Page 1

Fiskebrygga

Kristiansand

Et besøk på fiskebrygga i Kristiansand er obligatorisk for alle tilreisende. Miljøet er usedvanlig maritimt bygget rundt pollen med gangbro over sundet. 5 restauranter ligger her og alle har uteservering. Sentralt på fiskebrygga ligger Fiskebasaren med 3 fiskehandlere. Fiskebrygga er forlengelse av strandpromenaden.

Laget av:

Anders Auflem

Denne brosjyren viser fakta om steder

Vennesla videregående skole, 5aoa

i Kvadraturen som du bør se!


Domkirken

Posebyen

Kristiansand domkirke er hovedkirke for Agder og Telemark bispedømme og menighetskirke for Domkirken menighet i Kristiansand. Den nåværende kirken er den tredje domkirken i byen og den fjerde kirken på Torvet i Kristiansand. Kirken er bygd etter tegning av arkitekt Henrik Thrap-Meyer og er en av landets største. For å kunne utnytte de gamle murene fra kirken som brant i 1880, ble alteret lagt mot vest, mens kirker normalt pleier å ha alteret i øst. Kirken ble ferdig i 1885

.

Posebyen avgrenses i vest av Festningsgaten og i øst av Elvegaten. I sør strekker bydelen seg ned mot Tollbodgaten og i nord mot Tordenskjoldsgate. Nesten alle husene i Posebyen er bygget i tre. De fleste hus i byen var bare en eller halvannen etasje høye og ikke store. Et typisk hus kan man se i Kronprinsensgt.59, der ligger musikkløytnant Bentsens hus. Huset er trolig bygget i 1820-årene, og det skal bli museum. Tidligere bodde det 40 mennesker i dette huset, inkludert 15 soldater på loftet. Posebyen var den delen av byen som sto igjen etter den store bybrannen i 1892. Opprinnelsen til navnet Posebyen er noe uklart. En forklaring er at det stammer fra det franske ”repos” som betyr hvilested.

Wergelandsparken Det var Oscar Wergeland som anla Wergelandsparken fra 1859 til 1860. Område ble omskapt fra et støvfullt hull midt i byen til en park med trær, blomster og spaserstier. I parken står det en statue av Oscars bror, Henrik Wergeland. Tidligere sto det en fontene inne i parken som nå er flyttet ut på øvre torv.

Tresse Tresse er en park som ligger ved Christiansholm festning. Denne plassen het Retrenchementet (eller på folkemunne den gang: Tressementet, - i dag bare kalt Tresse), og ble bl.a. brukt som garnisonsplass med oppstillings- og øvingsplass for soldatene som var forlagt i området. I dag er Tresse en flat grusplass som egner seg til større arrangementer, eksempelvis byfester, musikkkorps, oppvisninger og korfestivaler.

Christiansholm festning Bystranda Bystranda ligger mellom Christiansholm festning og Tangen og åpner seg ut mot Østerhavna og Byfjorden. Denne er veldig populær blant byens innbyggere. Her er det en fin sandstrand og badebrygger. Det som er så spesielt med bystranda er at den er i umiddelbar nærhet til sentrum av Kristiansand.

Christiansholm festning var en del av Christian IVs plan for forsvar av Kristiansand (daværende Christianssand) da byen ble grunnlagt i 1641. Byggingen startet i 1666 og var fullført i 1672. Gjennom 200 år gjorde beliggenheten og de omfattende befestningene Kristiansand til en strategisk viktig by – både i krig og fred. I dag er Christiansholm festning en turistattraksjon og åsted for en rekke kulturarrangementer og festligheter.

Steder i Kristiansand  
Steder i Kristiansand  

Brosjyre om steder i Kristiansand

Advertisement