Page 1

UNIEK Tom Bremen; Assumption is the mother of all fuck ups’

Happy Birthday to ME!

Anke Potma

Solar VS Burningman, de strijd


Knowledge is the Key to succes

ee

Inhoudsopgave

Beginnend organisator zijn is niet een leven dat niet over rozen gaat. Het is een kwestie van de goede balans vinden. Dit is echter niet atijd zo gemakkelijk.

Column; Van loopjongen tot organisator. . . . . 3

School, werken en een goed netwerk op bouwen zijn daarom van belang. In dit magazine vind je een goede combinatie van persoonlijkheid, netwerken, evenementen en school.

Horoscoop . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

X Anke Potma

Interview; Tom Bremen . . . . . . . . . . 4 Jouw perfecte opleiding? . . . . . . . . . 5 CV- tip! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Solar vs. Burning Man . . . . . . . . . . . 9 Eigenwijs lunchen . . . . . . . . . . . . . 11

Happy Birthday to me! . . . . . . . . . 13 Festival ABC . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Column; weten wat werken is . . . . 16


Van loopjongen tot organisator

Het hele verhaal begint bij de wil, de wil om hard te werken en de wil om je doel te bereiken. Dit betekent ook de wil om te klimmen in je werk, om te beginnen met het doen van vervelende werkzaamheden. Dit kan bestaan uit poetsen en mensen voorzien van koffie, dingen die je niet voor je lol zult doen. Onder aan de ladder beginnen is niet altijd leuk maar helpt je wel in de toekomst.

Hoe kom je aan de top? Ook in de evenementensector wordt er geprobeerd doorgroeimogelijkheden te creëren. Helaas is de vraag groter dan het aanbod als je kijkt hoeveel mensen door willen groeien in de evenementensector en de mogelijkheden die in deze sector aanwezig zijn. Er zijn heel veel mensen die in de evenementen sector zouden willen werken. Echter is dit een hele kleine sector. Wil je er echt in werken zul je jezelf moeten laten zien. Je moet laten zien wat je capaciteiten zijn en dat jij uniek bent. Alleen op deze manier is het mogelijk de mensen te laten zien wat je in huis hebt en waarom jij het waard bent door te groeien in deze sector.

Als je de droom hebt ooit de baas te willen worden, is inzicht in de manier waarop een bedrijf draait misschien wel het belangrijkste. Je moet als het ware overal een vinger in de pap hebben. Dat wil zeggen dat je als baas van alle aspecten van je bedrijf wat moet afweten. Je hoeft het niet per se te kunnen allemaal, zolang je maar wel weet hoe het moet. Als je onderaan begint, begin je meestal met het leren van de kleinste dingen. Hoe meer je leert, hoe meer aspecten van het bedrijf je leert kennen, en dit heb je hard nodig wil je ooit hogerop komen.

Als je eenmaal in de evenementensector werkt moet je zorgen dat je gezien wordt. Het belangrijkste is misschien wel dat je zo veel mogelijk mensen moet leren kennen en dat zij jou kennen als goede werker. Een breed netwerk krijg je door op veel plekken je diensten aan te bieden en ook blijk te geven van je goede instelling. Dit kan al door het doen van de stomme of onnozele klusjes die toch gedaan moeten worden. Dit geeft vertrouwen en geloof van de mensen waarvoor je werkt en dus een reden om vaker te mogen werken.

Om verder te kunnen komen in een bedrijf moeten er natuurlijk wel doorgroeimogelijkheden zijn. Dit is dan ook in de meeste sectoren gewoon mogelijk. Doorgroeimogelijkheden binnen bedrijven is steeds meer een trend aan het worden. Bedrijven willen hun medewerkers goed opleiden en zijn zelfs verplicht hier vanuit de overheid geld aan te besteden.

Een brede werkervaring kan alleen maar in je voordeel werken en dit kan mensen dan ook laten zien dat je breed inzetbaar bent. Daarnaast biedt veel werkervaring voor jezelf ook meerdere voordelen zodat je kunt kiezen in wat voor soort evenementen je wilt gaan werken. Je komt er namelijk snel achter wat je precies wilt en op welke manier je dat wilt bereiken.

Daarnaast is het aanbieden van een extra opleiding aan de werknemers een manier om ervoor te zorgen dat de werknemers nog even bij het bedrijf moeten blijven werken. Dit biedt dus zowel voor de werknemers als voor het bedrijf een beetje meer zekerheid. Goede baan en opleiding voor de werknemer, voor de werkgever zijn het goed geschoolde werknemers die goed zijn opgeleidt door het bedrijf en daarom blijven werken.

Als je het slim speelt kom je met voldoende werkervaring en een mooi netwerk al op heel veel plekken. Op het moment dat je dit hebt opgebouwd heb je al veel zelfstandigheid en ervaring dat je ook hoger inzetbaar bent. Hier is het nog steeds een kwestie van hard werken en doorzetten, net zoals in de rest van het proces tot de top. Maar met een goede instelling en geen angst om je handen uit de mouwen te steken kom je al een heel eind op weg.

‘Je moet klein beginnen om groot te kunnen worden’. Een veelgebruikte uitspraak die vaak waar blijkt te zijn. Er zijn al vele verhalen van mensen die omhoog zijn gegaan in een bedrijf, van de allerlaagste positie tot de hoogte. Hoe komt dit?

3.

Tom Bremen,

Een beroepsgek in de goede zin van het woord, die met veel passie hard werkt. Wat heb je met evenementen te maken? Ik heb een opleiding tot sportdocent gevolgd en werk nog steeds als docent gym op een middelbare school. In 2009 ben ik begonnen als docent evenementen op het Arcus College in Heerlen. Dit is net zoals gymles geven op de middelbare school maar dan net even anders. Dit is een erg leuke baan waarbij ik studenten moet voorbereiden op het evenementenvak. Waarom ben je in de evenementen branche gaan werken? Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat het genetisch bepaald is. Als kleine jongen liep ik al glazen op te halen op verjaardagen. Vaker hielp ik mijn vader met projecten. In eerste instantie heb ik een opleiding gevolgd in een andere richting maar uiteindelijk ben ik toch in deze branche terecht gekomen.

‘Assumption is the mother of all fuck ups’ Hoe zie je leven er tegenwoordig uit? Op dit moment heb ik een druk leven, eigenlijk drie banen. Allereerst ben ik dus gymdocent op een middelbare school in Maastricht. Zoals ik al zei werk ik sinds 2009 ook als docent bij de opleiding evenementenorganisatie op KTM (Kunst, Theater en Media) van het Arcus college in Heerlen. Naast deze twee banen heb ik nog; Procult event Support. Het is een goede combinatie om te werken in de evenementenbranche en daarnaast hierover les te geven. Zo kan ik studenten op een goede manier leren hoe het in het vak gaat en ze hier op voorbereiden. Wat doet je bedrijf? We zorgen dat de organisatie van een evenement ondersteuning krijgt in de organisatie van delen van het evenement. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uit handen nemen van de camping of een ander deel van de productie. Een paar evenementen die we op deze manier al ondersteunen zijn bijvoorbeeld Pinkpop en Castle of love. Kortom, mijn leven is een mooie combinatie van lesgeven in evenementen en daarnaast zelf ook hierin werkzaam zijn. Naar mijn mening echt een aanrader!

4


Welk type ben jij?

0-15 punten: De opleidingen van ACI zijn misschien niet helemaal iets voor jou. Wil je heel graag deze richting op dan zul je er meer werk in moeten steken. Wellicht zijn andere opleidingen geschikter voor jou!

FONTYS ACI de perfecte opleiding voor jou? Fontys ACI, academy for creative industries, is het wat voor jou? Wil je het weten doe dan onderstaande test, en kijk wat voor persoon jij bent! Maak de keuze die het beste bij jou past.

5.

1. Ik sta open voor nieuwe ideeĂŤn

Ik kan niet tegen verandering

2.

Ik ben niet creatief

Ik ben en creatief

3. Ik hou van vormgeven 4. Ik ga voor een 5,5

Ik hou van schrijven

5.

Ik geef snel op

Ik ben een doorzetter

6.

Ik weet wat mijn doel is

7.

Organiseren

8.

Iets wat goed is moet je niet veranderen

Ik ga voor een 10

Ik doe maar wat Coordineren Je moet blijven innoveren

9. Ben je bereid om gratis te werken voor een netwerk op te bouwen

Nee, gratis werk is niets voor mij

Groepswerker

10.

Doe-het-zelver

16-33 punten: Je zit nog een beetje in een tweestrijd. Zou je willen gaan voor een opleiding van het ACI zul je op een aantal manieren je moeten aanpassen. 34-50 punten: Als je wilt kun je heel ver komen., aan je persoonlijkheid en inzet zal in het in ieder geval niet liggen. Ga ervoor met passie en je zal succesvol kunnen worden in de EMEG branch.

F De uitslag

F

Tel de punten bij elkaar en kijk in welke categorie jij valt. Is deze opleiding het juiste voor jou of niet?

Procult event support Dr. Cl. Meulemanstraat 17c 6418 PC Heerlen Mob: 06 21906998 info@procult.nl www.procult.nl

6.


Het Curriculem Vitae van nu! Tegenwoordig zijn mensen toe aan het zogenaamde ‘nieuwe werken’. Dit houdt in dat de medewerkers meer vrijheden krijgen op hun werk en de werkplaatsen flexibel zijn.

7.

Dit wordt ook doorgevoerd in het uitvoeren van het werk. In de wereld van EMEG (Event, Music, Entertainment en Gaming), wordt veel creativiteit gebruikt. Mocht je gaan solliciteren in een van deze branches kun je er ook voor kiezen om een infografic te maken, een soort CV waarin je wat meer van je persoonlijkheid laat zien.

8.


S

Solar weekend VS. Burning Man Solar was een kleinschalig festival in Roermond wat ondertussen tot een groot evenement is uitgegroeid. veel mensen uit de festival-wereld vergelijken dit limburgse festival met het ‘Burning Man Festival’.

Het festival bestaat niet alleen uit kunst, cultuur en muziek, maar is echt een hele samenleving. De dagen dat mensen verblijven in dit ‘dorp’ wordt er geen geld uitgegeven, hoogstens bij de eet- of drank kraampjes. Buiten deze gelegenheden is het verboden met geld te betalen. Als iemand iets nodig heeft van middelen of diensten kan dit verkregen worden door middel van ruilhandel. Dit wordt ook van alle kanten gepromoot. Je zou het dus kunnen zien als een soort primitieve gemeenschap. Het dorp of kamp dat ontstaat door de stroom bezoekers wordt ook wel ‘Black Rock City’ genoemd. Het bestaat uit straten met vaak eigen thema’s. Burning Man staat vooral in het teken van zelfontplooiïng. Iedereen leeft zich uit in hetgeen waar diegene het beste in is. Er is dan ook ontzettend veel vrijheid, met natuurlijk wel enkele regels. Deze hebben echter alleen betrekking op zaken als geweld en wapens. Het mooie aan dit festival is dat het draait op vrijwilligers en het terrein compleet opgeruimd achterblijft na afloop. Burning Man vs. Solar Zoals hier boven al genoemd werd, worden zowel Solar weekend festival en Burning Man ontzettend ondersteund door de bezoekers en de vrijwilligers. Natuurlijk is dit bij Burning Man iets extremer door de hele opzet van een gemeenschap. Aan de andere kant speelt bij Solar de organisatie een grotere rol, waardoor dit verschil gecompenseerd wordt. Wel zijn beide festivals heel vrij, en afhankelijk van de inbreng van mensen in en om het festival. Het zijn festivals waarbij het niet puur draait om winst en dure artiesten, maar om sfeer en samenhorigheid. Ontzettend leuk voor de liefhebber natuurlijk!

Wat is Solar? Solar weekend festival is een dance evenement dat ieder jaar plaatsvindt in het eerste weekend van augustus. Het is een festival wat zich vooral richt op de jongere doelgroep.Bij dit festival gaat het niet echt om de grote artiesten en optredens, maar om de totale beleving. Natuurlijk wordt er wel aandacht besteed aan het neerzetten van een goed programma, maar de focus ligt meer op een goede sfeer. De sfeer op Solar kan samengevat worden als de trend ‘happiness’. Bij happiness gaat het om het creeren van ‘good feeling’. Het doel is om mensen te verlossen van de vervelende dagelijkse sleur met behulp van alle mogelijke middelen. Het Solar weekend festival werkt veel met co-creatie. Dit houdt in dat bezoekers/ vrijwilligers mee kunnen denken met de organisatie. Ze krijgen dus als ware een ‘eigen stem’. Er wordt ook volop gebruik gemaakt van vrijwilligers. Zo kun je deel uit maken van het creatief team waarbij je in de voorbereiding betrokken wordt bij de aankleding en het neerzetten van de sfeer op het festival. Wat is Burning Man? ‘Burning Man’ is een on-alledaags evenement wat niet echt een festival genoemd kan worden. Het is een stad, voor een paar dagen, volledig ondersteund door zijn bewoners. Het vindt elk jaar plaats in ‘Black Rock Dessert’, Nevada (VS). Iedereen die het zich maar kan veroorloven is welkom, het gaat niet om afkomst, ras of welvaart, maar om wie je als persoon bent.

9.

10.


E

Horoscoop van deze maand Dit is de maand van de kreeft . Deze bespreken we iets uitgebreider. Kreeft Het kan zijn dat je het niet altijd eens bent met anderen, dat is helemaal niet erg. Bekijk het maar eens van een andere kant. Verder is de dinsdag je geluksdag, er zal iets gebeuren waar je blij van word. Verwacht niet te veel dan valt het altijd mee.

Eigenwijs is eigenwijs In een kleine straat, in de binnenstad van Sittard, ligt de brasserie Eigenwijs. De naam van de brasserie klinkt al een beetje eigenwijs en dat is precies wat brasserie Eigenwijs is. Ze hebben een unieke uitstraling, waarbij hun huisstijl overal in terugkomt. Van het kleurgebruik tot het servies dat ook terug komt in het logo. Wat aan de buitenkant misschien niet modern uitziet is aan de binnenkant absoluut anders. De luxe uitstraling die wordt neergezet door het materiaal en kleur gebruik. Ze geven de gasten de keuze waarbij ze kunnen kiezen voor het normale assortiment zoals frisdrank, koffie en thee. Verder heeft Eigenwijs een uitgebreide keus in diverse soorten koffie smaken, vele soorten thee en verschillende soorten in ICE Thea.

Service:

Bij elke soort thee en ICE thea geven zee en uitleg over de thee. Waar is deze goed voor, wat zit er in en bij welke gemoedstoestand kies je hiervoor. Een leuke ervaring om thee te drinken.

Aankleding:

De kopjes voor je thee vind je niet alleen op de tafel. Ze hebben namelijk bij het uitterlijk goed nagedacht over de uitstraling die zij willen hebben. Zo hebben ze een rek aan de muur hangen om servies in te zetten en ze hebben klassieke kroonluchters met kopjes en bordjes gemaakt. De service is prima, je voelt je echt een gast, de medewerkers zien er verzorgd uit en zijn erg vriendelijk tegenover de gasten. Het eten wordt geserveerd op een mooie wijze, het ziet er aantrekkelijk uit, absoluut smakelijk. Kortom absoluut een aanrader, om gezellig met vriendinnen bij te praten en te genieten van een beetje luxe!

Eten:

Sfeer: Hygiene:

Leeuw Je sociale leven staat een beetje onder druk door verplichtingen. Maar na regen komt zonneschijn, dus doe er je voordeel mee, en geniet erna.

Steenbok Je komt eindelijk iemand tegen waar jij weer helemaal jezelf kan zijn. Of dit nou vriendschappelijk is of als een nieuwe liefde, geniet ervan.

Maagd Probeer eens samen met je vrienden een positief dagje in te lassen. Dan krijg je weer energie voor alles wat je te doen staat.

Waterman Geniet van het leven, ga leuke dingen doen. Naast verplichtingne mag je af en toe ook aan jezelf denken.

Weegschaal Tijd voor jezelf en je vrienden is leuk maar vergeet niet dat er soms ook verplichtingen op je wachten. Deze kunnen ook leuk zijn, net als je vrienden.

Vissen Als een vis in het water, dat zou je moeten zijn. Je mag best wat zekerder van jezelf zijn. Denk eraan je kunt het!

Schorpioen Niet te veel twijfelen, sluit je ogen en het eerste waar je aan denkt is jouw beslissing. Een kwestie van gevoel zal jou helpen komende tijd.

Ram Loop jezelf niet voorbij en neem af en toe een keer tijd voor jezelf. Als je leven wat leuker maakt zorgt dit voor een frisse blik op de rest.

Boogschutter Vrienden komen en gaan, maar wie zijn nou je echte vrienden. Soms is het hard maar jij komt er hoe dan ook nog wel.

Stier Je mag onthouden dat niks moet. Verander alle moeten eens in mogen, klinkt een stuk postivier. Tweelingen Samen sta je sterker. Geef mensen om je heen een kans om zich te bewijzen.

12.


H

Happy birthday to ME! Ieder jaar hebben we minstens een keer recht op een eigen feestje. Hoe kunnen we jouw feestje nou het leukste van allemaal maken, een feest waar mensen nog lang aan terug denken.

Stap 4 Ga vervolgens je de fases van je feest bepalen. Ze moeten van te voren weten wat het thema is. Dat ze zich moeten verkleden. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat iedereen erover praat.

Wat past bij jou? Wie wil ik uitnodigen? Wat wil ik absoluut wel op mijn feestje? Wat wil ik absoluut niet op mijn feest? Al deze vragen moet je afvragen wanneer je op zoek gaat naar jouw ideale feest. Hou deze vragen in je achterhoofd en begin eraan!

Hoe ga jij verkleed? Wat doe je aan? Ga jij echt in het thema? Zullen we samen matchen? Ga je helemaal uitsloven.

Stap 1 Ga met een vriendin naar het cafe en schrijf alles op wat je leuk vind. Dit mogen thema’s zijn, kleuren, etens/drinkens ware, films, muziek en alles wat in je op komt.

Probeer voor je gasten alvast een warmlopertje te creeren. Ze moeten er zin in hebben.

Bijvoorbeeld: boeren en boerinnen, rood, landen, pizza, hartjes, cowboys, verkleed feest, moulin rouge, meisjes meisje, cupcakes, vlaggen, molen, goud, verkleden, kletsen, dansen, dj, aankleding en ga zo maar door.

Een uinodiging is daar uitermate geschikt voor. Zo begint het feest eigenlijk al een stuk eerder, de voorpret is even leuk als het feest zelf. Tip: hou je eigen kostuum geheim (jij moet de show stelen).

Stap 2 Kies hier vervolgens 3 woorden uit, die jou het meeste aanspreken.

Stap 5 Vervolgens moet je het gaan waarmaken. De verwachting het liefst overtreffen maar minstens zo goed. Dan vinden mensen het nog specialer dan ze gedacht hadden.

WAARSCHUWING, Je moet ervan houden je uit te sloven voor je gasten!

Drie woorden ter inspiratie: Verkleden, Moulin Rouge, Cupcakes! Stap 3 Ga vervolgens bedenken wat je allemaal wilt hebben. Zoek plaatjes op en maak voor jezelf duidelijk hoe jij de perfecte verjaardag voor je ziet.

Stap 6 Wil je het dan nog helemaal afsluiten geef de mensen dan een presentje mee of stuur achteraf de foto’s door zodat mensen een aandenken hebben. Maar hou vooral in je hoofd dat jij het leuk moet hebben op jouw verjaardag!

13.


I

Iedere maand hebben we weer een nieuw thema voor onze maand ABC. Dit betekent dat we de ideale woorden voor een bepaalde categorie gaan verzinnen met de beginletters van het alfabet. Deze maand gaat we het Festival gebruiken als ultieme inpiratie bron. A = Accumuleren, dure woord voor het samenbrengen tot een massa van mensen. B = Bezigheden, buiten muziek vind je ook anderen activiteiten op festivals! C = Camping, bij veel festivals is het mogelijk om de nacht in evenementensfeer door te brengen, op de camping. D = Decibel, Schreeuw zo hard mogelijk en probeer het aantal decibel op een festival te verhogen. E = EHBO, mocht je een ongelukje krijgen, kunnen zij je helpen. F = Festival, onze inspiratie bron voor deze ABC en leuke activiteit in de vakantie. G = Gezelligheid, een leuke sfeer is een van de belangrijkste ingredienten voor een festival. H = Hygiene, niet het gemakkelijkste op een festival, tip: douche s nachts, dan is het rustig. Kijk wel even naar de openingstijden. I = Ijsjes, lekker bij een mooie dag. J = Joy, plezier maken is het belangrijkste. K = Koud, Vergeet niet dat het toch nog koud kan worden s nachts! L = Luchtbed, meer als het comfort van een luchtbed kun je niet verwachten in je tent! M = Muziek, leuke muziek, een lekkere beat maakt een evenement. N = Niets, niets moet alles mag! O = Ontbijt. Essestieel voor het doorkomen van de lange festival dagen! P = Portemonnee, Tip neem alleen mee wat je echt nodig hebt! Q = Qua, Qua ammusument geen gebrek R = Regencape, Het kan in het mooie Nederland niet altijd zonnig zijn. S = Slippers, een handige tip voor mooi weer, niet alleen op het terrein maar ook met douche. T = Telefoon, De smartphones van tegenwoordig gaan maar een dagje mee, neem een andere telefoon mee. PS. Het kan zijn dat je geen bereik hebt. U = Uitvlucht, een festival is de ideale uitvlucht voor de sleur van het dagelijkse leven. V = Vrienden, je ideale partners tijdens een festival. W = Water, er is niks lekkerder dan een meer of strand in de buurt van het evementen terrein. Met warm weer, heerlijk. X = X Factor, wellicht kom je artiesten tegen! Y = Yell, verzin samen met je vrienden een yell, dat is uniek. Z = Zon, Zon zee en strand zijn de perfecte bestandsdelen

15.

Klaar voor het evenementen seizoen, veel plezier!

Weten wat werken is Vele hebben een weekendbaantje, maar betekent dit dat ze weten wat werken is? Werken is meer dan alleen op zaterdagochtend met je brakke hoofd van de vrijdag avond op je werk aan komen kakken. Wat tegenwoordig veel gebeurd, zijn ouders die hun kinderen wat verantwoordelijkheidsgevoel willen bijbrengen. Ze willen het beste voor hun kind en ze willen graag dat ze leren met geld om te gaan. Dit is eigenlijk een heel positief iets. Maar waar gaat het dan fout?

Veld door: Anke Potma

De mensen gaan niet werken omdat ze dit willen maar omdat dit van hun ouders moet. Ze voelen zich verplicht, zij zijn niet degene die willen werken maar hun ouders. Het verschil tussen deze twee groepen is duidelijk te merken in het werkveld. Mensen die willen werken komen niet met een kater van de avond ervoor, hoogstens als ze de avond van te voren jarig zijn geweest. Daarentegen komen mensen die zich verplicht voelen om te werken veel vaker brak op het werk aan. Veel jeugd weet niet meer waar prioriteiten liggen, ze vinden alles leuk en vooral hun vrienden zijn belangrijk. Meerdere keren per week op stap gaan tot laat en eindeloos achter de computer zitten is meer regel dan uitzondering. Werkgevers zitten met hun handen in het haar, dat klinkt ook niet echt als werken als je het mij vraagt. Ze kunnen beter meewerken en hun medewerkers stimuleren. Er worden al een aantal manieren gebruikt in het werkveld om werknemers te motiveren en stimuleren. Een idee is bijvoorbeeld een leuke werknemer van de maand verkiezing. Dit is iets wat mensen thuis kunnen vertellen of wat ze een goed gevoel kan geven om hun best te blijven doen voor hun werk. Ook werken mensen vaak liever als ze het idee hebben dat het gewaardeerd wordt, zelfs de kleinste dingen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen toch motivatie krijgen en uiteindelijk toch wel willen werken. Dit is natuurlijk een goede oplossing voor het probleem. Kortom werken is niet alleen komen aan kakken maar betekend ook inzet voor de zaak en heb je dit niet kun je beter ermee stoppe

Dakterras van B&B de Gete door: Anke Potma

De wei van B&B de Gete door: Anke Potma

16.


Knowledge is the key to succes

Hoofdredacteur Anke Potma Art Director Anke Potma Redactie Anke Potma Eindredactie Anke Potma Vormgeving Anke Potma Beeldredactie Anke Potma In opdracht van: Fontys ACI Tilburg (2012)

Magazine  

Magazine voor media design

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you