Issuu on Google+

ANH DUY PHAM

ARCHITECTURE PORTFOLIO Selected works 2012 - 2016 Savannah College of Art and Design


CONTENTS


02

ASHEVILLE RECREATIONAL COMMUNITY CENTER

12

NYC MODULAR APARTMENT AND VERTICAL FARM

22

BLUFFTON NEW CENTER OF WETLANDS RESEARCH

30 32

HANOI CULTURAL CENTER

SUPPLEMENTARY WORKS


1


ASHEVILLE RECREATIONAL COMMUNITY CENTER Asheville, NC Instructor: Daniel Browns Studio 5 & 6 | Winter & Spring 2015 Savannah College of Art and Design

This studio focuses on proposing a multi-functional facility that promotes recreational activities at the French Broad River Park. The site is located by the French Broad River and is a vast green space with old trees, paved trails, and observation decks to the river. The design includes sustainable materials, which are mostly concrete made of portland-limestone cement (PLC) to enhance performance. Specifically, PLC contains between 5% and 15% limestone that increases hydration efficiency and reduces CO2 emissions while remains strength performance of concrete. The project also concerns sustainable approaches for the site design. Around the building, retention ponds collect and store storm water flowing down from the hill. Porous pavements help collecting and keeping storm water for indoor services. Bioswales alongside bike paths filter storm water before the water flows back to the river.


7

1

3

5

2

4

5 6

N

0

50 ft

100 ft

er

yn

Jo

Ri

ew

vi

r ve

200 ft

400 ft

e

Av

12

r

D

16 A

15

7

10 7 9

1

8 5

7

14 11

A

6

14

2

14 14

3

3

Amboy Rd

N

0

50 ft

13

4

100 ft

200 ft

400 ft

road

ch B

Fren

r

Rive


Media Lounge

Multi-used room

Library

Weight room Art studio

Cfe & restaurant

Rock climbing

Offices

Services

TOP LEFT: ORIGINAL SITE 01. Electric power house 02. Main entrance to the park 03. Parking 04. Pavilion 05. Pedestrian and bike path 06. Viewing terrace 07. Dog park

BOTTOMM LEFT: REVISED SITE PLAN 01. Service entrance 02. Parking 03. Bike station 04. Viewing terrace 05. Plaza 06. Pedestrian path 07. Water collection ponds 08. Children playground 09. Library and art studio 10. Indoor rock climbing and gymnasium 11. Outdoor stage 12. Housing unit 13. Bike path 14. Bioswale 15. Fenced dog park 16. BMX trails

Glazing skylight

Facade made of precast concrete panels

Concrete slab

Steel frame

4


GROUND LEVEL 01. Entrace 02. Lobby 03. Reception 04. Offices 05. Mechanical 06. Cafe & Restaurant 07. Seating 08. Kitchen 09. Delivery 10. Electric 11. Service elevator 12. Storage 13. Changing 14. Laundry 15. Weight room 16. Indoor rock climbing 17. Plaza 18. Outdoor Seating 19. Children’s playground 20. Retention pond

10 11

9 5

12

13

14

8 16

6

4

4

3

15

3

4

2

7

2

18 1

1 18

1

18

17

20

A

26

22

FIRST LEVEL

22 25 23

21. Children art studio 22. Adult art studio 23. Mechanical 24. Lounge 25. Multi-use room 26. Retention pond

21

25 24

A

30

29

SECOND LEVEL 27. Library 28. Terrace 29. Media room 30. Computer room 31. Mechanical 32. Void

5

31 32 32

28

27


Main atrium

Children art studio

Indoor rock climbing 6


C

D

DETAIL SECTION BB

North Elevation (Scale 1:32)

Computer room

Art studio

Gallery

Library

Lounge

B

BUILDING SECTION AA

7


DETAIL SECTION C

Flashing Wood blocking Termination bar Precast concrete panel Insulated steel stud Polyehtylene vapor barrier Moisture barrier Sheathing Cant strip Insulation Metal deck

Precast concrete panel L-shape connect concrete panel to beam Polyehtylene vapor barrier Insulated steel stud Beam Bar joist Suspended celing Gypsum board L-shape connect concrete panel to steel stud

Double glazing Aluminum window frame Gypsum board Floor finish Metal deck Clip angle with drip edge

DETAIL SECTION D

8


Porous concrete pavement

Asphalt pavement

C Wooden deck

C

Bioswale

VIEWING TERRACE DETAIL

10 feet

Bioswale

VIEWING TERRACE SECTION

SITE SECTION 9

Bike path

16 feet

Pedestrian path


BIOSWALE SECTION Concrete curb Prepared soil mixture: -50% sand -30% top soil -20% compost Gravel pipe bed Perforated pipe

BIKING PATH SECTION Open- graded asphalt pavement Choker course Stone recharged bed - crushed stone with 40% void Non-woven textile Perforated pipe Uncompacted subgrade Concrete curb

PEDESTRIAN PATH SECTION

Porous concrete paver Open graded bedding course Open graded base reservoir Open graded subbase reservoir Perforated pipe Uncompacted subgrade Concrete curb

10


NYC MODULAR APARTMENT AND VERTICAL FARM New York, NY Instructor: Arpad Ronaszegi Grad Studio 2 & 3 | Winter & Spring 2016 Savannah College of Art and Design

Urbans todays are facing numerous issues such as rapidly increased population, environmental pollution, industrialized food, and limited resources. The more increased issues, the higher demand for healthy nourishment and affordable living. The modular apartments and vertical farm in Chelsea, NYC introduces a new typology: an urban live-and-grow where the interaction between man and crops in urban is emphasized. The building provides affordable living units with private gardens on the East side and gallery spaces to promote local artists living in the district. On the West and South side, the building brings vertical farms and a fresh market that contributes natural products and promotes sustainable lifestyle in the neighborhood.

12


The site is located at Chelsea district which is known for its vibrant lifestyle and artistic history. The area has a high density of offices, housing, galleries, restaurants, and mix-used developments within just a-thounsand-foot radius around the site.

The High Line Gallery district N 0

500 ft

1000 ft

Historic district


Initial massing

Residential

Private & public

Farming

Living &farming

Openess

Green skin

Commercials

Green spaces

Circulation

14


A

B

C

D

E

1

2 7

8

3 UP

4

5

5

6

6

7

8 4

9 3 UP

10

11

2

12 1

13

N 0 15

50 ft

100 ft


MARKET VIEW

SITE PLAN 01. Main entrance to market 02. Secondary entrance to market 03. Fresh market 04. Storage 05. Bike parking 06. Restroom 07. Main entrance to residential 08. Lobby / Reception 16


DN UP

DN

DN

LEVEL 4

LEVEL 5

LEVEL 7 UP

UP

DN

UP

LEVEL 8

LEVEL 9

LEVEL 10

LEVEL 12

LEVEL 13

DN

DN

LEVEL 11 17


1

1

DW REF.

REF. DW

3

DW REF.

2

2 4

DW REF.

5

DW REF.

REF. DW

3

5

UP

6

TYPICAL RESIDENTIAL FLOOR PLAN - LEVEL 6 01. One bedroom unit 02. Studio unit 03. Balcony

ONE BEDROOM UNIT

04. Hallway 05. Farming 06. Outdoor communal space

INTERIOR VIEWS (FROM TOP TO BOTTOM) 01. Studio unit 02. Outdoor communal space 03. Hallway between units and farming

STUDIO UNIT 18


1 2

3 4 5 6 7

C

DETAIL SECTION B

B

01. Photovoltaic panel / sun shading system 02. Reinforced glass 03. Supported streel stud 04. Metal deck 05. Post-tension concrete flat slab 06. Insulation 07. Lighting system for farming

D

D

C: There is an enclosed farming level for every two residential levels to prevent smoke from spreading across and upwards in case of fire. D: Communal spaces are contributed at level 6, 8, and 10 on residential side. These spaces encourage social interactions for residents such as gathering, communicating, and growing plants together.

E

E: The connection enhances relationship between the building and its context by offering different accesses to the building from both The High Line and the street level.

19

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION


Roof collecting rainwater Summer sun

Green facade reduces heat gain from Southeast sun

Cross ventilation Winter sun

Photovoltaic panels as sun shading system

Rainwater storage and treatment Graywater storage and treatment

City’s sewage Filter Heat exchanger

SECTION AA / SUSTAINABLE SYSTEM DIAGRAM

Geothermal energy from the ground

20


21


BLUFFTON NEW CENTER OF WETLANDS RESEARCH Bluffton, SC Instructor: Elaine Gallagher Adams Studio 3 | Spring 2014 Savannah College of Art and Design

Nature has had huge impacts on every aspect of human living including architecture. Indeed, architects of the 21st century have been looking for new sustainable design approaches that effectively adapt to the natural environment. Being within nature is crucial for not only our existence, but also for our understandings of how nature works, and that is the most inspirational idea for this project. The project is an integration of human, architecture, and nature: a wetlands research institute consists of dry and wet laboratories, stury spaces, and a bunkhouse for students. The design is based on the concept of the water streams flowing through the wetland surface by the May River. The project also focuses on the structure, which is a dialogue between the vernacular construction and a modern flowing form. Such confrontation makes the building blend into the landscape, and at the same time inspires the inhabitants with a great sense of being within nature.


CONCEPT Circulation Concept

Flow

Project Construction

Structure Material

Efficient connectivity of programs

Form

Blending into landscape

Space

Flowing inner and outer spaces Transformation

Post & Beam Vernacular

Wood

Contemporary

Concrete

SITE ANALYSIS Historical House Parking

Property Line

BUILDING CONCEPT

Dry lab

Research

Wet lab

Housing

Existing Condition

Winter Wind Summer Wind

Circulation

Natural Force


SITE PLAN 01. Parking 02. Laboratories and library 03. Bunkhouse 04. Wet laboratories 05. Boat House

1 1

3

2

4

5

N

24


01. Wet lab 02. Living 03. Community kitchen 04. Outdoor deck 05. Entrance 06. Lobby 07. Reception 08. Community room 09. Storage 10. Exit 11. Computer room 12. Classroom 13. Ourdoor classroom 14. Lounge 15. Office 16. Open office 17. Faculty collaboration 18. Dry lab 19. Cleaning 20. Lab storage 21. Library

9

1

1 3

2

1

1

WET LABORATORIES

25

4

BUNKHOUSE


8 5 6

9

7

21

11 12 17

13

12 12

A

10

16 15

12

14 14

18 19 20 18 A

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR


LIBRARY VIEW

B

SECTION AA

WEST ELEVATION


Concrete roof Wooden roof beam Wooden beam

Wooden post

Conrete slab Wooden beam

Conrete slab 6-mil polyethylene moisture barrier SECTION DETAIL B

Gravel / crushed stone course Cast-in-place concrete foundation

SOUTH ELEVATION

28


29


HANOI CULTURAL CENTER Hanoi, Vietnam Instructor: Matthew Dudzik Studio 1 | Fall 2013 Savannah College of Art and Design

The goal of this project is to develop spatial experiences from an initially conceptual object - a LEGO 2x4 brick. The object is interpreted and transformed into architecutural design which is proposed as a multifunctional center. The center has six different programs that provide various social services and activities for neighbors in all ages. The dynamic form of the building also allows divergent openesses and brings nature both to the occupants and to the city urban.

30


Lang Ha Street

2 mile - 3.2 km

Old Quarter

1 mile - 1.6 km N

h an

gu

S

C

Th

ye n Ho ng

re St

Thanh Cong Recreational Park

et

100 ft - 30 m

g on

et

tre

treet

c Khang S

Huynh Thu

The expanding urban

Above: the building is located in Hanoi, Vietnam. The site is an empty area by Thanh Cong lake in a recreational park. Moreover, the site is in between the historical Old Quarter in the North and the expanding urban in the South of the city. Thus, there is a significant connection between old and new, heritage and modernization. Below: progress of concept models from stacking LEGO bricks to a series of spatial explorations. The goal is to interpret the concept and transform it into architecture that includes outer forms and inner spaces.

31


N

0

50 ft 100 ft

200 ft

SITE PLAN 01. Lang Ha street 02. Entrance to Thanh Cong recreational park 03. Entrance to building 04. Thanh Cong Lake 05. Thanh Cong recreational park 06. Thanh Cong villas Below: comprehensive transformation of the building’s form.

32


1

2

3

4

5

6

7

12

8

9

11

12

1

2

3

4

5

6

7

12

8

9

1

2

3

4

2

5

3

11

6

7

9

11 8

7

6

5

11

10

12

SEA

10

9

12

8

4

3

2

1

8

7

6

5

4

11

10

12

1

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

11

10

9

10

TIN

GS 1

2

17

3

4

17 1

5

16 2

6

15 3

7

14 4

16

8

13 5

15

9

12 6

14

13

12

11

10

11 8

7

9

10

STA

GE 1

2

3

4

5

6

7

8

12 9

12

1

1

2

3

4

2

5

3

6

4

7

5

8

6

12

1

1

2

3

4

2

5

3

6

4

7

5

8

6

33

2

3

4

5

8

9

10

6

11

10

11 7

8

9

10

12 9

12

1

11 7

12 9

11

10

11

10

11 7

8

9

10


SECTION PERSPECTIVE 34


LOBBY

35


LIBRARY

36


SUPPLEMENTARY WORKS Savannah College of Art and Design

37


38


Top: 3D class’s final project - a chair designed using digital fabrication. The structure is generated by computer and laser cut in cardboard. Pins and rubber bands are used to simulate the surface. Right: Observational sketch of a Victorian house for Architectural Graphic class.


40


ANH DUY PHAM

adpham91@gmail.com (+1) 912 429 8091 (+84) 94 285 8575


© 2016 ANH DUY PHAM ALL RIGHTS RESERVED


Architecture Portfolio - Selected Projects