Page 1

Centerposten

 

En ny avis har set dagens lys

En ny avis har set dagens lys Velkommen til første nummer af Centerposten. I avisen kan I lÌse mange forskellige artikler. I kan for eksempel lÌse om aktiviteter pü centeret, om ekskursioner, om vores internationale fest og om forskellige undervisningstilbud. Der er ogsü et par artikler om danske traditioner. Sidst men ikke mindst kan I vÌre med i konkurrencen om en fin prÌmie, hvis I deltager i Folketingsquizzen. Vi hüber, at I vil synes, at det er spÌndende at lÌse avisen. Hold 251, Dansk uddannelse 2

 

 


EN SVERIGESTUR Hvis I vil til Sverige, men synes det er for dyrt, så gør ligesom os. Vi ville gerne lave en tur til Malmø i Sverige, men det var svært, fordi det er dyrt. I vores klasse skrev vi til DSB, for at spørge, om de giver skolerabat. Men det gør de ikke. Derfor foreslog vores lærer, at vi kunne tage til Helsingborg, der også ligger i Sverige. Det er nemlig ikke så dyrt. Skolen betalte togbilletten frem og tilbage til Helsingør og vi betalte selv færgeturen til Sverige, der kun koster 40 kroner. Forberedelser til turen Først arbejdede vi med svensk kultur, sprog og historie. Vi bagte for eksempel svenske Luciabrød og så svenske film på video. Vi så blandt andet en film om en dreng, der hedder Emil. Han er meget sød og kommer altid til at lave gale streger. Og så af sted En kold morgen i december kørte vi med tog fra Køge Station til Hovedbanegården. Derfra til Helsingør. Så sejlede vi med færgen til Helsingborg. Først så vi den gamle fæstning som hedder Kärnan, men vi frøs meget, og vi tog mange billeder. Vi kunne se langt væk. I gamle dage var Helsingborg dansk, men nu er byen svensk. Susanne fortalte os om krigen mellem Danmark og Sverige. Det var sjovt at høre om. Bagefter ville vi se et skolemuseum, men det var desværre lukket. Vi havde ellers undersøgt museets åbningstid på deres hjemmeside - men de snød os /. Vi har skrevet en klage til museet, men de har ikke svaret os. Derefter spiste vi frokost og handlede lidt. Berhane oplevede mere end os andreDa vi ankom til Helsingborg, stoppede politiet vores ven, Berhane, for at undersøge hans taske, hans papirer og ham selv. Berhane undrede sig over, at det kun var ham, der blev stoppet. Vi sagde, at det er fordi, han er så smuk. Hjemme igen Klokken 18 var vi tilbage i Køge efter en lang, kold men også dejlig dag. Vi var trætte men også meget glade. Hold 251, Shaima og Ismail


EN NY CHEF FEJRES På Center for dansk og integration holdt vi en fest den 1. februar 2012 for at sige velkommen til centerets nye chef, Ulf Lolk Larsen. Før festen arbejdede vi i 5 dage med at planlægge og arrangere festen på skolen. Vi ville gerne vise og præsentere vores landes traditioner, kultur, historie, nationaldragter og nationalretter. Vi delte os i fire grupper med cirka 8 nationaliteter i hver, og derefter arbejdede vi med at lave plancher, opskrifter og mad. Til sidst pyntede vi klasseværelserne. Den 1. februar kom der mange gæster fra kommunen, Handeskolen, m.m. De fik smagsprøver fra de forskellige lande og så på udsmykningen. Kl. 12.30 var der reception for Ulf i kantinen. Kursistrådet holdt tale. Chefen fra kommunen og vores smarte chef holdt også tale. Bagefter sang vi alle sammen en velkomstsang for den nye chef, og til sidst underholdt forskellige nationaliteter. Det var en god fest og en god dag.

Hold 251: Airin Poonkasem & Phonthip Jodnok


Lær Ulf Lolk Larsen lidt bedre at kende Privatmennesket Ulf Han lever sammen med sin kone. De har været gift i 15 år og har 3 børn. Det er 3 drenge. Viktor på 6, Gustav på 9 og Oskar på 12 år. De bor i Strøby Egede, som er en lille landsby syd for Køge. Ulf synes, det er dejligt at bo der, fordi det ligger ved Køge Bugt meget tæt på vandet. Han synes specielt, det er dejligt om sommeren. Han bor i en ejerlejlighed i et stort hus. Der er også en stor have, hvor børnene er rigtigt glade for at lege. Ulf og hans kone boede i København i cirka 10 år, men da de fik børn, blev det svært at bo på 5. sal. Der var heller ingen gård til børnene at lege i, og derfor valgte de at flytte ud til en landsby. Ulfs fritidsinteresse er haven. Han har plantet et æbletræ og et pæretræ i haven, men de er ikke store nok til at bære frugt endnu. Ulf kan godt lide at være sammen med sin familie – for eksempel at hygge sig med kaffe eller varm kakao. Chefen Ulf Ulf er rigtig glad for sit job her på Center for Dansk og Integration. Ulf er uddannet sociolog. Det er en 5årig universitetsuddannelse, hvor man lærer, hvordan mennesker fungerer sammen i store grupper. Ulf synes, at jobbet som centerchef er meget spændende, og at det vigtigste ved jobbet er at give os gode muligheder for uddannelse og job. Det sværeste ved jobbet er, at der ikke er så mange penge i samfundet nu, heller ikke på verdensplan. Men han siger, at centeret prøver at lave god kvalitet for lidt færre penge end før. Inden Ulf kom til CDI arbejdede han i økonomiafdelingen på Køge Kommune

Kære Kursister Jeg vil gerne sige jer mange tak for et fantastisk arrangement ved vores åbent hus arrangement, d. 1. februar. I havde pyntet rigtigt flot op, var smukt klædt på, havde lavet rigtigt flotte præsentationer og lavet vidunderlig mad – og tak for den meget flotte sang! Ulf


EN SINDSSYG KOLD TUR TIL FOLKETINGET Den 3. februar 2012, hvor der var -10 grader og stormvejr, var 232, 241 og 251 på Christiansborg Slot for at besøge Danmarks parlament, Folketinget, sammen med tre lærere, Susanne, Jane og Karsten. Christiansborg ligger midt i København. Det er hjemsted for Danmarks parlament, Højesteret og Statsministeriet. Christian IV byggede Christiansborg i 1730. Siden har slottet været brændt to gange. I dag kan man stadig se bygninger fra det første Christiansborg Slot. Frem til 1794 brugte kongen Christiansborg som sin hovedresidens, og Kongehuset bruger stadig flere dele af Christiansborg. Christiansborg er en smuk gammel bygning. Indenfor er der meget flot kunst og malerier af tidligere ministre på væggen.

De politiske partier I Folketinget er der 179 medlemmer og 8 partier. x x x x x x x x

Venstre (V) Socialdemokraterne (A) Dansk Folkeparti (O) Socialistisk Folkeparti(F) Det Radikale Venstre(B) Enhedslisten (Ø) Det Konservative Folkeparti(C) Liberal Alliance (I)

Politikerne kommer fra mange samfundslag i Danmark. De kan være landmænd, lærere, advokater osv. Den nuværende regering består af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

En sjov og underholdende mand – men svær at forstå Den dag vi besøgte Folketinget, var der en tosproget guide, som skulle vise os rundt. Han var sød, venlig og sjov, men han havde meget accent og var derfor meget svær at forstå. Heldigvis - for han gav ukorrekte informationer om grundloven. Men vi havde tre dygtige lærere med, og de hjalp os. De gav os informationerne igen - og denne gang rigtigt. Folketinget arbejder ud fra Grundloven. Den blev vedtaget i 1849, og den er ændret nogle gange, sidste gang i 1953. Fx fik kvinderne valgret i 1915.


Hvad vi hørte i Folketingssalen I folketingssalen var der en debat om at forbyde fødevarer af tvangsfodrede dyr. Der sad ikke så mange i folketingssalen, men vi så Mette Gjerskov, som er fødevareminister. Turen var meget god og sjov men også meget, meget, meget kold. Vi håber, at vi kan komme på besøg på Christiansborg igen, men næste gang vil vi ikke have den sammen guide til at vise os rundt.

JOURNALISTER FRA HOLD 251 ER

METTE GJERSKOV

 Med foråret kommer påsken, og med påsken kommer påskeferien som en række sammenhængende hellig- og fridage, hvor der er tid til familien, god mad, hygge og ikke mindst påsketraditioner som gækkebreve og påskeæg. Du kan læse om gækkebreve i artiklen ”En dag med forskellige traditioner”. Mange familier og især dem med børn har tradition for at pynte op i hjemmet i ugen eller ugerne inden påske, men dog ikke i samme omfang som ved juletid. Den typiske påskepynt består af pynt, som børnene har lavet, påskeæg, påskeharer, påskekyllinger, påskelam og friske blomster Mange familier spiser påskefrokost med fisk, æg, lam og ost.

Hold 251, Mina.


En dag med forskellige traditioner. Den første marts, hvor foråret begynder, arbejdede vi med forskellige traditioner, der handler om forår. Fuglebryllup Den første tradition stammer fra Lausitz i Tyskland. Den 25. januar begynder de første fugle at finde sammen to og to, og derfor fejrer man fuglebryllup. Børnene får en tallerken med boller, der formes som fugle, og fuglereder af chokolade med små farvede æg i. Martenici Den anden tradition stammer fra Bulgarien og fejrer forårets komme. Den første marts tager alle martenici på. De er lavet af garn med to farverrød og hvid. Den røde farve symboliserer frugtbarhed, lidenskab og nyt liv. Den hvide farve symboliserer renhed, helbred og mandens styrke. Når man binder en martenica om håndleddet på en anden person, ønsker man personen held og sundhed gennem året, og samtidig håber man, at ønskerne bliver til virkelighed. Martenicaen skal tages af, når man ser den første stork. Derefter kan man gemme den under en sten eller hænge den på en gren. På hold 241 holder vi øje med, hvornår den første stork kommer til Danmark. Så sender vi en sms til hinanden og tager vores martenicaer af. Gækkebreve Den tredje tradition, gækkebreve, er en dansk påsketradition. Vi har lavet et papirklip og skrevet et vers på det. Det er vigtigt, at man ikke skriver bogstaverne i sit navn, men kun prikker. Så har vi sendt gækkebrevet til en ven eller vores lærer -. Hvis modtageren gætter navnet, så skal han/hun have et chokoladepåskeæg til påske. Hvis ikke, skal vi have påskeægget.

Skrevet af hold 241


Eriks beretning om fastelavn i 1942 Erik fra sprogcafeen fortæller: Det var i 1942 eller 43, da jeg var dreng. Vi holdt fastelavn ved at klæde os ud. Vi havde dragter på og malede os i ansigtet. Vi gik rundt og raslede med en dåse i hånden. Vi sang fastelavnssangen:

Fastelavn er mit navn. Boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade. Boller op, boller ned, boller i min mave. Hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade. Vi gik fra dør til dør i området. Vi ringede eller bankede på døren, og når de åbnede døren, sang vi, og de gav os penge. Hvis vi ikke fik noget, lavede vi ballade og drillede. Bagefter brugte vi pengene til at købe slik, frugt og rosiner for. Bagerne bagte små fastelavnsboller, som de gav børnene gratis, når de kom og raslede. Vi slog også katten af tønden og blev kattekonge og kattedronning. Før 1900 kunne der være en kat i tønden, men det var forbudt, da jeg var dreng, fordi det var synd for dyrene. I stedet for var der boller og slik i tønden Shahnaz hold 251


Fastelavnsboller til hele klassen (40 stykker) Dej: ‰ ‰ ‰ ‰ ‰ ‰

3 pakker gær 4 dl mælk 10 spsk. sukker 4 æg 300 gram smeltet afsvalet smør 1 kilo mel

Fyld: ‰ ‰ ‰ ‰

200 gram blødt smør 6 spsk. sukker 1 pakke marcipan eller en pose makroner 2 æbler

Bland smør, sukker og marcipan (eller knuste makroner) til fyldet og rør det godt sammen. Skræl æblet og skær det i små terninger. Lun mælken i en gryde. Hæld den i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt sammen. Rul dejen tyndt og skær den ud i firkanter i cirka 10x10 cm. Læg en skefuld marcipanfyld på hver firkant og drys æbletern over. Saml derefter dejen om fyldet til små pakker. Klem sammenføjningerne godt sammen, så fyldet ikke kan løbe ud. Form pakkerne til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve i 45 minutter. Bag ved 225 grader i 10 – 12 minutter Pynt med smeltet chokolade, glasur, sukker eller flormelis.

Nattida fra 251, der er på besøg med sin mand og nyfødte dreng, nyder vores nybagte fastelavnsboller.


Fra aftenundervisningen 295 vil gerne….. Vi går i skole om aftenen tirsdag og torsdag fra 17.00 til 19.35. Vi er glade for at komme i skole og lære dansk. Vi har en dejlig klasse, og vi griner meget. Men vi savner at være med til aktiviteter på skolen. Vi vil også gerne med til fest på skolen, på tur og lave mad sammen. Vi har holdt sommerfest og julefest om aftenen, men vi har aldrig været på tur sammen med lærerne og de andre kursister. En god ide Vi ved godt, at vi kun går i skole 3 lektioner, så det er svært at tage på tur, men vi har et forslag: Flyt undervisningen, så vi går i skole én lørdag i stedet for en tirsdag og torsdag aften – og så kan vi tage på tur. Vi vil gerne: på museum, i biografen, se Den sorte Diamant, gå i Tivoli eller Zoologisk have, tage på havnerundfart, se Den lille Havfrue, Operaen, Amalienborg, Christiania og mange andre ting. Vi lærer om dansk kultur og historie, og vi vil også gerne skrive om turen. Vi håber, at vi kan komme på tur – så hurtigt som muligt, for vi bliver færdige med vores danskuddannelse til sommero–“‹GY`\G

Wordfeud Lær mere dansk – og hav det sjovt imens. Hvis du har en Smartphone, kan du downloade en App, hvor du kan spille Wordfeud, eller på dansk ”Kriblekryds”, med dine venner, klassekammerater eller tilfældige modstandere. Du bliver opmærksom på nye ord og ordenes endelser. Du bliver måske også bedre til at stave til de ord, du kender i forvejen. Og allervigtigst: det er supersjovt. Hvis du vil spille med mig, er du velkommen til at invitere mig. Mit brugernavn er: susannetoftt.


Stærk fra start laver Cykel projekt med Kit fra Køge kyst Pigerne. Vi kigger. Vi sidder i bussen, Solen skinner. Shakeela og Arlette sidder i bussen. Hvor skulle de hen? – Til cykel projekt.

Drengene. Khalil og Nurkhan og Khairri tog med bussen til Køge.

Mette og Arlette kigger i lang tid. Vi venter i 1 time, det er vildt koldt. Huset hedder Gule hal. I Gule hal er der tegnestue, skibe og skate-board baner.

Læren hedder Kit. Kit fortæller alle sammen om skibe. Vi kigger på skibe. Det tog 14 år at lave et lille skib.

De tegner alle sammen cykler, Kemal tænker –Hvad skal jeg tegne?


Shakeela og Nurkhan arbejder sammen.

Khairri tegner også

Khalil kigger udenfor og tegner cykel. Solen skinner gennem papir. Tegne teknik

Arlette tegner regnbue cykel

Nurkhan tegner cykel med kurv

Gert fortæller og kigger på Nurkhan. Gert kan svejse og mekanik.

Lavet af: ” Stærk fra start”


FVU læsning på CDI

Næsten hele holdet torsdag den 8. marts

FVU-lærer Kit

FVU er kun for voksne. FVU betyder forberedende voksenundervisning. Her kan man blive bedre til at læse og skrive og forstå dansk. På CDI lærer vi også nye ord og træner udtale. Der er 4 trin på FVU. Der er prøve 2 gange om året. Nogle kursister bliver hurtigt færdige, andre er langsomme. Hvis du er interesseret skal du snakke med kontoret. Du skal udfylde et skema og senere skal du til en test. Måske kan du starte hurtigt, måske kommer du på en venteliste, måske bliver du ikke optaget. Det er gratis at gå på FVU. Et FVU kursus er ca. 60 lektioner på ½år enten forår eller efterår. Vi mødes en gang om ugen. Det kan være mandag eller torsdag formiddag eller onsdag aften. Det er et godt sted at lære mere og bedre dansk og man kan også finde nye kammerater!

Hold cdilæs 11, Samer, Corina, Saliha, Phen, Omar, Abdul, Ibrahim, Ismail og Homayoun.

FVU matematik på CDI Du kan også gå til FVU matematik. Du arbejder med de fire regnearter: plus, minus, gange og dividere. Du arbejder også med tabeller og statistik arbejder du med fire regnearter, hovedregning, tabeller, statistik og talberegner på dansk. Der er undervisning onsdag eftermiddag fra 14.10 til 16.55


241 har besøg Jette er 61 år og har været på efterløn i 8 måneder. Tidligere var hun sygeplejerske på Roskilde Hospitals børneafdeling. Hun har været på besøg i vores klasse. Jette fortalte om de nye pensionsregler, hvor man skal arbejde, til man bliver 67 år. Hun tror, at mange godt kan arbejde længere, men man skal huske, at nogle mennesker har hårde jobs, og de bliver hurtigt slidt op. Hun er selv meget glad for, at hun kunne gå på efterløn. Frivilligt arbejde og andre interesser Det var svært for Jette at sige farvel til kolleger og medarbejdere, men nu er hun glad for at være på efterløn. Hun er meget aktiv. Hun leder en gruppe frivillige, som arbejder med voldsudsatte kvinder. Desuden maler hun, strikker sko og filter dem. Hun elsker blomster. Jette har ingen fysiske problemer men kan mærke, at kroppen er slidt. Derfor går hun til ældregymnastik, folkedans og svømning for ældre. Hun er ikke medlem af ældrerådet, men hun fortæller, at ældresagen har mange gode tilbud. Det koster kun 130 kr. at være medlem. Personalet har for lidt tid Jette fortalte os, at der er ældreboliger og ældrecentre i de fleste danske byer. De ældre kan også få hjælp af hjemmeplejen, men de ansatte har desværre ikke tid til at tale ret meget med de ældre. Vi spurgte hende, om det er godt at bo på plejehjem, og hun svarede, at kun meget syge ældre kommer på plejehjem, og at der på plejehjemmene er det samme problem: Alle har for lidt tid. Jette ved ikke, om det er bedre at være gammel i Danmark end i andre lande, men hun synes, det er ok i Danmark, siger hun. Det var dejligt at have besøg af Jette i klassen, og det var spændende at snakke med hende.

Og så det søde… Vi ville gerne servere kaffe og kage for Jette, så inden hun kom, bagte vi Drømmekage fra Brovst. Somjai fra vores klasse elsker nemlig den kage, og derfor ville hun gerne lære at bage denHold 241


Sprogcafeen Det er meget spændende og hyggeligt at mødes med de frivillige i sprogcafeen! Kursisterne på DU1, DU2 og DU3 kan sætte sig ind og snakke med de frivillige om forskellige emner, og det er en rigtig god ide at prøve at snakke med dem. Det hjælper kursisterne rigtig meget. Det er så dejligt at høre mere og mere dansk i skolen. Man kan lære mange ting, når man snakker med de frivillige, og der afsættes mindst 20 minutter til mødet mellem de frivillige og kursisterne. Sprogcafeen er åben mandag, tirsdag, onsdag og torsdag fra 12.30 – 14.00 Kirsten, frivillig

Man kan træne mundtlig kommunikation, præsentation, projektfremlæggelse, ll romanfremlæggelse med mere. Der er også mulighed for at tale om billeder og forskellige emner

Gå ind og sæt jer – drik en kop kaffe og bliv bedre til dansk. Det hjælper rigtig meget inden mundtlig modultest.

Muradie, hold 251

”NYD HJØRNET” Et projekt om sprog, kunst og kultur Hver torsdag i marts og april mødes kursisterne på hold 138 og 232 i ”Den gule hal” ved Søndre havn i Køge. Det er et aktivitetscenter, hvor alle er velkomne. Foruden os kommer der i øjeblikket unge skatere, modelskibsbyggere, folk fra Køge Museum, kunstlærere fra KØS og ”Stærk-Fra-Start”-kursister i et cykelprojekt. Vi syr puder, maler, laver mosaik, planter, tegner og fortæller historier. Det er meningen, at vi skal gøre hjørnet foran ”Den gule hal” til et smukt, levende og hyggeligt sted at være. Projektet slutter i begyndelsen af maj måned med en stor fest, hvor borgmesteren kommer og indvier vores arbejde. Vi synes, det er en god, sjov og spændende måde at lære dansk på.

Hold 138 og 232


Kursistrådet beder om hjælp!

På vores sidste møde d.8. marts talte vi om antallet af filmfestivaler pr. år. Der var ikke tilbagemelding fra alle hold, derfor gentager vi spørgsmålet her: Skal vi have to filmfestivaler om året, eller skal der være en filmfestival og en fastelavnsfest? Vi vil gerne høre, hvad I synes. Kursistrådet har også talt om sommerfesten på Køge Strand ved ”Udsigten” d. 30. maj. Vi skal hygge os med volleybold, badminton, vi skal lave sandskulpturer, svømme, fiske, grille mm. Vi er alle rigtig glade for at høre om hold 251’s arbejde med skoleavisen. Held og lykke med det. På mødet har vi desuden evalueret vores internationale fest d. 1.februar. Vi har også besluttet, at Bettina og Sam skal repræsentere kursistrådet til næste personalemøde d.27. marts. Vil du gerne være med på kursistrådet? Tal med din lærer. Vi har plads til to repræsentanter fra hvert hold.


Stærk fra Start På Stærk fra Start laver vi mange forskellige ting. Det er en klasse for unge mennesker fra 16 til 25 år. Klassen er på Køge Handelsskole, vi er sammen med danske elever, de går på HG 1 og HG 2. Vi møder mandag til fredag kl. 8.20 til 13.40. Vi har 30 lektioner om ugen, det er dansk, engelsk, matematik og kultur og samfundsforståelse. I dansk kan man tage PD1, PD 2 og PD3 eksamen og i engelsk og matematik kan man tage eksamen på F til D niveau. Der er 37 elever fra 8 forskellige lande, de kommer fra Afghanistan, Albanien, Congo, England, Kurdistan, Iran, Marokko og Somalia. Der er også 7 lærere. Eleverne bruger 1 til 3 år på at blive færdige. Derefter kan man gå på fx EUC, VUC eller GIF. På Stærk fra Start har vi mange ferier fx sommerferie, efterårsferie, juleferie, vinterferie og påskeferie. Vi har også mange forskellige aktiviteter som at besøge museer, folketinget, tage på cykeltur, i biografen, på vikingeskibsmuseet, bowling, til København på fx kanalrundfart, besøge Christiania, tage i Køge Hallen og spille fodbold, basketball, volleyball og badminton, have besøg af socialministeren og kirke- og ligestillingsministeren og tage på lejrtur. En gang i mellem er vi på brobygning på EUC, der er forskellige fag fx maler, smed, tømrer og elektriker. Vi har lavet et sæt bord og bænke der. Nogen har været i Jylland på plastmagerskolen, hvor man lærer at lave fx drikkedunke og dukkehusmøbler i plastic. Vi har også været på Sosuskolen. Sommetider er vi inviteret til fest på Sprogskolen, hvor vi møder andre kulturer og mennesker. I december 2011 blev 4 elever færdige, en på PD1, to på PD 2 og en på PD 3. Til juni bliver 9 elever færdige. Stærk fra Start betyder meget for unge, fordi det giver mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet og tage en uddannelse. Det er godt at gå på Stærk fra Start, fordi man møder danske unge og kan gå til fest på Handelsskolen sammen med de andre unge. Det bedste ved Stærk fra Start er, at vi tager på lejrtur en gang om året. Her spiser vi frokost i Holtug kalkbrud. Stærk fra Start


Film i Undervisningen Mille Mille er en tv-serie om Mille på 12 år. Mille og hendes veninde Marie er begge to helt vilde med at synge, og de vil gerne optræde ved skolekoncerten. Men Marie dør i en bilulykke. Mille kæmper for at overleve tabet af sin bedste veninde og at turde åbne sig for andre mennesker igen, mens hendes mor slider for at holde familiens kaffebar fra fallit. Serien handler om sorg, savn, mobning men også venskab og kærlighed. Ondskaben Erik er 16 år. Han kommer fra en rig familie. Han er dygtig i skolen og god til sport. Erik er vokset op hos en stedfar, der slår ham.. Erik lærer at slås, men det giver ham problemer på skolen, og han bliver smidt ud, så hans mor sørger for, at han kommer på kostskole. Det er en meget hård og streng skole, og det er svært for ham at være der. Han bliver nødt til at slås for at overleve. Han kæmper mod ondskaben og uretfærdigheden, men han møder også kærligheden. Hævnen får han til sidst! To verdener Filmen er lavet over en virkelig historie, som er forgået i Danmark. Sara er opvokset i en sekt, som hedder ” Jehovas vidner”. Medlemmer af Jehova bliver blandt andet udstødt, hvis de har sex udenfor eller før ægteskabet eller modtager blodtransfusion. Sara elsker en ung mand, Teis. Hun har også været overnattet hos ham. Skal hun vælge sin familie eller sin kæreste? De Vilde Svaner De Vilde Svaner er et dansk eventyr af H.C. Andersen med scenografi af Dronning Margaret Den lille prinsesse Else lever lykkeligt med sine 11 brødre, da deres far, kongen, gifter sig igen. Kongen er forblændet af den nye dronnings skønhed og trolddomsmagt, så han sender Else bort samtidig med, at dronningen forvandler brødrene til svaner. Else skal arbejde hårdt for at redde sine brødre. Hvorfor er det en god ide at se film? Det er en meget god ide at se film. Vi lærer udtale, nye ord, og hvis der er undertekster, kan man også træne i at læse. Selvfølgelig kan vi også lære at lytte og forstå. Filmene viser noget om Danmark, hvordan danskerne bor, spiser, og hvad de synes er sjovt. Det er også fint at diskutere emner fra filmene. Det er hyggeligt at se film, nogen gange er det sørgeligt, og nogen gange griner vi meget. HOLD 251


Quiz om folketinget

 !" "# $ !"%&' () * +/"%%' 0( ! 4%&' 0(5

("4# $ 6 7 * 6!" ! 6 4 

 !" 9:# $ * ! 

;" 9 # $ <* * <<44= ! >"? 7@" 

) 4 49# $ * ! 

0# $ 6 9 * &7 ! /4 

 A 4:4# $ $'+4 * $'+4' ;4 ! $'+4' "9 : 

"< $@# $ /B * $7 ! / 7

 4:"4# $ 4 * 4 :' 9 ! 4 4

 "+4 "# $ +4' ; * +4' ;A0 ! +4' 0 

5 4# $ ( * (( ! (0

 44# $ 0 ; * ;A0 ! 0 

NAVN:â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦..

HOLD:â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦â&#x20AC;¦

$ ::4&944 :

Centerposten  

Blad for kursister lavet af kursister

Centerposten  

Blad for kursister lavet af kursister