Page 1

tykt pimpsten- og askelag og tog omkring 2000 menneske liv med sig. Selvom udbruddet i 79 er vulkanens mest kendte er det faktisk ikke det største. D. 16. december 1631, dækkede vesuv, byen Herculaneum, med flere meter af dens gloende lava. I dette udbrud omkom Vesuv, eller som den hedder på den hjemsprog, Monte Vesuvio, er den frygtindgydende og 1.281 m høje vulkan i

der omkring 3000 mennesker. Vesuv er i skrivende stund slukket og lukket og den sidste udbrud var i 1944.

syditalien og en del af den Campianske vulkanbue. Vesuv er beliggende tæt på storbyen Napoli, hvor omkring 1 mio. mennesker bor, og en ubrudt kæde af byer ligger ved dens fod.

Der har været omkring 60 udbrud siden udbrudet i 79. Seks i det 18. århundrede og otte i det 19 århundrede, hvor det i 1872 var af en større kaliber. Derudover har ingen udbrud i det 19.århundrede været tilnærmelsesvis så kraftige som fx.

Voldsommeudbrud:

udbruddet i 79 eller 1631.

Vesuv sover - men hvor længe? Selvom vesuv nu sover og er uden for fare, betyder det ikke at proppen snart kan sprænge og endnu et udbrud ødelægge en af byerne omkring Vesuv, heriblandt Napoli. Mange i de omkringliggende byer, hele italien og hele verden spørger “Hvornår Billede fra pompeji udgravningen, af rig kvinde, med guldsmykker.

Vulkanen er specielt kendt for dens voldsomme udbrud i 79 e.k, som begravede byen pompeji i et 4-5 meter

sker der?”. Svaret er egentlig så simpelt som det er frustrerende og forvirrende, vi ved nemlig ikke hvornår det sker. Man kan kigge på Vesuvs tidligere udbrud og lære af fortiden. Men selvom vulkanen nu har hvilet siden 1944 og indtil nu, kan dens søvn afbrydes når som helst. Det man ved


er at det kommer til at ske. For under den 1 kilometer lavaprop der har sat sig fast i vulkanens bund, strømmer der ny lave og magna og på et eller andet tidspunkt vil Vesuv udspy sit ødelæggende og dødbringende indhold ud over alle de byer og ikke mindst alle de mennesker der er bor omkring vulkanen. Vesuv i udbrud. Maleri af Johan Christan Dahl, malet i 1820.

vesuvartikelpdf  
vesuvartikelpdf  
Advertisement