Page 1

ROKALY BARNA

Barnika elsล‘ kรถnyve


ROKALY BARNA

Barnika elsล‘ kรถnyve Takรกcs Anikรณ rajzaival

2012


A művészek

Ez egy osztályi rajzórával kezdődött. És még egy kézimunkaórával. Hogy ne maszatoljuk össze magunkat, a Tanító néni megkért, hogy csak ő maszatolhatja össze magát. Erre fel az a bizonyos portik robika, de ő kicsi betűvel írta a nevét, mert azt hiszi, hogy ha kicsi betűvel írja, akkor az ufók azt hiszik, hogy nem személy, és Roli úgy kifestették magukat, mint egy szobafestő. Tanító néni, amikor észrevette elment Klári tanító nénihez: - Klári! Roli és robi úgy összemaszatolták magukat, mint egy szobafestő! - Igen? Hát persze! Gyorsan elküldök két harmadikost oldószerért. - Jól van, de siessenek. Klári tanító néni máris elküldött két harmadikost. Amíg vártuk azokat a bizonyos harmadikosokat énekeltünk, de Roli a száját úgy összefestette, hogy azt egy hónapig is moshatta volna. - Megjöttek a harmadikosok!!! – mondta ünnepélyesen a Tanító néni, de úgy hogy az egész iskola csöngött bele. A Tanító néni utoljára hagyta robika tisztítását, de már kevés oldószer maradt neki.


Barni az iskolakerülő Ez a mese egy szép tavaszi napon kezdődött. Barni azon gondolkodott, hogy hiba ezen a napon iskolába menni. - Barni!! gyere vár az iskola! – szólt Anya. - Ó, csak ma ne!! – sóhajtott Barni. - Csak még egy nap, ma már úgyis Péntek, és csak 9-től 10 –ig van tanítás. - szólt biztatóan Anya. - Na, jó. Dzsemes kenyeret is kérek a kakaó mellé! - Az már meg van. – válaszolt Anya. Barni elment a konyhába, nyámi-nyámi megette a finom vajas, dzsemes kenyeret. Majd folyatatta útját a fürdőszobába. - Siess fiam! – szólt Apa. - Kész vagyok, megyek! – válaszolt szomorúan Barni. De, ez a Barni az iskola helyett a hokipályán kötött ki. Ami még rosszabb volt, hogy ott volt Dzsek bácsi: - Neked nem kéne az iskolába lenni? - Nem, nem! Nekünk ma nincs iskola. – mondta megszeppenve Barni. - Tudom már! Te iskolát kerülsz Barni! Na, gyerünk haza szépen! - Haza tetszik vinni? - Hát persze! Sírva lépett be a házba szüleihez Barni: - Bocsánat édesanyám, bocsánat édesapám! - Jaj kisfiam, szabad ilyet tenni, iskola helyett hokipályára menni? - Nagyon, nagyon sajnálom! – szipogott tovább Barni - Jól van, jól van, ne sírj tovább, megbocsájtunk! De, most tényleg el kell menned az iskolába, de most már én is veled megyek! Anya kézen fogta Barnit, és elkísérte az iskolába.


A kirándulás Barni, Sebi, Roli és robi és még a Tanító néni is készült a kirándulásra. A Tanító néni sok viccet és találós kérdést gyűjtött. Barni sok vizet és szendvicset csomagolt. Sebi egy tele táska levélgyűjteménnyel indult el. A kirándulás egy napos volt. - Csókolom Tanító néni! – köszöntek a fiúk. - Sziasztok! – köszönt a Tanító néni. - Mikor indulunk? - Mindjárt, csak szedjük össze a gyerekeket. Lassan elindultak. A Tanító néni elmondta a vicceket és a találós kérdéseket. Barni megette a szendvicseket. Sebi megmutatta a levélgyűjteményét. Roli és robi hallgatott. Úton hazafelé, Tanító néninek maradt a tarsolyában még egy találós kérdés: - Gyerekek, feldobják zöld, leesik piros, mi az? - Zöld kristály! - kiáltotta Atika. - Dehogy! Gyerekek, hát görögdinnye! – mondta választ a Tanító néni. - Tényleg, hát persze! – emlékeztek a gyerekek. Gyerekek vidáman mentek haza a kirándulásról.


Egy hétvégi nap Ébredés után Barni azon gondolkodott, hogy mi lenne, ha ő varázsló lenne, hogy közben el tudja vinni magát az elsőáldozáshoz. De nem kell, hogy varázsló legyen, hisz mindjárt itt is van az elsőáldozás, csak még egy év. Barni lement reggelizni, majd kiment a bunkerbe, ahová nála nagyobb gyermekek nem mehetek be. Majd az udvaron egy órácskát focizott Szilivel. Foci után bementek ebédelni. Délután Barni olvasott, tévét nézett, szundikált egy kicsit, 8 óra körül felébredt, számítógépezett, vacsorázott és lefeküdt.


Kezdődik az iskola Barni az iskolakerülő iskolába indult a téli vakáció után. Iskola felé tartva gondolkodott „Menjek, ne menjek? Meglógjak? Nem! Inkább megyek iskolába, nem akarok szidást kapni!”. Inkább jó, iskolás gyermek akart lenni. Barni így járt percekig, órákig, napokig, hetekig, hónapokig iskolába. Míg azon kaptam magát, hogy nagyon megszerette az iskolát, főleg a román órát. Barni midig szomorú, ha csütörtök van, mert akkor nincs román óra. Mielőtt elindult volna, kikötötte, hogy egyedül megy iskolába. - Jól van! – mondta Anya. Útközben Barni észrevette a Tanító nénit: - Csókolom Tanító néni! - Szerbusz Barni! Azzal ment tovább Barni, Barni után a Tanító néni. Majd összetalálkoztak Sebivel: - Szia Sebi! - Csókolom Tanító néni! Szia Barni!


Azzal Barni és Sebi megfogták egymás kezét és folytatták útjukat az iskolába. Előre ment a Tanító néni, majd utána Barni és Sebi , utánuk a táska, táskában a füzet, toll, tolltartó, ceruza, karióka, piksz és a könyvek, könyvekben a tudás, a tudásban az ész. És addig mentek így, ameddig az iskolába nem értek.


Barni macskája

Barni felkelt és lement reggelizni. Aztán útra kelt falut kerülni. Ahogy elindult egyszer csak egy kismacska teremett Barni előtt. - Te szegény kis árva! Nyugodj meg, majd én, hazaviszlek, gondozlak! Barni hazavitte a kiscicát, megetette, megitatta, majd elkezdett plakátot készíteni. Készítetett egy fényképet a kiscicáról, és szerkesztett egy kis írást is. Majd biciklire ült, elindult kiragasztgatni a plakátokat a faluban. Telt múlt az idő, de nem jelentkezett senki. Barni elhatározta, hogy megtartja a kiscicát, már nevet is talált neki: „Szidónia”.


Barni Magyarországot kerül

Barni nem tudta, hogy merre menjen jobbra? Balra? Előre? Hátra? A jobbra mellett döntött, mert volt ott egy ösvény. Ahogy sétált nézegette a tájat, amely ismerősnek tűnt. Aztán még egy ösvény jobbra, majd egyik ösvény jött a másik után, és a tízórai is elfogyott. De, Barni még mindig éhes volt, és szomjas is, nem tudta mit tegyen! Barni meglátta, hogy közeledik a határ, ezért visszafordult, erre valaki megfogta a vállát: - Eltévedtél? – kérdezte a rendőr bácsi. - Úgy-e te vagy az elveszett kisfiú az állatkertből? - Igen, én. Na, jó megismert! – nyugodott meg Barni. - Gyere kisfiam, hazaviszlek! – azzal a rendőr bácsi kézen fogta Barnit és hazavitte. - Anyu!!! Apu!!!! – szaladt szüleihez Barni. - Kisfiam!! Kisfiam!! Hol tévedtél el? Mindenhol kerestünk! – ölelték át Barnit a szülők. - Hát elbámészkodtam, kerestem a vadmacskákat. - Na jó, az a lényeg, hogy itthon vagy!


Barni Magyarországon Barnit egy szép nyári napon elvitték egy hétre Magyarországra. Autóval utaztak. Az ablakból Barni nézegette a búzatáblákat és a mezei nyulakat. Amikor megérkezetek Barni azt mondta: - Hej, haj, itt laknánk! Amikor a lakásba értek, Barninak tátva maradt szája: - Ez gyönyörű! Anyu, apu hol van Szidónia? - Nem tudjuk, mi rád bíztuk! - Én meg rátok! – szalad a bőröndökhöz Barni. - Nincs itt! - Barni sírva fakadt. – Szidó! - Anya kérlek, hívd fel mamit, hogy etesse meg otthon maradt Szidóniát. Barni elfáradt, kimerült, vacsora után elment lefeküdni. De, éjszaka rosszat álmodott, felriadt, félt a sötétben. Összeszedte bátorságát elindult a nagy papucsban anyukája szobájában. Nagyon félt, de hamar odaért és befeküdt édesanya mellé. Másnap Barni reggelizett, majd leült tévézni. Egy mese után elmentek az állatkertbe. Barni kedvenc állata a macska, tehát így a vadmacska is. Meg is állt a vadmacska kertrece előtt, nagyon sokáig nézegette, míg észrevette egyedül maradt. Elindult, hogy megkeresse az édesanyát és édesapját. Talált is két embert, akik úgy néztek ki, mint az ő szülei, hamar oda szaladt, de nem a szülei voltak. Még jobban eltévedt! Valahogy kitalált az állatkertből, megtalálta az autót, de nem volt ott senki! De, még mielőtt sírni kezdett volna, megtalálták Barnit szülei az autónál.


Jön az iskola Barni már nagyon várta, hogy újra megkezdődjön az Iskola. Csak úgy pattogott, három nappal a kezdés előtt. 3 nappal Iskola előtt: Barni leült tévézni. Megnézett egy Micimackó rajzfilmet, majd olvasott. Barni kiment és focizott. Elment biciklizni, és azon gondolkodott, hogy mi lenne, ha megbukna valamiből. Majd elment a mamájához. - Mami!!! - Kis Drágám!!! – ölelte át mami. Barni megnézte az állatokat, a teheneket, a lovakat, birkákat és juhokat. Majd haza ment, és lefeküdt aludni. 2 nappal Iskola előtt: Barni felkelt, megmosakodott és kiment a kertbe meglocsolni a virágokat. Kert után leült tévézni, Hupikék Törpikék voltak a tévében. Olvasott, gépezett. - Anya! - Igen! - Kimehetek focizni? - Hát persze! - Kiment focizott, majd foci után lefeküdt. 1 nappal Iskola előtt: Barni felkelt, majd felöltözött és lement reggelizni. Reggeli után egyet biciklizett. Majd Gyergyóba mentek meglátogatni a testvér tanító nénit: - Szia Barni! - Csókolom tanító néni! Kimentek az udvara, hogy Barni mehézhesse a kismacskákat. Négy kismacska volt, az első kettő fekete-fehér színű, a harmadik barnás-sárga, és a negyedik szintén fekete-fehér. Miután hazamentek, Barni olvasott, tévézett, gépezett, még olvasott egy picit, majd lefeküdt. És arról álmodott, milyen jó lesz holnap az iskolában.


A kurutty Barni iskolába ment. Ott a Tanító néni azt mondta: - Gyerekek Kurutty lesz! Az osztály egyszerre nyújtotta fel a kezét: - Mi az a Kurutty?v - Általános műveltségi vetélkedő kisiskolások részére. Hat gyerek is megkérdezte egyszerre: - Ki vehet részt? Ki mehet a vetélkedőre? Tanító néni válaszolt: - Azt mi döntjük el, aki a legügyesebb!v Az osztályból mindenki jelentkezett. Hol Barnira, hol Szabira, hol Sebire, hol Tamásra, hol Attikára esett a választás, végül Barni és Ató mellett döntöttek. Barni hazafele menet csak azt tudta mondogatni magában, hogy „Kurutty, kurutty, kuruty!” Nagyon örült! Otthon elmesélte anyukájának, aki majd kiugrott örömében a bőréből. Másnap az iskolában osztályfelelőst választottak. Tizenkilencen szavaztak Barnira, így ő lett az osztályfelelős. Barni újra vidáman ment haza anyukájához. Csak, most azt ismételgette magában „Osztályfelelős! Osztályfelelős”. Anyukája ismét nagyon örült a kisfiának. - Barni mikor lesz Kurutty? - Januárban. - Mi a címe? - Micimackó! - És még? - Az állatok: szibériai tigris, vad szamár, barnamedve, mezei nyúl, nagy kenguru és a vaddisznó. - Mik lesznek a tevékenységek? - Matematika, ének, rajz, angol és anyanyelv. Barni elkezdett készülni a feladatokra.


Sebi rossz jegye Sebi, Barni legjobb barátja egy napon elfelejtette, hogy mi a házi feladat románból. Felhívta Barnit, hogy meg kérdezze: - Halló Barni! Mi a román házi feladat? - Szia Sebi! Le kell írni a „Tücsök és a hangya” tartamát. - Köszönöm! De, délután Sebi nem csinálta meg a házi feladatot, majd később este sem csinálta meg Sebi a házi feladatot. Másnap az első óra matematika óra volt, utána anyanyelv, rajz, kézimunka és román óra. Sebi nem emlékezett a házi feladatra, így hát nem tudta, hogy van házi feladat. Matematika óra után szünet volt. Sebi szünetben rosszalkodott, majdnem rossz jegyet kapott, de a Tanító néni megkegyelmezett neki. Anyanyelv óra után, újra szünet. Sebi felsegített egy gyereket, ezért dicséretet kapott. Rajzóra és szünet, kézimunka óra és szünet, és jött a román óra. Sebi megszeppent, amikor eszébe jutott, hogy volt házi feladat. - Jaj, jaj! Nincs meg a házi feladatom! Tanító néni elfelejtettem, Tanító néni tessék rosszjegyet adni, nem írtam meg a házi feladatot.


- Nem, nem adok rosszjegyet. - De, nem írtam meg a házi feladatot. - Pont, azért mert őszinte voltál. Sebi arcán fülig érő mosoly ült ki. - Köszönöm, köszönöm! - Add az ellenőrződet! - Majd megtudod. Sebi szomorú lett. - Ó! Ó! Ó! Ó jaj! Majd megnézte a visszakapott ellenőrzőjét és ott csillogott a jó jegy.


Kisbacon Ezen a napon kirándulni mentünk az osztállyal. Egy nagyon szép busszal utaztunk Kisbaconba, Benedek Elek házához és sírjához, aki nagyon rég meghalt. Benedek Elek író volt, aki sok sok Magyar népmesét és más mesét írt. Sok szép fenyőfákat ültettek, amik ma nagy fák lettek. Amikor megérkeztünk a faluba, elmentünk Benedek Elek házához ott volt a rengeteg terebélyes fa, és a házon, amit a saját kezével készített az volt kiírva, hogy: „Mari”. - Tanító néni miért van kiírva, hogy …. - Azért, mert ő volt Benedek Elek felesége. Benéztünk a házba, és Benedek Elek unokája bemutatta a házat, ahol Benedek Elek kezéből kiesett a toll és meghalt. Tanító néni elolvasott egy mesét, majd elmesélte, hogy Benedek Elek felesége az előtt, hogy meghalt Elek apó nagy mennyiségű mérget vett be, mert együtt akart meghalni vele. Az osztály most a temető felé vette az útját, és közben Tanító néni találkozott egy ismerősével, aki régi tárgyakat vitt a kiállításra. Nagyon sok dolog volt a kiállításon, régi szövő, régi ágyak, szekrények. Folytattuk tovább utunkat a temetőbe. Egy nagyon nagy dombra kellett felmenni. Barni nem is tudta elképzelni, hogy lehet arra a dombra feljutni. A temető tele volt sírral és sok-sok gesztenyefával. Benedek Elek írja nagyon szép volt, sok virág díszítette. Imádkoztunk és elindultunk vissza a busz felé.


Barnika első könyve / Barney's First Book  

Illustration assignment I did in 2012 for an eight year old Barney's short stories.

Advertisement