Page 1

Vi kallar det ”Holmen” Beskrivning Äldre stuga med fint läge vid Storbjörken i Svartå. Mycket fin utsikt över sjön. Antal rum: 1 rum Boarea: 11 kvm Byggnad Byggnadstyp: Fiskebod ––i 1 plan Byggnadsår: okänt troligt 50-tal Grundmur: Natursten Stomme: Trä Fasad: Trä Fönster: 1-glas Bjälklag: Trä Tak: Papp Fastighetsbet: Okänt Övriga byggnader: Dass


Byggnadens historia

Stugan är troligen uppbyggd på 50-talet. En gåva från BULTEN i Svartå till en av tjänstemännen (herr Karlsson) som arbetade där. När Herr Karlsson dog gav änkan Birgit Karlsson bort stugan som använts som redskapsbod till fiskesaker. Den nya ägaren Tore Olsson hade stugan i sin ägo ca: 5 år. Han sålde sedan stugan till ett syskonpar för 600:- år 1962 Syskonparet Linnea och IngeGerd med respektive nyttjade stugan som redskapsbod för fiskeredskap och båttillbehör samt som picknick plats. På 80 talet blev syskonens relation något ansträngd och de slutade att umgås och IngeGerd började vara ensam vid stugan. Kontraktet som sktevs mellan Tore och Systrarna finns någonstans hos Linnea, som i sin tur inte hittar det när jag frågar henne om det finns kvar.

Vi köpte stugan av Ingegerd för 6000:- år 2011. Hon är kusin till min svärfar så de ville gärna att vi skulle bära den vidare i släkten. Inga andra i släkten var intresserade. Vi skulle så gärna vilja göra iordning så vi kan vara där och eventuellt övernatta utan att vara rädda för att stugan brakar ihop. Vår önskan är att skriva arrendekontrakt med Sveaskog eller om det finns möjlighet att köpa holmen. Linnea & Ingegerd är idag 83 samt 81 år och verkar inte ha några planer på att bli sams så kontraktet som skrevs kan bli bökigt att få tag i men jag besöker fortfarande båda för husfriden och släktens skull, så kanske kommer kontraktet fram någon gång.


Stugans placering


Dass till vänster: Stort behov av renovering med takbyte. Fasad på samtliga bygnader (två stycken) Är i stort behov av någon typ av renoveringsåtgär. Vissa delar går att smula sönder med bara handen. Tak: Takpappen har släppt och gått sönder på vissa delar och bör åtgärdas snarast för att inte ge större skada. Grund: Natursten med dålig lägesplanering. Ena hörnet av stugan lutar sig på en sten lika stor som en golfboll. Bör åtgärdas snarast.


Utsikten från Holmen är fantastisk om kvällarna och vi har två år irad haft arrangerade fisketävlingar och kräftfisketräffar så fler än vi kan ta del av den underbara naturen i Svartå. Om vi får möjligheten att arrendera denna fiskebod ska det bli ett nöje att bjuda in er på lite fiske och kaffe framöver! Kontakt: Ann Karlsson Älgstigen 14 693 73 Svartå Tele: 0585-505 00 Mob: 070-331 22 02

Vi kallar det holmen  
Vi kallar det holmen  
Advertisement