Page 1

nro 2011

1

juhlakevään tapahtumat sivu 4

mitä tuntee eläintuottaja? sivu 18

Eduskuntava alit 2011 sivu 10

Animalia 50 vuotta

Lehti eläinten asialla

kasvisruokaa ja pop-iskelmää: haastattelussa mariska sivu 8


Pääkirjoitus Animalia-lehti, 35. vuosikerta julkaisija: Eläinsuojeluliitto Animalia päätoimittaja: Laura Uotila,

laura.uotila@animalia.fi

toimitussihteeri:

Eeva Suhonen, p. (09) 7206 5914 eeva.suhonen@animalia.fi taitto: Reeta Salmi, p. (044) 362 7714 reeta@redandblue.fi Osoitteenmuutokset:

Tarja Balding, p. (09) 7206 5911 tarja.balding@animalia.fi Painopaikka:

Miktor Oy, Helsinki ISSN 0783-9170 Nro 1 maaliskuu, nro 2 toukokuu, nro 3 syyskuu, nro 4 marraskuu. Seuraavaan numeroon tarkoitetun materiaa­lin tulee olla perillä toimituksessa ma 4.4.2011 mennessä. Aineistot lähetetään lehti@animalia.fi tai osoitteella: Animalia-lehti, Porvoonkatu 53, 00520 Helsinki. Animalia-lehti on kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n jäsen. Ilmoitusmyynti:

Jenni Pekkala, p. 045 7750 1570 Ilmoitushinnat:

Katso ilmoitushinnat www.animalia.fi Lisäveloitukset: Värierottelut veloitetaan erikseen, määräyspaikka­korotus 20 %, liitteiden hinnat sovitaan erikseen. Rajoitukset: Etusivulla ei julkaista ilmoituksia. Alennukset: Toistoalennus: 1. toisto 10 %, seuraavat 20 %, auktorisoidut mainos­toimistot 15 %. Ilmoitusten peruuttaminen:

Peruutukset viimeistään seitsemän (7) vuorokautta aineiston jättöpäivän jälkeen toimitus­sihteerille. Reklamaatiot: Kirjallisena 14 vuoro­ kauden aikana ilmes­tymispäivästä lukien. Irtonumeromyynti:

Akateeminen kirja­kauppa. Animalia-lehti pidättää oikeuden lyhentää ja muokata juttuja.

Artikkelien lainaaminen eläinsuojelua edistäviin tarkoituksiin sallittu. Lähde mainittava. Toimisto: Porvoonkatu 53, 00520 Helsinki Asiakaspalvelu:

p. (09) 720 6590, päivystys ma–pe kello 10.00 –15.00, fax (09) 148 4622 e-mail: animalia@animalia.fi internetsivut: www.animalia.fi. Jäsenmaksut: Tukijäsen: 27 € / vuosi, aktiivijäsen: 32 € / vuosi, nuorisojäsen: (alle 18 v.) 20 € / vuosi, aktiivi-nuorisojäsen: (alle 18v.) 24 €/vuosi, ainaisjäsen: 540 €, yhteisöjäsen: 100 € / vuosi. Sampo 800018-2105644 IBAN: FI71 8000 1802 1056 44 SWIFT: DABAFIHH Kirjoita viestiksi nimesi ja osoitteesi. Lahjoitukset: Nordea 101130-260629 IBAN: FI24 1011 3000 2606 29 SWIFT: NDEAFIHH testamentit: Tiedustelut, p. (09) 7206 5911, tarja.balding@animalia.fi Rahankeräyslupa:

Luvan myöntäjä: Poliisihallitus Toimenpanoaika ja alue: 28.1.2011-31.12.2012 koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta Päätös nr ja pvm: 2020/2010/3931 28.1.2011

iiris rautiainen

Ilmestymisaikataulu:

Animalian merkittävin teko toiminnanjohtaja salla tuomivaara

juhlavuoden myötä kohtaan yhä useammin kysymyksen siitä, mikä on tärkein eläinsuojelusaavutus Animalian historiassa. Tähän on vaikea löytää vastausta. Onko suurempi saavutus saada aikaan ensimmäinen koe-eläimiä suojeleva laki, vaikkakin aika heikko sellainen, vai myöhemmin vaikuttaa siihen, että laista tehdään eläinten kannalta olennaisesti aiempaa parempi? Onko hyljetuotteiden myyntikielto tärkeämpi saavutus kuin kissa- ja koiraturkisten kielto vai päinvastoin? Onko pienemmän eläinmäärän täydellinen pelastaminen merkityksellisempää kuin erittäin suuren eläinmäärän olojen vähäinen parantaminen? Näihin asioihin on mahdotonta löytää yhtä oikeaa vastausta. Olen pitänyt kiinni siitä, että asenteiden muuttaminen on kaikkein tärkein saavutus Animalian puolivuosisataisessa tarinassa. Vallitsevat asenteet vaikuttavat kaikkiin edistysaskeleisiin ja takapakkeihin. Poliittisen päätöksenteon jähmeys ja talouden asettamat reunaehdot ovat aina mukana eläinten kohtelussa, mutta pysyvimpiä muutoksia saavat aikaan ihmisten asenteet. Tiia Aarnipuun kansien väliin saattama Animalian tarina on kertomus eläinsuojelun ja eläinten kohtelun noususta keskeiseksi yhteiskunnalliseksi keskustelunaiheeksi. Kirja paljastaa, kuinka käsittämättömän vähäistä tietoisuus ja keskustelu eläinten hyväksikäytön erilaisista muodoista oli vielä 1960-luvun alun Suomessa – siitä huolimatta, että eläinsuojeluyhdistykset olivat aloittaneet arvokkaan työnsä jo 1800-luvulla. Animalia oli mukana murtamassa hiljaisuutta ja nostamassa sekä eläinkokeita että turkistarhausta suuren yleisön tuntemiksi kysymyksiksi. Animalian historia tuo esiin myös eläinten hyväksikäytön valtavan nopean muutoksen. Vuonna 1961 järjestöä perustettaessa oli Suomeen vasta rakennettu ensimmäiset broilereiden tuotantoyksiköt. Tällä hetkellä broilerituotantoa voi pitää eläinsuojelullisesti ongelmallisimpana lihantuotantona. Terveellisen ja ilmastoystävällisen maineen saaneen broilerin kulutus on kuitenkin nousukiidossa. Moni eläimiä ajattelevakin säilyttää siivekkäät eläimet lautasellaan pörröisiä pidempään. Mutta broileri ei ole koskaan eläinten ystävälle se oikea valinta. Munantuotannossa oltiin 1960-luvulla aloittelemassa kanojen häkkikasvatusta. Nyt puolen vuosisadan jälkeen näitä ”perinteisiä” häkkejä ollaan kieltämässä koko EU:ssa. Tilalle kaupataan ratkaisuna niin kutsuttuja virike- eli varusteltuja häkkejä. Animalian työ jatkuu tavalliseen tapaan tiedotuksella: kertomalla, ettei häkki edelleenkään ole kanalle oikea paikka elää, ei vaikka sen pohjalle lisäisi palan kynnysmattoa. Onneksi ihmisillä on mahdollisuus valita, vaalien ohella myös ostoksia tehdessään. Vaalikevään kuohuissa, kasvavien tuotevalikoimien keskellä Animalia on elvyttänyt käyttöön takavuosien tunnuslauseensa – vapauta eläimet valinnoillasi! Siispä erinomaista Animalian juhlavuotta, kaunista kevättä ja eläinystävällisiä valintoja sekä vaaliuurnille että ostosreissuille!


24

Näätäeläimet kaipaavat tekemistä

6 7

8

10 12

14

18

20

26 27 28 30 31 32 34 35

Uudelleensijoitettujen fretin ja hillerin omistaja kertoo puuhakkaista lemmikeistään. Niin turkistarhoilla elävät minkit kuin lemmikkifretitkään eivät totu häkkielämään, vaan tarvitsevat runsaasti virikkeitä. Murra myytit vastaväitteillä Animalia testaa: Proteiinipatukat Vapaaehtoiset ovat toiminnan sydän Miten voin toimia Tehtyä ja tapahtunutta

12

14

animalia

23

Pääkirjoitus Sisällys Juhlavuoden huikeat huipentumat Animalian juhlaviikon kruunaa avoin yleisötapahtuma Helsingissä: Eläin! – Animalian suurtapahtuma on täynnä debatteja, tuunausta ja toimintaa. Uutiset Kolumni: Päivi Rosqvist Sanottua Risut ja Ruusut Mariska kokkaa kasvisruoan mieluiten itse Musiikin monitaitaja Mariska vaihtoi tyyliä, mutta pysyy edelleen eläinten puolella. Anna eläimille ääni: Eduskuntavaalit 2011 Ketä eläimet äänestäisivät eduskuntaan? Sano ei julmalle kosmetiikalle! Uusi kansainvälinen kampanja tähtää siihen, että koe-eläinten kärsimykset EU:ssa myytävän kosmetiikan vuoksi tulevat tiensä päähän kahden vuoden päästä. Jo tällä hetkellä kaikki kosmetiikan eläinkokeet on kielletty EU-alueen sisällä, mutta alueelle saa tuoda myyntiin kosmetiikkatuotteita, jotka on testattu kolmella vielä sallitulla eläinkokeella. Askeleen edellä eläinten puolesta Tiia Aarnipuu kokosi Animalian historian juhlakirjan kansien väliin. Kirjoittaja kertoo uskomattomia tarinoita eläinsuojelijoiden sisukkuudesta vuosikymmenten varrelta. Työkaveri lautasella Miten eläintilallinen kokee eläinten kasvattamisen ruoaksi? Varustellut häkit ovat pieni askel kohti parempaa Kirjavinkit

kulo t.

2 3 4

suvi elo

Sisällys

24

Vegepalsta: Kevättalvi on keittojen kulta-aikaa

Sarjakuva Alueosastojen yhteystiedot Animaliashop: Kurkkaa kevään uutuudet!

Kannen kuva: Animalia

1 /2 0 1 1

3


teksti jenni pasanen

Osallistu jäsenhankintakilpailuun! Animalian jäsenhankintakilpailu on käynnissä 1.1.—24.6.2011. Kilpailusarjoja on kaksi: 1. jäsensarja on tarkoitettu yksittäisille henkilöille eli jäsenhankkijoille 2. joukkuesarja on tarkoitettu Animalian jäsenten muodostamille joukkueille Joukkueet voivat koostua 2–10 jäsenestä. Kilpailussa lasketaan yhteen koko joukkueen yhteensä hankkima jäsenmäärä. Jäsenhankkijat ja joukkueet saavat palkintoja hankittujen uusien jäsenten määrän mukaan. Lisäksi kaikkein eniten uusia jäseniä hankkineet jäsenhankkija ja joukkue saavat bonuksena lahjakortin, jonka arvo on yksi euro per hankittu jäsen.

PALKINNOT 5 uutta jäsentä: Animalian take away -muki, kannellinen kestotuote kertakäyttömukien tilalle 10 uutta jäsentä: Animalian muistitikku ja take away -muki 20 uutta jäsentä: 50 euron lahjakortti Ekoloon tai Vegetukkuun

Joukkueiden jäsenet saavat samat palkinnot kuin jäsenhankkijat suhteutettuna joukkueen jäsenmäärään. Erityisiä lomakkeita jäsenten hankintaan voi tulostaa Animalian verkkosivuilta tai tilata Animalian toimistolta: tarja.balding@animalia.fi Luethan vielä tarkat kilpailuohjeet! www.animalia.fi/jäsenhankintakilpailu tai kysy lisää juhlavuoden koordinaattori Jenni Pasaselta, jenni.pasanen@animalia. fi, p. 045 7750 1571

4

1 / 2011

Juhlavuoden huik animalian 50-vuotista historiaa on

syytä juhlia! 22.3.–2.4.2011 välisenä aikana tapahtumatäytteiset juhlaviikot tuovat eläinsuojelua näkyväksi ympäri Suomen. Juhlaviikot käynnistyvät Animalian varsinaisena syntymäpäivänä 22.3., jolloin Helsingissä kokoonnutaan vuosikokouksen merkeissä ja ympäri Suomen järjestetään eläinsuojeluaiheisia vaalitempauksia. Animalian juhlaviikon kruunaa avoin yleisötapahtuma Helsingissä: Lasipalatsin elokuvateatteri Bio Rex muuttuu kahden päivän ajaksi eläinsuojelun areenaksi, kun Eläin! – Animalian suurtapahtuma valtaa paikan. Tapahtuma avataan perjantaina 1.4. kello 12 keskustelutilaisuudella, joka pohjautuu Animalian juhlakirjaan Jonkun on uskallettava katsoa.

Keskustelussa ovat mukana kirjan kirjoittaja Tiia Aarnipuu, yhdistyksen perustamisvaiheen aktiivi Linnéa Ruda sekä kansanedustaja ja Animalian vuoden 1994 julistemalli Tanja Karpela. Lauantain 2.4. käynnistää kello 11 alkava huutokauppa, johon teoksiaan ovat lahjoittaneet mm. Outi Heiskanen, Pertti Jarla, Milla Paloniemi, Jani Leinonen, Rosa Liksom ja Rakel Liekki. Tapahtuma täyttyy monenlaisesta ohjelmasta. Luvassa on napakoita debatteja esimerkiksi turkistarhauksesta, kasvisruokapäivästä ja lemmikkieläimistä. Mukana keskustelemassa ovat mm. Paavo Arhinmäki, Emma Kari, Hannele Luukkainen, Markus Vinnari ja Leo Stranius. Käytännönläheistä toimintaa osallistujil-


Eläin! – Animalian suurtapahtuma 1—2.4. Lasipalatsin Bio Rex, Mannerheimintie 22-24, Helsinki

Ohjelma pe 1.4. 12–14 12–17 14–17 17–18 17–20 18–24 18–19 21–24

keat huipentumat le tarjoavat vaateyritys Globe Hopen ja Anu Harkin vetämät tuunauspajat. Lapsille on oma puuhanurkka. Elokuvasalissa on mahdollisuus pysähtyä katsomaan elokuva-alan edustajien alustamia eläinaiheisia elokuvia. Elokuvateatterin lämpiössä on koko tapahtuman ajan eläinystävällisiä yrityksiä esittelemässä toimintaansa. Tapahtuman päätöskeskustelu lauantain alkuillassa luotaa tulevaisuuteen ja vuoden 2061 eläinten asemaan, kun eri alojen asiantuntijat pääsevät esittämään näkemyksiään siitä, mitä eläinsuojelussa tulee tapahtumaan seuraavan 50 vuoden aikana. Iltabileet Korjaamolla Juhlaviikot päättää Eläin! Animalian bileet lauantaina 2.4. Kulttuuritehdas Kor-

jaamolla Helsingissä. Eläinsuojeluväkeä tahdittavat tuolloin mm. Scandinavian Music Group ja Mariska & Pahat Sudet. Liput kannattaa hankkia ajoissa etukäteen Animalian toimistolta, Tiketistä tai Lippupisteestä, koska suositut artistit ja hyvä tarkoitus houkuttelevat varmasti osallistujia! Tarkemmat ja laajemmat ohjelmatiedot päivitetään Animalian verkkosivuille www.animalia.fi/juhlavuosi ja www.animalia.fi/eläin. Juhlavuoden toimintaan tarvitaan vapaaehtoisia ympäri Suomen. Jos olet kiinnostunut auttamaan tapahtumissa, ota yhteyttä juhlavuoden projektikoordinaattori Jenni Pasaseen, p. 045 775 01571 tai jenni.pasanen@animalia.fi.

Jonkun on uskallettava katsoa – keskustelu Animalian puolesta vuosisadasta lasten nurkkaus elokuvia debatteja tuunauspajoja elokuvia ja alustuksia Ulos kaapista eläinten puolesta! – tunnetut henkilöt ottavat kantaa Bar Eläin (kirjanjulkistamisbileet, musiikkia ja baari)

la 2.4. 11–13 taide- ja muotihuutokauppa 11–14 lasten nurkkaus 13–14 debatteja 14–17 tuunauspajoja 15–16.30 Eläinten asema vuonna 2061 – tulevaisuudennäkymiä

Muita juhlaviikkojen tapahtumia ovat mm. 19.3. Animalian syntymäpäivätilaisuus kello 11–15 Lahden Elokolossa, Vuorikatu 14. Sami Säynevirta Animalian hallituksesta tavattavissa. 22.3 Animalian eduskuntavaaliaiheisia tempauksia eri paikkakunnilla 22.3. Animalian vuosikokous Helsingissä 2.4. Eläin! Animalian bileet kello 21–03 Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä

Lue lisää: www.animalia.fi/eläin

1 /2 0 1 1

5


Mariska kokkaa kasvis Musiikin monilahjakkuus Mariska nauttii tomaattikeitosta ja uudesta elämästään pop-iskelmän maailmassa. on tammikuinen arki-ilta, kun Mariska istahtaa Animalian haastatteluun Kaapelitehtaan kahvilaan teemuki kädessään. Vuosi 2010 oli laulajalle ja biisintekijälle eräs onnistuneimmista muusikon urallaan. Oma levy Mariska & Pahat Sudet menestyi hyvin radiosoitossa ja levykaupoissa. Lisäksi naisen muille artisteille tekemät sanoitukset olivat ahkerasti soitossa. Aiemmin punk- ja hiphop-artistina tunnettu Mariska uusiutui muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen musiikillisesti lähes täydellisesti. ”Kun on ikää ja kokemusta tullut lisää niin itsetunto on kasvanut siinä samalla. Nyt voi asennoitua, että takki auki ja menoksi.”

Eläinten oikeudet osa elämää Musatyylin vaihduttua blueshenkiseksi 8

1 / 2011

pop-iskelmäksi myös sanoituksien sisältö on muuttunut. Enää nainen ei koe velvollisuudekseen yrittää kertoa oikeasta ja väärästä. ”Jos biisejä vertaa vaikka niihin joita tein kymmenen vuotta sitten, niin olen tiputtanut sieltä moraalin pois. Sisällössä se on varmaan suurin muutos.” Moraaliset kysymykset eivät ole lakanneet Mariskaa kiinnostamasta, ainakaan henkilökohtaisessa elämässä. ”Eläinoikeusasiat ovat olleet läsnä mun elämässä jo teini-iästä asti. Mähän olin silloin punkkari ja eläinten oikeudet oli osa sitä liikettä.” Yli kymmenen vuotta kasvissyöjänä viihtynyt Mariska ei edelleenkään koe tarvetta syödä lihaa. Kasvissyönti on niin luonnollinen osa elämää, ettei siitä tarvitse tehdä numeroa.

”Kyllä mä olen edelleen vegetaristi. No välillä syön kyllä etanoita. Mulla on sellainen periaate, etten syö mitään mitä en voisi itse tappaa. Ja etanan mä voin, koska ajelen pyörällä niiden yli vahingossa, ja siitäkin kyllä tulee vähän paha mieli.” Kalan sujauttaminen mukaan ruokavalioon on välillä käväissyt mielessä, mutta kalastajaksi ei naisesta ole. ”Jossain vaiheessa mä lopetin olemasta kovin fanaattinen. Mun mielestä jokaisen kroppa aina kertoo mitä se tarvitsee. Joskus mun teki tosi paljon mieli kalaa, mutta sitten rupesin miettimään kalan tappamista, että kalalla on varmaan ihan hirveää ja sattuu ihan hullusti, mutta se ei vain pysty pitämään ääntä. Sillä ajatuksella sain selätettyä sen himon.”


satu pirinen

sruoan mieluiten itse Kasvisruokaa takahuoneeseen Kasvisruokavalion yhdistäminen Suomen keikkapaikkojen kiertämiseen ei ole Mariskan mielestä mitenkään vaikeaa. ”On meillä raiderissa ruoat, mutta ei joka paikassa noudateta meidän toiveita. Joskus voi olla, että ruokailu on järjestetty jossain huoltoasemalla, mutta saahan niistäkin ihan hyvin salaatteja.” Kokkaamisesta pitävä Mariska kertoo käyttävänsä mielellään aikaa ruoanlaittoon, kun pääsee keikoilta kotiin. Hänen ruokansa vaihtelevat sen mukaan, minkälainen urheilukausi on menossa. ”Himassa mä en mitään eineksiä syö vaan kokkaan kaikki ruoat alusta loppuun itse. Kotona tulee tehtyä useimmiten tomaattikeittoa, ja kai voisi sanoa, että se on nykyään yksi mun lempiruuista. Sopat ja

salaatit on ne yleisimmät ruoat. Ulkona jos käy syömässä niin pitsakin on silloin tällöin hyvää.” Mariska on onnekkaassa asemassa, sillä hän kykenee tekemään työkseen sitä mitä rakastaa. Hän on kuulunut teini-ikäisestä lähtien erilaisiin bändeihin ja musiikkiprojekteihin. ”Musanteko on mun työ. Oman bändin kanssa keikkailun lisäksi on tärkeää, että voi tehdä sanoituksia myös muille.” Muun muassa Jenni Vartiaiselle ja Anna Puulle sanoituksia tehnyt Mariska on sanoittajana nyt kuumaa valuuttaa. Niin kuumaa, että joutuu ajanpuutteen vuoksi nykyään kieltäytymään osasta tarjottuja töitä, vaikka mieli tekisikin lähteä mukaan. Vielä tämän vuoden aikana Mariska ja Pahat Sudet julkaisevat lisää iskelmää.

Mariska ja Pahat Sudet esiintyvät huhtikuun toinen päivä Animalian synttärijuhlissa Kulttuuritehdas Korjaamolla. ”Odotan villejä hippoja! Ollaan käyty Korjaamolla soittamassa tuossa viime vuoden puolella ja sehän on tilana oikein mainio. Tykkään toki myös keikalla esiintyvästä Scandinavian Music Groupista, ja uskon, että sen paremmat bileet tulee mitä enemmän yleisöä saapuu paikalle. Todellakin kannattaa tulla synttäreille.” jukka vuorio

www.mariska.fi

1 /2 0 1 1

9


: Munattomia reseptejä ta.fi nis mu un www.irtim tml /munatonta_ruokaa.h

animalia

Kanoilla on luontainen tarve mm. nokkia, levittää siipiään ja rakentaa pesä. Ahdas häkkielämä aiheuttaa niille häiriökäyttäytymistä.

Varustellut häkit ovat pieni askel kohti parempaa teksti kati pulli

12 vuoden siirtymäaika kananmunan-

tuotannossa on pian ohi: Munijakanojen pitäminen perinteisissä häkeissä kielletään koko Euroopan Unionin alueella vuoden 2012 alussa. Kiellolla on kuitenkin yhä vastustajia ja osa tuottajista sanoo, etteivät he aio muuttaa tuotantoaan uutta lainsäädäntöä vastaavaksi. Ongelmia lienee odotettavissa erityisesti uusimmissa EU-maissa. Eläinsuojelujärjestöt ympäri EU:ta 20

1 / 2011

ovat pitkään tehneet työtä sen puolesta, että vuoden 2012 takarajasta pidetään kiinni. Eläinten hyvinvointiongelmien lisäksi siirtymäajan pitkittäminen olisi epäreilua myös niitä tuottajia kohtaan, jotka ovat tehneet investointinsa uusiin tuotantotapoihin määrätyssä ajassa. Orsi ja pesä ovat tärkeitä Vaikka varustellut häkit eivät ole lainkaan

riittävä ja lopullinen ratkaisu eläinten hyvinvoinnin kannalta, tarjoavat ne silti kanoille elämänlaatua edes hieman enemmän kuin perinteiset häkit. Varustelluissa häkeissä kanoilla tulee olla käytössään orsi, pesä ja osan aikaa myös pehkua. Useissa tutkimuksissa on todettu, että kanat käyttävät varusteltujen häkkien tarjoamia virikkeitä hyväkseen runsaasti – tämä kuvastaa hyvin sitä, miten suuri


tarve kanoilla on esimerkiksi pesässä munimiseen ja orrella nukkumiseen. Tulokset kuitenkin vaihtelevat tutkimusasetelmista riippuen. Vaihtelua voivat aiheuttaa esimerkiksi varustemateriaalien laatu sekä kanalatyyppi, jossa kanat ovat viettäneet poikasaikansa. Tutkimuksissa on havaittu, että varustelluissa häkeissä elävien kanojen luusto on vahvempi kuin perinteisissä häkeissä, mikä vähentää luunmurtumia. Todennäköisesti muun muassa orsien käyttö parantaa luuston kuntoa. Lattiakasvatukseen verrattuna häkkien etu on parvikoon pysyminen pienenä. Häkki on aina häkki Osassa Euroopan maita myös varusteltujen häkkien käyttö on jo lailla kielletty. Varustelluissa häkeissä on yhä ratkaisematta keskeinen hyvinvointiongelma: tilanpuute. Varustellussa häkissä tulee käytettävää tilaa olla yhtä kanaa kohden 600 cm2 – perinteisiin häkkikanaloihin verrattuna lisätilaa tulee ainoastaan 50 cm2. Pienellä alueella eläin pystyy käyttäy-

tymään luontaisella tavallaan vain erittäin rajatusti. Osa eläimistä ei pääse hyödyntämään virikkeitä juuri lainkaan ylempiarvoisten kanojen viedessä etusijan ja esimerkiksi orsien ollessa niin lyhyitä, etteivät kaikki kanat mahdu niille yhtä aikaa. Pehkualue on kanojen käytettävissä usein vain rajatun ajan vuorokaudesta. Animalia on kampanjoinut sen puolesta, että tuottajat siirtyisivät lakimuutoksen yhteydessä perinteisistä häkeistä suoraan muihin tuotantotapoihin kuin varusteltuihin häkkeihin. Näitä niin kutsuttuja ”vapaiden kanojen” tuotantomuotoja ovat kerrosritiläkanalat, lattiakanalat sekä luomukanalat. Arvion mukaan noin kolmasosa Suomen kanoista tulee elämään vuodesta 2012 alkaen näissä häkittömissä kanaloissa. Kananmunantuottajilla on siis enää vajaa vuosi aikaa siirtää eläimet pois perinteisistä häkkikanaloista. Osa tuottajista on vastustanut muutosta, mutta Animalia tulee vaatimaan, että viranomaiset noudattavat tiukkaa linjaa tuotannon valvonnassa ja lakia rikkovat tilat suljetaan.

Munia markkinoidaan yhä harhaanjohtavasti Kananmunien tuotantotavan tulee näkyä kananmunapakkauksessa koodinumerona sekä mainintana tuotantotavasta. Varustelluissa ja perinteisissä häkeissä tuotettuja munia ei kuitenkaan tarvitse erotella. Tuotantotavasta kertovien merkintöjen ohella pakkauksissa lukee usein harhaanjohtavia tekstejä, kuten ”hyvinvoivien kanojen munia”, vaikka munat olisivat peräisin häkkikanaloista. Myös varustelluista häkeistä käytetään usein erikoisia nimityksiä, kuten ”pienryhmäkanala” tai ”orsikanala”. Lisäksi pakkauksissa on usein harhaanjohtavia kuvia. Animalia teki helmikuussa kuluttajaasiamiehelle selvityspyynnön kananmunapakkausten merkinnöistä ja kananmunien myyntinimistä. Samalla pyysimme selkeää ohjeistusta siihen, minkälaisilla termeillä eri oloissa tuotettuja munia saa jatkossa markkinoida.

www.�unsaud�nsa�vi.n�t

Kauppakatu 4, �a�p��� �� �������4��

Ani�alian jäs�nko�tilla ���% al�nnusta

Kasvis� �uoka� ain�ksia

ciwf

�läinystävällis��n h��kutt�luun

Oheinen kuva varustelluista häkeistä kertoo karua kieltä tilanahtaudesta. Perinteisiin häkkeihin verrattuna lisätilaa on vain 50 cm2 kanaa kohti.

1 /2 0 1 1

21


micaela morero

Animaalit kautta maan Toimistolle tulee paljon kyselyjä alueosastoista. Monet tiedustelevat, miten toimintaan pääsee mukaan. Alueosastojen toiminta riippuu täysin ryhmistä ja niissä toimijoista. Aluksi kannattaa ottaa selvää alueosaston seuraavan kokouksen ajankohdasta. Ota ratkaiseva askel ja lähde mukaan toimintaan! Kaikki ovat tervetulleita ja jokaista tarvitaan! Muistathan, että alueosastojen yhteystiedot löydät myös Animalian kotisivuilta www.animalia.fi.

Helsinki: ks. Pääkaupunkiseutu Kajaani: Heidi Manner, puh. 044 300 1801, animalia.kajaani@gmail.com Kerava: Suvi Nurmiviita, suvi@suvinurmiviita.fi KOTKA: Riika Kokkonen, Laihontie 7, 48700 Kyminlinna, puh. 044 595 0534, riika_kokkonen@hotmail.com Kouvola: Jaana Piipponen, animaliakouvola@hotmail.com Kuopio: Noora Leskinen, kuopio@animalia.fi Lahti: Irma Härkönen, animalia.lahti@gmail.com Nummi-Pusula: Irma Teikari, Lehtolan tila, 03850 Pusula, puh. 09 226 6236 tai 050 500 4596

34

1 / 2011

OULU: Laura Ahmala, puh. 040 542 2679, laura.ahmala@gmail.com, www.oulunanimalia.net Pori: Pia Blomster, puh. 0400 429 616, pblomster@gmail.com, www.animaliapori.net Pääkaupunkiseutu: Anna Miettinen, anna.miettinen@windowslive.com. Ryhmän postituslista: pks@animalia.fi, listalle pääsee laittamalla viestiä Lauralle: laura.uotila@animalia.fi. Ryhmä kokoontuu parillisina viikkoina Animalian toimistolla. Kokousaika löytyy ryhmän sivuilta www.animalia.fi/pks Raahe: Mari Liimatainen, Pietarinpolku 11 G 25, 92140 Pattijoki, mari.liimatainen@suomi24.fi

RAUMA: Marjo Vettenranta, marjovet83@hotmail.com Savonlinna: Elina Hietanen, animaliasln@wippies.fi Tampere: Mari Juntunen, tampere@animalia.fi, www.animalia.fi/tampere Turku: Rita Lindberg, puh. 050 348 6248, turku@animalia.fi VIHTI: Laura Pulkkinen, Otalammentie 28 B, 03300 Otalampi, puh. 09 2760 958 tai 040 538 2045, pulkkamaki@hotmail.com ANIMALIA INTERNATIONAL: animaliainternational@animalia.fi, www.animaliainternational. wordpress.com KARHURYHMÄ: Suvi Börman, info@aasiankarhutarhat.com

Eikö listasta löydy sinua lähellä olevaa paikkakuntaa? Kiinnostaisiko sinua ryhtyä Animalian yhteyshenkilöksi? Soita, kirjoita tai lähetä sähköpostia. Yhteydenottosi ei sido sinua mitenkään. Eläinystävällisin terveisin, Laura Uotila TERVETULOA MUKAAN Animalia ry – Alueet Porvoonkatu 53 00520 Helsinki p. 09 720 6590 laura.uotila@animalia.fi


Animaliashop

Koonnut Jenni Pekkala

Kevättä kohti!

22€

(Ei-jäsenille 24 €)

Turkiskampanjan kynä

Juhlavuoden t-paita

Tyylikkäät Globe Hopen tuotteet

Mustan t-paidan etupuolella on oranssi juhlavuoden logo sekä juokseva kettu. Selkäpuolelta löytyy lista Animalian saavutuksista vuosikymmenten varrelta. Paidat ovat laadukasta luomupuuvillaa, ja niitä on saatavilla lady fit- ja unisex-malleina. Paitojen koot ovat S–XL. Muista myös nettikaupassa myynnissä oleva pitkähihainen juhlapaita sinisillä painatuksilla.

Eläinten oikeudet -lehtiö 12 € Vapauta eläimet valinnoillasi -kassi Vanhoista armeijan pesupusseista tehdyt kassit kestävät kulutusta ja näyttävät hyvältä. 18 €

2€

Sinivalkoisessa kuulakärkikynässä teksti ”Tuen tavoitetta Turkistarhaton Suomi 2025”.

Pirteät Pinkkis-pussit Kukkaroissa ja meikkipusseissa kuosivaihtoehtoina ovat villit vihannekset ja kauniit metsäneläimet. Vetoketjuissa värit vaihtelevat. Kukkaro 12,5 cm x 10 cm. 7 € Pussi 20 cm x 18 cm. 12 €

Korttiuutuudet Pupu sydämellä -kortti Iloa päivääsi! -kortti Eläinten ystävälle! -kortti

Jonkun on uskallettava katsoa

25€

Animaliashop esittelee pirteät uutukaiset

Tiia Aarnipuu: Jonkun on uskallettava katsoa – Animalian puoli vuosisataa Animalian historiaa aina 1900-luvun puolivälistä tähän päivään. Katso lisää sivulta 14.

Poola Katarynan viehkeät puukorut

1€

Kat so lisä ä malleja netistä!

Korvakorut 16 € korkeus 4,5 cm Rintakoru 16 € korkeus 8 cm

Rintamerkit Villi & Vapaa -kana- ja minkkimerkki 1,5 €/kpl (halkaisija n. 3,5 cm) Koe-eläin -rintamerkit 1,5 € Eläinten ystävä -rintamerkit 1,5 € (halkaisija n. 2,5 cm)

Eri värejä!

(Ei-jäsenille 27€)

18€

Milla Paloniemi (toim.): Sarjakuvakeittokirja Keittokirjan reseptit on kuvitettu sarjakuvin, joissa tekijöinä on ollut Suomen sarjakuvapiirtäjien kärkikaarti. Milla Paloniemi lahjoittaa kaikki kirjasta saamansa tekijänoikeustulot Animalialle.

25€

(Ei-jäsenille 27€)

Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä Ravisteleva teos pohtii lihan syömistä eettiseltä ja ekologiselta kannalta. Kirjailija paljastaa lihan tehotuotannon epäkohtia ja tarjoaa parempia vaihtoehtoja ruokavalioomme.

NÄIN TEET TILAUKSESI: POSTITSE: Animalia ry, Porvoonkatu 53, 00520 Helsinki. PUHELIMITSE: (09) 720 65911, ma–pe klo 10–15. FAKSITSE: (09) 148 4622. SÄHKÖPOSTITSE: tarja.balding@animalia.fi. Yli 15 € tilaukset toimitetaan postiennakolla, jolloin hintaan lisätään postiennakkomaksu 3,70 €. Kaikkiin tilauksiin lisätään postituskulut sekä 1 € käsittelykulu. Tuotteita voit ostaa myös suoraan Animalian Helsingin toimistosta, osoite yllä. KIITOS TILAUKSESTASI! KIITOS TUESTASI!

Runsaasti myös muita tuotteita osoitteessa www.animalia.fi/tilaa-tuotteita

1 /2 0 1 1

35


Avainsanoina eettinen, esteettinen ja ekologinen Kierrätysmateriaaleista – kuten sairaala- ja armeijatekstiileistä, käytetyistä purjeista sekä vintage-tekstiileistä – designtuotteita valmistavan Globe Hopen arvoja ovat esteettisyys, ekologisuus sekä eettisyys. Animalian jäsenetuyrityksenäkin toimiva Globe Hope on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin ja haluaa kannustaa asiakkaitaan ympäristöystävälliseen ajatteluun. Animalian juhlavuoden päätapahtumassa Bio Rexissä Globe Hope pitää eläinystävällistä tuunauspajaa, jonne kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan, mitä uutta vanhoista materiaaleista voi saada aikaiseksi. Jäsenkortilla alennuksia antavat myös Backstreet, Biodelly, Bistro Artesana, Ekokauppa Ekolo, Ethic, Heluna Fashion, Ilomieli, Jyvä & Kipinä, Kasvisruokakauppa Asoka, Mieli-tuote, Naturelisa, Pinkkis, Punnitse & Säästä, Runsaudensarvi, Ruohonjuuri, Sisustusliike Moon River, Vegetukku.fi sekä Vihreät Vaatteet.

Jäsenmaksut vuonna 2011 Tukijäsenyys 27 € Aktiivijäsenyys 32 € Nuorisojäsenyys (alle 18-vuotiaille) 20 € Nuorisoaktiivijäsenyys (alle 18-vuotiaille) 24 € Ainaisjäsenyys 540 € Yhteisöjäsenyys 100 € Kaikki jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Animalia-lehden, joka jakaa ajankohtaista tietoa eläinsuojelusta ja antaa vinkkejä muun muassa eläinystävälliseen kuluttamiseen. Aktiivijäsenet saavat myös neljä kertaa vuodessa aktiivikirjeen.

Jäseneksi voi liittyä maksamalla jäsenmaksun tilillemme: Nordea 229818-189 IBAN: FI77 2298 1800 000189 SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Sampo 800018-2105644 IBAN: FI71 8000 1802 105644 SWIFT/BIC: DABAFIHH

Laitathan viestiosaan nimesi ja osoitteesi, mielellään myös puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.

alian jäsen 2011

Eläinsuojeluliitto Anim Nimi

stä lista jäsenetuyrityksi Kortin kääntöpuolella www.animalia.fi! Katso päivitetty lista

Mieluummin kuukausitukijaksi? Kaikki kuukausitukijat ovat automaattisesti aktiivijäseniä. Kuukausitukiohjelma on luotettava ja joustava jäsenmaksun muoto. Kuukausitukijaksi liityt haluamallasi summalla ja halutessasi voit muuttaa tukesi määrää tai lopettaa sen. Pienin kuukausittainen tukisumma on 5 euroa. Lue lisää suoraveloitussopimuksesta osoitteesta www.animalia.fi. Kaikissa jäsenyyttä koskevissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä puhelimitse (09) 720 6590 tai laittaa sähköpostia animalia@animalia.fi.

Animalian lehden 1/2011 tutustumisnumero  

Tutustu uuteen Animalia-lehteen. Kokonaisen lehden saat Animalian jäsenenä kotiinkannettuna!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you