Page 1

ac p o r t fo l i o

anna collatuzzo

1 Architectural representation

MEDITATION PAVILION 2016, Iuav University of Venice 2 Architectural technology

STONE HOUSE

2015, Iuav University of Venice 3 Architectural design and restoration

TALES OF PLACES

2018, Iuav University of Venice 4 Scenography design

WIDESPREAD THEATER 2015, W.A.Ve. workshop 5 Sketching

DRAWING IS THINKING


1

MEDITATION PAVILION Learn to see, learn to rapresent, learn to tell

Iuav University of Venice BArch, 3rd year 2016 Individual work Course Advisor Skill set

Architectural representation Emanuele Garbin AutoCAD 3D, 3DStudioMax, Adobe Photoshop

The work consists of the direct study of the Bion tomb in Altivole, Treviso, designed by the architect Carlo Scarpa in the 1970s. The part I decided to focus on is the meditation pavilion.

OVER AND UNDER Two worlds. The above and the below. Inside and outside. A thread divides them. A thread limits them. I see the limit and beyond the limit. A thread to see through. A thread to see reflection. A thread that shows, that hides, that reflects. A reflecting surface. A mirror that attracts, that concentrates, that repels.

The work developed in three phases: the direct experience and metric and photographic survey; the digital modeling; the interpretation through the identification of themes and the writing of short texts that highlight the hidden aspects of the architecture and its image.


IMAGES New points of view. Indirect visions, direct views. Real images and reflected images overlap on the surface. One denies the others. Invisible details emerge from the reflection. Impenetrable glimpses from the gaze. Symmetries of architecture and reflections. Geometries of water.


2

STONE HOUSE Along the wall

Iuav University of Venice BArch, 2nd year 2015 Individual work Course Advisor Skill set

South front 1:200

Plan 1:200

Architecture technology Maria Antonia Barucco AutoCAD

The work concerns the drafting of a technological detail project. A wet-type technology was chosen for this holiday home on a slope. The walls that define the house are walls covered in limestone. All the rooms, day and night, look out on the

front of the house with glass windows. The day and night rooms are characterized by the sloping ceiling, while the hallway and the covered outside are covered by a flat roof.


Limetone

Giallo d’Istria stone

Titanium zinc

Painted aluminum RAL 9016

Glass

Oak wood

Resin

Section B

Section A 1:200

Section B 1:75

Section A


3

TALES OF PLACES Telling stories of Venice

Iuav University of Venice MArch, 2nd year 2018 Individual work Course Advisor Skill set

The Certosa Island is located East of the city of Venice. The area is used as natural park and there are the ruins of the ancient convent, currently in a state of neglect.

Architectural composition and historical heritage Alberto Cecchetto, Maurizio Milan, Angela Squassina AutoCAD, SketchUp, Adobe Suite

Venice

The project proposes the design of a luxury hotel, a building with a museum function to tell the history of the island, and interventions that enhance the ruins. The analysis and restoration project of the ancient cloister was also carried out.

Certosa island

new vineyard 1:5000 new Certosa museum ancient cloister: new botanic garden archaeological site: new path new Certosa hotel

boat private hotel entrance

pedestrian entrance from public transport


Certosa museum

Botanic garden

Archeological area

1:1000


HISTORICAL HERITAGE: THE CLOISTER Intervention goals Goals on the existing

Goals related to the project

SECURING

HISTORICAL READABILITY

RUDDER COVERAGE

RE-CREATION OF SPACE

EDUCATIONAL USE

Necessary for the public use of the cloister is the consolidation of the walls that are currently in a state of severe instability.

The objective of the restoration is also to make the masonry visible to understand the historical phases that tell the story of the cloister and in general of what is the history of the Certosa island.

The need for a coverage is given both by conservative issues and protection of the ruin, both to create a covered space for public use.

The new structure that supports the roof traces the pass of the ancient loggia and rises in height by two floors: in this way it conceptually re-creates the centrality of the cloister with the double level of loggias.

The spaces of the cloister and the archaeological area will be used as a museum-botanical garden with the aim of discovering the Venetian lagoon flora.

Cultural project: relation new-ancient Concept cloister cover project

Concept interior space project

Coverage Inserting volumes

Porch

Usable spaces Courtyard

ORIGINAL CLOISTER ELEMENTS

PROJECT ELEMENTS


Analysis and restoration project

1. Photo: current situation

2. Masonry analysis

3. Plaster analysis

4. Stratifications analysis

3. Degradation analysis

6. Removal and cleaning interventions

7. Consolidation and integration interventions

8. Photomontage: project


THE NEW CLOISTER: BOTANICAL GARDEN The project aims at enhancing the remains of the ancient cloister. The new function as a botanical garden with greenhouses between the walls gives new life to the complex. The crown will be a cover designed as a suspended light structure that veils the spaces below with curtains. The peculiarity lies in the desire to

recreate the spatiality of the original inner courtyard: to do this, the pillars supporting the roof are positioned where the columns of the internal open gallery used to be. The white structure with the use of slender pillars and tie rods also recalls the sailboats moored to the Certosa dock.

Materials BRICKS WHITE PAINT CURTAINS GLASS

greenhouse

greenhouse

open courtyard greenhouse

Coverage 1:1000

Plan 1:500

greenhouse

Section 1:150


Detail 1:50


PARENTHESIS: CERTOSA MUSEUM The exhibition building is born from the alignments given by the context: a parenthesis that separates the most urbanized area of the island from the natural and agricultural area. The project takes its inspiration from the embankments already present on the island and from the military era and also takes up

the material: an exposed concrete structure with a green roof. The entire interior space, with the exception of the service spaces, faces the context with a continuous view. The cover will be part of the park and freely accessible and will allow a new view of the island and the lagoon context.

Materials CONCRETE GLASS VEGETATION

offices exibition area

Plan 1:500

Section 1:150

hall

Coverage 1:1500


project area park cloister

1. EXISTING AXES

2. BUILDING SHAPE

archaeological site

3. VIEWS ON THE CONTEXT

Detail 1:50


4

WIDESPREAD THEATER Involving the remains

Iuav University of Venice BArch, 2nd year 2015 Team work Course W.A.Ve. workshop Advisors Paredes Pedrosa Arquitectos Skill set AutoCAD, SketchUp, Adobe Suite

The workshop proposed the scenography project for the opera “El retablo� by Maese Pedro by Miguel de Cervantes, inspired by the chapter XXVI of Don Quixote, accompanied by the music composed by Manuel de Falla, inside the island of Lazzareto Nuovo in Venice. In this work, attention was paid to involving the historical and cultural heritage of pre-existing architecture in the space of the scene: the Teson Grande, the powder magazines, the city walls and the archaeological remains. In the theatrical journey these are the background and context for the four sets designed.

Path plan 1:2500

Start

Act 2 - min: 5,7 Act 5 - min: 2,5

Conceptual approach

Act 1 - min: 6,17

Act 3 - min: 2

Overture - min: 0 - 2,33

Act 4 - min: 2 Act 6 and End - min: 6,34


1 TO

PALAZZO - ATTO 1

THE PALACE Act 1

0

:10

la 1

Sca

Scenographies 1:30

TORRE - ATTO 2/5 View from above

THE TOWER Acts 2/5

Front elevation

0

:10

la 1

Sca

Scala 1:100

nta Pia 00 :1 la 1

Sca

RE

R TO View from above

Front elevation

2/5

THE SQUARE Act 3

3

TTO -A

ZZA PIA

TTO -A

Pianta Scala 1:100

Scala 1:100

0

:10

la 1

Sca

PIAZZA - ATTO 3

View from above

THE LANDSCAPE Acts 4/6

Pianta Scala 1:100

0

:10

la 1

Sca

Front elevation

PAESAGGIO - ATTO 4/6

e ion 00 Sez la 1:1 Sca

Scala 1:100

nta Pia 00 1:1

la Sca

View from above

Front elevation

Side elevation Scala 1:100


5

DRAWING IS THINKING Freehand sketches


thank you for your time annacollatuzzo@gmail.com / linkedin / isuu

I am Anna Collatuzzo, an italian Master of Architecture student. My dowry for drawing led me to choose the artistic high school in Treviso. Douring that period I understood my passion for art and architecture so I decided to continue my studies at Iuav University of Venice. In these years I have done various experiences like collaborate with architectural firms - including the one during which I worked on the executive project for the new Emergency hospital designed by Renzo

Piano Building Workshop with TAMassociati -, I took part in international workshops with famous architects, I lived an Erasmus period abroad. I also attended courses on digital software such as Photoshop, SketchUp Pro, Vray for SketchUp and Revit. I will graduate in March 2020 with a thesis regarding a project for a poetry river park and a Prosecco museum in the Unesco Prosecco area - where I was born and live - with the architect Alberto Cecchetto as supervisor.

Profile for Anna Collatuzzo

Architecture portfolio 2019  

Architecture portfolio 2019  

Advertisement