Page 1

Laatst hoorde zangeres Margriet Sjoerdsma zelfs Nina Simone in de Albert Heyn. Terwijl trompettist Jan van Duikeren een colbertje past in een überhippe kledingzaak met een knalharde Cannonball-solo uit de speakers... of jazz anno 2013 leeft, vroegen we 55 prominente artiesten.

Anno nu is de scene erg veranderd. De grenzen zijn opgetrokken, maar de broedplaats voor vernieu­ wende muzikale zoektochten is gebleven. Jazz is gegroeid, aldus gitarist Marzio Scholten. “Het beweegt en blijft dat doen. Jazz staat voor mij voor improvisatie, creativiteit en een open mind. Als je deze criteria hanteert, is sommige pop, hiphop, elektronische muziek of indierock veel meer ‘jazz’ dan wat onder ‘echte jazz’ wordt verstaan.” Meer dan ooit een mentaliteit, dus. Paul van der Feen (saxofonist) vindt jazz een geuzennaam: “Alle tijdloze, vrije, eerlijke muziek noem ik jazz.” Jazz als een levensstijl, een attitude, zelfs een ‘flow’, aldus zangeres Sabrina Starke en trompettist Teus Nobel: 28 N OV E M B E R / D E C E M B ER 2013

www.jazzism.nl

“Jazz verbindt en verenigt; het draait om een flow die je niet per se hoeft te begrijpen om hem te kunnen voelen.” En voor saxofoniste Suzanne Alt is jazz een synoniem voor individualisme. “Het is de mooiste universele taal die er is.” Een taal zelfs waarvan wereldleiders kunnen leren, aldus Ban Ki Moon, de secretaris-generaal van de VN: “Jazzmusici werken samen door naar elkaar te luisteren, te improviseren en nieuwe muziek te maken.”

‘H et leven viert ’ Jazz leeft, daar zijn alle ondervraagden het roerend over eens. En recente voorbeelden te over. Gitarist Reinier Baas wint een Edison: een jonge, goed


Luca s Dols

Bassist. O.a. Tin Men & the Telephone “Grenzen vervagen. Jazz is tegenwoordig zo veelzijdig, voor mij een bewijs dat improvisatie groeit, dat er nieuwe contacten worden gemaakt en dat verras­ sende muziek ontstaat. En ja, daarom leeft jazz voor mij. Ik vind de opleiding ‘musician 3.0’ van het Utrechtse conservatorium een goed initiatief om improvisatie op een nieuwe manier te bena­ deren en toegankelijk te maken voor meer musici. Dat geldt ook voor de nieuwe concert­ serie Club 100, waar zaal 100 in Amsterdam musici met uiteenlopende achtergronden maan­ delijks de kans geeft elkaar te ontmoeten en samen te improviseren.”

Pa ul va n d e r Fe e n

Saxofonist, pianist. O.a. Metropole Orkest, Odyssee, Clemens vd Feen 4tet “Persoonlijk gebruik ik de term jazz als een soort geuzennaam. Alle tijdloze, vrije, eerlijke muziek noem ik jazz. Dat betekent dat voor mij deze muziek per definitie leeft, omdat het eeuwig is en niet dood kan. Talloze historische opnames schieten me te binnen, albums waarin de schoon­heid het doel op zich was en niet een vehikel ter zelfpromotie. Een voor de hand liggend voorbeeld is de plaat A Love Supreme van John Coltrane die nog steeds bij liefhebbers van schoonheid plat wordt gedraaid. Maar ook het fenomenale werk van Hermeto Pascoal die zijn leven inzet voor het overleven van de eeuwige jazz.”

uitziende gozer, met spannende muziek voor een jong, hip publiek. Het onlangs gehouden So What’s Next Festival liet zien dat een spannende line-up naast North Sea Jazz bestaansrecht heeft, met nieuwe namen als Snarky Puppy en Kairos4Tet. En dOek-impro leeft volop. Sowieso klopt een compleet nieuwe generatie jazzmusici driftig op de deur, van genoemde Baas tot saxofonist Tim Wes, van Bruut! tot het Kapok van hoornist Morris Kliphuis. En bij het onlangs gehouden en stijf uitverkochte Amsterdam Jazz Fest stonden jongeren rijen dik te luisteren naar toch niet de makkelijkste jazz van een Jasper Blom of Dimitar Bodurov, terwijl pianist Randal Corsen als jurylid op het Prinses Christina Concours veertien­ jarigen zag boppen als Parker. Het respect voor de traditie is gebleven, alleen de verpakking klinkt en oogt vaak anders nu, ‘it just smells funny’. “Jazz was, is and always will be”, zei Jimmy Smith ooit, een gevleugelde uitspraak waar Jules Deelderiaanse verdieping aan gaf. “Jazz leeft!, omdat jazz ‘het leven viert’”, zoals Wynton Marsalis het al eens mooi wist te omschrijven. De 55 arties­ ten onderschrijven deze viering van harte. Hoe kunnen we ons hier niet achter scharen?

Blader door deze editie van Jazzism en vindt alle Jazz leeft!-bijdragen in de kolommen terug.

Leeft jazz ook bij jou? Reageer via www.jazzism.nl/blog en geef je eigen motivatie van deze stelling. Verwijs hierbij naar een plaat, persoon, plek die dit onderstreept. In de volgende Jazzism zullen de leukste reacties worden gepubliceerd.

Paul Evers

Hoofdredacteur Jazzism www.jazzism.nl

NOVE M B E R / DE CE M B E R 2013 29

Jazz07 jazzleeft verhaal [p]  
Advertisement