολεκτικά ακόμη και στις πιο ιδιαίτερες μορφές αρχιτεκτονικής. Στην εικόνα φαίνεται πως μικρές στυλιστικές επεμβάσεις ενσωματώνουν τη σύνθεση bbq – φούρνος και πάγκοι εργασίας στο γνώριμο παραδοσιακό νησιώτικο στυλ των Κυκλάδων.

78


Μια ξύλινη πέργκολα όπως αυτή στη φωτό επάνω, μπορεί να έχει ύφος παραδοσιακό ή εξαιρετικά μοντέρνο. Η συγκεκριμένη χαρίζει στη γωνιά του bbq ξεχωριστή οπτική προσέγγιση.

Τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες το bbq θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για τη διασκέδαση και την εστίαση των πελατών. Αυτό προβάλλεται ιδιαίτερα στο μενού των διαφημιστικών φυλλαδιών των τουριστικών γραφείων.

79


ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Η γωνία του ΒΒQ μπορεί να είναι ένας λιτός χώρος ή μία ανεξάρτητη κατασκευή που να έχει το δικό της χαρακτήρα και χώρο στο σύνολο του κήπου. Ιδιαίτερα για εξοχικές κατοικίες που έχουν άφθονο χώρο, η γωνία αυτή μπορεί να έχει μεγάλες διαστάσεις και στέγαστρο που θα προφυλάσσει από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών.

Η χτιστή ψησταριά της εικόνας έχει κατασκευαστεί πάνω σε επίπεδο - βάση με πλακόστρωτο. Η πέργκολα είναι απλή μονόριχτη και στη μία της πλευρά πατάει σε τοίχο. Το στυλ συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακά με μοντέρνα που ενισχύεται από τα άνετα έπιπλα κήπου.

80


Καλαμοπλεκτική E Π Ε Ξ Ε Ρ ΓΑ Σ Ι Α Κ Α Λ Α Μ Ω Ν

Η ΚΑΛΑΜΟΠΛΕΚΤΙΚΗ έχει ΙΣΤΟΡΙΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ από το 1930. Ξεκίνησε από τη γιαγιά μας η οποία έφτιαχνε χειροποίητες καλαμωτές για ίσκιο, την ανέλαβε ο πατέρας μας Δ. Λυσανδρόπουλος και στη συνέχεια εμείς Ν. - Δ. Αφοί Λυσανδρόπουλοι. Μέσα στα χρόνια, έχοντας τη γνώση και την εμπειρία, καταφέραμε να βελτιώσουμε την τεχνική μας προσφέροντας προϊόντα καλαίσθητα, κομψά, με αντοχή στις καιρικές συνθήκες και μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που προσπαθεί διαρκώς με μεράκι και επαγγελματισμό να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην ελληνική και διεθνή αγορά. Στην προσπάθεια αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο το «νέο αίμα» της οικογένειας. Συνεργάζεται με αρχιτέκτονες , τεχνικές εταιρείες και μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαγωγών διαθέτοντας τα προϊόντα της στην αγορά της Ευρώπης και της Κύπρου. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις οκτώ στρεμμάτων στο 44ο χλμ. Πατρών – Πύργου του Νομού Ηλείας, στις οποίες φυλάσσεται και επεξεργάζεται το υλικό.

AΦΟΙ ΛΥΣΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. Κεντρικά: 44ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου Τηλ: 26230 73453-71668 Υποκατάστημα: Καραμανλή, θέση Αγριλέζα, Αχαρνές Αττικής Τηλ: 210 2446268


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΙΚΡΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΜΙΚΡΗ ΑΠΛΗ ή ΜΕ ΚΟΧΛΙΑ

1,07m

0,80m

2,08m

ΜΕΣΑΙΑ ΑΠΛΗ ή ΜΕ ΚΟΧΛΙΑ

1,30m

0,80m

2,08m

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΛΗ ή ΜΕ ΚΟΧΛΙΑ

1,53m

0,80m

2,08m

ΔΙΠΛΗ ΑΠΛΗ ή ΜΕ ΚΟΧΛΙΑ

1,53m

0,94m

2,08m

GRANTE ΑΠΛΗ ή ΜΕ ΚΟΧΛΙΑ

1,75m

0,94m

2,08m

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΕΤ

3,30m

0,82m

2,08m

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ

1,97m

0,82m

2,08m

EΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΕΤ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΕΤ

1,36m

0,48m

0,56m

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΟΛΙ

1,36m

0,48m

0,56m

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣ ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

ΠΑΓΚΟΣ ΝΕΡΟΧΥΤΗΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ

1,13m

0,78m

0,78m

ΔΙΠΛΗΣ

1,13m

0,94m

0,78m

ΠΑΓΚΟΣ AΠΛΟΣ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

MEΓΑΛΟΣ ΠΙΣΤΟΛΙ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

ΠΑΓΚΟΣ MEΓΑΛΟΣ ΠΙΣΤΟΛΙ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

82

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

1,82m

0,82m

0,78m


ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΖΕΛ BEF HOME

ΦΟΥΡΝΟΙ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MEΓΑΛΟΣ

1,30m

1,20m

0,65m

ΜΙΚΡΟΣ

1,15m

1,00m

0,60m

ΜΙΝΙ

0,85m

0,70m

0,50m

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ

1,90m

1,70m

0,95m

EΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΦΟΥΡΝΟΣ AΠΛΟΣ

ΦΟΥΡΝΟΣ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

MEΓΑΛΟΣ

1,00m

1,00m

0,50m

ΜΙΚΡΟΣ

0,85m

0,85m

0,45m

ΜΙΝΙ

0,60m

0,60m

0,35m

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ

1,75m

1,45m

0,70m

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΩΝ

ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΙΣΤΟΛΙ και ΒΑΣΗ

ΒΑΣΗ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΙΝΗ

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

ΒΑΣΗ ΦΟΥΡΝΟΥ

1,25m

1,35m

0,9m

ΒΑΣΗ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΙΝΗ

1,20m

1,30m

0,90m

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

0,95

0,95

0,70

0,70

PREMIUM 100

MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

PREMIUM 100

0,93m

1,35m

2,30m

DOMO 80

0,86m

1,15m

2,30m

EΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΒΑΘΟΣ

ΥΨΟΣ

PREMIUM 100

0,53m

1,00m

0,34m

DOMO 80

0,47m

0,80m

0,34m

DOMO 80

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

83


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τα εξωτερικά τζάκια - ψησταριές χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για μαγείρεμα στο ύπαιθρο. Μια τέτοια ψησταριά αποτελεί πάντοτε μια πρόσθετη αξία και συμπληρώνει ακόμη και αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο της πολυτελούς κατοικίας.

Κάθε φορά που τοποθετείται μια χτιστή ψησταριά στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας, πρέπει για λόγους ασφαλείας να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον έξι μέτρων από τα πλησιέστερα κατακόρυφα στοιχεία, όπως κάποιο δέντρο ή τους εξωτερικούς τοίχους της. Γι’ αυτό οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν να διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη γωνία της αυλής για το bbq.

84


περιοδικό με άποψη

Ένας οδηγός για τον ξενοδόχο, τον κατασκευαστή, τον ταξιδιώτη

παρουσιάσεις ξενοδοχείων

αποδράσεις σε όμορφα

ΦΟΡΕΙ ΚΥΚΛΟ ΤΕΡΑ ΡΙΠ ΣΤΑ ΠΕ

μέρη της Ελλάδας Κατασκευαστικές

προτάσεις

εξοπλισμός ξενοδοχείων Μια πλήρως εξοπλισμένη χτιστή ψησταριά συνιστάται για τις εξοχικές κατοικίες. Είναι δυνατόν μάλιστα να ανταποκρίνεται ακόμα και σε τρεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος: στη σχάρα, στη σούβλα και σε μαντεμένια ή πέτρινη πλάκα. Απαραίτητα είναι ο νεροχύτης και ο πάγκος ώστε να υπάρχει λειτουργικότητα και υγιεινή στο χώρο. Επιπλέον, οι μοντέρνες ψησταριές διαθέτουν έτοιμο ηλεκτρικό κύκλωμα προκειμένουν να συδυάζουν το ψήσιμο στη σούβλα με κατάλληλα μοτέρ.

Το περιοδικό ART&TRAVEL είναι μια ενδιαφέρουσα σε ύλη έκδοση που αποτελεί μοντέρνο παράθυρο ενημέρωσης στο χώρο της αρχιτεκτονικής, της διακόσμησης, της τέχνης του ταξιδιού και του ευζην. Το περιοδικό το οποίο εκδίδεται δύο φορές το χρόνο με τιράζ στα 10.000 αντίτυπα, αποτελεί εκδοτικό εγχείρημα της εκδοτικής εταιρείας artz της ΖΕΛΙΟΣ GROUP. Έξυπνο πρακτικό ενημερωμένο για ότι νέο κυκλοφορεί το περιοδικό περιέχει παρουσιάσεις αρχιτεκτονικών λύσεωνκαινοτομιών και τεχνολογιών. Στα αφιερώματα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς άρθρα που αφορούν στην κλασική κατασκευή- την προκατασκευή – και την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και κατασκευή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το κοινό έχουν άρθρα που αφορούν τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και λύσεις για το μπάνιο, το σαλόνι, το καθιστικό και τον κήπο. Άλλες παρουσιάσεις αφορούν τον επαγγελματικό εξοπλισμό για χώρους εστίασης και ξενοδοχεία, παρουσιάσεις ξενοδοχειακών μονάδων από όλη την Ελλάδα, περιοχών και αξιοθέατων που αποτελούν γνωστούς και άγνωστους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

info@art-mag.gr / w w w . a r t - m a g . g r85


Υπεύθυνος Πωλήσεων: ΠΕΛΕΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Τ: 210 8224150

F: 210 8227150

E: alphapek@otenet.gr


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕ-


Μοντέρνο Σχέδιο


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Mοντέρνο στυλ: όταν το αστικό περιβάλλον είναι πηγή έμπνευσης

Ο

Το μοντέρνο στυλ προσαρμόζεται τέλεια στις τάσεις της σύγχρονης εσωτερικής διακόσμησης η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από την απλότητα.

σχεδιασμός της εστίας βασίζεται στην λιτή πρακτική και λειτουργική εφαρμογή, η οποία συχνά περιορίζεται στη χρήση των βασικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει, πως στην επιλογή των υλικών υπάρχει μια πλήρης ελευθερία καθώς το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται στο μεγαλύτερο μέρος του από την μορφολογική σύνθεση που θέλει να δώσει ο κάθε διακοσμητής. Στις προτιμήσεις κυριαρχεί το σοβάτισμα με γύψο και στόκο, μια πρακτική που εφαρμόζεται στα εντοιχισμένα τζάκια καθώς ευνοεί την ευελιξία αυτών των συνθέσεων. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστα τα τζάκια, έχουν συχνά στα πλευρά τους εσοχές ράφια ή ντουλάπια, στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ή να εκτεθούν βιβλία, ηχοσυστήματα ή διάφορα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Μινιμάλ αισθητική Η ροπή στο σύγχρονο μινιμαλισμό πέρασε σταδιακά και στο σχεδιασμό των τζακιών. Το πρωτότυπο του μίνιμαλ τζακιού μπορεί να είναι αυτό που παραθέτει ως μοναδικό εμφανές στοιχείο την εστία του τζακιού, η οποία συνοδεύεται από ένα καθαρό παιχνίδι γνήσιων όγκων -όσο το δυνατόνπιο απλοποιημένο. Οι δε όγκοι καταφέρνουν να κρύβουν περίτεχνα τον εσωτερικό μηχανισμό λειτουργίας της εστίας.

Μάξιμαλ αισθητική Μια άλλη τάση της μόδας στα τζάκια ακούει στο όνομα μαξιμαλισμός. Ο σχεδιασμός αυτός όσον αφορά στα τζάκια μεταφράζεται σε κλασικά σχέδια με επανεπεξεργασία που προτείνονται με μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας. Η έμπνευση προέρχεται από περιβάλλοντα τα οποία είναι διακοσμημένα με πολλά αντικείμενα διαφόρων προελεύσεων. 90


Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι αισθητικές τάσεις έχουν ακολουθήσει παρόμοιους δρόμους με αυτούς που προαναφέραμε. Τα τζάκια συνεχίζουν να προσαρμόζονται σε ετερόκλυτα στυλ και παράγονται σε όλα τα διαθέσιμα υλικά με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευής. Η βιομηχανική πρόοδος στον τομέα των τζακιών επέτρεψε την εμφάνιση ποικίλων τεχνικών λύσεων οι οποίες συνήθως αφορούν τον τρόπο καύσης. Κατ’ επέκταση τα τζάκια υγραερίου φαίνεται να διευκολύνουν την επιλογή ακόμη και των πιο απαιτητικών σχεδιάσεων.

κιών τύπου λοφτ των οποίων η καταγωγή φτάνει στις βιομηχανικές αποθήκες που μετατράπηκαν σε κατοικήσιμους χώρους. Η βιομηχανική αισθητική του λοφτ είναι πηγή έμπνευσης για το αστικό στυλ στα τζάκια. Η τραχεία επιφάνεια των εμφανών υλικών, όπως το τούβλο, το τσιμέντο ή το σίδερο, αποτελούν τις πλέον συναπαντώμενες λύσεις στα πιο αντιπροσωπευτικά μοντέλα αυτού του είδους, άλλοτε με περισσότερο κι άλλοτε με λιγότερο σοφιστικέ στυλ.

Τα υλικά της αστικής αισθητικής Μάλιστα οι τελευταίες τάσεις στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων, διαλέγουν για την επένδυση υλικά όπως η γυαλισμένη πέτρα ή το μάρμαρο προκειμένου να δώσουν νέες εκδοχές στην χρήση και στην αισθητική. Κάποιες φορές ακολουθούνται άλλοι συνδυασμοί υλικών, με μέταλλο και πέτρα. Τα μέταλλα εξάλλου (χυτοσίδηρος, ανοξείδωτο ατσάλι και χαλκός) είναι από τα κυρίαρχα υλικά στην παραγωγή τζακιών. Ο χυτοσίδηρος για παράδειγμα ενδείκνυνται στην αγορά ως το καταλληλότερο για την κατασκευή τζακιών Monoblok που πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου από αυτό.

Το αστικό περιβάλλον πηγή έμπνευσης Το περιβάλλον της πόλης έγινε μια πηγή έμπνευσης για την αισθητική των τζακιών. Ο επαναπροσδιορισμός της «παραδοσιακής οικίας» επέφερε τη διάδοση των κατοι-

91


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS

ΚΛΑΣΙΚΟ 100

TZAKIA ENEPΓEIAKA AEPOΘEPMA MANTEMENIA

ΔΙΦΑΤΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ 85

ΚΛΑΣΙΚΟ 85

ΔΙΦΑΤΣΟ ΔΕΞΙ 85

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 85

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ EKΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΤΕΡ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

KΛAΣΣIKO 100-85

ΔIΦATΣO 85 APIΣTEPO-ΔEΞI

ΠOΛYΓΩNO 85

%

75

75

75

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΚΑΥΣΗΣ

kW

20,94

20,94

20,94

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

kW

15,5

15,5

15,5

OΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ

m /ώρα

870

870

870

KΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΩΝ

kg/ώρα

4,8

4,8

4,8

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

3

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΩΡΟΥ

m

320

320

320

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

cm

25

25

25

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΞΟΔΩΝ ΖΕΣΤΟΥ ΑΕΡΑ

cm

14

14

14

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ (2)

cm

14

14

14

3

ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

cm

100-150

100-150

100-150

BΑΡΟΣ

kgr

270-234

243

229

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

92


ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS

ΚΛΑΣΙΚΟ 63

TZAKIA ENEPΓEIAKA AEPOΘEPMA MANTEMENIA

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 63

ΔΙΦΑΤΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ 74

ΚΛΑΣΙΚΟ 70

ΔΙΦΑΤΣΟ ΔΕΞΙ 74

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ EKΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΤΕΡ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

%

KΛAΣIKO 63

ΚΛΑΣΙΚΟ 70

ΔIΦATΣO 74 (ΑΡΙΣΤ - ΔΕΞΙ)

ΠOΛYΓΩNO 63

75

74,5

74,5

75

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΚΑΥΣΗΣ

kW

17,50

19,20

19,20

17,50

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

kW

13,00

14

14

13,00

OΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ

m3/ώρα

870

870

870

870

KΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΩΝ

kg/ώρα

4,00

4,00

4,00

4,00

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΩΡΟΥ

m3

305

305

305

305

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

cm

20

20

20

20

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΞΟΔΩΝ ΖΕΣΤΟΥ ΑΕΡΑ

cm

14

14

14

14

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ (2)

cm

14

14

14

14

ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

cm

100-150

100-150

100-150

100-150

BΑΡΟΣ

kgr

165

190

190

165

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

93


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ 93 ΙΣΙΟ

TZAKIA ENEPΓEIAKA AEPOΘEPMA MANTEMENIA

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ ΔΙΠΛΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΨΗΛΟ ΚΛΑΣΙΚΟ 63

ΨΗΛΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ 63

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ EKΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΤΕΡ ΑΕΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ

ΨΗΛΟ ΚΛΑΣΙΚΟ 63

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

%

73

75

75

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΚΑΥΣΗΣ

kW

20,70

17,50

17,50

kW

15,00

13,00

13,00

OΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ

m3/ώρα

400

870

870

KΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΩΝ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

kg/ώρα

4,3

4,00

4,00

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΩΡΟΥ

m3

220

305

305

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

cm

25

20

20

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΞΟΔΩΝ ΖΕΣΤΟΥ ΑΕΡΑ

cm

14

14

14

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ (2)

cm

10

14

14

ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

cm

100-150

100-150

100-150

BΑΡΟΣ

kgr

250

185

210

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

94

ΨΗΛΟ ΠOΛYΓΩNO 63


ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS

ENEPΓEIAKΗ ΚΑΣΕΤΑ 74

ΚΑΣΕΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ 74 ΔΙΦΑΤΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

ΚΑΣΕΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ 74

ΚΑΣΕΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ 74 ΔΙΦΑΤΣΟ ΔΕΞΙ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ EKΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΤΕΡ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 80 ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 80

%

78

75

kW-Kcal/h

16,7-14.433

26,0-22.500

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

kW-Kcal/h

13,00-11.180

19,5-16.800

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

kW-Kcal/h

-

8,5-7.300

ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΚΑΥΣΗΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

%

-

45

OΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ

m3/ώρα

200

-

KΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΩΝ

kg/ώρα

3/5

6,00

m3

280

305

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΞΑΣΚΟΥΜΕΝΗ ΠΙΕΣΗ

bar

-

3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΕΒΗΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ

λίτρα

-

75

8λίτρα/λεπτό

-

Μέγ. Θερμ. 42

Φ

-

1”

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΩΛΗΝΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

KAΣΕΤΑ

ΣΩΛΗΝΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Φ

-

3/4”

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

cm

20

22

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΞΟΔΩΝ ΖΕΣΤΟΥ ΑΕΡΑ

cm

14

-

ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

cm

200

300

ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ

W

17+17

-

BΑΡΟΣ

kgr

125

209,5

ΡYΘMIZOMENO ΠOΔI ΠEPΣIΔA PYΘMIΣHΣ AEPA KAYΣHΣ ΣTAXTOΘHKH - TEΦPOΔOXOΣ EIΣAΓΩΓH NEPOY BAΛBIΔA EΞAΓΩΓHΣ NEPOY (ZEΣTO) EΣΩTEPIKO AΠO ATΣAΛI METAKAYΣH

8. ENAΛΛAKTHΣ ΘEPMOTHTAΣ 9. ΣΠIPAΛ XAΛKOY TOY ENAΛΛAKTH ΘEPMOTHTAΣ 10. EΞOΔOΣ NEPOY ENAΛΛAKTH (ZEΣTO) 11. EIΣOΔOΣ NEPOY ENAΛAKTH (KPYO) 12. EIΣAΓΩΓH AIΣΘHTHPΩN ΛEITOYPΓIAΣ 13. PAΓA KYΛHΣHΣ ΠOPTAΣ

ο

14. KATOΠTPA ΦΛOΓAΣ 15. ΣΩΛHNΩΣEIΣ AΣΦAΛEIAΣ 16. AYTOMATO ΠOPTAKI 17. EΛATHPIO EΠIBPAΔYNΣHΣ ΠOPTAΣ 18. POYΛEMAN ΣTHPIΞHΣ AΞONA ΠOPTAΣ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ PIROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

95


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση PIROS CERVINO για τζάκι PIROS ΠΟΛΥΓΩΝΟ 63

Επένδυση PIROS ΜONTEVECCHIA για τζάκι PIROS ΚΛΑΣΙΚΟ 85

O όγκος του τζακιού της φωτό, χωρίζεται οπτικά στο ανώτερο τμήμα από κατασκευή γυψοσανίδας και στο κατώτερο από φυσικά υλικά: το ξύλο και τη λαξευτή πέτρα. Η έντονη αντίθεση που παρουσιάζει το λαχανί κέλυφος της καπνοδόχου σε σχέση με τον μπορντό τοίχο του βάθους, αμβλύνεται από τους απαλούς γεώδεις τόνους της πέτρας της επένδυσης.

Ο ιδιοκτήτης θέλει να τονίσει την ύπαρξη του τζακιού στο χώρο κατασκευάζοντας μια λιτή τετραγωνισμένη επένδυση από φυσική πέτρα. Αυτό επιτυγχάνεται εντοιχίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής εστίας. Η δε ξύλινη ποδιά διαχωρίζει το τζάκι από τον υπόλοιπο χώρο.

Αποτελώντας μεταγενέστερη προσθήκη στο δωμάτιο το ενεργειακό τζάκι της εικόνας, κρύβεται επιμελώς σε μια κατασκευή από γυψοσανίδα. Το άνοιγμα της εστίας του όμως, τονίζεται ιδιαίτερα από την επένδυση σε γκρι ασβεστόλιθο και το κλασικό σχεδιασμό που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές. Επένδυση PIROS EVEREST για τζάκι PIROS KΛΑΣΙΚΟ 85

Το δίφατσο ενεργειακό τζάκι διακρίνεται από τις μικρές του διαστάσεις. Μεγάλο μέρος της επένδυσής του είναι βαμμένο στο ίδιο χρώμα των περιμετρικών τοίχων και η μόνη του διαφοροποίηση είναι η λευκή του βάση. Επένδυση PIROS GOURMAYEUR για τζάκι PIROS ΔΙΦΑΤΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ή ΔΕΞΙ

96


Επένδυση PIROS ELEGANCE για τζάκι PIROS ΚΛΑΣΙΚΟ 85

Τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο το τζάκι της φωτό, έχει διαμορφωθεί με έξυπνο τρόπο. Το κατώτερο τμήμα του αποτελούμενο από μάρμαρο σε σχήμα “Π”, διαθέτει ράφια και αποθηκευτικούς χώρους. Στο πάνω μέρος της κατασκευής διακρίνουμε ένα διπλό “Π” που εξωτερικά αποτελείται από καφέ χαλαζία, ενώ εσωτερικά είναι μια κλασική λευκή κορνίζα από τεχνητό μάρμαρο.’Ετσι δημιουργείται η εσοχή τοποθέτησης της εστίας.

Συχνά στα ενεργειακά τζάκια που εντοιχίζονται, η πλέον εύκολη και μοντέρνα λύση, είναι αυτή της προκατασκευασμένης μεταλλικής κορνίζας. Εδώ το τζάκι αποτελείται από 4 στοιχεία τα οποία διατάσσονται περιμετρικά και έχουν σφυρηλατημένη υφή σε σκούρα απόχρωση. Ανάμεσά τους, βρίσκεται λεπτό λιστέλο από ανοξείδωτο ατσάλι. Επένδυση ADRESIA για τζάκι ΚΛΑΣΙΚΟ 63-85

Ο τοίχος με μεταλλική επένδυση βαμμένος, με τεχνοτροπία στο χρώμα της σκουριάς τονίζεται ιδιαίτερα από την κορνίζα σε καφέ-κίτρινο γρανίτη. Οι ευθείες γραμμές του “Π” διακόπτονται από τις καμπύλες της ποδιάς και του τμήματος κάτω από την εστία. (αριστερά) Η λεία πράσινη επιφάνεια του τοίχου φιλοξενεί την προκατασκευασμένη επένδυση από μεταλλικά στοιχεία. Το ανοξείδωτο “Γ” έρχεται σε αντίθεση με την μεταλλική κορνίζα-πλαίσιο, στα χρώματα της σκουριάς, και δίνει την συνολική αίσθηση ενός παζλ. (δεξιά)

Επένδυση NUOVO IMPERO για τζάκι ΚΛΑΣΙΚΟ 85

Επένδυση IRON TWO για τζάκι ΚΛΑΣΙΚΟ 70

97


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η μεταλλική επένδυση της εικόνας δίνει ένα μοναδικό industrial τόνο στο μοντέρνο καθιστικό που τοποθετήθηκε. Χωρισμένη σε οριζόντια στοιχεία που έχουν ύψος όσο αυτό της ενεργειακής εστίας, δημιουργούν ένα συνολικό όγκο που αποτελεί σημείο αναφοράς στο σύνολο του χώρου. Επένδυση MODULO για τζάκι ΚΛΑΣΙΚΟ 70

Οι μικρές διαστάσεις της εστίας επιτρέπουν την απόλυτη ενσωμάτωση της συσκευής στο καθιστικό. Η εστία έχοντας για πλαίσιο μια λιτή τετράγωνη κορνίζα, ανακατεύεται ευχάριστα με τους μικρούς πίνακες της διακόσμησης αποτελώντας και αυτή ένα ζωντανό πίνακα. Επένδυση QUADRO για τζάκι ΚΛΑΣΙΚΟ 63-70-85

Ο έκδηλα προκατασκευασμένος χαρακτήρας στη φωτό αμβλύνεται από το παιχνίδι των δύο όγκων σχήματος “Γ” που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά. Εδώ έχει επιτευχθεί ένα καθαρά λειτουργικό αποτέλεσμα με μια στερεή αισθητική γραμμή. Επένδυση RIFLESSO για τζάκι ΔΙΦΑΤΣΟ 85 ΔΕΞΙ - ΑΡΙΣΤΕΡΟ

98


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME

TZAKIA ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ENEPΓEIAKA ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ

ΚΛΑΣΙΚΟ 70

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΣTΡΟΓΓΥΛΟ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

ΚΛΑΣΙΚΟ 70 ΑΝΟΙΓ. και ΣΥΡΟΜ. ΠΟΡΤΑ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 70 ΑΝΟΙΓ. και ΣΥΡΟΜ. ΠΟΡΤΑ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 70 ΑΝΟΙΓ. και ΣΥΡΟΜ. ΠΟΡΤΑ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΠΛΑΤΟΣ

ΥΨΟΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ

ΒΑΡΟΣ

0,75m / 0,70m

0,43m

1,13m / 0,67m

10kw

170kg

KΛΑΣΙΚΟ 70 ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

0,70m

0,43m

0,67m

10kw

116kg

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 70 ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

0,78m - 0,70m

0,44m

1,20m / 0,67m

10kw

182kg

0,70m

0,44m

0,67m

10kw

125kg

0,78m / 0,70m

0,43m

1,20m / 0,67m

10kw

182kg

0,70m

0,43m

0,67m

10kw

125kg

KΛΑΣΙΚΟ 70 ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 70 ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 70 ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 70 ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

100


ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME

TZAKIA ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ENEPΓEIAKA ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ 71

ΤΡΙΦΑΤΣΟ 71

ΔΙΦΑΤΣΟ 71 ΔΕΞΙ ή ΑΡΙΣΤΕΡΟ

ΚΑΔΡΟ 52

KAΛΟΡΙΦΕΡ 75

KAΛΟΡΙΦΕΡ 70

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ 105

ΤΖΑΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΛΥMΜΑ

EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ MHKOΣ

ΠΛΑΤΟΣ

ΥΨΟΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ

ΒΑΡΟΣ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ 71

0,73m / 0,71m

0,46m

0,70m

13kw

110kg

ΤΡΙΦΑΤΣΟ 71

0,74m / 0,71m

0,43m

0,70m

13kw

140kg

ΔΙΦΑΤΣΟ 71 ΔΕΞΙ ή ΑΡΙΣΤΕΡΟ

0,73m / 0,71m

0,44m

0,70m

13kw

135kg

0,52m

0,45m / 0,41m

0,68m

6kw

103kg

ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 75

0,80m / 0,75m

0,68m

1,30m

7 / 15kw

195kg

ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ 70

0,75m / 0,70m

0,45m

0,70m

6 / 9,5kw

130kg

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟ 105

1,20m / 1,05m

0,55m

1,10m

14kw

265kg

ΚΑΔΡΟ 52 ΠΟΡΤΑ

ΤΖΑΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΛΥΜΜΑ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

101


MOΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME

ΚΛΑΣΙΚΟ 52 ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΡΑΝΙΤΗ

TZAKIA ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ENEPΓEIAKA EΠΕΝΔΥΜΕΝΑ

ΚΛΑΣΙΚΟ 70 ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΡΑΝΙΤΗ

ΚΛΑΣΙΚΟ 52 ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΡΑΝΙΤΗ

H εύκολη λύση σε οποιοδήποτε χώρο. Μετακινείται εύκολα μετά από χρόνια. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται τα κτισίματα. ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ BEF HOME ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

102


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ STEKO

ΚΛΑΣΙΚΟ 75 ΑΠΛΟ

ΚΛΑΣΙΚΟ 85 ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

TZAKIA ENEPΓEIAKA AEPOΘEPMA ΑΠΛΑ

ΔΙΦΑΤΣΟ 75 ΑΠΛΟ ΔΕΞΙ / ΑΡΙΣΤΕΡΟ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 75 ΑΠΛΟ

ΔΙΦΑΤΣΟ ΔΕΞΙ / ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

ΤΡΙΦΑΤΣΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΒΑΡΟΣ

ΔΙΑΤΟΜΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

KΛΑΣΙΚΟ 75 ΑΠΛΟ

Π 0,79 Χ Β 0,51 Χ Υ 1,40

140kg

Φ200

14kw

ΔΙΦΑΤΣΟ 75 ΑΠΛΟ ΔΕΞΙ - ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Π 0,79 Χ Β 0,52 Χ Υ 1,38

140kg

Φ200

14kw

ΠΟΛΥΓΩΝΟ 75 ΑΠΛΟ

Π 0,79 Χ Β 0,50 Χ Υ 1,40

140kg

Φ200

14kw

ΚΛΑΣΙΚΟ 85 ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Π 0,88 Χ Β 0,63 Χ Υ 1,35

200kg

Φ200

12kw - 16kw

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Π 0,94 Χ Β 0,70 Χ Υ 1,41

220kg

Φ200

12kw - 16kw

ΔΙΦΑΤΣΟ ΔΕΞΙ - ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Π 0,86 Χ Β 0,70 Χ Υ 1,39

260kg

Φ200

12kw - 16kw

ΤΡΙΦΑΤΣΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

Π 0,88 Χ Β 0,66 Χ Υ 1,38

200kg

Φ200

12kw - 16kw

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ STEKO ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

104


ΠOΛYXΩPOΣ EKΔHΛΩΣEΩN ΓΑΜΟΣ Ι ΒΑΠΤΙΣΗ Ι ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι ETAIPIKA ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ι TABEPNA Ι WINE BAR - CAFÉ

11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου, Κάτω Καλαβρούζα Χάλκειας, Τ.Κ. 30014 Τηλ: 26340 45056, Fax: 26340 45055

www.elaionaszeliou.gr

χαλάρωση...


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στη φωτό, το διαμπερές τζάκι είναι μια έξυπνη λύση ώστε με μια συσκευή να έχουμε τζάκι και θέρμανση σε δύο χώρους. Συνήθως τέτοιου είδους τζάκια αποτελούν και το κατασκευαστικό διάφραγμα που χωρίζει την τραπεζαρία από το καθιστικό ή το καθιστικό από το γραφείο. Το τζάκι της εικόνας χρησιμοποιεί απλά υλικά επένδυσης για να επιβάλλει την ταυτότητά του στο χώρο.

Συνδυάζοντας ανάμεικτες φόρμες με γραμμή που εναλάσσεται από ευθεία σε καμπύλη, ένα γωνιακό ενεργειακό τζάκι μπορεί να ταιριάξει με οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο.

106


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο του σπιτιού το τζάκι κρύβει ουσιαστικά την κολώνα της κατασκευής και παράλληλα γίνεται ένα λειτουργικό στοιχείο για τον χώρο του καθιστικού. Η επένδυσή του από πλακάκι στα χρώματα του δαπέδου ενισχύει την κεντρικότητα της κατασκευής.

Πολλές φορές προκατασκευασμένες κορνίζες που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου. Συνήθως γίνονται ελάχιστες αλλαγές όπως για παράδειγμα στο τζάκι της εικόνας, όπου βλέπουμε πώς η ποδιά της εστίας ευθυγραμμίζεται με το παραγώνι.

Ο λευκός όγκος της κατασκευής του τζακιού είναι τοποθετημένος έκκεντρα σε σχέση με τη βάση του. Η ποδιά από μπεζ γρανίτη, ενισχύει το διαχωρισμό της βάσης ενώ το τετραγωνισμένο ξύλο στο πάνω μέρος της εστίας, τονίζει το άνοιγμα του δίφατσου τζακιού.

108


Το μίνιμαλ τζάκι της εικόνας διακρίνεται από το επάνω τμήμα του που περιέχει το μηχανισμό ανύψωσης του τρίφατσου κρυστάλλου. Το κάτω τμήμα του τζακιού σε μαύρο χρώμα τονίζεται από τον πάγκο- ποδιά σε τεχνητό μάρμαρο μαύρης απόχρωσης. Το τελικό αποτέλεσμα ενισχύεται ιδιαίτερα όταν η συρόμενη πόρτα ανέβει προς τα πάνω δίνοντας την αίσθηση του μετέωρου στον όγκο της καμινάδας.

Ένας μοντέρνος όγκος έχει δημιουργηθεί και περικλείει το δίφατσο της φωτό. Στα δεξιά έχει διαμορφωθεί μια κόγχη με κρυφό φωτισμό και γυάλινα ράφια ενώ η βάση του τζακιού κατασκευασμένη από χαλαζία, κόβει τον κύριο όγκο και σπάει την μονοτονία της απόχρωσης σε τόνους του γκρι.

109


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το κεντρικά τοποθετημένο τζάκι με φόντο ένα γκρι τοίχο του καθιστικού διακρίνεται από την κατασκευή σε κομμάτια τσιμέντου λευκού χρώματος που δίνουν την αίσθηση σχηματισμού μιας πύλης. Το τμήμα που περιέχει την καμινάδα και τον μηχανισμό ανύψωσης της πόρτας, έχει κρυφτεί επιμελώς από κυλινδρικό μεταλλικό στοιχείο σε διάφορους τόνους και αποχρώσεις του μετάλλου, τονίζοντας εξαιρετικά το μοντέρνο αποτέλεσμα.

Τοποθετημένο σε σχετικά γωνιακή θέση το ενεργειακό τζάκι της φωτό, χρησιμοποιεί μια κυλινδρική επένδυση από γυψοσανίδα που επιβάλλεται με τον όγκο της στο χώρο. Η μονοτονία του όγκου διακόπτεται από το εγκάρσιο «κόψιμο» στο μέσο της εστίας αλλά και την τετραγωνισμένη ποδιά από κίτρινο μάρμαρο, τοποθετημένη με τρόπο διαμήκη.

Το στρογγυλό τζάκι διακρίνεται από την τοποθέτησή του στη γωνιά του χώρου. Οι κυλινδρικές κατασκευές από γυψοσανίδα έχουν φινίρισμα με stucco veneziano προσφέροντας μεγάλη χρωματική αντίθεση και χαρακτήρα στην γωνία.

110


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ SPARTHERM

VARIA 90

VARIA 100

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 1.02 X B 0.60 X Y 1.22

BAPOΣ

240 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

Φ 200

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 1.15 X B 0.50 X Y 1.31

BAPOΣ

350 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

12 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

11 kw (MEΓIΣTO)

320 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

300 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

VARIA ΔΙΦΑΤΣΟ 100 ΑΡΙΣΤΕΡΟ ή ΔΕΞΙ

VARIA 120

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 1.06 X B 0.51 X Y 1.44 280 KIΛA Φ 200

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 1.41 X B 0.49 X Y 1.41 370 KIΛA Φ 250

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

11 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

13 kw (MEΓIΣTO)

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

300 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

350 KYBIKA

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ SPARTHERM ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

112

Φ 250


ΠΡΟΪΟΝΤΑ SPARTHERM

VARIA ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ 90

VARIA ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 100

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 1.02 X B 0.60 X Y 1.24

BAPOΣ

325 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 250

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 1.18 X B 0.55 X Y 1.35

BAPOΣ

350 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 250

11 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

11 kw (MEΓIΣTO)

300 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

300 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

ARTE U-70 / ARTE U-90

ARTE ΔΙΦΑΤΣΟ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π1.02XB0.54XY1.42

Π1.02XB0.54XY1.42

300 KIΛA

340 KIΛA

Φ 200

Φ 200

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

11 kw (MEΓIΣTO)

13 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

11 kw (MEΓIΣTO)

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

300 KYBIKA

350 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

300 KYBIKA

BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 1.00 X B 0.58 X Y 1.68 340 KIΛA Φ 250

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ SPARTHERM ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

113


114

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ


Το τζάκι μπορεί να είναι ένα στοιχείο με έντονο χαρακτήρα που να κυριαρχεί στο χώρο αλλά μπορεί να διαθέτει και μια διακριτικότερη παρουσία ιδιαίτερα σε ένα μοντέρνο περιβάλλον όπως της φωτό. Στην εικόνα αποτελεί απλώς ένα ορθογώνιο σκούρο στοιχείο μέσα σε ένα λευκό τοίχο.

115


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ 116

Η μοντέρνα επένδυση της κατασκευής με ελαφρές καμπύλες τονίζεται ιδιαίτερα από την εμφανή ανοξείδωτη καμινάδα της συσκευής. Το όλο σύνολο έρχεται σε μια ευχάριστη αντίθεση με τον τοίχο που χαρακτηρίζεται από ξύλινη επένδυση με οριζόντια τοποθετημένα στοιχεία.


ς ι ε σ ύ δ ν Επε

οικονομία & αισθητική Οι επενδύσεις του περιοδικού με τo όνομα “Επένδυση PIROS CERVINO*” και “Τζάκι PIROS ΠΟΛΥΓΩΝΟ 63*”, διατίθονται από όλους τους αντιπροσώπους της ΘΕΡΜΟΖΕΛ στην Ελλάδα * CERVINO: κωδικός επένδυσης * ΠΟΛΥΓΩΝΟ 63: εστία που ταιριάζει στην επένδυση


118

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ


Ο όγκος της κατασκευής σπάει σε τρία τμήματα: στην μεταλλική βάση, στο κουβούκλιο της εστίας από σκουρόχρωμο τούβλο και στο λευκό ανώτερο τμήμα που περικλείει την καμινάδα και τον μηχανισμό ανύψωσης της πόρτας. Χρησιμοποιώντας χρώματα σε αποχρώσεις που δένουν με το περιβάλλον του καθιστικού, το τζάκι της εικόνας αποκτά λιτή-μίνιμαλ γραμμή η οποία κυριαρχεί σε όλο το χώρο.

119


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η ενεργειακή εστία της εικόνας κατασκευάστηκε με τη φιλοσοφία του οπτικού διαφράγματος ανάμεσα σε καθιστικό και τραπεζαρία. Οι απλές λιτές γραμμές του όγκου της κατασκευής ενισχύονται από τη χρήση αποχρώσεων του γκρι ενώ η διαφάνεια του κρυστάλλου της τρίφατσης ενεργειακής εστίας, δίνει την εντύπωση της ελαφρότητας στην κατασκευή.

Οι ενεργειακές εστίες έχουν το προτέρημα να χρησιμοποιούν ως υλικά επένδυσης τα πλέον παράδοξα και πρωτότυπα. Η εδώ δίφατση ενεργειακή εστία περικλείεται από έναν όγκο κατασκευασμένο από γυψοσανίδα, στον οποίο έχει επικολληθεί γυάλινη μαύρη ψηφίδα που χρησιμοποιείται κυρίως στα μπάνια. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο και μοντέρνο.

120


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούν παραλληλεπίπεδοι όγκοι, η εστία βρίσκεται εντοιχισμένη σε έναν κατακόρυφο όγκο, ενιαίο από το πάτωμα έως το ταβάνι, ο οποίος διακόπτεται μόνο από το άνοιγμα της εστίας του τζακιού καθώς και τη μεταλλική της κορνίζα. Η κορνίζα είναι κατασκευασμένη από φύλλο λαμαρίνας στην απόχρωση της σκουριάς.

Το τζάκι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λιτή διακόσμηση του χώρου. Αποτελείται από τέσσερις όγκους που οπτικά διαφοροποιούνται τόσο ως προ το χρωματισμό, όσο και προς το υλικό και τη διαφάνειά τους.

122


Η απλότητα και η λιτότητα των μορφών στο χώρο της εικόνας είναι αντιπροσωπευτική του μίνιμαλ ύφους της διακόσμησης. Το τζάκι ακολουθεί την ίδια λογική. Η διπλή όμως κορνίζα σε σμιλεμένο λευκό μάρμαρο και μέταλλο, είναι εκείνη που προσδίδει χαρακτήρα και κεντρικότητα στην εστία του χώρου.

Σε πλήρη συμφωνία με τις απλές γεωμετρικές φόρμες του χώρου ο όγκος του τζακιού της εικόνας αποκτά το διττό ρόλο του δομικού και διακοσμητικού στοιχείου. Ξεχύνεται από το πατάρι σαν καταρράκτης και φτάνει μέχρι το πάτωμα έχοντας ενιαίο χρώμα και πλάτος που διακόπτεται μόνο από το άνοιγμα της εστίας.

123


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Προσαρμοσμένο στα χρώματα και τα διακοσμητικά στοιχεία που κυριαρχούν στο χώρο, η εστία αποτελεί ένα ξεχωριστό στοιχείο ως όγκος μέσα στο ευρύχωρο καθιστικό και συντονίζεται αισθητικά με τα έπιπλα. 124


Φούρνοι MULTI CHEF (Πολυμάγειρας) Με το σύστημα multi chef τα τρόφιμα μαγειρεύονται στην εντέλεια ενώ αποφεύγεται η μεταφορά μυρωδιών από το ένα πιάτο στο άλλο

AUTOCLEAN (Αυτόματο σύστημα καθαρισμού) Το σύστημα autoclean είναι μια ιδιαίτερη λειτουργία της συσκευής που αυτόματα καθαρίζει το φούρνο

FIREBLADE (Παγίδα Θερμότητας) H τεχνολογία fireblade κατευθύνει το ρεύμα της ζέστης μέσα στο φούρνο ώστε αν ανοίξουμε την πόρτα, ο φούρνος να διατηρεί τη ζέστη στο θάλαμο

COMFORT AIR Η λειτουργία comfort air συνδυάζει τη ζέστη του μαγειρέματος με τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου της κουζίνας

Θα βρείτε τους φούρνους της ΜCZ σε αντιπροσώπους της ΘΕΡΜΟΖΕΛ σε όλη την Ελλάδα


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ 126

Λιτό, απέριττο και λειτουργικό. Το τζάκι και στις δύο φωτό ταιριάζει απόλυτα στη μίνιμαλ διακόσμηση του χώρου. Παράλληλα δημιουργεί την αίσθηση της άνεσης και της θαλπωρής στο περιβάλλον. Κατασκευαστικά και αρχιτεκτονικά το παιχνίδι με τους όγκους (άνοιγμα, βάση, ποδιά και κορνίζα) οδηγεί σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.


‚⁄¶”˘˜ˆ⁄ˆ¡„”ˆ“ ¶¥ˆƒ⁄ „ “»ˆ“ …¿˘„“˘„” ¶˜¡ ⁄¶„ »‚ `‚» ˘ ¶ƒ„ƒ⁄ ¢„ ”ˆ“»‚˘„” ¶„¢‚

1

ł . `Æø

º

ø ?

Ø

ø, `Æ

ƺ

˘.”. 303˘Ł00.: 26340


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ακόμα και σε μια αμβλεία γωνία η τοποθέτηση ενός τζακιού δε θα πρέπει να μας προβληματίσει καθώς οι αρχιτεκτονικές λύσεις που μπορούμε να επιλέξουμε, είναι απεριόριστες. Εδώ η δεύτερη πλευρά της γωνίας αν και βρίσκεται σε συντονία με τα υλικά επένδυσης της εστίας, αποτελεί ξεχωριστή οντότητα σα θέση και όγκος και χρησιμοποιείται ως κύριο στοιχείο στη διακόσμηση του χώρου.

Οι συμπαγείς διαστάσεις, το χαμηλό σχετικά βάρος και οι απεριόριστες δυνατότητες επένδυσης σε δομικά υλικά, μπορούν να δώσουν πρωτότυπες λύσεις τοποθέτησης της ενεργειακής εστίας. Το τρίφατσο τζάκι της φωτό, τοποθετήθηκε σε μετέωρη θέση ενώ η επένδυση του από καθαρούς κυβιστικούς όγκους, οξύνει το χαρακτήρα και τη μοναδικότητά του σαν αισθητική λύση.

128


Μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική λύση μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση ενός τρίφατσου τζακιού σε ένα στοιχείο – διάφραγμα όπως αυτό της εικόνας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας τοίχος από ελαφριά κατασκευή γυψοσανίδας χωρίζει την κρεβατοκάμαρα από το καθιστικό ενώ οι πλευρές του τζακιού είναι ορατές και από τους δύο χώρους.

Αν και λιγότερο διαδεδομένη στη χώρα μας, η επένδυση εστιών με ειδικά κεραμικά πλακίδια αποτελούσε για αιώνες μια συνηθισμένη τακτική στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στο ενεργειακό τζάκι της εικόνας η κορνίζα και η ποδιά του αποτελούνται από τέτοιου είδους πλακίδια.

129


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η καθαρότητα στον όγκο, είναι ένα στοιχείο που συναντάμε συχνά στη μίνιμαλ διακόσμηση. Στις δύο εικόνες παρατηρούμε πως το κρυστάλινο τζάμι του δίφατσου τζακιού ακολουθεί τις αναλογίες της κατασκευής που το περιβάλλει και δρα αφαιρετικά ως προς τον όγκο του.

Να προσθέσουμε ότι και στις δύο παραλλαγές, η μονοκόμματη ποδιά από γρανίτη σπάει τη μονοτονία του λευκού, τονίζει το συρόμενο άνοιγμα καθώς και το επίπεδο της εστίας σα να το υπογραμμίζει.

130


Το πάνω κομμάτι του κέλυφους κρύβει ουσιαστικά τη συρόμενη ππορτα ενώ η κατακόρυφη, γκρι ταινία δίνει πολλαπλές διαστάσεις στο πάνω μέρος της κατασκευής. Έτσι το τζάκι λειτουργεί με ανεβασμένη πόρτα ώστε να τονίζεται ο συνδυασμός των όγκων.

Μια κατασκευή από γυψοσανίδα και επικάλυψη από ξύλο γίνεται ένα ιδανικό διάφραγμα μεταξύ των χώρων στο σπίτι. Η εξωτερική επένδυση της ενεργειακής εστίας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και διαχωρίζει ταυτόχρονα το καθιστικό από την τραπεζαρία. Βασικό στοιχείο της κατασκευής είναι και η καμινάδα από ανοξείδωτο ατσάλι.


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

H τοποθέτηση ενός διαμπερούς τζακιού στο εσωτερικό ενός χώρου είναι η ενδεδειγμένη λύση όταν θέλουμε να έχουμε την παρουσία της εστίας σε δύο διαφορετικούς συνεχόμενους χώρους. Εδώ βλέπουμε πως το διαμπερές ενεργειακό τζάκι γίνεται ταυτόχρονα εστία για το καθιστικό καθώς και την τραπεζαρία.

O τρόπος που τοποθετήθηκε το τζάκι στο χώρο οδήγησε στη δημιουργία ενός κάθετου τοίχου ως προς τους περιμετρικούς τοίχους του δωματίου. Ο χαρακτήρας αυτής της λύσης τονίζεται ιδιαίτερα με την επένδυσή του από ταινίες μετάλλου στη φυσική του απόχρωση και σκοτίες σε μαύρο χρώμα που δίνουν έμφαση στον συγκεκριμένο όγκο. Η μονοτονία των οριζόντιων στοιχείων διακόπτεται από την πλαστικότητα στην περιοχή της εστίας όπου η επικάλυψη της επιφάνειας αποκτά καμπυλότητα.

132


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Tα ζεστά χρώματα της φωτιάς ενώνονται με τα ψυχρά και τα ουδέτερα χρώματα του καθιστικού της φωτό δίνοντας θαλπωρή στον λιτό διακοσμημένο χώρο. Η δίφατση εστία έχει τοποθετηθεί με το μικρό της άνοιγμα προς την πλευρά του καναπέ για να ενισχύσει τη ζεστασιά στο χώρο.

Μια παλιά μεσοτοιχία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έξυπνο πάσο αφαιρώντας το μεγαλύτερο τμήμα της και τοποθετώντας μια ενεργειακή εστία. Στο σπίτι της φωτό, ο λευκός τοίχος τονίζεται από την κορνίζα της κατασκευής σε μαύρο μάρμαρο και τον όγκο πάνω από την εστία σε μεταλλικό φινίρισμα, ο οποίος φιλοξενεί το μηχανισμό ανύψωσης της πόρτας. Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ πρακτική και πρωτότυπη λύση.

Στη φιλοσοφία ζεν το τζάκι δεν επιδιώκει να φορτώσει το δωμάτιο με παράταιρα στοιχεία. Επιχειρεί να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην ηρεμία κα την τάξη. Γι’ αυτό το λόγο η ποδιά του τζακιού είναι φτιαγμένη με το ίδιο υλικό που κατασκευάστηκε το πάτωμα, ενώ η ξύλινη κορνίζα συμφωνεί με τους τόνους του καφέ που συνυπάρχουν στο δωμάτιο.

134


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η τεχνολογία των υλικών κατασκευής και η υψηλή ποιότητα συναρμολόγησης μπορούν να μας δώσουν παρά πολλές σχεδιαστικές λύσεις όχι μόνο στην επένδυση των τζακιών αλλά και στις ίδιες τις συσκευές. Το τζάκι της φωτό αποτελεί συσκευή τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας και είναι ενδεικτική των περιορισμένων διαστάσεων που έχουν τα ενεργειακά τζάκια χωρίς να στερούνται σε απόδοση.

Ο σχεδιασμός των ενεργειακών εστιών επιτρέπει την κατασκευή ανοιγμάτων σε διάφορες διαστάσεις και αναλογίες καθώς η κλειστή λειτουργία τους δεν υποκύπτει στους περιορισμούς διαστάσεων μεταξύ του βάθους της εστίας και του ύψους του ανοίγματος, όπως τα τζάκια ανοιχτού τύπου. Το εντυπωσιακό τζάκι της φωτό βασίζει τη λειτουργία του σε αυτή την αρχή.

136


Το ενεργειακό τζάκι ταιριάζει απόλυτα με το λιτό, μοντέρνο περιβάλλον του χώρου. Οι απλές φόρμες στα κλασικά γεωμετρικά σχήματα δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στα σταθερά στοιχεία του χώρου και στο διάκοσμό του. Εξαίρεση δεν αποτελεί η μεταλλική κορνίζα στο τζάκι η οποία με τη μορφή της γεννά χρωματικές συνθέσεις και αντιθέσεις παρόμοιες με αυτά του κάδρου.

Η μεταλλική κατασκευή που συνθέτει την κορνίζα στο τζάκι είναι σε πλήρη συμφωνία με τα πολλά αντικείμενα από νίκελ που αποτελούν πρωτεύον και δευτερεύον διάκοσμο στο χώρο. Το λοξό κόψιμο της μεταλλικής κορνίζας δίνει στο τζάκι την αίσθηση της κίνησης όπως οι φλόγες στο εσωτερικό του.

137


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στη αριστερή φωτό το διαμπερές τζάκι αποτελεί το διαχωριστικό όριο ανάμεσα στα δύο δωμάτια. Η συσκευή έχει τοποθετηθεί μέσα σε κατασκευή από γυψοσανίδα και ταιριάζει με την λιτή ατμόσφαιρα του χώρου. Στη δεξιά φωτό η κόγχη που σχηματίζεται για το καθιστικό, είναι ο χώρος που κυριαρχεί το ορθογώνιο ενεργειακό τζάκι μεγάλου ύψους. Η συσκευή με την πρώτη ματιά γίνεται διακοσμητικό στοιχείο για το χώρο που δεσπόζει.

Στο γυμνό τοίχο που διαφοροποιείται από το υπόλοιπο καθιστικό μόνο με το χρώμα του, το τζάκι σε πλήρη μίνιμαλ αισθητική, διαγράφεται μόνο χάρη στη λεπτή του κορνίζα και τη φλόγα του.

138


17 69 2 74

22

20

22

,6

97

89

ΓΚΙΖΑΣ

Είδη Περιφράξεων - Εργαλεία Μηχανήματα & Ξυλεία Οικοδομών Μονωτικά - Πάνελς - YTONG Φυσικά Πετρώματα Επενδύσεις Δαπέδων & Τοίχων Τζάκια - Ψησταριές Διακοσμητικά Κήπου

ΙΣΤ ΑΙ

Α

ΕΥ

ΒΟ ΙΑ

Σ•

ΤΗ Λ

:2

22

60

55

97

6/

ΚΙ

Ν:

69

ΣΙΔΗΡΑ - ΜΠΕΤΟΝ - ΔΟΜΙΚΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο τοίχος του τζακιού αποτελεί στοιχείο διαχωρισμού ανάμεσα στο καθιστικό και στην κρεβατοκάμαρα. Οι ψυχροί παστέλ τόνοι σε γκρι λευκό και γαλάζιο, παίρνουν ζωή από το πορτοκαλί της φλόγας, ενώ η ξύλινη ποδιά που ακουμπάει στο πάτωμα δίνει μια νότα φυσικότητας στο χώρο.

Η λύση για την επένδυση στο τζάκι της εικόνας ήταν αυτή των πλακών από μαλακό ασβεστόλιθο ο οποίος σε τετραγωνισμένα πάνελ κάλυψε την πρόσοψη του τζακιού. Η όλη κατασκευή συμπληρώνεται από μια ξύλινη ποδιά σε σκούρο τόνο του καφέ.

140


ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ

TZAKIA ENEPΓEIAKA AEPOΘEPMA

ΜΟΝΤΕΡΝΟ 85

FORMA 95

FORMA 115

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΒΑΡΟΣ

ΔΙΑΤΟΜΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

OΓΚΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

MONTEΡΝΟ 85

Π 0,95 Χ Β 0,69 Χ Υ 1,54

300kg

Φ250

14kw (μέγιστο)

350 κυβικά

FORMA 95

Π 1,06 Χ Β 0,54 Χ Υ 1,10

320kg

Φ250

12kw (μέγιστο)

300 κυβικά

FORMA 115

Π 1,28 Χ Β 0,54 Χ Υ 1,10

340kg

Φ250

13kw (μέγιστο)

300 κυβικά

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

141


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Μια ιδιαίτερη και εξεζητημένη λύση είναι αυτή που παρουσιάζεται στη φωτό. Το μπάνιο τοποθετείται στο εσωτερικό του στενόμακρου διαμερίσματος, στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε πόρτες διαχωρισμού. Ο αρχιτέκτονας βάζει στον τοίχο ένα ενεργειακό τζάκι μεγάλου διαμετρήματος, δημιουργώντας έτσι μοναδική αίσθηση στο χώρο. Φωτιά και νερό, ενώνονται σε ένα δωμάτιο το οποίο στα συνηθισμένα σπίτια, θεωρείται σχετικά παραμελημένο, ανατρέποντας τις παραδόσεις.

Επένδυση DE CHIRICO για τζάκι FORMA 115 WOOD + GAS

Σε μεγάλα υπνοδωμάτια κυρίως στη βόρεια Ευρώπη και Αμερική η ύπαρξη τζακιού δεν είναι ασυνήθιστη. Στο δωμάτιο της φωτό με απλά υλικά και μίνιμαλ διαθέσεις οι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν ένα ενεργειακό τζάκι που δίνει ζωντάνια στο χώρο, όλο το χειμώνα.

Επένδυση KLEE για τζάκι FORMA 115 WOOD + GAS

142


Δομικά Υλικά Εισαγωγές Πλακιδίων Είδη Υγιεινής Aξεσουάρ Μπάνιου Εσωτερικές Πόρτες Κουφώματα Αλουμινίου Ιταλικά Έπιπλα Κουζίνας Παιδικό Δωμάτιο

Δ

Ι ΟΜ

ΚΑ

ΠΑΠΑΓΙΑNΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης Παπαγιαννακόπουλος

η πολυτέλεια... στο σπίτι σας! ΔΑΒΑΚΗ 8, ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ - 25100 ΑΙΓΙΟ • ΤΗΛ: 26910 72032 / FAX: 26910 72924 • email: ajpapa@otenet.gr


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση FRAME για τζάκι VIVO 80 PELLET

Ακολουθώντας παραδοσιακές μορφές και χρώματα της Ιαπωνίας του χτες, το τζάκι εναρμονίζεται με το στενόμακρο χώρο που αποτελεί το καθιστικό. Το σκούρο χρώμα του ξύλου στους τοίχους του δωματίου, δένει αρμονικά με την χάλκινη κορνίζα της εστίας.

Το μικρό τζάκι της φωτό, χάρη στις διαστάσεις του, περνάει απαρατήρητο στο χώρο της κουζίνας. Έτσι έχοντας μικρές διαστάσεις και μεγάλο ύψος τοποθέτησης σε σχέση με το δάπεδο, η συσκευή μοιάζει περισσότερο με κάδρο παρά με εστία. Η σχετικά χοντρή κορνίζα σε ανοδιωμένο αλουμίνιο ταιριάζει απόλυτα με τις πέτρες κατασκευής του τοίχου.

144


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τα τζάκια ως θερμαντικές και διακοσμητικές συσκευές γνωρίζουν ευρεία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια. Στην εικόνα βλέπουμε πως ένα τζάκι υγραερίου ανοιχτού τύπου μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε έναν υπάρχοντα παλιό τοίχο, με λίγες μόνο αλλαγές, χαρίζοντας σε ένα απλό χώρο σκεπασμένο με πέργκολα την αίσθηση και την αισθητική του καθιστικού ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για μια εστία γκαζιού με κατακόρυφο άνοιγμα, η οποία χάρη σε προφίλ κατασκευής ιδιαίτερα λεπτό, ενσωματώνεται αρμονικά στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική του σπιτιού. 146


Επένδυση GOYA για τζάκι FORMA 65 WOOD

Προσαρμοσμένο στη μίνιμαλ μορφή της τραπεζαρίας το ενεργειακό τζάκι μεταμορφώθηκε με την προσθήκη μιας κορνίζας από φύλλο μετάλλου. Δίνει μια νέα προοπτική στη φωτιά, αναδυόμενο από τον τοίχο με το καμπύλο σχήμα του. Η επιφάνεια του είναι ειδικά επεξεργασμένη για να δημιουργήσει αίσθηση αποφασιστικότητας όπως ένα σύγχρονο γλυπτό σε ένα πάρκο. Ένας πρωταγωνιστής του χώρου προορισμένος για δωμάτια με ισχυρή προσωπικότητα και αντισυμβατικό στυλ.

Σε ένα χώρο που κυριαρχούν ορθογώνιες φόρμες σε έπιπλα διακοσμητικά και κατασκευαστικά στοιχεία, το τζάκι τοποθετείται κάτω από την ιδιαίτερη σκάλα και εκμεταλλεύεται με το στυλ του τα παιχνίδια του φωτός από τα σποτ που διαπερνούν τα σκαλοπάτια. Η μπροστινή επένδυση μπορεί να γίνει από ανοξείδωτο ατσάλι ή μάρμαρο. Επένδυση GUTTUSO για τζάκι FORMA 95 / B95 WOOD

147


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Αν και ανεξάρτητη συσκευή το χρώμα της κομμένης πέτρας που αποτελεί την κορνίζα του τζακιού είναι το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στη λειτουργικότητα και τη διακόσμηση. Η μπροστινή επένδυση αποτελείται από πάνελ του τυπικού σχιστόλιθου των Άλπεων, ενώ η εστία είναι φτιαγμένη από ατσάλι βαμμένο μαύρο.

Προσαρμοσμένη στο ψυχρό στυλ που δημιουργούν τα σκουρόχρωμα έπιπλα, η εξωτερική επένδυση του τζακιού γίνεται η κορνίζα για τη φλόγα της εστίας. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων δημιουργεί αίσθηση βάθους όσον αφορά την τοποθέτηση της εστίας.

Αν και ο μοντέρνος σχεδιασμός του τζακιού στην εικόνα είναι σε πλήρη αντίθεση με το καθιστικό του μεσαιωνικού αρχοντικού βλέπουμε πώς οι δύο τάσεις συνυπάρχουν συνδυάζοντας άνεση και διακριτικότητα. Επένδυση LIBERO TUCANO για τζάκι VIVO 70 WOOD

Η επένδυση είναι κατασκευασμένη από επεξεργασμένο μαύρο ατσάλι και μπροστινά πάνελ σε λευκό κεραμικό. Οι ήρεμες μορφές της διακόσμησης στο χώρο και το απαλό λευκό σε τοίχους και αντικείμενα αντανακλώνται και στη φιλοσοφία της κορνίζας η οποία είναι φτιαγμένη από λευκά πλακίδια πορσελάνης.

148


w w w . a r t - z e l i o s . g r

11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου (Κτίριο ΘΕΡΜΟΖΕΛ) Τ.Κ. 30014 Κάτω Καλαβρούζα Χάλκειας / Τηλ.: 26340 45765 / Fax: 26340 45594


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Έχοντας τοποθετήσει την εστία σε έναν τοίχο από επένδυση λαξευτής πέτρας, βλέπουμε πως το σύνολο τζάκι- κορνίζα- τοίχος, συνυπάρχουν και αναδεικνύουν έναν ιδιαίτερο και περιορισμένο χώρο όπως ο διάδρομος μιας εξοχικής κατοικίας.

Σε συμφωνία με το βαρύ και αρχοντικό ύφος της τραπεζαρίας, το τζάκι δίνει ζεστασιά και ζωή στο χώρο της, όπως φαίνεται και στη φωτό. Το μπροστινό πλαίσιο αποτελείται από σκουρόχρωμη φυσική πέτρα κομμένη στο σχήμα της κορνίζας.

150


ς ι ε σ ύ δ ν Επε

Τα ενεργειακά τζάκια με μεγάλες διαστάσεις ενδείκνυνται περισσότερο για ανοιχτούς χώρους όπως το loft της φωτό, όπου λόγω της μεγάλης τους απόδοσης με λιγότερη ποσότητα ξύλων μπορούν να ζεστάνουν μεγαλύτερους χώρους συγκριτικά με τα κλασικά τζάκια ανοιχτού τύπου. Η επιλογή του ιδιοκτήτη για μαύρη κορνίζα με λευκή ποδιά, έδωσε στον τοίχο διαφορετική χροιά, σπάζοντας την λευκή μονοτονία. Επένδυση GAUGUIN για τζάκι FORMA 95 / B95 WOOD

πολυτέλεια & design Οι επενδύσεις του περιοδικού με τo όνομα “Επένδυση MCZ TREVI*” και “Tζάκι MCZ AIR SYSTEM E70*”, διατίθονται από όλους τους αντιπροσώπους της ΘΕΡΜΟΖΕΛ στην Ελλάδα * TREVI: κωδικός επένδυσης * MCZ AIR SYSTEM Ε70: εστία που ταιριάζει στην επένδυση

151


152

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ


Στη λογική του καθενός το τζάκι είναι συνώνυμο της ζεστασιάς. Μάλιστα, η ύπαρξή του μέσα στο χώρο αποτελεί ταυτόχρονα αναφορά και περιορισμό. Σίγουρα πάντως μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί μια συσκευή που περιλαμβάνει ταυτόχρονα ενεργειακό τζάκι και τηλεόραση plasma. SCENARIO

153


ΚΟΡΥΦΗ ΜΑΡΜΑΡΑ Α.Ε. 17o χλμ. Λ. Μαραθώνος, Παλλήνη Αττικής - 15351 Τηλ: 210 - 6616666 • Fax: 210 - 6666016


I ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ I ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΟΡΘΟΜΑΡΜΑΡΩΣΕΙΣ I ΤΖΑΚΙΑ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΠΑΝΙΩΝ I ΠΑΓΚΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΩΝ I ΤΕΧΝΟΜΑΡΜΑΡΑ, ΤΕΧΝΟΓΡΑΝΙΤΕΣ & QUARTZ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ I ΜΑΡΜΑΡΑ & ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΚΑΛΕΣ - ΔΑΠΕΔΑ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ I ΠΙΣΙΝΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση τζακιού, η τοποθέτηση μιας εξωτερική συσκευής όπως η σόμπα pellet μπορεί να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα με την ίδια οικονομία. Εδώ, έχουμε ένα μοντέλο κατασκευασμένο από ατσάλι, με βάση και τελείωμα από αλουμίνιο βαμμένο με ηλεκτροστατική βαφή πούδρας και πλευρά από κεραμικό υλικό σε χρώμα λευκό, μπορντό και θερμό γκρι.

Σε αντίθεση με την ιδέα που έχουμε για την αισθητική και την χρήση τη ξυλόσομπας ή της σόμπας pellet οι μοντέρνες συσκευές του είδους εξασφαλίζουν άνεση, λειτουργικότητα και υψηλή απόδοση. Η σόμπα pellet της φωτό, ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική 70’ της κατοικίας.

156


ITAΛΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ITAΛΙΑ

ΤΣΕΧΙΑ

ΤΣΕΧΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΖΑΚΙΩΝ


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση LEVANTO για τζάκι HYDROTHERM 80

Ο τοίχος και το τζάκι που βλέπουμε στην εικόνα γίνεται αφορμή για ένα παιχνίδι στους τόνους του γκρι. Ο τσιμεντένιος τοίχος έχει αφεθεί στα φυσικά του χρώματα ενώ η εστία έχει μια κορνίζα από γκρι ασβεστόλιθο στο εξωτερικό και γκρι γρανίτη στο εσωτερικό.

Τοποθετημένο σε ένα καθιστικό μάλλον κλασικής αισθητικής η κορνίζα του τζακιού αποτελείται από δύο αντίθετες καμπύλες επιφάνειες. Μια μεγάλη συγκλίνουσα και μια μικρή αποκλίνουσα επιφάνεια. Έτσι παρά το μοντέρνο σχεδιασμό, η λύση παραμένει σε συντονία τόσο με τα κλασικά όσο και με τα μοντέρνα στοιχεία του χώρου. Επένδυση TROPEA για τζάκι HYDROTHERM 70

158


Επένδυση VAN GOGH για τζάκι FORMA 115 WOOD

Το περιβάλλον της εικόνας συνδυάζει τα δύο αντίθετα στοιχεία το υγρό και τη φωτιά για να συνθέσει ένα προσωπικό και ιδιαίτερο χώρο, όπως αυτό της κλειστής πισίνας. Η ηρεμία του γαλάζιου και του χαμηλού φωτισμού στην πισίνα έρχονται σε αντίθεση με τις φλόγες και το ζωηρότερο φωτισμό του διαδρόμου και της εστίας. Εδώ βλέπουμε ένα σύγχρονο αρθρωτό σχέδιο με ιδιαίτερες δυνατότητες σύνθεσης - κομψές και κλασικές σε ανάγλυφο - διακοσμήσεις, κατάλληλες για διαφορετικές καταστάσεις. Κατασκευασμένη η εστία από κεραμικό προτείνεται σε φωτεινά χρώματα και φυσικές αποχρώσεις του κεχριμπαριού και του λευκού.

Η αίσθηση στο δωμάτιο είναι αυτή της ανάμειξης του εξωτερικού με τον εσωτερικό. Τα μεγάλα τζάμια και ανοίγματα δίνουν διαφάνεια στο χώρο. Το τζάκι τοποθετημένο στη γωνία του δωματίου, γίνεται πόλος και σημείο αναφοράς για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας, εργονομίας και αισθητικής δημιουργεί ένα μοναδικό σχήμα.

159


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ZEN

Το ενεργειακό τζάκι εξωτερικού τύπου είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να καταλαμβάνει το λιγότερο χώρο με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Ταιριάζει απόλυτα σε μοντέρνο καθιστικό και μπορεί να αποτελέσει και διακοσμητικό στοιχείο.

Αποτελώντας παραλλαγή της παραπάνω λύσης, το τζάκι της εικόνας διαθέτει πρόσοψη από μάρμαρο σε μπεζ και καφέ αποχρώσεις δημιουργώντας την αίσθηση ενός γλυπτού. Η μπροστινή επένδυση είναι φτιαγμένη από μια κορνίζα με μαύρο βαμμένο ατσάλι. Η επικάλυψη είναι σε στυλ cottoveneto, με πέτρα τραβερτίνη, με νερά και πλάκες με ανάγλυφο. Οι αεραγωγοί, οι θήκες για τα ξύλα και η τεφροδόχος βρίσκονται ενσωματωμένα στη συσκευή. Επένδυση LIBERO NIBBIO για τζάκι VIVO 70 WOOD

160


Τα ενεργειακά τζάκια εξωτερικού τοίχου διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την διακριτική τους φινέτσα. Το τζάκι της εικόνας είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο μικρό καθιστικό. Το άνοιγμα της εστίας τονίζεται από την ατσάλινη ανοξείδωτη κορνίζα που φωτίζει το μαύρο χρώμα της συσκευής. Οι λιτές σκουρόχρωμες γραμμές της συσκευής συνδυάζονται με το επίσης σκουρόχρωμο τοίχο με σανίδες από ξύλο βέγγετ και δημιουργούν ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στο ολόλευκό εσωτερικό του διαμερίσματος. MONO

161


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επένδυση KLEE για τζάκι FORMA 95 / 115 GAS / WOOD

Οι ορθογώνιες φόρμες που χαρακτηρίζουν την πρόσοψη του τζακιού της φωτό, συνδυάζονται με την επένδυση του τοίχου από στενόμακρες πλάκες μαρμάρου. Η μαύρη σιδερένια κορνίζα, δένει με την εσωτερική μαύρη σκάλα από διπλωμένα φύλλα σιδήρου, με αποτέλεσμα η μοντέρνα κατασκευή – μεσοτοιχία να δίνει νέα ζωή και πνοή στον προυπάρχοντα χώρο.

Η σύνθεση των όγκων και η αντίθεση των κενών τονίζονται ιδιαίτερα με τη λύση τοποθέτησης του τζακιού της φωτό. Ο μεγάλων διαστάσεων όγκος που περιέχει την καμινάδα του τζακιού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συμπαγείς διαστάσεις της ενεργειακής εστίας η οποία αφέθηκε στο μαύρο εργοστασιακό χρώμα της και φινίρισμα. Ένας όγκος σχήματος “Γ” τοποθετημένος πλαγιαστά, οριοθετεί την επαφή της καμινάδας με το πάτωμα ενώ η μονοκόμματη λευκή μαρμάρινη ποδιά, σεβαστού πάχους, τονίζει την διαφορετικότητα του όγκου της εστίας σε σχέση με τις λειτουργίες της. Επένδυση MODIGLIANI για τζάκι FORMA 95 / 115 WOOD

162


ΝASIK AIR

Μια εξίσου αποδοτική λύση για θέρμανση είναι η κασέτα. Αν και συνήθως χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση παλιών τζακιών σε ενεργειακά, ωστόσο μπορεί να σταθεί και μόνη της αυτόνομα ως ανεξάρτητο θερμαντικό σώμα. Εδώ βλέπουμε μια σόμπα pellet με οριζόντια εστία που είναι φτιαγμένη από μαύρο βαμμένο χάλυβα. Η βάση της διατίθεται σε ξύλο βαμμένο σε λευκή λάκα ή σε λουστραρισμένο ξύλο βελανιδιάς. Στη κάτω φωτό φαίνεται ουσιαστικά ένα τζάκι ανοιχτού τύπου σε σπίτι της δεκαετίας του 70’ το οποίο αναβαθμίστηκε σε ενεργειακό, με την τοποθέτηση κασέτας στο άνοιγμά του.

163


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά των υλικών και των χρωμάτων αλλά και από τον εσωτερικό κήπο με τροπικά φυτά, το τζάκι με την απλότητα του καταφέρνει και κλέψει την παράσταση. Η κορνίζα της συσκευής αποτελείται από συνθετική πέτρα ματ επιφάνειας, σε ολόλευκο χρώμα.

Η ανατολίτικη ατμόσφαιρα ζεν που αποπνέει ο κήπος και η διακόσμηση του καθιστικού αντανακλώνται στη λύση που επιλέχθηκε για το διαμπερές τζάκι της εικόνας. Ένας κατακόρυφος τοίχος με επένδυση σε ανοιχτόχρωμο ξύλο διατρέχει κατακόρυφα το χώρο. Στο στο κάτω μέρος του, διακόπτεται από την οριζόντια ποδιά με σεβαστό πάχος και από τα κενά που δημιουργούνται από το τζάκι και την αποθήκη των ξύλων.

164


Λιθοδομή Mιχαηλίδης Ηλίας - Ντελόπουλος Χρήστος

Π Λ Α Κ Ε Σ - Π Ε Τ Ρ Ε Σ - ΥΑ Λ Ο Τ Ο Υ Β Λ Α - Δ Ι Α Κ Ο Σ Μ Η Τ Ι Κ Α Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α

Τ Z A K I A - Ψ Η Σ ΤΑ Ρ Ι Ε Σ - Π Υ Ρ Ο Τ Ο Υ Β Λ Α - Ε Π Ε Ν Δ Υ Σ Ε Ι Σ - Α Ξ Ε Σ Ο ΥΑ Ρ

ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ - ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ - ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ ΚΤΙΣΤΕΣ - ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ INOX

www.lithodomin.gr

Η επαγγελματική εμπειρία μας στα τζάκια, στις πέτρες και γενικά στο χώρο της οικοδομής μετράει 3 δεκαετίες. Έτσι προέκυψε η ανάγκη για να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο εσείς θα μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από τζάκια και πετρώματα και παράλληλα να σας δώσουμε ιδέες και προτάσεις με βάση και την δική μας εμπειρία για αρτιότερα και ομορφότερα κατασκευαστικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κατασκευές επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό τέχνης και Α’ ύλης. Γι’αυτό το λόγο φροντίζουμε και συνεργαζόμαστε με τις πιο αξιόλογες εταιρίες, εισαγωγείς, λατομεία στο χώρο του τζακιού και των πετρωμάτων. Τα συνεργεία μας επίσης απαρτίζονται από ανθρώπους με γνώση και μεράκι για την δουλειά.

Με χαρά θα σας δεχτούμε στο κατάστημά μας!

Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ 163 - ΠΑΙΑΝΙΑ • ΤΗΛ / FAX: 210 66.47.025 • lithodomin@yahoo.gr • www.lithodomin.gr


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι απεριόριστοι συνδυασμοί όγκων, στυλ αλλά και υλικών επιτρέπουν την προσαρμογή του τζακιού σε οποιοδήποτε διακοσμητικό ύφος και δωμάτιο. Το ραφινάτο παιχνίδι των τριών διαστάσεων δημιουργεί μια ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα.

Επένδυση MONDRIAN για τζάκι FORMA 65 WOOD

Οι ενεργειακές εστίες ξεχωρίζουν από το πλεονέκτημα της καθαρής καύσης κάτι που αντανακλάται και στην καθαριότητα του χώρου που θερμαίνει. Ακόμα και σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον όπως το γραφείο, ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να προσφέρει ζεστασιά, χωρίς να προκαλεί προβλήματα με την λειτουργία του. Στη φωτό, το τζάκι με την άνεση ενός εργονομικού ανοίγματος με συρόμενη πόρτα και την ομορφιά μιας φλόγας που μοιάζει να χορεύει, κερδίζει σίγουρα τις εντυπώσεις.

166


Η τοποθέτηση του τζακιού στη φωτό δεν επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις παρά να έχει ένα λειτουργικό ρόλο. Καταφέρνει να έρθει σε αντίθεση με τα πολυτελή, κλασικά και επιβλητικά έπιπλα που έχουν τοποθετηθεί στο δωμάτιο χωρίς όμως να χάνει την αξία του. Μια μεγάλη και φωτεινή κορνίζα από κεραμικό υλικό διακοσμημένη με αύλακες κομψές και καμπύλες αποτελεί τη μοντέρνα προσέγγιση και αναδεικνύει τη χρηστικότητα του τζακιού. Το λευκό που κυριαρχεί στη διακόσμηση του καθιστικού γίνεται και χρώμα της επένδυσης της κορνίζας του ενεργειακού τζακιού. Η μαρμάρινη κορνίζα αποτελείται από 4 κομμάτια. Πρόκειται για μια μορφή εξαιρετικά συμπαγή, κατάλληλη να τοποθετηθεί σε οποιοιδήποτε οικιακό χώρο που τον εμπλουτίζει με τη ζωντανή αίσθηση της φωτιάς. Η ανοιγόμενη πόρτα επιτρέπει την άνετη χρήση, ενώ το εσωτερικό από λευκό alutec παράγει μια μαγευτική λάμψη από τη φλόγα. Και όλο αυτό με μια αισθητική ευχάριστη, γραμμική και κατάλληλη για στυλ κλασικό ή μοντέρνο. Επένδυση MONET για τζάκι FORMA 95 / B95 / 115 WOOD

167


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τα τζάκια βιοαιθανόλης ή γκαζιού τοποθετούνται στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς να υπάρχει ανάγκη καμινάδας. Έτσι προσφέρουν ένα ιδιαίτερο τόνο και ύφος στη διακόσμηση και στη ζεστασιά του δωματίου.

Οι τεχνολογίες στα τζάκια σήμερα επιτρέπουν την εφαρμογή λύσεων ακόμη και στις δυσκολότερες περιπτώσεις. Η προσαρμογή ενός τζακιού βιοαιθανόλης σε τοίχο του υπνοδωματίου ικανοποίησε την επιθυμία του ιδιοκτήτη για τζάκι μέσα στο δωμάτιο παρά τα τεχνικά εμπόδια, πετυχαίνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

168


Σε ένα παιχνίδι υλικών, χρωμάτων και αντανακλάσεων, η διάσπαση του χώρου από επίπεδα, χρώματα και σκιές δίνει στο τζάκι την ιδανική κορνίζα για την εστία του. Η κορνίζα είναι φτιαγμένη από μονοκόμματη πλάκα πέτρας, σε απόχρωση γκρι – αμμώδη.

Ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους όπως καφετέριες, μπιστρό και μπαρ, το τζάκι τους δίνει διαφορετική φινέτσα και χαρακτήρα. Το μπροστινό πλαίσιο αποτελείται από μια κορνίζα με ανοξείδωτο ατσάλι και φινίρισμα βουρτσισμένης επιφάνειας, η οποία διατίθεται επίσης και στο χρώμα της σκουριάς.

169


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το γωνιακό κυκλικό τζάκι της φωτό έχει άνοιγμα μεγάλων διαστάσεων που φτάνει μέχρι το πάτωμα σύμφωνα με την αμερικανική παράδοση στο τομέα. Η όλη κατασκευή του τζακιού καθώς και ο πλευρικός τοίχος επενδύθηκαν με πάνελ από ανοιχτόχρωμη ξυλεία στον οποίο βρίσκουν χώρο η τηλεόραση και οι επιμέρους προθήκες, για την τοποθέτηση διακοσμητικών και του κρυφού φωτισμού. Σίγουρα είναι μια λύση που εντυπωσιάζει.

Το τζάκι της εικόνας βρίσκεται τοποθετημένο σε έναν όγκο από κτιστή και τετραγωνισμένη πέτρα με άγρια επιφάνεια. Η κατασκευή αποτελεί τη βάση για ένα μεγάλο έπιπλο με ντουλάπια και κόγχες, το οποίο χωρίζει τον χώρο του καθιστικού και δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο ίδιο το τζάκι.

170


ΥΦΑΣΜΑΤΑ Ενεργειακά τζάκια μπορούμε να βρούμε σε πολλές διαστάσεις και να τα χρησιμοποιήσουμε στις πλέον εξεζητημένες περιπτώσεις. Ακόμη και σε περιορισμένους χώρους όπως φαίνεται στις δύο φωτογραφίες, το ενεργειακό τζάκι αποτελεί πηγή θέρμανσης υψηλής απόδοσης αλλά και στοιχείο αναφοράς για το χώρο όπου έχει τοποθετηθεί.

ΕΠΙΠΛΩΣΕΩΝ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ ΜΟΚΕΤΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΟΞΥΛΑ ΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΣΙΔΕΣ

κουρτίνες Διαθέτουμε κουρτινόξυλα, μοκέτες, περσίδες και στόρια σε μεγάλη ποικιλία. Εξειδικευμένο συνεργείο έρχεται χωρίς χρέωση στο χώρο σας, για να σας βοηθήσει με τη γνώση και την πείρα του σε ότι αφορά την εσωτερική διακοσμηση του χώρου

Interior Design

Στο κατάστημά μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων και ταπετσαρίες από τους γνωστότερους οίκους της Ευρώπης και της Αμερικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

MISSONI - JAB - CROWSON - CHIVASSO CARLUCCI - DECOBEL - VOYAGE LORIENT - JAMES BRINDLEY CASAMANCE - EIJFFINGER - ALHAMBRA 19ο χλμ. Μαραθώνος, Πικέρμι Τ. 210 6037954 / Κ. 6936 038 963 e-mail: tountas_interiors@yahoo.gr

171


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το τρίφατσο ενεργειακό τζάκι της φωτό έχει τοποθετηθεί σε μία βάση στα χρώματα του μετάλλου. Μια κατασκευή από γυψοσανίδα περιέχει και περιβάλει το τζάκι στην οποία οι γεμάτες επιφάνειες συνδυάζονται με τα ανοίγματα και τη δημιουργία εσοχών.

Η ιδέα της χρήσης του όγκου της καμινάδας για τοποθέτηση αντικειμένων είναι παλιά. Εδώ βλέπουμε πώς ήδη από τη δεκαετία του 80 φτιάχνονταν εσοχές στο πάνω μέρος του τζακιού για να τοποθετηθεί τηλεόραση.

172


Στο υπνοδωμάτιο με το διάχυτο κλασικό στυλ και τις μεγάλες διαστάσεις- όπως αυτά που συναντούμε συνήθως σε πολυτελείς κατοικίες της βορείου Αμερικής- έχει τοποθετηθεί το τζάκι. Στην εικόνα βλέπουμε καθαρά πώς οι κατασκευές από γύψο που αποτελούν την κορνίζα του τζακιού δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο χλιδής στην κρεβατοκάμαρα.

Με δεδομένες τις διαστάσεις της κρεβατοκάμαρας, η οποία είναι ουσιαστικά πατάρι μέσα στο σπίτι, οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να τοποθετήσουν ένα εξωτερικό ενεργειακό τζάκι μικρών διαστάσεων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε στυλ και θέρμανση.

173


ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Βαμμένο σε μοντέρνες αποχρώσεις το καθιστικό της εικόνας, έχει ως κέντρο αναφοράς του την ξεχωριστή κατασκευή που προβάλλει σαν όγκος και περικλείει την ενεργειακή εστία. Στους τόνους του καφέ και με ιδιαίτερη τεχνοτροπία τονίζεται ο σχεδιασμός του τζακιού.

Σε απαλές αποχρώσεις του μωβ, το δωμάτιο τονίζεται ευχάριστα από τη ζαχαρή πελεκητή πέτρα που περιβάλει την ενεργειακή εστία. Η μοντέρνα κατασκευή τονίζεται από την κορνίζα του ενεργειακού τζακιού σε καμπύλο πυρίμαχο γυαλί.

174


ΣΟΜΠΕΣ


Σόμπες


ΣΟΜΠΕΣ

Σόμπες Ξύλου και νέες τεχνολογίες

Ο

Τον 16ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη εμφανίστηκαν οι πρώτες σόμπες. Αποτελούμενες από πήλινα τμήματα, έδωσαν λύση στη θέρμανση αγροικιών και διαμερισμάτων στις πόλεις έχοντας τη δυνατότητα να καίνε την ξυλεία που υπήρχε άφθονη και να ζεσταίνουν τους χώρους όπως τα τζάκια. 178

ι σόμπες διακρίνονταν από τις μεγάλες τους διαστάσεις και το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ήταν ότι δεν προκαλούσαν δυσφορία με την επιστροφή του καπνού λόγω του

αέρα. Από τον 18ο αιώνα και μετά όπου έγινε βιομηχανοποίηση στη μεταλλουργία, το μαντέμι ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που απέκτησε ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς των κατασκευών. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν οι πρώτες σόμπες από χυτοσίδηρο οι οποίες αντικατέστησαν σχεδόν πλήρως τις πήλινες. Οι συσκευές απέκτησαν πραγματικά μικρές διαστάσεις, ενώ η τοποθέτηση επίπεδης επιφάνειας στην πάνω πλευρά, επέτρεψε τη δυνατότητα μαγειρέματος. Δεν ήταν λίγα τα σπίτια σε οποιοδήποτε μέρος και πόλη αλλά και οποιαδήποτε κοινωνική τάξη στα οποία η μαντεμένια μεγάλη σόμπα αντικατέστησε πλήρως την εστία σε θέρμανση και μαγειρική. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για πάρα πολλά χρόνια (20ο αιώνα) μέχρι που εμφανίστηκαν οι ηλεκτρικές κουζίνες και τα καλοριφέρ. Στις δεκαετίες του 1960-70, υπήρξε ευρεία χρήση της σόμπας πετρελαίου σε διαμερίσματα. Γεγονός που κοντεύει να εκλείψει σήμερα καθώς οι νέες τεχνολογίες επέτρεψαν τη δυναμική επιστροφή της ξυλόσομπας.

Αερόθερμες σόμπες ξύλου Βασιζόμενοι στις αρχές λειτουργίας των ενεργειακών τζακιών οι τεχνικοί κατάφεραν να βελτιώσουν την σόμπα ξύλου στο μέγιστο βαθμό συνδυάζοντας το φτηνό καύσιμο με νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς ώστε να δημιουργήσουν μια σύγχρονη συσκευή θέρμανσης χαμηλού κόστους χρήσης. Οι σόμπες ξύλου αερόθερμης λειτουργίας που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο και θερμαίνουν το χώρο. Σε αντίθεση με τις


κλασικές σόμπες που ζεσταίνουν το χώρο τόσο από την πόρτα και το κέλυφος, όσο και από την καμινάδα που διατρέχει το χώρο, οι αερόθερμες έχουν δεύτερο θάλαμο καύσης που περικλείει την εστία τους. Επιπλέον έχουν μηχανισμούς εισαγωγής ψυχρού αέρα και εξαγωγής ζεστού αέρα στο χώρο όπου τοποθετούνται. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Μπορούν να θερμάνουν έναν ενιαίο χώρο μέχρι 100μ2, ενώ κάποιες από αυτές διατίθενται και με φούρνο ψησίματος φαγητού. Οι σόμπες είναι ένα είδος θέρμανσης στο οποίο επιστρέφουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αντιλαμβανόμενοι τόσο την θερμαντική όσο και την αισθητική τους αξία. Οι σύγχρονες σόμπες ξύλου είναι εξαιρετικά κομψές, ενώ διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και

179


ΣΟΜΠΕΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ SIDEROS

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΚΡΟΥ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΟΜΠΑ ΑΠΛΗ ΕΚΡΟΥ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0.85 X B 0.65 X Y 0.86

BAPOΣ

200 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ OΓKOΣ ΦOYPNOY ΔIAΣTAΣEIΣ ΦOYPNOY KAYΣH ΞYΛOY

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Φ 130 46 ΛITPA Π 0.41 X B 0.32 X Y 0.35 2.40 / 3.32 KIΛA / ΩPA (MEΓIΣTO)

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0.48 X B 0.47 X Y 0.87

BAPOΣ

109 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

9.5 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

8.5 kw (MEΓIΣTO)

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

155 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

145 KYBIKA

ΣΟΜΠΑ ΦΟΥΡΝOΣ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΣΟΜΠΑ ΦΟΥΡΝΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ OΓKOΣ ΦOYPNOY ΔIAΣTAΣEIΣ ΦOYPNOY ΘEPMIKH AΠOΔOΣH OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

Π 0.50 X B 0.54 X Y 1.33 174 KIΛA Φ 120 23 ΛITPA Π 0.26 X B 0.39 X Y 0.25

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ OΓKOΣ ΦOYPNOY ΔIAΣTAΣEIΣ ΦOYPNOY

Π 0.56 X B 0.50 X Y 1.02 142 KIΛA Φ 120 16 ΛITPA Π 0.33 X B 0.26 X Y 0.19

8 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

8 kw (MEΓIΣTO)

145 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

145 KYBIKA

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ SIDEROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

180

Φ 120

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH


Στην αγορά υπάρχει μεγάλη επιλογή από Σόμπες καύσης ξύλου που είναι ιδανικές για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων. Η ιδιαιτερότητα στις συγκεκριμένς σόμπες είναι η επένδυση τους από ζωγραφισμένα κεραμικά, εμαγιέ πάνελ ή κατεργασμένα φινιρίσματα από φυσική πέτρα, κάτι που τις κάνει να ξεχωρίζουν για το πρωτότυπο συνδυασμό της κομψότητας και της αισθητικής στο σχεδιασμό τους αλλά και να εκτιμώνται περισσότερο στην αγορά της Ευρώπης. Ο σχεδιασμός είναι συμπαγής, εργονομικός και λειτουργικός με υψηλή θερμική απόδοση και διπλή καύση ώστε να διασφαλίζεται σταθερή θερμότητα και χαμηλότερη κατανάλωση ξύλου.

181


ΣΟΜΠΕΣ

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και διαλέγονται απο την έμπειρη ομάδα της Sideros δημιουργούν άριστη σχέση ποιότητας / τιμής, σύμφωνα με την τρέχουσες τάσεις. Η ικανότητα της εταιρείας να παρακολουθεί τις ταχύτατες εξελίξεις της αγοράς, της επιτρέπει να συμβαδίζει με το γούστο και τη ζήτηση των καταναλωτών. Μια ξυλόσομπα έχει ως στόχο να θερμάνει ένα χώρο άμεσα, σε αντίθεση με μια κεντρική θέρμανση καλοριφέρ, η οποία παρέχει θερμότητα στο σπίτι μέσω ενός συστήματος αγωγών. Γι’ αυτό η θερμάστρα ξύλου πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή όπου η οικογένεια περνά τον περισσότερο χρόνο της.

182


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

ΣΟΜΠΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΣΟΜΠΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕ ΦΟΥΡΝΟ

ΣΟΜΠΑ ΞΥΛΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

Σόμπες Ξύλου

Στην σημερινή εποχή έχει παρατηρηθεί η τάση του ανθρώπου να αναζητεί παλιές λύσεις. ‘Έχει ξεκινήσει μια ζήτηση για σόμπες με ξύλο. Η σημερινές σόμπες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Μπορεί κάποιος να επιλέξει από ένα μεγάλο αριθμό σχεδίων και χρωμάτων. Επίσης μια σόμπα έχει την δυνατότητα να ζεστάνει ένα πολύ μεγάλο χώρο καθώς και μερικά μοντέλα διαθέτουν φούρνο για ψήσιμο.


ΣΟΜΠΕΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ HAAS+SOHN

PANORAMA TΡΙΦΑΤΣΟ ΜΕΓΑΛΟ

VESTRE ΟΒΑΛ

BERGAMO ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΟDENSE ΤΡΙΦΑΤΣΟ ΜΙΚΡΟ

YSTAD ΣΠΑΣΤΟ

MOLDE ΓΡΑΝΙΤΗ

ECOLINE

ΥSTAD

MOLDE

ΒERGAMO

ODENSE

VESTRE

PANORAMA

IΣΙΟ

ΣΠΑΣΤΟ

ΓΡΑΝΙΤΗ

ΠΟΛΥΓΩΝΟ

ΤΡΙΦΑΤΣΟ ΜΙΚΡΟ

ΟΒΑΛ

ΤΡΙΦΑΤΣΟ ΜΕΣΑΙΟ

Π0.50xΒ0.38xΥ0.86

Π0.55xΒ0.38xΥ0.96

Π0.53xΒ0.42xΥ1.07

Π0.66xΒ0.60xΥ1.10

Π0.61xΒ0.41xΥ0.97

Π0.64xΒ0.47xΥ1.15

Π0.52xΒ0.60xΥ1.15

ΒΑΡΟΣ

76 Kιλά

90 Kιλά

108 Kιλά

133 Kιλά

100 Kιλά

165 Kιλά

154 Kιλά

ΔΙΑΤΟΜΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

Φ 150

Φ 150

Φ 150

Φ 150

Φ 150

Φ 150

Φ 150

8Κw (μέγιστο)

8Κw (μέγιστο)

8Κw (μέγιστο)

230 Κυβικά

230 Κυβικά

230 Κυβικά

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΙΚΗ

5Κw (μέγιστο) 7Κw (μέγιστο) 7Κw (μέγιστο) 8Κw (μέγιστο)

ΑΠΟΔΟΣΗ

ΟΓΚΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

110 Κυβικά

180 Κυβικά

180 Κυβικά

230 Κυβικά

ECOLINE ΙΣΙΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ HAAS+SOHN ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

184


Οι σόμπες εκτός της θέρμανσης που προσφέρουν στο δωμάτιο, λόγω της μεγάλης απόδοσης θερμότητας, δένουν αισθητικά με τον χώρο χάρη στο εξωτερικό τους φινίρισμα συνδυάζοντας το μέταλλο με το κρύσταλλο. Οι εστίες είναι κατασκευασμένες από χάλυβα με εσωτερική επένδυση πυρότουβλου σε πλάκες και με κεραμικό τζάμι μεγάλης θερμικής αντοχής. Ο παρεχόμενος αέρας καύσης ελέγχεται μέσω τάμπερ για την οικονομία στο ξύλο και την καλύτερη θερμοκρασία στο χώρο.

Η τεχνολογία HEAT STORAGE (αναλόγως το μοντέλο) παρέχει θερμότητα 10 ωρών αφού σβήσει η φωτιά, και η τεχνολογία AUTOMATIC SECONDARY AIR (αναλόγως το μοντέλο) με την οποία ο όγκος του αέρα ρυθμίζεται αυτόματα σε σχέση με την ποσότητα των ξύλων, αυξάνει την θερμότητα της ξυλόσομπας για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

185


ΣΟΜΠΕΣ

Από τον 18ο αιώνα και μετά όπου έγινε βιομηχανοποίηση στη μεταλλουργία το μαντέμι ήταν ένα από τα πρώτα υλικά που απέκτησε ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς των κατασκευών. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν οι πρώτες σόμπες από χυτοσίδηρο οι οποίες αντικατέστησαν σχεδόν πλήρως τις πήλινες.

Βασιζόμενοι στις αρχές λειτουργίας των ενεργειακών τζακιών οι τεχνικοί κατάφεραν να βελτιώσουν την σόμπα ξύλου στο μέγιστο βαθμό συνδυάζοντας το φτηνό καύσιμο με νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς ώστε να δημιουργήσουν μια σύγχρονη συσκευή θέρμανσης χαμηλού κόστους χρήσης. Οι σόμπες αερόθερμης λειτουργίας που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη και το ξύλο και θερμαίνουν το χώρο οικονομικά.

186


Οι σόμπες είναι ένα είδος θέρμανσης στο οποίο επιστρέφουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αντιλαμβανόμενοι τόσο την θερμαντική όσο και την αισθητική τους αξία. Η θερμαντική τους ικανότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού μπορούν να θερμάνουν έναν ενιαίο χώρο μέχρι 100μ2.

Οι σόμπες ξύλου αερόθερμης λειτουργίας που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο και θερμαίνουν το χώρο. Σε αντίθεση με τις κλασικές σόμπες που ζεσταίνουν το χώρο τόσο από την πόρτα και το κέλυφος όσο και από την καμινάδα που διατρέχει το χώρο, οι αερόθερμες έχουν δεύτερο θάλαμο καύσης που περικλείει την εστία τους και μηχανισμούς εισαγωγής ψυχρού αέρα και εξαγωγής ζεστού αέρα στο χώρο που τοποθετούνται.

Οι σύγχρονες σόμπες ξύλου, είναι εξαιρετικά κομψές ενώ διατίθενται σε μεταλλικό φινίρισμα και ποικιλία σχεδίων ώστε να ταιριάζουν στην αισθητική όλων των σύγχρονων κατοικιών. 187


ΣΟΜΠΕΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ

ΣΟΜΠΑ SIRIO

ΣΟΜΠΑ VENUS

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0,52 X B 0,42 X Y 1,31

BAPOΣ

170 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 150

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

ΔIAΣTAΣEIΣ

170 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 150

7,4 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

7,4 kw (MEΓIΣTO)

140 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

140 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

ΣΟΜΠΑ ALPHA

ΣΟΜΠΑ ORION

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ ΘEPMIKH AΠOΔOΣH OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

Π 0,50 X B 0,42 X Y 1,15 140 KIΛA Φ 150

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 0,52 X B 0,42 X Y 1,02 170 KIΛA Φ 150

7,4 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

7,4 kw (MEΓIΣTO)

140 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

140 KYBIKA

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

188

Π 0,54 X B 0,46 X Y 1,02

BAPOΣ


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι καταναλωτές αναζητούν δοκιμασμένες λύσεις σχετικά με τη θέρμανση. Με το πετρέλαιο να ακριβαίνει, αυξήθηκε το ενδιαφέρον τους για τις σόμπες με ξύλο. Σήμερα η ξυλόσομπα έχει εξελιχθεί στο μέγιστο βαθμό ως συσκευή θέρμανσης. Στην αγορά κυκλοφορεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων με διαφορετικές λύσεις, κατάλληλες για όλες τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις. Μια τέτοια σόμπα έχει την δυνατότητα να ζεστάνει ένα πολύ μεγάλο χώρο, ενώ μερικά μοντέλα διαθέτουν φούρνο για ψήσιμο.

189


ΣΟΜΠΕΣ

Οι μαντεμένιες σόμπες νέας γενιάς, λειτουργούν με την επαναστατική μέθοδο της δευτερογενούς επανακαύσεως των αερίων. Είναι δηλαδή οικολογικής καύσεως και κάνουν μεγάλη οικονομία στα ξύλα (1-1,5 κιλά/ώρα). Το ξύλο, είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ενώ παράλληλα και το οικονομικότερο καύσιμο στην αγορά. Οι σύγχρονες οικολογικές ξυλόσομπες δεν θερμαίνουν μόνον ενιαίους χώρους μέσω της ακτινοβολίας αλλά βγάζουν ζεστό αέρα με φυσική ροή ή με υποβοήθηση, διαμοιράζοντας τη θερμότητα ισόποσα σε ολόκληρη την οικία, διατηρώντας τη μέγιστη αυτονομία

190


Ευρωπαϊκοί οίκοι με πολύχρονη εμπειρία στην κατασκευή παραδοσιακών σομπών, παρουσιάζουν μία απίστευτη ποικιλία εστιών, είτε εξολοκλήρου από μαντέμι, είτε σε συνδυασμό με κεραμικό, ανοξείδωτο ατσάλι και πυρίμαχο κρύσταλλο. Ως προϊόν μιας μεγάλης παράδοσης και εμπειρίας, οι θερμάστρες ξύλου είναι προϊόντα που συνδυάζουν την οικονομία της χρήσης του ξύλου ως καύσιμο, και την τεχνολογία που μας παρέχει τη δυνατότητα που εγγυάται υψηλή απόδοση.

191


ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΧΕ-


Σόμπες Pellet


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

Tι είναι τα pellets; Περιβαλλοντικά οφέλη της χρήσης Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά, που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα pellets (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ρινίσματα ξύλου, απαλλαγμένο από υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους μεγέθους 0,5mm-10mm χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμική απόδοση τους ανέρχεται στα 4200 kcal/kg. Τα pellets λόγω της χαμηλής τους υγρασίας δεν εκπέμπουν καπνό και δεν αφήνουν μεγάλα ποσοστά στάχτης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην υψηλή απόδοση ως καύσιμη ύλη που αγγίζει το 94%. 194

Τα pellets ως εναλλακτικό καύσιμο Tα pellets είναι η ενεργειακή επανάσταση σήμερα στην Ευρώπη και η χρήση του εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των κατάλληλων φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή τους δεν απαιτούν ιδιαίτερες τεχνολογίες και τεχνογνωσίες με αποτέλεσμα να είναι εφικτή στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής.

Η χρήση των pellets στα συστήματα θέρμανσης Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα pellets συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα του τζακιού ή της σόμπας pellet. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000 kg. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο,ικανό για χρήση


σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης. Ειδικά για πολυκατοικίες που διαθέτουν τζάκια pellet, η ευκολία αποθήκευσης και ο μικρός όγκος που καταλαμβάνουν οι σάκοι pellet, θεωρούνται μεγάλο πλεονέκτημα για τη μεταφορά και αποθήκευση συγκριτικά με τα ξύλα που διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή παλέτας.

Άλλες εφαρμογές της χρήσης του pellet Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα pellets χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας σταδιακά τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα σε καυστήρες κεντρικής θέρμανσης με pellet, οι οποίες ζεσταίνουν νερό τόσο για θέρμανση όσο και για βιομηχανική – οικιστική χρήση. Το αποτέλεσμα είναι φανερά θετικό για το περιβάλλον και την οικονομία τους. Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό κατασκευάστηκαν πειραματικά κεντρικές εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, ή μόνο κεντρικής θέρμανσης με δίκτυα τηλεθέρμανσης οικισμών. Οι παραπάνω εφαρμογές πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και στην ελληνική αγορά.

195


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

Aπό τι αποτελείται μια σόμπα pellet

H

Η σόμπα pellet είναι μια συσκευή άμεσης τοποθέτησης και λειτουργίας.Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης ως προεργασία για την εγκατάσταση, είναι να ανοίξει δύο τρύπες από την πλευρά που θα τοποθετηθεί η σόμπα ώστε να περάσει από αυτές την είσοδο ψυχρού αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και την καμινάδα της σόμπας από την δεύτερη οπή.

196

σόμπα pellet έχει ανάγκη παροχής ρεύματος για τη λειτουργία της ενώ προαιρετικά στην περίπτωση που θα τοποθετηθεί σε δωμάτιο με ξύλινο πάτωμα, χρειάζεται μια επιπλέον βάση από μέταλλο ή τζάμι. Ο συγκεκριμένος τύπος σόμπας αποτελείται κυρίως από το θάλαμο καύσης, μέσα στον οποίο γίνεται η καύση που παράγει τη θερμότητα για το σύνολο του χώρου. Ο θάλαμος καύσης είναι επενδυμένος από μαντέμι, σε μορφή πλάκας ή άλλα υλικά όπως: ειδικά διαμορφωμένες πλάκες πυρότουβλου και υπερσύγχρονα ελαφρά υλικά με βάση το πυρίτιο. Στη βάση του θαλάμου της καύσης βρίσκεται ο συλλέκτης στον οποίο πέφτει το pellet από τον δοσομετρητή καθώς και η αντίσταση που προκαλεί την ανάφλεξη σε αυτό. Το δεύτερο κύριο στοιχείο της σόμπας pellet, είναι το κουτί τροφοδοσίας το οποίο με τη βοήθεια ενός δοσομετρητή εφοδιάζει σταθερά την εστία με την ποσότητα pellet, που χρειάζεται. Ο δοσομετρητής είναι πλήρως ελεγχόμενος από ηλεκτρονικό κύκλωμα και ελέγχει ουσιαστικά τη θερμοκρασία που θέλουμε να παράγεται από τη σόμπα. Η αρχή λειτουργίας της σόμπας pellet είναι παρόμοια με αυτή της ενεργειακής εστίας. Υπάρχει μια πόρτα που κλείνει το θάλαμο καύσης, και ένας ανεμιστήρας ο οποίος εισάγει στην σόμπα αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Ο θάλαμος καύσης διαθέτει τον εσωτερικό θάλαμο αποτελούμενος από διπλά τοιχώματα ώστε να γίνεται τέλεια καύση του pellet, δίνοντας πολύ μεγάλη απόδοση θερμότητας και πολύ καθαρά καυσαέρια στο περιβάλλον, καθώς επί τω πλείστον αποτελούνται από διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ένας κυλινδρικός ανεμιστήρας κάτω από το θάλαμο καύσης και ένα σύστημα περσίδων πάνω από αυτόν, είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν στη σόμπα pellet, να ζεστάνει γρήγορα και οικονομικά το χώρο μας καθώς την μετατρέπουν σε μια αερόθερμη συσκευή υψηλής απόδοσης. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα της σόμπας επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα προγραμματισμού σε ημερήσια, ολιγοήμερη, εβδομαδιαία και μηνιαία χρήση. Λειτουργούν με απίστευτη οικονομία [καύσιμο εκκίνησης 1-4kg] και καύσιμο συντήρησης [0,6-2kg] έχουν αυτοτέλεια καύσης έως και 30 ώρες και διατίθενται είτε για ενιαίους χώρους είτε για σπίτια με σύνθετη διαρρύθμιση. Ένα σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα μιας θερμάστρας με PELLET είναι ότι δεν χρειάζεται υπερύψωση καμινάδας, λόγω της επαναστατικής της καύσης.


ΤΕΛΟΣ το Πετρέλαιο Μέγιστη χρήσιμη θερμική ισχύς 21,5kw / 18490kcal/h (17kw / 14620 kcal/h) Ελάχιστη χρήσιμη θερμική ισχύς 4,4kw / 3784 kcal/h (3 kw /2580 kcal/h) Ονομαστική Ισχύς 92% Θερμοκρασία Καυσαερίων 160 C O

Ροή μάζας καυσαερίων 4,5- 12,6 gr/sec Ελάχιστη πίεση αναρρόφησης 0,10 mbar – 10PA

Primula 21kw

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 44lit Τύπος καυσίμου Πέλλετ 6-8mm x 5-30mm Ωριαία Κατανάλωση στο ελάχιστο > 0,8 Kg/h στο μέγιστο 4,3Kg/h Θερμαινόμενος όγκος 452/40-516/35-602/30 Διάμετρος καπνοδόχου εξωτερικό Φ80mm Μέγιστη ισχύς κατανάλωσης (ρεύμα) Μέγιστο 420Watt Μέσος όρος 80Watt Βάρος 190kgr

Zεστάνετε το σπίτι σας με σόμπα Pellet καλοριφέρ H σόμπα Pellet καλοριφέρ συνδέεται κατευθείαν με τα σώματα


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

ΠΡΟΪΟΝΤΑ SIDEROS

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0.57 X B 0.52 X Y 0.99

BAPOΣ

120 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 80

ΔIATOMH EIΣΑΓΩΓΗΣ

Φ 80

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΥΣΗ PELLET ΘEPMIKH AΠOΔOΣH ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

PELLET 11kw KOKKINO

11 ΚΙΛΑ 2.43 KIΛA / ΩPA (MEΓIΣTO) 0.90 KIΛA / ΩPA (EΛΑΧΙΣΤΟ) 11 kw (MEΓIΣTO) 3 kw (ΕΛΑΧΙΣΤΟ) 14 ΩΡΕΣ (MEΓIΣTO) 5 ΩΡΕΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΟ)

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

200 KYBIKA

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ ΔIATOMH EIΣΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΥΣΗ PELLET ΘEPMIKH AΠOΔOΣH ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

PELLET 11kw ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ SIDEROS ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

198

Π 0.57 X B 0.52 X Y 0.99 120 KIΛA Φ 80 Φ 80 11 ΚΙΛΑ 2.43 KIΛA / ΩPA (MEΓIΣTO) 0.90 KIΛA / ΩPA (EΛΑΧΙΣΤΟ) 11 kw (MEΓIΣTO) 3 kw (ΕΛΑΧΙΣΤΟ) 14 ΩΡΕΣ (MEΓIΣTO) 5 ΩΡΕΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΟ) 200 KYBIKA


Οι σόμπες pellet έχουν τη δυνατότητα προγραματισμού χειροκίνητα, με τηλεχειρισμό και εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου. Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών προσφέρουν συσκευές προγραμματισμού για να καλύψουν κάθε είδους ανάγκη. Τα στάνταρ μοντέλα έχουν τη δυνατότητα ημερησίου, ολιγοήμερου και μηνιαίου προγραμματισμού μέσω της κονσόλας που έχουν στο πάνω μέρος τους. 199


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ

PELLET FACE Air

PELLET EGO Air

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0,51 X B 0,48 X Y 0,91

BAPOΣ

120 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 80

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

ΔIAΣTAΣEIΣ

140 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 80

6 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

8 kw (MEΓIΣTO)

130 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

145 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

PELLET POLAR Air

PELLET MUSA Air

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ ΘEPMIKH AΠOΔOΣH OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

Π 0,55 X B 0,55 X Y 1,13 190 KIΛA Φ 80

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 0,50 X B 0,56 X Y 1,09 160 KIΛA Φ 80

8,8 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

9,5 kw (MEΓIΣTO)

155 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

170 KYBIKA

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ MCZ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

200

Π 0,52 X B 0,53 X Y 1,05

BAPOΣ


Οι σόμπες pellet σχεδιάστηκαν για να παρέχουν τη μέγιστη απόδοση και ευκολία στη χρήση τους. Συνδυάζουν την φυσική ομορφιά της φλόγας με την λειτουργία μιας παραδοσιακής σόμπας. Το pellet είναι η ενεργειακή επανάσταση σήμερα στην Ευρώπη και η χρήση του εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί φυσική και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χαμηλού κόστους συγκριτικά με το πετρέλαιο και το υγραέριο.

201


ΣΟΜΠΕΣ PELLET

Oι σόμπες με pellet εκμεταλλεύονται ένα σύστημα καύσης υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπει τη παραγωγή θερμότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι μέσα σε λίγα λεπτά, απολαμβάνει κανείς τη γοητεία και την ομορφιά μιας ζωντανής φωτιάς. Λειτουργούν με απίστευτη οικονομία [καύσιμο εκκίνησης 1-4kg/h] και [καύσιμο συντήρησης 0,6-2kg/h], έχουν αυτοτέλεια καύσης έως και 30 ώρες και διατίθενται είτε για ενιαίους χώρους είτε για σπίτια με σύνθετη διαρρύθμιση.

202


Οδηγίες εγκατάστασης ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με όλους του τοπικούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών προτύπων.

Προετοιμασία

Πριν την εγκατάσταση, καθορίστε τα εξής: • Που θα εγκατασταθεί το τζάκι. • Το ύψος της καπνοδόχου. • Τη διάμετρο της καπνοδόχου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε τζάκι έχει διαφορετική διάμετρο καπνοδόχου. • Τον όγκο του χώρου που θα τοποθετηθεί το τζάκι. Ένα μικρό τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί σε μεγάλο χώρο. Αλλά δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση μεγάλου τζακιού σε μικρό χώρο. • Την ύπαρξη αγωγού εισαγωγής αέρα. • Τον όγκο του χώρου που θα πρέπει να θερμανθεί από το τζάκι.

Αρνητική πίεση

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Κίνδυνος ασφυξίας! Η αρνητική πίεση μπορεί να προκαλέσει διαρροή καυσαερίων καύσης και αιθάλης. Η φωτιά θα πρέπει να ελκύεται κατάλληλα για ασφαλή λειτουργία. Η αρνητική πίεση είναι αποτέλεσμα έλλειψης ισορροπίας του διαθέσιμου, για να λειτουργήσει σωστά το τζάκι, αέρα. Αιτίες μπορεί να είναι: • Ανεμιστήρες εξάτμισης (κουζίνα, μπάνιο, κλπ.) • Απαιτήσεις σε αέρα καύσης για κλιβάνους, θερμαντήρες νερού και άλλες συσκευές καύσης. • Ανισορροπίες του συστήματος διαχείρισης του αέρα της εγκατάστασης θέρμανσης-εξαερισμού-κλιματισμού. Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αρνητικής πίεσης του αέρα: • Εγκαταστήστε το εξωτερικό εξάρτημα αέρα με την εισαγωγή να αντιμετωπίζει τους ανέμους που επικρατούν κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. • Εξασφαλίστε επαρκή αέρα για όλες τις συσκευές καύσης και τον εξοπλισμό καυσαερίων • Αποφύγετε την εγκατάσταση του τζακιού κοντά σε πόρτες, διαδρόμους ή μικρούς απομονωμένους χώρους.

Εγκατάσταση καπνοδόχου

Το σημείο εγκατάστασης της καπνοδόχου επηρεάζει την απόδοση. • Εγκαταστήστε εντός ζεστού χώρου που περικλείεται από το κέλυφος του κτιρίου. Αυτό βοηθά τη δημιουργία μεγαλύτερης έλκυσης, ειδικά κατά τη διάρκεια ανάμματος και σβησίματος της φωτιάς. • Αποφύγετε στενώσεις και άλλα εμπόδια στην ελεύθερη ροή των καυσαερίων. • Η διάμετρος της καπνοδόχου θα πρέπει να παραμείνει σταθερή καθ’ όλο το μήκος της. • Σε περίπτωση που η καπνοδόχος πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, επιτρέπεται μέγιστη κλίση 45ο. • Το καπέλο της καμινάδας θα πρέπει να είναι λειτουργική. Χρησιμοποιήστε των προ - κατασκευασμένα πιστοποιημένα αντιανεμικά καπέλα του εμπορίου. • Η καμινάδα (χωρίς το καπάκι), θα πρέπει να είναι 70 εκατοστά ψηλότερη από το υψηλότερο τμήμα της στέγης. Αυτό ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των φορτίων ανέμου. • Τοποθετήστε την καμινάδα, τουλάχιστον 6 με 8 μέτρα μακριά από δέντρα, διπλανά κτίρια, ανισότητες στην οροφή και άλλα εμπόδια. • Ξεχωριστή καμινάδα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε τζάκι.

Εγκατάσταση τζακιού

Το σημείο εγκατάστασης του τζακιού επηρεάζει την απόδοση. • Το τζάκι χρειάζεται εξωτερικό αέρα για σωστή λειτουργία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή ενός αγωγού εισαγωγής αέρα στο πίσω μέρος του τζακιού. Ο αγωγός πρέπει να έχει διάμετρο 10 cm (παράδειγμα 1). • Σε περίπτωση εμφάνισης δυσλειτουργίας (κάπνισμα ή υπέρ-έλκυση) με την ανωτέρω εγκατάσταση και αν η καμινάδα είναι εγκατε-

204


στημένη σωστά, τότε πρέπει να κατασκευαστεί ένας ακόμα αγωγός απέναντι από το τζάκι. Ο αγωγός πρέπει να έχει διάμετρο 10 cm και να κατασκευάζεται με περσίδες που να ανοιγοκλείνουν. (παράδειγμα 2) • Κάθε εγκατάσταση τζακιού θα πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά για τις ειδικές συνθήκες. Συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο εγκαταστάτη τζακιών. • Μην κολλάτε αλλά η συναρμολογήστε τα επιμέρους κομμάτια του τζακιού. Υπάρχει ο κίνδυνος ραγίσματος ή σπασίματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η τοποθέτηση του τζακιού σε ένα υπόγειο ή σε ένα μέρος με σημαντική κίνηση αέρα μπορεί να προκαλέσει διαλείπουσα διαρροή καπνού από το τζάκι. Μην τοποθετείτε το τζάκι κοντά σε: • συχνά ανοιγόμενες πόρτες • κεντρικές εξαγωγές ή επιστροφές θέρμανσης.

Οδηγίες λειτουργίας ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗ θέσετε σε λειτουργία το τζάκι προτού διαβάσετε και κατανοήσετε τις οδηγίες λειτουργίας. Αποτυχία στη λειτουργία του τζακιού σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει φωτιά ή τραυματισμό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη σε ρούχα ή άλλα εύφλεκτα υλικά. Κρατήστε τα είδη ένδυσης, έπιπλα και άλλα εύφλεκτα υλικά μακριά. Το τζάκι έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με διαλείπουσα καύση. Αν περιμένετε ότι παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με το τζάκι, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα εμπόδιο, όπως ένα διακοσμητικό παραπέτασμα.

Καυσόξυλα Σωστά ωριμασμένα ξύλα είναι σημαντικά για την επιτυχή λειτουργία του τζακιού σας. Τα περισσότερα προβλήματα τζακιών προκαλούνται από την καύση νωπών, ανώριμων ξύλων. Τα ωριμασμένα καυσόξυλα είναι τα ξύλα που είναι κομμένα, διασπασμένα και ξηραμένα με υγρασία περίπου 20%. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! ΜΗΝ αποθηκεύετε ξύλα: • Μπροστά στο τζάκι. • Στο χώρο που απαιτείται για τη φόρτωση του τζακιού ή την απομάκρυνση της τέφρας. Η απόδοση του τζακιού σας εξαρτάται από την ποιότητα των καυσόξυλων που χρησιμοποιείτε: • Τα σκληρά ξύλα έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τα μαλακά ξύλα. • Τα σκληρά ξύλα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν, καίγονται πιο αργά και είναι πιο δύσκολο να αναφλεγούν. • Τα μαλακά ξύλα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στεγνώσουν, καίγονται ταχύτερα και είναι πιο εύκολο να αναφλεγούν. • Ξεκινήστε τη φωτιά με μαλακά ξύλα για να φέρουν το τζάκι μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας και τη δημιουργία έλκυσης. • Προσθέστε σκληρά ξύλα για αργή, σταθερή θερμότητα και μεγαλύτερο χρόνο καύσης.

205


ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! Κρατήστε μακριά από το τζάκι εύφλεκτα υλικά, βενζίνη και άλλα εύφλεκτα αέρια και υγρά. ΜΗΝ: • αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά κοντά στο τζάκι

Ανάβοντας φωτιά • Τα πρώτα τρία ή τέσσερα ανάμματα θα πρέπει να είναι μετρίου μεγέθους για να επιτρέψουν τα έλαια και τα συνδετικά του τζακιού να καούν και τα πυρίμαχα υλικά και χρώματα να ωριμάσουν. Μπορεί να παρατηρήσετε μια βιομηχανική μυρωδιά κατά τη διάρκεια των πρώτων αναμάτων. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. • Χρησιμοποιήστε καλά ωριμασμένα ξύλα. • Ανοίξτε το διάφραγμα στην πλήρως ανοικτή του θέση. • Τακτοποιήστε προσανάμματα ή μικρά κομμάτια ξύλου για να σχηματίσετε μία πυραμίδα πάνω στη σχάρα του τζακιού. • Προ-θερμάνετε τον αγωγό καυσαερίων για να δημιουργηθεί έλκυση που θα συμβάλει στη μείωση των διαρροών καπνού κατά τη διάρκεια του ανάμματος. Κρατήστε ένα τυλιγμένο κομμάτι εφημερίδας να καίγεται κάτω από το διάφραγμα για λίγο χρόνο. • Ανάψτε το χαρτί για να ανάψουν τα προσανάμματα. • Προσθέστε μικρά κομμάτια ξύλου μέχρι που να δημιουργηθεί ένα ζεστό στρώμα από κάρβουνα. • Προσθέστε κατ’ ελάχιστο τρία μεσαίου μεγέθους κομμάτια καυσόξυλων (και όχι περισσότερα από έξι), τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο που να επιτρέπουν τον αέρα καύσης και τις φλόγες μεταξύ τους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μυρωδιές και τους ατμοί που απελευθερώνονται κατά την αρχική λειτουργία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε ευαίσθητα άτομα. Ανοίξτε τα παράθυρα για να κυκλοφορίσει αέρας. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ πετάτε κομμάτια ξύλου με δύναμη στο τζάκι. Υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ή να ραγίσει το πυρίμαχο υλικό.

Σχάρα Tο τζάκι έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με τη σχάρα που παρέχεται με αυτή τη μονάδα. Η σχάρα μπορεί να σπάσει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να χρειαστεί περιοδική αντικατάσταση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! Χρησιμοποιείτε μόνο εργοστασιακή σχάρα: • Κρατάει τα ξύλα στη θέση τους. • Επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα γύρω από τη φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το δοχείο στάχτης πρέπει να τοποθετηθεί σωστά, με το χαμηλότερο τοίχωμα απέναντι στην είσοδο του αέρα. Σε αντίθετη περίπτωση, περιορίζει την είσοδο της ροής του αέρα και προκαλεί διαταραχές έλκυσης. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς και ασφυξίας! Ανοίξτε το διάφραγμα πριν από τη λειτουργία του τζακιού. Με κλειστό το διάφραγμα υπάρχει υπέρ-ανάφλεξη στο τζάκι και διάχυση καπνού και φλογών στο δωμάτιο.

Πυρίμαχο υλικό • Το πυρίμαχο υλικό παρέχεται για τη συγκράτηση θερμότητας και τη δημιουργία ενός ελκυστικού εσωτερικού. • Μπορεί να σπάσει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να χρειαστεί περιοδική αντικατάσταση. Μικρές ρωγμές και αποχρωματισμός είναι φυσιολογικός και δεν επηρεάζουν την ασφάλειά του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! ΜΗΝ ανάβετε το τζάκι χωρίς πυρίμαχο υλικό.

Σβήσιμο φωτιάς • Αφήστε το καύσιμο ξύλο να κάψει καλά και η φωτιά να σβήσει. • Διαχωρίστε τα κομμάτια ξύλου για να σταματήσετε τη φωτιά. • Τοποθετήστε ένα διακοσμητικό (παραπέτασμα) μπροστά από το τζάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ σβήνετε τη φωτιά με νερό. Υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει ή να σπάσει το μαντέμι ή να ξεκολλήσουν τα πυρότουβλα.

206


Συντήρηση και έλεγχοι Συχνότητα

Ενέργεια

Περιγραφή

Όταν οι στάχτες φτάσουν στο κάτω μέρος της σχάρας

Απομάκρυνση της στάχτης

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! Οι στάχτες μπορεί να περιέχουν ζεστά μέλη. • Τοποθετήστε τη στάχτη σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι • Το κλειστό δοχείο θα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε μη εύφλεκτο πάτωμα ή στο έδαφος, μακριά από καύσιμα υλικά, περιμένοντας τη τελική διάθεση. • Αν οι στάχτες διατίθενται σε δημόσιους κάδους, θα πρέπει να διατηρηθούν στο κλειστό δοχείο έως ότου όλα τα μέλη έχουν κρυώσει καλά.

Δύο φορές το χρόνο

Έλεγχος/ Καθαρισμός καμινάδας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! Μια φωτιά στην καμινάδα μπορεί να βλάψει μόνιμα το σύστημα καμινάδας σας και τις παρακείμενες δομές. Η ενέργεια θα πρέπει να γίνεται από καπνοδοχοκαθαριστή. • Απομακρύνετε το καπάκι αφαιρώντας τις βίδες • Επιθεωρήστε / καθαρίστε το εσωτερικό της καμινάδας • Επανατοποθετήστε το καπάκι

Μετά από κάθε απομάκρυνση στάχτης

Έλεγχος του πυρίμαχου υλικού

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κίνδυνος πυρκαγιάς! Επιθεωρήστε το πυρίμαχο υλικό του τζακιού. Κατεστραμμένο πυρίμαχο μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση των γύρω υλικών. Η διαστολή και η συστολή, θα προκαλέσει μικρές ρωγμές στο πυρίμαχο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το πυρίμαχο υλικό θα χρειαστεί περιοδική αντικατάσταση ανάλογα με τη χρήση. Το πυρίμαχο υλικό θα πρέπει να αντικατασταθεί αν: • Ρωγμές που να υπερβαίνουν τα 6 mm πλάτος, • Μεγάλα κομμάτια πυρίμαχου πέφτουν

Μετά από κάθε απομάκρυνση στάχτης

Επιθεώρηση σχάρας

Επιθεωρήστε τη σχάρα και αντικαταστήστε εάν: • Έχει υποστεί παραμόρφωση • Υπάρχουν θραύσματα συγκολλήσεων

MΗΝ ΚΟΛΛΑΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΛΟΓΩ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΟΛΛΕΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

207


Αντιμετώπιση προβλημάτων Προβλήματα στο άναμμα της φωτιάς

Πιθανή αιτία

Λύση

Δεν μπορεί να ανάψει η φωτιά Υπερβολικός καπνός Αργή καύση

Μη επαρκής ποσότητα προσανάμματος/χαρτιού ή καθόλου προσάναμμα/χαρτί

Χρησιμοποιήστε στεγνά προσανάμματα, περισσότερο χαρτί. Τακτοποιήστε τα προσανάμματα και τα ξύλα για διακίνηση αέρα

Διάφραγμα καπνού κλειστό/ όχι πλήρως ανοιχτό

Ανοίξτε το διάφραγμα

Όχι επαρκής αέρας για την ανάφλεξη της φωτιάς

Ανοίξτε το παράθυρο κάτω από το τζάκι απέναντι στον άνεμο

Τα ξύλα είναι πολύ υγρά, πολύ μεγάλα

Χρησιμοποιήστε στεγνά, ώριμα ξύλα

Δε δημιουργήθηκε στρώμα από κάρβουνα πριν την προσθήκη ξύλων

Ξεκινήστε με χαρτί και προσανάμματα

Φρακάρισμα της καπνοδόχου από φωλιές πουλιών ή φύλλα στο καπάκι της καμινάδας

Ελέγξτε την καμινάδα και καθαρίστε με έναν καπνοδοχοκαθαριστή αν απαιτείται

Αρνητική πίεση / Ανταγωνισμός με συσκευές εξάτμισης

Μην χρησιμοποιείτε αποροφητήρες κατά το άναμμα Ανοίξτε το παράθυρο κάτω από το τζάκι απέναντι στον άνεμο

Πολύ γρήγορη καύση

Εξαιρετικά ξερά ή μαλακά ξύλα

Αναμίξτε σκληρή ξυλεία Αναμίξτε λιγότερο ωριμασμένο ξύλα αφού ανάψει η φωτιά

208


ΠΡΟΪΟΝΤΑ RED

GARDENIA

MARGHERITA

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0,51 X B 0,53 X Y 1,05

BAPOΣ

140 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 80

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

ΔIAΣTAΣEIΣ

Π 0,51 X B 0,53 X Y 1,05

BAPOΣ

140 KIΛA

ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Φ 80

8 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

8 kw (MEΓIΣTO)

145 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

145 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

PRIMULA

ORCHIDEA

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ ΘEPMIKH AΠOΔOΣH OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

Π 0,56 X B 0,52 X Y 1,10 160 KIΛA Φ 80

ΔIAΣTAΣEIΣ BAPOΣ ΔIATOMH KAMINAΔAΣ

Π 0,56 X B 0,52 X Y 1,10 160 KIΛA Φ 80

9,5 kw (MEΓIΣTO)

ΘEPMIKH AΠOΔOΣH

9,5 kw (MEΓIΣTO)

170 KYBIKA

OΓKOΣ ΘEPMANΣHΣ

170 KYBIKA

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ RED ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΖΕΛ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

209


Architectural Real Estate in Greece info@art-mag.gr / www.art-mag.gr

ριο β μ έ κ ε το Δ τερα π ι ρ ε π στα Τεύχος 2 Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010-2011

Eξάμηνο Περιοδικό με Αγγελίες Ακινήτων


Το Architectural Real Estate in Greece είναι ένα περιοδικό που παρουσιάζει εξοχικές μονοκατοικίες, βίλλες, συγκροτήματα κατοικιών, τουριστικά οικόπεδα, πολυτελή ξενοδοχεία, επαγγελματικά ακίνητα, καθώς και νησιά που τίθενται στην αγορά προς πώληση. Το περιοδικό μας θα σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό ακίνητο για την προσωπική σας ζωή όπως και για κάθε επαγγελματική σας επένδυση.

11o χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου - Μεσολογγίου, Τ.Κ. 300 14 Καλαβρούζα Χάλκειας Τ: 26340 45765 F: 26340 45594 E: info@art-mag.gr / entergraphics@hol.gr


www.thermozel.gr

Design & Tzaki  

Magazine about Fireplaces

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you