Page 1

PROGRAMI ZA Å TUDIJSKO LETO

2018/2019


VSEBINA Kaj je U3ŽO in kaj nudi Programski odbor in nagovor direktorice Vpisi in aktivnosti U3ŽO Urnik prvih srečanj Okvirni urnik programov Predstavitve študijskih programov Vpisnica v programe Koledar dogodkov U3ŽO do decembra 2018

2


KAJ IN ZA KOGA JE U3ŽO?

U

niverza za tretje življenjsko obdobje – U3ŽO MOCIS je namenjena vsem starejšim od 50 let.

Je ena od priložnosti za dvig kvalitete življenja, druženje in širitev svojega obzorja.

KAJ NUDI U3ŽO? 

Ugodne cene pestrih študijskih programov,

brezplačna predavanja in delavnice strokovnjakov,

zanimive dogodke in prijetna druženja,

osebno obveščanje o dogodkih na U3ŽO in ostalih lokalnih dogodkih za starejše.

Sledite našim dogodkom na Facebook-u

U3ŽO MOCIS Na spletu

http://u3zo.splet.arnes.si/ Naš predstavitveni filmček

https://youtu.be/fWES7R5Osx8 3


Motor U3ŽO poganja programski odbor Mira Časar Jožica Fras Tone Gašper Nevenka Gutenberger Marija Jus Anica Maček Ivanka Mori Franjo Murko Boža Pirnat Silva Roncelli Vaupot Marica Rošker Zdenka Turičnik Jana Španžel

Boža Vitežnik Raj Sonja Lakovšek, direktorica MOCIS-a Mira Mori Hribar, organizatorka izobraževanj na U3ŽO V našem življenju ne štejejo leta, pač pa šteje življenje v naših letih. (Adlai E. Stevenson)

4


Dragi prijatelji U3ŽO! Univerza že šesto leto na stežaj odpira svoja vrata. Skozi njih vas vabimo po nova znanja in prijateljstva. Ponos univerze smo ljudje. Zgodbo U3ŽO pišemo skupaj zaposleni na MOCIS-u, člani programskega odbora, profesorji, udeleženci in številni zunanji sodelavci. Naše petletno sodelovanje nas je povezalo. Postali smo prijatelji, ki se med seboj poslušamo, podpiramo, spoznavamo v različnih situacijah, se skupaj veselimo ob srečnih dogodkih in sočustvujemo ob žalostnih. Naše vrednote so humanost, strpnost in povezanost v spoštovanju. Denar ne igra najpomembnejše vloge, ampak je pomembnejše srce. Človek je družbeno bitje od rojstva do smrti, zato ne more živeti brez socialnih odnosov. Prisotnost drugih nam daje občutek varnosti, socialne pripadnosti, ljubezni, spoštovanja in samopotrjevanja. Dobri medsebojni odnosi so tudi podlaga za uspešno učenje. Želim si, da bi naša energija in sodelovanje doseglo tudi tiste starejše posameznike v okolju, ki nas še niso spoznali in se zapirajo v svoje domove. S skupnim prizadevanjem vseh članov bomo morda lažje našli poti do njih in jih pripeljali na našo univerzo. Nihče si ne zasluži, da se v starosti počuti osamljenega in nepotrebnega. Kadar človek naredi nekaj dobrega, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol, se nasmehne ter pravi: »Že samo za ta trenutek je bilo vredno ustvariti svet«. (Talmud) Naj ostane naša univerza takšna tudi v prihodnje. Veselim se vašega klepeta in smeha v naših prostorih in vas z veseljem pričakujem.

5

Sonja Lakovšek, direktorica


VPISI in AKTIVNOSTI na U3ŽO MOCIS Letna članarina znaša 20,00 €.

NOVI ČLANI Za pridobitev članstva v U3ŽO morate izpolniti prijavnico. Dobite jo pri organizatorki izobraževanj U3ŽO. Prijava je možna tudi preko spletnega obrazca (www.mocis.si – Univerza za tretje življenjsko obdobje). Vsi novi člani U3ŽO dobite člansko izkaznico, ki jo prejmete na MOCIS-u. Članstvo v U3ŽO je od študijskega leta 2016/2017 trajno, kar pomeni, da se v primeru, da si članstva ne želite več, izpišete. Izpisnico podpišete pri organizatorki U3ŽO na sedežu MOCIS-a.

REDNI ČLANI Poleg brošure U3ŽO 2018/19 boste po pošti prejeli položnico za letno članarino. Ko jo boste poravnali, vam bomo poleg računa poslali nalepko, ki jo prilepite v svojo člansko izkaznico. S potrjeno člansko izkaznico lahko koristite ugodnosti članstva. Članstvo vam omogoča: 

brezplačna torkova predavanja strokovnjakov,

brezplačna aktivna druženja,

brezplačna srečanja z znanimi osebnostmi,

ugodne cene študijskih programov,

ugodne cene organiziranih ekskurzij, izletov, ogledov razstav, sejmov in festivalov …,

obveščanje o dogodkih U3ŽO preko e-pošte in SMSsporočil. 6


OLAJŠAVE FINANCIRANJA FINANCIRANJA PROGRAMOV Članarina se poravna ob včlanitvi v U3ŽO. Pri študijskih programih je možno plačilo na obroke, kar boste označili na prijavnici. Če vam finančna situacija predstavlja resno oviro, da bi se vključili v U3ŽO, se obrnite na direktorico MOCIS-a.

UNIVERZA KOT SKUPNOST Za povezovanje, spoznavanje in druženje članov poskrbimo z raznimi skupnimi projekti študijskih skupin. Našim članom omogočamo predstavitve izdelkov skupine na razstavah in konferencah. Organiziramo tudi priložnostne izlete, kot sta predpraznični izlet v decembru in zaključni izlet v maju, in skupne obiske sejmov ter konferenc. Skupaj se bomo odpravili na krajše pohode v okolici Slovenj Gradca in Koroške. Morda tudi nekoliko dlje. Naši člani imajo različne talente. So ljudje, ki veliko vedo in ustvarjajo. Njihovi hobiji so različni: so aktivni planinci, potujejo, gojijo rože, igrajo inštrumente, pojejo, šivajo, pletejo, pišejo pesmi, zbirajo starine, slikajo … Če bodo želeli, jim bomo omogočili, da bodo svoje hobije predstavili tudi ostalim. Vabljeni vsi, da se predstavite sami ali predlagate koga drugega.

7


U3ŽO PRESENEČA Ni vedno dobro, da se vse razkrije na samem začetku. Svoje člane želimo letos malo presenečati. Mogoče s kakšnim izletom v neznano, s srečanjem posebnega gosta, s kakšno drobno pozornostjo … V letu 2018/19 bo kar nekaj takšnih presenečenj.

TORKOVA PREDAVANJA Vsebinsko zanimiva so t. i. torkova predavanja, ki jih pripravljamo celo študijsko leto, praviloma ob torkih, vsaj enkrat mesečno. Izbiramo različne teme, ki imajo za člane uporabno vrednost: skrb za lastno fizično in psihično zdravje, potopisna predavanja, uporabna znanja za vsakdanje življenje ipd. Za člane so brezplačna, za nečlane plačljiva. Člane o predavanjih obveščamo sproti preko SMS-sporočil ali obširneje po elektronski pošti.

SPOZNAVAMO ZNANE OSEBNOSTI Na U3ŽO vabimo znane osebe iz vrst umetnikov, znanstvenikov, novinarjev, igralcev, ustvarjalcev ... Srečanja so namenjena spoznavanju gosta skozi njegovo ustvarjanje in delo, člani U3ŽO pa jih imamo priložnost spoznati po zasebni – človeški plati.

V letu 2018/19 pripravljamo kar nekaj tovrstnih srečanj. Eno že z veseljem napovedujemo, in sicer prihaja v goste režiser, igralec in dramatik, direktor in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Boris Kobal. 8


U3ŽO POVEZUJE Skrb za ljudi je naša skupna usmeritev. U3ŽO se povezuje z javnimi zavodi, društvi, ustanovami in posamezniki.

KINO OB WOLFOVI KAVI poteka v sodelovanju s

KULTURNIM DOMOM SLOVENJ GRADEC. Člani naše Univerze imajo popust pri vpisu v FILMSKI ABONMA KINO OB WOLFOVI KAVI, kjer si po projekciji filma izmenjajo mnenja in občutke. Postreženi so z dišečim čajem ali Wolfovo kavo. Prva projekcija je že 9. 10. 2018, zato ne zamudite pravočasnega nakupa abonmaja. S seboj morate imeti člansko izkaznico U3ŽO z veljavno nalepko za tekoče študijsko leto.

DRUŽENJA V KNJIŽNICI potekajo v sodelovanju s KNJIŽNICO KSAVERJA MEŠKA SLOVENJ GRADEC.

Izobraževanje in kultura vselej hodita z roko v roki. S knjižnico skupaj organiziramo nekatere dogodke: predstavitve knjig, predavanja ,srečanja z znanimi gosti. Vabljeni ste tako člani U3ŽO kot člani knjižnice.

9


ESPERANTO v sodelovanju s KULTURNIM DRUŠTVOM SLOVENJ GRADEC. Esperanto je jezik, ki omogoča sporazumevanje med ljudmi iz različnih delov sveta. Izkazal se je kot jezik, s katerim je mogoče izraziti vsako človeško misel. Učenje esperanta bo odslej potekalo pod okriljem KD SG. Če imate željo učiti se ta vsestranski

jezik, bomo poskrbeli za stik z izvajalci.

MISELNE DELAVNICE ZA STAREJŠE v sodelovanju s podjetjem KORENINA. Nudijo miselne delavnice za starostnike, s katerimi le-ti krepijo spomin, kognitivno mišljenje, urijo ostrino vida in pozornost. Delavnice naj bi pripomogle, da se starostnik počuti spet pomembnega in spoštovanega v družbi. Odločili smo se, da miselne delavnice ponudimo tudi vam. Potekale bodo v prijetnem vzdušju enkrat tedensko, vanje se boste lahko vključili kadar koli. Vodila

jih

bo

Neža

Cigler,

diplomirana

sociologinja

interdisciplinarnega družboslovja. Cena enega obiska delavnice bo za člane U3ŽO 4 € na osebo (za nečlane 5 €). Prispevek boste poravnavali sproti voditeljici delavnic.

10


ZABAVNA VADBA Z MEDITACIJO – JOGA SMEHA Vadba je sestavljena iz gibalno-smejalnih vaj, dihalnih vaj iz pranajame

(starodavne

dihalne

vaje),

petja,

plesa,

žlobudravščine ... Smeh hitro postane nalezljiv zaradi skupinske dinamike. Zaključi se s sproščanjem oz. z vodeno meditacijo. Joga smeha na zabaven način v vaše življenje prinese radost, srečo, zadovoljstvo in trajno veselje. Med vadbo želimo na plan privabiti otroško igrivost oz. razigranost. Namen vadbe je s pozitivnimi učinki, ki jih ima joga smeha na telo, vplivati na zdravje in dobro počutje ljudi. Z vami bo Saša Podstenšek, certificirana vaditeljica joge smeha. O lokaciji in dnevu izvajanja boste pravočasno obveščeni. Cena

enega obiska za člane je 4 €, za nečlane 5 €. Prispevek boste poravnavali sproti voditeljici delavnic.

11


DRUŽABNI POHODI potekajo v sodelovanju s TURISTIČNIM DRUŠTVOM SLOVENJ GRADEC. Pohodništvo je priljubljena oblika preživljanja prostega časa, saj predstavlja vir zdravja in sprostitve. Povezali smo se s Turističnim društvom Slovenj Gradec, ki so jim tovrstna druženja že stalnica. S sloganoma »zdrav duh v zdravem telesu« in »smeh je pol zdravja« se bomo skupaj z njihovimi člani podajali na lažje pohode v okolici Slovenj Gradca. Vabljeni vsi ljubitelji dobre volje in lahkih nog. O druženjih boste sproti obveščeni.

12


OPISI ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV Študijski programi se izvajajo celotno študijsko leto. Z delom začnejo v oktobru in potekajo praviloma enkrat tedensko. V program se član vpiše pred pričetkom izvajanja ali po prvem srečanju. Član se lahko vpiše v več programov. Posamezni program se bo izvedel, če bo prijavljenih vsaj 8 članov. V tem primeru se cena programa ali število ur ustrezno prilagodi. Pri programih, kjer nastajajo dodatni stroški (najem prostora, vstopnine, prevozi …), ti stroški povečajo ceno programa in jih udeleženci krijejo sami.

ANIMATORJI ŠTUDIJSKIH SKUPIN Animator je povezovalni člen skupine. Njegova naloga je, da skupino združuje in motivira . Skrbi za to, da se vsi udeleženci dobro počutijo in sodelujejo. Animator vodi na srečanjih listo prisotnosti, obvešča člane (poleg mentorja) o morebitnih spremembah in sodeluje z MOCIS-om.

CENIK PROGRAMOV 20-urni program

36 €

30-urni program

55 €

40-urni program

65 €

Cena velja, če skupino obiskuje najmanj 12 udeležencev. V primeru, da je članov manj, se poviša cena programa ali ustrezno zmanjša število ur programa. 13


ANGLEŠČINA ali NEMŠČINA (začetna ali nadaljevalna)

40 šolskih ur

Komu je program namenjen? Tistim, ki  radi potujete,

 raziskujete tuje kulture,  ste ljubitelji tujih jezikov,  potrebujete obnovo jezika.

Pridobili boste:  novo znanje jezika,  osvežitev že naučenega,  samostojnejše in bolj suvereno

komuniciranje v tujini.

Z vami bo SABINA ZORJAN. Komunikativna ljubiteljica jezikov, ki je obiskala že kar nekaj koščkov sveta. Tuj jezik vam približa na prijazen, pozitiven in enostaven način. S svojo energijo pa vam bo z veseljem predstavila še nekaj zanimivosti iz njenega življenja v tujini.

14


FRANCOŠČINA nadaljevalna 40 šolskih ur

Komu je program namenjen? Tistim, ki  obožujete francoske šansone,

 vas navdušuje zven francoskega

jezika,  želite skozi jezik spoznati kulturo

in življenje v Franciji.

Pridobili boste:  poglobljeno znanje,  samozavest, da se lahko suvereno

pogovarjate v francoščini.

Z vami bo BOŽA PIRNAT. Izjemna didaktičarka in metodičarka, ki svoje znanje francoščine prenaša z zanosom in doslednostjo. Spoštuje znanje, ki je zanjo izrazita vrlina in jo goji tudi pri udeležencih.

15


RUŠČINA – RUSKI ČAJ (začetna) 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Tistim, ki  želite spoznati najbolj razširjen

slovanski jezik,  se želite naučiti pisati v ruski cirilici,  spoznati rusko kulturo, običaje in

znamenitosti.

Pridobili boste:  znanja geografije in zgodovine v

povezavi z ruskim jezikom,  dovolj samozavesti, da se boste

lahko predstavili in povedali nekaj o sebi …

Z vami bo OLGA ALEKSANDRA MARČIČ. Aleksandra prihaja iz Belorusije. V Ljubljani je študirala rusistiko in zgodovino. Zgodovino, kulturo, ruske navade, mentaliteto in kuhinjo Rusije pozna ne le iz učbenikov, ampak iz lastnih izkušenj. To znanje z veseljem deli tudi s svojimi slušatelji. 16


Datum in ura 22. 10. 2018, ob 8.30 22. 10. 2018, ob 10.00 22. 10. 2018, ob 12.00 22. 10. 2018, ob 18.00 23. 10. 2018, ob 8.30 23. 10. 2018, ob 17.00 24. 10. 2018, ob 9.30 24. 10. 2018, 11.00 24. 10. 2018, 16.00 17. 10. 2018, 18.00 25. 10. 2018, 9.30 25. 10. 2018, 11.00 25. 10. 2018, 13.00 26. 10. 2018, 9.30 26. 10. 2018, 11.00 26. 10. 2018, 11.00

Lokacija MOCIS – rdeča učilnica MOCIS – rdeča učilnica MOCIS – rdeča učilnica MPiK – učilnica 28 MOCIS – oranžna učilnica MKC Koroški pokrajinski muzej MOCIS – rdeča učilnica MKC MPiK – učilnica 28 Meškova 2 MOCIS – rdeča učilnica MOCIS – rdeča učilnica MOCIS – računalniška učilnica MOCIS - rdeča učilnica MOCIS – rdeča učilnica

Študijski programi –prva srečanja Ime programa Angleščina – začetna Angleščina – nadaljevalna R'cnije za preventivo Čarobnost fotografije Šivanje ZUMBA ® Gold Umetnostna zgodovina Trajnice v vrtu Joga Francoščina Likovno izražanje Odkrijmo lepote naše domovine Ljubiteljsko ustvarjanje Računalništvo Teater – življenje je "igra" Nemščina

ponedeljek torek sreda četrtek petek


ponedeljek

sreda

ZUMBA ® Gold Sonia Krauser 18:00 Čarobnost fotografije MKC Matjaž Merčnik MPIK 28

Olga Marčič 17:00 MPIK 28

15:30 Ruščina–ruski čaj

12:30 Magdalena Bruder 13:00 Rdeča učilnica

12:00 R'cnije za preventivo

PREDAVANJA

Francoščina Boža Pirnat MPIK 28

Anja Friškovec

Računalništvo

petek

Ljubiteljsko ustvarjanje Sabina Zorjan Mira Mori Hribar Rdeča učilnica Oranžna učilnica

Nemščina

Rdeča učilnica

Mira Mori Hribar

Meškova 2 Računalniška učilnica Odkrivajmo lepote naše Teater – življenje je domovine igra

Nada Medved

Lucija Kašman Kragelnik Mira Časar Rdeča učilnica Po dogovoru

Trajnice na vrtu

Koroški pokr. muzej

(Kult. dom)

Sabina Zorjan

TORKOVA

Marko Košan

Kino ob kavi

11:00 Rdeča učilnica

Joga Barbara Lenart MKC

četrtek

Oranžna učilnica Umetnostna zgodovina Likovno izražanje

Šivanje Kristina Navotnik

torek

10:00 Angleščina – nadalj.

8:00 8:30 Angleščina – začetna Sabina Zorjan 9:30 Rdeča učilnica

Okvirni urnik U3ŽO 2018/19


VPISNICA V PROGRAME 2018/19 Ime in priimek: So se vaši kontaktni podatki spremenili? E-pošta: DA:

NE

Telefon:

DA

Spremljate e-pošto vsaj 1x tedensko?

NE

Vpisujem se v naslednje študijske programe Obkrožite programe

1. Nemščina

začetna

9. Umetnostna zgodovina

nadaljevalna

2. Francoščina

nadaljevalna

10. Zumba®Gold

3. Ruščina

začetna

11. Joga

začetna

12. Čarobnost fotografije

nadaljevalna

13. Ljubiteljsko ustvarjanje

4. Angleščina

5. Računalništvo nadaljevalni

14. Likovno izražanje

6. Teater – življenje je igra

15. Trajnice v vrtu

7. Šivanje

16. R'cnije za preventivo

8. Odkrijmo lepote naše domovine

19


S svojim podpisom:   

potrjujem vpis v Univerzo za tretje življenjsko obdobje MOCIS, zavezujem se, da bom poravnal svoj delež stroškov za njeno delovanje, da bom spoštoval/a pravila o delovanju Univerze za tretje življenjsko obdobje MOCIS, Slovenj Gradec.

Članstvo v U3ŽO je trajno in traja do preklica. Izpišete se lahko pri organizatorki izobraževanj. Soglašam, da mi MOCIS, Center za izobraževanje odraslih pošilja kratka obvestila preko SMS-sporočil ali e-pošte. Soglašam, da ima MOCIS, Center za izobraževanje odraslih v evidenci moje osebne podatke, ki se uporabljajo v namene izobraževalnega dela v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov in v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR)*. Osebna izjava udeleženca: S podpisom osebne izjave potrjujem, da sem seznanjen in sprejemam pravila izobraževanja ter dovoljujem, da se moji osebni podatki hranijo in obdelujejo zgolj za potrebe poročanja o izvedenem izobraževanju Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ali Andragoškemu centru Slovenije ali Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje. S podpisom osebne izjave potrjujem uporabo fotografij in videoposnetkov, posnetih v okviru usposabljanja, za promocijske namene. *V skladu z določili Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) vas obveščamo, da bo MOCIS, Center za izobraževanje odraslih kot upravljavec vaše osebne podatke uporabljal zgolj za namene, za katere ste podali izrecno pisno privolitev. MOCIS, Center za izobraževanje odraslih, Meškova ulica 21, 2380 Slovenj Gradec lahko vaše osebne podatke (ime in priimek) za zgoraj navedene namene posreduje svojim pogodbenim izvajalcem (predavatelji, učitelji, mentorji …). Osebne podatke, ki jih obdelujemo na podlagi zakona, hranimo za obdobje, ki ga predpisuje zakon. Osebne podatke, ki jih obdelujemo na podlagi vaše osebne privolitve ali zakonitega interesa, hranimo do preklica vaše privolitve oz. zahteve po prekinitvi obdelave. Od prejemanja novic se lahko kadar koli odjavite na info@mocis.si. Na isti naslov lahko podate tudi zahtevo za izbris, spremembo ali vpogled osebnih podatkov.

Kraj in datum:

Podpis udeleženca/ke:

20


ČAROBNOST FOTOGRAFIJE 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  se ljubiteljsko ukvarjate s

fotografiranjem,  želite ujeti pravo svetlobo v pravem

trenutku,  želite za vedno obdržati čarobne

spomine.

Pridobili boste:  vpogled v fotografsko opremo,

 znanja o različnih fotografskih

tehnikah,  možnost, da svoje fotografije

razstavite.

Z vami bo MATJAŽ MERČNIK. Izjemen fotograf, ki se lahko pohvali z odličnimi fotografijami. Svoje znanje z velikim zanosom prenaša na slušatelje, katerim s svojo strokovnostjo prilagodi zahtevnost vsebine. 21


ŠIVANJE 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  želite z zavesami, prtički, blazinami

idr. polepšati svoj dom,  ne želite zavreči svoje priljubljene

majice, hlač …,  imate šivalni stroj, vendar se na njem

nabira prah,  želite biti ustvarjalni s šivalnim

strojem.

Pridobili boste  znanje o robljenju, preoblikovanju,  znanje za recikliranje starih oblačil,  nasvete, ideje in temeljna znanja o

šivanju, materialih in krojih.

Z vami bo KRISTINA NAVOTNIK. Diplomirana inženirka tekstilstva, ki z veliko mero estetike rada konstruira in izdeluje narodne noše po opisu in slikah, tako za otroke kot za odrasle. Ima dolgoletne izkušnje s podajanjem strokovnega znanja.

22


ODKRIJMO LEPOTE NAŠE DOMOVINE 30 šolskih ur

Komu je program namenjen?  "Popotnikom" in raziskovalcem,  vsem, ki želite pobliže spoznati svoj

kraj in okolico ter delčke naše domovine v vsej svoji lepoti.

Pridobili boste:  vpogled v neodkrite kotičke v svoji

neposredni bližini,  možnost, da obiščete znane in

neznane kraje v širši okolici,  vtise, ki jih boste lahko sestavili v

mozaik spoznanj o domovini.

Z vami bo MIRA ČASAR. Upokojena učiteljica s hobiji, ki jo popeljejo daleč po svetu. S svojo pozitivnostjo motivira skupino, saj je človek akcije, sploh kadar se organizirajo izleti. Izleti so polni zanimivosti in dejstev, ki jih rada deli s slušatelji. 23


RAČUNALNIŠTVO (začetni in nadaljevalni) 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  želite samostojneje komunicirati

preko sodobne tehnologije,  spremljate informacije preko

računalnika ali pametnega telefona,  želite urejati svoje fotografije in

videoposnetke.

Pridobili boste:  samostojnost pri uporabi

računalnika ali pametnega telefona,  spoznanja o številnih možnostih, ki

vam jih ponuja moderna tehnologija.

Z vami bo ANJA FRIŠKOVEC. Prijazna, strokovna in prilagodljiva predavateljica, z večletnimi izkušnjami izvajanja računalniških tečajev za starejše odrasle. Popeljala vas bo v svet moderne tehnologije in vas navdušila z možnostmi, ki jih ponuja. 24


UMETNOSTNA ZGODOVINA 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Tistim, ki  želite ohranjati spomin na

umetnine,  želite raziskovati njihov

nastanek,  želite spoznati zgodbe, ki jih

skrivajo umetnine.

Pridobili boste:  vpogled v raziskovanje

umetnostnih zvrsti,  znanja o zgodovini,  možnost ogledov različnih

likovnih razstav.

Z vami bo MARKO KOŠAN. Višji kustos in muzejski svetovalec, ki s svojim poglobljenim znanjem pritegne zanimanje. Je tudi zelo dober podajalec vsebine in motivator za raziskovanje umetnostne zgodovine. 25


LJUBITELJSKO USTVARJANJE 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  vas vodi ustvarjalna žilica,  se vam porajajo najrazličnejše

ustvarjalne ideje,  želite ustvarjati unikate.

Pridobili boste:  nova znanja za krepitev lastnega

ustvarjalnega duha,  nove ideje, kako nekaj

neuporabnega spremeniti v drobno darilo,  spoznanja o različnih materialih in

potencialih, ki se skrivajo v njih.

Z vami bo MIRA MORI HRIBAR. Ljubiteljska ustvarjalka, ki ustvarja z različnimi materiali. Vedno išče nove ideje, neizmerno uživa, kadar nastane nekaj novega. Že nekaj časa vliva tudi sveče iz parafinskega voska. Svoje znanje in ideje bo z veseljem delila z vami. 26


SLIKARSKO IZRAŽANJE 40 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  čutite, da morate svoja občutja

izliti na platno,  želite spoznati različne tehnike

slikarskega izražanja,  potrebujete slikarsko idejo ali

nasvet.

Pridobili boste:  znanje o barvah in mešanju barv,

 naučili se boste izbrati primerno

kompozicijo,  priložnost za razstavo svojih

umetnin.

Z vami bo NADA MEDVED. Upokojena učiteljica likovnega pouka, ki je potrpežljiva in natančna. Z nasveti usmerja umetniške navdušence, da se izrazijo na slikarskem platnu.

27


TRAJNICE V VRTU 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  imate doma zasajene trajnice in

želite vedeti, kako za njih skrbeti,  želite spremljati dogajanje na

gredah skozi različne letne čase in raziskovati lepote gojenja trajnih zasadov.

Pridobili boste:  znanje o trajnicah,

o zasaditvah in skrbi za zasad,  možnost, da se družite na prostem

ob prijetnem delu s trajnicami.

Z vami bo LUCIJA KAŠMAN KRAGELNIK. Izkušena vrtnarka, ki se zadnja leta ukvarja predvsem s trajnicami, njihovo zasaditvijo in negovanjem. Skrbi za lepo urejeno okolico v Slovenj Gradcu. Z veseljem bo z vami delila svoja znanja in izkušnje. 28


R'CNIJE ZA PREVENTIVO 20 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem  amaterskim zeliščarjem, ki vam

manjka potrebnega znanja,  ki se želite pravočasno pripraviti

na dolgo zimo in prehlade.

Pridobili boste:  znanje o tem, kdaj in kako

nabrati pravo rastlino,  nasvete o zdravilnih učinkih

zelišč,  nasvete o tem, kako lahko z

zelišči preventivno poskrbite za svoje zdravje.

Z vami bo ALENKA BRUDER. Izkušena zeliščarka z nepredstavljivo širino znanja in vedenja o zeliščih, pripravkih in zdravem načinu življenja. S svojo preprostostjo in toplino daje človeku občutek pomembnosti. 29


ZUMBA®GOLD Zabavna plesna vadba 30 polnih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  imate radi plesne korake,  se želite zabavati ob poživljajoči

eksotični latinskoameriški glasbi.

Pridobili boste:  boljšo koordinacijo,  ravnotežje in okretnost,

 kondicijo,  razgibano telo in nasmeh na obrazu.

Z vami bo SONIA KRAUSER. Energična in nasmejana dolgoletna inštruktorica Zumbe, ki je polna pozitivne energije in strokovnega znanja, s katerim ustrezno prilagodi program svojim tečajnikom. Sama je odličen dokaz, da Zumba pomlajuje.

30


TEATER – ŽIVLJENJE JE IGRA 30 šolskih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  pišete in želite, da nekdo vaš

tekst postavi na oder,  bi radi sami stopili na oder,  bi se preizkusili v vlogi lučkarja,

šepetalca, scenskega mojstra ...

Pridobili boste:  vpogled v to, kako nastaja tekst

za uprizoritev na odru,  znanje o tem, kako se na

predstavo pripravljajo igralci,  možnost stopiti na oder in

odigrati prizor.

Z vami bo MIRA MORI HRIBAR. Amaterska igralka, režiserka, scenaristka, ki ima posluh za igralce in jim dovoli, da dodajo svoji vlogi del sebe. Z amatersko strokovno vedrino se igralci počutijo sproščeno, saj na vajah ne manjka humorja. 31


JOGA 30 polnih ur

Komu je program namenjen? Vsem, ki  verjamete v pozitivne učinke

jogijskih položajev,  želite sprostiti nakopičen stres,  potrebujete novo energijo.

Pridobili boste:  znanje o vadbi joge,  znanje o uporabi različnih tehnik

sprostitve v vsakdanjem življenju,  sposobnost sprostiti se in

premagati vsakodnevni stres.

Z vami bo BARBARA LENART. Prijetna, mlada učiteljica joge, ki s podajanjem natančnih navodil, zavzetostjo in predanostjo navduši nad jogijskimi tehnikami in bolj sproščenim načinom življenja.

32


STROKOVNI DOGODKI U3ŽO Datum

2. 10. 2018 torek 4. 10. 2018 četrtek

Naslov

Ura in lokacija

Obisk Festivala za tretje življenjsko obdobje

9.00–18.00

Otvoritev Študijskega leta

17.00

Predavatelji/gostje

Cankarjev dom, Ljubljana MKC SG

Dalmatinska Klapa Šentilj

U3ŽO 2018/19 9. 10. 2018

Kino ob Wolfovi kavi

10.00

torek

1. predstava

Kulturni dom SG

16. 10. 2018

Spoznavamo znane osebnosti

17.00

torek 6. 11. 2018

BORIS KOBAL

Knjižnica Ksaverja Meška

U3ŽO povezuje

18.00

torek

Boris Kobal

Martin Lipovšek

Knjižnica Ksaverja Meška

13. 11. 2018

Torkovo predavanje

10.00

Stanka Vauh,

torek

Pravice pacientov in reševanje sporov

zastopnica pacientovih pravic

23. 11. 2018

U3ŽO povezuje

18.00

Dušica Kunaver

Predavanje o Rudolfu Maistru

Knjižnica Ksaverja Meška

11. 12. 2018

Torkovo predavanje

torek

Prenos vrednot na mlajše generacije

Marko Juhant, specialni pedagog

O času ali lokaciji dogodka bodo člani pravočasno obveščeni.

33


DobrodoĹĄli! 34


Priprava brošure U3ŽO: Sonja Lakovšek Mira Mori Hribar Anja Friškovec

Lektoriranje: Urška Novak Oblikovanje: Anja Friškovec

35


UNIVERZA ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE MOCIS, Slovenj Gradec

MOCIS, Center za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec Meškova ulica 21 2380 Slovenj Gradec

Telefon U3ŽO: 070 974 760 u3zo@mocis.si www.mocis.si

Slovenj Gradec, september 2018

Profile for Anja Friškovec

Brošura Programi U3ŽO 2018/19  

VSEBINA Kaj je U3ŽO in kaj nudi Programski odbor in nagovor direktorice Vpisi in aktivnosti U3ŽO Urnik prvih srečanj Okvirni urnik programov...

Brošura Programi U3ŽO 2018/19  

VSEBINA Kaj je U3ŽO in kaj nudi Programski odbor in nagovor direktorice Vpisi in aktivnosti U3ŽO Urnik prvih srečanj Okvirni urnik programov...

Profile for anjamocis
Advertisement