Page 1

JANUARI / MAART 2013

ONTDEK SLIMME MOBILITEIT

‘Samen het fileprobleem oplossen in Helmond’ INTERVIEW MET KERSVERSE BURGEMEESTER BLANKSMA

Zweedse schonen vergeleken Rens uit Helmond wint ontwerpwedstrijd en bezoekt Seat in Barcelona


02_BE DRIVEN_WELKOM!

Van de redactie... Inhoud 03 PORTRET

Edwin Bestebreurtje

04

PROJECT IN BEELD

Helmond als Living Lab Nieuw test- en expertisecentrum in Helmond 06 INTERVIEW

Elly Blanksma

08 COLUMN

Prof. Maarten Steinbuch blikt vooruit

09 INTERNATIONAAL

Helmond als automotivehotspot

10 KIDS

Rens uit Helmond wint ontwerpwedstrijd ANWB

10

06

15

Middelbare scholieren bouwen zeepkisten Roel de Natris over zijn toekomst Nieuwe hbo-opleiding in Helmond

14

HELMOND’S TROTS

15

MOBILITEIT VAN TOEN EN NU

Tijd dus om te zoeken naar alternatieven. Tijd voor innovatie in een sector die ons directe leven bepaalt. Helmond speelt hierin een belangrijke rol. In onze stad bevindt zich namelijk een Campus waar bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen intensief samenwerken. Zij onderzoeken nieuwe mogelijkheden om vervoer in de toekomst betaalbaar, verantwoord en levensbestendig (duurzaam) te houden. Automotive gaat dus niet alleen over auto’s, maar om veel meer. En om dat duidelijk te maken hebben Gemeente Helmond, Fontys Hogescholen en de provincie de handen ineengeslagen om vier keer per jaar een magazine uit te geven waarin de ontwikkelingen op het gebied van Automotive staan beschreven. Helmond speelt hier met haar Campus een belangrijke rol in. Helmond staat wereldwijd bekend als automotive hotspot, daar mogen we best een beetje trots op zijn.   Veel leesplezier!

C o lo fo n

12 ONDERWIJS

Onze welvaart en welzijn hangt voor een groot deel af van de mogelijkheid om je te kunnen verplaatsen. Of we nu goederen naar andere streken willen brengen of er zelf op uit willen trekken voor werk of ontspanning, je hebt een vervoermiddel nodig. Of dat in de toekomst nog zo is, en of het betaalbaar blijft, is de vraag. Niet alleen worden de grondstoffen voor het maken van vervoermiddelen schaars, maar ook raken de traditionele brandstoffen op. Zeker als je bedenkt dat steeds meer mensen op de wereld van die brandstoffen gebruik willen maken.

Een Nedschroef in elke auto Twee Volvo’s vergeleken

Initiatief 40Watt en TextVast Redactie Daniel de Klein (Gemeente Helmond) Inez van Poppel (Gemeente Helmond) Peter Gloudi (Fontys Hogescholen) Ontwerp, concept en vormgeving Simone van Wijk | SIM.ONE Grafisch Ontwerp Angela Janssen | Angela Ontwerpt Coördinatie Simon Coolen | 40Watt Tekst Koen Chatrou en Romy van der Sande | TextVast Fotografie (tenzij anders vermeld) Nick Bookelaar | 040Fotografie Social Media Bas Schepers Advertentieacquisitie Bo Bakker | 40Watt Druk Wegener Nieuwsdruk, Apeldoorn Verspreiding 40Watt Media Be Driven is mede mogelijk gemaakt door Fontys Hogescholen DRIVEN Helmond City of Smart Mobility Provincie Noord Brabant


PORTRET_BE DRIVEN_03

Edwin is Driven

‘Van oldtimer tot elektrische blikvanger’

Helmond is Driven. Een slogan die je op steeds meer plekken in de stad tegenkomt. Driven staat voor gedrevenheid en de passie voor slimme mobiliteit. In deze rubriek aandacht voor die gedreven mensen. In dit eerste deel Edwin Bestebreurtje. Partner bij het op de AutomotiveCampusNL gevestigde adviesbureau FIER Automotive én eigenaar van een wel hele bijzondere bedrijfsauto. Een elektrische Volkswagen Kever Cabrio.

WAT EEN BIJZONDERE AUTO! “Ik sta regelmatig uitleg te geven, ja. Als ik met deze VW Kever naar een elektrisch oplaadpunt rijd, krijg ik vaak de opmerking dat die plek niet voor mijn auto bedoeld is. Als ze vervolgens zien dat ik de auto oplaad, dan staan de toeschouwers met grote ogen te kijken. Ik vind dat alleen maar mooi. Door de aanschaf van deze auto wil ik een voorbeeld stellen. Ik denk dat in 2025 de elektrische auto een heel ‘gewoon’ vervoersmiddel is.”

HOE KOM JE AAN ZO’N BIJZONDERE KEVER? “Ik wilde mijn Chrysler Voyager inruilen, eigenlijk tegen een Saab 900. Dan kon ik met mijn familie leuke tochtjes maken in het weekend. Het lukte echter niet om een Saab te vinden die paste bij onze wensen. Bij een garage zagen we toen deze auto staan en we waren meteen verkocht!”

WAAROM EEN ELEKTRISCHE KEVER? “De eerste jaren hebben we de auto inderdaad gebruikt voor tochtjes in het weekend. Maar na een tijd stond de Kever stil in de garage. En áls ik ‘m dan een keer wilde gebruiken, werkte de motor niet. Je moet zo’n oldtimer namelijk goed onderhouden en er regelmatig een ritje in maken. Ik heb twee linkerhanden, dus zelf sleutelen zit er niet in. Toen ik met ons bedrijf FIER Automotive op de vakbeurs Ecomobiel stond, kwam ik in aanraking met de jongens van Rebbel. Zij bouwen Volkswagenbusjes en Kevers om tot elektrische wagens. Dat leek me een geweldige uitkomst. Omdat we als FIER Automotive helemaal achter elektrisch rijden staan, wil ik graag het goede voorbeeld geven. En een elektrisch exemplaar vergt minder onderhoud, dat is ook een voordeel. Het ombouwen duurde een paar maanden, maar dan heb je ook wat.”

HOE BEVALT HET ELEKTRISCHE RIJDEN? “Heel goed! De auto rijdt zelfs beter dan voorheen. Het is nu een lekkere pittige wagen. Ook het evenwicht is beter omdat de accu voor in de auto zit. En elektrisch rijden wordt alleen maar makkelijker. Je kunt je auto bijvoorbeeld al gratis opladen bij een supermarkt. Ik vind het mooi om te zien dat elektrische fietsen al populair zijn, maar qua scooters valt het mij nog wat tegen. Misschien moeten een paar BN’ers zo’n scooter gaan rijden, dan wordt het meteen populairder. Deze wagen trekt natuurlijk ook veel bekijks en ik hoop dat dat mensen aan het denken zet.”

EEN AUTO VOOR DE ZAKELIJKE KILOMETERS.. “Inderdaad. Mijn vrouw rijdt er drie keer per week mee naar haar werk, 40 kilometer heen, 40 kilometer terug. We wonen in Zoetermeer, dus ik gebruik de auto minder vaak. Officieel kun je 120 kilometer rijden met een volgeladen accu. Je haalt het wel als het mooi weer is en je achter vrachtwagens blijft rijden. Maar bij veel wind wordt het lastig, want een VW Kever is natuurlijk niet echt een gestroomlijnde auto. Ik kom onderweg twee punten tegen waar ik kan opladen, bij hotels. Maar het blijft een beetje stressen, ook al is het metertje heel accuraat.”

EN DIE TOCHTJES IN HET WEEKEND? “Het is zeker ook ‘fun to drive’! Doordat de auto elektrisch is, hoor je met het dak open helemaal niets. Je ziet de natuur, hebt de wind in je haren: een geweldige ervaring.”

Benieuwd naar de Kever?


04_BE DRIVEN_PROJECT IN BEELD

Rens uit Helmond (13) wint ontwerpwedstrijd en bezoekt Seat in Barcelona ZIJN TEKENINGEN VAN EEN RACEAUTO MAAKTEN ZÓ VEEL INDRUK DAT DE KEUZE VOOR DE REDACTIE VAN HET LEDENBLAD VAN DE ANWB NIET MOEILIJK WAS. RENS VAN VEGGEL UIT HELMOND WINT DE HOOFDPRIJS VAN DE ONTWERPWEDSTRIJD EN MAG NAAR DE ONTWERPAFDELING VAN SEAT IN BARCELONA.

De medewerker van De Kampioen dacht een volwassen man aan de lijn te krijgen toen ze het blijde nieuws mocht verkondigen. Rens bleek echter pas 13 jaar. Hoewel hij nog geen auto mag besturen, is de Helmondse scholier helemaal idolaat van alles dat rijdt en in het bijzonder raceauto’s. Een rondleiding op AutomotiveCampusNL bij Benteler Engineering Services slaat hij dan ook zeker niet af. De passie van Rens voor auto’s wordt snel duidelijk. Hij vraagt Rob van Leeuwen van Benteler het hemd van het lijf. En met die kennis zit het wel goed. Net als met zijn tekenvaardigheden. Hoe de passie voor het tekenen van auto’s is ontstaan? “Mijn vader had jaren geleden een auto getekend voor me, maar die vond ik eigenlijk niet zo mooi”, lacht Rens. “Ik wilde een mooiere auto tekenen en ben toen veel gaan oefenen. Kijken naar auto’s is dan heel belangrijk.” De sportieve exemplaren hebben bij Rens de voorkeur. DIGITALE TEKENING Het tekenen van auto’s pakt Rens professioneel aan. “Met behulp van een liniaal trek ik een horizontale lijn. Vervolgens teken ik met een passer de wielen. Nadat ik de onderkant heb toegevoegd ga ik verder met de rest van de auto. Dat doe ik grotendeels met de hand. Als mijn ontwerp klaar is, dan ga ik achter de computer zitten en maak ik de tekening digitaal.” HOOFDPRIJS Rens had nooit de bedoeling om iets met zijn tekeningen te doen. “Ik vind tekenen gewoon erg leuk.” Totdat zijn moeder hem wees op de wedstrijd van De Kampioen. “Ik moest motiveren waarom juist ik een rondleiding moest winnen bij Seat in Barcelona. Ik heb dat beschreven, maar ook een aantal tekeningen meegestuurd. En die gaven de doorslag. Ik was dolblij toen ik hoorde dat ik de hoofdprijs had gewonnen.” Ter voorbereiding op zijn reis heeft Rens al een sportieve versie van een Seat Leon ontworpen. “Ik ben heel benieuwd wat ze van mijn ideeën vinden. Verder hoop ik er vooral veel te leren.” VEEL GELEERD Rens verbleef eind december twee dagen in Barcelona. Daar kreeg hij een rondleiding in de fabriek van Seat én een ontwerpcursus van de hoofdontwerpers van het automerk. “Dat was echt te gek”, vertelt Rens. “Ik heb ook echt veel kunnen leren. Bijvoorbeeld over het digitaal maken van mijn tekeningen. De ontwerpers waren echt te spreken over mijn tekeningen, en dat is natuurlijk super!”


PROJECT IN BEELD_BE DRIVEN_05

TOEKOMST Rens hoopt nadat hij zijn middelbareschooldiploma heeft behaald, door te gaan in de techniek. En dan het liefst in de automotive. Hij kijkt dan ook zijn ogen uit op het Campusterrein. Van Leeuwen laat hem een bus zien die voor een klant is omgebouwd tot een energiezuinig voertuig. “De bus rijdt nu op vloeibaar aardgas.” Rens wil er alles van weten. Van Leeuwen is blij dat er nog steeds jongeren zijn die interesse hebben in techniek. “Het is nu crisis, maar over een paar jaar staan we te springen om deze gasten.” EIGEN SPORTMERK Rens droomt nu vooral van een eigen sportmerk. “Dan kan ik tekenen wat ík wil. Het lijkt me echt heel stoer om iemand in mijn auto te zien rijden!’, vertelt hij enthousiast. “Maar een baan bij het Zweedse sportautomerk Koenigsegg zou ik ook zeker niet afslaan!” Welke opleiding hij gaat volgen, dat weet hij nog niet. “Veel designers kiezen voor de Design Academy of voor de opleiding Industrial Design aan de TU/e. Maar het duurt nog wel even voor ik die keuze moet maken. En mocht het niets worden met de auto’s, dan lijkt het me ook leuk om huizen of vliegtuigen te tekenen.”

GREEN CAR SOLUTION

Green Car Solution is een product van WagenPlan Centraal Beheer Achmea, een joint venture tussen Centraal Beheer Achmea en Athlon Car Lease. Een geweldige oplossing. Goed voor werkgevers en werknemers. Werknemers die een privéauto rijden, krijgen de kans tegen een laag bedrag een gloednieuwe, superzuinige auto te leasen. Voor werkgevers is dit een fraaie uitbreiding van het arbeidsvoorwaardenpakket. Bovendien kunnen zij de totale CO2uitstoot van hun organisatie aanzienlijk verminderen.

Hoe werkt het? Met Green Car Solution stelt u uw werknemers in de gelegenheid voordelig een zuinige auto te leasen. Green Car Solution is een totaalconcept, de kosten zijn inclusief: √ 7 .000 privékilometers per jaar, meer of minder kilometers is mogelijk in overleg; √ wegenbelasting; √ rente en aflossing; √ autoverzekering bij Centraal Beheer Achmea; √ b randstofvoorschot; verrekening op basis van de werkelijke kosten; √ vervangend vervoer; √ reparatie, onderhoud en banden.

Gemiddeld betaalt een werkgever zo’n € 100,- aan reiskosten per werknemer. Die kosten vervallen als u Green Car Solution bij uw organisatie introduceert. De reiskostenvergoeding kan dan worden besteed aan de leaseauto. Het restant van het leasetarief komt voor rekening van werknemer. Voordelen Green Car Solution kent veel voordelen. Wij zetten er een aantal voor u op een rij: • verkleining van de CO2-uitstoot van alle medewerkers; • voor elke werknemer een schone leaseauto tegen lage kosten; • lage administratieve lasten voor de werkgever; • besparing op reiskosten; • besparing op de inzet van huurauto’s; Wij kiezen er bewust voor onze klanten niets extra’s te laten betalen voor het compenseren van de CO2uitstoot en nemen daarbij zelf verantwoordelijkheid. WagenPlan compenseert dus volledig de CO2-uitstoot van uw Green Car Solution. Meer weten? Wilt u meer weten over Green Car Solution, autolease of alles omtrent mobiliteitsadvies? U kunt dan ‘Even Apeldoorn’ bellen. Het telefoonnummer is (055) 579 82 23.


06_BE DRIVEN_INTERVIEW

‘Samen het fileprobleem oplossen in Helmond’ I n t e rv i ew m e t b u r g e m e e st er va n H el m o n d El ly B l a n ks m a


INTERVIEW_BE DRIVEN_07

“Ik zie een auto echt als vervoersmiddel en niet als een statussymbool. Daarom zijn termen als duurzaamheid, milieubewust en energiezuinig doorslaggevend voor mijn keuze. En dan komt een elektrische auto al snel bovenaan je lijstje te staan.”

In haar periode als kamerlid reed ze zo’n 70.000 kilometer per jaar. “Ik ben in die periode bewust in Eindhoven blijven wonen om letterlijk en figuurlijk afstand te kunnen houden van het werk. Maar dat betekende dus wel elke dag twee uur heen en twee uur terug. Het was fysiek bijna niet te doen. Want je na een 12 uur durende werkdag nog twee uur intensief op de weg concentreren, is dan echt teveel gevraagd. Liever ging ik met de trein, dan sloeg ik twee vliegen in één klap: geen filestress en nog tijd om te werken ook. Als de treinen niet reden, reisde ik samen met collega’s naar Den Haag.” Favo r i et e au to Een kilometervreter, dat was ze jarenlang. Haar keuze voor het openbaar vervoer was dan ook een bewuste. “Niet alleen omdat het fysiek niet te doen was, ook met het oog op het milieu.” Nu ze in Helmond werkt, denkt Blanksma na over een nieuwe auto. En bij het maken van die keuze, is het aspect duurzaamheid erg belangrijk voor haar. “De Opel Ampera staat hoog op mijn lijstje.”

H elm o n d: au to m ot i v esta d Als kersverse burgemeester heeft Blanksma een frisse blik op de stad. Ziet zij Helmond als ‘automotivestad’? “Absoluut. Ik ben geregeld op de AutomotiveCampusNL te vinden. Ik heb er pas zelfs de president van Slowakije mogen rondleiden. Het is geweldig om te zien wat er op de Campus gebeurt, daar mogen we echt trots op zijn als Helmond. Ik denk dan ook dat het een taak is voor de Campus om de ontwikkelingen die daar gaande zijn, inzichtelijk te maken voor álle Helmonders. Wij zijn de City of Smart Mobility en dat mag iedereen weten. Vooral onze eigen inwoners. Zij zijn de ambassadeurs van onze stad. Ze moeten dan ook weten wat er op een steenworp afstand voor bijzonders gebeurt. Ik denk dat daar dan ook nog een uitdaging ligt.”

O p lo ss i n g fi lep ro b leem Want wat gebeurt er dan zoal in Helmond op het gebied van slimme mobiliteit? “Een van de meest bijzondere projecten die ik heb gezien, is het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. Twee keer per jaar geven wij TNO Automotive toestemming om de snelweg tussen Helmond en Eindhoven af te sluiten. Het onderzoeksinstituut werkt dan aan een oplossing voor het wereldwijde fileprobleem. Dat doen zij door auto’s te laten communiceren met elkaar én met stoplichten. Bijzonder is dat honderden Helmonders een bijdrage leveren aan dit project door vrijwillig deel te nemen aan de proeven.”

Of het reëel is om te denken dat de oplossing voor zo’n omvangrijk en wereldwijd probleem uit deze stad komt? Blanksma glimlacht: “Natuurlijk is dat realistisch! Maar we doen het niet als Helmond alleen. Je moet samenwerken. Dat gebeurt al op de AutomotiveCampusNL. Maar die samenwerking vindt ook nationaal en internationaal plaats en daar moeten we op blijven inzetten. Bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid moeten samen optrekken om tot het beste resultaat te komen. Met zijn allen moeten we als doel hebben om het fileprobleem op te lossen.”

Au to m ot i v e ov er t i en jaa r Rijden we over tien jaar nog steeds in dezelfde auto’s, over hetzelfde wegdek met dezelfde rotondes en stoplichten? “Ik denk dat we over tien jaar veel minder last hebben van files. Dat zal gedeeltelijk komen door slimme communicatie tussen auto’s. Ik ben erg onder de indruk van de ontwikkelingen die op dat gebied nu al gaande zijn. Ook signalering en verlichting op het wegdek zal dan dagelijkse kost zijn. Zo kun je aan de signalering op het wegdek zien of het glad is en of er files staan. Op het gebied van veiligheid zijn dan ook slagen gemaakt. En dan heb ik het niet alleen over de bestuurder van de auto en bijrijders, maar ook om de omgeving.” Welke rol kan Helmond spelen om dit geschetste toekomstbeeld werkelijkheid te maken? “Het is prachtig als Helmond als ‘Living Lab’ kan blijven fungeren. Dat houdt in dat we de huidige verkeerssituatie in onze stad gebruiken om de nieuwste technieken te testen. Alleen op die manier kun je zien of nieuwe toepassingen werken en welke verbeterpunten er zijn.” Daarnaast zal AutomotiveCampusNL de komende jaren flink gaan groeien. Op dit moment wordt het terrein opgeknapt. Dit alles moet ervoor zorgen dat Helmond dé automotive hotspot van Europa wordt. Als boegbeeld van onze stad zal ik dat ook nationaal en internationaal uitdragen.”


08_BE DRIVEN_COLUMN

Prof. Maarten Steinbuch Hoogleraar Automotive, Technische Universiteit Eindhoven

Vandaag de dag willen we mobiel zijn. Zonder files, parkeerproblemen, ongelukken en onnodig oponthoud. De oplossing kun je alleen in nieuwe wegen zoeken. Maar dat loopt nogal in de kosten en het is zo zonde van het groen om ons heen. Wat nodig is zijn oplossingen die slim, snel, veilig en schoon zijn. In Helmond hebben we de drive om die te vinden. En bij die woorden, voegen we daden. Al jaren. Om ons heen hebben we de kennis en kunde verzameld om de wereld te verbazen op het gebied van slimme mobiliteit. We zorgen ervoor dat de automotivebranche en de mobiliteitswereld elkaar vinden. En bieden vaste grond aan de AutomotiveCampusNL, waar bedrijven, onderzoeks-instellingen en onderwijs samenwerken aan slimme mobiliteitsoplossingen. Als stad willen we een proeftuin zijn, een kraamkamer, maar vooral ook een aanjager die continu vooruit blijft kijken op zoek naar verbeteringen. Zo zou ook de oplossing voor het immense fileprobleem in landen als China straks wel eens gewoon uit Helmond kunnen komen. Dat idee, daar worden we in Helmond blij van. Dat houdt ons gedreven.

De toekomst van Steinbuch SMART CARS ON SMART ROADS Hebt u een eigen auto? En hoe laat u zich over 20 jaar vervoeren? Wat is het beste, snelste of goedkoopste: de trein, bus of de auto? Een kijkje in de toekomst.

Weet u hoe de mobiliteit er over tien of twintig jaar uitziet? Steeds meer mensen besluiten samen een auto te delen. Soms is deze al elektrisch, helemaal stil, geen uitlaat, en heel goedkoop in het gebruik. Maar nog heel veel meer nieuwe mogelijkheden komen op ons af vanwege de snelle innovaties: de auto wordt een iPad op wielen: een superintelligente robot die ons brengt waar we willen zijn, schoon en stil. Tja, hoe zal dat gaan? Het elektrisch vervoer gaat een nieuwe fase in, vanaf dit jaar komen er veel nieuwe modellen. Bij de hybride auto’s zo’n tien jaar geleden duurde het ook enige tijd voordat een zeker marktaandeel ontstond: hoe meer keuze de consument heeft, hoe meer er verkocht gaat worden. Een effect van het vertrouwen in nieuwe technologie. Het is dus ook niet meer de vraag of elektrisch vervoer komt, maar eerder hoe snel. Heel populair zijn nu de plug-in hybride auto’s. Dat zijn hybride auto’s, dus met een gewone verbrandingsmotor en een elektrische motor en batterijpakket, maar met een stekker. Je kunt ze opladen met een stopcontact en er 20-70 kilometer mee rijden, voor 5 cent per kilometer. Dat is heel interessant want gemiddeld rijden we in Nederland slechts 20 km/dag! Het hangt af van de ontwikkelingen in de batterijtechnologie hoe snel volledig elektrisch rijden voor een breder deel van de markt populair wordt. De verwachting is dat in 2020 (zeven jaar!) de batterij al twee keer zo goedkoop is. Dit jaar kijken we uit naar de introductie in de Nederlandse markt van een topsegment volledig elektrische auto. Zo kan de vijfpersoons Tesla Model S maar liefst 450 kilometer op één lading rijden! Maar het hele idee dat we vaak een eigen auto hebben lijkt eigenlijk ouderwets: veel jongeren hechten er niet meer aan en delen een auto. Met de slimme apps op onze mobieltjes kunnen we heel gemakkelijk toegang hebben tot de juiste deel-auto op het juiste moment. En er zijn ook nu al heel veel mensen die slimme combinaties van modaliteiten gebruiken: met je elektrische fiets naar een opstappunt van een deel-auto of gewoon naar de trein. Of thuis werken. Dat wordt ook steeds makkelijker met alle snelle computerverbindingen. En als je dan in de toekomst met de auto op pad gaat, dan draai je de slimme snelweg op. Je auto neemt de besturing van je over en past zich vloeiend in een platoon met onzichtbaar aan elkaar geplakte auto’s. Dat werkt met afstandsmeting tussen de auto’s, en met automatisch remmen gas geven en sturen. Zo zullen er veel minder files zijn en hebben we minder asfalt nodig. Handen los van het stuur en lekker de krant lezen dus. Als we wereldkampioen zijn met voetballende robots, kunnen we dit ook wel ontwikkelen!


INTERNATIONAAL_BE DRIVEN_09

HOE KAN HET VEILIGER EENVOUDIGER & MILIEUVRIENDELIJKER? Ook deze vier projecten in de regio Eindhoven-Helmond dragen bij aan de oplossingen van de toekomst: Contrast File? Rood verkeerslicht? Met Contrast kunnen bestuurders hier slim op inspelen. Automobilisten krijgen een snelheidsadvies op basis van de verkeerssituatie. Dit is een project van TNO in samenwerking met Peek Traffic en TomTom. ParckR Als vrachtwagenchauffeur altijd een parkeerplaats? Aan die wens probeert het project ParckR te voldoen. De verzorgingsplaatsen langs de snelwegen worden beter verdeeld over de chauffeurs die willen parkeren. Ook bij dit traject krijgen bestuurders informatie. Dit is een samenwerking tussen RappTran, NAVTEQ en Peek Traffic. RDSA (Radio Dynamic Speed Advice) Elke bestuurder droomt bij het rode stoplicht wel eens over een vlotte groene golf. Daar probeert RDSA aan te voldoen, door bestuurders informatie te geven. Ook krijgen automobilisten een melding waardoor snelle passage van hulpdiensten eenvoudiger moet worden. Voor dit project werkt Maryllo samen met Be-Mobile, Peek Traffic en DTV Consultants. Smart in-car Kan autorijden veiliger? Jazeker! Als je weet dat het glad is, er mist opkomt, het wegdek slecht is of dat je je op een gevaarlijke locatie bevindt. Die informatie wordt in dit traject verstrekt aan de bestuurders. Ook wordt er informatie verstrekt aan wagenparkbeheerders. NXP werkt hiervoor samen met IBM, NAVTEQ, TNO, Beijer Automotive, TASS, LaQuSo, Cibatax, Technolution en Rijkswaterstaat.

Brussel, Milaan, Shanghai en.. Helmond Helmond internationaal erkend als automotivehotspot

Helmonders zijn niet zo’n borstkloppers. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Toch hebben de inwoners van de stad volop reden om trots te zijn. Want Helmond heeft internationaal naam gemaakt als place to be voor de automotivesector. Terwijl een Amsterdammer nog wel eens op de kaart moet kijken waar Helmond ligt, weten ze in Brussel, Milaan en Shanghai onze stad zonder enige moeite aan te wijzen. ‘In Helmond, daar gebeurt het’. Probleem is dat veel Helmonders niet weten wat er in hun stad gebeurt op het gebied van automotive. ‘Komt de oplossing van het fileprobleem uit Helmond? Laat me niet lachen.’ Er ligt dus een taak voor zowel Gemeente Helmond als het bedrijfsleven om de successen meer te delen met de inwoners van de stad. Met de campagne Driven is daar een start mee gemaakt. Gert Blom van Gemeente Helmond beaamt dat er nog veel werk verricht moet worden. “Natuurlijk willen we dat Helmonders trots zijn op hun stad, maar dat is zeker niet het enige doel. We hebben de inwoners ook keihard nodig. Zij kunnen daadwerkelijke een bijdrage leveren aan de oplossing van grote mobiliteitsvraagstukken, zoals het fileprobleem en het verbeteren van de verkeersveiligheid.”

LIVING LAB

Er vinden op dit moment verschillende projecten plaats in Helmond op het gebied van mobiliteit. Een deel achter gesloten deuren op AutomotiveCampusNL, maar een deel ook in de stad zelf. Hierbij wordt Helmond gebruikt als zogenaamd living Lab. Blom legt uit. “Om een oplossing te vinden voor bepaalde mobiliteitsvraagstukken, is het belangrijk om nieuwe systemen te testen in een ‘levensechte omgeving’. ”

DITCM

Meer dan vijfentwintig partijen werken al samen onder de naam DITCM in die levensechte testomgeving op en rondom de Automotive Campus. Als auto’s onderling kunnen communiceren en met systemen in én bij de weg, kan bijvoorbeeld de doorstroom en duurzaam rijden bevorderd worden. Klinkt ingewikkeld? Als een hele rits auto’s op hetzelfde tempo door kan rijden door een soort groene golf bij de verkeerslichten, dan is de uitstoot van al die auto’s een stuk minder. Informatie over bijvoorbeeld files, wegwerkzaamheden wordt via de systemen gedeeld. De kracht van de nieuwe systemen is dat meerdere problemen met het éne systeem opgelost kunnen worden, van veiligheid, tot doorstroming, rijcomfort en het milieu.

DOORSTROOM VRACHTWAGENS

Ook het Freilot-project (lees hierover meer in dit magazine), waarbij de doorstroom voor met name vrachtwagens wordt verbeterd, is een voorbeeld van een project dat in Helmond wordt uitgevoerd. In dit geval zijn het lokaal bedrijfsleven en de brandweer erbij betrokken. Volgens Blom is het heel belangrijk om nieuwe technieken uit te proberen bij de mensen die er uiteindelijk gebruik van gaan maken. “Als zij niets zien in een systeem, dan ben je nergens. Het rekeningrijden is een mooi voorbeeld. De techniek werkte prima, maar het systeem werd niet geaccepteerd door de automobilist. Dat moeten we in de toekomst zien te voorkomen.”

HELMONDERS HELPEN MEE

Ook de komende jaren zal er dus ook een beroep worden gedaan op geïnteresseerde Helmonders om een steentje bij te dragen aan de oplossing van mobiliteitsproblemen. “Ik ben ervan overtuigd dat die trots dan vanzelf komt. Of Helmonders dat vervolgens van de daken gaan schreeuwen weet ik niet, dat zit hier gewoon niet in de aard. Wij laten liever zien dat we goed zijn in plaats van het enkel te roepen. En daar is niets mis mee!”

© Gemeente Helmond


10_BE DRIVEN_KIDS

Helmond als Living Lab ALTIJD GROEN VOOR VRACHTWAGENCHAUFFEUR DOOR FREILOT PROJECT Begin 2011 ging in Helmond de pilot Freilot van start. Freilot is een project waarin ‘Intelligent Transport Systems’ (ITS) worden getest. Dat klinkt allemaal heel technisch. En dat is het ook wel. Maar de resultaten hebben invloed op ons allemaal. Mede door het Freilot-project wordt de doorstroming van verkeer straks vele malen beter. Dus: minder wachten voor het rode licht en lekker door kunnen rijden, wie wil dat nou niet? Helmond heeft een verleden als het gaat om het testen van nieuwe technologieën. Zo werden er in 2010 door TNO Automotive al proeven gehouden op de A270 tussen Helmond en Eindhoven om spookfiles te voorkomen. Ook voor het Freilotproject is Helmond weer gebruikt als living-lab.

TWEEDUIZEND TRUCKS Voor het project werden veertien verkeerslichten aangepast. Het gaat om het traject Eindhoven-Deurne, over de N270, Europaweg, Kasteel-Traverse en Deurneseweg. Een traject dat zich uitstekend leent voor het project, want hier rijden dagelijks zo’n tweeduizend vrachtwagens. En de bestuurders van al deze trucks zijn gebaat bij een betere doorstroming van het verkeer. Hoe sneller de goederen op de plaats van bestemming zijn, hoe beter.

STRESS LESS Het project daagt de bestuurders van vrachtwagens uit om in te spelen op de verkeerssituatie. Soms is het nuttiger om 50 te rijden, terwijl je eigenlijk 80 kilometer per uur mag. Als het stoplicht vervolgens op groen staat, ben je sneller op de plaats van bestemming. Minder stoppen is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Want die start- en stopbewegingen zorgen voor veel schadelijke uitstoot van bijvoorbeeld CO2. En, ook een bijkomend voordeel, veel minder stress over de aankomsttijd. Naast de chauffeurs van vrachtwagens, deden ook hulpdiensten zoals ambulances mee aan de proef.

ALTIJD GROEN LICHT Hoe dit alles werkt? De vrachtwagen stuurt door middel van slimme communicatiemiddelen een signaal naar het volgende verkeerslicht, en vervolgens schat de apparatuur de verkeerssituatie in en stuurt een bericht terug naar de chauffeur. Deze kan zo zijn snelheid aanpassen aan de huidige verkeerssituatie en op die manier eerder aankomen op de plaats van bestemming.

© Gemeente Helmond

Nieuw test en expertisecentrum in Helmond Een test- en expertisecentrum op het gebied van elektrische en hybride voertuigen, inclusief batterij- en aandrijftechnologie. Dat is het European Electric Mobility Center (EEMC) dat op woensdag 31 oktober werd geopend in Helmond. Alle automotive gerelateerde bedrijven kunnen gebruik maken van deze nieuwe faciliteiten, dus óók het midden- en kleinbedrijf (mkb). Het bruist op AutomotiveCampusNL. Nieuwe ideeën ontstaan op deze plek, samenwerkingen vinden plaats en studenten doen hier bijzondere onderzoeken. Daarom sluit het EEMC heel goed aan bij de activiteiten op de campus.

E e rst e sta p Dit is de eerste stap in het kader van het Automotive Facilities Brainport (AFB) programma. Op de rol staan nog het Driving Guidance Lab, het Manufacturing & Process Lab, het Test & Education Lab en het Automotive Accelerator & Incubatorcenter. Dat alles moet in september 2013 werkelijkheid zijn. De faciliteiten zijn het resultaat van een samenwerkingsverband tussen diverse bedrijven op de campus zoals TNO, TASS, VDL, Benteler, Bouwbedrijf Van de Ven en Gemeente Helmond.

I d e e w o r d t w e r k e lij k h e i d Kleine en middelgrote bedrijven, waaronder starters, die een (nieuw) product willen testen kunnen ook bij het EEMC terecht. Daardoor kunnen bijzondere en vernieuwende ideeën gemakkelijker werkelijkheid worden. Bedrijven hebben namelijk lang niet altijd de hoogwaardige test- en ontwikkelfaciliteiten in huis die nodig zijn. Deze bedrijven kunnen door een subsidiemodel tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van het EEMC.


®

Emove Company is gevestigd in Helmond en is een innovatief bedrijf op het gebied van de ontwikkeling en productie van elektrische vervoermiddelen.

af

van

r jaa m hel r e d zon wijs ijbe r en

16

MOVE ELECTRIC Onlangs heeft Emove Company de Swing geïntroduceerd; een elektrisch voertuig dat gekenmerkt wordt door zijn moderne design, robuuste uitvoering en gebruiksgemak. De Swing beschikt over een uniek carvingsysteem waardoor hij uiterst wendbaar is en het berijden een bijzondere ervaring oplevert. De Swing is uitermate geschikt voor particulier en zakelijk gebruik, waaronder vrijetijdsbesteding, woon- werkverkeer, verhuur/promotiedoeleinden en voor intern vervoer binnen bedrijven of instellingen. De Swing beschikt over een eenvoudig verwisselbare accu zodat je niet per se afhankelijk bent van een laadstation om continue te kunnen rijden. Met een volle accu kan afhankelijk van de snelheid waarmee gereden wordt een afstand worden afgelegd van ca. 25 km.

Emove-Company - Stipdonkseweg 3a - 5704 bd Helmond - Nederland www.swing-trike.nl - info@emove-company.nl - M. +31 (0)613 683 225

Driessen Autolease Automotive dienstverlening in beweging

Driessen Autolease, actief sinds 1985, behoort tot de meest ervaren leasemaatschappijen in de regio Zuid Oost Brabant. Bovendien is Driessen Autolease onderdeel van de Driessen Autogroep; één van de grotere spelers op de automotive markt in Zuid Nederland met een hoge positie in de landelijke top van grootste automotive concerns. De Driessen Autogroep vertegenwoordigt 9 officiële dealerschappen en heeft 390 medewerkers in dienst. Driessen Autolease is een universele leasemaatschappij voor alle merken personenen bestelwagens. Bovendien verzorgt Driessen Autolease, met een eigen verhuurvloot, nagenoeg alle vormen van tijdelijk vervoer. De leasemaatschappij biedt alle vormen van leasing en contractbeheer. Netto Operational, Full Operational Lease, Financial Lease, extern wagenparkbeheer en Shortlease voor elke gewenste periode, van een dag tot een jaar. Bovendien adviseert de leasemaatschappij bij; mobiliteitsbudgetten; CO2 footprints; leaseregelingen voor berijders etc. Driessen Autolease is feitelijk de motor van de Driessen Autogroep en kan hierdoor one-stop shopping bieden aan haar klanten. Verkoop, financiering, verzekering, onderhoud en schadeherstel. Driessen Autolease kenmerkt zich door de regionale verbondenheid en een persoonlijke servicegerichte aanpak; wat maakt dat de leasemaatschappij vele gerenommeerde namen uit de regio tot haar klantenkring mag rekenen.

Hondsruglaan 87 5602 BG Eindhoven T 040 26 46 515 E info@driessen-autolease.nl www.driessen-autolease.nl


12_BE DRIVEN_ONDERWIJS

Zelfontworpen zeepkisten racen door Helmond

Een jongen staat fanatiek te zagen, een meisje tekent de maten af op een houten plaat en een derde scholier bekijkt aandachtig een aantal wielen. Het is een drukte van jewelste in het technieklokaal van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. Leerlingen van 2 vmbo-t werken aan een zeepkist. Dit doen ze voor het nieuwe vak vmbo&o. De scholieren werken voor dit project samen met mbo-studenten en hebben een bezoek gebracht aan AutmotiveCampusNL in Helmond. “Ik vind het heel leuk”, vertelt een jongen die fanatiek staat te zagen. Trots laat hij het ontwerp zien, vervaardigd door een mbo-student. Na een les over wrijving en een praktijkbezoek aan AutomotiveCampusNL mocht de jeugd een tekening maken. De mbostudenten hebben de tekening vervolgens vertaald naar een daadwerkelijk ontwerp. “Wij hebben lichte materialen gebruikt en gekozen voor een gestroomlijnd model.”

VOOROORDELEN TECHNIEK

Docente Loes Janssen kijkt trots toe. “Het is leuk om te zien dat de jongeren zo enthousiast zijn. Dit is de eerste keer dat ze actief bezig zijn in een technieklokaal, en voor veel scholieren is dat heel prettig.” Dit is het eerste jaar dat de zeepkistenrace gehouden wordt. Dit in het kader van een nieuw vak, dat techniek en automotive nóg meer op de kaart moet zetten. “Er leven nog veel vooroordelen over techniek. Veel jongeren denken meteen aan de bouw: aan buiten werken in lage temperaturen en ‘vies’ werk. Terwijl techniek zo veel meer te bieden heeft. Zeker in deze regio.”

SAMENWERKEN MET EXPERT

In het vak worden diverse thema’s gerelateerd aan techniek, zoals automotive, maar ook bijvoorbeeld voeding. De bedoeling is dat de scholieren in elk project de samenwerking met een expert opzoeken. Voor de vervaardiging van de zeepkist werken ze samen met leerlingen van ROC Ter Aa. Het mes snijdt aan twee kanten vertelt Janssen. “Voor onze leerlingen is het heel leerzaam. Ook merk ik dat ze de samenwerking erg leuk vinden. Voor het ROC is het belangrijk dat leerlingen op een andere manier naar techniek kijken, want de technische opleidingen trekken steeds minder studenten.”

MEISJES

Het zijn voornamelijk jongens die in het technieklokaal van de middelbare school aanwezig zijn, maar hier en daar is ook een meisje fanatiek aan het zagen. “Ik vind het best leuk”, lacht een van hen. “Het is tenminste anders dan die andere saaie vakken. Je bent bezig, hoeft niet de hele tijd in de boeken te zitten. En je werkt met een team, dat vind ik leuk.”

WEDSTRIJD

De les is bijna afgelopen, de leerlingen vullen een evaluatie in. Hoe vinden ze dat ze gewerkt hebben? Heeft iedereen een aandeel geleverd? Nog snel opruimen en dan tijd voor de volgende les. Máár de zeepkist is nog lang niet klaar. De komende weken werken de scholieren er met man en macht aan, om dan later, tijdens de race, uit te vinden wie de beste zeepkist heeft ontworpen. Janssen: “Dat wordt een happening met ouders en de mbo-studenten. Zo komen de ontwerpen écht tot leven!”


ONDERWIJS_BE DRIVEN_13

Nieuwe hbo-opleiding in Helmond

Engineer van de toekomst is er helemaal klaar voor

Met de komst van de eerste derdejaars studenten van Fontys Automotive is AutomotiveCampusNL op weg naar een echte Campus waarin onderwijs op alle niveaus wordt gegeven. Op 11 september jl. heette burgemeester Fons Jacobs de eerste studenten welkom. Vanaf 7 januari zullen ze ook onderwijs volgen op de Campus. Ze hebben dan hun stage afgerond.

Vooroordelen over studenten bestaan er genoeg. Lui? Niet ondernemend? Roel de Natris (25 jaar, uit Eindhoven) bewijst het tegendeel. Een gedreven student die afstudeert op AutomotiveCampusNL én nu al aanbiedingen vanuit het bedrijfsleven op zak heeft. “Ik wil niet alleen goed zijn in mijn vakgebied, maar me ook op sociaal gebied ontwikkelen.”

De automotivestudenten hebben de eerste twee jaar in Eindhoven gestudeerd en vervolgen nu hun studie voor de komende twee jaar op AutomotiveCampusNL in Helmond, een ideale omgeving waarbij met name de samenwerking met het bedrijfsleven centraal staat. Juist het beschikbaar hebben van verschillende zeer gespecialiseerde meet- en testlaboratoria maakt van deze Campus een unieke plaats om de studie te vervolgen. Het is de enige plek in Nederland waar deze verschillende laboratoria binnen handbereik zijn voor studenten. Op de campus studeren al een aantal hbo-studenten in het topinstituut ACE. Maar deze studenten komen van de drie automotive opleidingen in Nederland uit Eindhoven, Arnhem en Rotterdam. Verder volgen TU/e –, ROC- en VMBO-studenten delen van hun opleiding binnen de campusmuren. Helmond is zo terecht het centrum van onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van Automotive in Nederland.

Dé oplossing bieden voor problemen op technologisch gebied. Dat is de drijfveer van Roel. En om straks in zijn werkzame leven alles eruit te halen wat erin zit, ontwikkelt hij zich nu al op diverse vlakken. “Ik hou me naast mijn studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven ook bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. Zo ben ik actief bij een Europese Studentenorganisatie en ik zit in meerdere commissies. Op die manier kan ik me zowel op technisch als sociaal vlak ontwikkelen.” Die insteek is nu al succesvol. Want welke student kan al voor zijn afstuderen zeggen dat hij meerdere aanbiedingen van bedrijven op zak heeft? Ook meteen het bewijs dat het bedrijfsleven nog steeds om goede vakmensen verlegen zit.

SAMENWERKEN

© Fontys Hogescholen

Roel werkt nu samen met hbo- en mbo-studenten aan een groot project bij Benteler Engineering Services, een van de bedrijven op de Campus. “Het is interessant om een team te vormen van studenten van diverse opleidingen en niveaus en vakmensen uit het bedrijf. Door deze mix krijgt het project een extra dimensie. De verschillende expertises bij elkaar zorgen voor een stimulerende omgeving en zo haal je het maximale uit een project.”

Het rijden met een elektrische auto verlangt op dit moment nog zorgvuldig plannen van je trip, als je niet wilt eindigen met het duwen van je auto.” Nu ben je zo’n vijf tot zeven uur zoet met het opladen van een auto. Met snelladen ben je in een half uur klaar, maar slechts enkele elektrische auto’s beschikken over zo’n snellaad mogelijkheid. “Ook wat betreft de standaardisatie van laadkabels en connectoren worden nu grote stappen gemaakt. Maar er blijven voor mij en toekomstige ingenieurs nog genoeg uitdagingen over om het elektrisch rijden te verbeteren.”

ELEKTRISCHE UITDAGING

PIONIER

Sinds september 2012 rijdt Roel in een elektrische auto, beschikbaar gesteld door Wagenplan. “Elektrisch rijden is de toekomst”, staat voor de TU/e student vast. “Er zijn nu nog beperkingen die we in de nabije toekomst gaan oplossen. Het bereik (actieradius red.) is zo’n beperking. Vooral op snelwegen, waar veel vermogen wordt gevraagd, daalt het maximale bereik aanzienlijk. Ook is je rijstijl van invloed op de afstand die je op één accu kunt afleggen.

Dat elektrisch rijden nu soms nog wel érg avontuurlijk is, kan Roel beamen. “Mijn reis naar München zal ik niet snel vergeten! Ik begon erg optimistisch aan die trip, was vol vertrouwen”, lacht hij. “Ik had een bereik van 150 kilometer en de totale reis was 800 kilometer. Daarom had ik vooraf op internet de laadpalen in Duitsland opgezocht.” De afstand tot de eerste laadpaal in Titz, net onder Mönchengladbach, was net iets verder dan het bereik van de auto. Gelukkig liep de weg bergafwaarts. Midden op het centrale dorpsplein voor het gemeentehuis stond de laadpaal. Het verhaal dat er een elektrische auto stond, deed al gauw de ronde: de burgemeester van het plaatsje nodigde me uit om in het gemeentehuis een kopje koffie te komen drinken terwijl mijn auto oplaadde.

Dat opladen duurde vijf uur, maar het gastvrij onthaal maakte veel goed. Na het opladen, besloot ik toch maar weer terug te keren naar Eindhoven, want het zou op deze manier een week duren om München te bereiken. Thuis aangekomen was ik een ervaring rijker.”

HELMOND Als Eindhovenaar studeren in Helmond. Misschien logisch omdat de stad op steenworp afstand ligt? Of een weloverwogen keuze? Dat laatste, benadrukt Roel. “Helmond is op het gebied van automotive the place to be in Nederland. Op AutomotiveCampusNL en in de omgeving zitten de technologische bedrijven die de toekomst inhoud gaan geven. Ik weet nu al zeker dat er de komende jaren werk is, omdat deze industrie in samenwerking met de toponderwijsinstellingen in de regio het verschil gaat maken. Volgend jaar rond ik mijn studie af en wil ik graag in deze uitdagende en innoverende regio werken.”


14_BE DRIVEN_HELMOND’S TROTS

Made in Helmond

Het Helmonds bedrijfsleven zorgt ervoor dat Helmond zich met recht automotivestad mag noemen. In deze rubriek zoomen we in op (een product van) zo’n bedrijf waarop de stad trots mag, kan en móet zijn.

In iedere auto een schroef van Nedschroef Schroeven, bouten en moeren. Daar draait het om bij Nedschroef: wereldspeler op dit gebied. De motor van een personenauto telt alleen al 280 bouten en moeren. En dat zijn niet zomaar wat schroefjes, want om de veiligheid te garanderen, moeten alle producten van de hoogste kwaliteit zijn. De producten van Nedschroef moeten dan ook voor honderd procent betrouwbaar zijn. En dat zijn ze. Mede daarom mag het Helmondse familiebedrijf Porsche en BMW tot zijn klanten rekenen. Nog altijd is Helmond van belang voor het bedrijf dat inmiddels ook vestigingen in België, Duitsland en Spanje heeft. Zo’n 80 procent van het personeel dat in Helmond werkzaam is, woont ook in de stad. Hier begon het ooit allemaal, in 1890. In al die jaren is Nedschroef een innovatief bedrijf gebleken. De ingenieurs die hier werken, maken bouten en moeren ‘slimmer’. Zo worden auto’s sneller gebouwd en besparen autoleveranciers gewicht. Tel daar zaken als klemkracht, antiroest en hittebestendigheid bij op. En je weet: een schroef of bout ziet er uit als een simpel product, maar er zit heel wat inventiviteit achter zo’n klein onderdeel.


MOBILITEIT VAN TOEN EN NU_BE DRIVEN_15

© Volvo Cars Volvo 1800 ES

Zweedse Schone(n) 1800 ES Bouwjaar Vermogen Topsnelheid Cilinderinhoud Gewicht Brandstof Van 0 tot 100 in Verbruik Aantal verkochte exemplaren

V4 0 T3

1973 2012 125 pk 150 pk 185 km/h 210 km/h 1596 cc 1986 cc 1160 kg 1268 kg benzine benzine 11.3 s 8.8 s 1/8,7 1/18,9 8077

© Volvo Cars Volvo V40 T3

loopt nog

Een auto van vandaag de dag is niet meer te vergelijken met een auto van pakweg tien jaar geleden. Of toch wel? In deze rubriek vergelijken we twee auto’s van eenzelfde merk met elkaar. Wat is er in de loop der tijd veranderd? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? In deze eerste editie de Volvo 1800 ES uit 1973 en de Volvo V40 T3 uit 2012. Volvo’s staan bekend om hun degelijkheid. Ze zijn niet kapot te krijgen. Toch zijn niet alle modellen langlopers. De 1800 ES werd bijvoorbeeld maar twee jaar gebouwd, van 1971 tot 1973. Door de steeds strengere eisen die in Amerika werden gesteld aan veiligheid en emissies, werd Volvo gedwongen de auto vroegtijdig de nek om te draaien. Een misrekening? Nee, zeker niet. De 1800ES is nog steeds een bron van inspiratie voor de ontwerpers van Volvo.

voor het zitcomfort; in 1965 werden al anatomisch gevormde stoelen met een verstelbare lendensteun in de 1800 coupé geleverd.

U i t er lij k e k en m er k en

Aa n t r ek k elij k e v ers c h ij n i n g

Na eerder model gestaan te hebben voor de 480 ES (1986-1995) en de C30 (2006-2012), heeft het ontwerpteam achter de nieuwe V40 opnieuw goed naar de 1800 ES gekeken. De mooie gebogen vouw in de portieren van de 1800 ES zie je in gematigde vorm terug in de achterdeuren van de V40 en de achterruit toont duidelijke overeenkomsten met het glazen kofferdeksel van de klassieke sportcombi. Net als de 1800 ES laat de nieuwe V40 zich moeilijk in een hokje stoppen. Zoals de 1800 ES geen sportcoupé was, zo kun je de V40 geen echte hatchback noemen. Maar een volwaardige stationwagon is hij evenmin, net zoals de 1800 ES dat niet was.

Z i tc o m fo rt

Maar de vergelijking gaat verder. Niet alleen qua uiterlijk heeft de V40 overeenkomsten met de 1800ES. Ook als je kijkt naar het zitcomfort zijn er gelijkenissen. In heel veel auto’s van vergelijkbare leeftijd houdt de rugleuning vlak onder je schouderbladen op, maar de met zwart leer beklede zetels van de 1800 ES beslaan met hun geïntegreerde hoofdsteunen je hele rug. Volvo had al vroeg aandacht

V ei li g en d eg elij k

Veiligheid is nog zo’n kernwaarde van Volvo. In 1959 monteerden de Zweden al standaard driepuntsgordels in hun auto’s, tegenwoordig maakt (onder meer) een voetgangersairbag deel uit van de standaarduitrusting van de V40. Degelijkheid werd bereikt met een eenvoudige techniek, die de 1800 ES op de weg een beetje onbeholpen aan laat voelen. Het motorgeluid blijft binnen de perken dankzij de elektrische overdrive op de versnellingsbak, de vering is veel te slap om enigszins sportief te zijn en de achteras maakt er geen enkel geheim van dat ’ie star is.

Een Volvo kocht je vroeger niet vanwege de fantastische rijeigenschappen. Dat is wel veranderd toen Volvo onderdeel werd van het Ford-concern. Tussen 1999 en 2010 hebben ze in Zweden heel veel opgestoken van Fords onderstelspecialisten. Hoewel Volvo tegenwoordig in Chinese handen is, deelt de nieuwe V40 nog steeds veel onderdelen met de Ford Focus. Zoals de krachtige en zuinige 1,6-liter EcoBoostturbo met 150 pk. Maar dat betekent niet dat de V40 T3 precies zo rijdt als een Focus. De versnellingsbak is van Getrag en de afstemming van de vering/ demping en de elektrische stuurbekrachtiging kregen in Zweden een Volvo-behandeling. Zodat de V40 zich niet alleen met auto’s als de Audi A3 en de BMW 1-serie kan meten op comfort- en veiligheidsgebied. Bovendien is de auto ook nog eens een aantrekkelijke verschijning. Met dank aan de 1800 ES.

Waa ro m vo lvo?

Volvo Cars heeft een verleden in Helmond. Ondermeer de voorloper van de V40 T3 werd hier ontworpen.


‘Wij bouwen mee aan dé automotivehotspot van Europa’

www.bouwbedrijfvandeven.nl

Bedriven Editie1  
Bedriven Editie1  

Magazine for Smart Mobility in Helmond

Advertisement