Page 1

DELHAIZE Winkelen voor een betere toekomst. 5 recepten met duurzame producten.

Delhaize maakt het je makkelijk om te kiezen voor een verantwoord alternatief! Zo biedt Delhaize Bio je een heerlijk gamma producten aan uit de biologische landbouw. Met de producten van Delhaize Eco kan je dan weer kiezen voor milieuvriendelijke was- of reinigingsproducten. In onze winkels vind je eveneens een breed gamma producten van eerlijke handel en duurzame visserij. Gerust genieten? Vertrouw op labels. Het duurzame karakter van de meeste producten wordt gegarandeerd door een onafhankelijk keurmerk: voor biologische producten is dat het Biogarantielabel, voor ecoproducten het Europees Ecolabel, voor duurzame vis is dat MSC en voor producten afkomstig uit eerlijke handel het Fairtrade Max Havelaar keurmerk.

Meer dan 400 bioproducten

XX Fairtrade

XX duurzame vissoorten met MSC-label Wil je weten waar deze labels voor staan? Neem een kijkje op labelinfo.be.

Deze informatiecampagne over labels kadert in het project "Duurzaam Winkelen", een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, Vredeseilanden, Bioforum Vlaanderen en Arbeid & Milieu, in samenwerking met Delhaize Belgium NV en met steun van de Vlaamse overheid.


BIOLOGISCH

Wat is bio? Biologische voeding is smakelijk en gezond. Ze wordt geteeld op natuurlijke wijze, met respect voor mens, dier en milieu. Dit is een echte plus voor de gezondheid... en de natuur! Biologische groenten en fruit worden geteeld zonder kunstmest of pesticiden. De producenten stellen zich tot doel de negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. In de biolandbouw is het verboden kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen toe te voegen of genetisch genetisch gemodificeerde ingrediënten te gebruiken. Ook de dieren varen wel bij bio. In de veeteelt wordt veel belang aan het welzijn en de gezondheid van hun dieren. Dit alles geeft bioproducten die authentieke en heerlijk natuurlijke smaak.

Bio bij Delhaize Al meer dan 20 jaar biedt Delhaize bioproducten aan. Delhaize heeft bewust de keuze gemaakt om biologische voeding toegankelijk te maken voor iedereen. Dit past perfect in de aandacht die Delhaize aan duurzaam ondernemen besteedt. Met een assortiment van meer dan 650 bioproducten is Delhaize vandaag een van de koplopers van bio in ons land. Je vindt bio in alle productcategorieën terug, van verse groenten en fruit tot vlees, vis en textiel. Goed om weten: je biologische producten aankopen met Ecocheques.

‘Bio' en 'biologisch’ zijn wettelijk beschermde termen. Ze mogen alleen vermeld worden op voedingsproducten afkomstig uit de biologische landbouw, die voldoen aan de biowetgeving. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controleorganisaties die op regelmatige basis de bedrijven controleren.

Vertrouw op deze biolabels Alle bioproducten van Delhaize dragen het Biogarantie label en worden gecontroleerd door Certisys, een onafhankelijke Belgische controle-instelling. Het is een waarborg voor onberispelijke kwaliteit en strikte traceerbaarheid. Sinds juli 2010 verplicht de Europese Unie het gebruik van het Europees Biolabel, het officiële bio-keurmerk van de Europese Unie. Het label geeft aan dat de producten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan en geproduceerd zijn volgens de regels van de biolandbouw.

Producent aan het woord (aan te vullen)


FAIRTRADE

deel van deze producten zijn bovendien ook bio! Dit betekent dat de boeren een extra inspanning hebben gedaan om ook aan de strenge criteria van de biologische landbouw te beantwoorden.

Producent aan het woord “Samen kochten we een telefoon en computer” "Vroeger verkocht ik mijn bananen aan een gewoon exportbedrijf, maar kreeg ik er amper geld voor. Daarom heb ik met 182 andere boeren de krachten gebundeld en Vallee del Chira* opgericht”, vertelt Manuel Castillo, een van de Wat is Fairtrade? stichters van de organisatie in het noordwesten van Peru. “Nu we ook onder fairtradevoorwaarden kunnen verkopen, gaat het ons veel beter. Ikzelf kon een Fairtradeproducten zijn tegen een eerlijke prijs en onder internationale Fair kachel kopen en fietsen voor mijn zonen. Samen kochten we een computer, Trade handelsvoorwaarden ingekocht bij boeren in het Zuiden. tafels en een telefoon voor onze organisatie. We konden ook de wegen naar onze Fairtrade-producten bieden je als consument belangrijke garanties. Zo ontvangen velden verbeteren. Vroeger geraakten we bij hevige regenval niet weg met onze de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs voor hun oogst. De landarbeiders bananen; nu is dat probleem van de baan." kunnen in correcte sociale omstandigheden werken en hun productiemethoden • Valle del Chira (Peru), producenten van biologische fairtradebananen zijn milieuvriendelijk. Dankzij de Fairtrade premie kunnen ze investeren in lokale projecten en zo hun eigen ontwikkeling in handen nemen. Om die garanties te geven, laat Max Havelaar de hele weg die een product aflegt - van bij de boer tot in de winkel - controleren door onafhankelijke controle instanties. Vertrouw op dit label. Het Fairtrade Max Havelaar label is het keurmerk voor eerlijke handel.

Fairtrade bij Delhaize Delhaize heeft er bewust voor gekozen Fairtradeproducten in haar assortiment op te nemen. Daarom werken we e al 17 jaar samen met Max Havelaar, het keurmerk voor Fair Trade. Delhaize stelt jou een assortiment van XX Fairtrade-producten voor. Een groot


DUURZAME VIS

Delhaize vist het voor je uit

Vis: Lekker en gezond... op een verantwoorde manier

Delhaize heeft ruim 40 MSC-gecertificeerde vissoorten in het assortiment. Bij ons vind je verse vis als pladijs of haring, maar ook sardientjes in blik of koolvis in de diepvriesafdeling.

Oceanen zijn een bron van leven. Je vindt er de prachtigste, meest bizarre en kleurrijkste planten en dieren. Bovendien herbergen de oceanen lekkere vis en Daarnaast bieden we ook een aantal biologische vissoorten aan, zoals forel, schelpdieren. Helaas zijn de oceanen niet onuitputtelijk en worden de zeeĂŤn en garnalen en gerookte vis. open wateren steeds meer belast door overbevissing, bijvangst en schadelijke vistechnieken. Intensieve vistechnieken beschadigen de oceaanbodem en in de Bovendien heeft Delhaize sinds 2009 een overeenkomst met het WWF om netten raken duizenden dolfijnen, zeeschildpadden, haaien en zeevogels verstrikt. duurzame visvangst te promoten, opdat ook de generaties na ons nog van een Daarom biedt Delhaize ook vis aan afkomstig uit duurzame vangst. De vis die jij verkiest om te eten, kan bepalen of ook de komende generaties zullen kunnen genieten van de rijkdom van onze oceanen. Het MSC-keurmerk biedt extra zekerheid dat de vis afkomstig is uit een goed beheerde visserij, met minimale impact op het ecosysteem.

Het MSC-label De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die zich inzet om overbevissing van wildgevangen vis in de wereld terug te dringen. MSC wil de leefomgeving van vissen gezond houden en het visaanbod in de zee voor de lange termijn garanderen. Hiervoor ontwikkelede MSC criteria voor duurzame en goed beheerde visserijen. De MSC-standaard houdt rekening met: 1. De toestand van de vis-, schelp- en schaaldierbestanden. 2. De impact van de visserij op het ecosysteem van de zee. 3. Het beheersysteem van de visserij . . De vangst en verhandeling van de vis wordt in alle schakels van de keten gecontroleerd op de principes van duurzame en verantwoorde visvangst. Deze certificeringen en controles worden uitgevoerd door onafhankelijke certificeringbureaus.

heerlijk stukje vis zouden kunnen genieten. In samenwerking met WWF stelde Delhaize een viswijzer op om je te helpen verantwoorde keuzes te maken.


Ingrediënten (6 pers.) 150g boter (Delhaize bio) ECOLOGISCH

300g zwarte chocolade 70% (Delhaize bio-Fairtrade)

Clean it green!

330 g ruwe Fairtrade rietsuiker (Candico)

Ecologische producten staan garant voor een verminderde impact op het milieu tijdens hun hele levenscyclus. De grondstoffen van ecologische producten zijn immers zo gekozen dat ze sneller afbreken en zo weinig mogelijk schade aanrichten aan het waterleven. Dat is beter voor het milieu en voor jouw gezondheid.

4 bio-eieren (Delhaize bio)

Want het milieu verdient een bloemetje

150g bloem (Delhaize bio) 120g zure room 60g cashewnoten (Delhaize Fairtrade) Bereiding: Warm de oven voor op 180°C.

Het Europees Ecolabel is het officiële milieukeurmerk van de Europese Unie. Producten met dit label voldoen allemaal aan bijzonder strenge criteria, die een beperkte invloed op het milieu garanderen. Het label waakt erover dat de kwaliteit en doeltreffendheid even goed is als die van een gewoon product.

Laat de boter en chocolade smelten op een laag vuur en voeg vervolgens losgeklopte eieren, suiker, room, bloem en cashwenoten toe. Meng alles grondig tot een homogene massa.

Eco bij Delhaize

Credits: Natacha Briclet

Bedek de bakplaat met bakpapier, stort het mengsel uit in een bakplaat en bak af op 180°C. De baktijd is ongeveer 30 minuten, maar afhankelijk van de hoogte en Het is een officieel label dat overal in Europa gebruikt wordt. De controle en breedte van je bakplaat. Gebruik een satéstokje om af en toe eens in het deeg te toekenning gebeurt door het Belgisch Ecolabelcomité, een dienst van de federale prikken. Als er niets aan blijft kleven, is de brownie perfect. overheid. Smakelijk!

Bij Delhaize vind je een 20-tal ecoproducten, van vloeibaar afwasmiddel tot allesreiniger, waspoeder, WC-gel, toilet- en keukenpapier. Je kan deze producten aankopen met Ecocheques.

Recepten

Kipfilet met kokos-currysaus, quinoarijst en gebakken ananas

(H)eerlijke chocoladebrownie

Ingrediënten (6 pers.) − 6 bio-kippenfilets (Delhaize bio)


− − − − − − − − − − −

250g ananas in blik (Fairtrade) 200 ml. Bio-kokosmelk in blik 100g Bio-quinoa (Delhaize bio) 200g volle biorijst (Delhaize bio) 250 g ajuin (bio) 2 courgetten zachte groene curry-pasta arachide-olie maïszetmeel groentenbouillon peper en zout naar smaak

Bereiding: Kokos-currysaus: Stoof de uien glanzend in de olie en voeg de in stukjes gesneden courgette toe. Stoof nog even verder en voeg dan de kokosmelk, de currypasta en de groentenbouillon toe. Laat een tiental minuten sudderen en bind eventueel nog wat met maiszetmeel. Kruid indien gewenst nog met peper en zout

- 600 gr. verse groenten naar keuze - 6 eetlepels currysaus * - 2 dl biokokosmelk * *= product van Oxfam Fairtrade Bereiding: Los de currysaus op in de biokokosmelk en giet er de bouillon bij . Breng op zacht vuur aan de kook en voeg dan de in stukken gesneden groenten toe. Voeg eerst de groenten toe die een langere gaartijd nodig hebben en dan die het snelst klaar zijn. Laat alles samen goed warmen en dien dan op. Suggestie : Voeg je champignons toe stoof deze dan eerst eventjes apart met een nootje boter en een beetje lookpasta. Bron Recept & fotografie: Véronique & Michel De Meyer (Oxfam Fair trade)

Voor de quinoa-rijst: Spoel de rijst onder koud stromend water.Breng 600ml water aan de kook met een snuifje zout. Voeg de volle rijst toe en breng terug aan de kook. Spoel de quinoa oner koud stromend water. Voeg na ongeveer 5 minuten de quinoa toe en breng weerom aan de kook. Laat op een zeer zacht vuurtje verder garen (nog ongeveer 12 minuten nadat de quinoa aan de kook was). De quinoarijst kan eventueel nog worden afgewerkt door er een beetje boter onder te mengen. Hierbij de in de pan gebakken ananasschijven en kipfilet /quornfilet serveren. Credits: Vredeseilanden

Vegetarische maaltijdsoep met biokokosmelk en currysaus Ingrediënten (4pers.) - 1 l groentebouillon

Mangomascaropne dessert Ingrediënten: - 40 g bio-amazonenoten (fairtrade) - 125 g speculoos (Delhaize bio) - 1 dl slagroom (Delhaize bio)


- 50 g biorietsuiker - 200 g mascarpone - 1 grote rijpe mango - 4 eetlepels citroensap - 1 zakje gedroogde biomango (Fairtrade) Bereiding: Verkruimel alle koekjes en de amazonenoten in een vijzel. Klop de slagroom lobbig met de suiker. Klop de mascarpone er door en plaats het mengsel in de koelkast. Schil de mango en snij het vruchtvlees van de pit. Snij de helft van de mango in mooie schijfjes en besprenkel met wat citroensap. Pureer de rest van de mango. Schep de mangomousse door het mascarponemengsel en bewaar in de koelkast. Begin in vier glazen met een laagje koekjes/noten en schep daarop een laagje mangomousse. Wissel deze laagjes af en eindig met de mousse. Snij de gedroogde mango in fijne reepjes. Werk het glas af met gedroogde en verse mango. Bron: website Oxfam Fairtrade

1 biologische rode paprika, in reepjes gesneden 225g biologische kastanjechampignons, in plakjes 200g verse biologische spinazie 1 bakje biologische kerstomaatjes, gehalveerd 150 ml bio-room 2 el Bio-pesto Delhaize 500g Thai Rijst Max Havelaar Bereiding Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Intussen: Verhit 1 el olijfolie in een pan of wok op hoog vuur en bak de kip in 5 à 6 minuten goudbruin en gaar. Schep uit de pan en zet apart. Verhit de rest van de olie en roerbak de paprika en champignons gedurende 2 minuten. Voeg de spinazie en de tomaatjes toe en roerbak tot de spinazie begint te slinken. Voeg de kip weer toe. Roer in een kommetje de room en pesto door elkaar, voeg het mengsel toe en laat alles even doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met wat basilicum en serveer met de rijst.

Bron: De Postelein

Roerbak van pesto-kip met rijst

Quinoataartje met pittige bananencurry

Ingrediënten Ingrediënten 2 el olijfolie 600g kippenvlees (in stukjes)

250g. Quinoia


5 dl water 4 dl bio-yoghurt 1 ½ dl water 4 bio FT-bananen Zout en peper naar smaak ½ tl cayennepeper 2 afgestreken el maïzena 1 el plantaardige olie 1 ui, fijngehakt 2 tenen knoflook 2 tomaten, in stukjes 2 el gebakken, geschaafde amandelen

Scheutje witte wijn en olie Peper en zout Bio-citroen 200g oude kaas 500g bio-vleestomaten 250g bio-uien 500g bio-aardappelen 40 g bio-boerenboter 1 bussel bio-peterselie, gewassen en fijngehakt Extra: Glazen ovenschaal, liefst met deksel

Bereiding Kook de Quinoia zoals aangegeven op de verpakking. Doe in de mengbeker van de blender of staafmixer de yoghurt, het water, 2 in schijfjes gesneden bananen, het bouillonpoeder, de cayennepeper. Meng tot een glad mengsel en roer er dan de maïzena door. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de fijngehakte ui en pers er de knoflook boven uit. Voeg de tomatenstukjes toe en roerbak kort. Voeg dan het yoghurt-bananenmengsel toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met peper en zout. Snijd de resterende bananen in de lengte in 4 repen en snijd die repen in stukjes. Voeg ze toe aan de curry, met de gakken, geschaafde amandelen. Roer door en laat nog even doorwarmen. Zet vervolgens het vuur uit. Schep ¼ deel van de quinoa in een met water omgespoeld koffiekopje en druk goed aan. Stort het taartje op een bord, en herhaal dit 3 keer met de overige quinoa. Schep de bananencurry eromheen. Dit gerecht is erg lekker met een wokje van gemengde seizoensgroenten. Bron: De Postelein

Hollandse Tomatenstamppot met ovengegaarde zalm Ingrediënten 4 filets van zalm (keurmerk van Delhaize)

Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C Doe een klein scheutje olie in een ovenschaal, verdeel de zalmfilets over de schaal. Schenk er een scheutje witte wijn over, en bestrooi flink met peper en zout. Rasp de kaas en doe hem in een kommetje. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en zet ze op met een bodempje water en iets zout. Laat gedurende 15 minuten koken. Intussen: Zet de ovenschaal met de zalm in de oven. Schil de uien en snipper ze fijn. Was de tomaten en snijd ze in partjes. Als de aardappelen 15 minuten gekookt hebben, voeg je de tomaten, uien en peterselie toe. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Prik in de aardappelen om vast te stellen of ze gaar zijn. Er mag nu bijna geen water meer in de pan zitten. Is dat wel het geval dan giet je dat best voorzichtig af. Doe de boter in de pot en stamp of mix alles luchtig door elkaar. Roer van het vuur af de geraspte kaas door de stamppot en de peterselie. Proef of er nog wat peper en zout bij moeten. Serveer de stamppot met de ovengegaarde zalmfilets.


Bron: De Postelein

Turkse Vijgencrème Ingrediënten 150g gedroogde vijgen, grofgehakt 50 g. FT rietsuiker 2 el water 2 el bio-sherry of FT-bio-sherry (?) 500 ml bio-slagroom ½ tl bio-kaneelpoeder 1/2 tl vanille-essence 1 potje mascarponekaas Bereiding

220g bio-rietsuiker 2 tl vanille-essence 5 bio-eieren 450g bio-tarwe of –speltbloem 1zakje bakpoeder of 16g wijnsteenpoeder 100 ml biologische halfvolle melk 1 el cacao-poeder GLAZUUR: 125g FT Chocolade puur 150ml zure room Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C

Klop de boter met de mixer romig met de suiker. Voeg de vanille-essence en een Doe de vijgen in een pannetje met alle suiker, het water en de sherry. Breng alles snufje zout toe en blijf kloppen tot je een licht en luchtig mengsel hebt. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Mix de bloem en bakpoeder aan de kook, temper het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorkoken, of tot de vijgen uiteenvallen. Laat ze kort afkoelen en pureer ze in een blender glad. Zet erdoor en klop er geleidelijk 60 ml melk door. Schenk 2/3 van het cakebeslag in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm. de puree apart in de frigo. Meng het cacaopoeder, de extra suiker en de rest van de melk door het overgebleven beslag, en schenk het over in de bakvorm. Ga met een vork Klop de room op met de vanille-essence. Voeg de mascarpone toe en meng voorzichtig door het cakebeslag in de vorm zodat een marmer-effect ontstaat. voldoende. Voeg de vijgenpuree toe en klop luchtig door elkaar. Schep de Bak de cake 50 à 60min. in de oven. Prik in het midden van de cake met een mousse over in schaaltjes en laat verder opstijven in de frigo. dunne pen, als deze er schoon uitkomt is de cake klaar. Haal het gebak uit de oven, laat 5 min. afkoelen en stort het vervolgens op een mooie schaal. Garneer met fijngesneden snippers gedroogde vijg of verse vijg. Laat de oven afkoelen tot 50° (niet meer), en smelt de chocolade in een steelpannetje in de oven. Dit kan even duren. Haal de gesmolten chocola uit de Bron: De Postelein oven. Laat kort afkoelen. Meng de zure room erdoor en schenk gul over de bovenkant van het afgekoelde gebak. Laat verder afkoelen en opstijven…

Sexy Chocoladegebak Ingrediënten 300g zachte ongezouten bio-boter

Brochure duurzame producten delhaize  

Het is een brochure