Page 1

EN GUIDE INFร R ERT

Brรถllopt


Grattis! Kära brudpar! Så roligt att ni ska gifta er. Bröllopsdagen är verkligen en milstolpe – en av de största dagarna i livet - så den förtjänar att vara vacker och minnesvärd. Men hur gör man då för att den ska bli lyckad? Ni två och er kärlek är såklart de viktigaste ingredienserna. Men som ni vet ska det ju till en del fixande och trixande, funderande och planerande; många beslut ska fattas. I denna broschyr finner ni därför flera tips som är bra att ha till hands i planerandet av er stora dag. Jag hoppas och tror att ni ska ha nytta av dem. All lycka till er! / Angeliqa Daldorph Fotograf på Asora Photography


InnehĂĽll

4 8 10 14 18 20 22

Planering Fotografering Blommor SkĂśnhet Vigseln Festen ChecklistaPlanering Har ni funderat ut ett speciellt tema för ert bröllop? Det är såklart inget måste, men kan vara roligt. Ju mer personlig prägel ett bröllop har, desto mer minnesvärt blir det. Det ska ju synas att det är er dag! Låt gärna tema, färger och känsla vara ett genomgående inslag under dagen. Ett överraskningsmoment någon gång under festen blir garanterat uppskattat och minnesvärt, och bidrar också till den personliga prägeln! Det kan vara allt ifrån tomtebloss till ett photobooth, eller kanske till och med fyrverkerier. Ös på ordentligt med dekorationer, så att det verkligen syns! Det är detaljerna som gör det. Trista detaljer å andra sidan, som sladdar och dylikt, kan döljas genom att kläs in. Tänk gärna lite utanför ramarna när det gäller bordsdukningen. Man behöver inte använda det som ingår i lokalen, och allt behöver inte vara vitt. Använd dramatiska kandelabrar, vackert porslin, dukar i färg - våga piffa, helt enkelt! (I second-hand-butiker brukar man

kunna fynda många udda dukningsdetaljer som passar fint ihop.) När det gäller bordsplaceringarna är det är inte nödvändigt att gästerna som placeras vid samma bord känner till varandra, men försök att skapa dynamik i grupperna. En kul detalj kan vara att skriva några ord om varje gäst och er relation till dem i ett programblad eller dylikt. Då har ju alla några givna samtalsämnen på pränt – plus att de känner sig extra uppskattade och sedda av er som brudpar. Fundera på hur ni vill ta er till vigsel och festplatsen. Här finns många alternativ, låt er inte begränsas av tanken på en bil med sidenrosetter på (men kör hårt på det ifall ni är sugna såklart)! Veteranbil, båt, flakmoppe, cykel, traktor... möjligheterna är nästintill oändliga! Framför allt: när dagen väl är inne är er största uppgift att slappna av och njuta! Delegera så mycket ni kan i god tid innan, så att ni kan vara helt i nuet och insupa allt.


Fler tips! GO OCH GLAD

Många glömmer faktiskt att äta och dricka ordentligt under dagen och det kan ju lätt sätta sig på humöret! Ät en ordentlig frukost och fixa lite extra god plockmat att lyxa på innan vigseln.

AKUTVÄSKA Packa en liten väska med sax, nål och tråd, plåster, säkerhetsnålar, värktabletter, våtservetter och liknande. så att ni är redo för oväntade situationer.

TIPS FÖR BRUDGUMMEN Ge små presenter och/eller handskrivna meddelanden till din brud som hon kan öppna medan hon gör sig klar. De kommer att trolla fram ett leende och lite extra kärlek hos henne.Fotografering

En bra bröllopsfotograf är något som ni inte kommer ångra att ni prioriterade. Hitta en vars stil ni gillar, och som ni känner att ni kan slappna av och kommunicera med. Det är bra att försöka träffa den potentiella fotografen i god tid innan, för att lära känna varandra och bolla idéer. Hur länge vill ni ha med fotografen på bröllopsdagen? Prioritera gärna så mycket fotograferingstid som möjligt. En heldagsdokumentation är en bra idé om ni vill vara säkra på att alla fina ögonblick fångas. Det bästa ljuset för fotografering är mjukt och jämt, strålande sol ger hårda skuggor. Sök gärna upp en lite skuggigare plats för porträttfotograferingen i så fall. En regnig dag kan alltså var något bra, så var beredda med lite paraplyer (och kanske gummistövlar) så att ni kan fotograferas iallafall. Regnar det mycket kan det vara bra att i förväg ha utsett en reservplats under tak eller inomhus. Om ni har möjlighet planera gärna in lite extra tid fototid under festen för att utnyttja det fina kvällsljuset. De bilderna brukar bli bland de finaste, och dessutom kan det vara mysigt för er att få komma ifrån och få en lugn stund för er själva.


Fler tips! FIRST LOOK

Planera gärna in en ”First Look”. Då blir ni fotograferade när ni ser varandra bröllopsfina för första gången. Detta känslosamma ögonblick är värdefullt att ha förevigat.

BRA ATT HA Ta med ett par bekväma extraskor till fotograferingen; de bästa fotoplatserna har sällan golv eller asfalt som underlag. Ett litet reservkit med puder, läppstift, hårnålar och spray är också käckt att ha med, ifall allt inte sitter som det ska.


Blommor Blommor tillför mycket och höjer intrycket. Här följer några tips på hur ni kan tänka inför valet av dem. Att välja sin favoritblomma till brudbuketten kan vara en god idé, buketten blir då mer personlig. Men kolla först upp om den är i säsong när ni gifter er, annars finns det alltid vackra alternativ. Låt gärna floristen välja och föreslå efter säsong. Ni kommer då att få mest, bäst och finast kvalitet på blommorna. Ha också ert valda tema, färger och brudklänning i åtanke när ni väljer brudbukett. Då kommer allt kännas som en helhet. Ha med dig bild på brudklänningen till floristen och berätta gärna direkt vilken budget ni har för just blommor så hittar ni rätt nivå från början. Var noga med att välja en florist vars stil och känsla du gillar. Be gärna att få se floristens tidigare brudbuketter och fråga om du kan få se ett förslag till buketten innan, detta för att se till så att du kommer bli så nöjd som möjligt. Beställ och prata med floristen i tid, ungefär 1-3 månader innan bröllopet. Tänk på att det kanske ska ordnas mer blommor än just brudbuketten. Corsage både till brudgummen och marskalkerna, tärnbuketter, eventuell hårblomma och dekoration. Låt det gå i samma färgsättning, stil och blommor som brudbuketten. Beställ också gärna ett extra corsage till brudgummen då de lätt blir lite slitna av alla grattiskramar efter vigseln.


Skönhet

Det vackraste du som brud kan bära är såklart din kärlek, ditt leende och din utstrålning. En sådan här stor dag kan det kännas fint att förstärka sin skönhet, så här kommer några tips. MAKE-UP: Se till att få en extra hållbar sminkning som håller sig snygg hela dagen. Det är klokt att ha en testsminkning minst en månad innan bröllopet. Ta bilder och kontrollera att allt ser ut som du önskar. Korrigera om så behövs, tills du är helt nöjd och bekväm med resultatet. Gör gärna detta i dagsljus för att vara säker på att sminket sitter som det ska under alla ljusförhållanden. Lösögonfransar gör mycket för ditt utseende; ögonen blir extra fina och framträdande. Det finns många sorter och längder att välja på, så rådgör med din makeup artist eller någon annan kunnig

om vad som skulle kunna passa dig. Välj bort produkter med mycket glans och glitter då dessa inte gör sig så bra på bild. Och använd gärna vattenfast mascara, det är en skön säkerhet att ha, även om du inte så här på förhand planerar att fälla några tårar. Man vet ju aldrig...

HÅR: Oavsett om du fixar frisyren själv eller får den gjord av någon annan, så är det viktigt att den håller hela dagen. Även här är det såklart bra att prova sig fram innan bröllopsdagen. Tänk också på att inte tvätta håret samma dag du ska göra en uppsättning. Då kommer den inte hålla på samma sätt.


FÖRBEREDELSER: Både hår och smink har en tendens att dra ut på tiden, så planera in extra av den varan! Lägg gärna på en hel timme utöver den sagda tiden, om möjligheten finns. Kan ni få frisör och make-up-artisten att komma till ert hem eller hotellrum? På så sätt får ni finare och personligare bilder än om de skulle tas i salongen och en mer avkopplande miljö. Välj helst ett rymligt ljust rum med stora fönster. En makeup artist arbetar gärna i dagsljus och för fotografen blir det också väldigt bra. Spendera förmiddagen med att göra er i ordning i lugn och ro tillsammans med nära och kära. Ha roligt, ät något gott och bli ompysslade. Då får ni den en allra bästa starten på denna viktiga och pirriga dag!

Fler tips! DETALJBILDER

Be att få buketterna och corsagen levererade till den plats där ni gör er iordning för att få fina detaljbilder på dem. Fotografera när bruden tar på sig klänningen. Och låt brudgummen vänta med att ta på sig detaljerna som till exempel fluga, ficknäsduk, klocka m.m. tills fotografen är på plats. Dessa moment gör sig bra på bild.Vigseln Tänk fritt när det gäller plats för vigseln. Det behöver ju inte vara en kyrka eller ett rådhus. En plats som har stor betydelse för er personligen kan bli minst lika bra! Kanske vid havet, hemma på gården, eller på själva festplatsen? Här finns många möjligheter. Välj en bra låt eller ett musikstycke att gå in till, och öva på detta så ni känner att ni har takten och är synkade med musiken. Tänk på att hålla blombuketten i midjehöjd när ni går in, det ser fint och avslappnat ut. Och håll gärna varandra i hand, eller gå armkrok, så känner ni er trygga. Utse en pålitlig person som ansvarar för ringar och blommor.


I vårt uppkopplade samhälle kan det vara en skön kontrast med en ”unplugged” vigsel utan flera mobiltelefoner, kameror och blixtar som stör; uppmuntra gästerna till att njuta av ceremonin och vara i nuet. Låt gästerna få del av fotografens bilder sedan istället. Tänk gärna ut ett alternativ till riskasting. Den syns inte så bra på bild och riset fastnar dessutom lätt i håret och på andra obekväma ställen. Det kan vara mycket vackrare och mer effektfullt att kasta rosenblad! De blir en vacker färgklick i bilderna samtidigt som de inte faller till marken lika snabbt som ris. Man kan också låta gästerna blåsa såpbubblor, eller varför inte släppa heliumballonger mot himlen?


Festen

Det finns lika många sätt att hålla en lyckad bröllopsfest som det finns brudpar. Så ha festen precis som ni själva vill! Sätt er egen prägel även på den här delen av dagen, och var gärna lite kreativa - till exempel med något överraskningsmoment, som nämndes i inledningen av denna guide. Här nedan följer några tips som ni såklart kan anpassa efter hur just er fest är upplagd: Påminn gästerna om att meddela eventuella matallergier till er i tid! Detta kan ni göra redan i bröllopsinbjudan. Se till att det finns goda alkoholfria alternativ både till middagen och festen efteråt – dels för dem som avstår från alkohol och dels för att alla ska kunna festa länge utan att bli för berusade.

Fotografen vill säkert ta bilder på dukning och dekorationer i festlokalen, så släpp helst inte in gästerna innan detta hunnits med.

Räkna med att programpunkter, matservering och liknande lätt drar ut på tiden, så ha god marginal och starta festen i bra tid! Då slipper ni känna stress och kan fokusera på att njuta. Be toastmastern pålysa en paus, förslagsvis mellan varmrätt och dessert. Då kan gästerna passa på att pudra näsan och prata av sig lite. Detta är ett bra sätt att undvika störande spring under tal eller andra programpunkter. Om ni ska hinna med några varv på dansgolvet så se till att bandet eller musiken drar igång senast 22.30 eller däromkring.

Och sist men inte minst: tack vare er goda planering och att ni delegerat så många uppgifter som möjligt så är det nu fritt fram för er att släppa allt och till fullo avnjuta er första dag som äkta par!Checklista 12- 8 månader • • • •

Sätt en ungefärlig budget Gör gästlistan Boka fotograf Boka frisör och makeup artist

8- 6 månader • • •

Beställ bröllopsklänning och brudgummens kläder Utse bröllopsföljet, värdpar och toastmaster Börja planera bröllopsresan

6- 4 månader • • • • • •

Skicka inbjudningskorten. Sätt o.s.a. senast sex veckor före bröllopet så ni hinner planera. Beställ blommorna Välj ut meny och dryck Bestäm vart ni ska tillbringa bröllopsnatten Boka tid för håruppsättning och sminkning Beställ vigselringar och gravyr

• •

Boka den utrustning och festtillbehör ni tänkt hyra. Gör en grovskiss över programmet/ hålltider för bröllopsdagen

3 månader • • • • •

Beställ och skicka in blanketter från Skatteverket (hindersprövning samt ev. byte av efternamn) Beställ bröllopstårta Gör en önskelista Boka tid för att träffa vigselförättaren Börja öva in brudvalsen

1 månad innan • • • •

Gör ett detaljerat körschema för bröllopsdagen och se till att berörda får ta del av det Ansök om nytt pass, om någon ska ändra namn. Gör klart och beställ resterande trycksaker. Boka tid för att prova ut bröllop-


• • • • • • •

skläderna igen och gör eventuella justeringar Träffa frisör och makeup artist för att göra provuppsättning och makeup Gör bordsplaceringen Lämna in förlovningsringarna för putsning. Dubbelkolla med alla leverantörer att bokningarna stämmer Köp morgongåva Köp ev. gästgåvor, så kallade ”favors” Gå in skorna (glöm ej skavsårsplåster på bröllopsdagen)

2 veckor innan • • • •

Hämta ut vigselringarna och försäkra er om att de passar Samla alla som har en nyckelroll under bröllopsdagen och gå igenom dagen med dem Gör skisser på bordsplaceringen att sätta upp i lokalen så att gästerna hittar rätt Repetera vigselceremonin med alla berörda

1 vecka innan • •

Lämna in vigselintyg till vigselförrättaren Packa inför bröllopsnatten och bröllopsresan (om ni reser nära inpå

bröllopsdagen) Se till att alla som har en nyckelroll har tillgång till viktiga telefonnummer

Dagen innan • • •

Dekorera vigselplatsen, festlokalen och ev. transportmedel Gör manikyr Ta det lugnt och lägg er i tid

Bröllopsdagen • • • •

Grunda med en ordentlig frukost Se till att någon hämtar alla buketter och blommor hos floristen Glöm inte att äta och dricka ordentligt Glöm inte ringarna!

Efter • • • • • •

Lämna tillbaka tillbehör eller saker ni hyrt Skicka in vigselbeviset till Skatteverket Se till att göra ev. namnändringar på pass, körkort m.m. Beställ och skicka tackkort Framkalla foton och beställ fotoböcker Köp någon typ av gåva att ge till de nyckelpersoner som hjälpt till under bröllopet.


Om mig Livet är fullt av ögonblick. Det är ibland först i efterhand man inser att vissa av dem var avgörande. En fotograf kan konsten att fånga ögonblick och spara dem. Men för mig är det lite mer än så. Jag älskar att träffa människor som bjuder in mig till deras värld av känslor, nervositet och spänning. Jag älskar bröllop, pirret och magin med dem. Nu hoppas jag genom denna guide kunna dela med mig lite av den kunskap och de tips jag har samlat på mig genom åren som fotograf. Jag heter Angeliqa Daldorph och har 12 års erfarenhet av fotografi. Under dessa år har jag bland annat jobbat som pressfotograf, journalist och bildredaktör. Nu är jag fotograf på Asora Photography.

www.asoraphoto.com angeliqa@asoraphoto.com 0707-44 30 10 Övriga källor: www.brollopsfotografer.com, www.myperfectday.se, www.brollopstorget.se


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.