Page 1

ΚΕΣΥΠ & 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Συνεργασία ΚΕΣΥΠ & ΟΜΑΔΑ COMENIUS 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης Καινοτόμος Δράση : « Η Σημασία Της Πληροφόρησης στη Μείωση της Σχολικής Διαρροής »


Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠ Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ) στοχεύει στην παροχή βοήθειας προς τους μαθητές κατά τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις κλίσεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και αφού πληροφορηθούν για την κοινωνική πραγματικότητα να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για μια ομαλή ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το μάθημα του ΣΕΠ διδάσκεται στην Γ΄ τάξη του γυμνασίου μία φορά την εβδομάδα.


ΤΑ ΚΕΣΥΠ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ 

...σε νέους/νέες που χρειάζονται ενημέρωση σε ζητήματα σπουδών, κατάρτισης και αγοράς εργασίας.

 ...σε καθηγητές/καθηγήτριες που χρειάζονται βοήθεια για να είναι αποτελεσματικότεροι στην εφαρμογή του ΣΕΠ στην τάξη και για την υλοποίηση ενός προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας.

...σε γονείς που αγωνιούν για τις σπουδές και το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών τους.

...σε μαθητές/μαθήτριες που δυσκολεύονται να αποφασίσουν για τον εκπαιδευτικό δρόμο ή το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν .


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΕΣΥΠ 

      

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ στους μαθητές προκειμένου να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους με Ατομική Συμβουλευτική που πραγματοποιείται στο ΚΕΣΥΠ. ΤΕΣΤ ΕΠΑΓ/ΚΟΥ ΠΡΟΣ/ΜΟΥ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ σχετικά με τις Εκπαιδευτικές επιλογές : (ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ,ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ της περιοχής, Ανώτερες και Ανώτατες σπουδές ΑΕΙ –ΤΕΙ, τα Επαγγέλματα, την Αγορά Εργασίας .


ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ :     

Να κατανοήσει σε τι διαφέρει και να αποδεχθεί τον εαυτό του. Να δημιουργήσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να αντιληφθεί προβλήματα που πιθανώς αντιμετωπίζει. Να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις. Να διαχειριστεί και ν’ αποφύγει την απόρριψη στο σχολείο.


Ο ΒΑΘΜΟΣ & Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ 

να αυξάνει τη γνώση του σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να συνειδητοποιεί τα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν.

να ξεκαθαρίζει τους στόχους του.

να χαράζει το σχέδιο της ζωής του.


Ο ΒΑΘΜΟΣ & Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ 

να γνωρίζει την εγκυρότητα της πληροφορίας.

να επιλέγει την κατάλληλη πληροφορία και να την αξιοποιεί για το θέμα που τον ενδιαφέρει ( δεξιότητα κριτικής ανάγνωσης πληροφοριών).

Ο βαθμός και η ποιότητα πληροφόρησης επηρεάζει τις σκέψεις, τις εκτιμήσεις, τις στάσεις, την συμπεριφορά του.


Ο ΒΑΘΜΟΣ & Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ Ν’ αναπτύσσει τη δεξιότητα ενεργούς αναζήτησης. 

Να αυξάνει την αυτοπεποίθησή του και τον βοηθά να γίνει περισσότερο υπεύθυνος για τις αποφάσεις και τις πράξεις του.

Να διευρύνει τις επιλογές του και τις εναλλακτικές λύσεις που έχει στη διάθεσή του.

Να παίρνει σωστές αποφάσεις.


Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ : Το Καθοριστικό Βήμα στις Εκπαιδευτικές & Επαγγελματικές Επιλογές των Μαθητών. Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Είναι Συνδυασμός Αυτογνωσίας & Έγκαιρης Πληροφόρησης. Το να συνεχίσει ή να παρατήσει κανείς το σχολείο είναι μια απόφαση. Η σωστή πληροφόρηση μπορεί ν’ αποτρέψει τη διαρροή με την απόφαση παραμονής στο σχολείο ίσως σε άλλου τύπου σχολείο!


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

εκείνοι που είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο δεν είναι οπωσδήποτε περισσότερο επιτυχημένοι, σε σύγκριση με συμμαθητές τους με χαμηλότερες επιδόσεις, στην πορεία της ζωής τους.

οι κοινωνικές ικανότητες που αποκτήθηκαν κατά την παιδική ηλικία, όπως η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς τις αναποδιές, να ελέγχει τα συναισθήματά του και να τα πηγαίνει καλά με τους ανθρώπους, αλλά και η λήψη σωστών αποφάσεων ήταν αυτές που έπαιξαν το σπουδαιότερο ρόλο.


O ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟΣ…  

Ν’ αναζητά ενεργά τις πληροφορίες και να τις αναλύει κριτικά. Ν’ αναπτύξει :α) μια ενεργητική στάση για τα όσα συμβαίνουν γύρω του β) κριτική και κοινωνική ενημέρωση γ) ποιος λέει τι και γιατί.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 

Ενημέρωση όλων των τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου για τις εκπαιδευτικές τους επιλογές μετά το Γυμνάσιο. Επίσκεψη όλων των τάξεων της Γ΄ Γυμνασίου στα εργαστήρια όλων των ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ( μια δραστηριότητα που γίνεται ακριβώς για να πληροφορήσει τους μαθητές για τις εναλλακτικές τους επιλογές στην Τεχνική Εκπαίδευση).


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι τρόποι πληροφόρησης και πρόληψης της σχολικής διαρροής όπως Ημέρες σταδιοδρομίας στο τέλος της σχολικής χρονιάς . Αλλά και ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης κυρίως των γονέων που καθορίζουν κατά πολύ το μέλλον των παιδιών τους στην Ελλάδα.


Γίνετε Περίεργοι !!!  

Σας ευχαριστούμε ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΕΠ: Λαμπρακάκη Μοσχοβία

 ΚΕΣΥΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  ΟΜΑΔΑ COMENIUS TOY

5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Άννα Φιλίνη (Γαλλικής Φιλολογίας)

Σχολικη διαρροη  

scholoki, diaroi