Page 1

Bell & Webster

Excellence in precast concrete


UEL Student Residences

Accommodation

The University of East London relocated to the Docklands site as part of their consolidation and expansion. The £110million programme of expansion

The development for the University of East London’s

and renewal has created a world class learning

campus at Royal Albert Docks, provides 788 student

environment

and

bed spaces and ancillary facilities on a previously

welcoming, open 24hrs a day, seven days a week.

vacant site adjacent to the University’s existing

The student residences project commenced by HBG

Docklands campus. The site is opposite London City

Construction Limited in September 2005 and was

Airport, is bounded by the Royal Albert Dock, a

completed in March 2007.

publicly accessible dock edge path to the south, the

that

is

attractive,

accessible

Docklands Light Railway, Gallions Reach Roundabout, University Way to the north and Woolwich Manor Way to the east. The building was constructed using precast concrete in the main because of its robust nature, acoustic and thermal properties, the elimination of wet trades saving time and money and the speed of erection.


speed of

construction

The Design and The design was in close liaison with London Borough of Newham

Appearance

Planners, the Mayor’s Architecture and Urbanism Unit and also passed detailed scrutiny by CABE’s Design Review Panel. Detailed geotechnical studies were conducted to mitigate the impact of

The rooms are arranged in five, seven-storey rendered blocks

the scheme, which also involved close consultation with the

orientated north-south and three, three-storey timber clad blocks

Royal Docks Management Authority to meet the requirements

connected east-west. The accommodation in the seven-storey

of spectators during rowing events, and with the City Airport

blocks is predominantly single study bedrooms, each of which have

to negate impact on radar and physical safeguarding as well

an en-suite shower room, grouped in flats of between four and

as meeting the requirements of Docklands Light Railway which

seven sharing a communal kitchen-dining room. In the three-storey

bounds the site to the north. The five, seven-storey blocks have

blocks the accommodation is individual self-contained studios.

been orientated to open up the site to the south where they

In addition twelve wheelchair accessible bedrooms are provided.

face the docks and to allow for as many windows as possible to

The buildings are in harmony with the other rendered buildings

enjoy a view of the water.

in the vicinity, using bright colours with clean lines.


elimination of

wet trades

The blocks are generally constructed from precast concrete panel walls, floors and roof. The ensuite shower rooms are precast concrete pods chosen by HBG Construction Limited and supplied by Sterchele. The bar and the ground floor of Longbridge House

Between the windows, recessed panels of insulated render are

have been constructed in insitu reinforced concrete.

designed to visually link the windows into horizontal bands. Curtain walling to the central circulation cores, communal kitchens

External finishes have been selected to complement the existing

and bar is a thermal break curtain walling system with polyester

campus building and the new campus, and also for their

powder coated aluminium clad coloured Spandrel panels in the

robustness and compliance with the thermal and acoustic

south elevations facing the dock.

performance requirements for the development. The seven-storey blocks are finished with a through-coloured insulated render.

The roof finish on the seven-storey blocks is standing-seam

Windows have high performance UPVC frames finished externally

aluminium, with circular roof top plant rooms clad in uninsulated

with a grey foil with low E, argon filled double glazed units for

Alcuabond panels. The roof finish for the three-storey blocks is a

very high thermal and acoustic performance.

Hydrotech bituminous waterproofing system finished with brown roof biodiversity rubble as part of the ecology strategy for the site; provision of a habitat for the very rare Black Redstart bird, which colonises parts of the urban derelict landscape bordering the lower reaches of the River Thames.


Gabion walling has been used to create a base to the blocks along University Way where there is a significant level change and also to clad the powerhouse at the Gallions Reach entrance to the site. Internally, the precast concrete walls and ceilings are painted with drylining only to the lightweight internal partitions in the central core areas and sections of the Metsec in corresponding external wall structure.

Particular attention has been paid to creating vibrant facades that advertise the presence of the University and complement the existing campus buildings.


excellent

insulation

Innovative Use of Concrete and

Integration of Services

The Bell & Webster’s RoomSolutionsŽ Concrete precast frame provided a fair faced finish to both walls and ceilings, negating the need for plasterboard or plaster skim. The Bell & Webster frame also incorporated all internal and external walls into the

This system also provided the acoustic rating required for the

structure (excluding pod riser wall) omitting the need for the

external envelope along with the insulated render increasing the

internal drylined walls and external metal framed walls.

dB rating further and complying with the building regulations for internal party walls and party floors with no other surface treatments being necessary. These attributes of the system helped reduce the overall cost and programme of the project.


The Benefits ●

Fair faced finish to walls and ceiling minimised the need for drylining or suspended ceilings and wet trades

Conduit cast into slabs not walls

Good acoustic rating

Speed of construction

Following trades can commence on the lower floors as the upper floors are being erected

Toilet pods installed as frame erected

Safe access at all times

Designed to avoid progressive collapse


Bell & Webster

Bell & Webster’s precast concrete RoomSolutionsTM enabled the University of East London’s Docklands Campus to be completed on time and on budget.

A member of the Eleco Group plc

Bell & Webster Concrete Limited, Alma Park Road, Grantham, Lincs. NG31 9SE Tel: (01476) 562277 Fax: (01476) 562944 Email: bellandwebster@eleco.com Web: www.bellandwebster.co.uk Cad: cad.bellandwebster@eleco.com Our range of products is constantly under review. Data relating to new products will be issued when available. We reserve the right to amend our specifications. September 2011

University Of East London  

University Of East London

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you