Page 1

Logeertip

60 GRANDE toscane


Villa San Michele: limietloze luxe

Wil je Toscane verkennen vanuit een prachtvilla met een subliem en vooral romantisch uitzicht? En maak je je geen zorgen over het bijbehorende prijskaartje? Geen zorgen, dan wordt Villa San Michele helemaal jouw cup of tea. Tekst en foto’s Angelique Van Os

GRANDE toscane 61


Logeertip

Z

o’n zeven kilometer buiten Firenze ligt tegen de bergmond van het plaatsje Fiesole de fraaie vijftiende-eeuwse Villa San Michele. Het voormalige franciscanenklooster heeft werkelijk een fabuleus uitzicht over de stad. De façade is al bijzonder, want ontworpen door Michelangelo en na jaren van verwaarlozing eind jaren 1980 volledig gerenoveerd. Je gaat terug in de tijd bij het betreden van de imposante inkomhal, waar de receptie met bijpassend klassiek interieur tussen de nissen en religieuze fresco’s staat. Ondanks de vele verbouwingen en wisselende eigenaars heeft het hotel zijn sfeervolle en warme identiteit weten te behouden. De antieke meubels, authentieke deuren en loggia’s op de begane grond passen perfect bij het klooster. Wie wil niet ontbijten in de met glas overdekte binnenplaats of dineren met het prachtige fresco van het Laatste Avondmaal van Nicodemo Ferrucci (1602) op de achtergrond? Het hoogtepunt is toch wel de zijcorridor met zijn adembenemende panorama, waar eveneens gegeten en geborreld wordt.

citroenbomen en kleurrijke bloemen. Bijzonder zijn de kamers die in de rotsen werden gebouwd en omringd zijn door klimopplanten. Het ziet er zeer authentiek uit, alsof het er al eeuwen staat, terwijl de huidige eigenaar, Orient-Express, het begin jaren 1990 pas heeft bijgebouwd.

De 46 kamers, waarvan 26 suites, zijn al even stijlvol aangekleed en gerestaureerd. Een terugkerend element in alle kamers is het immense uitzicht. Met name de suites, zoals de rode Michelangelokamer die zich aan de volledige voorkant van de façade bevindt, hebben hun eigen warme sfeer en serene uitstraling. De marmeren badkamers zijn onuitstaanbaar luxueus, met aparte kleedruimtes en ruim opgezette douches en baden.

San Michele is een plek waar geliefden elkaar ten huwelijk vragen. Een oase van rust en luxe, waarbij je zo verwend wordt door alle faciliteiten en het beste uitzicht van de omgeving, dat de lokroep van Firenze makkelijk te weerstaan is. Uiteraard hangt er wel een flink prijskaartje aan vast, maar dan heb je ook wat.

De pret begint pas echt wanneer je na het hoofdgebouw de bijpassende renaissancetuin betreedt die bestaat uit verschillende terraslagen, uitnodigende grasperken, volle 62 GRANDE toscane

Elke kamer heeft vanaf het bed uitzicht op Firenze, zo wil je elke ochtend wel wakker worden. Iets verder aan de zijkant van het terras staat de voormalige oranjerie die de monniken gebruikten voor alle planten, nu is het een super de luxe suite die je kunt huren als aparte villa. De suite heeft een eigen jacuzzi in de tuin en is echt wel wat je noemt ‘a room with a view’. Schuin daarboven staat een voormalige kapel uit de zestiende eeuw die de monniken gebruikten om te bidden; een ideale honeymoon suite. Op het hoogste plateau is het openluchtbad te vinden en staat de masseur voor je klaar. Naast het laagste plateau, onder de villa, is een aparte kookschool te vinden waar je drie- tot vijfdaagse cursussen kunt volgen, ook voor kinderen. Er hebben al vele beroemde koks aan meegewerkt.

Praktisch:

Villa San Michele Via Doccia 4-500, 4 Fiesole, Florence Tel. +39 055 5678 200, www.sanmichele.com Vanaf 800 euro per nacht per persoon


GRANDE toscane 63

ST57-Logeertip-HD