Page 1

2012


Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, ο φορέας ΔΗ.Κ.Ε.Κ.Ε (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου) και το διαδικτυακό περιοδικό www.decobook.gr αποφάσισαν να διοργανώσουν από κοινού τον 1ο Διεθνή Εικαστικό Διαγωνισμό FeedHope. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε κάθε είδους εικαστικό δημιουργό (ζωγράφο, γλύπτη, γραφίστα, φωτογράφο, αρχιτέκτονα, βίντεο-καλλιτέχνη, χειροτέχνη, εικονογράφο, κλπ) και είχε διπλό σκοπό: από τη μία πλευρά να προωθήσει την εικαστική έκφραση και από την άλλη να συγκεντρώσει τρόφιμα (για να θα μοιραστούν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη). Ως εκ τούτου, το βασικό υλικό με το οποίο θα έπρεπε να δουλέψουν οι καλλιτέχνες ήταν τα συσκευασμένα τρόφιμα Ιδέα/ Σχεδιασμός:   

Βασιλική Ασάρογλου (Αρχιτέκτονας) Άννα Μπονάρου (Αρχιτέκτονας- συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων) Χρύσα Ξουβερούδη (Ιστορικός Τέχνης)


Η ιδέα πριν τη δημιουργία Γράφει η Χρύσα Ξουβερούδη (ιστορικός τέχνης) Στον 20 αιώνα η σύνδεση με το πραγματικό δεν αποκαλύπτεται μέσα από μια ζωγραφική-παράθυρο στον κόσμο, από την πιστή εικαστική απεικόνιση αυτού που αντίκειται αλλά από την υπέρβαση των ορίων, των αρχών και των κανόνων. Το αντικείμενο μπορεί να στέκεται απέναντι, στο δικό του χωροχρόνο, να συνθέτει τη δική του πραγματικότητα, να πλέκει τη δική του ιστορία με εικαστικά ή όχι μέσα, να αμφισβητεί και να αμφισβητείται, να ορίζει και να ορίζεται. Όρια, η λέξη που εισέβαλε δυναμικά στο χώρο της τέχνης και της θεωρίας της, καθώς τα ρεύματα και οι τάσεις του προηγούμενου αιώνα ήρθαν σε ρήξη με τις παραδοσιακές αξίες και αρχές της καλλιτεχνικής έκφρασης. Ό,τι παραδίδεται, αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ό,τι κληροδοτείται δύναται να αποποιηθεί, ό,τι έχει δομηθεί από ακαδημαϊκούς και ειδήμονες αποδομείται. Μένει η ιδέα, που o Leonardo πρώτος ανέδειξε την αξία της, ως πρωταρχικής πηγής δημιουργίας και η ιδέα δεν περιορίζεται πια σε συγκεκριμένα εικαστικά μέσα, υλικά και τεχνικές αλλά αισθητοποιείται μέσα από μία δυναμική συνδιαλλαγή με τα υλικά και το χώρο. Στο πλαίσιο του κυβισμού η ζωγραφική επιφάνεια δέχεται την εισβολή πραγματικών αντικειμένων και συνομιλεί μαζί τους, συγχέοντας το πραγματικό με το εικαστικό. Στη συνέχεια ο ντανταϊσμός, με σημαία την αμφισβήτηση, θα δώσει εικαστική αξία στο πραγματικό αντικείμενο –readymade- και θα προχωρήσει στο assemblage, την εικαστική συναρμογή αντικειμένων μέσα σε ένα πλαίσιο. Η τέχνη παρασύρεται από το καινούριο κι αναζητά νέους δρόμους για να το εκφράσει, έτσι όταν η καλλιτεχνική σκυτάλη θα περάσει στην Αμερική, όλα παρασύρονται στη δίνη της νεωτερικότητας. Ο Rauschenberg σε μια δραματική εξπρεσιονιστική κατάθεση επεμβαίνει πάνω στο στρώμα του με χρώμα κι από τον πίνακα


κάνει το βήμα προς την εγκατάσταση. Το άνοιγμα στο χώρο οδηγεί στο environment κι όταν δραματοποιείται περνάμε σε μορφές τέχνης όπως η performance και το Happening. Ήχος, φως, χρώμα δημιουργούν περιβάλλοντα με δράση. Η δράση αισθητοποιείται και μέσω της video art που αρχίζει από τη δεκαετία του ’80 και γίνεται ιδιαιτέρως δημοφιλής. Η ανάδειξη της ιδέας και του λόγου πίσω από την εικαστική πράξη οδήγησε στην εννοιολογική τέχνη με πολυποίκιλες σημάνσεις. Όλες αυτές οι τάσεις μπορούν να συμπορευθούν στην προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με τη ζωή, να αποδείξουμε πως η καλλιτεχνική δημιουργία δεν περιορίζεται στους τοίχους ενός ατελιέ, μιας γκαλερί ή ενός μουσείου αλλά σπάει τα συμβατικά δεσμά για να συνομιλήσει ενεργά με την κοινωνία. Το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και η τέχνη για το πνεύμα κι επειδή ‘ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος’, αναζητείται η γνήσια εικαστική έκφραση που θα δώσει ελπίδα προτείνοντας την ιδανική συνύπαρξη της αληθινής τροφής και της αληθινής τέχνης.


Η επιτροπή Η πενταμελής κριτική επιτροπή του 1ου Εικαστικού Διαγωνισμού αποτελούνταν από τους: • Μάριο Τeriade Ελευθεριάδη (Εικαστικό- Καθηγητή στη σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ) • Θάλεια Στεφανίδου (Ιστορικό, κριτικό τέχνης – Curator) • Γιώργο Τσακίρη (Εικαστικό – Καθηγητή στη σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.) • Λάζαρο Κατσιά (Αρχιτέκτονα - Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κορδελιού Ευόσμου) • Φάνη Παπαδόπουλο (Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού- Ευόσμου & Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας, Θράκης)


Τα Βραβεία 

1ο Βραβείο (ύψους 1000 ευρώ) : Άκαρπη επιλογή και ως εκ τούτου το χρηματικό έπαθλο δόθηκε για την αγορά τροφίμων που θα διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

2ο Βραβείο (ύψους 600 ευρώ): Χούμου Ειρήνη / Τίτλος έργου: «Τα παραμύθια μόνο δεν αρκούν»

3ο Βραβείο (ύψους 400 ευρώ): Αλεξάνδρα Μαράτη- Άννα Βαδάκογλου / Τίτλος έργου: «Κήπος»

Τιμητικοί Έπαινοι:  

Μπέτυ Βακάλη / Τίτλος έργου: «Fish» Το ομαδικό έργο των εργαστηρίων χαρακτικής, ζωγραφικής Ε’ δημοτικής κοινότητας δήμου Θεσσαλονίκης και του εργαστηρίου χαρακτικής Μεστών Χίου / Τίτλος έργου: «2+1 = 1» Μαυραντζάς Θανάσης / Τίτλο έργου: «Το κλειδί της ψυχής μας».


Η έκθεση και οι συμμετοχές Όλα τα έργα που συμμετείχαν στον 1ο Διεθνή Εικαστικό Διαγωνισμό FeedHope εκτέθηκαν στο κτίριο των Μύλων Μελισσάρη (Οδός Νέα Μοναστηρίου 119) από τις 22 έως τις 29 Απριλίου 2012.


2ο Βραβείο Δημιουργός: Χούμου Ειρήνη Τίτλος έργου: Τα παραμύθια μόνο δεν αρκούν Περιγραφή: Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας υπήρξε έμπνευση για το έργο μου. Στη φωτογραφία η Κοκκινοσκουφίτσα έχει γεμάτο το καλάθι της με βασικά τρόφιμα απαραίτητα για τα παιδιά, που όλο και περισσότερα τα στερούνται στις μέρες μας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι για τα παιδιά δεν αρκούν μόνο τα παραμύθια. Ας χαρίσουμε ελπίδα όχι μόνο με λόγια και παραμύθια αλλά έμπρακτα.


3ο Βραβείο Δημιουργοί: Αλεξάνδρα Μαράτη / Άννα Βαδάκογλου Τίτλος έργου: Κήπος Περιγραφή: Κασόνια πλαστικά (βάση), πλαστικά κομμένα από μπουκάλια επιζωγραφισμένα με σπρέι (σε μορφή φύλλων) τυλιγμένα γύρω από μπουκάλια αναψυκτικών (δέντρα), συσκευασμένοι ντοματοχυμοί (φράχτης) Καραμέλες (λουλούδια, φρούτα)


Έπαινός Δημιουργός: Μπέτυ Βακάλη Τίτλος έργου: Fish Περιγραφή: Πρόκειται για την κατασκευή ενός ψαριού από χάρτινες συσκευασίες τοματοπολτού σε σχήμα πρίσματος, δεμένες μεταξύ τους με σύρμα και όλες μαζί στερεωμένες σε συρμάτινο πλέγμα, το οποίο αποτελεί το σκελετό της κατασκευής.


Έπαινός Δημιουργοί: Τα εργαστήρια χαρακτικής, ζωγραφικής Ε’ δημοτικής κοινότητας δήμου Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο χαρακτικής Μεστών Χίου Τίτλος έργου: «2+1 = 1» Περιγραφή: Τρία εικαστικά Εργαστήρια (τα Εργαστήρια Ζωγραφικής & Χαρακτικής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήρι Χαρακτικής Μεστών Χίου), ενώνουν τις σκέψεις και τις δυνάμεις τους σε δύσκολους καιρούς, συνθέτοντας και δημιουργώντας από κοινού ένα έργο με τρία σημεία αφήγησης. Σε μια κοινή πρόταση χειρονομίας, αποδομώντας τον καμβά και διευρύνοντας τα συμβατά όρια της τέχνης, έχοντας ως φιλοσοφία την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την ομαδική συμμετοχή, αρθρώνουν εικαστικό λόγο μέσα από το χρώμα και την ύλη. Εστιάζουν την έμπνευσή τους ατομικά, ο κάθε συμμετέχων του εκάστοτε εργαστηρίου, στο προϊόν και στο περίβλημά του, φιλοτεχνώντας την ετικέτα του ως χαρακτικό ή ζωγραφικό έργο, και όλοι μαζί ως ομαδικά εργαστήρια χειρονομούν κατά την συνάντησή τους στο κέλυφος της όψης της κάθε επιμέρους ενότητας, σε μια κοινή προσπάθεια απόδοσης της αρχικής ιδέας σημειολογικής έννοιας της αλληλεγγύης που εμπεριέχει ένα καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν έμφαση τόσο στην εξωτερική όσο και την εσωτερική όψη του συνολικού έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό πρόκειται να αποδομηθεί, ώστε η τελική εικόνα του κάθε έργου – τρόφιμου που φτάνει στα χέρια του αποδέκτη – καταναλωτή να μη χάνει την αισθητική και εικαστική αξία της αρχικής ιδέας και καλλιτεχνικής έμπνευσης των δημιουργών του.


Η εικαστική εγκατάσταση “2+1 = 1”, πέρα από την εξωτερική εικόνα, εμπεριέχει στα σπλάχνα της πολλές προτάσεις εικαστικών έργων ζωγραφικής και χαρακτικής, λειτουργώντας σε πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και δημιουργίας. Έτσι μολονότι έχει ως κύριο αντικείμενο τα τρόφιμα, είδη εφήμερα, καθώς είναι αναλώσιμα, με την επιμέλεια του εξώφυλλου ή της ετικέτας τους αποκτούν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αυτόνομο και μοναδικό. Συμβάλλοντας στοχευμένα στην φιλοσοφία της αρχικής σύλληψης του τρισυπόστατου αυτού έργου ότι, στη γκρίζα εποχή που διανύουμε, η αξία της τροφής τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα πρέπει να συνυπάρχει στην καθημερινότητα χαρίζοντας ποιότητα ζωής σε όλους. Τελικά, με την πρόταση του εικαστικού έργου “2+1=1”, πετυχαίνουν οι καλλιτέχνες των τριών αυτών εργαστηρίων τον εκδημοκρατισμό της τέχνης μέσα από την καθημερινή χρήση της τροφής του εκάστοτε αποδέκτη; Και υπηρετούν την αρχική φιλοσοφία της ομαδικότητας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης; Επιτυγχάνεται η μύηση του καταναλωτικού κοινού στην αισθητική παιδεία μέσα από τις οπτικές εικόνες της ετικέτας των προϊόντων με ιδιαίτερη γραφή;


Έπαινός Δημιουργός: Μαυραντζάς Θανάσης Τίτλος έργου: Το κλειδί της ψυχής μας Περιγραφή: Το έργο μου είναι μια τριλογία μεταλλικών γλυπτών και υποστηρίζει το δικαίωμα για φαγητό στις υποσιτισμένες χώρες.


Δημιουργοί: Ανδριάκαινα Αφροδίτη / Χαντζή Ελένη

Παναγιώτα

/

Ευσταθίου

Μάνια

/

Μπούτου

Τίτλος έργου: Χωρίς τίτλο Περιγραφή: Κοτετσόσυρμα- σύρμα- προϊόντα συσκευασίας. Να εκθέσουμε την άποψη μας για την οικονομική κρίση, η οποία δοκιμάζει τα όρια αντοχής του κόσμου


Δημιουργός: Μπέτυ Βακάλη Τίτλος έργου: Confectionery apron Περιγραφή: Ένδυση γυναικείου μπούστου με ζαχαρωτά. Πρόκειται για την κατασκευή γυναικείας ποδιάς… φτιαγμένη από ζαχαρωτά, κατά βάση συσκευασμένα αλλά και μη. Το έργο έχει σαν κεντρική ιδέα την έννοια της «προσφοράς» (παροχής) και της «φροντίδας», καθώς επίσης της «προστασίας». Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα εξής: Συσκευασμένες καραμέλες και γλειφιτζούρια, ζαχαρωτά, κέρματα σοκολατένια, σύρμα, ύφασμα.


Δημιουργός: Γκέκα Διονυσία Τίτλος έργου: Food Shadows Περιγραφή: Στο συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο τρόφιμα με ημερομηνία λήξης πάνω από ένα έτος, όπως μακαρόνια, ρύζι, φακές και άλλα όσπρια, κονσέρβα γάλακτος και τομάτας, κ.α. Η σύνδεση των τροφίμων στην τελική τους θέση έγινε με τη βοήθεια διάφανης μεμβράνης μαγειρικής. Η ιδέα της κατασκευής βασίζεται στην βαθύτερη σχέση της μάνας με το βρέφος της. Η σχέση των δύο αυτών προσώπων που παρότι επιφανειακά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σχέση ανταλλαγής υλικών, και κυρίως τροφίμων, τελικά καθορίζεται από την ουσιαστικότερη προσφορά της ζωής, την αγάπη. Η μάνα προσπαθεί εναγωνίως να προσφέρει στο παιδί της τροφή, ως ελάχιστη προσπάθεια προσφοράς ανιδιοτελούς αγάπης στο βρέφος της. Έτσι στο συγκεκριμένο έργο, τα τρόφιμα, παρότι σε πρώτη επαφή μοιάζουν τόσο διάσπαρτα σκορπισμένα στο χώρο, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν κάτι, το τελικό τους αποτέλεσμα, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον προβολής και θέασης τους, μπορούν και σχηματίζουν ένα τόσο καθορισμένο είδωλο, όπως είναι το είδωλο της μάνας, μέσα από την αγάπη που προσφέρει στο βρέφος της.


Δημιουργός: Ρίτα Πλακιά Τίτλος έργου: Όταν το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό… γίνεται κονσέρβα Περιγραφή: Το έργο αποτελείται από ξύλο, μέταλλο και κονσέρβες. Η ιδέα αφορά την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση που διέπει όλον τον κόσμο εκμηδενίζοντας τους λαούς και κατ΄ επέκταση τον άνθρωπο, τις αξίες του, εγκλωβίζοντας τον σ’ ένα καλούπι, μία κονσέρβα.


Δημιουργός: Κουβαριτάκη Μαρία Τίτλος έργου: Το χέρι Περιγραφή: Όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε το χέρι που θα δώσει βοήθεια στους έχοντες ανάγκη (το ρύζι συμβολίζει όλους μαζί, εμάς τους ανθρώπους όπου ενωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε, το μήλο κάτι που συμβολίζει την ιδέα και τη ζωή μπορεί να είναι η αρχή)


Δημιουργός: Αργυράκη Παρασκευή Τίτλος έργου: Άτιτλο Περιγραφή: Το έργο αποτελείται από μία συσκευασία ρυζιού σε κουτί, πάνω σε καμβά. Χρησιμοποιήθηκαν ακρυλικά χρώματα, για να εντάξουν ένα υπαρκτό αντικείμενο μέσα σε ένα πίνακα ζωγραφικής, και να αποδοθεί μία προεξέχουσα σημασία στην τροφή, στο δίνω και παίρνω. Τα χέρια απεικονίζονται αχνά και χάνονται στο περιβάλλον του υπόλοιπου έργου καθώς σημασία δεν έχει τελικά ποιος δίνει ούτε ποιος παίρνει, γιατί ο κάθε ρόλος θα μπορούσε να είναι εμείς.


Δημιουργός: Ιωάννα Κυριακού Τίτλος έργου: In a Forest I lost my Dish ή σε ένα δάσος έχασα το δείπνο μου Περιγραφή: Εγκατάσταση/ Το έργο αποτελείται από 1 πίνακα που λειτουργεί σαν φόντο και μακέτα ενός δάσους από συσκευασμένα τρόφιμα. Η ιδέα βασίζεται στο παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Παιδιά και τρόφιμα χαμένα στο δάσος, ένα σύγχρονο δάσος όπου η κακιά μάγισσα έχει απλώσει τα σατανικά της δίχτυα….


Δημιουργός: Δημοπούλου Κέλλυ Τίτλος έργου: Ελ-αί-ω κρίσης… Περιγραφή: Υλικά: πεπιεσμένο χαρτί, πλέξιγκλας, μπουκάλι λάδι, χαρτόνι, ακρυλικό, πλαστελίνη, σιλικόνη, κόλλα Το λάδι, ένα αγαθό πολύ κοινό στη χρήση στην ελληνική διατροφή και εύκολα προσβάσιμο, γίνεται στις ημέρες μας, που η οικονομική κατάσταση έχει τόσο επηρεάσει τις ζωές μας, πολύτιμο και αυτό. Κλεισμένο σε προθήκες.


Δημιουργοί: Δεδεγκίκα Νεκταρία / Παπαλεκάκου Κωνσταντίνα / Τσαγγοπούλου Ειρήνη / Θανασούλη Μαρίνα / Ταμβακά Βάσω / Ελισάβετ Λιανίδου / Ελένη Τσομίδη / Πόπη Κορολόγου Τίτλος έργου: Το τρένο της ανθρωπιάς Περιγραφή: Κούτες, λάδι, ακρυλικά, ατλακόλ, τρόφιμα και χαρτί


Δημιουργός: Ανδρέας Φράγκος Τίτλος έργου: Σφυροκοπώντας την ελπίδα Περιγραφή: Μια φωτογραφική σύνθεση που προειδοποιεί πως τα παιδιά σφυροκοπούνται και προετοιμάζονται για τεμάχισμα, την ώρα που οι ενήλικες βάζουν το καπελάκι τους στραβά και χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ζωής για ίδιον όφελος.


Δημιουργοί: Ανδριάνα Σγούρου / Δέσποινα Καραμίντζα / Ευάγγελος Παπαδάκης Τίτλος έργου: DESIGN / Redesign luxury Περιγραφή: Επιθυμώ… τι επιθυμώ? Να ζήσω! Να καλύψω τις βασικές μου ανάγκες μετά από όλο αυτό το διάστημα που πέταγα την τροφή μου… Ο μύθος του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» πέρασε και δεν με άγγιξε. Όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι διδαχτικοί μύθοι του. Η κοινωνία είχε άλλους μύθους. Γυαλιστερά αμπαλαρισμένα κενά πακέτα, κοστουμαρισμένους απατεώνες, σοβαροφανείς περιπτώσεις… κενό… βιβλίο χωρίς περιεχόμενο. «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» και αυτό μου το είπαν. Η πολυτέλεια του χθες vs η πολυτέλεια του σήμερα. Για το χθες ξέρω. Και για το σήμερα ξέρω και αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται… Πολυτέλεια σήμερα είναι ένα πιάτο φαί και φοβάμαι πως και αύριο αυτό θα είναι. Η κρίση είναι μια ασταθής και επικίνδυνη κατάσταση και αυτή τη στιγμή κινδυνεύω.. Φοράω τα σικ μαύρα γάντια του χθες και αρπάζω την τροφή μου!


Δημιουργοί: Μαριάννα Κατσουλίδη / Αριστείδης Ζηνέλης / Παναγιώτης Καλογρίδης / Αθηνά Σταύρου / Μαρία Θεοχάρη / Διονυσία Χριστοδουλοπούλου / Νίκη Πολύζου Τίτλος έργου: Ο τοίχος της αδιαφορίας Περιγραφή: Ο τοίχος έχει γίνει με συσκευασμένα μακαρόνια όπου στην κορυφή του τοποθετήσαμε αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Η ανθρώπινη φιγούρα έγινε από χαρτόνι. Στο βάθος παρουσιάζεται μια πόλη η οποία έγινε με διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα. Φωτογραφήσαμε την εγκατάσταση και με το πρόγραμμα photoshop έγινε επέμβαση ώστε να παρουσιάσουμε διαφορετικές χρωματικές απόψεις της εγκατάστασης αλλά και για να αλλοιωθούν οι ετικέτες των τροφίμων ώστε να μην υπάρχει διαφήμιση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον τοίχο της αδιαφορίας απέναντι στους αποκλεισμένους από τα βασικά αγαθά ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε. Ο «τοίχος» είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που μόνο με τη θέληση τους οι άνθρωποι μπορούν να γκρεμίσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης κανενός


Δημιουργοί: Μαριάννα Κατσουλίδη / Αριστείδης Ζηνέλης / Παναγιώτης Καλογρίδης / Αθηνά Σταύρου / Μαρία Θεοχάρη / Διονυσία Χριστοδουλοπούλου / Νίκη Πολύζου Τίτλος έργου: Το τραινάκι της ελπίδας Περιγραφή: Το τραινάκι έγινε με συσκευασμένα τρόφιμα, το ουράνιο σώμα είναι γλειφιτζούρι και τα φωτεινά άστρα σοκολατάκια. Συνθέσαμε ένα κολάζ της υδρογείου με όλα τα παραπάνω και προέκυψε το έργο, του οποίου στη φωτογραφία έγινε επέμβαση με το πρόγραμμα photoshop για να υπάρξει κάποια κίνηση στο τραινάκι και για να αλλοιωθούν οι ετικέτες των τροφίμων ώστε να μην υπάρχει διαφήμιση. Το τραινάκι της ελπίδας (HOPE) πρέπει να ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο, να μην αφήσει κανέναν πεινασμένο έξω από τα βαγόνια του, και να στείλει παντού το μήνυμα του δικαιώματος που έχουν όλοι για μια καλύτερη ζωή, με άξονα το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.


Δημιουργός: Βικτώρια Σουρλάγκα Τίτλος έργου: Access to food. A human right or a game of power? Pac-man is a game we all know and have played in the past. But this is not ordinary pac-man game. This is a metaphor about a global system that prevails and reigns nowadays. More and more people go to bed hungry every day around the world, prices become higher, children have no access to healthy food in order to grow up, earth is used for the production of biofuels instead of grain. Countries are vulnerable to large international companies who achieve to control food by owning seeds, the price of grain depends on the will of speculators in stock markets, and free market causes the end of foodindependence in many nations. The consequence of this globalised- capitalistic system, where the center of interest is not to respect the fundamental human rights such as the right for food, but to achieve more and more profit, is suffering, deaths and the creation of weak individuals, equal to ghosts, or even weak nations, neither alive, nor dead. Examples of victims of this form could be some under-nourished children in Guatemala, hungry families in Senegal due to illegal fishing from European ships in their sea, farmers that suicide in India due to their depts. Created exclusively from the exploitation of private corporations, or even…Greek families. Access to food is a human right. It’s not a game of power. Pac-man, the symbolic representation of a monopoly system that has to end, should be defeated by “ghosts”, that have to go out of their artificial cage and have access to all goods that this earth offers to each human being. THIS GAME HAS TO BE OVER!


Δημιουργός: Ειρήνη Καραμανλή Τίτλος έργου: συν-βιώσεις Περιγραφή: Το θετικό και το αρνητικό, το μέσα και το έξω, το παλιό και το καινούργιο, το στερεό και το υγρό στοιχείο. Δίπολα, αντίθετες κατευθύνσεις ή συμπληρωματικές έννοιες; Η υγρή, ρευστή υπόσταση του νερού μπορεί και εκτοπίζει έναν συμπαγή όγκο, μπορεί όμως και να τον περιβάλλει, να τον συμπληρώνει. Με τη σειρά του το στέρεο στοιχείο διαμορφώνει μια άμυνα απέναντι στο υγρό, ίσως όμως και να χρειάζεται την παρουσία του έτσι ώστε να βγει στην επιφάνεια και να αναδειχθεί. Οπότε, υγρά και στερεά τροφή ή βασικές ανάγκες διαβίωσης;


Δημιουργός: Ειρήνη Καραμανλή Τίτλος έργου: (ξε)τυλίγοντας το χώρο-χρόνο Περιγραφή: Η τυχαία διάχυση του νήματος και το καθορισμένο περίγραμμα στοιχείων που αυτό συναντά. Μία συσκευασία από αλεύρι, ένα διάτρητο υλικό, ένα μισοτυλιγμένο κουβάρι, ο περιβάλλων χώρος… Μια πορεία στο χώρο-χρόνο μη ανιχνεύσιμη. Η αγωνία της προβολής ενός θησαυρού ή η προσπάθεια κάλυψης ενός μυστικού; Και εάν το μυστικό είναι ο ίδιος ο θησαυρός, βλέποντάς το κουβάρι καλούμαι να συνεχίσω να το τυλίγω ή μήπως να το ξετυλίξω; Το νήμα εισχωρεί, εξέρχεται, τρυπάει, μπερδεύεται, επικαλύπτεται, χάνεται, εμφανίζεται και τελικά τι ακριβώς (ξε)τυλίγεται;


Δημιουργός: Μερζιεμεκίδου Δήμητρα Τίτλος έργου: Yin Yang Περιγραφή: Το έργο αυτό αντιπροσωπεύει την αντίθεση της απαλότητας του δέρματος του μοντέλου με την σκληρότητα των μακαρονιών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μακαρόνια. Η απόδοση του έγινε με τη χρήση φωτογραφικής μηχανής και αργότερα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά στον υπολογιστή.


Δημιουργός: Μερζιεμεκίδου Δήμητρα Τίτλος έργου: Olive girl Περιγραφή: Το έργο αυτό είναι μια σύγχρονη παραλλαγή του γνωστού πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμεερ, «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Επέλεξα να χρησιμοποιήσω την ελιά ως κόσμημα. Η απόδοση του έγινε με τη χρήση φωτογραφικής μηχανής και αργότερα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά στον υπολογιστή.


Δημιουργός: Μιρονόβα Ελένη Τίτλος έργου: Γάμος- Βάφτιση. Στην αυλή του παραδείσου Περιγραφή: Γαμπρός και νύφη με το μωρό στο καροτσάκι, ετοιμάζονται για την κοπή της γαμήλιας τούρτας. Δίπλα τους η προίκα της νύφης (φορτηγό) και τα δώρα (κοτούλα). Η τούρτα περιέχει: αλεύρι, ρύζι, λάδι, κονσέρβες, όσπρια, γλυκίσματα, καφέ, σιμιγδάλι. Το φορτηγό περιέχει: σάλτσα, κονσέρβες, γάλα, φρυγανιές, ρύζι, σιμιγδάλι. Η κότα περιέχει: μακαρόνια, γλυκίσματα, κονσέρβες. Το καροτσάκι περιέχει: γλυκίσματα, γάλα, κονσέρβες, παιδική κρέμα. Στολίδια: κεριά (μπισκότα). Τα λουλούδια: κονσέρβες. Οι φοίνικες: μακαρόνια. Ο γαμπρός, η νύφη και ο φορτηγατζής είναι από κρασιά.


Δημιουργός: Ντιάνα Νούσιου Τίτλος έργου: ΜΑΧΑΓΚΟΝΥ Περιγραφή: Assemblage. Collage (μεικτά υλικά) Στην πόλη του Μαχαγκόνυ επικρατεί η ανεξέλεγκτη και με κάθε μέσον κατάκτηση της εξουσίας και η εκμετάλλευση του αδύναμου. Πίσω από την πρόσοψη της ευτυχίας και της ευημερίας κυριαρχεί η διαφθορά, η αγριότητα και η εξαθλίωση. Η πόλη υφίσταται τις συνέπειες μιας χωρίς όρια πίστης στον καταναλωτισμό και τον αντικοινωνικό καπιταλισμό που μεθοδεύει τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού της μετατρέποντας τον σε χωματερή ανθρώπων. Το σύγχρονο Μαχαγκόνυ το νιώθουμε: τίποτα δεν άλλαξε μετά από τόσο αίμα, τόσο πόνο και τόσες θυσίες. Ο βασανιστής είναι πάντα ίδιος και ο βασανιζόμενος το ίδιο ανίσχυρος και ανήμπορος.


Δημιουργός: Σαμαράς Γεώργιος Τίτλος έργου: Φόρεμα από μακαρόνια Περιγραφή: Στην κρεμάστρα. Φόρεμα από διάφορου τύπου μακαρόνια (πέννες, κοχύλια κοφτά).


Δημιουργός: Σαμαράς Γεώργιος Τίτλος έργου: Φόρεμα από μακαρόνια Περιγραφή: Στην κούκλα. Διχτυωτό φόρεμα πλεγμένο από κοφτό μακαρόνι…. Χρειάστηκαν 200 μέτρα πετονιά και 3600-3800 μακαρόνια


Δημιουργός: Γκιουφή Κλαίρη Τίτλος έργου: Pasta no10 Περιγραφή: Ένα πιάτο μακαρόνια, spagheti No10, βάση από χαρτόνι


Δημιουργοί: Οικονομίδης Δημήτριος / Μιχάλης Βαφόπουλος / Λουκία- Εύα Καϊλα Τίτλος έργου: Tin Boy (είμαστε ότι τρώμε) Περιγραφή: Αποτελεί ένα χιουμοριστικό σχόλιο για το σύγχρονο τρόπο διατροφής όπου κυριαρχούν τα συσκευασμένα προϊόντα των συντηρητικών, τα γρήγορα γεύματα των μεταλλαγμένων ουσιών επαναθέτοντας το ερώτημα αν είμαστε ότι τρώμε. Η διάδραση του ανώνυμου προϊόντος (κονσέρβα) με τα εύπλαστα υλικά (πλαστελίνη) που μορφοποιείται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε ανθρώπινες παραστάσεις και εμφανίζεται τελικά αυτό ως περιεχόμενο της κονσέρβας θέτει σε αμφισβήτηση την επικρατούσα αντίληψη διατροφικών συνηθειών.


καρέ από το βίντεο


Δημιουργός: Μιχάλης Βαφόπουλος Τίτλος έργου: Κονσερβούπολη Περιγραφή: Η απεικόνιση ενός ψευδούς περιβάλλοντος πολυτελείας

στο οποίο πρωταγωνιστεί η κονσέρβα προβάλει με δεικτική διάθεση. Το θλιβερό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα (2012) τη δυσκολία πρόσβασης και απόκτησης των βασικών αγαθών ανάγκης από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.


Δημιουργός: Ελένη-Πηνελόπη Γκάμπου Τίτλος έργου: Μια ηλιαχτίδα ελπίδας Περιγραφή: Χρησιμοποίησα τις συσκευασίας που καταγράφω παρακάτω και με αυτές σχημάτισα τις λέξεις HOPE. Επίσης θέλοντας να τονίσω ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία σχημάτισα μια ηλιαχτίδα, μ ια λάμψη στο «Ο» της λέξεως HOPE, δίνοντας τη μορφή ενός ήλιου, χρησιμοποιώντας κοφτό μακαρονάκι. Τέλος αποθανάτισα τη συγκεκριμένη κατασκευή με μια Nikon D3100 φωτογραφική μηχανή.


Δημιουργοί: Κατερίνα Γέρμανλη / Ευμορφίλη Καμαρινοπούλου Τίτλος έργου: Τροφή ή για όνειρα ή όνειρα για τροφή Περιγραφή: Μπορεί να κάτι τόσο απλό, όπως ένα παιχνίδι, να συνυπάρχουν η παιδική αθωότητα και η συνειδητότητα του ενήλικα;» Άραγε σήμερα γίνεται τροφή το όνειρο ή όνειρο η τροφή; Τελικά είμαστε πλασμένοι από το «υλικό που γίνονται τα όνειρα»;


Δημιουργός: Μακρίνα Πετροπούλου Τίτλος έργου: hunger: The human right to food Περιγραφή: Η ιδέα για τη φωτογραφία αυτή προέκυψε από τη θέαση της κατάστασης που επικρατεί στις πόλεις της χώρας. Η πρόσβαση στα αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι το φαγητό δεν είναι πλέον αυτονόητη για όλους. Τοποθέτησα τις κονσέρβες σε σχήμα πυραμίδας για να συμβολίσουν την κοινωνική διαστρωμάτωση. Το χέρι στα αριστερά είναι χέρι ανθρώπου που πεινάει αλλά δεν επαιτεί ούτε αρπάζει, είναι χέρι που ήσυχα διεκδικεί, ένα από τα βασικά του δικαιώματα: αυτό της τροφής.


Δημιουργός: Μακρίνα Πετροπούλου Τίτλος έργου: The collage Περιγραφή: Η ιδέα: Μια πυραμίδα από κονσερβοποιημένο φαγητό η οποία καταρρέει. Πυραμίδα η οποία συμβολίζει την κατάρρευση των πάντων γύρω μας- κατάρρευση αξιών, οικονομική κατάρρευση, πολιτική ακόμα και ατομική κατάρρευση, απόρροια της ανεργίας, της φτώχειας και της σκληρής καθημερινότητας.


Δημιουργός: Μακρίνα Πετροπούλου Τίτλος έργου: The west and the rest Περιγραφή: Παίζοντας με αντιθετικά δίπολα, δυτικός –μη δυτικός κόσμος, αφθονία- έλλειψη, υπερκαταναλωτισμός- ένδεια, θέλοντας να κάνω ξεκάθαρη μια συγκεκριμένη αντίθεση χρησιμοποίησα στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας μεγάλη ποσότητα ετερόκλητων συσκευασμένων τροφίμων, ακόμα και κονσέρβες καφέ, παραπέμποντας στον παγκόσμιο χάρτη, άρα στη δύση. Στη δεξιά πλευρά τοποθέτησα τον «Άλλο, μη δυτικό κόσμο»: Μια ανοιχτή άδεια κονσέρβα που συμβολίζει την έλλειψη και την πείνα.


Δημιουργός: Μακρίνα Πετροπούλου Τίτλος έργου: war for food Περιγραφή: Ένα σκηνικό πολέμου με διακύβεμβα το φαγητό. Στο background τοποθέτησα κονσέρβες φαγητού για να υποδηλώσουν το λόγο του πολέμου. Στο πρόσκήνιο εξελίσσεται μια μάχη. Το τάνκ στα αριστερά και ο στρατιώτης στα δεξιά είναι μισά Ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και εμείς γινόμαστε θεατές ενός και μόνο τυχαίου στιγμιότυπου αυτού του πολέμου.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ Ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος… Γράφει η ιστορικός τέχνης Χρύσα Ξουβερούδη, με αφορμή την έκθεση των έργων του 1ου εικαστικού διαγωνισμού FeedHope στο κτίριο των Μύλων Μελισσάρη.

Στην πορεία της ανθρωπότητας το νήμα της ζωής δέθηκε με τον άρτο. Γύρω από το σιτάρι, το αλεύρι, το ψωμί, πλέχτηκε η ιστορία της ανθρώπινης δράσης, ο βιοπορισμός, τα ήθη και τα έθιμα, οι διατροφικές συνήθειες. Ο άρτος γίνεται πρόσφορο στο Θεό και αντίδωρο προς τον άνθρωπο και με τη θεία επέμβαση χορταίνει τους πεντακισχιλίους στο όρος των Μακαρισμών ενώ ως απλό ψωμί, αιώνες τώρα τον καθένα, από μας. Οι πέντε άρτοι του θαύματος γίνονται σύμβολο και εισβάλλουν στο χώρο της τέχνης, ως ομφαλός σε βυζαντινό δάπεδο, ως κέντρο του ναού, κέντρο του κόσμου. Η τέχνη, που εξ ορισμού στήνει γέφυρες ανάμεσα στο υλικό και το ιδεατό, ανάμεσα στο αισθητό και το ιδανικό, προτάσσεται ως το κατάλληλο όχημα για να ξεπεράσουμε την πολυπρόσωπη κρίση. Στην προκειμένη περίπτωση συνδέεται με την τροφή, ως άρτος επιούσιος, αλλά και με το πνεύμα καθώς η τροφή αποκτά, καλλιτεχνική αδεία, αισθητική διάσταση. Η ανταπόκριση στην προσπάθεια να εκφράσει η τέχνη τα αγωνιώδη ζητήματα του καιρού μας και παράλληλα να τροφοδοτήσει τον άνθρωπο ψυχή τε και σώματι, ήταν


συγκινητική. Οι 36 συμμετοχές αποδεικνύουν τη δύναμη της δημιουργίας, την προσδοκία της ελπίδας και την πίστη στον άνθρωπο. Ο εικαστικός διαγωνισμός, feedhope,

θέλησε να μεταδώσει ένα μήνυμα ελπίδας και

κυρίως να αναδείξει την ανθρωποκεντρική διάθεση της εικαστικής πρότασης. Οι καλλιτέχνες συμμερίστηκαν τη διάθεση για αντίσταση στην κρίση της εποχής, προτάσσοντας τα εικαστικά τους όπλα. Ο 20ος αιώνας τροφοδότησε την τέχνη με πρωτοποριακά μέσα και από τη δεκαετία του ΄60 με το άνοιγμα της στο χώρο και τη συμβολή της τεχνολογίας, οι καλλιτεχνικοί ορίζοντες διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Η εφήμερη τέχνη εξυπηρέτησε ιδεολογικά στην εικαστική προβολή του τροφίμου ενώ η ποικιλία των εκφραστικών μέσων ανέδειξε την ιδιαιτερότητα της προσωπικής ματιάς και εξασφάλισε τη δυναμική ανταλλαγή καλλιτεχνικών απόψεων. Ο Δήμος Κορδελιού με τη σειρά του υποδέχτηκε θερμά την ιδέα και φρόντισε για την κατάλληλη στέγασή της. Το σύμπαν συνωμότησε προς το ιδανικό κέλυφος για την τροφή της τέχνης και την τέχνη της τροφής. Ένα παλιό εργοστάσιο αλεύρων – οι Μύλοι Μελισσάρη- που για χρόνια προωθούσε τη βασική για τον άνθρωπο τροφή, το αλεύρι και ειδικά μια δονούμενη αίθουσα, που σε άλλες εποχές απομάκρυνε το περιττό, τώρα στεγάζει το ουσιαστικό, την τροφή, στην υλική και πνευματική της διάσταση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε πως από αυτή τη φορά θα δονείται ξανά από φιλότεχνα βήματα και εικαστικές φωνές. Και η ανάγκη της τροφής, η ανάγκη της ελπίδας και


τελικά η ανάγκη της τέχνης θα κινητοποιούν και θα ικανοποιούν τον άνθρωπο.

Εγκατάσταση με άρτους και σακιά αλεύρι από τις Βασιλική Ασάρογλου, Χρύσα Ξουβερούδη και Άννα Μπονάρου


Εγκατάσταση με τρόφιμα του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη


Δρώμενο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων με αφορμή το έργο της Ειρήνης Χούμου «Τα παραμύθια μόνο δεν αρκούν» που έλαβε το β’ βραβείο.


Profile for Anna Bonarou

FeedHope 2012  

1st international art competitions - The catalogue

FeedHope 2012  

1st international art competitions - The catalogue

Advertisement