__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

GJØR EN FORSKJELL! HVORDAN MILLIONER AV MENNESKER FORANDRER VERDEN I DAG!


«Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer.»

-

HELSEDIREKTORATET PÅ HELSENORGE.NO (2017)

EN VOKSENDE TREND Stadig flere mennesker velger å redusere kjøttkonsumet. De velger å utelate kylling, fisk og andre dyr fra tallerkenen og erstatte dem med plantebaserte alternativer. Det er mange årsaker til denne voksende trenden. Et økende antall studier viser de mange fordelene ved et vegetarisk eller vegansk kosthold. Flere og flere idrettsutøvere går over til «plantekraft», det vil si planteprotein i stedet for animalske produkter for å få økt ytelse. Bevisstheten om dyrs lidelser i industrielt dyrehold og på slakterier har økt. Det at stadig flere velger et hovedsakelig plantebasert kosthold gir dessuten mange fordeler for miljøet.

«Halvparten av alle nordmenn ønsker å spise mindre kjøtt [...] Supermarkedkjeden mener vi står foran en kostholdsendring som vi ikke har sett maken til siden ferdigpizzaen.» OM MENY PÅ NORGESGRUPPEN.NO (2016)


FOTO: PUNDITARENA.COM

BLI MED! «Jeg så en TV-dokumentar om hvordan dyr blir avlet, drept og tilberedt til oss for at vi skal kunne spise dem. Jeg så alle kyrne og grisene og skjønte at jeg ikke kunne være en del av det lengre. Det var forferdelig. Jeg undersøkte om jeg fortsatt kunne få nok protein til å slåss, og da jeg fant ut at jeg kunne det, sluttet jeg. Jeg kommer aldri til å gå tilbake.»

DAVID HAYE PROFESJONELL BOKSER OG VERDENSMESTER I TUNGVEKT

BLI MED EN REKKE KJENDISER slik som Leona Lewis, Bono, Russel Brand, Miley Cyrus, Hunger Games-skuespiller Liam Hemsworth og norske Hanne Sørvaag!

ELLIE GOULDING SANGER/MUSIKER

BILL GATES GRÜNDER

P!NK MUSIKER

«Jeg ble veganer for noen måneder siden. Jeg føler meg både slankere og sunnere.»

«Prøv plantebaserte produkter. Jeg er sikker på at du vil oppdage at du kan lage et næringsrikt, proteinrikt måltid som er godt for deg og godt for miljøet.»

«Jeg har alltid vært glad i dyr, og til syvende og sist er jeg på dyrenes side. Grusomhet er grusomhet, så enkelt er det.»


SMAKFULLT, ENKELT & DYREVENNLIG Det har lenge vært kjent at et plantebasert kosthold er smakfullt og enkelt. I tillegg til å drikke plantebasert melk eller spise alternativer til kjøtt, kan du selvfølgelig også lage gode matretter fra bunnen av. Her er et par enkle retter som kan gjøre det lettere å komme i gang. Og siden det er hyggeligere å lage mat sammen, så inviter noen venner og ta frem tresleiven!

PIZZA TIL ALLE I hvilken som helst pizzeria kan du bestille pizza uten ost, og noen tilbyr nå også vegansk ost – bare spør! Hjemme kan du også lage pizza med deilig plantebasert ost.

KAKE? UTEN EGG, TAKK! Visste du at egg i kakebaking kan erstattes av en halv, moden banan eller litt eplemos?

PASTA MED SOYAKJØTTDEIG! Frossen soyakjøttdeig kan du kjøpe i din lokale matbutikk, og den kan brukes i stedet for kjøtt i hvilken som helst Bolognese-oppskrift. Ingen vil merke forskjell!


KO R

N

A /K

RB

H

ER

B

RU

KTER

GRØ

NØT

NN

SA

R

TER

KE

Hvis du sørger for å balansere disse fem komponentene vil du få et sunt og næringsrikt kosthold som dessuten er både miljø- og dyrevennlig.

MATTALLERKEN SMAKFULLT, ENKELT O YDRAT GF EL

Et balansert plantebasert kosthold inneholder alle de vitaminene, mineralene og næringsstoffene som er viktige for å opprettholde en god helse. Vitamin B12 er det eneste du trenger å være spesielt oppmerksom på, men det løser du enkelt ved hjelp av kosttilskudd.

FRU

KT

«Det plantebaserte kostholdet er det sunneste» -

HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

PROTEIN

KALSIUM

JERN

Plantebasert mat er en utmerket kilde til protein. Linser, bønner, nøtter, couscous, grovt brød, pasta og sopp er noen eksempler på matvarer du kan spise for å møte proteinbehovet ditt.

Å få i seg nok kalsium er ikke noe problem når man lever på et plantebasert kosthold. Sunne og gode kilder kan være plantebasert melk beriket med kalsium, eksempelvis mandelmelk eller soyamelk, i tillegg til grønnkål, brokkoli, tofu, tørkede dadler eller beriket appelsinjuice.

De beste kildene til jern er belgfrukter som linser, kikerter og bønner. Fullkornsprodukter som enkelte brød, müsli, tofu og til og med mørk sjokolade er også jernkilder.


KNUSER REKORDER 3 verdensrekorder i maratonløping og veganer siden hun var 6 år – Fiona Oakes sitt drivstoff i utholdenhetsløp er plantebasert mat.

SUNNERE OG I BEDRE FORM Personer med et helt plantebasert kosthold lider mindre av fedme, høyt blodtrykk og type 2-diabetes. De har også lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, som er den hyppigste dødsårsaken blant annet i Norge. Mange fiskearter inneholder høye nivåer av kvikksølv og PCB. En studie av «the Harvard School of Public Health» konkluderte med at inntak av rødt kjøtt øker risikoen for brystkreft med 22 %.

«Stadig flere studier indikerer at et plantebasert kosthold kan bidra til å både unngå og reversere noen av de dødeligste livsstilssykdommene i den vestlige verden, og kan til og med være mer effektivt enn medikamenter og operasjoner.» -

MICHAEL GREGER M. D., 2016. FORFATTER AV «HOW NOT TO DIE»


«På grunn av mitt plantebaserte kosthold har jeg nesten ingen verkende muskler etter trening lenger. Restitusjonstiden min er betydelig kortere, noe som betyr at jeg kan starte treningen igjen med en gang. Et vegansk kosthold er veien til suksess.»

-

BEN URBANKE EKSTREMSPORT-SYKLIST OG FORFATTER AV «BE FASTER. GO VEGAN»

Ifølge verdens største forening for ernæringsveiledere, «The Academy of Nutrition and Dietetics», reduserer et plantebasert kosthold risikoen for blant annet:

· hjerte- og karsykdommer · visse krefttyper · fedme · type 2 diabetes

Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserer bearbeidet kjøtt som «kreftfremkallende», og rødt kjøtt som «sannsynlig kreftfremkallende». Ifølge denne klassifiseringen er bevisene for en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og kreft like sterke som for sammenhengen mellom kreft og røyking, arsenikk og asbest.

HELST PLANTEBASERT Plantebasert mat reduserer kolesterolnivået i kroppen. Dette har en positiv effekt på høyt blodtrykk, reguleringen av blodsukkernivået og det reduserer risikoen for kreft. Et plantebasert kosthold inneholder dessuten mange vitaminer og mineraler som hjelper til med å styrke immunforsvaret.

FEDME Ifølge en rapport gitt ut av Folkehelseinstituttet i 2017 har én av fire voksne i Norge fedme. Fedme gir over tid økt risiko for utvikling av en rekke sykdommer og plager slik som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og type 2-diabetes. Kroppsvekten og BMI-verdiene til de som har et vegetarisk eller vegansk kosthold er betraktelig lavere enn hos resten av befolkningen. De som har et helt plantebasert kosthold har de beste BMI-verdiene.


151

Antall dyr du hvert år vil redde fra en grusom skjebne, dersom du erstatter fjørfe, fisk og andre animalske produkter med dyrevennlige måltider.

START I DAG! Å erstatte kjøtt og andre animalske produkter med plantebaserte alternativer er både gøy og det smaker godt - samtidig som det er bra for både deg og dyrene! Med små endringer kan du fortsatt lage og spise de klassiske matrettene du liker, mens du samtidig prøver ut nye oppskrifter og variasjoner. Hver dag du ikke spiser kylling, fisk og andre animalske produkter, er en god dag for dyrene, miljøet og også for deg selv. Så hvorfor ikke starte i dag? Mange av favorittrettene dine inneholder allerede plantebaserte ingredienser. Fortsett med å spise det du liker og erstatt animalske produkter med andre gode alternativer. Hva med en smoothie eller en frokost- blanding med deilig plantemelk til frokost? Eller kanskje eggfrie pannekaker,

varme tomatbønner på toast eller en melkefri yoghurt med müsli?Varier rettene som du allerede liker. I dag kan du lage en saftig veggisburger med pommes frites, i morgen en smakfull karrirett med ris, deilig pasta med tomatsaus, pizza med melkefri ost eller sprøstekt falafel med hummus. Kjøtt kan med andre ord lett erstattes med plantebaserte alternativer. Det finnes veldig mange muligheter for å vekke appetitten, og nye varianter av vegetarisk og vegansk ferdigmat dukker stadig opp i butikkene. Du kommer til å ønske at du hadde prøvd dem tidligere! Du kan finne gode oppskrifter på veganuary.com


STEG FOR STEG

Små steg er ofte nøkkelen til suksess. Derfor er det fornuftig å sette seg små ukentlige mål for å prøve ut et nytt kosthold. Hver uke kan du ta for deg et nytt område. For å minne deg selv på de gode intensjonene dine kan du sette opp små påminnelser, f.eks. gule klistrelapper på kjøleskapet eller notislapper i sekken. Disse kan hele uken minne deg på å erstatte et bestemt animalsk produkt med deilige plantebaserte alternativer.

UKE 1: KYLLING

Visste du at kylling er det mest spiste dyret i Norge? Derfor vil det være en god start å finne erstatninger for kylling den første uken. Ikke bekymre deg - du trenger ikke å gå glipp av kyllingsalat, kyllingfilet eller kyllingnuggets! Du kan nemlig finne kjøttfrie alternativer til dine favorittprodukter i flere butikker. Prøv for eksempel «Oumph», et plantebasert alternativ som smaker som kylling, som du kan få på Kiwi, Joker, Spar og Meny. Hos Coop får du i tillegg plantebasert tacofyll til neste taco-fredag!

UKE 2: FISK, KJØTT OG PØLSE

Den andre uken er enda mer spennende, og handler om å oppdage dine favorittalternativer til fisk, kjøtt og pølse. Det er nå flere alternativer å velge mellom. I denne uken kan du lage et måltid med et plantebasert kjøttalternativ for vennene dine, eller velge et vegetarisk alternativ i kantinen. Du kan også eksperimentere med å «veganisere» dine favorittoppskrifter. Bare se etter oppskrifter på internett og ha det gøy på kjøkkenet! Hvis du ikke liker å lage mat trenger du heller ikke å gå glipp av noe. Det finnes plantebaserte alternativer i kiosker og bensinstasjoner slik som vegansk burger (Deli De Luca) og vegansk burrito (Circle K). Dessuten finner du en vegetarisk ferskvaredisk i over 30 MENYbutikker over hele landet. Mangfoldet av plantebasert mat betyr at det finnes noe for alle!

UKE 3: MELK OG EGG Kumelk kan erstattes med hasselnøttmelk, rismelk, mandelmelk, soyamelk, kokosmelk eller havremelk og vi kan enten utelate egg i baking og matlaging, eller vi kan erstatte det med en rekke alternativer. Dette kan være most banan, linfrø og vann, VeganEgg eller den nye oppdagelsen aquafaba, eller kikertspad, som gjør at man til og med kan lage vegansk marengs. For tips om gode erstatninger for eggerøre eller vafler, gå til veganuary.com/recipes eller ta en titt på nettsidene til norske matbloggere, f.eks. GreenBonanza, Vegetarbloggen eller VeganMisjonen!


Where to buy our products?Â

New in Norway uten palmeolje k helt vegetabils i fr ke mel

Nyt det pĂĽ vegansk vis Finnes i mange flere varianter!

www.wilmersburger.com


«Ifølge forskning utført ved Oxford Martin School, vil utbredelsen av et vegetarisk kosthold føre til en nedgang i matrelaterte klimagassutslipp med 63%, i tillegg til at det vil gjøre folk sunnere.» THE GUARDIAN MARS 2016

SPIS UTE!

Skal du spise ute med familie eller venner? Null problem! Smakfulle karriretter på en indisk restaurant; et nesten uendelig utvalg av tofu og risretter på en kinesisk eller thailandsk restaurant; spaghetti og pizza uten ost på en italiensk restaurant det finnes noe for enhver smak! Bruk appen Vegan Norway for å finne restauranter som tilbyr kjøttfrie retter i de største byene i Norge. Hvis du er ute og reiser, kan appene til HappyCow og TripAdvisor raskt hjelpe deg å finne en restaurant i nærheten. Om du ender opp i en restaurant som ikke har noe egnet på menyen, spør servitøren - mange kokker liker en utfordring og tilbereder gjerne noe til deg. Mange universiteter tilbyr studentene vegetariske og veganske alternativer i kantinene, deriblant NTNU Gløshaugen, som tilbyr vegetarisk hovedrett hver dag. Enten det er pasta med tomatsaus eller pesto, frisk salat eller smakfulle potetog risretter, så har universitetet ditt helt sikkert noe for deg!


...DU VAR ET BARN TATT FRA MOREN DIN

I likhet med andre pattedyr må kyr føde barn for å produsere melk. Derfor blir kyr på norske melkegårder kunstig inseminert hvert år. Meggie ble tatt fra moren sin etter fødselen slik at melken kunne bli solgt i butikken. Begge gråt og skrek etter hverandre i mange dager. I en liten bås levde Meggie mesteparten av sitt miserable liv, som til slutt ville ende på slakteriet. Slik lever tusenvis av kyr hver dag i Norge. Men Meggie var heldig. Hun ble reddet. I dag bor hun på en redningsgård.

© Jo-Anne McArthur / Farm Sanctuary

FORESTILL DEG AT...


...DU DØR AV LUS SOM SPISER OPP HODET DITT

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Fisk føler smerte, frykt og stress. Mange av dem lever hele livet stuet sammen i oppdrettsanlegg, som er innhegninger under vann. Her svømmer de rundt i egen avføring, og de intensive forholdene gjør at de vanligvis blir syke eller infisert med parasitter. Denne laksen har levd innesperret i et oppdrettsanlegg, i stressende og unaturlige omgivelser. Oppdrettsanlegget var i likhet med mange andre anlegg i Norge smittet med lakselus, og en langsom og smertefull død var uunngåelig. Laksen døde av at lakselus spiste seg helt ned til hodebeinet.

…DU IKKE KAN GÅ LENGRE, FORDI DU ER SÅ OVERVEKTIG

… DU MÅ LEVE I EN 10 M² BETONGBINGE SAMMEN MED TI ANDRE HELE LIVET DITT

Møt Lukas. Han hadde smertefulle sår på beina, grunnet det harde gulvet han måtte leve på. Han ble separert fra moren sin i ung alder, og vil aldri se henne igjen. Han vil dø etter seks måneder istedenfor å leve i over ti år. Millioner av grisunger som Lukas blir behandlet slik i Norge.

Dette er ikke sjeldne enkelttilfeller. Dette er industristandard i Norge. Enhver bonde og veterinær ville sagt seg enig.

Louisa tilbringer hele livet sitt i en overfylt hall, som er dekket med avføring. Hun har blitt avlet for å gå ekstremt fort opp i vekt, noe som medfører at bena hennes ikke lenger kan støtte opp kroppsvekten hennes, og på grunn av dette lider hun av kronisk smerte.


OPPSKRIFTER! HENTET FRA VEGETARBLOGGEN.NO

KOKOSDAAL

2 Porsjoner 200 g røde/grønne linser 1 sjalottløk 1 hvitløk 3 cm ingefær 1 grønn chili 5-6 plommetomater eller andre gode, store tomater 1 lime 1 ss olje 1 ss garam masala 1 ss sennepsfrø 7,5 dl vann 1 ts salt 2 dl kokosmelk 1 kvast koriander 4 ss kokosmasse

1. Finhakk sjalottløk, hvitløk, ingefær og grønn chili. Skjær tomatene i litt mindre biter og skjær limen i to. 2. Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. 3. Ha i sjalottløk og la den surre i et par minutter. 4. Tilsett hvitløk, ingefær, chili, garam masala og sennepsfrø og rør sammen. La det surre i noen minutter. 5. Rør inn linser og tomater. Hell på vann, ha også i salt, kokosmelk og limebitene. La det hele koke opp, ha på lokk, skru ned varmen noe og la det småkoke til linsene er møre. 6. Grovhakk koriander. Server linsegryten i dype tallerkner, topp med koriander og kokosmasse.

HENTET FRA VEGANMISJONEN.COM

PANNEKAKER

4-9 Pannekaker 200 g hvetemel (= ca 3 dl) 40 g små havregryn (= 1 dl) 1 ss bakepulver 1 ss sukker 1/2 ts salt 5 dl kaldt vann 2 ss olje

1. Bland alt det tørre (mel, havregryn, bakepulver, sukker og salt) i en stor bolle. 2. Visp inn vann og olje. 3. La røra stå og svelle i minst 15 min. 4. Stek pannekaker i bittelitt olje i panna. Et triks for enda bedre pannekaker er å også ha bittelittegranne salt oppi panna sammen med oljen, før du har oppi pannekakerøra. Da får du den deilige saltsmaken i kantene.


VIL DU VITE MER ?

BESØK VEGANUARY.COM FOR MER GRATIS INFORMASJON.

«Artene på denne planeten har faktisk bare en ting til felles. Det er livet, og vi får bare én mulighet til å leve det. Vi har ingen rett til å ta andres liv for å forbedre våre egne. Vis medfølelse, vær kreativ, si nei til drap og sett en stopper for grusomhetene.» PETER EGAN SKUESPILLER

Animal Insight Norway sitt mål er å hjelpe flest mulig dyr så mye som mulig. Vi vil skape en fremtid uten utnyttelse av dyr og ønsker å inspirere, motivere og informere.

Animal Equality er en internasjonal, ideell organisasjon som ved hjelp av undersøkelser, kampanjer og informasjonsarbeid jobber for dyrs rettigheter. Animal Equality er aktiv i USA, Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Venezuela, Mexico og India.

INTERESSERT I ARBEIDET TIL ANIMAL INSIGHT NORWAY? FINN UT MER PÅ: WWW.ANIMALINSIGHT.NO

INTERESSERT I ARBEIDET TIL ANIMAL EQUALITY? FINN UT MER PÅ: WWW.ANIMALEQUALITY.ORG.UK


DU KAN FORANDRE VERDEN!

DET BESTE VALGET FOR ALLE Den som prøver ut et plantebasert kosthold skåner miljøet og hjelper dermed også mennesker som lever i fattigdom, ved at dyrkbar jord og rent vann blir beskyttet. I tillegg fører dette til at utallige dyr får leve.

VISSTE DU, … hvilken langsiktig effekt det har om du bytter ut fisk, kjøtt og andre dyreprodukter med velsmakende plantebaserte alternativer i en måned? Om du bytter fra fjørfe til seitan, vil du spare 4000 liter vann. Det er det samme som å dusje hundre ganger! Om du bytter ut svinekjøtt med plantebaserte produkter i en måned, hindrer du produksjonen av 38 kg drivhusgass, som ellers ville bidratt til global oppvarming. Om du bytter ut biff med et plantebasert produkt, sparer du 22 kvadratmeter med fruktbar jord fra å bli erodert, avskoget eller over-sådd.

EMILIAS FAMILIE Det er en fantastisk følelse å vite at du kan redde to individer hver måned fra et miserabelt liv og en brutal død, ved å simpelthen unngå å spise egg eller fjørfe. På denne måter redder du bl.a. høner slik som Emilia, som elsker å løpe rundt fritt, utforske verden og være med dem hun er glad i.

Profile for Animal Insight Norway

Gjør en forskjell (Oppdatert!)  

Gjør en forskjell (Oppdatert!)  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded