Page 1

KLASS 1A

SVENSKA DJUR


Daggmask Det finns 15 olika maskar i Sverige och vi lever i jorden. Masken har inget skelett men hela 5 hjärtan masken äter döda växter t.ex. gamla löv och gammalt gräs. Det kan inte se eller höra, men känna ljud och skillnad på ljus och mörker.

.


Ekorre Ekorrar lever i skogar i hela Sverige, och även i parker och trädgårdar. De är rödbruna på sommaren och lite mer grå på vintern.


Ekorre Ekorre lever i skogen hela Sverige Och i parken och i tr채dg책rden.


Ekorrar Ekorrar lever i skogar i hela Sverige och även i parker och trädgårdar. De är rödbruna på vintern.


Ekorre Ekorre ekorrar lever i skogar i hela Sverige och även i parker och trädgårdar. De är rödbruna på sommaren och lite mer grå på vintern. Ekorrar äter frön från träd men också bär nötter svamp och fågelägg. Ekorrar blir mellan 24 och 30 centimeter långa. Förr i tiden jagades ekorren för den fina pälsens skull men nu är de frid lysta.


Ekorre De lever i skogen i Sverige och även i parker och i trädgårdar. De är rödbruna och grå på vintern. Ekorren äter frön från träden men också bär.


Nyckelpiga. I Sverige finns det ca 65 olika sorters nyckelpigor. Den vanligaste nyckelpigan är den sjuprickiga nyckelpigan. Den är röd i färgen och har sju svarta prickar på sitt skal. Nyckelpigan har sex ben och är ca 1 cm lång. Nyckelpigan lever på bladlöss, de kan äta upp till 50 bladlöss om dagen. Färgerna har nyckelpigan fått för att ha möjlighet att skydda sig från fåglar. När vintern kommer kryper nyckelpigan in i en barkspringa på ett träd eller i en grästuva. Där sover de tills det blir vår igen. .


Ormvråken Den har brun fjäderskruv och en gul vass näbb. Honan och hanen ser likadana ut. De hjälps åt i boet at ruva sina ägg. På vintern flyttar ormvråken ner till södra Sverige och Europa.


Varg Vargen har funnits i 10 000 år. Nu bor de i västra Mellansverige. Den är grå eller grå gul med vit haka och strupe. Vargen påminner om en hund. Vargen är ett rovdjur som äter exempelvis älg eller rådjur. Vargarna är oftast tyst men ibland så ylar de för att tala om var de bor.


FÖRFATTARE OCH ILLUSTRATÖRER KLASS 1A PÅ VÄXTHUSET FÖRSKOLA OCH SKOLA

FAKTABOK OM DJUR  
FAKTABOK OM DJUR  

Faktabok om djur

Advertisement