Page 1september 2013

r n ove wete r e e W? M in SK rken e w n wege

Jaarmarkten en Slag om Dorpveld in onze gemeente, mis het niet!

SMS

Laat van je horen! r

2

rkee e v 0 86 naar

Inspraakmogelijkheden in onze gemeente

8585

Juist parkeren = veilig naar school


Aan tafel! Doe dan een beroep op het OCMW. Zij brengen dagelijks zo’n 80 warme maaltijden aan huis in SintKatelijne-Waver. De maaltijden worden bereid in de keuken van het Woonzorgcentrum Sint-Elisabeth.

nieuw hoeft op te warmen. Je betaalt acht euro per maaltijd (8,5 euro voor een dieetmaaltijd). Wie een dieet volgt, heeft de keuze uit zoutarm, vetarm, licht verteerbaar of suikerarm (diabetes). Je kan ook een extra portie soep bestellen, hiervoor betaal je 0,60 euro.

Iedere dag is er verse soep, een hoofdgerecht met vlees of vis en een nagerecht. Er staat steeds iets anders op het menu. Wens je ook in het weekend gebruik te maken van deze dienstverlening, dan kan je op vrijdag een extra maaltijd bestellen. Wil je graag thuis blijven wonen maar vind je het moeilijk om dagelijks vers en lekker te koken?

De maaltijd wordt geleverd tussen 11 en 14 uur in speciale dozen, zodat het eten lekker warm blijft en je niks op-

Zin gekregen om ook eens te proeven van de witte selder met balletjes in tomatensaus, macaroni met kaas en hesp of een uitgebreide koude schotel? Plaats dan je bestelling (uiterlijk op de dag zelf voor 10 uur) bij de dienst Thuiszorg van het OCMW, tel. 015 31 31 35. We wensen je alvast smakelijk eten!

Studietoelagen schooljaar 2013-2014 Je kan een studietoelage aanvragen voor kleuters, leerlingen uit het basisonderwijs, het secundair, deeltijds secundair, hoger onderwijs en studenten in de leertijd bij Syntra. Het recht op een studietoelage is gekoppeld aan een aantal voorwaarden, zoals het gezinsinkomen. Kan je wel wat hulp gebruiken om je aanvraag in te dienen? Kom dan langs bij de sociale dienst van het OCMW. Zij brengen de aanvraag meteen in orde. Je kan de studietoelage aanvragen tot en met 1 juni 2014.

Inhoud

2

Meer info: Sociale dienst, tel. 015 31 31 35, info@ocmwskw.be, www.studietoelagen.be of via het gratis infonummer van de Vlaamse overheid 1700.

Colofon

Telex

blz. 3

Inspraakmogelijkheden in SKW

blz. 4-5

Haagplantactie

blz. 6

Juist parkeren = veilig naar school

blz. 8

Activiteitenkalender

blz. 13-14

Sportactiviteiten

blz. 15

Cultuur

blz. 16

Verantwoordelijk uitgever: Tom Ongena, schepen van communicatie Redactie Communicatiedienst, Lemanstraat 63, 2860 Sint-Katelijne-Waver, tel. 015 30 50 00 of communicatie@skw.be Teksten voor het infoblad van oktober (liefst met foto) voor 2 september 2013 bij de redactie.


// Telex //

Wonen in eigen streek

Vergadering gemeenteraad > In september kan je de gemeenteraad bijwonen op maandag 2 september 2013 in de raadzaal van het gemeentehuis vanaf 20 uur. Verkoop bouwgronden > Het gemeentebestuur verkoopt 2 loten bouwgrond gelegen aan de Kanadastraat. Het betreft bouwgrond van +/- vier are voor een halfopen bebouwing. Tijdens de publieke verkoop die online wordt gehouden vanaf 2 september 2013 op www.Fed-net.org, worden lot 3 en 4 per opbod verkocht. Je notaris of makelaar zal je begeleiden bij het uitbrengen van je bod. SOS nuchterheid > Ben je ook al eens tot het besef gekomen dat je misschien een probleem hebt met verslaving? Alcohol, drugs, pillen…? Je wil er wel van af maar je weet niet goed hoe? SOS nuchterheid houdt wekelijks een samenkomst in Mechelen, Huis van de Mens, H. Conciencestraat 9. Iedereen is welkom elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur. Tel. 0478 07 34 22 of sosnuchterheidmechelen@gmail.com. Textielophaling > Sint-Katelijne-Waver verdeelt 1 000 euro aan sportclubs met gehandicaptenwerking. De gemeente Sint-Katelijne-Waver werkt samen met IVAREM (intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer) en het Vlaams Inzamelcentrum Textiel (VICT) voor de inzameling van oud textiel via textielcontainers. Deze clubs ontvangen elk 250 euro: GymFlex (Buitengewoon sportief), Recreas Sportclub Katelijne, TC Heiveld (Forest Wheels) en KSK Wavria (G-Kids).

In opdracht van de gemeente Sint-Katelijne-Waver organiseerde Vlaanderen Bouwt (Vlabo) een innovatieve architectuurwedstrijd voor de bouw van een zestal koopwoningen op het hoekperceel aan de Mechelsesteenweg en Dreefvelden. Hiervan is nog slechts één woning beschikbaar. Geïnteresseerde kopers kunnen contact opnemen met Bouwprojecten Van Poppel, tel. 015 28 07 30, info@vanpoppel.be of verkoop@vanpoppel.be.

Het cijfer: 2737

Je speelt, je wint en geeft een kerstpakket aan een kind! Kinderarmoede is op tien jaar tijd gestegen van zes procent naar bijna tien procent. Tijdens de kerstperiode ontvangen de gezinnen die cliënt zijn op het OCMW een kerstpakket voor hun kinderen. Kom daarom op 9 september 2013 naar de jaarmarkt en speel mee met de sjoelbak! Je wint een mooie prijs en de opbrengst gaat integraal naar de kerstpakketten.

Meer info: OCMW, tel. 015 31 31 35 of info@ocmwskw.be

Belgerinkel naar de winkel: de winnaars!

De actie ‘Belgerinkel naar de winkel’ is intussen achter de rug en de resultaten zijn bekend. Er namen 57 handelaars deel aan de actie en er werden 391 volle spaarkaarten ingezameld. Dat is goed voor 2737 fietsritjes naar de winkel. Dankzij de talrijke fietsers was er 1204 kg minder CO2-uitstoot in het verkeer. Enkele deelnemende handelaars (wijnhandel Mia, Oase De Bloemenloods, Het Hemels Brood, Restaurant De Wijngaerd), het gemeentebestuur, CM, Blue-Bike en de provincie Antwerpen zorgden voor mooie prijzen. De Belgerinkel fiets werd uitgereikt op donderdag 8 augustus aan Marie-Louise Barbé uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De andere winnaars werden per brief op de hoogte gebracht en konden hun prijs ophalen bij de dienst Duurzame Ontwikkeling.

3


Inleiding: Laat van je horen! Meldingen

Klachten

Is het voetpad verzakt, is er een sluikstort in je buurt of is er een probleem met een gracht? Eén adres, het meldpunt van Sint-KatelijneWaver.

Ben je ontevreden over onze werking? Zeg het dan tegen ons! Heb je foutieve informatie gekregen, raakt het probleem maar niet opgelost, ….Je kan het klachtenformulier op onze website invullen, maar ook elke medewerker van het gemeentebestuur kan je klacht noteren. Binnen de vijftien werkdagen ontvang je antwoord.

Meldingen kan je ons bezorgen via www.skw.be (meldpunt), kom langs of neem contact op met de meldingencoördinator, Joris De Wit, tel. 015 30 50 00 of grondgebiedszaken@skw.be. Vermeld duidelijk de plaats, het probleem en je contactgegevens. Via www.skw.be krijg je trouwens een overzicht van alle meldingen en wat de stand van zaken is.

Kom kennismaken met de gemeenteraad Je kan de vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen vanaf 20 uur in het gemeentehuis. Dit najaar organiseren we nog bijeenkomsten op 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 en 16 december 2013. Je vindt de agenda en het verslag op www.sintkatelijnewaver.be.

OCMW-raad Ook de OCMW-raad kan je bijwonen in de raadzaal van het OCMW, Wilsonstraat 28 A. De vergaderingen vinden plaats op 4 en 18 september, 16 oktober, 20 november en 18 december 2013. Je vindt de agenda op www.ocmwsintkatelijnewaver.be.

4

Openbaarheid van bestuur Wil je bestuursdocumenten inkijken, een kopie ontvangen of er uitleg over krijgen? Bezorg ons dan schriftelijk je aanvraag. Je vindt een formulier via www.skw.be of stuur een mail of brief. Vermeld duidelijk welk document je wilt raadplegen, wat je precies wenst (kopie, uitleg of raadpleging) en vermeld je contactgegevens. Binnen de 15 dagen ontvang je een antwoord.

Vragenhalfuur

Politieraad

Wil je zelf een vraag stellen aan een gemeenteraadslid? Dat kan! De vraag moet uiteraard betrekking hebben op onze gemeente. Bezorg je vraag minstens veertien dagen voor de vergadering via info@skw.be of stuur een briefje naar ‘Gemeentebestuur, Lemanstraat 63 te 2860 Sint-Katelijne-Waver’. Een week voor de gemeenteraadszitting ontvang je een uitnodiging, je komt je vraag persoonlijk toelichten tijdens de vergadering.

In de politieraad van Bodukap zetelen raadsleden van Bonheiden, Duffel, SintKatelijne-Waver en Putte. Ze vergaderen in het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver op 3 september en 3 december 2013 vanaf 20.15 uur. Je vindt de agenda op www.sintkatelijnewaver.be.


Sint-Katelijne-Waver nu ook op facebook, twitter en SMS Blijf op de hoogte via SMS Krijg je graag via SMS de laatste info uit Sint-Katelijne-Waver? Neem dan nu je GSM en stuur ons een berichtje! Interesse? (je ontvangt alle vacatures van het gemeentehuis of OCMW)

t tvang (je on formatie) ene in m e alg

(je on tv over angt info rm we omle genwerke atie iding en,...) n,

SMS

2860 vacature

SMS

W 60 SK

28

naar 8585

2860

SMS

naar

585

8 naar

verke e 8585

r

Berichtje verstuurd? Dan krijg je van ons een berichtje met de vraag om OK te sturen. Vervolgens ontvang je een bevestiging. Opzeggen kan door 2860 stop SKW of 2860 stop verkeer naar 8585 te sturen. Deze SMS-dienst is gratis voor de gebruikers. Je GSM-nummer wordt enkel gebruikt voor deze dienstverlening en wordt op geen enkel moment vrijgegeven voor iets anders. Meer info vind je op www.skw.be.

Vind ons leuk! Sinds kort vind je het gemeentebestuur ook op Facebook en Twitter. Volg ons of vind ons leuk en blijf als eerste op de hoogte van alle nieuwsfeiten uit onze gemeente!

Wij luisteren

naar jou! In het najaar organiseert het gemeentebestuur in elke kern een kernraad. Wij zetten alvast zelf enkele interessante onderwerpen op de agenda, maar ook jij kan punten aanbrengen. Je ontvangt van ons tijdig een uitnodiging en meer uitleg over hoe je onderwerpen op de agenda kan plaatsen. Nadien kan je bij een drankje napraten met buren, vrienden en de leden van het gemeentebestuur. Iedereen is van harte welkom.

Noteer alvast de volgende data in je agenda: Centrum 26 september 2013 Residentie Offendonk, 20 uur Onze-Lieve-Vrouw-Waver 17 oktober 2013 Parochiezaal Leemstraat, 20 uur Pasbrug-Nieuwendijk 7 november 2013 Refter basisschool Dijkstein, 20 uur Elzestraat 5 december 2013 Refter basisschool Octopus, 20 uur

Twitter @SintKatWaver

Facebook Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Meer info: Dienst communicatie, tel. 015 30 50 00 of communicatie@skw.be.

5


20ste Haagplantactie – in het teken van de bij Bestel nu via www.sintkatelijnewaver.be! Wist je al dat het niet goed gaat met de bijen? Deze belangrijke bondgenoot in de voedselproductie wordt bedreigd door allerlei uiteenlopende oorzaken: pesticidengebruik, vervuiling, ziekten tot genetische manipulatie van voedselplanten. Door aanplantingen van inheemse struiken en bomen kunnen we samen een belangrijke steun geven aan de bestuivers. Niet alleen de bijen, maar ook dagvlinders, zweefvliegen, vogels e.a. krijgen zo meer voedsel en schuilplaatsen in je tuin. Door de samenaankoop houden we de prijs laag; dus niet aarzelen, nu bestellen en in november plant je een extra randje groen.

Verdeling van het plantgoed Op zaterdag 16 november 2013 haal je de planten af op de gemeentelijke werkplaats, Dreefvelden 70 tussen 9 en 12 uur.

Behaag je gemeente De volgende plantpakketten worden aangeboden tijdens de haagplantactie van dit jaar A. Bloesem- en bessenhaag (24 struiken voor € 11) B. Haagbeuk (25 struiken voor € 12) C. Groene Beuk (25 struiken voor € 13) D. Gemengd geschoren haag (24 struiken voor € 12)

De volgende soorten zijn bomen/struiken die je alleen of in een bomenrij kan aanplanten. E. Knotwilg (1 stevige stam voor € 2) F. Zomereik (1 grote boom voor € 14) G. Kleinbladige linde (1 grote boom voor € 14) H. Reinette de Blenheim (1 laagstam voor € 11) I. Belle de Thuin (1 laagstam voor € 11)

Nieuw: bestuivers-bosjes en bloemzaden-pakket De volgende plantpakketten worden aangeboden tijdens de haagplantactie van dit jaar J. Een pakket van 5 struiken of kleine bomen (samen € 10) De soorten: Vlinderstruik, gewone brem, bottelroos, eglantier, mispel en wilde kamperfoelie. K. Pakket bloemenzaden voor honingbijen (€ 4). Dit is een zakje met 50g zaad (12 soorten) voor 5 tot 7 m2 bijenbloemenweide of als groenbemester L. Heb je zelf geen plaats en wil je toch meehelpen? Dan kan dat door een bijdrage van €5 te storten met vermelding van de letter “L”. Wij zorgen voor 5 extra boompjes op gemeentelijk domein.

Ons gemeentebestuur plant mee(r) voor deze feestelijke 20ste haagplantactie! Voor elk pakket dat door jou besteld wordt, plant ons gemeentebestuur één boompje of struik op gemeentelijke grond. Je kan dus extra helpen om onze gemeente te vergroenen door veel pakketten te bestellen. Het planten gebeurt nog deze winter en zal tijdig aangekondigd worden. Iedereen is uiteraard welkom.

6

Ook het regionaal landschap wil onze 20ste haagplantactie extra in de bloemen zetten! Iedereen die een fruitboom, een bestuiversbosje of een pakket bloemenzaden bestelt, krijgt GRATIS een pakketje weidebloemen erbij. Zo kan je de boom of een ander plekje in de lente omringen met een fleurige rand.


Gratis geboorteboom

Hoe bestellen?

Iedereen in onze gemeente die na 1 november 2012 een baby heeft gekregen, kan gratis een geboorteboom aanvragen. Voor de jongens is dat een zomereik en voor de meisjes een linde.

Je kan best bestellen via www.sintkatelijnewaver.be. Vul het formulier in, stort (onder dezelfde naam) het vereiste bedrag voor 14 oktober 2013 en vermeld het nummer van je bestelling.

Je plaatst hiervoor een aparte bestelling via duurzame. ontwikkeling@skw.be of tel. 015 30 50 39. Deze boom kan je eveneens afhalen op 16 november 2013 tussen 9 en 12 uur.

Werk je niet graag via de computer, dan kan je de bestelling ook dadelijk op een overschrijvingsformulier invullen, onderaan bij de mededelingen. Vermeld hoeveel pakketten van elke soort je wenst te bestellen door het aantal x de letter van het pakket te vermelden.

Meer info: Milieuraad, Frank Hadermann, tel. 015 31 55 05 of frank.hadermann@skynet.be.

Reken de totale som uit en doe je storting voor 14 oktober 2013 op rekeningnummer op rekeningnummer 0682 1135 5751 – BIC: GKC-CBEBB van de milieuraad.

Open milieuraad: Kom alles te weten over de bijen Het gaat niet zo goed met de bijen. De populatie lijkt stilaan wel met uitsterven bedreigd en dat is slecht nieuws vermits de bijen onze belangrijkste bondgenoot zijn in de voedselproductie. In België daalde de populatie zelfs met 40 tot 50 procent. Verontrustende cijfers, want zonder bijen, geen bestuiving van o.a. de landbouwgewassen en dus … geen appels aan de bomen. Op dinsdag 17 september 2013 kan je tijdens een infoavond alles te weten komen over de bijen. De infoavond start om 19 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en wordt georganiseerd door de milieuraad. Iedereen is welkom en vooraf inschrijven is niet nodig. De open milieuraad wordt dit jaar georganiseerd door de milieuraad in samenwerking met natuurpunt educatie en VZW Weegbree.

Wil jij besparen op je energiefactuur? Schrijf je dan in voor de samenaankoop groene energie Doe mee met de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur die onze gemeente ondersteunt. Tot 29 september 2013 kan je nog inschrijven via de website www.samengaanwegroener.be. In de maand september kan je op dinsdag (van 8.45 tot 12 uur en 18 tot 20 uur) en donderdag (van 8.45 tot 12 uur) ook inschrijven in het gemeentehuis. Breng je laatste jaarafrekening van elektriciteit en aardgas mee, zodat we alle gegevens meteen bij de hand hebben.

Meer info: Dienst duurzame ontwikkeling, tel. 015 30 50 39 of duurzame.ontwikkeling@skw.be.

Opgelet! Heb je vorig jaar al meegedaan aan de samenaankoop? Super! Denk er wel aan dat het kortingstarief voor één jaar geldig is. Hernieuw je inschrijving dus om volgend jaar opnieuw van scherpe tarieven te genieten.

Meer info: Dienst duurzame ontwikkeling, tel. 015 30 50 39 of duurzame.ontwikkeling@skw.be

7


Stem jouw favoriete plekje naar een groene opknapbeurt! In de vorige fase van het Buiten-gewone-plekjes-project gingen we samen met jullie op zoek naar gewone plekjes in onze gemeente die een ‘groene opknapbeurt’ konden gebruiken. Misschien diende je een plekje in bij jou in de buurt of misschien deed iemand anders het.

Stemmen kan vanaf 1 tot en met 30 september 2013 via de website www.buitengewoneplekjes.be.

We maakten deze zomer een preselectie van alle ingezonden plekjes aan de hand van een aantal haalbaarheidscriteria ’s. Wie weet wordt jouw favoriet wel verkozen om in de winter en het voorjaar een groene opknapbeurt te krijgen.

Meer info: charlotte@rlrl.be, tel. 015 21 98 53 of karla.de.smet@skw.be, tel. 015 30 50 36 of www.buitengewoneplekjes.be

Fietspad, fietssuggestiestrook, fietsstraat Gelden er andere regels in een fietsstraat, op een fietssuggestiestrook en op een fietspad? Jazeker! Het gaat om drie soorten fietsinfrastructuur met elk een heel specifieke betekenis.

Een fietspad is meestal rood en wordt aangeduid met ofwel de verkeersborden D7 of D9, ofwel met twee evenwijdige witte onderbroken strepen op het wegdek. Is er een fietspad aanwezig? Dan moeten fietsers het verplicht gebruiken en mag je er niet op parkeren.

Fietssuggestiestroken hebben niet dezelfde betekenis als een fietspad. Ze wijzen de weggebruikers louter op de mogelijke aanwezigheid van fietsers en sporen fietsers aan om op de rijbaan hun plaats in te nemen. Parkeren op de suggestiestrook is bovendien toegelaten. De fietssuggestiestroken kun je gemakkelijk herkennen omdat ze een andere kleur dan het wegdek krijgen. Zo zijn ze op gewestwegen overwegend oker of grijs.

In het nieuwe concept van de fietsstraat tenslotte zijn fietsers de hoofdgebruikers. Motorvoertuigen zijn toegelaten met een maximumsnelheid van 30 km/u en mogen de fietsers niet inhalen. Een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord bij het begin en bij het einde. Je kunt alle verkeersregels nalezen op de website www.wegcode.be.

8


Juist parkeren = veilig naar school Het parkeergedrag rondom de scholen binnen onze gemeente levert in de “schoolspitsperiodes” vaak problemen op. Hinderlijk parkeergedrag, vaak veroorzaakt door (groot) ouders, zorgt voor verkeersonveilige situaties voor kinderen! Iedereen wil zo dicht mogelijk bij school parkeren om de kinderen af te zetten. Hierbij worden de verkeersregels niet altijd in acht genomen. Er wordt geparkeerd op het voetpad of op plaatsen waar een parkeerverbod van kracht is. Dit levert niet alleen verkeersonveilige situaties op rondom de scholen, maar ook ergernissen voor omwonenden. De scholen hebben daarom de gemeente gevraagd een actie te voeren. De gemeente gaat in samenwerking met de politie en de basisscholen de parkeeroverlast rondom scholen aanpakken. De actie duurt acht weken en bestaat uit twee verschillende stappen waarbij correct parkeerders beloond worden en “hardleerse” wildparkeerders geverbaliseerd worden. Deze actie wordt georganiseerd in alle schoolomgevingen. In september wordt sensibiliserend opgetreden. Mensen die de auto fout parkeren, zullen hierop gewezen worden. Wagens die op een juiste plaats geparkeerd staan, zullen een positief aandenken krijgen. Begin oktober zal de politie in de schoolspits aan de verschillende scholen binnen de gemeente controles uitvoeren. Wanneer nog steeds fout geparkeerd wordt, zal opgetreden worden.

Alle basisscholen binnen de gemeente Sint-Katelijne-Waver nemen deel aan deze actie! De gemeente, politie en basisscholen willen met deze korte verrassingsacties bereiken dat ouders hun parkeergedrag verbeteren. Of liever nog, te voet of met de fiets hun kinderen naar school brengen.

Graag hadden we volgende punten nog even onder de aandacht gebracht: 1. Parkeer of sta niet stil in de nabijheid van een kruispunt; 2. Parkeer of sta niet stil niet op het voetpad; 3. Parkeer of sta niet stil niet op oversteekplaatsen of op minder dan 5 meter voor een oversteekplaats; 4. Parkeer of sta niet stil op minder dan 5 meter van de plaats waar fietsers verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden; 5. Parkeer of sta niet stil op minder dan 20 meter voor verkeerslichten; 6. Parkeer niet op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een bushalte aanwijst; 7. Parkeer niet op een drempel; 8. Parkeer niet voor de oprit van eigendommen; 9. Parkeer niet dubbel; 10. Parkeer niet op een plaats waar de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden;

De controles zullen gedurende het volledige schooljaar door middel van prikacties verder gezet worden. De controle is erop gericht om de overlast en verkeersonveiligheid door het parkeren terug te dringen en een veilige situatie te creëren voor zowel kinderen als ouders.

Wijziging tonnagebeperking Bij de invoering van enkelrichting in de Slameuterstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd de tonnagebeperking in enkele omliggende straten aangepast. In de Slameuterstraat, Leemstraat, Kruisstraat, Lemenhoekstraat en Groenstraat (Putte) werd de tonnagebeperking afgeschaft. In de Hoogstraat, Spie en Kegelslei blijft de tonnagebeperking van kracht. Deze situatie blijft behouden ook na de opheffing van de enkelrichting in de Slameuterstraat dit najaar.

9


Vlaamse overheid maakt plan voor landbouw en bosuitbreiding in Gasthuisvelden-Donderheide De Vlaamse Overheid maakt in nauw overleg met de betrokkenen een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het openruimtegebied “Gasthuisvelden-Donderheide”. Dat gebied ligt op de grens van onze gemeente met Lier en Duffel en is ongeveer 600 ha groot. Het doel van het plan is vast te leggen in welke delen van het landbouwgebied de bestaande serrebedrijven verder kunnen ontwikkelen en waar er onbebouwde ruimte voorbehouden blijft voor grondgebonden landbouw, waterberging of landschapsherstel. De gemeente bezorgde in april reeds een eerste lijst met bemerkingen en aanvullingen. Deze werden allemaal verwerkt in de tweede procesnota van de Vlaamse overheid. Ondertussen is de Vlaamse overheid ook al ter plaatse geweest om de situatie van dichtbij te bekijken.

RUP Vossevelden goedgekeurd door de provincie Antwerpen Voor voetbalclub KFC Katelijne wil dit zeggen dat in Vossevelden uitbreidingsmogelijkheden werden gecreëerd die voorheen wegens de gewestplanbestemming niet mogelijk waren.

Zodra er dan effectief en concreet plannenmateriaal beschikbaar is, zal de gemeente zeker aan de Vlaamse overheid vragen dat er een algemene informatievergadering wordt georganiseerd. De gemeente stelde die vraag nu reeds, de informatievergadering volgt vermoedelijk in het najaar. De gemeente gaat er voor om de verschillende functies in het gebied te versterken, zoals land- en tuinbouw, bos, natuur, recreatie en wonen.

Tegelijk met dit RUP werd ook een nieuwe rooilijn voor Vossevelden goedgekeurd. Door het verbreden van de weg kan een veiliger verkeersdoorstroming gegarandeerd worden waarbij vooral aandacht zal gaan naar de veiligheid van de zwakke weggebruiker. Daarnaast werd ook aandacht besteed aan de parkeerfaciliteiten. Het RUP voorziet een ruimte voor de aanleg van een groene parking die zowel dienst kan doen voor de gebruikers van de recreatieterreinen als voor de bezoekers van het Centrum. Deze parking zal immers op wandelafstand van de Markt gelegen zijn. Samen met de recreatieterreinen die bedoeld zijn voor openluchtactiviteiten, zullen de resterende gronden met agrarische bestemming niet langer bebouwd kunnen worden. Hierdoor wordt een grote aaneengesloten ruimte gecreëerd die doordringt tot in de kern.

10

Meer info: Afbakening Gebieden Natuurlijke en Agrarische StructuurRuimte Vlaanderen, agnas@rwo.vlaanderen.be


Onderzoek milieueffecten zonevreemde activiteiten Verschillende actieve bedrijven binnen de gemeente Sint-Katelijne-Waver kampen met juridische problemen om verder te kunnen bestaan of te kunnen uitbreiden. Daarom besliste het schepencollege tot opmaak van een gemeentelijk RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) om een oplossing te bieden voor deze problemen. Tijdens de opmaak van een RUP, dient onderzocht te worden of het plan ook MER-plichtig is. Er moet met andere woorden onderzocht worden wat de milieugevolgen zijn voor de site zelf en de omgeving. Daarom werd een screeningsdossier opgemaakt waarbij alle mogelijke milieueffecten werden onderzocht. Dit dossier werd verzonden naar de Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid, dienst milieueffectrapportagebeheer in Brussel die bevoegd is om te beslissen of een RUP plan-MER-plichtig is of niet.

Deze dienst nam op 15 juli 2013 de beslissing dat het voorgenomen RUP geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is. Het screeningsdossier en deze beslissing zijn ter inzage via www.mervlaanderen.be onder referentienummer SCRPL11227 (voorheen OHPL1195). Je kan ook tijdens de loketmomenten het screeningsdossier en de beslissing inkijken in het gemeentehuis.

Meer info: Kristin Iliaens, gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar, tel. 015 30 50 32 of kristin.iliaens@skw.be.

Gemeentebestuur neemt infrastructuur onder de loep en wil langetermijnvisie ontwikkelen De gemeente Sint-Katelijne-Waver beschikt over heel wat infrastructuur op vlak van sport, onderwijs, bibliotheek, kinderopvang, jeugd enzovoort. Deze infrastructuur is gespreid over de verschillende kernen. Een deel van de infrastructuur is verouderd en is dringend toe aan renovatie. Ondertussen zijn ook een aantal behoeften gewijzigd. De huidige infrastructuur stemt vaak niet overeen met de gewijzigde behoeften. De gemeente wil een visie op lange termijn ontwikkelen om een integraal accommodatiebeleid te voeren. Via dit accommodatiebeleid wil het gemeentebestuur en het Autonoom Gemeentebedrijf komen tot een uitgebalanceerd aanbod in de gemeente, een definitie over het basisvoorzieningenniveau met aandacht voor alle kernen, het vergroten van het samenwerkend vermogen en tot slot duidelijkheid over multifunctionaliteit en clustervorming. Daarom heeft de gemeente een studiebureau aangesteld dat hierin een onderzoek start.

Meer info: Wenda Schellemans, tel. 015 30 50 00 of wenda.schellemans@skw.be.

11


Het ideale evenwicht tussen werk en gezin: mamagers Lezing door Svitlana Mytsenko Het ideale evenwicht tussen werk en gezin, daar zoeken we allemaal naar. Deze interactieve en praktische avond toont ons hoe we meer kunnen leven in plaats van geleefd te worden en hoe te genieten zonder schuldgevoel. Time management en me-time, de zegen en vloek van multitasking en aandacht voor je ambities komen aan bod. Wanneer: 19 september 2013 van 20 tot 22 uur Waar: Bibliotheek Leyland Doelgroep: alle geïnteresseerden Prijs: 3 euro Inschrijving: www.vormingplusregiomechelen.be Plaats: Bibliotheek Leyland Meer info: marc.vanengeland@bibliotheek.be of tel. 015 31 51 46

Boekenverkoop op 3, 4 en 5 oktober 2013 Om voldoende plaats te creëren voor nieuwe en actuele collecties organiseert de bibliotheek van Sint-KatelijneWaver een algemene boekenverkoop. Je kan er terecht om tussen de afgevoerde boeken en cd’s op zoek te gaan naar jouw ultieme koopje. Oudere werken worden aan zeer democratische prijzen aangeboden. wanneer: • Donderdag 3 oktober 2013 van 15.30 tot 18 uur voor leerkrachten op vertoon van de leerkrachtenkaart van 18 tot 20 uur voor alle geïnteresseerden • Vrijdag 4 oktober 2013 van 14 tot 18 uur voor alle geïnteresseerden • Zaterdag 5 oktober 2013 van 10 tot 12 uur voor alle geïnteresseerden. Waar: Bibliotheek Leyland Prijs: € 0,50/boek Doelgroep: alle geïnteresseerden

Meer info: marc.vanengeland@bibliotheek.be of tel. 015 31 51 46

12

OCMW en bibliotheek willen drempel verlagen voor OCMW-cliënten Het OCMW en de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver slaan de handen in elkaar. Het OCMW wil de kansen van hun cliënten op een succesvol leven verhogen en o.a. een voldoende kennis van het Nederlands kan hierbij een belangrijke rol spelen. De bibliotheek wil iedereen wegwijs maken in de huidige informatiemaatschappij en de mogelijkheid bieden om leesplezier te beleven. Voldoende raakvlak dus om samen aan de slag te gaan. Om mensen kennis te laten maken met de bibliotheek stelt de bib in de wachtruimte van het OCMW, naast affiches en flyers, leesboeken ter beschikking voor kinderen van 0 tot 6 jaar. De maatschappelijk assistenten van het OCMW zullen op hun beurt promotie maken voor de mogelijkheden en activiteiten van de bibliotheek. We denken hierbij aan de mogelijkheid om gratis internetpc’s te raadplegen in de bibliotheek of activiteiten als de maandelijkse voorleesmomenten, de verwendag van de Bibliotheekweek, de Week van de Geletterdheid, enz.

Meer info: Cindy Umans, maatschappelijk assistent, tel. 015 31 31 35 of cindy.umans@ocmwskw.be


Activiteitenkalender start

september

titel

Uur

plaats

contact

31/08/13

202e Jaarmarkt OLV Waver

14 uur

Dorpsplein en omliggende straten

Jaarmarktcomité OLV Waver, Jaarmarktcomité Onze-Lieve-Vrouw-Waver

31/08/13

Geleid bezoek aan kazerne Dossin

11 uur

Tinelllaan 153, Mechelen

vtbKultuur/Sint-Katelijne-Waver, Lieve Schoelynck, 015 31 93 33, lieve.schoelynck@skynet.be

01/09/13

Eerste zondag van de maand: Artisanaal brood Bakken

bakoven aan 't Grom, Midzelen 25a

't Grom, Hugo Schollen, 0496 76 39 55

06/09/13

Bingo

19.30 uur

Ons Parochiehuis, Clemenceaustraat 111

De Vogelwereld, Bernaerts, 0474 27 02 33

06/09/13

Opening tentoonstelling: Religieuze aspecten uit het landbouwleven

20 uur

Midzeelhoeve, Midzelen 25a

Erf en Heem vzw, Gaston Van Bulck, 015 20 17 69, gaston_vanbulck@yahoo.com

07/09/13

Natuurwerkdag Gasthuisbossen

9.30 uur

Afspraak aan bunker naast Berlaarbaan 299

Natuurpunt, Jeroen, 0472 46 49 31, jmmy.luyckx@gmail.com

08/09/13

Open Monumentendag

10 uur

Domein Roosendael en Instituut van de Ursulinen

gemeentebestuur, dienst cultuur, 015 30 50 00, cultuur@skw.be

08/09/13

Opendeur Kapel Berkelei

10-18 uur

Berkelei + 103

Vrienden van het kapelleke

8, 15, 22 en 29/09/2013

Tentoonstelling: Religieuze aspecten uit het landbouwleven

14 uur

Midzeelhoeve, Midzelen 25a

Erf en Heem vzw, Willy Van Hoof, 015 31 10 84, vanhoof.willy@telenet.be

09/09/13

104 de Jaarmarkt Centrum

8 uur

Markt en omliggende straten

Jaarmarktwomité Centrum

10/09/13

Sportnamiddag: Kubb - initiatie

14 uur

Sint-Michielsdomein, Groenstraat 9

LBG Waverland, Roza Moyson, 015 55 28 84

12/09/13

Permacultuuropleiding: start 12-13 september

10 uur

Hoogstraat 64

vzw De Weegbree, Liesbeth Sels, 0479 93 65 30, info@deweegbree.be, www.deweegbree.be

13,14 en 15/09/2013

Benefiet driedaagse ten voordele van het GO basisschooltje "De Baan"

17 uur

VOC Mechelen, Guldenstraat 27, Mechelen

Vrijzinnig katelijne-Waver, Monique Leyez, 015 27 00 28, kern.skw@vrijzinnigmechelen.be

14/09/13

Natuurwerkdag Gasthuisbossen

9.30 uur

afspraak aan bunker naast Berlaarbaan 299

Natuurpunt, Jeroen, 0472 46 49 31, jmmy.luyckx@gmail.com

20/09/13

Concert Marina Stockx zingt Edith Piaf

10 uur

Instituut van de Ursulinen, Bosstraat 9

cultuurdienst, cultuur@skw.be 015 30 50 00

21/09/13

Barbecue

17 uur

Parochiecentrum Goede Herder

N-VA Sint-Katelijne-Waver, Paul De Meyer, 0495 53 84 51, paul@fam-demeyer.be; www.sint-katelijne-waver.n-va.be

21/09/13

Natuurwerkdag Hondsbossen

9.30 uur

Afspraak: speelpleintje, einde Den Haes

Natuurpunt, Wilfried Serneels, 015 31 62 12, sonia.mertens@yahoo.com

21/09/13

Sprookjeswandeling

17.30 uur

Midzeelhoeve, Midzelen 25a

Erf en Heem vzw, Helga Schallenbergh, 015 63 32 78, 0476 36 84 91, helga.schallenbergh@telenet.be

21/09/13

Workshop duurzame bouwtechnieken en leren lemen

10 uur

Hoogstraat 64

De Weegbree vzw, info@deweegbree.be, www.deweegbree.be

27/09/13

bingoavond

20 uur

school Vinkenhof

WAVOC, Werner Vertommen, 0474 59 43 78

28 en 29/09/2013

55ste nationale tentoonstelling kleur- en siervogels

20 uur

Ons Parochiehuis, Clemenceaustraat 111

De Vogelwereld, Rita Wils, 015 75 46 28

28/09/13

Mosselfeest

11.30 uur

school Vinkenhof

WAVOC, Werner Vertommen, 0474 59 43 78

29/09/13

Concert i.k.v. Festival Van Vlaanderen in Ursulinenklooster

11 uur

Oratoriumzaal, Ursulinenklooster Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Provincie Antwerpen i.s.m. het gemeentebestuur, dienst cultuur, 015 30 50 00, cultuur@skw.be

29/09/13

Familie sporthappening ten voordele van beter onderwijs in Senegal

8 uur

Heiveld, Dreefvelden 1

Voor Afrika i.s.m. Heiveld tennis en Easy Fit Heiveld, www.facebook.com/VoorAfrika, www.heiveldtennis. be, www.easyfitheiveld.be

LEGENDE algemeen

jeugd/onderwijs senioren

adviesraden cultuur

sport

tentoonstelling voordrachten uitstappen

13


Activiteitenkalender

september

Opening nieuw jeugdhuis

1914 2013

Heb jij ook zin in een plek voor de jeugd?

99 ja ar he

r denking

Kom dan zeker op 20 september 2013 naar de opening van het nieuw jeugdhuis JoKa. Alle 15-plussers zijn welkom in de Remise (naast het Sint-Michielskasteel). Ons enthousiast bestuur, bestaande uit 14 personen afkomstig uit alle uithoeken van onze gemeente, treft momenteel de nodige voorbereidingen om er een leuke stek voor de jeugd van te maken. Hou zeker je Facebook in de gaten voor verdere info!!!

Nieuw strandvolleybalterrein feestelijk geopend Op dinsdag 6 augustus 2013 werd het nieuwe strandvolleybalterrein in onze gemeente feestelijk geopend. Enkele enthousiaste Katelijnse volleybalploegen hebben op het terrein gelegen in Leyland (aan de sporthal) de eerste match gespeeld. Voor wie zelf graag eens een balletje slaat, staat het terrein gratis ter beschikking. Wens je gebruik te maken van het nieuwe net en een afgebakend terrein, kan je het terrein reserveren via onze sporthalbeheerder Leen Dom, tel. 015 31 61 31.

14


Samen Sporten, misschien iets voor jou? Start: dinsdag 17 en donderdag 19 september 2013 in sporthal Leyland Aanbod: • dinsdag van 14.15 – 15.15 uur stretching, aerobic, figuurtraining • Donderdag van 15.45 – 17 uur badminton. Prijs: 2 euro of een 10-beurtenkaart van 20 euro (11de beurt gratis, materiaal en sportverzekering inbegrepen).

Doe mee met de week van de sportclub Voor de vijfde keer staan van 7 tot 15 september 2013 heel wat sportclubs uit onze gemeente met open armen te wachten op nieuwe sporters om aan te sluiten bij hun club. Zij zetten hun deuren open voor jong en oud om kennis te maken met hun sport én sportclub want de sportclub is dé plek om te sporten. Speciaal voor de Week van de Sportclub is er ook een actie met Golfclub De Wijnvelden met initiaties en lessenreeksen voor -16 jarigen en senioren en dit aan een voordeeltarief. Hiervoor moet je wel vooraf inschrijven en betalen.

Meer info: Week van de sportclub en Golf sporttak in de kijker: www.skw.be, activiteiten

Meer info: Sportdienst, Leen Meysmans, tel. 015 30 50 56 of sporthal Leyland, tel. 015 31 61 31

Loop jij ook mee met de Vlaamse Veldloop voor scholen Waar: Sint-Michielsdomein

Gordelfestival op 30 augustus en 1 september

Wanneer: 25 september 2013 om 13 uur

Meer info: Sportdienst, Leen Meysmans, tel. 015 30 50 56 of de leerkrachten lichamelijke opvoeding.

Op vrijdag 30 augustus 2013 opent het Gordelfestival met liveoptredens in het provinciedomein Huizingen. Vanaf 18 uur ben je welkom voor muziek van Senne Guns, Axl Peleman, Walrus en De Nieuwe Snaar. Met deze groepen van eigen bodem zetten we het Gordelfestival feestelijk in. Zondag 1 september kan je vanuit trefpunten in Hofstade, Huizingen en Pepingen fietsen en wandelen in de Vlaamse rand rond Brussel. Er is ook een muzikale Zoniënwandeling en terrasoptredens in de Rand.

Meer info: info@gordelfestival.be en www.gordelfestival.be.

Sportweetjes Vergeet je subsidiedossier “werkingssubsidies en impulssubsidies” niet door te geven. Alle sportclubs krijgen een digitale en papieren versie om in te vullen. Bezorg deze ten laatste 3 november 2013 terug aan de sportdienst.

Meer info: Sportdienst, Leen Meysmans, tel. 015 30 50 56 of sport@skw.be.

15


VRIJETIJDSKRANT

September

Open monumentendag

het beste van 25 jaar

Op zondag 8 september 2013 stellen in gans Vlaanderen tientallen monumenten hun deuren open voor het grote publiek. In onze gemeente kan je Roosendael en het Instituut van de Ursulinen (zowel de Wintertuin als delen van de school) bezoeken tussen 10 en 18 uur. Uitzonderlijk kan je het park bezoeken onder begeleiding van een gids. De gratis brochure met opengestelde monumenten in de vier Bodukapgemeenten kan je nu reeds afhalen in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Opendeur in ‘t kapelleke Ook het kapelleke van de Berkelei (nr +103) wordt opengesteld op zondag 8 september 2013. Bezoekers krijgen er meer informatie over de legende van het Mariabeeldje en de geschiedenis van de kapel.

Festival van Vlaanderen te gast in onze gemeente: Musica Divina, hemelse muziek in abdijen en begijnhoven

Op zondag 29 september om 11 uur organiseren de Provincie Antwerpen en het Festival van Vlaanderen – Mechelen in samenwerking met het gemeentebestuur een concert in de Oratoriumzaal van het Ursulinenklooster. Het Euterpe Baroque Consort o.l.v. Bart Rodyns brengt een viertal composities van Antonio Vivaldi samen met enkele klassiekers van Claudio Monteverdi. Tickets kosten 18 euro (-30j. 10 euro) en zijn nu reeds te koop bij de dienst cultuur van het gemeentebestuur.

Marina Stockx

zingt Edith Piaf

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van Edith Piaf zingt Marina Stockx een selectie bekende nummers van de beroemde zangeres, begeleid door pianist Jo Braet. Vrijdag 20 september om 20 uur, Ursulazaal van het Instituut van de Ursulinen, Bosstraat 9. Een organisatie van de cultuurraad in samenwerking met Davidsfonds OLV-Waver, vzw Wintertuin en gemeentebestuur. Tickets: voorverkoop : 8 euro; ter plaatse : 10 euro.

16

Meer info: cultuurdienst, Eddy Van Leuven, tel. 015 30 50 00 of cultuur@skw.be.

Uw gemeente september definitief  
Uw gemeente september definitief  
Advertisement