Issuu on Google+

76 M a i s o n


Føling med fjæra Asker: Det var kjærlighet ved første blikk, men kjærligheten gjorde ikke blind. Den ga derimot de nye eierne energi, lyst og anledning til å skape sin drømmebolig. Tekst: Harriet Bjørnson Lampe Foto: Inger Mette Meling Kostveit Interiør og styling: Anette Skjelbred

Over: Villaen ligger vakkert til øverst på den skrånende tomten. Det gir optimalt med utsikt, uten innsyn. Til tomten hører også med egen sandstrand og badehus. Motstående side: Fra spisestuen fører doble dører ut til en overbygd veranda. Herfra leder en bred trapp ned til hagens øvre plattå. Deretter ligger hagenivåene terrassert nedover mot stranden og bryggen.

M a i s o n 77


D

en vakre strandeiendommen ligger sørvendt og solrikt på Landøya i Asker. Fra terrassen er det bare noen få meter ned til en privat sandstrand med brygge og sjøbod. Fra de aller fleste rom i huset kan beboerne nyte synet av Askers idylliske skjærgård og innseilingen til Oslo. Det kan knapt bli bedre. – Vi falt selvfølgelig pladask for eiendommen, og ble så ivrige at vi praktisk talt begynte møbleringen allerede mens vi var på visning, forteller eierne. For selv om husets beskaffenhet var god og solid, med mange fine detaljer og egenskaper, ønsket de å forandre både stilen og fargene i boligen. – Vi ville ganske enkelt gjøre den til vår, forklarer de. Familiens villa er fra 1997 og består av 370 m², fordelt på tre etasjer. I hovedetasjen finner vi en romslig hall, stue, spisestue med utgang til terrassen, kontor, tv-stue, kjøkken med spiseplass, sideinngang, garderobe og toalett. Andre etasje har tre soverom, garderoberom og to store bad. I underetasjen er det kjellerstue/kinorom, vaskerom, kjøkken, bad og boder, samt en praktikantleilighet med egen inngang. Da dagens eiere overtok, var interiøret preget av tidligere eiers maritime stil.

78 M a i s o n

Begge bilder over: Fra hallen fører to dører inn til spisestuen. Døren til venstre fører inn til tv-stuen. Trappen er fra byggeåret og bare fornyet med sliping, lakkering og maling. Mørke, matte vegger står i flott kontrast til det blanke, hvitmalte treverket. Den brede brystningslisten i hvitt går rundt hele rommet.

Motstående side: Spisestuen er husets midterste rom. Møblementet er arvet etter eierens besteforeldre. Bordet var i utgangspunktet for lite, men interiørarkitekten foreslo å bytte bordplaten fremfor hele bordet, så Kris & Kjell møbelsnekkeri ble satt på saken. Stolene er trukket om i mykt skinn, i en farge som er tilnærmet lik den orginale, utført av Bjørno’s Møbeltapetsering. Gardinløse vinduer gir full utnyttelse av den flotte utsikten. Den sarte fargesettingen videreføres gjerne når bordet skal dekkes til selskap, og matt settes opp mot blankt. Tapetet er fra Elitis/Loftet Interiør. Med dimbar belysning og to lykter sentrert over spisebordet i tillegg til spotter, er det lett å gi riktig stemning til hvilken som helst anledning. Lyktene er fra Loftet Interiør. Sofa og puff er fra Englesson, bord fra ArtWood/Loftet Interiør. Gulvteppet i flosset silke gir fin glans og er bestilt på mål fra KP/Loftet Interiør. Fotografiene på veggen er tatt av eieren selv.


M a i s o n 79


– Jeg stortrives med effektive prosesser og vi var ivrige etter å flytte inn, så det var jo ikke noe å vente på.

80 M a i s o n


– Vi ønsket et strammere og mer moderne preg, men ville samtidig ha et koselig, lunt og lettstelt hjem, tilpasset livet som aktiv tobarnsfamilie, forklarer de. For å få inspirasjon og fortgang i oppussingen, valgte de umiddelbart å søke profesjonell hjelp. Interiørdesigner Anette Skjelbred ble satt på saken. I tett samarbeid med eierne og den håndplukkede hovedentreprenøren Mads Jacobsen, har hun jobbet frem et interiør som innfrir beboernes ønsker, samtidig som det ivaretar husets klassiske arkitektur og unike beliggenhet.

Oppussing i turbofart Både planleggingen og selve forvandlingsprosessen har skjedd på rekordtid. – Jeg stortrives med effektive prosesser og vi var ivrige etter å flytte inn, så det var jo ikke noe å vente på, sier den energiske eieren. Allerede før de hadde overtatt huset var flesteparten av rommene i hovedetasjene

ferdig planlagt og alle tapeter og møbler var bestilt. – Det var også veldig tidsbesparende å forholde oss til én hovedentreprenør som bare var ”vår” i den tiden prosessen pågikk, sier hun. Selve oppussingen tok, utrolig nok, bare drøye to måneder. På den tiden ble nesten alle innvendige overflater fornyet med maling eller tapet, de opprinnelige gulvene ble slipt og re-pigmentert, vinduer og dører ble pusset og malt. På kjøkkenet ble den opprinnelige plassbygde innredningen fornyet ved at benkeplate, hvitevarer og fliser ble byttet. Skrogene og frontene fikk ny farge og nye grep. I hele huset ble det lagt inn avansert lydanlegg. Det ble også bygget to bad og et garderoberom. I underetasjen er kjellerpreget som tryllet bort ved at den opprinnelige, litt mørke kjellerstuen ble forvandlet til en lys kino- og partystue med fullintegrert AVutstyr.

Over og til venstre: Kjøkkeninnredningen var i utgangspunktet lysegul, men solid og funksjonell . Eierne bestemte seg for bare å male innredningen og heller bruke penger på benkeplate i corian fra Tvis og hvitevarer fra Miele. Innredningen fikk samme farge som tak og listverk, S 0502-Y. Veggene har fargen NCS S 2005-Y50R. Liftgardiner i semitransparent lin fra Colefax and Fowler, Loftet Interiør.

M a i s o n 81


Over og til venstre: Den tidligere kjellerstuen er forvandlet til en innbydende ekstrastue med kino. ”Fredagskino” blitt en hyggelig høydepunkt som hele familien ser frem til. – Da sitter vi alle fire i sofaen med popcorn og snop, forteller eierne. Sofaen er fra Manuel Larraga. Tapetet er fra Elitis og Wave Gardinene er sydd i stoff fra Chivasso. Til høyre: Gjesterommet på 22 m2 i husets underetasje er blitt tv-stue. Divanen er bestilt på mål fra en spansk produsent via Loftet Interiør. Bildene på veggen er fotografier tatt av mor i huset. Brystningen, som var slik fra forrige eiers tid, er malt i fargen egghvit. Tapet med linstuktur fra Elitis, Loftet Interiør.

82 M a i s o n


Til venstre og over: Eiendommen har en egen, liten sandstrand hvor det er oppført et badehus. Her er det også plass til strandstoler og kjøleskap. På veggen er det montert utedusj med tilkoblet varmt og kaldt vann. Husets datter og venninnen trives godt med bading og strandlek, men tar gjerne en prat med mamma Tone når hun kommer ned for å se på jentenes aktiviteter. Til høyre: Sørvendt og solrikt. Den fantastiske utsikten over Oslofjorden mot Drøbaksundet er til glede hver dag. Dagens eiere berømmer forrige eiers løsning med å lage et bord av et nedkuttet bjerketre og legge en stor skiferplate oppå. – Perfekt for servering av boblende drikke på en sommerdag, mener de. Under: Ikke rart eierne ble så betatt da de var på visning at de nesten glemte å besiktige selve huset. Den bratte eiendommen er opparbeidet i nivåer mot sjøen, noe som gir beboerne storslått utsikt og minimalt med innsyn.

M a i s o n 83


Villaens nye fargepalett er dus og harmonisk, bestående av nøytrale nyanser i beige, brunt, grått og hvitt. Sammen med klassiske, stilrene møbler danner det et delikat bakteppe for de lekre detaljene som dukker opp som små smykker i alle villaens rom. Interiør-smykkene kan enten være glitrende, paljettbesatte og broderte tekstiler eller spennende mønstringer på spesialbestilte tapeter. Trioen legger ikke skjul på at det har vært en krev-ende prosess, særlig fordi tidsfristen var svært knapp. Men den hektiske perioden sies også å ha vært både lærerik og morsom. – Vi har løftet hverandre frem, mener de. Interiørdesigneren har på sin side lokket beboerne til å ta noen utradisjonelle valg, og beboerne har turt å være litt dristigere enn først tenkt. Håndverkerteamet har understøttet de spennende valgene og sørget for at sluttresultatet holder en standard som harmonerer både med den eksklusive stilen og de bevisste beboerne. Last ned vår iPad-utgave og les mer om hvilke farge koder som ble brukt. Øverst: Når blendingsgardinene trekkes fra har man vidstrakt utsikt fra sengen og ut til Drøbaksundet. For å kunne nyte utsikten til fulle, ble plankerekkverket erstattet med glass. Over: Gjesterommet i husets høye kjelleretasje ligger i direkte tilknytning til den store kjellerstuen/kinorommet og et tilstøtende bad med badstue. Veggene er kledd med en ekstra tykk tapet med opphøyet mønster i grått og sølv fra Elitis, Loftet Interiør. En høy kontinentalseng fra Skeidar gjør at gjestene kan nyte sjøutsikten fra sengen.

84 M a i s o n


Interiørdesigner Anette Skjelbreds tips

Velg ut to-tre hovedfarger, kontrastfarger kan benyttes for litt variasjon. Ha en rød tråd som binder alle rom sammen, da blir hjemmet mer helhetlig og harmonisk. Man får også følelse av at alle rom er større enn de egentlig er på grunn av gjenkjennelseseffekten. En annen fordel med gjentakelser, er at færre avgjørelser må tas. Dette gjelder også øvrige materialvalg, som tekstiler og fliser, men man bør jobbe med kontraster og variasjon som kan fremheve hverandre. Legg inn en wow-faktor, men prøv å unngå det mest ekstreme (særlig i privathjem) for å gi interiøret lengre levetid. Bilder fra badet: Hovedbadet har en liten ark midt i saltaket. Det gir bedre ståhøyde, gode lysforhold og flott utsikt. For å utnytte rommet best mulig, er badekaret plassert under skråtaket. Dusjen har full takhøyde. For å oppfylle eiernes ønske om to store servanter, ble disse plassert på hver sin side av dusjnisjen. Servanter og innredning er fra HansGrohe og Tvis Kjøkken AS. Over, til venstre: Et garderoberom stod høyt på eiernes ønskeliste. Det var ikke mulig å få til i forbindelse med hovedsoverommet, men i et ubrukt soverom ved siden av, var det mer enn nok plass. Den opprinnelige innredningen ble utvidet med spesialbestilte skap og skuffer, med samme utseende som på badet, langs samtlige vegger. Et gulvteppe i silke gjør det behagelig å gå barbent. Fra KP/Loftet Interiør.

M a i s o n 85


Maison 4/2014