Page 1

National/Quaterly- fgUnh & English

RNI No. : UTTBIL/2008/28202

YOUTH

Year 5 Issue 2 August-October 2012

Rs.20

STUDENT SPECIAL www.youthicon.in

ICON ;wFk vkbdkWu fØ,fVo ehfM;k


C

National/Quaterly-fgUnh & English

RNI No.: UTTBIL/2008/28202

ICON YOUTH ontents ontents C Year 5 Issue -2 August-October 2012

bl vad esa

4

fgeky; n'kZu ;k=k

6

lEiknd

lg&lEiknd lEikndh; lg;ksx ¼fgUnh½ lEikndh; lg;ksx ¼vaxzsth½ fof/kd lykgdkj

,MoksdsV gkbZdksVZ] uSuhrkyA

dEiksftax@ys-vkmV fMt+kbfuax % g"kZ eksgu Mcjky] ru; fMejh] ruqJh] f'kokuh QksVks % jkt dkSf'kd doj QksVks % veu jgeku ¼,suhesVj½ fo'ks"k lg;ksx % Mh-ih- ukSfV;ky] lqcks/k lseoky

& 'kf'kHkw"k.k eSBk.kh ^ikjl^ & f'kokadq HkV~V & jktsUnz dqekj ¼Hkqous'oj½

----------

4 6 9

& & & & & & & & & & & & &

Yi DESK

------------------------------------------

10 11 14 16 18 20 21 22 23 24 26 29 30

;qokvksa dh rkdr cusxk vk;kstu] cksys ekuuuh; & Yi DESK

....

32

Student special Question & Answer

.... 33-59

uUnk nsoh yksd tkr igkM+ dk yky misUnz vUFoky us'kuy U;wt ;k [ksy Vh-vkj-ih dk Share More With Short friend list:

REAL ICON

udhoh th [kkl ckrphr iwjs fo'o esa osfelky gS----vke vkneh dh igqap esa frjaxk

11

ne rksM+rh f'k{kk] fpfdRlk lsok;sa Love Is Still Alive” Awareness Among Youths....

esfMdy ifj{kk esa uEcj&01jf'e MBA djks vkSj JOB ikvks

udoh th ls fo'ks"k ckrphr

Animation

esa Career

u'khe dh ulhc cuh csVh b'kjr----

18

% 'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh ^ikjl^ Qksu % 9412029205] 9756838527 % vk'kh"k % ruqJh % f'kokadq HkV~V % vkj- ih- ukSfV;ky]

fpfdRldksa dks Hkh feysxk Yi Award Coming soon youth icon Yi award

-

f'kokuh 'kf'kHkw"k.k eSBk.kh ^ikjl^ g"kZ eksgu Mcjky lwjt elsVk HkkxZo pUnksyk usgk lsu ¼fnYyh½ ds-,u- okti;h ruq Jh fiz;a'kk ru; fMejh 'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh ^ikjl* Yi DESK

ne rksM+rh ljdkjh f'k{kk O;oLFkk

33

Student Special

60

Lokeh@eqnzd@izdk'kd rFkk lEiknd 'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh }kjk 16@3 rsxcgknqj jksM] fudV gkbZfMy dkWyksuh] nsgjknwu ls izdkf'kr rFkk fizfrdk fiazVlZ] 09 izxfr fogkj /keZiqj] nsgjknwu ls eqfnzr

;wFk vkbdkWu ds bl vad esa izdkf'kr lHkh ys[k@jpukvksa esa O;Dr fopkj Lo;a ys[kdksa ds gSa ftlesa lEikndh; lgefr vko';d ugha gSA lHkh izdkj ds fooknksa dk U;k; {ks= mÙkjk[k.M dh jkt/kkuh nsgjknwu esa gh gksxkA


& &

YOUTH TALENT SEARCH (UTTARAKHAND)

Youth icon exam is only for the students of Uttarakhand. Forms are also available at our website www.youthicon.in In such manner, attach a Draft worth Rs.150/- in favor of Youth Icon payable at Dehradun.

YI. ICON OF THE STATE 2012

dhft;s Mk;eaM ] xksYM ] vkSj flYcj dk f[krkc vius uke ] fQj cfu;s

vxj gS ne rks

Icon of the State 2012 cuus dk D;k vki esa gS ne -- \

The award ceremony will be held at Dehradun. The winners will be awarded in a royal manner. The prize distribution will be done by our honorable guests

dkSu gksaxs mÙkjk[k.M ds 9 LVkj\

;wFkvkbdkWu

YOUTH ICON YI ICON Of The State Aword Ceremony 2012

PRESENTS

uksV &Nk= Nk=kvksa ds mRlkg o mRd`”V iznZ'ku dks ns[krs gq, fn, tkus okys iqj”dkj jkT; Lrj ds vfrfjDr tuin ,oa Ldwy Lrj ij Hkh fn, tk ldrs gSA

Class - 6 - 8 9 - 10 11 - 12 (1) - Mk;eaM Rs. 20,000/- Rs. 25,000/Rs. 50,000/(2) - xksYM Rs. 10,000/- Rs. 11,000/Rs. 21,000/(3) - flYoj Rs. 5,000/Rs. 7,000/Rs. 11,000/Total Amount RS. 160,000/- (:i;k ,d yk[k lkB gtkj ek= )

iqj"dkj esa nh tkus okyh jk'kh


D;k ;qok ih<+h fudEeh vkSj v'yhy gS ---------\ ;qok ih<+h pfj=ghu] fopkjghu] vkSj vuq'kklu ghu gS ! ;qok ih<+h vlH; vkSj O;luckt gS ! ;qok ih<+h )kjk cM+ksa dk vieku vkSj vuknj fd;k tkrk gS ! D;k vki Hkh ,slk ekurs gSa \ ekQ djuk mDr vkjksi gekjs ugha oju lkBksÙkjh ih<+h dk dFku gSA tks mn~xkj orZeku ih<+h ds i{k esa vf/kdka'k cqtqxksZa ds eu esa mHkj jgk gS tSls ----- gekjs tekus esa rks ,slk djus ij -------- tc ge Ldwy tkrs rks ------------ gekjk igukok rks --------- gekjs tekus dh ljdkjas&usrk oxSjg&oxSjg------- gkykadh ge cqtqxksZa ds mDr fopkjksa dks vk'khZokn ds :i esa ysrs gSaA ijUrq muds bu rF; dF;ksa dks ,d fljs ls udkjrs Hkh gSaA orZeku Hkko Hkwfe esa oSKkfud lksp u;sa vUos"k.k f'k{kk txr esa foy{k.k izfrHkkvksa dh c<+rh gqbZ la[;k vkSj vrqyuh; vUos"k.kksa dh lrr /kkjk iq"V djrh gSA orZeku ges'kk ifjiDo gksrk gS D;ksafd ;g ,d Purified Period vFkkZr la'kksf/kr le; tSls fd ifjogu ds {ks= esa lkbZfdy dh 'kq:vkr us vkt ges vuUr vkdk'k dh gokbZ lSj djus dk vuqHko fn;k] ;g ,d lafpr vuqHko dk Øe'k% iM+ko gS vkSj fodkl dk c<+rk gqvk mÙkjksÙkj lksiku gS] pwafd nksuks ih<+h ds chp ,d tujs'ku xSi gksrk gS tks dHkh ugha Hkjk tkrk fQj lEeku vkSj le>kSrs djds vuqHkoksa dk leqqfpr ykHk ysdj ds ubZ n`f"V dk l`tu fd;k tkuk pkfg,] bl Øe esa O;rh; vrhr dk foltZZu djuk gekjk /;s; ugha gS] vfirq blds xkSjo lEiUu bfrgkl dk Hkh Hkjiwj xq.kxku vkSj lEeku djsaxsA ijUrq ;g Hkh gesa Lohdkjuk gh gksxk fd cnyko gh 'kq) izd`fr dk fu;e gS vkSj tc&tc izd`fr] lekt] vkSj O;oLFkkvksa esa cnyko vk;k rc&rc gj ubZ pht us viuk opZLo dk;e fd;k gSA blfy, eSa ;gha dgwaxk tks dy Fkk og vkt ugha gS vkSj tks vkt gS og Hkh dy ugha jg ik;sxk] blfy, O;FkZ dh fpUrk NksM+ ;g Hkh Lohdkjuk pkfg, fd tks pht Out Dated gks pqdh gksa mls rks pyu esa ugha yk;k tk ldrk gS uk-------A tSls dk.kk iSlk] Vdk] ,d vkuk] nks vkuk] ikap iSlk] cky fookg] dkjk fookg] VDdk fookg ?kM+s dh 'kknh] nknh dk yok] ikSaNh] gkalqyh] Nqvk&Nwr] jktk izFkk] vfrfFk ds lEeku esa eqtjk] ydM+h dh ikVh ij feV~Vh ls fy[kuk] eksVj ekxksZa ds e/; iM+us okyh ixMf.M;ksa dk bLrseky vkfn ;g lc pyu ls ckgj gS orZeku esa lekt oSKkfud lksp ,oa jpukRed cqf)fodkl ds lgkjs fujUrj vkxs c<+ jgk gS ftleas ;qokvksa dh vge Hkwfedk gSA njvly Youth Icon if=dk i{k foi{k ds dqrdkZsa ls gVdj led{k esa [kM+s gksdj e/;LFkrk dh Hkwfedk fuHkkrh gS gekjk ekuuk gS ;qok ih<+h dks ofj"Btuks dk vknj djuk pkfg, tks uXurk v'yhyrk] u'kk vkSj okluk mues ifjO;kir gks pqdh gS mls os nwj djsa D;ksfd ubZ ih<+h eqag ck;s muds vuqlj.k ds fy, rRij [kM+s gaSA D;ksafd lekt esa laLdkj vkSj laLd`fr dk laj{k.k Hkh vko';d gS fodkl dh vo/kkj.kk ifjiDo vuqHkoksa ds vk/kkj ij gksrh gSA chrs le; ds iqjkus yksxksa dh ftthfo'kk ds fy, fd;s x;s reke iz;kl dqN dgrs gSa] lq/kkj vuqla/kku vkfo"dkj lh<+h nj lh<+h ih<+h nj ih<+h ,d u;k dhfrZeku LrEHk ¼ekbZy LVksu½ ds :i esa [kM+k gksrk gS] blesa tgka orZeku dk iz;kl deZ'khyrk dh izeq[krk jgh ogha O;rhr vrhr dk Kku Hkh lfØ; jgk] blfy, ubZ ,oa iqjkuh ih<+h ds chp ldkjkRed lh<+h gksuh vko';d gSA ftlesa fd fopkjkas dh vkoktkgh lqxerk ls gks ldsA blfy, gekjk Youth Icon dk fpUru vkSj eUFku dgrk gS fd ---;qok ih<+h pfj=ghu] fopkjghu] vuq'kklu ghu] vlH; O;luckt] cM++ks dk vuknj djus okyh fudEeh vkSj v'yhy rks fcYdqy gh ugha gSA blds vykok ;fn dksbZ gS rks og viokn gS tks fd fdlh Hkh lekt dh lhekvksa ls ckgj gSaA tjk lkspas fd D;k ,sls viokn Hkxoku jke vkSj d`".k ds ;qx esa ugha Fks D;k \ rks D;k mu nqjkpkfj;ksa dks vkt ds lekt esa lEeku feyk gS ;k os iwts tkrs gSa] ugha uk] rks fQj---------------A

'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh ^ikjl^ Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

3


l

na Devotio

fgeky; n'kZu

Shashi Bhushan Maithanai 'Paras'

;gk¡ lkr fo'kky ty dq.M gSa tks yxHkx 5 fdyksehVj {ks= esa QSys gSa ] csgn [kwclwjr ,d ds ckn ,d lh<huqek lkr dq.M ¼lIr dq.M½ ds n'kZu bl yEch nwjh dh ;k=k dk lcls lq[kn {k.k gksrk gS /kkfeZd ekU;rkuqlkj dgk tkrk gS fd ;g lkr dq.M lIr _f"k ds :i esa ;gk¡ fo|eku gSa ] vkSj ;gha ij J`f"V dh jpuk Hkh gqbZ Fkh A Aug-Oct- 2012

mÙkjk[k.M dh

/kkfeZd] lkaLd`frd ,oa lkekftd ;k=k ;g n`'; uank nsoh yksdtkr ;k=k dk gS tks gj 6 lky esa vk;ksftr gksrh gS ] ;g ;k=k uUnk jkttkr dh Hkkafr HkO; ,oa je.khd gSA bl ;k=k esa Hkh çR;sd xk¡o ls uank NrkSsyh 'kkfey gksrh gS ] vkSj dq#M+ ls ek¡ uUnk nsoh dh Mksyh ds usr`Ro esa gtkjksa J)kyqvksa dh ;g ;k=k xk¡o&xk¡o Hkze.k ds i'pkr ckyikVk cqX;ky ] naU;ukyh] flEckbZ] cqX;ky gksrs g, lIr dq.M igqaprh gSA ;gk¡ lkr fo'kky ty dq.M gSa tks yxHkx 5 fdyksehVj {ks= esa QSys gSa ] csgn [kwclwjr ,d ds ckn ,d lh<+huqek lkr dq.M ¼lIr dq.M ½ ds n'kZu bl yEch nwjh dh ;k=k dk lcls lq[kn {k.k gksrk gS /kkfeZd ekU;rkuqlkj dgk tkrk gS fd ;g lkr dq.M lIr _f"k ds :i esa ;gk¡ fo|eku gSa ] vkSj ;gh ij J`f"V dh jpuk Hkh gqbZ Fkh A lSdM+ksa jax&fcjaxh Nrksfy;k¡ ,d lkFk ysdj J)kyq bu ifo= dqaMksa dh ifjØek djrs gSaA ;g ;k=k fof/kor~ :i ls lSdM+ksa xzkeks dk iSny Hkze.k djus lfgr dqy 16 fnu esa iwjh dh tkrh gSA ftldh yEckbZ yxHkx 220 fdyksehVj ¼vkuk & tkuk ½ crkbZ tkrh gS A bl ;k=k es ?kkV ¼fodkluxj ½ Cykd ] n'kksyh Cykd ]fcjgh futewyk ?kkVh ds yxHkx lHkh xk¡o 'kkfey gksrs gSa A peksyh tuin ds ?kkV ¼fodkluxj ½ Cykd esa ek¡ uank nsoh ds fl) ihB dq#M+ ls ;g ;k=k vkjEHk gksrh gSA o"kZ 2006 esa eSaus Hkh bl iwjh ;k=k dk ohfM;ks fQYekadu fd;k gqvk gS ] vkt rd pSuy ij EXCLUSIVE rhu fnu rd Lis'ky ,filksM Hkh pyk;s x, FksA ;g ;k=k bl fy, Hkh lq[kn ,oa HkO; gS D;ksafd blesa jktuhfr vHkh rd ugha ?kqyh gS ] dksbZ ljdkjh ctV bl ;k=k ds fy, tkjh ugha gksrk gSA le> yks fd ftl fnu bl ;k=k esa Hkh ljdkjh gLr{ksi gks tk;sxk ] bldk gky Hkh uank nsoh jkttkr tSalk gh gks tk;sxkA vki ns[krs tkb,xk vkus okys le; esa yksx dqEHk ?kksVkys dh tkap dh rjg gh jkt tkr ?kksVkys dh tkap ds fy, Hkh lnu ls ysdj lM+dksa rd >aMk MaMk mBk;s gq, utj vk;saxsA igkM+ esa uank nsoh mRlo njvly yksxks dk ikfjokfjd ,oa ikjEifjd lkSgknZ dk mRlo gS tks fd vc ljdkjh dk;ZØe cu x;k gSA vkus okys le; esa [krjk bl ckr dk Hkh gS fd] dgh gekjh ;g /kkfeZd ]lkaLd`frd ],oa lkekftd ;k=k ljdkjh pdkpkSa/k vkSj Hkkjh /ku o"kkZ ds chp viuk otwn gh uk [kks ns A

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

4


fgeky; {ks= esa uUnk iwtk A uanknsoh [kkldj mÙkjk[kaM ds peksyh tuin ds yksxks ds vykok dqek;wa ds vYeksM+k]fiFkkSjkx<+] ,oa uSuhrky ds tuekulksa dh bZ"V nsoh gS A cgqr gh eeRo dk fj'rk j[krs gSa ;gk¡ ds okf'kans uank ls, dksbZ uank ls csVh rks dksbZ ek¡ dk ukrk cuk;s gq, gSA uUnk iwtk ,oa mRlo dks Hkh fHkUu & fHkUu uke fn, x, gSa

1 o"khZ; uank mRlo & tSals çR;sd ,d o"kZ esa vk;ksftr gksus okys mRlo dks uank ikfr ] C;wM+k ikfr ] L;ksyk ikfr ] ;k uank dkSfFkx ds uke ls okf"kZd mRlo euk;s tkrs gSA tks fd dekscs'k peksyh ds n'kksyh ] ?kkV ] ,oa tks'kheB Cykd ds vf/kdka'k xkaoks esa çfro"kZ Hkkæin dh uank v"Veh dks ;g okf"kZd ioZ euk;k tkrk gS tks fd peksyh ds eSBk.kk vkSj fl) ihB dq#M+ esa Hkh cM+s gh HkO; mRlo ds :i esa euk;k tkrk gS A dq#M+ ls nks Mksfy;k bl ioZ ij Hkze.k ij fudyrh gS ,d rks ckYikVk rd tkrh gS ]rks nwljh c/kk.k {ks= ls gksdj ossnfudqaM rd tkrh gS ] c/kk.k dh Mksyh 6 ekg ckn ewy eafnj dq#M+ iqu% ykSVrh gS A

3 o"khZ; uank mRlo & ;g mRlo tks'kheB ,oa n'kksyh Cykd ds ntZuksa xkoksa }kjk lkewfgd :i ls euk;k tkrk gSA]bl ;k=k dks Qwyk ukjk;.k uank tkr dgk tkrk gSA HkdhZ mxZe ls vkjEHk gksdj ;g csgn nqxZe ,oa jksekapd ;k=k ca'kh ukjk;.k igaqprh gS tgka nwljh vksj ihiydksVh ls vkus okyk ny Hkh ;gk¡ ;k=k esa 'kkfey gks tkrk gS ftlls ;g fgeky;h ;k=k c`gn :i ys ysrh gSA nwljs fnu uank nsoh ds t;dkjksa ds chp ;k=k ikaMo 'ksjk uanh dq.M ds fy, çLFkku djrh gS bl ;k=k dks nks ukStoku lkekftd dk;ZdrkZ~ y{e.k flag usxh o txnEck çlkn eSBk.kh "JP" vius O;fäxr ç;klksa ls Hkh O;kid :i foxr o"kksaZ ls nsrs gq, vk jgs gSa A bl ;k=k esa Hkh jax&fcjaxh fjaxky dh NrkSyh ds lkFk J)kyq uUnk nsoh dks HksaV ysdj fgeky; rd tkrs gSaA

6 o"khZ; ;k=k & bl ;k=k dks uank nsoh yksd tkr ;k=k dgk tkrk gSA ;g Hkh uUnk jkttkr ;k=k dh Hkk¡fr fo'kky ;k=k gS ] ;g ;k=k ?kkV ds dq#M+ fLFkr uank nsoh ds fl) ihB eafnj ls vkjEHk gksrh gS tks 16 fnuksa ds fofHkUu iM+koksa dks ikj dj lIr dq.M igaqprh gSA

12 o"khZ; ;k=k & bl ;k=k dks uank nsoh jkt tkr ;k=k dgk tkrk gS tks fd ukSVh ds uank Jh;a= ls vkjaHk gksrh gS ] uank ds iqtkjh eSBk.kh czkge.k gksrs gSa A bl ;k=k esa pkj flax okyk cdjk ;k=k dk çfrfuf/kRo djrk gS ] ysfdu ;g ;k=k Hkh rHkh iw.kZ ekuh tkrh gS tc blesa c/kk.k {ks= ds ok.k xk¡o esa dq#M+ dh uank Mksfy;k ]yklh ds dkSVîk tk[k nsork ] eSBk.kk dk dVkjk uank fu'kku lfgr lSdM+ksa xkaoks dh NrkSyh 'kkfey gksrh gS A ogha dqek;wa ds nso fu'kku Hkh bl ;k=k esa 'kkfey gksrs gSA fQj ;g ;k=k csnuh dq.M ] :i dq.M gksrs gq, gksedqaM igqaprh gS tgka ;g ;k=k laiUu gks tkrh gS A dqy feykdj vxj ns[kk tk; rks uank fdlh xk¡o fo'ks"k dh nsoh ek= ugha gSA ;g fgeky;h {ks= dh lkewfgd ;k=k gS ] vkSj vxj esa ;g dgw¡ fd ;g ;g foxr dky esa lhek lqj{kk ;k=k jgh gksxh ftls ckn esa /kkfeZd ] ikjaifjd ,oa lkekftd :i ns fn;k x;k gksxkA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

5


n Real Ico

35 ls 40 :Πjkst dekus okyk misUnz vkt jkT; dks nsrk gS 3 ls 5 djksM+ dk lkykuk VSDl SHIVANKU BHATT

misUæ dks vius ewy jkT; mÙkjk[kaM ds çfr fdruk çse gS ] bldk thrk tkxrk mnkgj.k gSA muds }kjk jkT; dks fn;k tkus okyk 3 ls 5 djksM+ dk lkykuk VSDl] bruk gh ugha misUæ fVgjh fLFkr vius ewy ?kuLkkyh {ks= ds vUFoky xk¡o esa Hkh 5 ls 7 djksM+ dh ykxr dk ,d gsYFk fjlpZ lsaVj [kksyus tk jgs gSa] bl çkstsDV ij Hkh misUæ dke 'kq: dj pqds gSaA misUæ vius bl egRodka{kh çkstsDV ds ckjs esa dkQh mRlkfgr gSa ] og crkrs gSa fd ;g lsaVj iwjh rjg ls çnw"k.k eqä gksxkA bl fjlpZ lsaVj ls ioZrh; yksxksa dks fpfdRlk ykHk rks feysxk gh lkFk gh ns'k&fons'k esa fpfdRlh; {ks= esa çfrHkkoku 'kks/kdrkZ igkM+ksa dh 'kq) okfn;ksa esa xaHkhj chekfj;ksa ds fy, mi;ks x h tM+h&cwfV;ksa ij Hkh mEnk fjlpZ dj fpfdRlh; {ks= dks egRoiw.kZ ykHk ns ik;saxsA Aug-Oct- 2012

lekt ds vkn'kkasZ ls lh[krs vkSj mldh rkdr dks vius vuqHkoksa ds lkFk feykdj tc ,d ;qok bUthfu;j us Lo;a gh viuh jkg ij pyuk 'kq: fd;k rks yksx mldh esgur, lksp, rtqcsZ, vkSj tTcs dks lyke djrs gq, vkt dke;kch gkfly djus dh yyd esa mldh iafDr esa [kM+s gks x, gSaA egt 32 o”kZ dh mez esa og gtkjksa yk[kksa ;qokvksa ds fy, ekWMy cu pqdk gSaA mRrjk[k.M ds tuin fVgjh iÍh fgUnko (?kulkyh) ds vUFkoky xkao esa csgn raxgkyh ds chp ekyk nsoh us 2 fnlEcj 1981 dks ,d csVs dks tUe fn;kA ftldk uke misUnznRr j[kk x;k mls I;kj ls mIih cksyk tkus yxkA misUnz ds firk Hkkjrh; [kk| Upendra Dutt Anthwal fuxe esa MªkbZoj dh iksLV ij rSukr MD, Acuity Developers Limited FksA de ru[okg vkSj cM+s ifjokj dh ftEesnkjh vc jke izlkn vUFoky ij vk x;h Fkh rc og nsgjknwu esa iksLVsM Fks ysfdu MªkbZoj firk ds tTcs dks Hkh lyke djuk gksxkA mUgksus viuh jkstejkZ dh t:jrksa esa dVkSrh dj :i;k cpkuk 'kq: fd;k vkSj vius cPpksa dks tekus ds fygkt ls vPNh rkyhe nsus dh lksph A blh lksp ls og misUnz lfgr vius cPpksa dks nsgjknwu ys vk, xkao ls vk, misUnz dk ,Mfe'ku Jh xq: jke jk; ifCyd Ldwy esa djk fn;k A tgka fgUnh ds lkFk-lkFk vaxszth ij Hkh vPNh idM+ misUnz dh cu x;h FkhA lc dqN Bhd py jgk Fkk fd vpkud misUnz ds firk jke izlkn vUFkoky dk rcknyk y[kuÅ gks x;k A vkSj blh chp mudk tcjnLr ,DlhMs.V gks x;k ftlls mudh gkyr fcxM+rh x;h vc xjhch ls tw> jgs ifjokj ds fy, nokbZ;ksa dk [kpkZ fudkyuk eqf'dy gks x;k A rc misUnz us ifjokj ds fy, dqN dj xqtjus dh Bku yh A rc egt 7 oha esa i<+us okys misUæ us vkt ;wFk vkbd‚u if=dk ls viuh ckr phr esa crk;k fd og ;g lksp dj rc ijs'kku Fkk fd fdl rjg ls og vius ?kj dk [kpkZ O;ofLFkr dj ldsaxs lksp&lksp dj

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

6


ijs'kku misUæ dks Ldwy ls ?kj ykSVrs oä jkLrs esa ,d mEehn dh fdj.k fn[kkbZ nh ] jkLrs esa ns[kk fd fdlh dk edku cu jgk Fkk] ogka ij Bsdsnkj }kjk etnwjksa dk fglkc fd;k tk jgk FkkA rHkh misUæ Hkh Bsdsnkj ls tk feyk vkSj mlus Hkh mlds lkFk dke djus dh bPNk trkbZ ]Ldwy Mªsl esa NksVh mez ds misUæ dh ckr lqudj Bsdsnkj us misUæ dks le>k;k fd csVk vHkh rqEgkjh i<+us dh mez gS vkSj ;g dke vklku Hkh ugha gSA misUæ dk tckc Fkk fd vkidk vuqHko rks esjs lkFk jgsxk vkSj vki ls esa daLVªD'ku dk dke Hkh lh[k ywaxk Bsdsnkj misUnz ls izHkkfor gqvk vkSj mls vius lkFk dke ij j[k fy;kA cl ;gha ls ftEesnkj ,oa esgurh misUæ us vius ifjokj ds fy, dqN dj xqtjus dh Bku yh FkhA i<+kbZ esa gksf'k;kj vkSj deZB misUnz ds cqf) dkS'ky ls Bsdsnkj ubZe vgen Hkh cgqr izHkkfor gqvk og mls esgrkuk ds vykok vrfjDr :i;k crkSj buke nsus yxkA ftlls dh misUnz dks viuh i<+kbZ dks Hkh 'kqPkk: j[kus ds fy, enn feyrh jghA egur d'k misUnz us dHkh Hkh viuh i<+kbZ dks chp esa ugh NksM+k rc og fnu esa ifjokj dh ftEesnkfj;ksa dk fuoZgu djus ds mís'; ls Ldwy tkus ds lkFk&lkFk dM+h esgur djrk Fkk rks Hkfo"; dks laokjus ds fy, jkr&jkr tkx dj i<+kbZ djus okyk misUæ i<+kbZ esa Hkh ges'kk ls vCcy ntsZ dk jgk ] ftlds cycwrs mlus eqacbZ ls chå bZå bySfDVªdy bathfu;fjax dh Hkh i<+kbZ iwjh dj viuh ek¡ ds liukas dks Hkh lkdkj dj fn[kk;kA misUæ ckr & ckr ij vius thou dh lQyrk dk Js; viuh ek¡ dks gh nsrs gSa og ;g Hkh dgrs gSa dh muds fy, mudh ek¡ lc dqN gSa og Hkys gh i<+h& fy[kh ugha gSa ijUrq mlds vuqHko ,oa x<+okyh dgkorksa us ges'kk eq>s vuq'kklu esa jguk fl[kk;k ix& ix ij esjs lkFk jgh esjh ek¡ fj;y enj bf.M;k gSa A vkSj ikik ds rks dgus gh D;k og ges'kk esjs lkFk firk ds lkFk&lkFk ,d vPNs nksLr cudj jgs] mUgksaus dHkh Hkh eq>s y{; ls HkVdus ugha fn;kA

n Real Ico

misUæ nÙk vUFoky dh [kkfLk;r

nwjn'khZ ,oa n`<+ vkRefo'okLk ls ifjiw.kZ misUæ ges'kk vius vkn'kksaZ ij pyrs gq, fl)karksa ls etcwr fj'rk cuk;s j[kus esa fo'okLk j[krs gSaA bZekunkjh ] ifjorZu ] fu.kZ; ysus dh {kerk ,oa Iykfuax misUæ ds ewy eU= gSaA ges'kk bUgha ckrksa ij Qksdl djds vius O;olk; dks æqr xfr ls vkxs c<+k jgs gSa A misUæ dk ekuuk gS fd ge ns'k & fons'k ds fdlh Hkh {ks= esa dke djus ds fy, Lora= gSa ] ysfdu gesa vius&vius ewy ekr` Hkwfe dks Hkh ugha Hkwyuk pkfg,A vkSj blh lksp ds pyrs misUæ us o"kZ 2007 esa nsgjknwu ls ,fDoVh Msoyij ds uke ls viuh igyh daiuh dks jftLVMZ djok;k Fkk ] mlds ckn daiuh dk foLrkj djrs gq, vkt og xqtjkr ds tkeuxj esa uacj ou vkSj Vw dh iksth'ku okys fctusLk esu cu x, gSaA misUæ dks vius ewy jkT; mÙkjk[kaM ds çfr fdruk çse gS ] bldk thrk tkxrk mnkgj.k gSA muds }kjk jkT; dks fn;k tkus okyk 3 ls 5 djksM+ dk lkykuk VSDl] bruk gh ugha misUæ fVgjh fLFkr vius ewy ?kuLkkyh {ks= ds vUFoky xk¡o esa Hkh 5 ls 7 djksM+ dh ykxr dk ,d gsYFk fjlpZ lsaVj [kksyus tk jgs gSa] bl çkstsDV ij Hkh misUæ dke 'kq: dj pqds gSaA misUæ vius bl egRodka{kh çkstsDV ds ckjs esa dkQh mRlkfgr gSa ] og crkrs gSa fd ;g lsaVj iwjh rjg ls çnw"k.k eqä gksxkA bl fjlpZ lsaVj ls ioZrh; yksxksa dks fpfdRlk ykHk rks feysxk gh lkFk gh ns'k&fons'k esa fpfdRlh; {ks= esa çfrHkkoku 'kks/kdrkZ igkM+ksa dh 'kq) okfn;ksa esa xaHkhj chekfj;ksa ds fy, mi;ksxh tM+h&cwfV;ksa ij Hkh mEnk fjlpZ dj fpfdRlh; {ks= dks egRoiw.kZ ykHk ns ik;saxsA ;gk¡ ij fjlpZ djus okys MkWDVj ] oSKkfudksa ds fy, gj rjg dh lqfo/kk,¡ miyC/k gksaxhA [kkldj ;g lsaVj Vh0ch0 vkSj dSalj tSalh chekfj;ksa ls ihfM+r yksxksa ds ojnku Lkkfcr gksxkA

uEcj ou gSa misUæ vxj eu esa n`<+ fu'p; vkSj usd bjknksa ds lkFk vkxs c<+kus dk tTck gks rks dksbZ Hkh eqf'dy vkids jkg dk jksM+k ugha cu ldrh gSA misUæ dh dgkuh Hkh dqN ,slh gh gSA o"kZ 2007 esa egt <kbZ yk[k #i;s dh jde ls viuh daiuh dh 'kq#vkr djus okys misUæ vkt ,d lkFk 5 daifu;ksa ds ekfyd gSaA ftudk lkykuk VuZ vksoj 30 ls 40 djksM+ dk gS A 350 yksx misUæ dh daifu;ksa ls viuh&viuh ;ksX;rkuqlkj jkstxkj vftZr dj jgs gSaA misUæ dh dkchfy;r dk yksgk ekurs gq, xqtjkr ds tkus&ekus O;olk;h yk[kkHkkbZ ds'kokyk vkSj ckcw HkkbZ oksdfj;k tSls fnXxt Hkh muds lkFk lk>snkjh esa fctusl dks ubZ Å¡pkb;ksa rd igq¡pkus ds fy, gkFk feyk pqds gSaA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

7


n Real Ico

dSls igq¡p x;s misUæ xqtjkr

misUæ us chå bZå bySfDVªdy bathfu;fjax dh i<+kbZ djus ds i'pkr~ 6 o"kksZa rd ljdkjh &xSjljdkjh {ks= esa crkSj bathfu;j ukSdjh Hkh dh FkhA ljdkjh {ks= esa ek= 4 lky ukSdjh djus ds ckn og o"kZ 2004 esa çkbZosV daiuh lhesal esa crkSj bySfDVªdy bathfu;j in ij rSukrh ysrs gq, nqcbZ pys x,] tgka misUæ dks nqfu;k ds rhljs uacj ds lcls cM+s iksVZ ij dke djus o lh[kus dk ekSdk feyk A misUæ crkrs gSa fd nqcbZ esa tgka eSa dke dj jgk Fkk ogka ij lcls T;knk xqtjkrh ] ekjokM+h yksx gh Fks ftuds dfBu ifjJe ]dk;Z 'kSyh ,oa esgur us eq>s ;g lkspus ij etcwj dj fn;k fd misUæ vHkh rqe bu ls cgqr ihNs gks vkSj eSaus rHkh ;g fu.kZ; ys fy;k fd xqtjkrh yksxksa dh esgur vkSj yxu ls çsj.kk ysrs gq, eq>s Hkh thou esa cgqr dqN gkfly djuk gS A rc eSaus xqtjkrh ] ekjokM+h yksxksa ls cgqr dqN lh[kk vkSj fQj mUgha yksxksa dks lkFk ysdj eSsa vius y{; dh vksj fujarj c<+rk x;kA vkSj ;gh otg jgh xqtjkr dks viuh deZ Hkwfe cukus dh A ges'kk vius vkn'kksaZ ij pyrs gq, fl)karksa ds lkFk etcwr fj'rk cukus okys 32 o"khZ; misUæ dHkh Hkh vius deZpkfj;ksa ds lkFk vkReh;rk dk fj'rk dk;e j[kuk ugha Hkwyrs gSaA

ikik dks tc feyk csVs ls rksgQk misUæ dh iwjh dgkuh lqurs&lqurs var esa eSaus tSals gh muds tTcs dks lyke djuk pkgk ]vkSj dgk fd misUæ Hkxoku~ djs fd vki tSlh vkSykn gj ek¡ cki dks feys ] rHkh misUæ us eq>s jksdrs gq, dgk fd ugha eS vki ls lger ugha gw¡ ] eaS rks ;g dgw¡xk fd esjs ek¡ cki tSls gj fdlh ;qok ds thou esa gkas tks vius cPpksa ds QSlyksa esa mudk lkFk nsrs gksaA misUæ dgrs gSa dh vkt esa tks dqN Hkh gw¡ mles esjh ek¡ vkSj ikik dh lcls T;knk esgur gSa A eSa dHkh Hkh mudk _.k pqdrk ugha dj ldrk gw¡ ]ysfdu FkksM+h cgqr [kq'kh t#j ns ldrk gw¡ A ikik gky gh esa tc fjVk;j gq, rks eaS mudks lh/ks 'kks :e ysdj x;k vkSj eSaus mUgsa dgk fd ikik vkidks tks lcls egaxh xkM+h fn[k jgh gS ml ij gkFk j[k nks vkt eSsa vkidks og fx¶V esa nsuk pkgrk gw¡A ysfdu og uk uk djrs jgs esjh dkQh ftí djus ds ckn mUgksaus ENDEAVOUR dks ilan fd;k tks ml 'kks :e esa lcls de dher 22 yk[k dh FkhA dgus dk eryc gS fd ;gk¡ ij Hkh esjs ikik us vius csVs ds ckjs esa gh lkspk vkSj lcls de dher dh xkM+h dks gh ilan fd;kA dqy feykdj misUæ vUFoky gtkjksa yk[kksa ;qokvksa ds fy, çsj.kknk;d gS A mu yksxksa dks misUæ ls lh[k ysuh pkfg, tks fdLer vkSj lalk/kuksa dk jksuk jksdj Fkd gkj dj viuh ftanxh vius gkFkksa cckZn dj nsrs gSa A misUæ vkn'kZ gSa ge lc ds fy,]og fj;y ;wFk vkbd‚u gSaA

Hotel Mount View Distt. Chamoli (Uttarakhand) Hello : 01389-221993, 221994 Fax : 01389-221993 Mob.: 09412364536, 07500303286 09412441630,09837656278

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

8


ISSUE

\

Rajendra (Bhubnashwar)

;k [ksy TRP dk vki gh crkb;s

us'kuy U;wt pSuYl bUgsa D;ksa dgk tk,\

News dk eryc gS

u‚FkZ+ bZLV +osLV+ lkmFk dh [kcjksa dk çlkj.kij dkSu lk ,slk pSuy gS tks bl ifjHkk"kk ds djhc Hkh gS\dHkh&dHkh vaxzsth pSuYl] ,u-Mh-Vh-ohbafM;k vkSj th U;wt tSls pSuy bl vkSj dne c<+krs fn[krs gSaij dHkh&dHkh ,d vkSipkfjdrk dk uke gksrk gS- T;knkrj pSuYl rks bl dHkh&dHkh ls Hkh dHkh bÙksQkd ugha j[krs- D;ksa\

fgUnqLrku dh tula[;k 120 djksM+ ds djhc- dqy jkT; 35 ¼7 dsaæ&'kkf"kr lfgr½- ij roTtks flQZ fnYyh&,u-lh-vkj- vkSj eqacbZ dh [kcjksa dks- th gk¡& ;s gky gS Hkkjr ds U;wt pSuYl dk tks vius lkFk us'kuy U;wt PkSuy dk VSx yxkrs gSa- U;wt dk lkekU; vFkZ bl rjg ls fy;k tk ldrk gS & u‚FkZ+ bZLV +osLV+ lkmFk dh [kcjksa dk çlkj.k- ij dkSu lk ,slk pSuy gS tks bl ifjHkk"kk ds djhc Hkh gS\dHkh&dHkh vaxzsth pSuYl] ,u-Mh-Vh-oh- bafM;k vkSj th U;wt tSls pSuy bl vkSj dne c<+krs fn[krs gSa- ij dHkh&dHkh ,d vkSipkfjdrk dk uke gksrk gS- T;knkrj pSuYl rks bl dHkh&dHkh ls Hkh dHkh bÙksQkd ugha j[krs- D;ksa\ D;k dkj.k gS fd jk"Vªh; lekpkj pSuYl ds fy, bl rjg dh ck/;rk ugha j[kh x;h vkSj mUgsa jk"Vªh; U;wt pSuy dk ykblsal ns fn;k x;k\ D;k lwpuk ,oa çlkj.k ea=ky; bl ij /;ku ugha nsrk ;k fQj bl rjg dk dksbZ çko/kku ¼ykblsal ck¡Vrs oDr½ r; ugha fd;k tkrk- {ks=h; vkSj jk"Vªh; pSuYl esa D;k varj gS\fnYyh ds vkl&ikl viuk v‚fQl ;k çlkj.k&dsaæ [kksy dj ;gha vkl&ikl dh [kcjksa dks T;knk roTtks nsuk gh us'kuy 'kCn dh HkjikbZ gS\ n'kZd vxj 15fnu yxkrkj us'kuy U;wt pSuYl dk v/;;u djsa] rks ik;saxs fd fnYyh&,u-lh-vkjvkSj eqacbZ dh [kcjksa dk çlkj.k 80 izfr'kr Vkbe [kk tkrk gS] 20 çfr'kr esa d‚esMh 'kks] LiksVZ~l] euksjatu] /keZ&deZ] T;ksfr"k] ;w&Vîwc vkSj FkksM+k ckgj dh Lis'ky fjiksVZ~l jgrh gSaHkkjr ds pkj egkuxjksa ¼fnYyh&eqacbZ&dksydkrk&psUubZ½ esa ls dksydkrk&psUubZ rks dHkh&dHkkj gh txg ikrs gSa- flfDde] es?kky;] v#.kkpy&çns'k] f=iqjk] fetksje] ef.kiqj] vklke] ukxkySaM vkSj mÙkjk[k.M rks peRdkj dh rjg gh lkeus vkrs gSa ¼ekuksa ;s Hkkjr ds fgLls gh uk gksa½- nf{k.k o vU; Hkkjr ds vf/kdk¡'k fgLls Hkh dqN blh rjg ds Hksn&Hkko dk f'kdkj gSavksfM'kk] NÙkhlx<+] >kj[kaM] xksok] xqtjkr] vk¡/kz&çns'k] dsjyk] dukZVd dk uke rHkh lkeus vkrk gS tc dksbZ cgqr cM+h ?kVuk gks ;k fQj cM+h jktuhfrd gypy- neu nho] iqíqpsjh] y{knhi] nknjk uxj] vaMeku&fudksckj Hkh tcjnLr mis{kk ds f'kdkj gSa- rdjhcu 22&23 jkT; ,sls gSa] tks [kcj ds uke ij bu rFkk&dfFkr us'kuy U;wt pSuYl esa dHkh&dHkkj gh txg ik ikrs gSa- fnYyh&eqacbZ&,u-lh-vkj gh bu U;wt pSuYl dh igpku gSa- ij ckotwn blds bUgsa us'kuy U;wt pSuYl D;ksa dgk tkrk gS] ;s le> ls ijs gS! Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

9


ISSUE

;s ckr csgn le>nkj laikndksa dks Li"V djuh pkfg, vkSj lkFk esa lwpuk ,oa çlkj.k ea=ky; dks Hkh- D;k fnYyh] ,u-lh-vkj- vkSj eqacbZ esa gh ?kVuk,¡ ?kVrh gSa\;k fganqLrku esa vkSj txgksa ij jgus okyksa dh dksbZ dher ugha gS\ pSuy pykus esa cM+k [kpkZ vkrk gS] [kkl&rkSj ij fMLVªhC;q'ku esa- ;s lp gS- ij ;s ckr Hkh rks lp gS fd &us'kuy U;wt dk ykblsal ysrs le; ;s ckr ekywe jgrh gS- fQj us'kuy U;wt dk ykblsal D;ksa fy;k tkrk gS\ D;k varj gksuk pkfg, ,d {ks=h; vkSj jk"Vªh; lekpkj pSuy esa\ D;k iSekus r; fd;s tkus pkfg, Fks] {ks=h; vkSj jk"Vªh; lekpkj pSuy dk ykblsal nsrs oDr\ ;s ckr vc rd lkQ ugha gks ik;hA lwpuk ,oa çlkj.k ea=ky; dks bl ckr dks lkQ djuk pkfg,] ij oks dUuh dkVrk gS- D;ksa\ irk ugha- D;k y[kuÅ] cukjl] iVuk] iqíqpsjh] dksê;e] ukxkySaM] lwjr ls LFkkuh; [kcjksa ¼tSls fnYyh esa LFkkfir pSuy] T;knkrj fnYyh&eqacbZ&,ulh-vkj- rd gh fleVs jgrs gSa½ dk çlkj.k djus okys okyksa dks Hkh us'kuy U;wt pSuy ekuk tkuk pkfg,\ U;wt pSuYl dk VSx yxkus okyksa us lsYQ&jsxqys'ku ds rgr dksbZ ekinaM rS;kj fd;k gS ;k fQj tcjnLrh bl VSx dks fpidk fy, gSa\xkSj ls ns[kk tk, rks] f'k{kk] LokLF;] çfr O;fä bude] tkx:drk] jkstxkj] dkuwu O;oLFkk] ljdkjh ;kstukvksa ds fØ;kU;ou ds fygkt ls] fnYyh&eqacbZ vkSj ,u-lh-vkj- vkSj dqN vU; egkuxjksa esa O;oLFkk,a dkQh gn rd larks"k tud gSA Hkkjr ds nwljs fgLls dkQh fiNM+s gSa vkSj dbZ vk/kqfud lqfo/kkvksa ls oafpr gSa ¼u ;dhu gks rks bu fgLlksa ds ljdkjh Ldwy] v‚fQl vkSj vLirkyksa dk eqvk;uk dj vkb;s½- ij us'kuy U;wt dk VSx yxk;k ehfM;k ogk¡ rd igq¡p gh ugha ik jgk- ekyh ;k Vkyh gkyr ds pyrs- dgk tkrk gS fd yksdra= dk pkSFkk [kEck ehfM;k gS- ehfM;k] xj bl ij brjkrk gS rks brjk us dh dksbZ otg rks gksrh gksxh! Åij fn, x, fo'ys"k.k ls vki dks Hkh vankt gks pyk gksxk fd us'kuy U;wt dk VSx yxk;k ehfM;k fdruk ftEesnkj gS vkSj fdldh fdruh [kcj j[krk gS\ bysDVª‚fud ehfM;k ikojQqy gS] blesa dksbZ nks&jk; ugha- blesa Hkh dksbZ nks&jk; ugha fd ehfM;k [kcj fn[kkrk Hkh gSloky ;gk¡ flQZ ;gh gS fd us'kuy ehfM;k fdldks dgk tkuk pkfg,\{ks=h; vkSj us'kuy ehfM;k esa cM+k QdZ ¼[kcjksa ds fygkt ls½ D;k gksuk pkfg,\vc vki gh crk,a& fd tks fnYyh&eqacbZ&,u-lh-vkj- ij gh T;knk oDr tk;k djrs gSa mUgsa us'kuy U;wt pSuYl D;ksa dgk tk,\ eSa viuk vksisfu;u vki lcds lkeus j[kk] vxj dksbZ xyrh gS rks ekQ djsaA

Share More With Short friend list: Social Networking

SHIVANI

According to the professor of University of Varvik “If we are having a large number of friends in any social networking site, we depends upon others to share any information, while small circle of friends makes easy sharing. Aug-Oct- 2012

If you are fond of making so many friends in social networking sites, then you must be aware of it. According to the recent research having large number of friends makes less probability of sharing information. According to the professor of University of Varvik “If we are having a large number of friends in any social networking site, we depends upon others to share any information, while small circle of friends makes easy sharing. Main researcher “Kimberley Scarf “said that, “A large group of friends is less able to share information in comparison of small ones . Small groups are updated easily. This is really important to make our mind that sharing in any large group is not always good. Probably, we shares information with a positive thinking which is difficult to find in that large group. This research letter named “ Private provision of public goods and information diffusion in social groups” was presented to “2012 international Dresden's institute of Public finance congress” on 16th to 19th August.

YOUTH ICON 10 ;wFk vkbdkWu


tion a s r e v n Co

;r

'kf[l

Shashi Bhushan Maithanai 'Paras'

D;k ehfM;k cktkj okn dh HksaV p<+ x;k gS tks flQZ TRP dh nkSM+ esa uEcj ou cus jguk pkgrk gS \

fgUnqLrku ds tkus ekus i=dkj

vkt pkgs v[kckj gks ;k Vh0oh0 pSuy ] lkjk ehfM;k jktuhfr dk f'kdkj gks x;k gS ;g ekuuk gS vke vkneh dk A yksxks ds eu esa ehfM;k ds çfr xqLlk dwV & dwV dj Hkj x;k gS vkSj mldk dkj.k gS fd ehfM;k vke vkneh ds ljksdkjksa ds ctk; ljdkjh ra= ds çfr mnkj gks jgk gS A yksdra= dk ;g pkSFkk LrEHk vke yksxksa dh vkokt cuus ds ctk; euksjatu ,oa jktuhfr dh [kcjksa ij dsfUær gks x;k gS A T;knkrj ehfM;k g‚ml vc jktusrkvksa ds b'kkjksa ij pyus yxs gSa ;k os [kqn gh jktuhfr ds lkFk &lkFk ehfM;k dks Hkh vius dCts esa fd;s gq, gSa ftlls [kcjksa dks lR;rk dh ijkdk"B ij dluk eqf'dy gh ugha cfYd ukeqefdu Hkh gks tk;sxk ] D;ksafd mudh [kcjsa mlh jktuhfrd fopkj/kkjk ls çHkkfor jgsaxh ftuls muds LokfeRo okys yksxksa dk fgr gksxk A vkSj vkt blh otg ls ehfM;k dh lk[k ij cu vkbZ gS ftlds ,ot esa vke tuekul vc ljdkjh ra= ,oa jkuhfrKksa ds lkFk& lkFk ehfM;k ds çfr Hkh vkanksfyr gksus yxk gS ] dbZ ckj rks yksx vyx&vyx {ks=ksa esa ehfM;k dks viuk fu'kkuk Hkh cuk pqds gSa A D;k okdbZ ehfM;k vkt vius ewy mís'; ls HkVd x;k gS \ D;k ehfM;k cktkj okn dh HksaV p<+ x;k gS tks flQZ TRP dh nkSM+ esa uEcj ou cus jguk pkgrk gS \ ;k vkt Hkh ehfM;k vius ewY;ksa ij fVdk gSA D;k dgrs gSa ns'k ds tkus & ekus ofj"B i=dkj dej ofgn udoh th ]ftUgksaus Ms<+ n'kd rd vkt rd Vh0 ch0 U;wt pSuy dh deku l¡Hkkyrs gq, vkt rd dks yxkrkj uacj ou cuk;s j[kk A ns'k esa ehfM;k ds orZeku ifj–'; dks ysdj D;k dgrs gSa udoh th] ;g tkfu, ofj"B i=dkj udoh th ds lkFk ;wFk vkbd‚u ds laiknd 'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh ^^¼ikjl½ß }kjk dh x;h bl [kkl ckrphr esa&

vle esa ,d yM+dh ds lkFk ljsjkg NsM+&NkM+ dk ekeyk lkeus vk;k vkSj mles vkjksfir gqvk ,d Vhåohå pSuy dk i=dkj ftl ij vkjksi yxk fd mlh us HkhM+ dks mdlk;k rkfd mldh [kcj luluh iSnk dj TRP cVksj lds ] blds vykok foxr esa iatkc ] fcgkj esa Hkh ,sls vU; ekeys mtkxj gq, tgka ik;k x;k fd i=dkj [kqn gh [kcjksa dks vatke rd igWqpkus esa HkhM+ dks mdlkrs gSaA ,sls esa i=dkfjrk dh fo'olfu;rk D;k jg tkrh gS \

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

11


tion

a Convers

'kf'k Hkw"k.k YI & D;k vkidk ekuuk Hkh ;gh gS fd TRP dk ekinaM TAM ds 12 gtkj ehVjksa ls gh r; fd;k tk ldrk gS \ tcfd nwjn'kZu vkt Hkh xk¡o & xk¡o esa lokZf/kd ns[kk tkrk gS ] D;k ge eku ysa fd çkbosV U;wt pSuy tks TAM dh TRP nkSM+ esa 'kkfey gSa ogh ns'k ds loZJs"B U;wt pSuy gSa\ yksx çkbosV pSuy dks TAM ds VSeh pSuy dgus yxs gSa A

vkt fpark dh ckr

udoh th& rks pSuy ns[kuk can dj nsa ] eS dg jgk gw¡ fd n'kZdksa ds ikl Lora=rk gS og VSeh ;g gks x;h gS fd dbZ pSuy ns[kuk can dj nsa fQj vius vki gh lHkh VSeh pSuy can gks tk;saxs A le>uk pkfg, fd ;g ,d ekdsZV gS ] vkSj vxj vki ekdsZV esa gS rks vkids ikl 10 çksMDV gSa ] 10 rjg ds lkeku fey jgs gSa A vki tks lkeku [kjhnrs gSa og fcdrk gS tks ugha [kjhnrs gSa og fcdrk ugha gS vkSj ogh¡ iM+k jgrk gSA mlh rjg ls n'kZd VSeh pSuy ns[kuk can dj nsa og Lo;a gh can gks tk;saxs A ckdh blesa f'kdk;r djus dh t#jr gh ugha gS A ysfdu blds myV ;s gks jgk gS fd yk[kksa djksM+ksa yksx mUgh VSeh pSuy dks ns[k vkSj ljkg jgs gSa ftuls mUgsa lcls T;knk f'kdk;r gS A bldk eryc yk[kksa djksM+ksa yksx bls ilan dj jgs gSa A ftu daVsaV dks f'kdk;r djus okys yksx vPNk le>rs gSa og Hkh rks vU; Vh0ohå pSuy ij miyC/k gS ftudks dh os ns[krs Hkh ugha gSA

'kf'k Hkw"k.k YI & lwpuk çlkj.k ea=ky; us gky gh esa TAM ,tsalh dks 75 gtkj ehVj yxkus ds fy, dgk gS] vki D;k ekurs gSa [kcjksa ds vkadyu dk ;g lgh rjhdk gksxk \ udoh th & TAM ds ehVjksa dh la[;k dks ysdj dkQh le; ls yEch cgl py jgh gS A okdbZ

budh la[;k cgqr de gS ]ehVjksa dh la[;k 8 ;k 12 gtkj ls c<+kdj 50 ls 80 gtkj rd fd;s tkus pkfg, A ljdkj yxh gS fiNys nks lkyksa ls ysfdu vHkh rd ugha gks ldk vxj tYnh gks tk; rks cf<+;k gks tk;sxkA ysfdu esjk ekuuk gS fd vxj ehVjksa dh la[;k c<+k Hkh nh tk; rks MkVk ij cgqr T;knk QdZ iM+us okyk ughaA c'krsZ vHkh tks f'kdk;rsa jgh gS fd dgha&dgha ls dqN fjx dj ysrs gSa, rks mldh laHkkouk cs'kd dkQh de gks tk,xh A ysfdu eq>s ugha yxrk gS fd fjtZYV esa dksbZ [kkl ifjorZu vk,xk A 80 gtkj ehVj yxus ds ckn ,slk rks gksxk ugha fd tks n'kZd vkt X pSuy ns[k jgs gSa og dy Y ns[kuk 'kq: dj nsaxs A

'kf'k Hkw"k.k YI & vle esa cM+s iSekus ij fgalk gqbZ gS ] cjsyh esa Hkh fgalk dk rkaMo gqvk vkSj E;kaekj ¼oekZ½ esa Hkh tcjnLr fgalk tkjh gS ] D;k bls ehfM;k ekjs tkus okys yksxksa dk ekuokf/kdkj guu ugha ekurh gS \ D;ksa ugha flok; NDTV ds vU; çkbosV U;wt pSuyksa us bu fgalkRed [kcjksa dks rcTtks nh \ vius pkSFks LrEHk gksus dk naHk Hkjus okyh ehfM;k D;k bu txgksa ij ldkjkRed yM+kbZ ugha yM+ ldrh gS \ csdlwj yksxksa dh vkokt cuus esa D;ksa f>>drh gS ehfM;k \ udoh th & lHkh pSuyksa us [kcj fn[kkbZ gS fdlh us de rks fdlh T;knk vxj ugha fn[kkbZ rks

dSals iwoksZÙkj dh ?kVuk ds ckjs esa mÙkj vkSj nf{k.k ds yksxksa dks irk pyk fd fgalk gqbZ gSA ckdh lHkh pSuy ds vius&vius daVsaV gksrs gSa dksbZ fdlh ?kVuk dks fnu Hkj pykrk gS dksbZ lhfer pykrk gS vkSj ;g lc gksrk gS vius n'kZdksa ds VsLV ds fglkc ls n'kZd ftl pht dks T;knk ilan djrs gSa og T;knk le; rd pyrh gS A ckdh fjeksV rks vkids gkFk esa gS vki r; dj ldrs gSa fd fdl pSuy ij vkids yk;d lkexzh fn[k jgh vki Lora= gS pquus ds fy, tks vkidks ilan ugha gS er nsf[k;s ml pSuy dks tc TRP ugha vk;sxh rks Lo;a gh pSsuy dks lkexzh cnyuh gksxh A blfy, pSuy tks fn[kkrs gSa mles n'kZdksa dk gh cM+k jksy gksrk gS tks og ns[kuk pkgrs gSa ogh fn[krk jgrk gS A NDTV, Aaj Tak , AVP News dqN Hkh fn[kk jgs gks] vxj n'kZd dks yxsxk fd fjysosaV gS mldks ns[ksxk ugha mldks ,slk yxrk gS rks rqjar cny nsxk A pSuyksa ds ikl Hkh iwjk Ldksi vkSj [kqyk eSnku gS A vkSj n'kZd ds ikl Hkh eSnku [kqyk gS fd og fdls pqurk gS A

'kf'k Hkw"k.k YI & loky esjk vle dh ?kVuk dks ysdj Fkk \ udoh th & ,slk ugha gS --- dkQh pSuyksa us [kcj fn[kkbZ gSA ckdh lHkh pSuy ds dqN ØkbZV,fj;k gksrs gSa ] [kcj dgha Hkh nch ugha gS [kcj gj oä miyC/k jgh gS A lekt vkSj jk"Vª fgr lss tqM+s eqís Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 12 ;wFk vkbdkWu

jktuhfrK cSd Mksj ls pSuy ;k v[kckj dks pyk jgs gSa ] ftuds v[kckj ;k pSsuy esa oks ikjnf'kZrk ugha gksrh gS tks fd muds }kjk n'kZdksa dks fn[kk;k ;k i<+k;k tk jgk gSA yksxksa dks ;g irk gh ugha gS fd fdl usrk ;k ikVhZ dk v[kckj ;k PkSuy gSA og Hkze esa i<+rk gS ftlls mls fnDdr gksrh gSA rfeyukMq esa tks Hkh cM+s pSuy gS og cM+s jktuhfrKksa ds gh gSaA ij ogk¡ ij n'kZd dks ekywe gS fd dkSu lkA IDMK dk gS vkSj dkSu lk DMK dk A ysfdu tgka ij ,slh igpku lkQ ugha gSa ogk¡ ij fpark dh ckr gS, ftlls ls eSU;qIys'ku dh xqatkbZ'k vkSj [krjk cjkcj cuk jgrk gSA ,sls esa yksxksa dks lwpuk vko';d gksuh gh pkfg, A Q.W. NAQVI


a cjr dj ehfM;k Hkh viuh lkekftd ftEesnkfj;ksa dks c[kwch fuHkkrk gS A Hkh gksrs gSa tgka l;e ge lcdh Hkh jk"Vª ds çfr tckc nsgh curh gSA ysfdu ;g Hkh t#j gS fd cgqr lkjs PkSuy ds ikl orZeku esa ogka vle esa U;wt lSVsi ugha gS ;k fjiksVZj gh ogk¡ ij ugha gS A pSuyksa ds ikl blfy, Hkh [kcjsa ,slh ugha vk ik jgh gS ftl ij fo'ys"k.k fd;k tk lds A ckdh [kcj dgha Hkh Nqih ugha jgh lkjh [kcj lcus vius & vius rjhds ls fn[kkbZ gSA

ation s r e v n o C

'kf'k Hkw"k.k YI & vle esa ,d yM+dh ds lkFk ljsjkg NsM+&NkM+ dk ekeyk lkeus vk;k vkSj mles vkjksfir gqvk ,d Vhåohå pSuy dk i=dkj ftl ij vkjksi yxk fd mlh us HkhM+ dks mdlk;k rkfd mldh [kcj luluh iSnk dj TRP cVksj lds ] blds vykok foxr esa iatkc ] fcgkj esa Hkh ,sls vU; ekeys mtkxj gq, tgka ik;k x;k fd i=dkj [kqn gh [kcjksa dks vatke rd igWqpkus esa HkhM+ dks mdlkrs gSaA ,sls esa i=dkfjrk dh fo'olfu;rk D;k jg tkrh gS \

udoh th & ;fn ;g ?kVuk lR; gS rks ;g csgn fuanuh; gSA cgqr gh 'keZukd ckr gSA vkSj tks Hkh O;fä ftlus ,slk fd;k gS

og ,d i=dkj rks ugha gks ldrk gSA vkSj uk gh og i=dkj dgykus yk;d gSA i=dkfjrk ds dqN fl)kar gSa ftudk dM+k ikyu gksuk pkfg, ] ojuk ge lHkh dks Lo;a dks i=dkj dgus esa cgqr 'keZ vk,xhA

'kf'k Hkw"k.k YI & {ks=h; i=dkfjrk ftl rjg ls jktuhfr dh f'kdkj gksrh tk jgh gS ] bl ckjs esa vkids D;k lq>ko gSa \ udoh th & ;g cgqr gh fpark dh ckr gS ] cgqr lkjs jktuhfrd baVjsLV ds yksx ehfM;k esa vk x, gSa ] vkSj cgqr lkjs pSuy

pyk jgs gSa rks dqN v[kckj fudky jgs gSaA gkykafd igys Hkh ,slk gksrk Fkk ikaptU; ]us'kuy gsjkMZ ds vykok CPI , CPM ds Hkh vius v[kckj gqvk djrs FksA rc yksx tkurs Fks fd ;g v[kckj jktuhfrd gSaA ysfdu vkt fpark dh ckr ;g gks x;h gS fd dbZ jktuhfrK caSd Mksj ls pSuy ;k v[kckj dks pyk jgs gSa ] ftuds v[kckj ;k pSsuy esa oks ikjnf'kZrk ugha gksrh gS tks fd muds }kjk n'kZdksa dks fn[kk;k ;k i<+k;k tk jgk gSA yksxksa dks ;g irk gh ugha gS fd fdl usrk ;k ikVhZ dk v[kckj ;k PkSuy gSA og Hkze esa i<+rk gS ftlls mls fnDdr gksrh gSA rfeyukMq esa tks Hkh cM+s pSuy gS og cM+s jktuhfrKksa ds gh gSaA ij ogk¡ ij n'kZd dks ekywe gS fd dkSu lk AIDMK dk gS vkSj dkSu lk DMK dk A ysfdu tgka ij ,slh igpku lkQ ugha gSa ogk¡ ij fpark dh ckr gS, ftlls ls eSU;qIys'ku dh xqatkbZ'k vkSj [krjk cjkcj cuk jgrk gSA ,sls esa yksxksa dks lwpuk vko';d gksuh gh pkfg, A

'kf'k Hkw"k.k YI & ,d vge~ loky yxHkx lHkh v[kckj ;k pSuyksa ds lapkydksa us vkt vius&vius i=dkfjrk ds Ldwy [kksy

fn, gSa] rks ,sls esa D;k vkidks ugha yxrk gS fd vkus okys le; esa ns'k Hkj esa vU; laLFkkuksa ;k fo'ofo|ky;ksa ls i=dkfjrk dh i<+kbZ djus okys vU; ;qok i=dkjksa dks ekSdk ugha fey ik;sxk \ D;k jk; gS bl ckjs esa vkidh \

udoh th & nsf[k;s dkj.k ;g gS fd vkt cgqr lkjs ;qok tks i=dkfjrk ds {ks= esa vkuk pkgrs gSa mUgksaus ns'k ds cM+s&cM+s

laLFkkuksa ls i=dkfjrk ds dkslZ fd;s gq,s gSa ysfdu vQlksl fd mues ls vf/kdka'k dks ns'k ds laoS/kkfud <kaps dk gh Kku ugha gS mUgsa ;g Hkh Bhd ls irk ugha gksrk gS fd ns'k esa jk"Vªifr ds pquko dh çfØ;k D;k gksrh gS tcfd ;g lc rks i=dkfjrk ds csfld Kku dh ckrsa gSaA eq>s Hkh ;g lc rc irk pyk fd tc “vkt rd” esa ,sls dbZ yksx i=dkj cuus vk,A ysfdu esa ;g ekurk gw¡ fd blesa Nk=ksa dks dksbZ nks"k ugha fn;k tk ldrk gS mUgsa i<+k;k gh mruk tkrk gS o"kksaZ iqjkus dkslZ vkt Hkh laLFkkuksa esa i<+k;s tk jgs gSa ftudk fd vkt dh i=dkfjrk esa dksbZ eryc ugha jg x;k gSA vkt i=dkfjrk dk Lo:i dkQh cny x;k gS vkSj gj fnu cny jgk gSA ;g lc ns[k eSaus Hkh Vh 0ohå VqMs esa i=dkfjrk dk dkslZ 'kq: djok;k A fQj ;g r; fd;k fd ge vius ;gk¡ i<+us okys ;qok Nk=ksa dks orZeku i=dkfjrk ds lkFk&lkFk laoS/kkfud Kku Hkh nsaxs gekjs ;gk¡ i<+kus okys dksbZ v/;kid ugha gSa cfYd tks fQYM esa okLrfod :i ls lfØ; i=dkfjrk dj jgs gSa ]ogh i<+krs Hkh gSaA ge Hkh igys v[kckjksa esa dke fd;k djrs Fks ysfdu orZeku dh i=dkfjrk esa bruk cnyko vk x;k gS fd mu o"kksaZ ls dksbZ lEidZ gh ugha jg x;k gSA ysfdu reke ljdkjh laLFkku ;k yxHkx vU; esa ogh iqjkus dkslZ i<+k;s tk jgs gSa ftudk fd vkt dh nqfu;k esa dksbZ ysuk&nsuk gh ugha gS A nwljh ckr ;g fd fo'ofo|ky;ksa esa tks lcls cM+h [kkeh ;g gS fd mUgksaus vHkh rd vius dkslksaZ dks viMsV gh ugha fd;k gS vkSj uk gh leL;k dh vksj /;ku fn;k gSA

gekjs ;gk¡ Vhåohå VqMs esa ,slk ugha gSA tgka vU; txg ij 10+2 ds ckn rhu lky dk dkslZ djok;k tkrk gS ] mls ge egt 1 lky esa dj nsrs gSa vkSj [kwc baVuZf'ki Hkh djokrs gSaA vc tuZfyLV rks ogh gS tks og ,d lky esa lh[k ldrk Fkk A 3 lky dh cckZnh fQj D;ksaA vkSj ;gh urhtk gS fd vf/kdka'k ;qokvksa gkFk esa i=dkfjrk dh fMxzh rks gksrh gS ijUrq mls ;g Hkh ekywe ugha gksrk gS fd ç/kkuea=h dk pquko dSls gksrk gS] jktuhfrd fopkj/kkj vkf[kj D;k gS\ mls dqN ugha ekywe gksrk gS, D;ksafd mls ,slk Kku fn;k gh ugha x;kA vki ns[ksaxs dh Vhåohå VqMs dk tks dkslZ fMtkbZu fd;k x;k gS og cM+k gh Mk;ufed gSA ;gk¡ ;g t#jh ugha gS fd tks dkslZ bl lky i<+k fy;k og vxys lky Hkh i<+k;k tk;sxk cfYd le; dh ekax ds fglkc ls mles Hkh cnyko fd;k tkrk gS vkSj ;gh [kkfl;r Hkh gS Vhåohå VqMs esa i=dkfjrk ds dkslZ dh ;gk¡ i<+kus okys dksbZ çksQs'ku okys Vhpj ugha gSa cfYd gekjs fQYM esa dke djus okys i=dkj gSa tks le; ds fglkc ls Nk=ksa dks viMsV djrs gSa vkSj mUgsa fl[kkrs vkSj i<+krs Hkh gSaA

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

13


dge e l w o n K

Harsh Mohan Dabral

Hkkjr ds jk"Vªifr dk Hkou ns'k esa gh ugha cfYd iwjs fo'o esa uacj ou gS A 2 yk[k oxZ QqV {ks= esa cus Hkkjr ds jk"Vªifr Hkou ds eq[; f'kYidkj ,Mfou ySaMlhj yqfV;al Fks ] rks blds eq[; bathfu;j gx fdfyax Fks A jk"Vªifr Hkou esa dqy 340 dejs gSa tks dh nqfu;k ds fdlh Hkh jk"Vªk/;{k ds vkokl ls cM+k gS A 2 yk[k oxZ QqV esa cus jk"Vªifr ds fuekZ.k esa 30 yk[k D;wfcd QhV iRFkj ] ,oa 70 djksM+ baVks dk bLrseky fd;k x;k gS A nqfu;k Hkj esa cstksM+ Hkkjr ds jk"Vªifr Hkou esa LVhy dk ç;ksx ugha fd;k x;k gS A jk"Vªifr Hkou esa eqxy ,oa Dykfldy ;wjksih; 'kSyh dh okLrqdyk 'kSyh lkQ&lkQ >ydrh gS A [kEcksa dh yEch drkj ij [kM+s jk"Vªifr Hkou dk xqEcn eq[; vkd"kZ.k dk dsaæ gS tks dkQh nwj ls gh fn[kkbZ nsrk gS] [kEcks ij [kM+k ;g xqEcn jk"Vªifr Hkou dh [kwclwjrh ,oa mldh HkO;rk esa pkj pk¡n yxk nsrk gS tks ges'kk yksxksa ds /;kukd"kZ.k dk dsaæ cuk jgrk gS A bl xqEcn dks lk¡ph ds egku Lrwi ds 'kSyh ij gh cuk;k x;k gS A nqfu;k Hkj esa e'kgwj Hkkjr ds jk"Vªifr Hkou dk eqxy xkMZu 13 ,dM+ esa QSyk gS A jk"Vªifr Hkou esa vkus okys yksxksa dks bl Hkou esa fufeZr v'kksd g‚y] ukyank lwV] njckj g‚y ] ekcZy g‚y ] ds vykok bldk mÙkjh vfrfFk d{k dh vnHkqr ,oa csgn vkd"kZd ltkoV cjcl gh yksxks dks viuh vksj vkdf"kZr djrh gS A ;gk¡ vkus okys yksx bldh lqUnjrk ,oa HkO;rk dks ns[k mlds vkxs lc dqN Hkwy tkrs gSa A o"kZ 1950 rd bl Hkou dks ok;ljk; gkml dgk tkrk FkkA

f'kYidkj ,Mfou ySaMlhj yqfV;al dh uqekb'k &

Hkkjr ds jk"Vªifr Hkou ds eq[; f'kYidkj Fks ,Mfou ySaMlhj yqfV;al A 'kq#vkr esa bl Hkou ds fuekZ.k ds fy, 4 yk[k ikSaM LVfyaZx jkf'k fu/kkZfjr dh x;h Fkh A ysfdu Hkou ds fuekZ.k esa le; c<+rk gh x;k tks ftles iwjs 17 lky yx x, A ftlds urhtru fuekZ.k ds fy, fu/kkZfjr dh x;h jkf'k c<dj 8 yk[k 77 gtkj 1 lkS 36 ikSaM LVfyaZx vFkkZr 1 djksM+ 28 yk[k gks xbZ Fkh A bl Hkou ds lkFk cus eqxy xkMZu vkSj Hkou ds deZpkfj;ksa ds fy, cus vkokl dks tksM+ dj ns[kk tk; rks iwjs fuekZ.k dh jkf'k esa vanktu Ms<+ djksM+ #i;s [kpZ gq, Fks A

jk"Vªifr ds vaxj{kd & jk”Vªifr dh lqj{kk ds fy, vaxj{kdksa dh O;oLFkk gSA bl vaxj{kd nLrs dk xBu loZizFke 1773 esa xoZuj tujy gsfLVaXl us cukjl esa fd;k FkkA izkjaHk esa bl nLrs esa 50 toku vkSj 50 ?kksM+s 'kkfey fd, x, FksA orZeku esa jk”Vªifr ds vaxj{kd nLrs esa 4 vf/kdkjh 14 twfu;j deh'kaM vf/kdkjh vkSj 161 tokuksa dh VqdM+h 'kkfey gSA jk”Vªifr ds vaxj{kd ds nLrs esa jsthesaV dk jax uhyk vkSj xk<+k yky (eS:u) gSA bl nLrs dk vej okD; Hkkjr ekrk dh t; gSaA orZeku esa jk”Vªifr ds vaxj{kd nLrs esa flD[k, tkV vkSj jktiwr lfgr yxHkx lHkh jsthesaV ds toku vkSj vf/kdkjh dk;Zjr gSA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 14 ;wFk vkbdkWu


Mkå jktsUæ çlkn ¼13 ebZ 1952 ls 13 ebZ 1962 rd ½ ,sls ,d ek= jk"Vªifr tks nks dk;Zdky ds fy, fuokZfpr gq, A funZyh; mEehnokj ds :i esa 1952 ls dsåVhå 'kkg dks vkSj 1957 esa pkS/kjh gfjjke dks gjkdj jk"Vªifr cus A

Mkå loZiYyh jk/kkd`".ku & ¼13 ebZ 1962 ls 13 ebZ 1967 rd½ Mkå loZiYyh jk/kkd`".ku funZyh; ds :i esa pkS/kjh gfjjke dks gjkdj fuokZfpr gq, çfl}f'k{kk fon~ ]nk'kZfud ,oa ys[kd FksA Mkå tkfdj gqlSu ¼13 ebZ 1967 ls 3 ebZ 1969 rd½ funZyh; çR;k'kh ds :i esa lqCckjko dks gjkdj jk"Vªifr cus Fks A vkSj dk;Zdky ds nkSjku gh e`R;q gks x;h Fkh A

dk;Zokgd jk"Vªifr% ¼okjkg fxjh osadV fxjh dks Mkå tkfdj gqlSu dh e`R;q ds ckn dk;Zokgd jk"Vªifr cuk;k x;k FkkA 3 ebZ 1969 ls 20 tqykbZ 1969 rd½ eqgEen fgnk;rqYyk ] eq[; U;k;k/kh'k dks okjkg fxjh osadV fxjh ds bLrhQk nsus ds ckn dk;Zokgd jk"Vªifr cuk;k x;k ¼20 tqykbZ 1969 ls 24 vxLr 1969 rd½ okjkgfxjh osadV fxjh ¼24 vxLr 1969 ls 24 vxLr 1974 rd½ dkaxzsl lefFkZr latho jsìh dks gjkdj jk"Vªifr fuokZfpr gq,A

Q[k#íhu vyh vgen ¼24 vxLr 1974 ls 21 Qjojh 1977 rd½ Q[k#íhu vyh us f=fno pVthZ dks gjk;k FkkA Q[k#íhu vyh dk;Zdky ds nkSjku gh ejus okys nwljs jk"Vªifr FksA dk;Zokgd jk"Vªifr & ¼chMh tÙkh dks jk"Vªifr Q[k#íhu vyh ds dk;Zdky ds nkSjku e`R;q gks tkus ds i'pkr dk;Zokgd jk"Vªifr cuk;k x;kA½

uhye latho jsìh ¼25 tqykbZ 1977 ls 25 tqykbZ 1982 rd½ vc rd ds ,d ek= fufoZjks/k jk"Vªifr tks turk ikVhZ ds mEehnokj ds :i esa FksA

Kkuh tSy flag ¼25 tqykbZ 1982 ls 25 tqykbZ 1987 rd ½

Kkuh tSy flag us dkaxzs'k ljdkj ds rRdkyhu ç/kkuea=h dks tksjnkj >Vdk fn;k Fkk rc mUgksaus 1987 esa ikdsV ohVks dk bLrseky dj bfUM;u iksLVy lalks/ku fcy ij gLrk{kj djus ls budkj dj fn;k FkkA

jkek Lokeh osadV je.k ¼25 tqykbZ 1987 ls 25 tqykbZ 1992 rd½ dkaxzs'k çR;k'kh ds :i esa jkek Lokeh osadV je.k us funZyh; çR;k'kh ohå vkjå d`".k v¸;j dks gjk;kA [kkl QSlyk& 58 lhVksa okyh lektoknh ikVhZ ds pUæ 'ks[kj dks uoEcj 1990 esa ç/kku ea=h fu;qä fd;kA 1991 esa dkaxzs'k ikVhZ }kjk leFkZu okil fy, tkus ds ckn pUæ 'ks[kj dh ljdkj fxj x;h FkhA

Mkå 'kadj n;ky 'kekZ & ¼25 tqykbZ 1992 ls 25 tqykbZ 1997 rd½ Mkå 'kadj n;ky 'kekZ e/; çns'k ds eq[;ea=h ds vykok dsUæh; ea=h Hkh jgs ] bUgksus funZyh; çR;k'kh th0 th0 Losy dks gjkdj jk"Vªifr dh dqLkhZ gkfly dhA dså vkjå ukjk;.ku & ¼25 tqykbZ 1997 ls 25 tqykbZ 2002 rd½ dkaxzs'k çR;k'kh dsåvkjå ukjk;.ku us Vhå ,uå 'ks"k.k dks gjk;k FkkA Mkå ,0 ih0 ts0 vCnqy dyke ¼25 tqykbZ 2002 ls 25 tqykbZ 2007 rd ½ funZyh; mEehnokj ds :i esa pquko thrk vkSj lhihvkbZ ¼,e½ dh mEehnokj y{eh lgxy dks ijkftr fd;k FkkA [kkfl;r & felkby ,oa ijek.kq ce ds {ks= esa vge~ ;ksxnku nsus okys oSKkfud dyke felkby esu ds :i esa Hkh fo[;kr gSa A [kkl QSLkyk & dyke ljdkj dh LVkEi cu dj gh ugha jgs mUgksaus o"kZ 2006 esa fooknkLikn çkfQV fcy dks ljdkj ds ikl okil ykSVk fn;k FkkA ftls ljdkj us iqu: ikl dj Hkstk ysfdu mls Hkh dyke us 30 fnuksa ds ckn gh eatwjh nhA çfrHkk nsoh flag ikfVy & ¼25 tqykbZ 2007 ls 25 tqykbZ 2012 rd ½ dkaxzsl çR;k'kh çfrHkk nsoh us funZyh; çR;k'kh HkSjksa flag 'ks[kkor dks ijkftr fd;k FkkA [kkfl;r & ;g ns'k dh igyh efgyk jk"Vªifr cuhA 8 uoEcj 2004 ls 23 twu 2007 rd jktLFkku dh jkT;iky Hkh jgha Fkha A ç.kc eq[kthZ & ¼25 tqykbZ 2012 ls --------- ½

dkaxzs'k çR;k'kh ds :i esa Kkuh tSy flag us funZyh; mEehnokj ,på vkjå [kUuk dks gjk;k FkkA lcls gVdj QSlyk & Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

15


dge e l w o n K frjaxk gj ,d fgUnqLrkuh ds fy, vku] cku vkSj 'kku dk çrhd gSA gkFkksa esa frjaxs dh ygj gekjs jkse&jkse esa ns'k Hkfä dk tTck iSnk dj nsrk gSA frjaxk Hkkjr dh vktknh dk okgd vkSj çrhd gS ] ;g gekjh jk"Vªh; psruk ] ,oa vfLerk dk çrhd gS A ysfdu Bhd 10 lky igys rd frjaxs dks Qgjkus dk vf/kdkj vke vkneh dks ugha FkkA ysfdu vkt frjaxk ge lcds ikl gS ] ftls Qgjkus dk vf/kdkj vkt gj ukxfjd dks gS A

frjaxk ,sls vk;k vke vkneh ds gkFk SURAJ MASETA

vke vkneh dks ;g vf/kdkj fnykus okyk 'k['k gS uohu ftany ftudh i<+kbZ vesfjdk esa gqbZ FkhA tc og vesfjdk ds VsDlkl ;wfuoflZVh esa i<+rs Fks rks rc og ogka ij frjaxs dks cM+s 'kku ls Qgjk;k djrs FksA ysfdu tc og 1992 esa Hkkjr ykSVs rks mUgksaus NÙkhlx<+ ds jk;x<+ es a fLFkr viuh QSDVªh esa cM+s tks'k ds lkFk lEeku tud rjhds ls frjaxk Qgjk;k rks rc ogka ds LFkkuh; ç'kk'ku us mUgsa ,slk djus ls jksd fy;k o lkFk gh ;g dgdj f>M+d Hkh fn;k Fkk fd vke vkneh dks fo'ks"k fnu dks NksM+ dj frja x k >a M k Qgjkus dh btktr ugha gSA

Aug-Oct- 2012

frjaxs dh ygj tks gj gkFk esa gS og vkt ls ,d n'kd igys rd ugha FkhA rc frjaxk flQZ [kkl ekSdksa ij gh Qgjkus dk vf/kdkj FkkA ysfdu vesfjdk ls i<k+bZ dj Lons'k ¼Hkkjr½ ykSVs ,d ukStoku dks blesa Hksn yxk vkSj mlus bl vf/kdkj dks çkIr djus ds fy, yEch dkuwuh yM+kbZ yM+h vkSj thr gkfly dhA rc ls fgUnqLrku dk gj O;fä vius jk"Vªh; /ot dks meax ds lkFk dgha Hkh Qgjk ldrk gSA vke vkneh dks ;g vf/kdkj fnykus okyk 'k['k gS uohu ftany ftudh i<+kbZ vesfjdk esa gqbZ FkhA tc og vesfjdk ds VsDlkl ;wfuoflZVh esa i<+rs Fks rks rc og ogka ij frjaxs dks cM+s 'kku ls Qgjk;k djrs FksA ysfdu tc og 1992 esa Hkkjr ykSVs rks mUgksaus NÙkhlx<+ ds jk;x<+ esa fLFkr viuh QSDVªh esa cM+s tks'k ds lkFk lEeku tud rjhds ls frjaxk Qgjk;k rks rc ogka ds LFkkuh; ç'kklu us mUgsa ,slk djus ls jksd fy;k o lkFk gh ;g dgdj f>M+d Hkh fn;k Fkk fd vke vkneh dks fo'ks"k fnu dks NksM+ dj frjaxk >aMk Qgjkus dh btktr ugha gSA fQj ;qok uohu ftany us fnYyh gkbZdksVZ esa Qjojh 1995 dks esa ,d tufgr ;kfpdk nk;j dh ftles mUgksaus dgk Fkk fd frjaxk >aMk Qgjkus ds fy, dksbZ Hkh dkuwu Hkkjr ds vke ukxfjd dks ugha jksd ldrk gSA ftany us bl çfroa/k dks lafo/kku ds vuqPNsn 19 ¼1½ ¼v½ dk mYya?ku crk;k tks vf/kO;fDä dh Lora=rk ls lEcaf/kr gSA rc fnYyh gkbZdksVZ us Hkh uohu ftany ds i{k esa QSlyk lquk fn;kA ysfdu dsaæ ljdkj gkbZdksVZ ds bl QSlys ds f[kykQ lqçhe dksVZ esa pyh x;hA rc ljdkj us bl elys ij ihMh f'ku‚; desVh dk xBu fd;kA fQj 15 tuojh 2001 esa f'ku‚; desVh ds flQkfj'kksa dks ekurs g, Hkkjr ljdkj us Hkkjr esa ubZ /ot lafgrk dks ykxw dj /otkjksg.k dh xkbM ykbZu rS;kj dj fn'kk & funsZ'k tkjh fd;s] vkSj 26 tuojh 2002 ls vke ukxfjd dks Hkh fdlh Hkh fnu lEeku tud rjhds jk"Vªh; /ot Qgjkus dk vf/kdkj ns fn;kAogha nwljh vksj lqçhe dksVZ us Hkh tuojh 2004 esa uohu ftany ds i{k esa gh QSlyk lquk fn;kA rc ls Hkkjr esa gj ukxfjd dks ljdkjh xkbM ykbZu dks ekurs gq, /otkjksg.k dk vf/kdkj fey x;kA vkt ;g vf/kdkj tks vke ukxfjd dks çkIr gS ]bldk Js; dkaxzs'k ds ;qok lkaln uohu ftany dks tkrk gSA ftUgksaus 9 lky dh dkuwuh yM+kbZ yM+us ds ckn ;g vf/kdkj Hkkjr ds gj ukxfjd dks fnykus esa lQyrk gkfly dhA t; fgan A NAVEEN JINDAL

YOUTH ICON 16 ;wFk vkbdkWu


dge e l w o n K

>aMs dSls curs gS% gkFk ls cqus lwrh diM+s ls gh frjaxk ds fuekZ.k dk çkfo/kku gS vkSj og Hkh [kknh dk gh gksuk pkfg,A >aMs esa ,d oxZ QhV diM+s dk otu 205 xzke gksuk pkfg,A >aMs ds ,d oxZ lsaVhehVj esa 150 FkzsM gksus pkfg,A >aMs dk ,slk fuekZ.k uk gksus ij ;k bldk mYya?ku djus ij 3 lky dh ltk ds lkFk gh tqekZus dk Hkh çkfo/kku gSA

/otk jksg.k ds fu;e 12345678910-

frjaxk >aMk ds cjkcj ;k Åij vU; nwljk >aMk ;k irkdk Qgjk;k tkuk oftZr gSA frjaxk >aMk ,slh txg Qgjk;k tk; tgka ls og Li"V utj vk;sA >aMk lw;ksZn; ls lw;Z vLr rd gh Qgjk;k tk ldrk gS A fo'ks"k ifjfLFkfr;ksa esa >aMk jkr esa Hkh Qgjk;k tk ldrk gS ] c'krsZ fd >aMk pednkj gks vkSj >aMs dk iksy 100 QhV ;k mlls Å¡pkbZ dk gks A frjaxk >aMs ds lkFk ;fn vU; >aMs Hkh Qgjk, tkus gks rks ,sls esa frjaxk >aMk nkfguh vksj gh gksuk pkfg,A l;qaä jk"Vª dk >aMk gh frjaxs >aMs ds nkfguh vksj Qgjk;k tk ldrk gSA >aMs dks ;fn fdlh lHkk esa Qgjk;k tk jgk gS rks oäk dk eqag Jksrkvksa dh vksj gksuk pkfg, vkSj >aMk oäk ds nkfguh vksj jgsA frjaxk >aMk QV tkus ;k eSyk gksus fd fLFkfr esa ,dkar esa u"V fd;k tkuk pkfg, A fdlh mPp vf/kdkjh dh xkM+h ij frjaxk >aMk nkfguh vksj gh gksuk pkfg;s ;k xkM+h ds chpksa & chp gks A eSys ] QVs ] rqM+s ;k eqM+s frjaxs >aMs dk ç;ksx oftZr gS A

frjaxk >aMk vkSj mldh yEckbZ & pkSM+kbZ frjaxk vk;rkdkj gksrk gS] frjaxs dh lokZf/kd yEckbZ pkSM+kbZ 6300 xq.kk 4200 feyhehVj rFkk lcls de 150 xq.kk 100 feyhehVj gksuh pkfg,A fHkUu &fHkUu voljksa ij frjaxs dh yEckbZ pkSM+kbZ vyx & vyx gks ldrh gSA frjaxs ds dqy 9 vkdkj r; gSa A

frjaxk >aMk fdldh xkM+h ij Hkkjr ds jk"Vªifr ] mijk"Vªifr ] ç/kkuea=h ] jkT;ksa ds xouZj ]ysf¶VusaV xouZj ]dsaæh; ea=h ] lkaln ] jkT;ksa ds eq[;ea=h ] lqçhe dksVZ ,oa gkbZdksVZ ds tt ] rhuksa lsukvksa ds ¶ySx vWkfQlj ]fo/kk;d ],oa fo/kku ik"kZn ] ds xkfM+;ksa ij frjaxk >aMk yxk;k tk ldrk gS A

;wFk vkbdkWu }kjk vk;ksftr ;wFk VSysUV lpZ ijh{kk 2012 esa Hkkx ysus okys lHkh Nk=&Nk=kvksa dks gkfnZd 'kqHkdkeukvksa lfgr

MkW0 ;nquUnu HkV~V ch-,-,e-,l¼,e-Mh-;w- jksgrd½ fpfdRlkf/kdkjh&Hkkjrh; thou chek fuxe

HkV~V ,Dljs] iSFkksykWth ,oa Dyhfud cl LVS.M ¼ikfydk pkSd½ xksis'oj ¼peksyh½] mÙkjk[k.MA Qksu ua0 % 253333 ¼Dyhfud½] 252046 ¼fuokl½ Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

17


eqn~nk HkkxZo pUnksyk

mRrjk[k.M esa ne rksM+rh ljdkjh f'k{kk vkSj LokLF; lsok;sa /ku dqcsj curs futh f'k{k.k vkSj LokLF; laLFkku

vkt mRrjk[k.M dh ljdkjh f'k{kk vkSj fpfdRlk LokLF; iz.kkyh cqjh rjg ls pjejk xbZ gS] bldk nks"kh ljdkjh f'k{kd ;k ljdkjh MkWDVj ugh gS cfYd Hkz"V ra= gSA vf/kdkfj;ksa C;wjksdzsVl vkSj ljdkj blds fy, iw.kZ :i ls ftEesnkj gSA iwoZ esa teZuh ls Nk=&Nk=kvksa dk ,d ny nsgjknwu ?kweus vk;k Fkk rks mUgksaus voxr djk;k fd teZuh esa 95 izfr'kr cPps ljdkjh Ldwyksa esa i<+rs gS vkSj ljdkjh fpfdRlky;ksa esa LokLF; ykHk ikrs gS ek= 5 izfr'kr cPps futh Ldwyksa esa i<+rs gS vkSj 5 izfr'kr yksx futh fpfdRlky;ksa esa bZykt djokrs gS] tcfd gekjs mRrjk[k.M esa bldk BHARGAV CHANDOLA vk¡dM+k fcYdqy mYVk gSA ljdkjh Ldwyksa esa yxHkx 5 izfr'kr cPps i<+rs gSa]vkSj futh Ldwyksa esa 95 izfr'kr cPps i<+rs gSa ,oa ;gh gky fpfdRlk LokLF; lqfo/kkvksa dk gSA mRrjk[k.M esa tgkW ,d vksj futh laLFkku dqN gh lkyksa esa rjDdh dj jgsa gSA vkSj Å¡ph Qhl ysdj /ku dqcsj cu jgs gSaA bldk ewy dkj.k ljdkjh f'k{kk vkSj fpfdRlk LokLF; dk iVjh ij u gksuk gSA futh laLFkku vkt euekuh Qhl olwy djrs gSA vkt turk vius cPpksa dks vPNh f'k{kk]vPNh fpfdRlk lqfo/kk nsus ds fy, vius vjekuks dk xyk ?kksaV jgh gSA vkSj futh laLFkku Qhl vkSj Mksus'ku ds uke ij yxkrkj vke turk dk ekufld vkSj vkfFkZd 'kks"k.k dj jgs gSA vkf[kj futh laLFkkuksa ds vkxs turk ureLrd D;ksa gks jgh gS \Tkkfgj gS blds fy, ljdkjh veyk iw.kZ :Ik ls ftEesnkj gSA ;fn ljdkjh f'k{kk vkSj fpfdRlk iz.kkyh esa lq/kkj pkfg, rks ljdkj vkSj foHkkx dks ljdkjh f'k{kk vkSj fpfdRlk iz.kkyh dks nq:LFk djus ds fy, vk/kqfud vkSj dkjxj uhfr gh ugh <kpk Hkh mRrjk[k.M ds HkkSxksfyd ifjos'k ds vuqlkj [kM+k djuk iM+sxk rkfd nwjLFk ,oa nqxZe {ks=ksa rd f'k{kk vkSj fpfdRlk LokLF; lqfo/kkvksa dks lgh :i esa igqWpk;k tk ldsA loZizFke ljdkj dks fuEu fcUnqvksa ij xkSj djuk pkfg, tks vkt ljdkjh f'k{kk vkSj fpfdRlk iz.kkyh dks eq¡g fp<+k jgh gS vkSj ljdkj dh tks Hkh ifj;kstuk,a budks nwj djus ds fy, ykxw dh tk jgh gS oks ek= Bsdsnkjh izFkk jg tkrh gSa A

dfe;k¡ tks ljdkjh f'k{kk ,oa LokLF; fpfdRlk esa eq¡g fp<+k jgh gS 1- ljdkjh Ldwyksa vkSj fpfdRlk LokLF; dsUnzksa ds [kaMgj gksrs Hkou] njdrh nhokjsa vkSj ;fn dksbZ u;k Hkou cuk gks rks vkilh feyhHkxr ds dkj.k ?kfV;k vkSj csrjrhc fuekZ.k A 2- ljdkjh fdrkcksa dh ?kfV;k fdLe dh xq.koRrk ds isij ls cuh fdrkcsa vkSj ?kfV;k fiazV ds dkj.k v{kj i<+us gh ugh vkrs gSa A 3- ?kfV;k jk’ku ls pyk;h tk jgh e/;kºu Hkkstu ifj;kstuk vkSj Ldwy esa bZa/ku vkSj j[kj[kko dk u gksuk A 4- Ldwyksa rd lM+d ekxZ dk u gksuk lkFk gh ftu Ldwyksa rd lM+d ekxZ gSa ogk¡ ifjogu O;oLFkk dk u gksuk ftl dkj.k v/;kid vkSj Nk=ksa dks Hkkjh ijs’kkuh dk lkeuk djuk iM+rk gSA 5- fpfdRlk LokLF; O;oLFkk dk u gksuk vkSj tgk¡ fpfdRlk dsUnª gSA ogk¡ ij fpfdRldksa ,oa vk/kqfud lalk/kuksa dk u gksuk ftl dkj.k fpfdRlk LokLF; lqfo/kk ugha fey ikrh gSA 6- fctyh ]ikuh ]’kkSpky; ,oa lapkj lqfo/kkvksa dk u gksuk tks fd furkUr vko’;d gSA 7- Ldwyksa ,oa fpfdRlk dsUnªksa ds ikl jgus [kkus dh mfpr O;oLFkk dk u gksuk vkSj Ldwyksa ,oa fpfdRlk dsUnªksa esa Nk=kokl ,oa deZpkjh vkoklksa dk u gksuk ftl dkj.k deZpkjh mDr dsUnªksa esa ugh fVd ikrsa gSA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 18 ;wFk vkbdkWu


eqn~nk

8-

ljdkjh Ldwyksa esa vkfFkZd :Ik ls csgn detksj ek¡&cki ds cPpksa dk i<+us ds dkj.k ljjdkjh f’k{kk esa dksbZ mUufr dk u gksuk ftldk dkj.k gS fd vkfFkZd :Ik ls detksj ek¡&cki cPpksa ds fy, ?kjksa eas f’k{kk dk okrkoj.k ugha cuk ikrs gSSA 9- ljdkjh Ldwyksa ,oa fpfdRlk dsUnzksa esa ?kj ifjokj ls nwj ,slh txg rSukr gksuk tgkW ifjokj ugha j[k ldrs gSA vkSj u vius cPpksa dks xq.koRrkiwjd f'k{kk ns ldrs gSA ftl dkj.k f’k{kd ,oa MkW0 vius ifjokjksa dks cM+s ,oa lqfo/kktud ‘kgjksa esa j[krsa gS ftldk lh/kk vlj mu Ldwyksa ,oa fpfdRlk dsUnzks ij iM+rk gSA 10- ljdkjh f’k{kk ,oa fpfdRlk foHkkxksa esa jlw[knkjksa vkSj pepkfxjh djus okyks a dk lkyksa&lky lqxe vkSj vfr lqxe LFkkuks esa rSukr gksuk ftl dkj.k vU; deZpkjh misf{kr misf{kr eglwl gksrs gSA 11- deZB vkSj izfrHkk’kkyh deZpkfj;ksa dks mfpr lEeku u feyuk ftl dkj.k deZB ljdkjh deZpkjh ,d le; ckn vius dk;Z ls HkVdus yxrs gSA 12- ljdkjh f’k{kk dsUnªks esa [ksy eSnku] [ksy lkexhz ,oa fo’sk”kK izf’k{kdksa dk u gksus ds dkj.k [ksy izfrHkkoksa dk u mHkjukA 13- f'k{k.k dk;ksZ esa rSukr f'k{kdksa dks f'k{k.k dk;ksZ esa]O;o/kku Mkydj pquko] erx.kuk ]tux.kuk vkfn dk;ksZ esa Hkstuk A 14- Ldwyksa esa f'k{kdks dk vHkko gksuk tcfd fdlh Hkh Ldwy esa pkgs ek= igyh d{kk ls ikapoha d{kk rd dsoy ikWp cPps gks exj iw.kZ f'k{kk mUgsa rHkh nh tk ldrh gS tc de ls de Ldwy esa 5 f’k{kd gks vkSj izkFkfed f’k{kk esa 25 cPpksa rd ,d f’k{kd dk ekud gS]tks fd ljdkjh vnwjn`f”V dk izek.k gSA 15- ljdkjh Ldwyksa dk ulZjh ls 12oha rd ,d Nr ,d ifjlj esa u gksuk A 16- ljdkjh Ldwyksa ,oa fpfdRlk dsUnªksa ds ikl cSad ,oa ,0Vh0,e0 lqfo/kk dk u gksuk A 17- mRrjk[k.M dh HkkSxksfyd lajpuk T;knkrj igkM+h gS]vkSj igkM+h {ks=ksa esa lM+ds csgn ladjh] ?kqekÅnkj] mcM+&[kkcM ,oa dPph gS ftl dkj.k T;knkrj efgyk f'k{kdks dks igkM+h {ks=ksa esa lQj ds nkSjku lj pdjkus ,oa mYVh gksus tSlh leL;kvksa ds dkj.k T;knkrj efgykvksa dk LokLF; [kjkc gh jgrk gSA +ftl dkj.k os lnSo ruko esa gh jgrh gSA ftldk lh/kk vlj muds f'k{k.k dk;Z] [kqn ds LokLF; vkSj muds ifjjokj ij gksrk gSSA 18- mRrjk[k.M ds nwjLFk {ks=ksa esa mfpr [kk+|ku ,oa Qy lCft;ksa dk miyC/k u gksuk A 19- LFkkukUrj.kksa esa Li”V uhfr ;k dkuwu dk u gksus ds dkj.k fj’or[kksjh vkSj Hkz”Vkpkj dk gksukA 20- vUr esa vfr egRoiw.kZ fcUnq ikB~; dze dk fgUnh ek/;e dk gksuk ftls fiNys rhu n’kdksa ls ghu Hkkouk ls ns[kk tk jgk gS]vkSj fgUnh ek/;e ds i<+s Nk=&Nk=kvksa dks mfpr lEeku ,oa jkstxkj ugh fey ik jgk gS]ftl dkj.k vfHkokod vius vjekuksa dk xyk ?kksaV dj vius [ksr [kfy;kuksa NksM+ dj dsoy cPpksa dks vPNh f’k{kk ,oa LokLF; fpfdRlk nsus ds fy, ‘kgjksa ds rjQ yxkrkj iyk;u djrs vk jgs gSA

D;k gS dkjxj mik;&

1- mRrjk[k.M ds gj U;k; iapk;r Lrj ij ;k vkcknh vkSj {ks= dh HkkSxksfyd ekWx ds vuqlkj f’k{kk ]LokLF; fpfdRlk] [ksy]cSd] izkof/kd f’k{kk ,oa mPp f’k{kk dks ,d gh ifjlj esa fd;k tk; A 2- ljdkjh f’k{kk iz.kkyh dks ulZjh ls 12oha rd ,d Nr ds uhps fd;k tk;A 3- gj ifjlj esa Nk=kokl ]deZpkjh vkokl dh lqfo/kk mPp xq.koRrk ds lkFk esa dh tk;sa ]rkfd ogkW rSukr deZpkjh viusa cPpksa dks ifjokj lfgr ogha vius lkFk j[k lds vkSj mlh f’k{kk dsUnª esa i<+k ldsaA 4- U;k; iapk;r {ks= ds lHkh cPpksa dks Ldwy ifjlj esa gh j[kk tk; vkSj Ldwy esa ‘kfuokj ,oa jfookj dks vodk’k ikWp fnu dk f’k{k.k dk;Z pyk;k tk;A ftl izdkj ls gfj;k.kk ,oa fnYyh ljdkj pyk jgh gSA 5- Ldwy ifjlj esa mPpdksVh ds [ksy eSnku ][ksy lkexzh ]fo’ks”kK [ksy izf’k{kdksa dh fu;qfDr dh tk; rkfd Ldwy esa i<+us okys Nk=ksa dks mlh ifjlj esa [ksy ds {ks= esa Hkh ikjaxr fd;k tk ldsA 6- Ldwy ifjlj esa cgqm}s’; Hkou dk fuekZ.k djok;k tk; ftlesa cSad ],0Vh0,e0 ]Mkd?kj ]fctyh ]ikuh ]VsyhQksu ]tSfod ]vkS”kf/k;ksa dsUnª vkfn dh lqfo/kk,W ml ifjlj esa jg jgs Nk=ksa ,oa deZpkfj;ksa ds lkFk&lkFk U;k; iapk;r {ks= ds yksxksa dks Hkh miyC/k djk, tk;sa A 7- U;k; iapk;r Lrj ij tc ,d gh ifjlj esa ;s lqfo/kk,sa miyC/k gks tk; rks ml U;k; {ks= ds lHkh izkbZejh ]vij izkbZejh] gkbZ Ldwy ,oa b.Vj ehfM,V Ldwyksa dks cUn dj ml lEifRr dks foHkkx uhyke dj mlls izkIr /ku dks vkSj lalk/ku tqVkus esa dke yk;k tk;aA 8- Ldwyh ikB~;dze dks ulZjh ls gh vk/kqfud ekax vuqlkj vaxzth ek/;e dk dj fn;k tk;s ;k fQj ljdkjh ukSdjh esa dsoy ljdkjh Ldwyksa ds iM+s gq, cPpksa dks gh fu;qfDr nh tk; vkSj vaxszth ds izpyu ij izR;sd foHkkxksa esa iw.kZr;k jksd yxkbZ tk;sA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

19


9- Lkjdkjh f’k{kk dsUnªksa esa NBoha DykWl ls gh izkof/kd f’k{kk Hkh ‘kq: dh tk;sA 10- fdlh ,d {ks= esa cPps dh :fp vkSj {kerk dks ns[krs gq, ml {ks= esa cPps dks izksRlkgu fn;k tk;s ,oa ckfd {ks=ksa esa ml ij nokc u cuk;k tk;s 11- U;k; iapk;r Lrj ij cus ,sls ifjljksa es tks cSad ] fpfdRlk LokLF; dsUnª ,oa [ksy eSnku gksa oks ml U;k; iapk;r {ks= ds vke yksxksa dks Hkh lqfo/kk;sa nsaA 12- vk/kqfud :Ik ls i<+kbZ ds fy, LekVZ DykWl :e (tks lapkj lqfo/kk iw.kZ gks)]oSfnd f’k{kk ];ksx f’k{kk ]fpfdRlk vkfn dks ‘kkfey fd;k tk;sA 13- U;k; iapk;r Lrj ij cus ifjlj esa gh Hkfo”; ds fy, esfMdy dkWyst ]mPp f’k{kk ]dkuwuh f’k{kk cSafdax f’k{kk vkfn dks Hkh lkFk esa ;kstuk esa j[kk tk;s rkfd gj ifjlj esa gj {ks= ds yksxks dks leku f’k{kk ,oa leku fpfdRlk ykHk leku lk/kuksa ds lkFk vius fudVLFk {ks= esa fey ldsaA 14- mDr O;oLFkk dks ykxw djus ds ckn gekjh ljdkjh fo|ky;h f’k{kk ]mPp f’k{kk fpfdRlk LokLF; lqfo/kk ,oa [ksy ds {ks=ksa esa ge ehy dk iRFkj j[ksaxs vkSj vke turk dks viuh Hkkoukvksa dk xyk ugha ?kksVuk i<+sxk ]f’k{kd MkWDVj ,oa vU; deZpkjh ru eu ls dk;Z djsaxsa vkSj ‘kkjhfjd vkSj ekufld :Ik ls ijs’kku ugha gksaxsa A lkFk gh ukSfugkyksa dks vPNh jkstxkjijd vkSj xq.koRrk;qDr f’k{kk vkSj LokLF; ykHk tc vius fudVLFk {ks=ksa esa feysxk rks iyk;u ugha gksxk vkSj xk¡o ds [ksr [kfy;ku fQj ls gjs&Hkjs gksaxsaA

LOVE IS STILL ALIVE” Love is the most beautiful presence we feel around… the most deepest belief we all have… and the most strongest desire we all wish to fulfill… but beyond this, it's the most intricate & complex picture which often leaves us in the predicament of variant questions for which we keep asking ourselves but of no avail and no answers in the end. I May answer you today as I have answered myself. Neha Sen, Delhi We all are born out of love, so posses' immense love inside and still keep looking for the same throughout life as if the thirst for love never ends. Should I say that we are covetous? Or should I call us materialistic? No we are none of that; we just want to live happily, wish to have a beautiful life, want to create our own paradise, we are impatient creatures and can't wait that long so wish to have our salvations here on earth only and love does all that. We all know. We are showered with immense love till our little years of ages and we treasure all that love inside us and then, we wish to share that love in the outer world when we grow some more that makes us develop new relations around in this world and then it comes a moment when we again feel the need of the one to again fill the bucket of love inside us as at this time, we were about to finish with what we had. It's a complex path of the simplest existence that is love. We keep looking for that one and often misunderstand and make mistakes because of following some deeply settled norms and perceptions in love. When people say that love happens only once, I felt to ask them that didn't they loved their mother, sister, your friends, your previous girlfriend and won't you love your daughter, but I never asked, as I knew the answer. The only difference is, we love many but the one who would again fill that bucket of love so that we could again share the love around to make this life beautiful, is the only one. At this stage of life, we all would have felt to have found that one more than twice and when we failed, we often say that love doesn't exist in today's world or at times we feel guilty of being involved in relationships more than once. But, love is never untrue, never tainted, it's always the purest presence in between the two souls and each soul share this bond with many around but the filler of bucket is always the one. Yes, I love many of my friends but that doesn't makes fall in many relationships, I am deeply attached to my best friend who is a guy but that doesn't makes me call him the one, I deeply love my cousin sister but that doesn't makes me become a lesbian. Those failed relationships were not untrue love, neither you did anything wrong, it was only your mistaken vision that made you fall.

You just need to learn to see clearly and explicitly. “Life has emerged out of Love… will end finding Love” Aug-Oct- 2012

20 ;wFk vkbdkWu


ent m n o r i v En

K N Vajpai Environment Specialist

In the series of Mountain Voice project (Link: http://bit.ly/Lk8cE4 ) the Climate Himalaya (CHI), a Pan Himalayan knowledge network (www.chimalaya.org ) team interacted with youths in the western Himalayan region of India, to understand that how aware, concerned and involvedthey are about environmental issues. During our interaction with a number of youths, we observed that in real sense our Youths are struggling forthe basic securities oflivelihood, food and shelter, while the environmental issues seem hobby of a few well off urbanites. The CHI team come to know that despite a number of claims about awakening among youths on environment issues, in real sense, our mountain youths are not really quite aware about them, while also not given chance to sincerely involve in various developmental processes and discourses.Then, does this mean that to catch the attention, we are using jargons? From our interaction it also appears that rather going deeper in to the issues, and interacting with the youths in coordinated manner,our agencies working on social and environmental issues find ease with interacting with elite urban youths only, which shows the prejudices towards rural and semi urban one. This poses several questions related to involvement of those, who are already well off in terms of access to resources? To understand this we captured the voices, so that other also know that how much we are interacting with, and involved in promoting youth in various environment and development processes in Himalayan region.The video leaves a number of question. Have a look and please share your comments/suggestions with us, by visiting the link: http://bit.ly/NfDoTG . You may also like to visit a number of informative videos from this project at http://bit.ly/Lk8cE4 .

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

21


Youth Telenet

TANUSHRI jf'e dh i<+kbZ xk¡o ds gh Ldwy gqbZA ihrkEcj MaMfj;ky dks fnYyh esa ,d çkbosV daiuh esa dkQh e'kDdr ds ckn ukSdjh fey x;h FkhA ukSdjh feyus ds ckn jf'e ds firk us vc vius cPpksa ds Hkfo"; ds ckjs esa lksp dj mUgsa Hkh vius lkFk fnYyh ys tkus dk QSlyk fd;k ] jf'e 5 oha rd xk¡o ds gh Ldwy esa i<+h fy[kh gS A mlds ckn dh i<+kbZ mlus fnYyh esa gh dh A jf'e dk NksVk HkkbZ d`".kk Hkh vc nhnh ds gh jkg ij pyuk pkgrk gS A j'eh viuh bl lQyrk dk Js; vius firkth ihrkEcj MaMfj;ky vkSj ek¡ Jherh fot;k dkUrk dks nsrh gS A

Aug-Oct- 2012

mÙkjk[kaM esa dqek;wa eaMy esa vYeksM+k tuin ds xk¡o ?kV cxM+ ] iksåvkså& dqykUVs'oj fcpyk pkSdksV ] L;kYns ¼lYV½ ewy dh jgus okyh 17 o"khZ; jf'e us mÙkjk[kaM çh esfMdy VsLV 2012 esa ckth ekjh gS A jf'e us 10 oha fnYyh ds OSCAR PUBLIC SCHOOL BURARI ls ikl fd;k ] tcfd 12 oha Kendriya Vidyalaya Shalimar Bagh K U Block, New Delhi ls fd;kA jf'e ds firk ihrkEcj MaMfj;ky vius xk¡o ls jkstxj dh ryk'k esa 1996 fnYyh pys x, Fks ] rc rd jf'e dh i<+kbZ xk¡o ds gh Ldwy gqbZ A ihrkEcj MaMfj;ky dks fnYyh esa ,d çkbosV mRd`"B f'k{kk esa jf'e dks feysxk bl lky dk daiuh esa dkQh e'kDdr ds ckn ukSdjh fey "YOUTH ICON AWARD 2011 -12" x;h FkhA ukSdjh feyus ds ckn jf'e ds firk us vc vius cPpksa ds Hkfo"; ds ckjs esa lksp dj mUgsa Hkh vius lkFk fnYyh ys tkus dk QSlyk fd;k ] jf'e 5 oha rd xk¡o ds gh Ldwy esa i<+h fy[kh gS A mlds ckn dh i<+kbZ mlus fnYyh esa gh dh A jf'e dk NksVk HkkbZ —".kk Hkh vc nhnh ds gh jkg ij pyuk pkgrk gS A j'eh viuh bl lQyrk dk Js; vius firkth ihrkEcj MaMfj;ky vkSj ek¡ Jherh fot;k dkUrk dks nsrh gS A jf'e ds firk us pan lkyks dh esgur ls gh fnYyh ds cqjkM+h esa 50 xt dh tehu ysdj ,d NksVk lk ?kj cuk;k vkSj mlh esa ,d rjQ NksVh lh nqdku dh Hkh txg fudky nh ] jf'e ds firkth ukSdjh djrs rks ek¡ ?kj ds lkFk lkFk nqdku dks laHkkyrh gS A fQj Hkh ?kj dh vkfFkZd gkykr bruh etcwr ugha Fks dh og viuh csVh dks dgha ls dksfpax fnyk ldrs ]ysfdu ek¡ cki us gksugkj csVh jf'e ds fy, ?kj esa gh vPNh vPNh fdrkcsa ysdj rS;kjh djus ds fy, ns nh Fkh A ysfdu ;gk¡ jf'e us gesa crk;k fd eS viuh bl lQyrk esa dkQh ;ksxnku vius VîwVj jes'k flag lkgh th dk ekuwaxh ftUgksaus ges'kk eq>s xkbZM fd;k ] eq>s 12 oha esa dSesLVªh dk Vîw'ku i<+k;k gS mUgksaus vkSj dHkh Hkh eq>ls Qhl ugha yh] jf'e us crk;k fd jes'k flag lkgh [kqn Hkh orZeku esa vkbZå ihå ;wfuoflZVh ls ,e-Vsd dh i<+kbZ dj jgs gSa A ogh tc geus jes'k flag lkgh ls Hkh Qksu ij ckr dh rks mUgksaus Hkh crk;k dh jf'e cgqr gh esgurh yM+dh gS mldk #>ku ns[krs gq, gh eSaus mls 11 oha ,oa 12 oha dh i<kbZ ds lkFk lkFk csl etcwr djus ds fy, dgk tks dh mlus fd;k Hkh A jes'k us crk;k dh vki jf'e dh esgur dk vanktk bl ckr ls yxk ldrs gSa fd 12 oha djus ds ckn mls flQZ ,d eghus dk gh oä feyk rS;kjh ds fy, vkSj mlus brus de le; esa flQZ eq>ls VsyhQksu ij gh xkbZM ykbZu ysrs gq, viuh rS;kjh dks vatke fn;k A jf'e i<+kbZ ds lkFk lkFk ?kj o nqdku esa viuh ek¡ ds lkFk Hkh dke esa gkFk cVk¡rh jgh gS vkSj tc& tc le; feyrk rks flQZ vkSj flQZ vius y{; dks çkIr djus ds fy, i<+kbZ djrh Fkh vkSj vkt mldh esgur dk urhtk nqfu;k¡ ds lkeus gS A jf'e us Qksu ij dh x;h vius okrkZyki esa YOUTH ICON dks crk;k fd lQyrk rHkh gkfly gks ldrh gS tc gekjk ,d y{; gks] vkSj ml y{; dks çkIr djus ds fy, t#jh gS fd leiZ.k Hkko ls esgur Hkh dh tk; A ;gk¡ jf'e viuh vifjiDork dh mez esa gesa ,d cgqr gh ifjiDo lUns'k ns x;h ;g dg dj fd veweu yM+ds yMfd;ka bl ekMuZ nkSj esa flQZ vius ckjs esa lksprs gSa ] vkSj esgur de djrs gSa A tcfd gesa bl mez esa ;g Hkh lkspuk pkfg, fd gesa cukus esa flQZ vkSj flQZ gekjs eEeh & ikik dk gh ;ksxnku gksrk gS ] muds Hkh vius cPpksa ds fy, dqN lius gksrs gSa ],sls esa gesa vius 'kkSd ds lkFk& lkFk ek¡ & cki ds ckjs esa Hkh lkspuk pkfg,A muds ;ksxnku dks /;ku esa j[k dj esgur djuh pkfg,] rks lQyrk Lo;a gh fey tk,xhA eSaus Hkh ;gh fd;k eS ges'kk ns[krh Fkh fd esjs ikik ds lkFk& lkFk eEeh Hkh fnu jkr esgur dj iSalk dekrs vkSj ge ij yxk nsrs gS A vc ckjh esjh gS eS vius eEeh ikik dks oks lc dqN nwaxh tks mUgsa ugha feyk ] lkFk gh —".kk ¼HkkbZ½ dks Hkh i<k+uk gS A ckdh ikik eEeh dk vk'khZokn rks gekjs lkFk gS gh A jf'e dh bl lQyrk dks ysdj mlds rkÅ th jkds'k paæk MaMfj;ky Hkh csgn [kq'k gSa mudk dguk gS dh jf'e csgn esgurh ,oa yxu 'khy gS mlus iwjs ifjokj vkSj xk¡o dk uke jks'ku fd;k gSA

YOUTH ICON 22 ;wFk vkbdkWu


R

CAREE

MBA djks vkSj Job ikvks--!

MBA DISTANCE EDUCATION

ds ekQZr Hkh dj ldrs gSa vkiA

BY: PRIYANSHA. (BANGALORE)

vki xzstq,V gSa rks Open University ls D i s t a n c e Education ds

BsV O;olkf;drk ds nkSj esa O;olk; dks ubZ mp¡kbZ;ksa rd igq¡pkus ds fy, foxr dqN o"kksaZ esa fofHkUu {ks=ksa esa tcjnLr ifjorZu vk;k gSA [kkl dj Private Sector esa] ftldh otg ls m|ksx txr esa MBA Professional dh ekax Hkh cM+h rsth ls c<h gS A vkSj bldk dkj.k gS bl {ks= esa mnkjhdj.k ,oa oS'ohdj.k A veweu Student viuh vkfFkZd gkykr Bhd uk gksus dh otg ls Course ugha dj ikrs gSa ] vkSj grk'k gks dj vius liuks dh mM+ku can dj nsrs gSa A ysfdu vc ,slk fcYdqy Hkh ugha gS vki MBA dj ldrs gSa vkSj og Hkh ,sls & vki xzstq,V gSa rks Open University ls Distance Education ds ekQZr vklkuh ls ;g Course dj ldrs gSa vkSj og Hkh U;wure njksa ij ] ;fn Student ,d eqLr 'kqYd tek ugha dj ldrk gS rks og fd'rksa esa Fees pqdrk dj bl Course dks iwjk dj ldrk gS A IGNOU ls Hkh ;g Course fd;k tk ldrk gS A Hkkjr esa IGNOU ds vykok yxHkx lHkh jkT;ksa esa Open University dh LFkkiuk dh x;h gS tks fd iw.kZr: Hkjks'ks ean gSa A vkSj ;gk¡ de [kpsZ esa vkidks mPp] mRd`"V ],oa O;olkf;d f'k{kk çkIr djus dk Hkh volj feyrk gS A

ekQZr vklkuh ls ;g Course dj ldrs gSa vkSj og Hkh U;wure njksa ij ] ;fn Student ,d eqLr 'kqYd tek ugha dj ldrk gS rks og fd'rksa esa Fees pq d rk dj bl Course dks iwjk dj ldrk gS A IGNOU ls Hkh ;g Course fd;k tk ldrk gS A

;gk¡ djsa lEidZ & 1 & bXuw ] ubZ fnYyh, www.ignou.ac.in

2 & ukyank vksiu ;wfuoflZVh ] gSnjkckn www.nalandaopenuniversity.com

3 & o/kZeku egkohj [kqyk fo'o fo|ky; www.vmou.ac.in

4 & Mkå ch-vkj- vacsMdj ;wfuoflZVh] iVuk www.braou.ac.in

5& mÙkjk[kaM eqä fo'o fo|ky; ] gY}kuh www.uoc.ac.in

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

23


R

CAREE

Animation

vxj vkiesa Hkh Creativity gS] ,fues'ku dk {ks= vktdy rks Career Bright gS ;qokvksa dks cgqr vkdf”kZr dj

BY: TANAY DIMRI

vkt dk cktkj iwjh rjg ls eYVh ehfM;k dk gks pqdk gSA iz p kj iz l kj ls ys d j euksjatu ds {ks= esa ,fues'ku dk ncnck dk;e gks pqdk gSA dEI;wVj, Vhoh, i= - if=dk,sa , v[kckj gksZfMax ds vykok cM+s insZ rd dh fQYesa Hkh vc eYVh ehfM;k ds lgkjs gh py jgh gS , vkSj blh ls lEcfU/kr ,fues'ku dk cktkj rsth ls foLrkj dj pqdk gSA ,d vuqeku ds vuqlkj vkus okys 10 o”kksZ ds Hkhrj yxHkx 80 ls 85 izfr'kr tkWc eYVh ehfM;k ij vk/kkfjr gksaxhaA ;gh otg gS fd orZeku esa ;q o kvks dk #>ku vc dfj;j dks ysdj ,fues'ku ds {ks= esa c<+ x;k gSA

Aug-Oct- 2012

jgk gSA ;g iw.kZr: jpukRed dyk ij vk/kkfjr gSA fdz,fVo ;qokvksa ds fy, ,fues'ku dfj;j ds fygkt ls csgrjhu ekSdk nsrk gSA jpukRed lksp ds lkFk gh esgur ls fujUrj dke djus vkSj dqN gVdj u;k djus dh ftKklk bl {ks= esa vkidks cqyfUn;ksa rd dh lQyrk ns ldrh gSA D;ksafd vkt dk cktkj iwjh rjg ls eYVh ehfM;k dk gks pqdk gSA izpkj izlkj ls ysdj euksjatu ds {ks= esa ,fues'ku dk ncnck dk;e gks pqdk gSA dEI;wVj, Vhoh, i= if=dk,sa , v[kckj gksZfMax ds vykok cM+s insZ rd dh fQYesa Hkh vc eYVh ehfM;k ds lgkjs gh py jgh gS , vkSj blh ls lEcfU/kr ,fues'ku dk cktkj rsth ls foLrkj dj pqdk gSA ,d vuqeku ds vuqlkj vkus okys 10 o”kksZ ds Hkhrj yxHkx 80 ls 85 izfr'kr tkWc eYVh ehfM;k ij vk/kkfjr gksaxhaA ;gh otg gS fd orZeku esa ;qokvks dk #>ku vc dfj;j dks ysdj ,fues'ku ds {ks= esa c<+ x;k gSA

YOUTH ICON 24 ;wFk vkbdkWu


,fues’ku ds {ks= esa vxj vkxs c<+uk gks rks lcls igys gesa vius vUnj dh Creativity dk Bhd ls vkadyu djuk gksxk vkSj blds fy, t:jh gS ,d vPNh le> dk gkssukA ,fues’ku es Mªkbax dyj dk lgh vuqikr esa gksuk vko’;d gS ] lkFk gh ,d vPNs ,fues’ku ,fuesVj dks lkm.M VsDuhf’k;u ]okW;l vkssoj ,DliVZ ]E;wftd dEikstj o jkbZVj ds lkFk lkeatL; cSBkuk cgqr t:jh gksrk gS A eq>s Hkh cpiu ls gh vkVZ esa fnypLih jgh gSA vkSj /khjs& /khjs eaSus daEI;wVj rduhdh ds lgkjs viuh fØ,VhfoVh dks c<+kuk ‘kq: fd;k vkSj fQj vkxs dh i<+kbZ vkSj dfj;j ds fygkt ls Hkh bls mi;qDr le>k ]vkSj vc esa ,fues’ku dk izksQs’kuy dkslZ dj jgk gwW ftlds ckn esjh tkWc sure ds lkFk &lkFk secure Hkh gks tk,xhA

nsfodk] Nk=k ,fues'ku

f'koe dqekj Nk= ,fues'ku

vkt ge ,fues’ku ds ekWQZr viuh vfHkO;Dfr dks csgrjhu rjhds ls lthork ns ldrs gS ]D;ksfd vkt dh ,Mokal VsDukWfyth dk blesa lcls vge ;ksxnku gS A ,fues’ku dk dkslZ djus ds ckn gj O;olkf;d {ks= esa Job opportunity c<+ tkrh gS fQj esjk ekuuk gS fd vkt dEI;wVj ds {ks= esa dgha Hkh ukSdfj;ksa dh deh ugh gSA foKkiu ]ohfM;kxse ]Vhoh ]ds vykok lHkh euksjatu ls tqM+h dEifu;ksa esa ,fuesVj] fMtkbuj ]vkfVZLV ] xse izksxzkej ]fofM;ks ,fMVj ]dSjsDVj fMtkbuj] fotqoykbtj] tqfu;j vkfVZLV ],oa ,fues’ku MkbjsDVj vkfn inksa (Position) ij ges’kk dEifu;ka esa cM+h Demand jgrh gSA

vkt vkVZ dk eryc cz’k ls dyj dks [ksyus rd lhfer ugha gS vkt dEI;wVj rduhdh ds lgkjs bl {ks= esa tcjnLr dkzafr vk;h gS Aiwjs cktkj esa QSys Product ij bldh Nki fn[kkbZ nssrh gSA vkidks vkt ekdsZV esa ekStwn gj Product ij Quality vkSj Quantity ls c<dj Creativity utj vk,xh pkgs og Product NksVh ;k cM+h dEiuh fdlh dk Hkh gksA blh rjg ls vki euksjatu ds {kss= ls ysdj U;wt isij] eSaXthu ;k U;wt pSuy lc txg vkidks Animation dk n[ky lkQ fn[ksxkA vkSj blfy, eq>s Hkh dfj;j ds fygkt ls bl QhYM esa T;knk lEHkkouk utj vk;h ]eSa Hkh bl le; ,fues’ku dk gh dkslZ dj jgh gwaW dkslZ ds ckn eSa viuh tkWc ds izfr iw.kZr% vk’oLr gwaA

iYyoh iUr Nk=k ,fues'ku

2 Mh ,fues'ku esa flQZ nks ,fDll X vkSj Y ij gh dke fd;k tkrk gSA rks 3 Mh esa X Y vkSj Z rhu Mkbeas'ku gksrs gSA 2 Mh ,fues'ku esa X vkSj Y ,fDll dk iz;ksx lcls igys okWYV fMTuh us fd;k FkkA igys daI;wVj ls fp= (dkVwZu) ugh cuk, tkrs FksA rc gkFk ls gh vyx&vyx dkVwZu bZest cukbZ tkrh Fkh fQj mUgs dSejs esa fQYek;k tkrk FkkA ysfdu vc ,slk ugh gSA vc dEI;wVj lkW¶Vos;j ds }kjk dkVwZu rS;kj fd, tkrs gSA Hkkjr dh igyh ,fues'ku fQYe guqeku gSA tks fd 2Mh dh gh nsu gSA

D;k gS 2 Mh ,oa 3 Mh ,fues'ku

3 Mh iwjh rjg ls ,fues'ku ij vk/kkfjr ikB~;dze gSA 3 Mh esa X Y vkSj Z rhu Mkbeas'ku gksrs gSA ftlesa ekWMfyax ds ekQZr fdlh oLrq dk fuekZ.k djus ds i'pkr~ fufeZr oLrq esa VsDlj dk fuekZ.k fd;k tkrk gSA fQj mls ,fues'ku ds ekQZr thoUr fd;k tkrk gSA vkSj mls ewo djkrs gSA orZeku le; dSjsDVj ,fues'ku dk gSA vkSj ,sls esa 3Mh ,fues'ku ds mi;ksx ls bl {ks= us [kkl xfr idM+ yh gSA

Animation dh i<+kbZ o dkslZ ls lEcf/kr foLr`r tkudkjh bu egRoiw.kZ laLFkkuksa ls ys ldrs gSa& 1. www.editworksindia.com &,fMV odZ Ldwy vkWQ ekl dE;wfuds'ku 2. www.wici.in MCY;w,ylhvkbZ dkWyst bf.M;k uks,Mk m iz 3. www.tgcindia.com Vhthlh ,fues'ku ,aM eYVhehfM;k 4. www.arenamultimedia.com - ,fjuk ,fues'ku 5. www.frameboxx.in Ýse ckWDl ,fues'ku ,.M fotqvy bQsDVl &ubZ fnYyh 6. www.maacindia.com ek;k ,dssMeh vkWQ ,Mokal flusesfVDl (eSd) 7. www.a-set.net lsV Vsªfuax ,.M fjlpZ ls.Vj 8. www.geu.ac.in xzkfQd ,sjk ;wfuoflZVh nsgjknwuA Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

25


esgur yxu ,oa la?k"kZ us igq¡pk;k b'kjr dks Å¡pkb;ksa ij i<kbZ esa vOoy b'kjr dh iwjh i<+kbZ dk [kpkZ ljdkj nsrh gS & u'khe [kku

Shashi Bhushan Maithanai 'Paras'

uLkhc us u'khe ds lkFk dbZ jax [ksys gSa] tc nq[k fn;k rks og fdlh igkM+ ds cks> ls Hkh de ugha Fkk ] ftlls mcjuk veweu gj fdlh ds o'k esa ugha gksrk gS A nks tqM+ok csVs ,d csVh ]vkSj iRuh lfgr dqy ikap tuksa dk g¡lrk [ksyrk ifjokj Fkk u'khe dk ] ysfdu mls fc[kjus esa FkksMk lk Hkh oä ugha yxk vkt ls 18 lky igys dh ckr gS tc u'khe dh [kqf'k;ksa ij xzg.k yx x;k Fkk njvly rc u'khe ds nksuksa csVs 12 oha ds fjtYV dks ns[kus ds ckn [kq'kh & [kq'kh viuh ckbd ls ?kj ykSV jgs Fks fd vpkud gqbZ ,d Hkh"k.k lM+d nq?kZVuk esa nksuksa tqM+ok csVksa us ,d lkFk ne rksM+ fn;k Fkk A i<kbZ esa vCcy ntsZ ds v[rj vkSj v'kxj us rc baVj ehfM,V ijh{kk dks viuh & viuh d{kk esa çFke Js.kh esa ikl fd;k FkkA

Aug-Oct- 2012

lM+d ij jsM+h dks /kDdk ekjdj ,d txg ls nwljh txg tk&tk dj Qy cspus okys QksVks esa fn[k jgs bl vfr lk/kkj.k ls 'k['k dks ns[k dj gekjs vfr lkekftd yksx tks e/;e] ;k mPp oxZ ds ifjokjksa ls rkYyqd j[krs gSa ] veweu gj dksbZ buds thou 'kSyh vkSj ikfjokfjd jgu&lgu dk vanktk dqN ;w¡ djrs gSa] fd bldk ifjokj raxgky] vui<+ ] vkSj vf'kf{kr gksxk tks xjhch ls csgky gksxk cPpksa ds ru ij Bhd ls diMs Hkh ugha gksaxs] ,slk vkneh dSals vius ifjokj ;k cPpksa dks vPNk jgu & lgu ;k vPNh rkyhe ns ldrk gS ] vxj jsM+h ds lkFk Qy cspus okys bl 'k['k ds ckjs esa Hkh vkidk ;gh vanktk gS rks vki fcYdqy xyr gSa A fdlh dks tkuus ;k igpkuus ds fy, flQZ nks vk¡[ks gh dkQh ugha gksrh gSa] okLrfodrk dks tkuus dks t#jh gksrk gS varjkRek dks txkuk A ;wFk vkbd‚u if=dk esa Nih ;g QksVks gS u'khe [kku dh gS ] tks ewy :i ls mÙkj çns'k ds 'kkgtgk¡iqj ds jgus okys gSa A uLkhc us u'khe ds lkFk dbZ jax [ksys gSa] tc nq[k fn;k rks og fdlh igkM+ ds cks> ls Hkh de ugha Fkk ] ftlls mcjuk veweu gj fdlh ds o'k esa ugha gksrk gS A nks tqM+ok csVs ,d csVh ]vkSj iRuh lfgr dqy ikap tuksa dk g¡lrk [ksyrk ifjokj Fkk u'khe dk ] ysfdu mls fc[kjus esa FkksMk lk Hkh oä ugha yxk vkt ls 18 lky igys dh ckr gS tc u'khe dh [kqf'k;ksa ij xzg.k yx x;k Fkk njvly rc u'khe ds nksuksa csVs 12 oha ds fjtYV dks ns[kus ds ckn [kq'kh & [kq'kh viuh ckbd ls ?kj ykSV jgs Fks fd vpkud gqbZ ,d Hkh"k.k lM+d nq?kZVuk esa nksuksa tqM+ok csVksa us ,d lkFk ne rksM+ fn;k Fkk A i<kbZ esa vCcy ntsZ ds v[rj vkSj v'kxj us rc baVj ehfM,V ijh{kk dks viuh & viuh d{kk esa çFke Js.kh esa ikl fd;k Fkk A ;g Hkh ,d xtc dk gh la;ksx jgk nksuksa Hkkb;ksa ds chp fd ,d lkFk iSnk gq, v[rj vkSj v'kxj nksuksa ekuksa ,d gh flDds ds nks igyq jgs gksa nksuksa ds [kku & iku ] O;ogkj ] i<+kbZ fy[kkbZ lc dqN ,d lkeku ] u'khe vius nksuksa csVksa dh rkjhQ djrs & djrs :gkals ls gks tkrs gSa Hkjs eu ls og crkrs gSa] fd mudh ekSr ds oDr ,slk yxk tSls fd nksuksa iSnk gksus ls ejus rd dh ,d lkFk dles [kkdj bl nqfu;k esa vk;s FksA bruk dgrs gq, u'khe [kku viuh jsM+h dks lM+d ij vkxs /kdsyus yxs ] ysfdu bl nnZ Hkjh dgkuh ds ckn vkt u'khe dh ftanxh esa D;k eksM+ vk;k gS ;g tkuus dh mRlqdrk ls eSa Hkh u'khe dh Qy dh jsM+h ds lkFk&lkFk lM+d ij pyrs & pyrs ckr djus yxk A u'khe [kku viuh nq%[k Hkjh dgkuh dks vkxs c<+krs gq, crkrs gSa fd nksuksa csVksa dh ekSr dk lnek mudh ek¡ 'kk;jk cnkZLr uk dj ldh Fkh lnes ls og Hkh vYykg dks I;kjh gks x;h A rc csVh b'kjr tgka cgqr NksVh Fkh og vius nksuksa cM+s Hkkb;ksa vkSj ek¡ dh ekSr vkSj jksrs fcy[krs ifjokj ds ,d & ,d lnL; dks Vd&Vdh yxk;s ns[krh jgh A vc ,d ek= ek'kwe b'kjr dks ikyus dh ftEesnkjh mlds firk gksus ds ukrs eq> ij gh Fkh ,d rjQ esa iRuh vkSj toku csVksa dh ekSr ds lnes ls mcjus dh dksf'k'k djrk rks nwljh vksj csVh b'kjr dks i<+k fy[kk dj mlds Hkfo"; dh fpark ] ysfdu vc ;gk¡ cnyrs oDä ds lkFk Åij okys us vc eq> ij FkksM+k jge dj fy;k Fkk A u'khe [kku crkrs gSa fd csVh Hkh vius nksuksa Hkkb;ksa dh rjg i<+us esa vOoy fudyh lky nj lky mldh lQyrkvksa us esjk Hkh gkSlyk c<+k fn;k Fkk A ikapoha rd b'kjr us nsgjknwu ds yky iqy fLFkr xq# jke jk; ifCyd Ldwy ls i<kbZ dh vkSj mlds ckn mldk p;u jktho xka/kh uoksn; fo|ky; riksou nsgjknwu esa gks x;k Fkk A tgka ls b'kjr us 12 oha rd dh i<kbZ ljdkjh [kpsZ ij dh vkSj fQj MkWDVjh dh i<kbZ ds fy, VsLV dks ikl fd;k fQj fnYyh ls b'kjr us MBBS dh i<kbZ iwjh dhA vc csVh b'kjr dh dke;kch dh dgkuh lqukrs & lqukrs u'khe [kku ds pgjs dh jkSud gh c<+ x;h Fkh A jsM+h esa yns Qyksa ds Åij gkFk Qsj dj u'khe eqLdkjkrs gq, cksys fd ckcw th vkt eq>s yxrk gS fd esjh csVh us viuh ek¡ vkSj Hkkb;ksa ds v/kwjs [okcksa dks iwjk dj fy;k gS vkSj esjh esgur dks lkdkj dj fn;k gS A u'khe [kku ls b'kjr tSalh gksugkj yM+dh dh dgkuh lqu dj vc eq>s yxk fd b'kjr tgk¡ dh esgur] yxu] vkSj la?k"kZ ls fu[kjh mldh çfrHkk dh dgkuh ;wFk vkbd‚u if=dk esa çdkf'kr dh tkuh pkfg, A fQj eSaus r; fd;k fd vc vkxs dh dgkuh b'kjr dh tqckuh gh lquh tk;] blds fy, firk u'khe [kku ls ekus b'kjr dk Qksu uacj ds vykok mlls feyus dh bPNk trkbZ rks u'khe cksys ckcw th b'kjr vc ;gk¡ dgk¡ gS og

YOUTH ICON 26 ;wFk vkbdkWu


rks vkxs dh i<+kbZ ds fy, vktdy yUnu esa gS A og vc 27 lky dh gks x;h gS cgqr tYnh okil vkus okyh gS vc mldk liuk gS fd og mÙkj çns'k ds 'kkgtgk¡iqj vius xk¡o esa viuk ,d cM+k vLirky [kksysxh ftlls ogka xzkeh.kksa dks Qk;nk igqapsxk A D;ksafd b'kjr ljdkjh ukSdjh ugha djsxh ,slk mldk dguk gS ckdh vYyk dh ethZ ] dgrs gq, u'khe [kku viuh Qyksa dh jsM+h lM+d ij /kDdk nsrs gqos vkxs c<+ x, A vkSj u'khe ds ulhc dh nq[kn dgkuh ds 'kq#vkr ds ckn ,d lq[kn vuqHkwfr dks lkFk fy, eaS Hkh vius n¶rj ds fy, okil ykSV vk;kA blh dk uke ftanxh gS ] tks dHkh Hkh fdlh ds fy, #drh ugha gS] og dHkh [kq’kh& dHkh xe ds chp ges'kk xfreku jgrh gS A vkt u'khe [kku vkSj mudh csVh gekjs lekt ds lHkh ;qokvksa vkSj muds vfHkHkkodksa ds fy, çsj.kk nk;d gSaA

gekjk mRiknu vfHk;ku yk, gj psgjs ij eqLdku 39174

Hkkjr dh lcls cM+h fo|qr mRiknu dEiuhA Hkkjr ljdkj dk egkjRu m|eA esxkokV laLFkkfir {kerk okys 28 ikoj LVs'kuA Hkkjr ds fodkl dks ÅtkZe; cukrs gq,A

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

27


Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 28 ;wFk vkbdkWu


;wFk vkbd‚u fØ,fVo ehfM;k }kjk bl o"kZ ls fpfdRlk ds {ks= esa mRd`"V lsok nsus okys fpfdRldksa dks Hkh lEekfur djus dk fu.kZ; fy;k x;k gS A bl o"kZ mR"V fpfdRlk lsok lEeku ds fy, lhekUr tuin peksyh ds d.kZç;kx esa jktdh; lkeqnkf;d fpfdRlk dsaæ esa foxr 20 o"kksaZ ls fpfdRlk lsok esa fe'kky cus esjB ds jgus okys Mk0 jktho 'kekZ ] CMI gkfLiVy nsgjknwu esa U;wjksltZu Mk0 egs'k dqfM;ky ] Jhuxj csl vLirky esa crkSj cky fo'ks"kK Mk0 xksfoUn iqtkjh ,oa Mk0 lat; lDlsuk vk'kk uflaZx gkse nsgjknwu dks pquk x;k gSA Mk0 jktho 'kekZ fiNys 20 o"kksaZ esa 58 gtkj ls vf/kd lQy vkijs'ku dj pqds gSa A Mk0 'kekZ peksyh tuin esa brus yksdfç; gSa fd tc Hkh muds LFkkukarj.k dh ckr gksrh gS rks LFkkuh; yksx ykecan gksdj mUgsa jksd ysrs gSa ] eSnkuh bykds ds Mk0 'kekZ igkM+ okfl;ksa ds pgsrs cus gq, gSa vkSj fpfdRlk {ks= esa vkt fe'kky cu pqds gSa 'kekZ bykds esa MkWDVj ds ctk; ,d tulsod ds :i esa T;knk pfpZr gSa A Mk0 jktho 'kekZ dks muds fof'k"V ;ksxnku ds fy, ;wFk vkbd‚u fØ,fVo ehfM;k }kjk o"kZ 2012 mRd`"V fpfdRlk lsok lEeku ls lEekfur fd;k tk;sxk A Mk0 xksfoUn iqtkjh Jhuxj csl fpfdRlky; esa rSukr Mk0 xksfoUn iqtkjh dh [kkfl;r ;g gS fd og vius osru dk ,d fuf'pr fgLlk gj eghus xjhc ,oa Dr. Rajeev Sharma vlgk; yksxksa ds bykt esa yxk nsrs gSa A dbZ ckj rks MkW0 iqtkjh jsQj fd;s x, chekj cPpksa ds bykt dk [kpkZ Hkh Lo;a gh ogu djrs gSa A ewy :i ls d.kZç;kx ds jgus okys MkW0 iqtkjh e'kgwj vLirky lsaV LVhQu esa Hkh viuh lsok ns pqds gSa A MkW0 xksfoUn iqtkjh dks ;wFk vkbd‚u fØ,fVo ehfM;k }kjk o"kZ 2012 mRd`"V fpfdRlk lsok lEeku ls lEekfur fd;k tk;sxk A Dr. Govind Pujari MkW0 egs'k dqfM+;ky ofj"B U;wjksltZu o"kZ 1994 ls yxkrkj mÙkjk[kaM esa viuh lsok,a ns jgs gSa A MkW0 dqfM;ky rc iwjs if'peh mÙkjçns'k esa ,d ek= U;wjksltZu Fks ] dqfM+;ky dks crkSj fo'ks"kK fofHkUu fpfdRlky;ksa esa cqyk;k tkrk Fkk A rc ftu ejhtksa dks vius bykt ds fy, fnYyh ] paMhx<+ ;k vU; 'kgjksa ds cM+s&cM+s vLirkyksa esa tkdj egaxk bykt djokuk iM+rk Fkk muds fy, mÙkjk[kaM esa U;wjksltZu MkW0 egs'k dqfM+;ky [kkldj igkM+ okfl;ksa ds fy, ojnku Lkkfcr gq, A MkW0 dqfM+;ky vkt Hkh CMI vLirky ds vykok fefyVªh vLirky ] ONGC ,oa ftyk fpfdRlky; esa viuh lsok,a ns jgs gSa A ewy :i ls fVgjh ] çrki uxj ds lqdjh xk¡o ds Dr. Mahesh Kudiyal jgus okys MkW0 dqfM+;ky dh çkjafHkd f'k{kk xk¡o ls gh gqbZ gS A 1985 esa M.S tjuy ltZjh esa dh blds ckn M.Ch U;wjksltZjh ds lqij Lis'kfyLV dkslZ esa All India based competitive examination ds fy, pqu fy, x, fQj PGIMS y[kuÅ ls 1992 esa U;wjksltZjh ls M.Ch. fd;k A mÙkjk[kaM esa U;wjksltZu MkW0 egs'k dqfM+;ky ds fpfdRlk ds {ks= esa fof'k"V ;ksxnku ds fy, mUgsa ;wFk vkbd‚u fØ,fVo ehfM;k }kjk o"kZ 2012 mRd`"V fpfdRlk lsok lEeku ls lEekfur fd;k tk;sxk A Mk0 lat; lDlsuk% mÙkjk[kaM ,oa if'peh mÙkj çns'k ds ,d ek= Gastroenterologist gSa ftUgksaus o"kZ 1993 ls nsgjknwu esa viuh fpfdRlh; lsok,a nsuh vkjEHk dh Fkha A MkW0 lDlsuk ewy :i ls y[kuÅ ds jgus okys gSa çkjafHkd f'k{kk fnYyh ls gqbZ o vf[ky Hkkjrh; vk;qfoZKku laLFkku "AIIMS" fnYyh ls esfMdy dh i<+kbZ iwjh djus ds i'pkr~ o"kZ 1993 esa nsgjknwu vkdj fpfdRlk ds {ks= esa viuh lsok,a nsuh vkjEHk dh Fkh A MkW0 lDlsuk crkrs gSa fd mUgksaus nsgjknwu dks blfy, viuh deZ Hkwfe ds fy, pquk D;ksafd ;g {ks= viuh /kkfeZd ,oa lkaLd`frd fofo/krk ds fy, ges'kk ls gh mRd`"V jgk gS A vkSj tkfgj lh ckr gS Dr. Sanjay Saxsena fd nso Hkwfe esa lsok djus dk ekSdk og vius gkFkksa ls tkuk ugha nsuk pkgrs Fks A nwljh ckr ;g jgh fd mÙkjk[kaM esa dgha Hkh isV dh xaHkhj chekfj;ksa ds ckjs esa dksbZ Hkh fpfdRlh; ijke'kZ nsus okyk rd ;gk¡ ugha Fkk bykt rks nwj dh ckr Fkh A MkW0 lat; lDlsuk us fpfdRlk {ks= esa dbZ miyfC/k;ka Hkh gkfLky dh gSa ] nsgjknwu tksxhokyk fLFkr vk'kk uflaZx gkse esa vkijs'ku dj iwoZ esa ,d 25 o"khZ; ;qorh ds vk¡rksa ds lkFk fyiVs lok ehVj ckyksa ds xqPNs dks lQyrk iwoZd fudky dj fpfdRlh; {ks= esa fo'ks"k miyfC/k gkfly dh ] vkt Hkh og cky dk lok ehVj dk xqPNk muds fDyfud esa ns[kk tk ldrk gS A o"kZ 2011 esa ,d 13 o"khZ; ;qorh ds eqag ls [ksy&[ksy esa ,d eksVh ls¶Vh fiu ftldk eqag [kqyk gqvk Fkk og mlds isV esa vk¡rksa ls fyiV x;h FkhA fiu dk eq¡g [kqyk gksus ds dkj.k og vk¡rksa dks uqdlku igq¡prs gq, cqjh rjg ls vakr ds chp esa gh /kal x;h Fkh] ftls fudyuk ,d cM+h pqukSrh Fkh A dbZ MkWDVjksa ds }kjk vleFkZrk trkus ds ckn bl tfVy vkWijs'ku dks rc vatke fn;k MkW0 lat; lDlsuk us og Hkh fcuk phj QkM+ ds A rc ml vuks[ks vfHk;ku dks ;wFk vkbd‚u us vius ohfM;ks dSejs esa Hkh fQYek;k Fkk A MkW0 lat; lDlsuk dks fpfdRlk ds {ks= esa fof'k"V ;ksxnku ds fy, mUgsa ;wFk vkbd‚u fØ,fVo ehfM;k }kjk o"kZ 2012 mRd`"V fpfdRlk lsok lEeku ls lEekfur fd;k tk;sxk A Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

29


ICON YOUTH ;wFk vkbdkWu

Aman Rahman YOUTH ICON National Awardy 2009-10

Coming Soon

( JHANVI INSTITUTE OF MANAGEMENT AND TECHNOLOGY , GUJRAT )

Associate with Anmol Charitable Trust,

&

Utsav Dhwani mRlo /ofu

YOUTH ICON AWARD 2012 is coming soon in Nov Dec- 2012 you can apply or suggest other talents from state or national level from Journalism, Education, Bravery ,Cultural, Literature, Uttarakhand shrestha andolankari and others Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 30 ;wFk vkbdkWu


ge vkidh jk; o lq>ko ds bUrtkj es gSa , vius lq>ko nsus ds fy, laidZ djsa lq>k, gesa ,sals uke tks gS vkidh utj es YOUTH ICON vokMZ ds vlyh gdnkj A ge vkidh jk; o lq>ko ds bUrtkj es gSa , vius lq>ko nsus ds fy, laidZ djsa

Please suggest us & contact info 0 9756838527 , 0 9412029205 mail add. infoyiaward2012@gmail.com infoyouthicon@yahoo.com shashibhushan.maithani@gmail.com link www.youthicon.in

Hksft, gesa vius lq>ko vkSj crkb;sxk & 1 & dkSu gS vkidk jk”Vªh; Lrj ij lcls yksdfç; fganh U;wt pSuy \ 2 & fdls cukuk pkgrs gSa vki mÙkjk[kaM esa uEcj ou fganh U;wt isij \ 3 & Vsyhfotu dh nqfu;k esa vkidk lcls ilanhnk /kkjkokfgd ¼lhfj;y½] ,oa dykdkj dkSu gS \ 4 & mÙkjk[kaM esa fdls nsuk pkgrs gSa vki lcls mR"V {ks=h; U;wt pSuy dk f[krkc A

d`i;k viuh ilan@lq>ko ,sls Hksats& 1-

esjk ilanhnk lhfj;y& dtZnkj

2-

esjk ilanhnk us'kuy U;w pSuy& ICBNTV U;wt+

3-

esjk ilanhnk fgUnh U;wt isij mÙkjk[k.M esa& lqcg dh [kj

4-

esjk ilanhnk U;wt+ pSuy mÙkjk[k.M esa& SNE tv U;wt+

¼gekjs }kjk n'kkZ, x,s lHkh lq>ko vFkok ilUn dkYifud gSaA d`i;k vki okLrfod :i esa gh fy[ksa vkSj HkstsaA½ bUgsa feysxk YOUTH ICON KPPD Yi Award 2012 Brinda Batra ,Sharddha Sharma ,Pratyusha Banarji ,Vartika Nanda ,Himani Shivpuri , Unmukt Chand ,Yuwraj Singh ,Hemant Kaushik ,Amogh Bhatt , Anupam Trivedi Rukshana ,Julu Yadav , Alok Sriwastava , Ritul Joshi ,Nitish Kumar , Hridyesh Joshi , Richa Anirudh , Kushal Kothiyal, Narendra Singh Negi , Madan Duklan, Parwatjan, Dev Negi , Maneesh Mehata, Rashmi Dandriyal ,Tansheem Haidar , Isharat Jahaan, Upendr Datt Anthwal , Rakesh Oberoy , Dr. Rajeev Sharma , Dr. Mahesh Kuriyal ,Dr. Sajay saxena , Dr. Govind Pujari ,Shankar Bhatiya , Manoj Kumar ,Sunil Navprabhat ,Dilip Negi , Madhu Maikhuri ,Manoj Kandwal , Fahim Tanha ,Ashish Tiwari , Pankaj Panwar ,Dhirendr Pundir . ns'k Hkj ds fofHkUu jkT;ksa ls pqus x, bu yksxksa dk D;k gS ,slk [kkl dke] tks fey jgk gS bUgsa o"kZ 2012 dk YOUTH ICON

dk fo'ks"k lEeku A blds fy, if<, YOUTH ICON dk vxyk vad A

C/O - 16/3 Teg Bahadur Road , Near hydel Colony , Dehradun 248001 , Mob. +91 9756838527 , +91 9412029205 , infoyiaward2012@gmail.com infoyouthicon@yahoo.com , shashibhushan.maithani@gmail.com link www.youthicon.in

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

31


;qokvksa dh rkdr gS] ;wFk vkbdkWu dk ;g vk;kstu mRrjk[k.M esa Nk=&Nk=kvksa dks ckSfðd ,oa 'kSf{kd fodkl ds fy, ;wFk vkbdkWu }kjk tujy ,IVhV~;wV VsLV jkT; Lrj ij djok;k tk jgk gSA bl vk;kstu ls es/kkoh Nk=&Nk=kvksa dk eukscy c<+sxkA ;wFk vkbdkWu fØ,fVo ehfM;k dk ;g ljkguh; iz;kl gSA ;wFk vkbdkWu }kjk iwoZ esa Hkh izns'k Hkj ds izfrHkkvksa dks ,d eap ij ykdj lEekfur djus dk lQy iz;kl fd;s tk pqds gSaA eSa Jh 'kf'k Hkw"k.k eSBk.kh ^ikjl* dh lkekftd] jpukRed lksp dh Hkwjh&Hkwjh iz'kalk djrk gw¡ o bl ijh{kk esa izfrHkkx djus okys lHkh Nk=&Nk=kvksa dks esjh vkSj ls gkfnZd 'kqHkdkeuk;saA gjd flag jkor] dSfcusV ea=h] mÙkjk[k.M ljdkj ;g tkudj gkfnZd izlUurk gks jgh gS fd ;wFk vkbdkWu if=dk ds ekQZr mRrjk[k.M jkT; esa ;wFk VsysaV lpZ ijh{kk 2012 dk vk;kstu fd;k tk jgk gSA eq>s iw.kZ fo'okl gS fd ;g vk;kstu mRrjk[k.M ds Nk=&Nk=kvksa ,oa ;qokvksa esa muds ckSfðd ,oa jpukRed fodkl dks c<+kok nsus ds lkFk&lkFk muesa izfr;ksxkRed ijh{kkvksa esa lQyrk ds izfr izfrLi/kkZRed lksp fodflr djus tSls mn~ns';ksa esa lQy flð gksxkA vkids }kjk fd;k tk jgk ;g dk;Z ljkguh; gh ugha vfirq iz'kaluh; Hkh gSA ;wFk VsysaV lpZ ijh{kk 2012 ds lQy vk;kstu gsrq leLr vk;kstu e.Myh dks esjh vksj ls gkfnZd 'kqHkdkeuk;saA MkWŒ jes'k iks[kfj;ky ^fu'kad* iwoZ eq[;ea=h mRrjk[k.M vueksy ,M~;qds'ku VªLV ds lg;ksx ls ;wFk vkbdkWu }kjk Ldwyh Nk=&Nk=kvksa gsrq tujy ,IVhV~;wVV ijh{kk dk vk;kstu fd;k tk jgk gS] tks fd Nk=&Nk=kvksa ds ckSfðd ,oa lexz fodkl gsrq ,d ljkguh; iz;kl gSA eSa ;wFk vkbdkWu if=dk ds lEiknd e.My ds lHkh lnL;ksa dks 'kqHkdkeuk;sa nsrh gw¡A ve`rk jkor] i;ZVu] laLd`fr ,oa efgyk l'kDrhdj.k ea=h mRrjk[k.M ;wFk vkbdkWu if=dk ds bl vfHkuo iz;kl ds fy, lEiknd e.My ds lHkh lnL; c/kkbZ ds ik= gSaA ;qokvksa ds e/; bl rjg ds izfr;ksxkRed ijh{kkvksa ds vk;kstu ls muesa izfrLi/kkZRed Hkkouk Hkh tkx`r gksxh] D;ksafd orZeku le; tcjnLr izfrLi/kkZ dk gSA ;wFk vkbdkWu ds ;wFk VSys.V lpZ ijh{kk vk;kstu ls fu%lUnsg izns'k ds ;qokvksa dks ykHk feysxkA ogha ;wFk vkbdku if=dk Hkh bl rjg ds vk;kstuksa ls ?kj&?kj esa yksdfiz; gksxhA esjh vksj ls lHkh ;qokvksa dks gkfnZd 'kqHkdkeuk;saA lqjsUæ flag usxh] LokLF; ea=h] mÙkjk[k.M

mÙkj izns'k] mÙkjk[k.M ,oa jktLFkku dh lSj ij pysa ----Seva

Suraksha

Sadbhawna

vuqie usxh izcU/kd :nzk Vwj ,.M Vªsoy

Luxury Coaches & Cars

vjfoUn usxh Tourism Special

18-31

uxj v/;{k] uxj dkaxzsl desVh xksis'oj] peksyh

Near Ganesh Mandir, Gopeshwar Chamoli (UK) Mob.: 9410379393, 9837935267, 9997973909, 9410300333

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 32 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q1.

What can be the maximum period of gap between any two sessions of the Indian Parliament? 1

Six months

2

Four months

3

Three months

4

One year Ans: 1

Q2.

The Ninth Schedule of the Constitution of India was 1

Added by the 24th Amendment

2

Added by the 1st Amendment

3

Added by the 42th Amendment

4

A part of the original constitution Ans: 2

Q3.

Who is the Chief Law Officer of India 1

Secretary, Law Department

2

Attorney General

3

Advocate General

4

Solicitor General Ans: 2

Q4.

Soil suitable for growing cotton is 1

Red soil

2

Sandy soil

3

Black soil

4 Laterite soil Ans: 3

Q5.

The Sardar Sarovar Dam is associated with 1

Narmada River

2 Mahanadi River

3

Tapti River

4

Bhakra Nangal Project Ans: 1

Q6.

Diamond mines are mainly found in India in the State of 1 Bihar

2

Karnataka

3 Arunachal Pradesh

4 Madhya Pradesh Ans: 4

Q7.

Which of the following is the best conductor of electricity ? 1

Saline water

2

Warm water

3

Cold water

4

Distilled water Ans: 1

Q8.

A solution of zinc chloride cannot be stored in a vessel made of 1

Lead

2

Gold

3

Silver

4

Aluminium Ans: 3

Q9.

Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the 1

Small intestine 2 Liver

3

Kidney

4

Stomach Ans: 4

Q10. Malaria is a disease which affects 1

Intestine

2 Lungs

3

Liver

4

Spleen Ans: 3

Q11. 'Biosphere Reserve Project' is aimed at protecting 1

Cattle population

2

Human beings from pollution

3

Flora and Fauna

4

Environment Ans: 3

Q12. Rukmini Devi is associated with 1

Dancing

2

Music

3

Theatre

4

Painting Ans: 1

Q13. 'Neela Chand' is a novel written by 1

Ramakant Rath

2

Subhash Mukhopadhyay

3

Shiv Prasad Singh

4

Ram Vilas Sharma Ans: 3

Q14. Which day of the year is observed as 'World Standard Day'? 1 October 14

2

November 25

3

September 14

4 August 14 Ans: 1

Q15. Who said, "Thank God, I have done my duty." 1 J.L. Nehru

2

Nelson Mandela4

3 G.W. Crane

4 Admiral Nelson Ans: 4

Q16. 'Navajivan Express' runs between 1

Jammu Tawi-Thiruvananthapuram

2

Howrah-Chennai

3

Bhopal-New Delhi

4

Chennai-Ahmedabad Ans: 4

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

33


Students Spacial Q17. The capital of Harshavardhana was at 1 Kannauj 2 Nalanda

3 Varanasi

4

Pataliputra Ans: 1

Q18. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the year 1 1192 A.D. 2 1295 A.D 3 1626 A.D.

4

1561 A.D. Ans: 1

Q19. When was the partition of Bengal, effected during the time of Curzon, annulled? 1 1911 2 1914 3 1913 4 1912 Ans: 1 Q20. Clive laid the foundation of British Empire by winning the battle of 1 Panipat 2 Jhansi 3 Plassey 4 None of these Ans: 3 Q21. Chand Bibi was the ruler of 1 Ahmednagar 2 Golconda

3 Bijapur

4

Asirgarh Ans: 1

Q22. Who was against the abolition of Sati? 1 Radha Kant Deb 2 B.G. Tilak

3 B.C. Pal

4

Ram Mohan Roy

Ans: 1 Q23. RISAT-1, which was put in orbit in April 2012 by PSLV-C19, is the heaviest satellite launched by India so far with a weight of 1 1,658 kg 2 1,768 kg 3 1,858 kg 4 1,968 kg Ans: 3 Q24. The trilateral Russia, India and China (RIC) Summit held in Moscow in April 2012 was its 1 9th edition 2 11th edition 3 10th edition 4 12th edition Ans: 2 Q25. The two-day 20th ASEAN Summit was held in Phnom Penh, Cambodia in 2012 in the month of 1 February 2 March 3 April 4 May Ans: 3 Q26. Egg is rich source of nutrients except 1 Fats 2 Vitamin D 3 Protein 4 Vitamin C Ans: 4 Q27. In banking terminology, CRR means 1 Cash Reserve Ratio 2 Credit Reserve Ratio 3 Credit Rating Ratio 4 Cash Rating Ratio Ans: 1 Q28. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as 1 Akashwani 2 Nabhowani 3 Doorwani 4 All India Ratio Ans: 4 Q29. Who among the following started the newspaper Shome Prakash? 1 Ishwar Chandra Vidyasagar 2 Raja Rammohun Roy 3 Dayanand Saraswati 4 Surendranath Banerjee Ans: 1 Q30. Who wrote the book The Story of the Integration of the Indian States? 1 V.P. Menon 2 Krishna Menon 3 B.N.Ranu 4 C. Rajagopalachari Ans: 1 Q31. Where is Copacabana Beach located? 1 Valletta 2 Buenos Aires 3 Hawaiian Islands 4 Rio de Janeiro Ans: 4 Q32. Where is the famous Vijaya Vittala temple having its 56 carved pillars emitting notes located? 1 Belur 2 Srirangam 3 Bhadrachalam 4 Hampi Ans: 4 Q33. Who among the following wrote the book Ayodhya : 6 December 1992? 1 Jaswant Singh 2. Chandra Shekhar 3. P.V. Narasimha Rao 4. Arun Shourie Ans: 3 Q34. Which of the following is the smallest ocean of the world? 1 Indian 2 Atlantic 3 Pacific 4 Arctic Ans: 4

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 34 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q35. Deodhar Trophy is related to which sport? 1 Volleyball

2 Football

3 Cricket

4 Tennis Ans: 3

Q36. Who was the first woman Governor of an Indian State? 1 Sushila Nayar 2 Sucheta Kriplani 3 Sarojini Naidu 4 Sulochan Modi Ans: 3 Q38. 'The Colonel' is the name of which Indian test cricketer? 1 Colonel C.K. Naidu 2 Rahul Dravi 3 Dilip Vengsarkar

4 Mohinder Amarnath Ans: 3

Q39. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna? 1 Martin Luther King 2 Zubin Mehta 3 Mother Teresa

4 Khan Abdul Ghaffar Khan Ans: 3

Q40. When is the International Women's Day observed? 1 March 8 2 February 14 3 May 10

4 October 2 Ans: 1

Q41. Where are the Dilwara Temples located? 1 Shravanabelagola 2 Parasnath Hills

3 Indore

4 Mt. Abu Ans: 4

Q42. Who is the first Indian lady to preside over the Congress? 1 Raj Kumari Amrit Kaur 2 Annie Besant 3 Amrita Sher Gill

4 Vijayalakshmi Pandit Ans: 2

Q43. Who among the following formed a party named as 'Forward Bloc'? 1 Subhash Chandra Bose 2 Sardar Bhagat Singh 3 Chandrashekhar Azad 4 Jawaharlal Nehru Ans: 1 Q44. Abd-Rabbu Mansour was recently elected as the President of which one of the followingArab nation? 1 Yemen 2 Iraq 3 Oman 4 Iran Ans: 1 Q45. Name the Tamil author who was announced the winner of the Saraswati Samman 2011 by K.K. Birla Foundation announced on March 22, 2012 for his book Irama Kathaiyum Iramayakalum. 1 Jeyamohan 2 Dhanushkodi Ramasamy 3 A.A. Manavalan 4 Sundara Ramasami Ans: 3 Q46. Which legendary versatile Bengali actor was on March 21,2012 selected for India's highest film honour the Dadasaheb Phalke Award for 2012? 1 Prasanjeet Chatterjee 2 Soumitra Chatterjee 3 Ranjit Mallick 4 Suvendu Chakroborty Ans: 2 Q47. Akali Dal Chief Prakash Singh Badal, sworn in as the chief minister of Punjab on March 14, 2012. Badal became the chief minister of the state for1 Fourth time 2 Fifth time 3 Third time 4 Second time Ans: 2 Q48. Which one of the following state governments imposed restrictions on the visit of foreign tourists to the areas inhabited by Tribals? 1 Odisha 2 Bihar 3 Madhya Pradesh 4 Uttar Pradesh Ans: 1 Q49. Indian black eagle was spotted in the Aravali Biodiversity park after a gap of ____ years. 1 60 2 70 3 80 4 90 Ans: 4 Q50. Recently India has raised its objection over the construction of the Zangmu dam. In this Context which country is building this Zangmu dam? 1 Pakistan in Pol 2 Bangladesh on the Brahmaputra river 3 China on the Brahmaputra 4 Pakistan with the help of china assistance Ans: 3 Q51. Geeta Poghat, who on April 1, 2012 qualified for London Olympics 2012 belongs to which of the following sports? 1 Boxing 2 Wrestling 3 Weight-Lifting 4 Gymnastic Ans: 4

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

35


Students Spacial Q52. Lender Paes clinched his 50 career title at Miami Opens, Paes won the doubles title with1 Radek Stepanek

2 Max Mirnyi

3 Daniel Nestor

4 Mahesh Bhupati Ans: 1

Q53. Which of the following states has the largest reserve of copper ore? 1 Bihar

2 Karnataka

3 Rajasthan

4 Jharkhand Ans: 3

Q54. Paper currency established in 1949 in India in 1 1862

2 1542 3 1601

4 1880 Ans: 1

Q55. Kundankulam Nuclear Power Plant is being established in 1 Tamil Nadu

2 Karnataka

3 Kerala

4 Andhra Pradesh Ans: 1

Q56. The first export processing zone of Asia was set up in 1965 in 1 Al Hilali

2 Kandla

3 Noida

4 Singapore Ans: 2

Q57. Which one of the following States/Union Territories has the least number of females per 1000 males as per provisional figures of Census 2011? 1 Daman and Diu

2

Dadar and Nagar Haveli

3 Haryana

4 Puducherry Ans: 1

Q58. Which one of the following is used as a moderator in a nuclear reactor? 1 Radium

2 Ordinary water

3 Thorium

4 Heavy water Ans: 4

Q59. Azolla is often used as biofertilizer, because it is associated with 1 Moss

2 Blue Green Algae

3 Red Algae

4 Fungus Ans: 2

Q60. Which of the following is used as laughing gas? 1 Nitrogen trioxide

2

Nitrogen dioxide

3 Nitrous oxide

4 Nitrogen tetraoxide Ans: 3

Q61. Diseases of which of the following pairs are caused by virus? 1 Polio and Bird Flu

2 Malaria and Polio

3 Polio and Tuberculosis 4 Tuberculosis and Influenza Ans: 1

Q62. Nepenthes Khasiana, a rare and endangered plant is found in1 Meghalaya

2 Himachal Pradesh

3 Madhya Pradesh

4 Uttar Pradesh Ans: 1

Q63. Opium is obtained from which part of the poppy plant? 1 Unripe Fruits

2 Flower

3 Leaves

4 Roots Ans: 1

Q64. Which of the following Chemicals is used for fruit ripening? 1 Calcium carbide

2 Sodium chloride

3 Potassium chloride

4 None of the above Ans: 1

Q65. Amongst the following flying organisms, which one does not belong to the group, Aves? 1 Eagle

2 Parrot

3 Crow

4 Bat Ans: 4

Q66. which one of the following spices is a floral bud? 1

Pepper

2

Clove

3

Cumin

4

Turmeric Ans: 2

Q67. Which one of the following is an air pollutant gas and is released by burning of fossil fuel? 1 Nitrogen

2 Hydrogen

3 Oxygen

4 Sulphur dioxide Ans: 4

Q68. Which of the following are required for the formation of bones and teeth? 1 Sodium and Calcium

2 Sodium and Potassium

3 Iron and Calcium

4 Calcium and Phosphorus Ans: 4

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 36 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q69. Which one of the following is not a plant hormone? 1 Cytokinin 2 Ethylene 3 Gibberellin 4 Insulin Ans: 4 Q70. The Earth's magnetic field is due to 1 currents circulating inside the core 3 moving charges outside is space

2 presence of a huge magnet at its centre 4 None of the above Ans: 1

Q71. CT Scan is done by using 1 Infra-red rays 2 Visible light

3 Ultrasonic waves

4 X-rays Ans: 4

Q72. Which of the following is used for correcting myopic eyes? 1 Convex Lens 2 Concave Lens 3 Cylindrical Lens 4 None of the above Ans: 2 Q73. The sky appears blue due to1 Scattering of light 2 Reflection of light

3 Refraction of light

4 Diffraction of light Ans: 1

Q74. Decibel unit is used to measure1 Light intensity 2 Sound intensity 3 Magnitude of Earthquake

4 None of the above Ans: 2

Q75. The tail of a comet always points1 Towards the Sun 2 Towards North-East

3 Towards South-East

4 Away from the Sun Ans: 4

Q76. 'Blue tooth' technology allows 1 Landline phone to mobile phone communication 3 Wireless communication between equipments

2 Signal transmission on mobile phones only 4 Satellite television communication Ans: 3

Q77. What does an air conditioner installed in a room control? 1 Humidity and temperature only 2 Temperature only 3 Pressure and temperature only 4 Humidity, pressure and temperature Ans: 1 Q78. Which of the following has the highest share in power generation in India? 1 Thermal power 2 Nuclear power 3 Hydro power 4 All the above have equal share Ans: 1 Q79. The minimum height of a plane mirror to see the full image of a person is equal to1 the height of the person 2 half the height of the person 3 one-fourth the height of the person 4 double the height of the person Ans: 2 Q80. The liver disease Hepatitis-B is caused by 1 DNA Virus 2 Bacterium 3 Platyhelminth 4 Hepatitis B virus Ans: 4 Q81. Which was the principal plant used in Green Revolution? 1 Japonica Rice 2 Indian Rice 3 Mexican Wheat

4 Emmer wheat Ans: 3

Q82. Which tribe of Uttarakhand practices transhumance? 1 Tharu 2 Moksa 3 Raji 4 Bhotia Ans: 4 Q83. On which river is Jog falls- the biggest waterfall of India? 1 Sherawati 2 Cauvery 3 Godawari 4 Narmada Ans: 1 Q84. In India which one of the following is not a natural harbour? 1 Chennai 2 Cochin 3 Mumbai

4 Vishakhapatnam Ans: 1

Q85. Where is the 'Black Pagoda'? 1 Madurai 2 Konark

3 Khajuraho

4 None of these Ans: 2

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

37


Students Spacial Q86. The second largest Island (next to Greenland) of the world is1 Borneo

2 Malagasy

3 Sumatra

4 New Guinea Ans: 4

Q87. The largest part of our hydrosphere is 1 Atlantic ocean

2 Indian ocean

3 Pacific ocean

4 Antarctica ocean Ans: 3

Q88. The ozone is situated in1 Troposphere

2 Stratosphere

3 Mesosphere

4 Exosphere Ans: 2

Q89. Which one of the following Indian Island lies in between India and Srilanka? 1 Elephanta

2 Nicobar

3 Rameshwaram

4 Salsette Ans: 3

Q90. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity? 1 Kachchh

2 Karnataka Plateau

3 Uttarakhand

4 Himachal Pradesh Ans: 2

Q91. Which one of these is not included in the geographical group of countries known as OCEANIA? 1 Melanesia

2 Indonesia

3 Australias

4 Micronesia Ans: 2

Q92. Which of the following countries is the largest producer/ exporter of castor-oilseeds? 1 China

2 France

3 Japan

4 India Ans: 4

Q93. The total length of Earths's equator is about1 40,000 km

2 6,400 km

3 12,800 km

4 5,000 km Ans: 1

Q94. Volkswagen launched the new IPL edition of Vento and Polo. Volkswagen is a car maker head quartered in 1 Itali

2 Japan

3 South Korea

4 Germany Ans: 4

Q95. The White House on February 10,2012 named India's renowned economist as the recipient of the 2011 US National Humanities Medal, Identify him 1 Usha Thorat

2 C. Rangarajan

3 Amartya Sen

4 Montek SIngh Ahluwalia Ans: 3

Q96. Pakistani archaeologists discovered a rare Indus Valley civilization era seal in steatite dating back to 2500-2000 BC from the Cholistan area of which of the following province in Pakistan? 1 FATA

2 Balochistan

3 Punjab Province

4 Sindh Province Ans: 3

Q97. The new President of the World Bank to take charge w.e.f July 2012 is 1 Jim Young Kim

2 Robert Zoellick

3 Christine Lagarde

4 Obiageli Katryn Ezekwesili Ans: 1

Q98. In 'Meritorious Awards' of SCOPE for the year 2010 - 11, which of the following Public Sector company has been awarded the Gold Trophy for the best corporate governance? 1 ONGC

2 HAL

3 GAIL

4 SAIL Ans: 4

Q99. As per the latest estimates of Planning Commission, what was the total pulation percentage was below poverty line in the year 2009-10? 1 42%

2 25.5%

3 29.8%

4 37.2% Ans: 3

Q100.'Environment Excellency' award under SCOPE Meritorious Awards 2010-11 has been given to 1 SAIL

2 ONGC

3 EIL

4 IOC Ans: 2

Q101. Finance Minister in his rollback announcements in budget proposals 2012-13 deferred GAAR for 1 Three year

2 One year

3 Two year

4 Till end of 12th plan Ans: 2

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 38 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q102.South Sudan has become a member of International Monetary Fund (IMF). It became IMF's 1 189th Member 2 187th Member 3 186th Member 4 188th Member Ans: 4 Q103.How many Indian Companies have been included in Forbes 2000 list of the year 2012? 1 71 2 61 3 57 4 65 Ans: 2 Q104.National Dairy Plan (Phase - I) has been launched to give a boost to milk production in the country. In the first phase this plan will cover 1 All states except North Eastern region 2 Only Gujarat 3 Only 14 states 4 Only 5 states Ans: 3 Q105.20th Summit of ASEAN was held on April3-4,2012 in 1 Phnom Penh(Cambodia) 2 Bankok (Thailand) 3 Singapore 4 Jakarta (Indonesia) Ans: 1 Q106.6 MMTPA pellet making plant in Odisha has been commissioned by 1 Tata Steels 2 Essar Steels 3 Jindal Steels 4 Steel Authority of India Ltd. Ans: 2 Q107.Jaina HIll is located in which of the following Indian State? 1 Karnataka 2 Tamil Nadu 3 Kerala 4 Andhra Pradesh Ans: 2 Q108. Which of the following telecom authority has recently given the power to act like a civil court? 1 Depart of Telecommunication(DoT) 2 Telecom Regulatory Authority of India(TRAI) 3 Wireless Planning & Coordination (WPC) Wing 4 Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) Ans: 2 Q109.Recently the Union Government of India has set up NATGRID. It is related to which one of the following? 1 Health 2 Intelligence 3 Education 4 Space Ans: 2 Q110.The Government of India has recently set up Financial Stability and Development Council (FSDC). It will be headed by which of the followings 1 Finance Minister 2 Economic Advisor to the Prime Minister 3 Governor of RBI 4 Prime Minister Ans: 3 Q111.What is the main constituent of a Pearl? 1 Calcium carbonate only 3 Calcium oxide and calcium sulphate

2 4

Calcium sulphate only Calcium carbonate and magnesium carbonate Ans: 4

Q112.Which one among the following will you put in to pure water in order to pass electric current through it? 1 Mustard oil 2 Sugar 3 Lemon Juice 4 Kerosene Ans: 3 Q113.Gypsum (CaSO4.2H2O) is added to clinker during cement manufacturing to 1 a decrease the rate of setting of cement 3 facilitate the formation of colloidal gel

2 bind the particles of calcium silicate 4 impart strength to cement Ans: 1

Q114. Which one among the following is not guaranteed by the Constitution of India? 1 Freedom to own, acquire and dispose of property anywhere in the country 2 Freedom to move freely throughout the country 3 Freedom to assemble peacefully without arms 4 Freedom to practise any trade or profession Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

39


Students Spacial Q115.Which of the following statements is/are correct? Under the provisions of Article 200 of the Constitution of India, the Governor of a state may: withhold his assent to a bill passed by the state legislature 1. reserve the Bill passed by the state legislature for consideration of the President 2. return the Bill, other than a money Bill, for reconsideration of the legislature Q116. select the correct answer using the code given below: 1 1 only 2 1 and 2 only 3 2 and 3 only 4 1, 2 and 3 Ans: 4 Q117. With reference to the conduct of government business in the Parliament of India, the term 'closure' refers to 1 the termination of a parliamentary session 2 suspension of debate at the termination of a day's sitting of the Parliament 3 a rule of legislative procedure under which further debate on a motion can be halted 4 refusal on the part of the government to have the opposition look at important documents Ans: 3 Q118.According to the Administrative Tribunal Act 1985, the Central Administrative Tribunal adjudicates disputes and complaints with respect to the service of persons who are 1 members of the defence forces 2 official and servants of the Supreme Court any High Courts 3 members of the Secretarial staff of the Parliament or any state legislatures 4 appointed to public services and posts in connection with the affairs of the Union expect members of the defence forces Ans: 4 Q119.Which of the following Committees are Committees of Parliament? 1. Public Accounts Committee 2. Estimates Committee 3. Committee on Public Undertakings Q120.Select the correct answer using the code given below: 1 1,2 and 3 2 1 and 2 only 3 1 and 3 only 4 2 and 3 only Ans: 1 Q121.The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of 1 six years 2 for six years or the age of 65 years, whichever is earlier 3 during pleasure of the President 4 for five years or the age of 60 years, whichever is earlier Ans: 2 Q122.Which of the statements given below about the Champaran Satyagraha is/are correct? 1. It was related to Indigo plantations 2. It started because the European planters oppressed the Zamindars. Q123. Select the correct answer using the code given below: 1 Both 1 and 2 2 2 only 3 1 only 4 Neither 1 nor 2 Ans: 3 Q124.Which one among the following statements appropriately defines the term 'drain theory' as propounded by Dadabhai Naoroji in his work 'Poverty and un-British Rule in India'? 1 That the resources of India were being utilised in the interest of Britain 2 That a part of India's national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns 3 That the British industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power 4 That the British goods were being imported to India making the country poorer day by day Ans: 1 Q125.Which among the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the last century? 1 Curzon's plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress 2 Curzon's design to curtail the sphere of local self-government 3 Curzon's attempt to control the Universities 4 Curzon's partition of Bengal Ans: 4

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 40 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q126.Which of the following statements regarding Permanent Settlement is/are correct? 1. The Permanent Settlement was introduced in parts of the Madras and Bombay Presidencies. 2. The Permanent Settlement created a new class of landlords with hereditary rights on land 3. The landlords created by the Permanent Settlement could never be removed under any circumstance. Q127. Select the correct answer using the code given below. 1 2 only 2 1 only 3 2 and 3 only 4 1, 2 and 3 Ans: 1 Q128.Gandhiji led the Indian nationalist movement from the front and his leadership was motivated by a wider philosophy he nurtured throughout the course of the movement. Which one among the following was a continuous movement based on this philosophy, and not a specific movement? 1 Non-cooperation Movement 2 Swadeshi Movement 3 Quit India Movement 4 Civil Disobedience Movement Ans: 1 Q129.The Jainas believe that Jainism is the outcome of the teachings of twenty-four Tirthankaras. In the light of this statement, which one among the following is correct of Vardhamana Mahavira? 1 He was not one of the twenty four Tirthankaras 2 He was the first Tirthankara and the founder of Jainism 3 He was the twenty-third Tirthankara, the first twenty-fourth Tirthankaras being considered legendary 4 He was the last land and twenty-fourth Tirthankara, who was not considered as the founder of the new faith but as a reformer of the existing religious sect Ans: 4 Q130.The earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various birth of Buddha are 1 Sutta pitakas 2 Venaya pitakas 3 Jatakas 4 Abhidhamma pitakas Ans: 3 Q131.Which one among the following is not a characteristic of Rig-Vedic Aryans? 1 They were acquainted with the use of copper and the modern ploughshare 2 They were acquainted with horses, chariots and the use of bronze 3 They were acquainted with the cow, which formed the most important from of wealth 4 They were acquainted with the use of iron. Ans: 4 Q132.Which among the following statements about European Union (EU) are correct? 1. The EU is the world's largest economy 2. The EU has its own flag, anthem and currency. 3. The EU's combined armed forces are the second largest in the world. 4. The EU has its own Constitution. Select the correct answer using the code given below: 1 1, 2 and 3 2. 1 and 4 .2 and 3 only 4.3 and 4 Ans: 1 Q133.Which one among the following pairs of level of government and legislative power is not correctly matched? 1 State government: State List 2 Central government: Union List 3 Local government: Residuary powers 4 Central and State government: Concurrent List Ans: 3 Q134.There are different arguments given in favour of power sharing in a democratic political system. Which one of the following is not one of them? 1 If reduces conflict among different communities 2 Majority community does not impose its will on others 3 Since all are affected by the policies of the government, they should be consulted in the governance of the country 4 It speeds up the decision making process and improves the chances of unity of the country Ans: 2 Q135.The first effort at drafting a Dominion Status Constitution for India was made in response to the 1 Montague-Chelmsford Reforms 2 Minto-Morley Reforms 3 Simon Commission 4 First Round Table Conference Ans: 3

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

41


Students Spacial Q136.The Kamraj Plan was a plan formulated in 1963 by the then 1 Chief Minister of Madras, whereby the senior ministers were asked to leave government and work to rejuvenate the party 2

Union Cabinet Minister, whereby a new Constitution for the Indian National Congress was proposed

3

Chief Minister of Madras, whereby a new set of principles for accepting donations for the party work was proposed

4

Chief Minister of Madras to root out corruption from India Ans: 1

Q137. The Constitution of India divided the states of India in categories A, B, C and D in the year 1950. In this context which of the following statements is correct? 1

The Governor was the executive head of category A states. The Rajpramukh was the executive head of category B states. The Chief Commissioner was the executive head of categories C and D states

2

The Chief Commissioner was the executive head of category A states. The Rajpramukh was the executive head of category B states. The Governor was the executive head of categories C and D states

3

The Rajpramukh was the executive head of category A states. The Chief Commissioner was the executive head of categories B and C state. The Governor was the executive head of the category D states

4

The Governor was the executive head of category A states. The Chief Commissioner was the executive h Ans: 1

Q138. The Constituent Assembly of India was chosen on the basis of the provincial elections of 1941. With the withdrawal of the Muslim League from the Constituent Assembly, it turned out that majority of the Assembly members were also members of the Congress. Under that circumstance, how was the Constituent Assembly given a broader social basis? 1 By nominating independent members of different castes, groups and women and also by taking in repres 2 By nomination independent members from various minority groups 3 By nominating independent members from various caste and religious groups 4 By taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large Ans: 4 Q139.What was the "privy purse" in the context of the history of Modern India? 1 A purse given by the government of India to dignitaries for service rendered 2 A purse given Privately by one organisation to another 3 A grant given by the Government of India to the erstwhile Princes of India 4 A gift given by an erstwhile Prince of India to the Government of India Ans: 3 Q140. Which one among the following was not a possible reason for the success of Nadir Shah's military campaign in Delhi? 1 Weak Mughal Emperor 2 Use of superior military technology by the invading army 3 Lack of strong defence in the North-West Frontier 4 Late preparation for the defence of Delhi Ans: 2 Q141. Which one among the following was not true about the Kerala king Martanda Varma? 1 He gave heavy brides to the European officers to maintain peace 2 He ruled over Travancore 3 He subdued the feudatories 4 He organised a strong modern army Ans: 1 Q142. Which of the following was/were reason/reasons for the success of European tradingcompanies in South India during the 17th Century? 1. The presence of the Mughals in the south was not as much as in the north. 2. The Vijaya Nagar kingdom had been overthrown in the late 16th Century. 3. The South had many small states Select the correct answer using the code given below: 1 2 and 3 only

2 1, 2 and 3

3 1 and 2 only

4 1 only Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 42 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q143. Which one among the following was a reason for which the French could not succeed in India in the 18th Century? 1 Dupleix was called back at a crucial time 2 They sided with the weak Indian sides such as Chanda Sahib and Muzafar Jang 3 They conspired against the Indian powers 4 Their trading company was heavily dependent on the French Government Ans: 1 Q144. Which one among the following is correct about the Doctrine of Lapse? 1 It did not allow the Indian rulers to adopt any heir 2 It made the annexation of Indian state compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British authorities 3 It did not allow an adopted heir to rule a state after the death of the ruler 4 It made the annexation of Indian state compulsory after the death of a ruler Ans: 2 Q145.In 1856 Awadh would not have been annexed with the British Empire if the Nawab of Awadh had 1

fought against the British

2

not refused to introduce reforms as suggested by the British

3

allied with the British

4

a natural heir Ans: 3

Q146. Which of the statements given below about Vivekananda are correct? 1. He believed that Vedanta was fully rational. 2. He criticised his countrymen for having lost touch with the outside world. 3. He condemned the caste system. 4. He considered the Veda to be infallible. Select the correct answer using the code given below: 1 1, 3 and 4

2 1, 2 and 3

3 2, 3 and 4

4 1 and 2 only Ans: 1

Q147.Consider the following statements: 1. National Cadet Corps (NCC)is a pre-independence organisation. 2. The motto of NCC is 'Unity and Discipline. Which of the statements given above is/ are correct? 1 Neither 1 nor 2

2 1 only

3 Both 1 and 2

4 2 only Ans: 4

Q148. South Pacific island nation Samoa, positioned to the east of the International Date Line, on May 2011 decided to forego a day and shift of the time zone on its west. The reason for this shifting is to 1

facilitate trade with Australia and New Zealand

2

facilitate smooth internal administration throughout the country

3

attain political stability in the country

4

promote tourism industry in the country Ans: 1

Q149.Which of the following national organization has completed 150th year of its existence in 2011? 1 Zoological Survey of India

2

Archaeological Survey of India

3 Anthropological Survey of India

4

Geological Survey of India Ans: 2

Q150.Consider the following statements 1. 'Jana Gana Mana' the country's national anthem was first sung by Sarla Devi Choudhrani, a century ago at the 1911 Calcutta Session of the Indian National Congress. 2. It was penned by famous Bengali author Bankim Chandra Chatarjee on his book 'Ananda Math'. 3. Originally written in Bengali and was adopted in its hindi version by the Constituent Assembly as it National Anthem of India on January 24th,1950 4. The complete song consists of five stanza 1. 1,3 and 4 only

2. 2 and 3 onl

3. All of them

4. None of them Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

43


Students Spacial Q151.Mutual Acceptance of Data (MAD) in the Assessment of Chemicals, a multilateral agreement supported by which one of the followings 1. WEF

2 WTO

3 OECD

4 IMF Ans: 3

Q152.Which one of the state assembly has recently passed a Bill seeking a seven year jail term for the cow slaughter or even transporting the animal for that purpose? 1 Maharashtra

2 Gujarat

3 Uttarakhand

4 Chhattisgarh Ans: 2

Q153."The man who knew infinity" is a biography written by Robert Kanigel. This biographybelongs to which one of the following? 1 Srinivasa Ramanujan

2 Jagdish Bhagvati

3 Dr. C. V. Raman 4 V. Ramakrishanan Ans: 1

Q154. Which one of the following state/UT has recently launched e-PDS in its bid to achieve transparency in the distribution of food supplies through the Public Distribution System? 1 Delhi

2 Chhattisgarh

3 Tamil Nadu

4 Puducherry Ans: 3

Q155. The University of Chicago is going to establish a Chair for Indian studies in the name of which one of the following Indian mentor? 1 Rabindranath Tagore

2 Swami Vivekananda

3 Ramkrishna Paramhans 4 Sri Ravishankar Ans: 2

Q156.One of the State Governments in India has declared tea as the "State Drink" to encourage tea farmers. The state is 1

Assam

2

Kerala

3

West Bengal

4 Tamil Nadu Ans: 1

Q157.Which of the following changes were brought in Nepal after the the end of monarchy? 1. The Singha Durbar (Lion Palace)has become official seat of government of Nepal. 2. Narayanhity Royal Palace has been turned into a public museum. 3. King's portrait in Nepalese banknotes, was replaced by the image of Pashupatinath Temple. Q158. Select the correct answer using the code given below: 1 1 and 2 only

2 1, 2 and 3

3 2 and 3 only

4 1 only Ans: 1

Q159.What is the tax free income level for woman for the financial year 2012-13 (i.e. theassessment year 2013-14)? 1 Rs. 2.00 lakh

2 Rs. 1.80 lakh

3 Rs. 2.20 lakh 4 Rs. 2.50 lakh Ans: 1

Q160.In the list of Forbes' billionaires 2012, who became the richest person in the world? 1 Warren Buffet

2 Mukesh Ambali

3 Lakshmi Mittal

4 Carlos Slim Ans: 4

Q161.For the year 2012-13, the dis-investment target set by the government in Union Budget 2012-13 is1 Rs 45,000 crore

2 Rs 35,000 crore

3 Rs 40,000 crore

4 Rs 30,000 crore Ans: 4

Q162.In Budget 2012-13, the revenue deficit (Budget Estimates) for 2012-13 has been estimated at 1 5.5% of GDP

2 4.4% of GDP

33.4% of GDP

43% of GDP Ans: 3

Q163.As per 2012-13 Budget, the income tax rate of 30% will be applicable for tax payers above the income 1 Rs. 12.0 lakh

2 Rs. 8.0 lakh

3 Rs. 8.5 lakh

4 Rs. 10.0 lakh Ans: 4

Q164.According to Economic Survey 2011-12 in India's external debt for the year 2010-11 debt to GDP ratio stands at 1 17.9%

2 20.5%

3 17.8%

4 18.9% Ans: 3

Q165.During 2011-12, the union government sold 5% share in ONGC. The revenue earned by thisinvestment stood at 1 12981 crore

2 12767 crore

3 13767 crore

4 13205 crore Ans: 2

Aug-Oct- 2012

44 YOUTH ICON ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q166.The estimated fiscal deficit for the year 2012-13 as shown in Budget 2012-13 stands at 1 6.9% 2 5.1% 3 5.6% 4 6.7% Ans: 2 Q167.Which one of the following teams won the maximum number of gold medals in the 34th national Games 2011 held in Jharkhand? 1 Manipur 2 Services 3 Haryana 4 Maharashtra Ans: 2 Q168.The 'Shillong Declaration', in news recently, was on 1 Food Security Act 2 Right to Information Act 3 Right to Education Act 4 Prevention of Corruption Act Ans: 2 Q169.Which one among the following is not an important factor of climate of an area? 1 Longitude 2 Latitude 3 Altitude 4 Distance from the sea Ans: 1 Q170.The broken hills famous for zinc and lead are located in 1 Germany 2 Turkey 3 France 4 Australia Ans: 4 Q171. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world? 1 Tropical Moist Forests 2 Tropical Sub-humid Forests 3 Tropical Humid Forests 4 Tropical Dry Forests Ans: 1 Q172. 'EI Nino' associated with the formation of the South West Monsoon of India is 1 a periodic law pressure centre 2 an abnormally warm ocean current 3 a periodic warm air-mass 4 a periodic warm wind Ans: 2 Q173. The thermal equator is found 1 at the equator 2 at the Tropic of Cancer] 3 north of the geographical equator 4 south of the geographical equator Ans: 3 Q174.A nautical mile is equal to 1. 5060 feet 2. 6080 feet 3. 5280 feet 4. 6060 feet Ans: 2 Q175.Horse latitudes lie within the atmosphere pressure belts of 1 Equatorial low 2 Polar high 3 Sub-tropical high 4 Sub-polar low Ans: 3 Q176. The 'Shillong Declaration', in news recently, was on 1 Food Security Act 2 Right to Information Act 3 Right to Education Act 4 Prevention of Corruption Act Ans: 2 Q177.Which one among the following is not an important factor of climate of an area? 1.Longitude 2. Latitude 3. Altitude 4. Distance from the sea Ans: 1 Q178.The broken hills famous for zinc and lead are located in 1 Germany 2. Turkey 3. France 4. Australia Ans: 4 Q179.Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world? 1 Tropical Moist Forests 2 Tropical Sub-humid Forests 3 Tropical Humid Forests 4 Tropical Dry Forests Ans: 1 Q180.'EI Nino' associated with the formation of the South West Monsoon of India is 1. a periodic law pressure centre 2. an abnormally warm ocean current 3. a periodic warm air-mass 4 a periodic warm wind Ans: 2 Q181. The thermal equator is found 1. at the equator 2. at the Tropic of Cancer 3. north of the geographical equator 4. south of the geographical equator Ans: 3

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

45


Students Spacial Q182.A nautical mile is equal to 1 5060 feet 2 6080 feet

3 5280 feet

4 6060 feet Ans: 2

Q183.Horse latitudes lie within the atmosphere pressure belts of 1 Equatorial low 2 Polar high 3 Sub-tropical high

4 Sub-polar low

Ans: 3 Q1184.According to the Census 2011, which one of the following Union Territories has the leastpopulation? 1. Daman and Diu 2. Lakshadweep 3 Dadra and Nagar Haveli 4. Puducherry Ans: 2 Q185.Which one among the following creeks is not associated with the state of Gujarat? 1 Kori creek 2 Kajhar creek 3 Godai creek 4 Sir creek Ans: 2 Q186.Which one of the following is not a formal agency of social control? 1 Teachers 2 Courts 3 Police 4 Family Ans: 1 Q187.The term used to describe the process by which an outsider, immigrant or subordinategroup becomes indistinguishably integrated into the dominant host society, is known as 1 Adaptation 2 Accommodation 3 Cultural imperialism 4 Acculturation Ans: 1 Q188.Name the Continents that form a mirror. 1 Asia and Africa 2 North America and South America 3 Africa and South America 4 Europe and Asia Ans: 3 Q189.How many kilometres are represented by 1째 latitude? 1 91 km 2 321 km 3 211 km 4 111 km Ans: 4 Q190. Which one among the following rivers does not flow into the bay of Bengal? 1 Tapti 2 Mahanadi 3 Godavari 4 Cauvery Ans: 1 Q191.Which one among the following cities never get the vertical rays of the Sun all through the year? 1 Mumbai 2 Chennai 3 Srinagar 4 Kolkata Ans: 3 Q192.Climate change resulting in the rise of temperature may benefit which of the countries/regions? 1 Russia and Northern Europe 2 South Africa 3 East Indies islands comprising of Java, Sumatra Borneo 4 The western coasts of South America Ans: 1 Q193.When we consider 15 degree meridian on a world map or globe and count them in an eastward direction starting with Greenwich meridian (0 degree), we find that the time of this meridian is 1. 1 hour fast 2. same as Greenwich 3. 1 hour slow 4. 12 hours fast Ans: 1 Q1194.According to the Economic Survey 2011-12, the share of service sector in India's GDP during 201011 has been estimated at 1. 63.3% 2 49.6% 3 55.1% 4 58.2% Ans: 3 Q195. The target to limit union government's expenditure on subsidy (as % of GDP) during 2012-13 stand at 1 3.5% 2 3.0% 3 4.0% 4 2% Ans: 4 Q196.According to the figure as shown in Economic Survey 2011-12, the saving - investment gap which was 2.8% in 2009-10 became/remained 1. 3.1% 2. 2.8% 3. 2.7% 4. 2.5% Ans: 2 Q197.As per Economic Survey 2011-12, the advance estimate of agriculture sector's contribution in country's GDP for the year 2011-12 stands at 1 13.9%

2

16.3%

3

14.5%

4

18.2% Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 46 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Q198.When was the first Olympic Day celebrated? 1 1896 2 1924 3 1948

4 1984

Ans: 3 Q199.A close bottle containing water at room temperature is taken to the Moon and than the lid is opened. The water will 1 boil 2 freeze 3 decompose into oxygen and hydrogen 4 not change at all Ans: 1 Q200.Which one among the following is not correct about Down's syndrome? 1 Affected individual has early ageing 2 It is genetic disorder 3 Affected person has mental retardation 4 Affected person has furrowed tongue with open mouth Ans: 1 Q201.The rainfall distribution pattern over the Ganga basin decreases from the 1 east to west and north to south 2 west to east and north to south 3 west to east and south to north 4 east to west and south to north Ans: 1 Q202.Which one among the following elements/ions is essential in small quantities for development of healthy teeth butt causes mottling of the teeth if consumed in higher quantities? 1. Fluoride 2 Iron 3 Chloride 4 Potassium Ans: 1 Q203. Contact lenses are made from 1 Teflon 2 Polyvinyl chloride 3 polystyrene 4 Lucite Ans: 2 Q205.The blackboard seems black because it 1 does not reflect any colour 2 reflects every colour 3 absorbs black colour 4 reflects black colour Ans: 1 Q206. Which one among the following metals is used for making boats because it does no corrode by seawater? 1 Nickel 2 Tungsten 3 Antimony 4 Titanium Q207. Which one among the following is a strong smelling agent added to LPG cylinder to help in the detection of gas leakage? 1 Thioethanol 2 Ethanol 3 Methane 4 Chloroform Ans: 1 Q208.Which one among the following substances evolves heat when dissolved in water? 1. Calcium oxide 2. Potassium nitrate 3. Sodium chloride 4. Glucose Ans: 1 Q209.Eco-Mark is given to an Indian product which is 1. environment-friendly 2. rich in protein 3. economically viable 4. pure and unadulterated Ans: 1 Q210.When we eat something we like, our mouth waters. This is actually not water fluid secreted form 1. salivary glands 2. nasal glands 3. oval epithelium 4. tongue Ans: 1 Q211.Which one among the following groups of items contains only biodegradable items? 1 Wood, Grass, Leather 2. Wood, Grass, Plastic 3 Fruit peels, Lime juice, China clay cup 4 Lime juice, Grass, Polystyrene Ans: 1 Q212.Sukhoi-30MKI Squadron is not stationed at 1 Jamnagar 2. Tezpur 3. Pune 4 Bareilly Ans: 1 Q213.Dog bite can cause rabies. Which among the following other animals can also cause rabies. 1. Bat 2. Donkey 3. Horse 4 .Crocodile Ans: 2 Q214.Which one of the following is the name of the Airborne Early Warning and Control System (AEWACS) inducted in the Indian Air Force in 2009? 1. Phalcon 2. Phoenix 3. Eagle 4. Kite Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

47


Students Spacial Q215.Which one among the following industries produces the most nonbiodegradable wastes? 1 Thermal power plants 2 Paper mills 3 Food processing units 4 Textile mills Ans: 1 Q216.Brent index is associated with 1.

shipping rate index

2. crude oil prices

3. copper future prices

4. gold future prices Ans: 2

Q217.Which one of the following is an indigenously built light combat aircraft of India? 1.

Tejas

2. Akash

3. Vikrant

4.

Arjun Ans: 1

Q218.Which one of the following is nuclear capable submarine-launched ballistic missile? 1. Nag

2. Prithvi

3. Shourya

4. Sagarika Ans: 4

Q219.Photochemical smog occurs in 1 warm, dry and sunny climate

2 cool and humid climate

3 cool, dry and sunny climate

4 warm and humid climate Ans: 1

Q220.Most of the communication satellites today are placed in a geostationary orbit. In order to stay over the same spot on the Earth, a geostationary satellite has to be directly above the 1 Equator

2. Tropic of Cancer

3. either North or South Pole

4. Tropic of Capricorn Ans: 1

Q221.SIMBEX is an annual joint maritime bilateral exercise conducted between 1

India and Singapore

2

China and India

3

Singapore and Indonesia

4

Malaysia and Thailand Ans: 1

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 48 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial Indian History 1. The Harappan Civilization was discovered in the year: (a) 1901 (b) 1921 (c) 1935 (d) 1942 2. Which one of the following statements regarding Harappan Civilization is correct? (a) The standard Harappan seals were made of clay (b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze (c) The Harappan Civilization was rural-based (d) The inhabitants of Harappa grew and used cotton 3. Cotton for textile was first cultivated is: (a) Egypt (b) Mesopotamia (c) Central America (d) India 4. Who discovered the Indus valley Civilization? (a) Sir Leonard wooley (b) V.S.Agarwal (c) Dayaram sahani (d) A.L.Basham 5. Who among the following Wrote Sanskrit Grammer? (a) kalidas (b) Charaka (c) Panini (d) Aryabhatt 6. Which of the following is the major impact of Vedic culture on Indian history? (a) Progress of philosophy (b) Development of culture (c) Rigidification of caste system (d) perception of new world 7. The Rigvedic God Varuna was(a) Harbinger of piece (b) Destroyer of foes (c) Guardian of cosmic order (d) God of prosperity 8. The words “Satyamev Jayate” in the State Emblem of India have been adopted from which one of the following? (a) Mundak Upanishad (b) Brahma Upanishad (c) Mudgala UIpanishad (d) Maitreyi Upanishad 9. Who composed the “Gayatri Mantra”? (a) Vishwamitra (b) Vashishtha (c) Indra (d) Parikshit 10.The ancient name of North Bihar was(a) Vajji (b) Vatsa (c) Surasena (d) Avanti 11. By which ruler Pataliputra was chosen for the first time as a capital ? (a) Ajatasatru (b) Kalasok (c) Udayen (d) Kanishka 12.Between which of the following was the ancient town of Takshasila located? (a) Indus and Jhelum (b) Jhelum and Chenab (c) Chenab and Ravi (d) Ravi and Beas 13.Which among the following is the sacred book of the Buddhists ? (a) Upanishad (b) Vedas (c) Tripitaka (d) Agams 14.In which State the Nalanda University located in India? (a) Bengal (b) Bihar (c) Orissa (d) Uttar Pradesh 15.Buddha lived approximately at the same time as(a) Confucias (b) Moses (c) Prophet Mohammad (d) Hammurabi 16.With reference to Indian literary works,what is Digha Nikaya? (a) An important Bhudddhist text in Pali (b) Miscellaneous work in prose and verse associated with Mudrarakshasha (c)collection of long sermons ascribed to Mahavira (d) Collection of short stories ascribed to Kautilya 17.In Buddhism, what does Patimokkha stand for ? (a) A description of Mahayana Buddhism (b) A description of Hinayana Buddhism (c) The rules of the Sangha (d)The questions of King Menander 18.Buddha attained mahaparinirvana in the republic of the(a) Mallas (b) Licchavis (c) Sakyas (d) palas 19.Who amongst the following is known as the Light of Asia ? (a) Jesus Christ (b) Lord Buddha (c) Prophet Mohammad (d) Zarathustra 20.Prabhasgiri is a pilgrim spot of(a) Buddhists (b) Jains (c) saivites (d) Vaishnavites 21.The “Tripitaka” was written in(a) Brahmi (b) Kharosthi (c) Pali (d) Sanskrit 22.Anekantavada is a core theory and philosophy at which of the following kings? (a) Buddhism (b) Jainism (c) Sikkhism (d) Vaishnavism 23.Megesthenese was an envoy of which of the following kings ? (a) Seleucus (b) Alexander (c) Darius (d) Antiochus 24.Kautilya's “Arthashastra” is a book on(a) Economic relations (b) Principle and practices ofstatecraft (c) Foreign policy (d)Duties of the king

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

49


Students Spacial 25. A Buddhist council during the reign of Ashoka was held at (a) Magadha (b) Pataliputra (c) Samastipur (d) Rajgriha 26.Which dynasty did rule over Magadha after Nanda dynasty ? (a) Maurya (b) Sunga (c) Gupta (d) Kushana 27. The last Mauryan emperor was (a) Jalok (b) Awanti Varma (c) Nandi Vardhana (d) Brihadratha 28. An Ashokan edict is located in Uttaranchal at(a) Devprayag (b) kalsi (c) Kedarnath (d) Rishikesh 29. chandrapupta Maurya defeated(a) Porus (b) Alexander (c) Seleucus (d) Ambhi 30. Who started the Saka Era and when? (a) Kadphises in 58 BC (b) Vikramaditya in 58 BC (c) Rudradaman I in 78 AD (d) kanishka in 78 AD 31. Which one of the following dynasties was associated with Gandhara school of art? (a) Chalukyas (b) Guptas (c) Kushans (d) Mauryas 32.A Buddhist council during the reign of Kanisha was held at(a) Magadha (b) Pataliputra (c) Kashmir (d) Rajgriha 33.In which year was Sakabda/Saka Samvanta started(a) 78 A.D. (b) 58 B.C. (c) 273 B.C. (d) 420 A.D. 34.Which one of the following is correctly matched? (a) Kural…Kamban (b) Ahanahnuru…Paranar (c) Parananuru…Mamalanar (d) Silappadikaram…Ilango Adigal 35.During which Gupta king's reign did the Chinese traveler “Fahien” visit India ? (a) Chandragupta first (b) Chandragupta second (c) Samudragupta (d) Kumargupta 36.Consider the following literary works: (1). Kumar Sambhavam (2). Mudrarakshasa (3). Raghuhvamsha (4). Ritusamhara Which of these were the works of Kalidasa? (a) (1), (2) and (3) (b) (2), (3) and (4) (c)(1),(3) and (4) (d)(1),(2) and (4) 37.”Mrichhakatika” was written by(a) Vikramaditya (b) Sudraka (c) Kalhana (d) Banabhatta 38.”Aryabhatta” and ”Varahmihira” belong to which age(a) Guptas (b) Cholas (c) Mauryas (d) Mughals 39.In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang emperor? (a) Rajraja 1 (b) Rajendra 1 (c) Viramaditya 1 (d) Vikramaditya 2 40.Two great religious conference were held by king Harshavardhana at(a) Kannauj and Prayag (b) Prayag and Thaneshwar (c) Thaneshwar and Vallabhi (d) Vallabhi and Prayag 41.When was the “Panchtantra” written? (a) Mauryua period (b) Kanishka period (c) Gupta period (d) Harsha period 42.Who constructed the world famous Jagannath Temple at Puri ? (a) Krishnavarman (b) Anantvarman (c) Devavarman (d) None of these 43.The Temple of Somnath which was destroyed by Mahmud of Ghazni (Mahmud Ghazanavi) was dedicated to lord(a) Shiva (b) Vishhnu (c) Surya (d) Ganapati 44.Who among the following is well known for his contribution in the field of Algebra? (a) Aryabhatta (b) Brahmagupta (c) Bhaskara (d) Lalla 45.Rath Temple at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava ruler ? (a) Mahendravarman (b) Narsinghvarman 1 (c) Parmeshwarvarman (d) Nandivarman 1 46.Who destroyed the Empire of Chalukyas of Badami ? (a) Cholas (b) Pallavas (c) Pandyas (d) Rashtrakutas 47.Which one of the Chola kings conquered Ceylon? (a) Aditya 1 (b) Rajadhiraj (c) Rajendra 1 (d) Vijayalaya 48.The largest standing army of the Sultanate ,directly paid by the State was created by(a) Iltutmish (b) Alauddin Khilji (c) Mohammad-Bin-Tughlaq (d) Sikandar Lodi 49.Amir Khusro was a famous court poet of(a) Akbar (b) Alauddin Khilji (c) Mahmud Ghazanavi (d) None of these 50.Who among the following was the first muslim Military Commander who annexed Bihar and Bengal by overthrowing the Sena dynasty? (a) Mahmud Gawan (b) Bakhtiyar Khilji (c) Adil Shah (d) Shamsuddin

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 50 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial 51.In Delhi Sultanate, an administrative unit called Paragana was headed by an official known as (a) Shiqdar (b) Barid (c) Ariz (d) Amil 52. Who among the following was Not a noble under Alauddin Khilji? (a) Ainulmulk Multani (b) Zafar Khan (c) Nusrat Khan (d) Munim Khan 53. In medieval India,what did the term Jital refer to? (a) Weight (b) Diet (c) Coin (d) Game 54.Which of the following Sultans founded a town where now stands Agra? (a) Mohammad-Bin-Tughlaq (b) Firoz Tughlaq (c) Bahlol Lodi (d) Sikandar Lodi 55.The Delhi Sultan who wrote his Memoir was(a) Iltutmish (b) Balban (c) Alauddin Khilji (d) Fiiroz Tughlaq 56.Coins of which Muslim ruler been image of Devi Laxmi? (a) Muhammad Gori (b) Alauddin Khalji (c) Akbhar (d) None of these 57.Name one famous poet of the Delhi Sultanate, Who was adorned with the title Tuti-e-Hindustan(The parrot of India )(a) Ziauddin Barani (b) Utbi (c) Alberuni (d) Amir Khusarau 58.How did sultan Qutubuddin Aibak die? (a) He died after a fall from his horse While Playing Chaugan(Polo) (b) He was treacherously slabbed to death by one of his ambitious noble. (c) He was Killed in a battle with Tajuddin Yildiz , the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab (d) He sustained injuries While besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later 59. who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the delhi sultanate? (a) Firoj shah Tughlaq (b) Ghiyasuddin Tughlaq (c) Mahmud shah Tughlaq (d) Nasarat shah 60.The Bahmanis of the Deccan rose to prominence in which of the following centuries? (a) 13th century (b) 14th century (c) 15th century (d) 16th century 61.Which one of following regions was the NOT the bone of contention between the Vijayanagara rulers and the Bahamani sultans? (a) Krishna-Godavari delta (b) Marathwada country (c) Tungbhadra country (d) Warangal 62.The first Dynasty of the Vijayanagar kingdom was (a) Sangama (b) Tuluva (c) Saluva (d) Hoyasala 63.What is the meaning of Athavana ? (a) Revenue department (b) Revenue (c) Import Tax (d) Trade Tax 64.Match list-1 (Dynasty) with List-2(Capital) and select the corret answer from the codes given below : List 1 A. Adil Shahi B. Qutub Shahi C. Nizam Shahi D. Imad Shahi Codes:

List 2 1. Ahmad 2. Bijapur 3. Golconda 4. Berar

65.The Bahmani Kingdom was founded in the year(a) 1336 (b) 1338 (c) 1347 (d) 1361 66.Sufi Kalam ,a type of devotional music, is the characteristic of (a) Gujrat (b) Rajasthan (c) Kashmir (d) None of these 67.Who was given the title of Andhra-Kavita-Pitamaha (a) Sayan (b) Madhav (c) Sriinath (d) peddana 68.Name the Bengali poet who conferred with the title Gunarj Khan in the Sultanate period? (a) Jnanadas (b) Gobindadasa (c) Maladhar Basu (d) Chandi Das 69. When Raja wodeyar fodeyar founded the kingdom of Mysore, Who was the ruler of the Vijayanager Empire? (a) Sadasiva (b) Tirumala (c) Ranga -ii (d) Venkata-ii

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

51


Students Spacial 70. Where is the famous Virupaksha Temple located ? (a) Bhadrachalam (b) Chidambaram (c) Hampi (d) Srikalahasti 71. Match the following:

72.Consider the following Bhakti Saints1. Kabir 2. Namadev 3. Ramananda 4. Nanak The correct chronological order of their appearance in Bhakti Movement is (a) 2-3-1-4 (b) 2-3-4-1 (c) 3-2-1-4 (d) 3-2-4-1

73.Arrange the following Saints in their chronological order: 1. Kabir 2. Namadev 3.Mirabai 4.Nanak Codes: (a)2-1-3-4 (b) 4-3-2-1 (c)1-4-2-3 (d)4-1-3-2

74. Match list -1 with list -2 and select the correct answer from the codes given below the lists:

Codes:

75.Who was the founder of the Sufi order in India ? (a) Khwaja Moinuddin Chisti (b) Khwaja Kutubuddin Bahtiyar Kaki (c) Shaikh Nizamuddin Auliya (d) Shaikh Nasiruddin Mahmud 76.Amir Khusrau played a pioneer role in the development of (a) Khari Boli (b) Awadhi (c) Bhojpuri (d) Maithili 77.Who was known as Tuti- E- Hindustan (The parrot of India) (a) Amir Khusrau (b) Malik Mohammad Jayasi (c) Roy Vanmal (d) Purandar Khan 78.The original name of Tansen, the most famous musician, at the court of Akbar was(a) Lal Kalawant (b) Banda Bahadur (c) Ramtanu Pande (d) Markandey Pande 79.The famous Kohinoor Diamond was produced from one of the mines in(a) Orissa (b) Chhotanagpur (c) Bijapur (d) Golconda 80.Bahadur Shah was(a) Last ruler of Lodis (b) Last Mughal Ruler (c) Successor of Shershah (d) Successor of the Maratha Ruler Shivaji 81.Who among the following was an illiterate ? (a) Jahangir (b) Shahjahan (c) Akbar (d) Aurangzeb 82.Mugal painting flourished during the reign of(a) Akbar (b) Jahangir (c) Shahjahan (d) Aurnggzeb 83.At the time when Nadir Shah attacked Delhi , the Mughal emperor was(a) Ahmad Shah (b) Bahadur Shah (c) Muhammad Shah (d) Shah Alam 2nd

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 52 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial 84.The Battle of Khanwa in 1527 was fought between(a) Babur and Rana Sanga (b) Ibrahim Lodi and Rana Sanga (c) Humayun and Shershah (d) Humayun and Nusrat Shah 85.Who is the author of the book “The Last Mughal:The Fall Of Dynasty,Delhi 1857”? (a) John Kirkland (b) William Dalrymple (c) Thomas Wilson (d) Simon Digby 86.When did Humayun first attacked Chunar fort? (a) 1531 A.D. (b) 1532 A.D. (c) 1533 A.D. (d) 1536A.D. 87.Akbar merged Bengal and Bihar in his empire in(a) 1590 A.D. (b) 1575 A.D. (c) 1576 A.D. (d) 1572 A.D. 88.The Upanishads were translated into persian by Dara Shikh were the title(a) Al-Fihrist (b) Kitab-ul-Bayan (c) Majm-Ul-Bahrain (d) Sirr-I-Akbar 89.The ruler of Mewar who was defeated in the battle of Khanua by Babur in 1527 was : (a) Rana Pratap (b) Man singh (c) Sawai Uday Singh (d) Rana Sanga 90.Who among the following was the daughter of Emperor Aurangzeb? (a) Jahan Ara (b) Roshan Ara (c) Gauhar Ara (d) Zebunnisa 91.During the Mughal rule the copper coin was known as(a) Rupee (b) Dam (c) Tanka (d) Shamsi 92.Arrange the following battles of the Mughal period in chronological order: 1. Battle Of Ghagara 2. Battle of Khanwa 3. Battle of Chausa 4.Battle of Samugarh Select the answer from the following codes(a) 2-1-3-4 (b) 1-3-2-4 (c) 3-2-1-4 (d) 2-3-1-4 93.Which historical monument in Delhi is a synthesis of Persian and Indian style of architectures? (a) Qutub Minar (b) Lodi's tomb (c) Humayun's Tomb (d) Red Fort 94.Who was conferred the title of “Gunraj Khan”? (a) Bipradas Pipilai (b) Maladhar Basu (c) Kavi Jaydeva (d) Sri Chaitanya 95. Who was the Mughal Emperor to have lifted the Jaziya on Hindus? (a) Babur (b) Akbar (c) Jahangir (d) Shahjahan 96.Who wrote “Humayunama”? (a) Abul Fazl (b) Faiji (c) Badauni (d) Gulbadan Begham 97.Arrange the following in the correct chronological order1. Chhatrapati Sahuji 2. Rajaram 3. Shambhaji 4. Shivaji 2nd Select the correct answer from the codes given below: (a) 3-2-1-4 (b) 3-2-4-1 (c) 2-3-4-1 (d) 1-3-2-4 98.Who among the following Maratha women led struggles against of Mughal Empirefrom 1700 A.D. onwards? (a) Ahalya Bai (b) Mukta Bai (c) Tara Bai (d) Rukmini Bai 99.Which one of the following was not a French settlement in India? (a) Pondicherry (b) Mahe (c) Goa (d) Chandranagar 100.Where are the traces of portuguese culture found in India? (a) Goa (b) Calicut (c) Cannore (d) Cochin 101.The French east India company was formed in(a) 1600 (b) 1660 (c) 1664 (d) 1668 102.The English East India Company founded a permanent factory at surat in the year (a)16(a)1600 (b)1660 (c)1664 (d)1668 103.The administration of the English East India Company in India came to an end of (a) 1857 (b) 1858 (c) 1862 (d) 1892 104.Bombay was acquired by the English from the Portuguese in the year (a) 1661 (b) 1612 (c) 1600 (d) 1595 105.Who granted the permission to establish the first British factory at Hoogali in Bengal ? (a) Shah Shuja (b) Murshid Quli Khan (c) Shujauddin (d) Alivardi Khan 106.The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by (a) The Regulating Act of 1773 (b) The Pitt`s India Act of 1784 (c) The Charter Act of 1793 (d) The charter Act of 1873 107.Which of the British Officials defected Portuguese at sowlley ? (a) William Hawkins (b) Thomas Best

(c) Thomas Roe (d) Josiah child

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

53


Students Spacial 108.Which one of the following Mughal Emperors gave an important Farman to the English of facilitating their trade in India? (a) Bahadur Shah- 1 (b) Farrukhsiyar (c) Shah Alam -2 (d) Bahadur Shah- 2 109.Who was the first Portuguese Viceroy in India? (a) Diaz (b) Vasco Da Gama (c) Francisco de Almeida (d) Albuquerque 110.Who were the first Europeans to set up sea trade centers in India? (a) The English (b) The French (c) The Portuguese (d) The Dutch 111.In the year 1611, where was the English East India Company given permission to set up a factory (Trading post)? (a) Bangalore (b) Madras (c) Masulipattam (d) Surat 112.Who among the following Europeans, were the last to come to pre-independence India as traders? (a) Dutch (b) English (c) French (d) Portuguese 113.The Vijay Stambha (Tower of Victory )at Chittor was built by(a) Rana Pratap (b) RAna Kumbha (c) Rana Sanga (d) Bappa Raval 114.In which of the following cities is Charminar situated ? (a) Mysore (b) Rajkot (c) Hyderabad (d) Lucknow 115.Which one of the following pairs of history landmark and the associated person is NOT correctly matched ? (a) Slave Dynasty : Qutubuddin Aibak (b) Tughlaq Dynasty : Ghiyasuddin (c) Second Anglo Mysore War : Hyder Ali (d) Battle of Buxer : Sirajuddaulah 116.Consider the following statement : 1. Mirabai was a contemporary of Gurunanak 2. Ramdas was a contemporary of Shivaj Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 117.Consider the following statements: 1. Muhammad Shah (1719 48 )was the first Mughal ruler to patronize Urdu. 2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic 'Padmavat' in Hindi. Which of the statements given above is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 118.Which one of the following pairs is NOT correctly matched ? (a) Sheikh Shihabuddin Suhrawardi :Sufi Saint (b) Chaitanya Mahaprabhu : Bhakti Saint (c) Minhas-us Siraj :Founder of Sufi Order (d) Lalleshwari :Bhakti Saint 119.Arrange the following in chronological order and find the correct answer with the help of the codes given below1. Ahalya Bai 2.Durgawati 3.Padmini 4.Tarabai (a) 1-2-3-4 (b) 3-2-1-4 (c) 3-4-1-2 (d) 2-1-3-4 120.The poet king who wrote verses in Krishna under the name of Nagari Das was : (a) Raja Ummed Singh (b) Raja Ram Singh (c) Raja Chhatrasal (d) Raja Savant Singh

INDIAN ECONOMY 121.Where central Rice Research institute located ? (a) Bangaluru (b) Kanpur (c) Coimbatore (d) Cuttack 122.The apex institution in the sphere of Agriculture credit is: (a) State Bank of India (b) Reserve Bank of India (c) Regional Rural Bankk (d) NABARD 123.Who is know as Father of white Revolution in India ? (a) M.S. Swaminathan (b) V Kurien (c) K.N. Bahal (d) B.P. Pal 124.Indian Pulse Research Institute is located in: (a) Allahabad (b) Kanpur (c) Faizabad (d) Lucknow 125.The percentage of agriculture land is very high in all the following States except : (a) Punjab (b) Haryana (c) Uttar Pardesh (d) Sikim 126.Naitional Agriculture Insurance scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year : (a) 1997 (b) 1998 (c) 1999 (d) 2000

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 54 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial 127.Which of the following is the classification of industries on the basis of raw materials ? (a) Small Scale and large Scale (b) Primary and Secondary (c) Basic and Consumer (d) Agro-Based and Mineral 128.Token privatisation or deficit privatisation of public sector units occur when the government sells : (a) 5% of shares (b) 10% of shares (c) 15% of shares (d) 20% of shares 129.which is the biggest enterprise of the Government of India? (a) Postal and Telegraph (b) Railway (c) Banking (d) Shipping 130.Which of the following Car companies has launched a small cheaper car 'Nano'? (a) Maruti Suzuki Udyog Ltd. (b) Hyundai Motor India Ltd. (c) Tata Motor Ltd. (d) Tata Motors Ltd. (e) None of these 131.Which one of the following is Not a public Sector Unit/Undertaking Agency? (a) ECGC (b) SEBI (c) SIDBI (d) BHEL (e) Axis Bank 132.Encouraging more multinational companies in India is to promote the policy of(a) Globalization (b) Liberalization (c) Privatization (d) All of these 133.A labour intensive industry is one that: (a) requires hard manual labour (b) Pay adequate wages to the labour (c) Employs more hands (d) provides facilities to labour 134. ………. Is also called 'sunrise ' industry: (a) Copper (b) Plastic (c) Automobile (d) Jewellery 135.Raurkela steal plant was set up with the assistance from: (a) USSR (b) UK (c) USA (d) West Germany 136.Which amongst the following currencies is the costliest? (a) French Franc (b) Swiss Franc (c) Euro (d) Pound Sterling 137.Currency Notes of Rupees 2 domination and above are Liabilities of: (a) Govt of India (b) Reserve Ban of India (c) State Bank of India (d) All of the above 138.The RBI issues currency notes under the: (a) Fixed Fiduciary system (b) Maximum Fiduciary System (c) Minimum Reserve system (d) Proportion Reserve system 139.Foreign investment in India are normally known as …. (a) FDI (b) CII (c) SFI (d) SME (e) MDI 140.Which of the following is the currency of Dubai ? (a) Taka (b) Dinar (c) Dollar (d) Dirham (e) None of these 141.which of the following terms is NOT financial term? (a) Investment (b) Core Banking Solution (c) RTGS (d) El Nino effect (e) All are financial terms 142.Dinar is the currency of which of the following countries? (a) Sudan (b) Myanmar (c) Afghanistan (d) Pakistan (e) Iraq 143.Federal Reserve is the financial organization of: (a) USA (b) Britain (c) France (d) Japan (e) Germany 144.Capital Market Regulator is: (a) RBI (b) IRDA (c) NSE (d) BSE (e) SEBI 145.Which is the first Indian company to be listed on NASDAQ ? (a) Reliance (b) TCS (c) HCL (d) Infosys (e) None of these 146.Which of the following cannot be called a Debt Instrument as referred in financial transaction ? (a) Certificate of Deposits (b) Bond (c) Stocks (d) Commercial Papers (e) None of these 147.What was the Saudi Arabian currency called? (a) Dirham (b) Peso (c) Dinar (d) Riyal 148.In Indian currency-notes issue system is based on : (a) proportional reserve system (b) minimum reserve system (c) fixed exchange rate system (d) fully convertibility system 149.'Euro' is the official currency of: (a) all the states of Europe (b) all the states of the European union (c) only 12 of the states of the European union (d) only 10 of the states of th European union 150.Which of the following is NOT a speculator in the stock exchange ? (a) Bull (b) Bear (c) Broker (d) stag 151.BSE sensex in an index to measure ups and downs in the Share market.The number of companies covered under the index are: (a) 30 (b) 50 (c) 100 (d) 150 152.Inside trading is related to : (a) Share market (b) Horse racing (c) Taxation (d) International Trade

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

55


Students Spacial 153.In calculation of index of wholesale price which one of the following sector is assigned maximum weightage? (a)Food Articles (b)Non Food articles (c)fuel, power, light and lubricants (d)Manufactured products 154.Guilt-edged market means: (a) bullion market (b) market of govt securities (c) market of guns (d) market of pure metals 155.Deventure holders of a company are its: (a) shareholders (b) creditors (c) debaters (d) directors 156.Economic growth is usually coupled with : (a) Deflation (b) Inflation (c) Hyper inflation (d) Stagflation 157.â&#x20AC;?Interest in the reward for abstinence â&#x20AC;?. Who says this ? (a) Keynes (b) Marshall (c) Malthus (d) David Ricardo 158.The bank rate is the rate of interest at which the Reserve Bank of India provides loans to the: (a) scheduled commercial bank (b) public sector (c) corporate sector (d) Foreign Institutional Investors 159.Which of following states achieved 100% financial inclusions ? (each and every family in the State has at least one bank account.) (a) Delhi (b) Maharashtra (c) Kerala (d) Karnataka (e) West Bengal 160.Which among the following terms is NOT related to banking ? (a) Cash Reserve Ratio (b) Currency Exchange (c) Bank Rate (d) Repo Rate (e) Zero Hour 161.Which of the following banks is a nationalized bank ? (a) ICICI Bank (b) Yes Bank (c) Saraswat Co-Operative Bank (d) Reserve Bank of India (e) None of these 162.Which of the following is NOT the function of Reserve Bank of India ? (a) Provided Credit facility to the general public (b) Keep Govt. money in various accounts head (c)Keep foreign Exchange Reserve of the country in safe custody (d) Frame monetary and credit policy (e) All are RBI's functions 163.Which of the following organization is NOT associated with the financial sector in India ? (a) NABARD (b) BSE (c) ISRO (d) ECGC (e)SEBI 164.The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of (a)World Bank (b) IMF (c) Reserve Bank of India (d) Prime Minister Rahat Kosh (e)None of these 165.Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance? (a) Internet Banking (b) Branch Visits (c) Telebanking (d) Going to moneylenders (e) All of these 166.The stance of RBI's monetary policy is : (a) Inflation control with adequate liquidity for growth (b) Improving Credit quality of banks (c) Strengthening credit delivery mechanism (d) supporting investment demand in the economy (e) any of the above 167.Which of the following committees has given its recommendations on 'financial Inclusion' ? (a) Raesh Mohan Committee (b) Rangrajan Committee (c) Sinha Committee (d) Kelkkar Committee 168.Which of following products of a bank is specifically designed to provide financial help to children in their higher studies in India or in foreign nation ? (a) Personal Loan (b) Corporate Loan(c) Educational Loan (d) Mortage Loan 169.Which amongst the following organizations make major credit policies for the Regional Rural Bank (RRBs) ? (a) NABARD (b) Asian Development Bank (c) World Bank (d) State Bank of India (e) none of these 170.Which of the following is an easy way of providing credit to the farmer community? (a) Kisan Credit Card (b) Indira Vikas Patra (c) National Saving Certificate (d) Loan against Gold (e) None of these 171.Which of the following is an international forum to discuss and implement supervisory norms in all the banks of the world ? (a) Basel committee (b) UN Charter on commercial laws (c) World trade Organization (d) International Board of Banks and Finance (e) None othese 172.Which of the following is/are considered a policy rate (s) in the hands of RBI ? 1. Repo rate 2.SLR 3.Inflation (a) only 1 (b) only 2 (c)only 3 (d) only 1 and 2 (e) All 1,2 and 3 173.Which is the highest bank in the banking structure of India ? (a) State Bank of India (b) Central Bank of India (c) Industrial Development Bank of India (d) Reserve Bank of India

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 56 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial 174.If the Cash Reserve Ratio (CRR) is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be : (a) increase (b) decrease (c) no impact (d) none of the other 175.Which one of the following is a private bank? (a) Allahabad Bank (b) Punjab and Sind Bank (c) Punjab National Bank (d) Punjab Bank 176.The functions of the Lead Bank are performed by: (a) State Bank of India (b) Reserve Bank of India (c) Any Bank (d) A Bank designed for this purpose 177.The EXIM Bank of India was established in : (a) 1964 (b) 1976 (c) 1980 (d) 1982 178.Mohammad Yunus ,who has been awarded Nobel Peace Prize in 2006,is a citizen of: (a) Bangladesh (b) Iran (c) Malaysia (d) Pakistan 179.The Banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets .This is called : (a) SLR (b) SBR (c) CBR (d) CRR 180.Which of the following is the most important component of the liabilities of commercial bank in India ? (a) Demand Deposits (b) Time deposits (c) Inter-Bank liabilities (d) Other Borrowings 181.The Bank rate is the rate at which ; (a) A bank lands to the public (b) The RBI lands to the public (c) The RBI gives credit to the commercial banks (d) The Govt of India lands to other countries 182.The headquarters of RBI is situated at : (a) Delhi (b) Kolkata (c) Chennai (d) Mumbai 183.When was the NABARD formed : (a) 1952 (b) 1962 (c) 1982 (d) 1992 184.In which year was the Reserve Bank of India established ? (a) 1935 (b) 1940 (c) 1937 (d) 1949 185.Which one of the following rates is NOT determined by the Reserve Bank of India? (a) CRR (b) SLR (c) Repo Rate (d) Prime Landing Rate 186.Which one of the following is NOT an example of indirect tax ? (a) Sales tax (b) Excise Duty (c) Custom Duty (d) Expenditure Tax 187.If the tax rate increases with the higher level of income shall be called : (a) Proportional tax (b) Progressive tax (c) Lump sum tax (d) Regressive tax 188.Finance commission is constituted: (a) Every year (b) Once in two years (c) once in four years (d) once in five years 189.Which of the following is NOT a tax /duty levied by the Govt of India ? (a) Income Tax (b) Education cess (c) Service Tax (d) Custom Duty (e) Toll Tax 190.Which of the following Taxes is collected by the Govt of sale of Goods and Services in the country? (a) NAT (b) GET (c) SAT (d)VAT (e) None of these 191.Service tax was introduced in India for the first time in the year : (a)1980-81 (b)1990-91 (c) 1991-92 (d) 1994-95 (e) 2000-01 192.Which among the following is the exclusive jurisdiction of the State Govt? (a) Corporation Tax (b) Custom Duty (c) Sales Tax (d) Income Tax 193.Economioc planning is in : (a) Union list (b) state list (c) Concurrent list (d) Not any specific list 194.MODVAT is related to : (a) Sales tax (b)Wealth tax (c) Income tax (d) Excise duty 195.The latest committee to submit its report on tax reforms is known as: (a)Kelkar committee (b)Chellia committee (c)Narsimhan committee (d)vaghul committee 196.A larger part of the Fiscal deficit in the union budget is filled by : (a) Tax revenue (b) Domestic borrowing (c) foreign borrowing (d) Printing paper currency 197.VAT is imposed : (a) Directly on consumer (b) On final stage of the production (c) On first stage of the production (d) On all stages between production and fina sale 198.As compared to revenue deficit, fiscal deficit will always remain : (a) Higher (b) Lower (c) Same (d) All of three 199.When was the wealth tax first introduced in India ? (a) 1948 (b) 1957 (c) 1976 (d) 1991

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

57


Students Spacial 200.Which of the following committees examined and suggested Financial Sector Reforms ? (a) Abid Hussain Committee (b) Bhagwati Committee (c) Chelliah Committee (d) Narsimhan Committee 201.The World Trade Organization (WTO)was formed in : (a) 1991 (b) 1995 (c) 1997 (d) 1999 202.TRIPS and TRIMS the term associated with : (a) IMF (b) WTO (c) IBRD (d)IDA 203.”MEN clause“ is one of the main pillars on which: (a) WTO is based (b) IMF is based (c) IBRD is based (d) IDA is based 204.In which one of the following places was Asia's first export processing Zone (EPZ) set up ? (a) Kandla (b) Cochine (c) Surat (d) Santa cruz

GEOGRAPHY 205.In the earliest days when life originated on earth , the atmospheric obtained (a) Free oxygen (b) No oxygen (c) oxygen in fixed form (d) oxygen bounded to carbon 206.If a solar eclipse occurs when the moon is quite far from the earth , the eclipse would be likely to be(a) Total (b) Partial (c) Annular (d) None of these 207.One degree of the circumference of the earth measures (approx)(a) 100 km (b) 111 km (c) 141 m (d) 175 km 208.The inclination of the earth's axis to the orbital plane is : (a) 21½ ° (b) 23½° (c) 66½° (d) 90½° 209.The mean radius of earth is(a) 3200 km (b) 6400 km (c) 9600 km (d) 12800 km 210. The approximate diameter of the earth is (a) 4200 km (b) 6400 km (c) 12800 km (d) 15600 km 211.Which planet in our system is nearly as big as the earth ? (a) Mercury (b) Mars (c) Venus (d) Pluto 212.The distance of the earth from the sun is about (a) 1500 million km (b) 300 million km (c) 227 million km (d) 149 million km 213.The earth makes one complete revolution in (a) 365 days (b) 360 days (c) 365½ days (d) 1 day 214.A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly : (a)101 km (b) 111 km (c) 121 km (d) 125 km 215.Light-year measure s which of the following ? (a) Intensity of Light (b) Mass (c) Time (d) Distance 216.Which of the following do not belong to solar system? (a) Asteroids (b) Comets (c) Planets (d) Nebulae 217.Which of the following layers of the earth is believed to have the heaviest minerals of highest density? (a) Central Core (b) Crust (c) Mantle (d) Both (b) and (c) 218.In the structure of planet Earth , below the mantle , the core is mainly made up of which one of the following ? (a) Aluminum (b) Chromium (c) Iron (d) silicon 219.What is the international Date of line? (a) It is the equator (b) It is the 00 longitude (c) It is the 900 east longitude (d) It is the 1800 Longitude 220.Creators or calderas are (a) Rift valley (b) Hollows created by removed of volcanic cones (c) Sink holes (d) Pot holes 221.Which of the following features is not an aspect of vulcanicity? (a) Geyser (b) Batholith (c) Dyke (d) Fold 222.Which scales is used to measure the intensity of earthquake? (a) Richter (b) Metric (c) Centigrade (d) Newtow 223.Sedimentary rocks are characterized by (a) Stratification (b) Crystalline nature (c) Coarse texture (d) Previous nature 224.Which one among the following is a primary roc ? (a) Sedimentary (b) Igneous (c) Metamorphic (d) None of above 225.An area which has not been glaciated may show(a) Hanging valleys (b) Corries and pyramidal peaks (c) drumlins (d) V-shaped valleys 226.A mountainous coast having presence of large numbers of narrow , step-sided elongated and inundated coastal valleys is called(a) Ria coast (b) Fiord coast (c) Haff coast (d) Dalmation coast

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON 58 ;wFk vkbdkWu


Students Spacial 227.Which one of the following is a third order relief? (a) Abyssal plains (b) Cliffs (c) Plateau (d) trench 228.Oceanic waves caused by an earthquake are known as (a) S-waves (b) L-waves (c) P-waves (d) Tsunamis 229.A nautical mile is equal to (a) 5060 feet (b) 5280 feet (c) 6060 feet (d) 6080 feet 230.The tides are primarily caused by(a) gravitational forces of moon (b) gravitational forces of sun (c) gravitational forces of earth (d) none of these 231.The oceanic current named as â&#x20AC;&#x153;Kuroshio , Kurlie and Alaskanâ&#x20AC;? are located in (a) North Atlantic ocean (b) South Atlantic ocean (c) North Atlantic ocean (d) North Indian ocean 232.Which among the following currents is produced by upwelling of water off the coast of Chile and Peru ? (a) Canarie current (b) Humboldt current (c) Benguela current (d) Kuroshio current

ANSWERS 1.(b) 2.(d) 3.(d) 4.(c) 5.(c) 6.(c) 7.(c) 8.(a) 9.(a) 10.(a) 11.(c) 12.(a) 13.(c) 14.(b) 15.(a) 16.(a) 17.(c) 18.(a) 19.(b) 20.(b) 21.(c) 22.(b) 23.(a) 24.(b) 25.(b) 26.(a) 27.(d) 28.(b) 29.(c) 30.(d) 31.(c) 32.(c) 33.(a) 34.(d) 35.(b) 36.(c) 37.(b) 38.(a) 39.(c) 40.(a) 41.(c) 42.(b) 43.(a) 44.(c) 45.(b) 46.(d) 47.(c) 48.(c) 49.(b) 50.(b) 51.(d) 52.(d) 53.(c) 54.(d) 55.(d) 56.(a) 57.(d) 58.(a) 59.(c) 60.(b) 61.(d) 62.(a) 63.(a) 64.(b) 65.(c) 66.(c) 67.(d) 68.(c) 69.(d) 70.(c) 71.(a) 72.(a) 73.(a) 74.(a) 75.(a) 76.(a) 77.(a) 78.(c) 79.(d) 80.(b) 81.(c) 82.(b) 83.(c) 84.(a) 85.(b) 86.(b) 87.(c) 88.(d) 89.(d) 90.(d) 91.(b) 92.(a) 93.(c) 94.(b) 95.(b) 96.(d) 97.(d) 98.(c) 99.(c) 100.(a) 101.(c) 102.(b) 103.(b) 104.(a) 105.(a) 106.(b) 107.(b) 108.(b) 109.(c) 110.(c) 111.(d) 112.(c) 113.(b) 114.(c) 115.(d) 116.(c) 117.(c) 118.(c) 119.(b) 120.(d) 121.(d) 122.(d) 123.(b) 124.(b) 125.(d) 126.(c) 127.(b) 128.(a) 129.(b) 130.(d) 131.(e) 132.(d) 133.(c) 134.(c) 135.(d) 136.(d) 137.(b) 138.(c) 139.(a) 140.(d) 141.(d) 142.(e) 143.(a) 144.(e) 145.(d) 146.(c) 147.(d) 148.(b) 149.(b) 150.(d) 151.(a) 152.(a) 153.(a) 154.(b) 155.(b) 156.(b) 157.(b) 158.(a) 159.(d) 160.(e) 161.(d) 162.(a) 163.(c) 164.(c) 165.(d) 166.(e) 167.(b) 168.(c) 169.(a) 170.(a) 171.(a) 172.(d) 173.(d) 174.(a) 175.(d) 176.(d) 177.(d) 178.(a) 179.(d) 180.(d) 181.(c) 182.(d) 183.(c) 184.(a) 185.(d) 186.(d) 187.(b) 188.(d) 189.(e) 190.(d) 191.(d) 192.(c) 193.(c) 194.(d) 195.(a) 196.(b) 197.(d) 198.(a) 199.(b) 200.(c) 201.(b) 202.(b) 203.(a) 204.(a) 205.(d) 206.(c) 207.(b) 208.(c) 209.(b) 210.(c) 211.(c) 212.(d) 213.(c) 214.(b) 215.(d) 216.(a) 217.(b) 218.(c) 219.(d) 220.(b) 221.(a) 222.(a) 223.(a) 224.(b) 225.(d) 226.(c) 227.(b) 228.(d) 229.(b) 230.(a) 231.(c) 232.(b)

Aug-Oct- 2012

YOUTH ICON

;wFk vkbdkWu

59


Youth Icon September 2012