Lasaros nr 1 2017

Page 1

EKHO-TIDNINGEN

LASAROS Nummer 1, år 2017


2 3

INNEHÅLL Innehåll Från European Forum i Gdansk

13

Välkomna varandra!

Hej EKHO-medlem!

4

Riksförbundets styrelse

7

Regnbågsnyckeln

8

EKHO lokalavdelningar

10

11

Framtidskonferensen

Tidningen LASAROS Nummer 1, 2017

Ansvarig utgivare: Johanna Wikberg och Riksförbundet EKHO E-post: info@ekho.se

EKHO - Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer Besöks- & postadress: Stora Badhusgatan 6 411 21 GÖTEBORG

Redaktör: Johanna Wikberg Formgivning: Erik Gyll och Johanna Wikberg

Telefon: 031-13 75 65 E-post: info@ekho.se Webbplats: www.ekho.se Facebook: www.facebook.com/riksforbundetekho

Foto om ej angivet: Erik Gyll och Pixabay.com Text: Respektive författare

2


HEJ EKHO-MEDLEM! Löven faller och vi går in i höstens tid. Kanske har du hittat svamp i skogen, kanske lingon. Sommaren dröjer sig förhoppningsvis kvar med fina minnen och själv ser jag fram emot höstens vardag och lugna kvällar. I mars valdes jag till ny ordförande till Riksförbundet EKHO och det känns stort! Tack för förtroendet! Min första tid har handlat mycket om att hitta vägar för EKHOs framtida arbete och reflektera tillsammans med den nya styrelsen om hur vi bäst bör driva föreningen framåt. En av riksförbundets stora äventyr just nu är Regnbågsnyckeln! Det är en processmodell för hbtq-utbildning i kyrkan som tagits fram av EKHO och Sensus. Regnbågsnyckeln kommer erbjudas alla församlingar i Svenska kyrkan från och med 2018, vi hoppas att få se fler och fler Regnbågsnycklar pryda kyrkväggarna i framtiden! Läs mer om Regnbågsnyckeln längre fram i Lasaros. I det här numret hittar du också en presentation av oss som sitter i Riksförbundets styrelse och nyheten att EKHO nu finns på Instagram! Vi finns såklart också på Facebook, så om du använder sociala medier: följ oss! Vi hoppas att kunna presentera spännande gästpostare, inspirerande glimtar från EKHOs verksamhet och dela tankar om tro och hbtq. Du finner också hälsningar från några av EKHOs lokalföreningar längre fram i detta nummer. Sydöst fokuserar på Pridefestivalerna i sitt närområde, Skåne och Stockholm funderar på framtiden och Göteborg arrangerar gudstjänster och några spännande programträffar. EKHO är sina medlemmar, utan er vore vi ingenting! Stort tack till alla er som engagerar er för föreningen i stort och smått! Trots att vi är en liten organisation spelar vi stor roll, både för kristna hbtq-personer och för hela kyrkan. Mitt ljusaste sommarminne, vid sidan av en veckas härlig fjällvandring i Vindelfjällen, är EKHOs läger för unga vuxna. Tillsammans med ledargänget Sara och Anna-Karin samlade lägret 16 deltagare från olika delar av landet, av olika åldrar och identiteter. Vi hade härliga dagar och goda samtal om det där som är allra viktigast: att få leva sitt liv som den en är i själ och hjärta. Mitt första möte med EKHO var när jag själv for på lägret 2010, och mötte ett sammanhang där jag kunde vara mig själv som kristen och hbtq-person. Jag hoppas och tror att vi också i framtiden ska vara den platsen där människor kan få växa, läka och blomstra.

Johanna Wikberg Förbundordförande Riksförbundet EKHO

Fotograf: Josefine Casteryd

3


Hej! Det är vi som Riksförbundet EKHOs styrelse! Magdalena Erixon Ledamot Om mig: Styrelsemedlem i EKHO sydöst, till vardags präst i Svenska kyrkan med hjärta för diakoni och ungdomsarbete. Detta gör jag helst en ledig dag: Vandrar i skogen med hunden, virkar eller skriver blygsam poesi Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Att vara en röst för den del i Kristi kropp som ännu inte är självklar i det offentliga rummet. Skapa den mötesplats jag hade behövt, när jag satt kvar i garderoben, med troende syskon som gått före. Foto: Privat

Anders Camenius Suppelant Om mig: Ordförande i EKHO Göteborg. Har kommit in i EKHO genom ungdomsverksamheten i Göteborg och sedan engagerat mig i styrelsearbete under flera år. Bakgrund inom EFK, numera kyrkligt aktiv mest inom EKHO. Jobbar till vardags som produktionschef på ett företag som tillverkar lasermätinstrument. Detta gör jag helst en ledig dag: Pysslar i trädgården vid kolonistugan eller letar svamp i skogen

Fotograf: Johanna Wikberg

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Arbetet med att påverka i synnerhet frikyrkorna mot ökad acceptans för hbtq-personer. Både opinionsbildning i stort och kontakter med lokala församlingar. Lena Frisell Ledamot Om mig: Bor i Stockholm och medlem i EKHO Stockholm. Vikarierar under hösten som verksamhetsutvecklare på EKHOs lokalförening i Göteborg. I övrigt arbetar jag som normkritisk föreläsare och lärare i improvisationsteater. Jag är en frikyrkoflata som rört mig i många olika frikyrkliga sammanhang men som nu har mitt hjärtas hemvist i Equmeniakyrkan. Detta gör jag helst en ledig dag: Bygga koja eller lego. Sträckkolla serie eller högläsa bok för min fru eller mina barn, om möjligt framför brasa. Långsitta på café med mig själv eller en vän. Laga läskigt god och tidskrävande mat.

Foto: Privat

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Regnbågsnyckeln. Att få igång mer verksamhet i Stockholmsområdet. Att föra dialog kring hbtq-personers trygghet i kyrkans gemenskap och ledarskapets hbtq-kompetens i kyrkor, samfund och enskilda församlingar.

4


Cissi Glittvik Suppelant Om mig: Föreläsare, författare och inspiratör samt choklad- och lakritsgrossist. Pastor i Equmeniakyrkan, men innehar i skrivande stund ingen ”kragtjänst”. Tror att generositet är en viktig egenskap för att förändra och förbättra vår värld. Engagerad i Drömmarnas Hus i Moldavien. Rör mig vanligtvis på Göteborgs gator och torg. Detta gör jag helst en ledig dag: Gillar att jobba. Mycket. Men om jag är ledig gillar jag att pyssla med papper, tillverka julkort och lyssna på en ljudbok. Vill hinna med några svampturer när det är höst och då står Karl-Johansvampen högst på önskelistan.

Fotograf: Klara Glittvik

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Det självklara i att ”kyrkan” ska leva sitt budskap: att Gud älskar alla människor... och människors rätt att få vara sig själv. Jag har väldigt svårt att se hur kärlek kan vara ett problem... För mig är det också angeläget att människor inte alltid måste driva sina egna frågor själva.

Ann-Christine Ruuth Sekreterare Om mig: Präst Svenska kyrkan sedan 40 år, 20 av dem har jag varit kyrkoherde. Sedan några år är jag föreläsare på heltid om normer, kön, könsidentitet med särskilt fokus på transpersoner. Detta gör jag helst en ledig dag: Eftersom jag är egenföretagare har jag inga ”lediga dagar” men när jag inte är ute och reser försöker jag hitta tid till träning, matlagning och att umgås med mina vänner.

Fotograf: Lina Alriksson

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO kretsar nog kring trans och transpersoner. Transpersoner är en utsatt grupp i samhället och även inom kyrkorna möts de ofta av tystnad och misstänksamhet. Fortfarande tiger samfund och samfundsledare om sin inställning till transpersoner vilket ger ytterligare utrymme för avståndstagande, ifrågasättande och kränkningar. Per ”Gusten” Gustafsson Vice ordförande Om mig: Funnits med i EKHO (Stockholm och Riks) sedan tidigt 90-tal. Känner mig hemma i Svenska Kyrkan och Equmenia. Har ofta funderingar och tvivel kring min tro, så det är viktigt med en bra predikan för mig. Lovsång och tacksägelse är kul, men ger mig inte så mycket. Jobbar på begravningsbyrå, vilket känns väldigt meningsfullt. Detta gör jag helst en ledig dag: En ledig dag går jag gärna på långpromenad i skogen. Hellre än att sitta inne i en kyrka en fin söndag, går jag ut och njuter av Guds Skapelse mera direkt ”live” ute i naturen.

Fotograf: Josefine Casteryd

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: För mig är det viktigt att EKHO finns som träffpunkt, att hbtq-kristna kan träffa andra. Behöver inte vara någon avancerad verksamhet, bara man vet att det finns fler ”likasinnade”. Mitt bidrag till verksamheten är då att hjälpa till med administrativa saker, så kan andra fokusera på ideologin.

5


Katja Holtklint Broomé Kassör Om mig: Malmöbo och snart färdigutbildad engelsk – och religionskunskapslärare. Kom via studierna i kontakt med EKHO Skåne och har varit med sedan nystarten 2012. Detta gör jag helst en ledig dag: Dricker kaffe, kör ett maraton med en bra serie och går på loppis. Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Att verka för att kyrkor och samfund alltid ska vara en trygg och inkluderande plats.

Foto: Privat

Johanna Wikberg Ordförande Om mig: Bor vanligtvis i Göteborg, men i skrivandes stund i Umeå. Varit engagerad i EKHO Göteborg sedan 2010, och några år deltidsanställd på projektet ”Församling för alla?” och som verksamhetsutvecklare. Studerar till präst för Svenska kyrkan, tecknar serier och föreläser. Detta gör jag helst en ledig dag: Pysslar gärna hemma, umgås med sambon eller bjuder hem vänner på middag. Önskar att jag tecknade mer och att jag snart lever med en hund igen så jag kommer ut i skogen mer.

Fotograf: Josefine Casteryd

Mina hjärtefrågor i arbetet med EKHO: Rutofikon och lägret för unga vuxna! Föreläser gärna om queerteologi och transteologi. Vill skapa meningsfulla mötesplatser och bidra till att fler församlingar blir hbtqinkluderande.

EKHO finns nu på

INSTAGRAM Följ vårt konto riksförbundet.ekho och ta del av våra gästpostare, hälsningar från lokalföreningarnas verksamhet och glimtar från allt som händer i EKHO! Dela, likea och kommentera gärna med dina egna tankar om EKHO, tro och hbtq!

6


PROCESSMODELL

REGNBÅGSNYCKELN Märkningen Regnbågsnyckeln visar på att församlingen aktivt arbetar för att vara en inkluderande plats där hbtq-personer ska känna sig hemma. Ett viktigt arbete för ett trovärdigt evangelium.

Regnbågsnyckeln är en hbtq-märkning som visar att förtroendevalda och medarbetare i en församling genomgått processmodell Regnbågsnyckeln för en mer inkluderande kyrka och har viljan att arbeta aktivt för mångfald och öppenhet. Processen består av utbildning, studiecirklar, visionsarbete och reflektion vilket leder fram till att församlingen efter utförd process och utarbetade mångfaldsvisioner får ta emot märkningen Regnbågsnyckeln.

Regnbågsnyckeln tar cirka sex månader att genomgå och innehåller utbildning, studiecirklar, fördjupning och mångfaldsvisioner. Som grund för processen finns Erik och Fridas bok Så att jag kan komma in. Boken är ett samtalsmaterial med fem livsberättelser från kristna hbtq-personer från olika samfund, texter kring sju viktiga teman, studiecirkelfrågor, metodik och ordlista.

2013 beslutade Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, att Svenska kyrkans församlingar skulle hbt-certifieras, utan att så mycket hände. I juni 2015 startades Svenska kyrkans hbtq-nätverk som också EKHO bjöds in till. EKHO:s dåvarande förbundsordförande Erik Gyll tog tillsammans med Katharina Hedqvist initiativ till att skapa en processmodell för hbtq-frågor i kyrkan. Här föddes Regnbågsnyckeln, en processmodell för ökad inkludering och mångfald i församlingar. Sensus Småland-Öland och verksamhetsutvecklare Frida Ohlsson Sandahl som har skrivit boken Så att jag kan komma in tillsammans med Erik Gyll, engagerades i projektet. Lena Frisell, föreläsare inom normkritik och ledamot i Riks styrelse, har också tillkommit till Regnbågsnyckelns styrgrupp.

Att EKHO och Sensus tillsammans äger nyckeln blir en garant för kvalitet både vad gäller metod och innehåll. Det är också oerhört viktigt ur ett trovärdighetsperspektiv att kyrkan inte ”märker” sig själv. Just nu för EKHO och Sensus samtal med Svenska kyrkan för att hittar former för att gemensamt sprida Regnbågsnyckeln till hela Svenska kyrkan med start 2018. Under hösten utbildar vi 25 processledare som ska kunna finnas med och leda processer runt om i landet. Den första församlingen som tog emot Regnbågsnyckeln var Alvesta församling, vi hoppas på att det snart blir många fler! Text: Johanna Wikberg 7


HÄLSNINGAR FRÅN EKHO:S LOKALFÖRENINGAR

EKHO SYDÖST Vi har närvarat på Pridefestivaler i Växjö, Karlskrona, Älmhult, Kalmarsund och Vetlanda. Vårt hopp är att framöver kunna samla våra medlemmar i någon form av mötesplats - så vi önskar att våra medlemmar ser till att vi har era kontaktuppgifter och hör av er om ni vill vara med!

EKHO STOCKHOLM NYSTART STOCKHOLM. Hösten 2017 undersöker vi föreningens nuvarande verksamhet och önskningar om framtida verksamhet, vi hoppas att du vill vara med! Vi kommer med hjälp av en enklare enkät och några telefonintervjuer ta del av medlemmarnas tankar och åsikter kring vad EKHO Stockholm skall göra och vara. När enkäter och intervjuer genomförts och resultatet sammanställts kommer vi att bjuda in till ett medlemsmöte i januari 2018, välkommen! Där önskar vi presentera resultatet och utifrån det föra samtal kring EKHO Stockholms framtid. Den som kommer jobba mest med projektet är Lena Frisell från EKHO:s riksstyrelse. Kontakta Lena om du har några funderingar, till lena@ekho.se eller telefon 070-2536973. Vi kommer också starta Rutofikon i Stockholm, EKHOs träffar för dig som är 15-30 år, kristen och hbtq! Läs mer under Rutofikon på följande sida. 8


EKHO GÖTEBORG HÖSTENS PROGRAM NOVEMBER 3 nov kl 19:00 EKHO-andakt i Betlehemskyrkans kapell.

Rutofikon

10-11 nov Forum för Tro & Feminism. Mer information på www. kristenfeminism.se/

Rutofikon är EKHO träffar för dig som

16 nov kl 18:30 Transgender Day of Remembrance Minnesan-

är mellan 15-30 år och på något sätt

dakt i Brämaregårdens kyrka.

identifierar dig som kristen hbtq-person.

17 nov kl 18:00 Fredagssnack på EKHOs kontor. Anmälan senast

Vi träffas några gånger per termin, fikar

kl 15 samma dag. SMS 0706-174179 eller goteborg@ekho.se

och pratar om livet! Ibland har vi olika

Fredagssnack är öppna samtalskvällar med enklare mat.

teman såsom pyssel eller inbjuden gäst.

19 nov kl 18:00 Bokrelease ”Välkomna varandra” i

Här kan du dela erfarenheter med andra

Betlehemskyrkan.

som vet hur det kan vara att leva som hbtq-

28 nov kl 18:00 i Betlehemskyrkan. Livsberättelsen : ett samtal

person i kyrkan, prata om tro, identitet,

om att finnas i kyrkan utanför normen.

hbtq eller om den perfekta konsistensen

Anna-Karin Caspersson pratar med Erik Wing, som har ett förflu-

på kladdkaka! Vi träffas i Göteborg och

tet inom organisationen Medvandrarna.

numera också i Stockholm!

Maila ungdom@ekho.se om du vill

DECEMBER

veta mer, eller håll utkik på Rutofikons

8 dec EKHOs årliga julfest. Mer information kommer.

Facebook eller EKHOs hemsida under

15 dec kl 19:00 EKHO-andakt i St Jakobs Equmeniakyrka.

fliken för Unga!

BEHÖVER DU NÅGON ATT PRATA MED?

STÖDSAMTAL. Om du behöver prata om hbtq, kristen tro och din livssituation, ta kontakt med EKHO. Magdalena Erixon sitter i Riksförbundets styrelse och tar emot mail: magdalena.erixon@svenskakyrkan.se EKHO Göteborg tar i mån av tid emot för stödsamtal på kontoret. Du kan också kontakta Riksförbundet eller din lokalförening så hjälper vi dig att leta en hbtq-vänlig samtalskontakt där du bor. Ta hand om dig!

9


VÄLKOMMEN TILL EKHO:S FRAMTIDSKONFERENS! Visst vill du vara med och utveckla EKHO inför framtiden? Vill du prata tro och hbtq med andra EKHOmedlemmar? Då är du välkommen till EKHO:s framtidskonferens! Under en helg tillsammans reflekterar vi kring kristen tro och hbtq-frågor, vilka vi är och vad vi vill bli. Vi umgås och får lära känna andra EKHO-medlemmar och lokalföreningar, inspireras, utmanas, fira gudstjänst, samtala och mycket annat. Varmt välkommen! När? 24-26 november (fredag kväll till söndag lunch) Var? Strax utanför Stockholm För vem? För styrelsemedlemmar och lokalföreningarnas medlemmar! Anmälan: Maila ditt namn, lokalförening, telefonnummer, födelseår och eventuell specialkost till anmalan@ekho.se senast den 1 november. Deltagaravgift: 400 kronor för dig som arbetar med lön. 200 kronor för dig som är student/pensionär/sjukskriven/ etc. Anmälan är bindande och antalet platser är begänsat. Vid frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till anmalan@ekho.se eller lena@ekho.se Konferensen arrangeras av Riksförbundet EKHO i samverkan med EKHO Stockholm

10


EUROPEAN FORUM I GDANSK

European Forum höll sin årliga konferens i Gdansk

i Polen i maj i år. Två av EKHOs delegater till konferensen delar här med sig av sina upplevelser. EKHO hade sänt en skrivelse till Forums styrelse med uppmaning att arbeta med föryngring av konferensen. Deltagarna deltog också i en prideparad och träffade kristna hbtq-personer från andra länder.

Parad för hbtq och mänskliga rättigheter i Gdansk. Text: Curt Solskär, delegat På lördagen deltog de flesta konferensdeltagare i en parad för hbtq och mänskliga rättigheter. Då paraden inte hölls i centrala Gdansk fick vi ta tåg några stationer. Det som var slående när vi kom fram var den massiva polisbevakningen. En polishelikopter flög över oss och mängder av tungt beväpnade, poliser fanns på plats. Polen har sen några år en konservativ högerregering och är tillsammans med Lettland

och Litauen sämst i EU när det gäller hbtq-rättigheter. Civilt partnerskap för par av samma kön är inte til�låtet.Katolska kyrkan är stark och här är motståndet mot hbtq-rättigheter också mycket stort. Det fanns ett hot inför paraden då grupper med konservativa värderingar också skulle demonstrera. De skulle demonstreramot oss och det vi stod för. Vi informerades om hotet men vi fick också veta att polisen skulle förhindra angrepp. Många av oss upplevde nog en känsla av obehag och rädsla inför detta. Det gickdock väl och ingen verkade komma till skada fast emellanåt kom hotfulla, frustrerade människor lite väl nära oss. Arga kommentarer hördes och plakat med provocerande bilder syntes. På samma gång fanns också det fina som vi är mer vana vid i prideparader, människor med varma

11


leenden stod längs gatorna och dansade och vinkade

länder främst i östra Europa att ha råd att delta i

med regnbågsflaggor.

konferenserna och under friare omständigheter träffa

I detta kan jag se den uppgift som European Forum

andra kristna hbtq-personer.

har, att just ge stöd till kristna hbtq-personer som

Det ger mycket att träffa människor som inte lever i

har brist på öppenhet och demokrati i sina länder.

samma frihet som vi. Det är som att se allvaret i det

En del stöd fungerar också. Det känns lite gott

vi håller på med. Frihet är inte självklart någonstans

att vi i Göteborg regelbundet tar upp kollekter till

och vi behöver varandra för att bevara och öka frihe-

Agapefonden. Fonden hjälper ju deltagare från

ten.

Rapport från Gdansk

att få fram förändringar/förnyelser/bekräftelse inom

Text: Lasse Vallmoss, delegat

sina kyrkor. Och till de mer evangelikala kristna

”Vi komma från syd och nord,” vi komma från öst

enskilda, och de få grupper som håller på att bildas i

och väst, att mötas i Gdansk i maj. Både unga och

vissa länder behöver likaså stöd och support.

äldre, aktivister och de som ännu inte är öppna som

EKHOs motion om att börja medvetandegöra att få

HBTQ kristna personer.

yngre och mer mångfald i delegaterna till kommande

Konferensen hade generellt sett yngre deltagare

konferenser, blev en fråga i konferensen med en

från Östeuropa och äldre delegater från Väst och

tydlig uppmaning/uppmuntran till de olika länderna

Sydeuropa. Det gav generellt entusiasm och intresse

att jobba med under kommande år. För hälften av

från de yngre och erfarenhet och klokhet från de

delegaterna som representerade länder i Östeuropa

äldre. Att få vara och komma ut i sina familjer, socialt

var detta inte aktuellt, och inte heller från Tyskland

i sina kyrkor nyligen eller snart, var olika processer

och och NL. De fanns redan med på konferensen!

bland delegaterna. Och konstatera att vi från

Däremot pionjär- länderna i European Forum som

västeuropa tyvärr mest är förvaltare och inte längre

Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Spanien,

pionjärer som aktivister. Mötet mellan människor

Italien, Österrike, hade denna gång få/inga yngre

och delandet av erfarenheter är mycket viktigt. Att

delegater.

få vara med och ge stöd till enskilda på konferensen

European Forum är ett viktigt nätverk för EKHO och

och till de många gånger nybildade kristna HBTQ

vi har mycket att bidraga med till den gemenskapen,

grupper som de representerade. Det nätverk av

och vi har mycket att få av syskon/organisationers

ortodoxa HBTQ kristna som är nybildat och det

erfarenheter och situationer, från olika länder i

katolska nätverket är väl de som har det svårast både

Europa. 12


VÄLKOMNA VARANDRA! Bejakande perspektiv på homosexualitet i frikyrkan I November utkommer Libris förlag med en antologi om bejakande frikyrkliga perspektiv på homosexualitet! Samkönade relationer är en av frikyrkans mest stigmatiserade frågeställningar. I dag tvingas frikyrkliga personer som vill uttrycka samkönad kärlek ofta till församlingsexil och ensamhet. Samtidigt är många frikyrkoförsamlingar splittrade i både synsätt och praktik. Vad säger egentligen Bibeln om samkönade relationer och hur ska vi göra för att på allvar kunna välkomna varandra till kristen gemenskap?

Välkomna varandra! innehåller fjorton texter som presenterar öppenhet för samkönade relationer i frikyrkliga församlingar. I enlighet med frikyrklig tradition tar texterna Bibeln på stort allvar, och visar hur dess budskap och berättelser pekar på en väg bort från förakt, utanförskap och kristen hemlöshet – mot ett tydligt ja till samkönade relationer. Texterna är skrivna av pastorer, teologer och sakkunniga. Flera är också författade av personer med egen erfarenhet av att vara homosexuell i frikyrkan. Välkomna varandra! fungerar både för personlig teologisk fördjupning och som underlag för samtal i församlingar. Boken innehåller också samtalsfrågor och fördjupningstips.

Kommer ut i november! Redaktör: Tomas Poletti Lundström (red) Medverkande: Lisa Arlbrandt, Emma Audas, Anna Berndes, Anders Camenius, Björn Cedersjö, Erik, Robert Eriksson, Thomas Erlandsen, Lena Frisell, Patrik Hagman, André Jakobsson, Esther Kazen, Mirjam Olsson, Johanna Wikberg och Niclas Öjebrandt.

På nästa sida hittar du en turnéplan för boksamtal om Välkomna varandra, i Stockholm, Göteborg, Umeå och Örebro!

13


BOKSAMTAL - VÄLKOMNA VARANDRA Stockholm

Umeå

Söndag 12 november kl 18.30 i Immanuelskyrkan

Onsdagen den 22 november kl 19 i Vasakyrkan

Samtalsledare: Niclas Öjebrandt

Samtalsledare: Niclas Öjebrandt

Medverkande: Mirjam Olsson, Lena Frisell, Anna

Medverkande: Johanna Wikberg, André Jakobsson

Berndes, Lisa Arlbrandt Göteborg

Örebro

Söndag 19 november kl 18 i Betlehemskyrkan

Torsdagen den 16 november kl 18 på Hotel Livin city

Samtalsledare: Robert Eriksson

Samtalsledare: Tomas Poletti Lundström

Medverkande: Anders Camenius, Esther Kazen,

Medverkande: Niclas Öjebrandt, Björn Cedersjö, Lisa

Niclas Öjebrandt

Arlbrandt

En liten bön om frid.

Av Karin Mossberg, medlem i EKHO Göteborg Gud, Jag vet att du är här. Idag, när jag märker det, Och alla de dagar jag inte märker någonting alls. Gud, Jag vet att du älskar mig, Inte trots allt, Utan med allt. Tack för det. Tack för att dagarna har ett slut, Då andas är svårt och finnas ännu svårare. Och tack lika mycket, För dagarna då bröstet är lätt och skrattet nära, För att de dagarna har en början. Tack, Gud, för bubblor av lugn, För regndroppar utanför ett fönster på glänt, För att du finns till, För att jag finns till, För att vi finns till allihopa. Hjälp oss att se varandra, Se dig, Att krama där inga famnar finns, Och torka de tårar som fälls i tysthet. Hjälp oss att lägga oss ned i din hand, Och vila utan motkrav, Långt bort från en yta självförverkligande, Och nära, nära, Det som är riktigt på riktigt. Amen.

14


Var inte rädd. Du är värdefull och älskad precis som du är.

EKHO VERKAR FÖR - en levande och befriande gemenskap för hbtq-personer, en miljö som ger omsorg och trygghet. - frigörelse och rättvisa för hbtq-personer i kristna kyrkor och samfund. - att aktivt föra ut, och i samverkan med andra, göra kunskap om homo, bi, trans och queer tillgänglig. - samtal och studier kring hbtq-frågor och kristen tro. - att stödja medlemmarnas aktiva arbete i den egna församlingen. - att vara en brobyggare mellan hbtq-personers frigörelse och kristen tro för både organisationer och enskilda.

EKHO VILL ATT VAR OCH EN SKA - få känna styrkan i att vara en hel människa, skapad till Guds avbild. - acceptera, respektera och glädja sig åt sin sexualitet och uppleva att den är en gåva från Gud, som återspeglar Guds kärlek. - vara förvissad om att homo-, bi-, trans- och queeridentiteten är en viktig resurs för personlig utveckling, närhet till andra människor och för kristen tro.

EKHO VILL AKTIVT I KYRKAN ARBETA FÖR ATT - avslöja förtryck av hbtq-personer och visa på de konsekvenser detta förtryck får för den enskilde. - i mötet med andlighet och tro framhålla förmågan att älska någon av samma kön som en grundläggande resurs. - möta okunnighet och rädsla inför hbtq-frågor med synliggörande av hbtq-personer. 15


VÄRVA EN MEDLEM?

EKHO-rörelsen i Sverige är en ideell rörelse där medlemmarna är oändligt värdefulla. Genom att bli medlem i någon av EKHO:s lokalavdelningar bidrar du till en mer öppen kristenhet, till att skapa gemenskap för kristna hbtq-personer och ger tyngd åt vår röst i påverkansarbetet inom kyrkor och samfund. Alla som vill stötta EKHOs arbete är välkomna som medlemmar. Kanske är det dags att du tipsar din kompis, konfirmationspräst eller gamla moster att bli EKHO-medlem? Det snabbaste sättet att bli medlem i någon av våra lokalavdelningar (Stockholm, Göteborg, Skåne eller Sydöst) är genom Swish. Märk din betalning med namn, mail och lokalförening du vill bli medlem i.

: 123 550 3339 Att bli medlem i EKHO kostar 200 kr per år. (100 kr per år för student, arbetssökande och pensionär.) Vill du hellre betala din medlemsavgift med bankgiro? Betala in din medlemsavgift och skriv i första hand ditt namn och mail-adress, ange därefter att det gäller medlemskap. EKHO GÖTEBORG Plusgiro: 52 55 68-2. ​ EKHO STOCKHOLM Plusgiro: 195128-4.

EKHO SKÅNE Plusgiro: 653603-1. EKHO SYDÖST

Har du frågor om medlemsskap eller EKHO, maila oss på info@ekho.se eller se vår hemsida, www.ekho.se