__MAIN_TEXT__

Page 41

UNIFOR M &

RÉTHY FASHION

EGY INNOVATÍV TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS AZ ÚJRAÁLMODOTT FARMER TITKA

A

farmer korunk egyik legnépszerűbb ruhadarabja. Az életmódbeli szokások miatt ma már a kopott, esetleg ódivatú ruhadarabok kidobásra kerülnek, növelve ezzel a hulladékok mértékét. E tényt felismerve Réti Éva designert új gondolatok vezérelték. Hogyan lehet a farmert újra „életre kelteni”? Hogyan lehet a kidobásra ítélt farmerekből különleges ruhadarabot készíteni? A Réthy Fashion egy olyan innovatív társadalmi vállalkozás, amely az újrahasznosított farmerekből egyedi, divatos, újszerű ruhát készít igazodva a piaci igényekhez. Az elhasználódott textil farmerek begyűjtése, válogatása és tisztítása hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával valósul meg. A főváros számos pontján farmerbegyűjtő pont létesült, ahová bárki elviheti elhasználódott ruhadarabjait. Ennek lényeges eleme az iskolai farmerbegyűjtési program, ahol divatbemutatót tartanak diákok bevonásával. Az ökonapok keretében jelentős szerepet kap a környezettudatos, felelősségteljes gondolkodás népszerűsítése. A farmerbegyűjtést továbbgondolva – környezetvédelmi napok keretében − számos nagyvállalatnál divatbemutatóval, workshopokkal, előadásokkal, roadshow-kal, vagy épp kiállításokkal hívják fel a figyelmet az újrahasznosítás gyakorlati megvalósulására. Legutóbb a „Re-Jeans csodája” kiállítás keretében az érdeklődők megismerhették a zöld gondolkodásmód és a

SZERZŐ: SZÉPLAKY ESZTER

tudatos újrahasznosítás előnyeit, ezzel hívva fel a figyelmet a textíliák kidobásának és gyártásának veszélyeire. A Réthy Fashion termékeiben a design és a környezetvédelem egyszerre ötvöződik ott, ahol a farmer új „életre kel”. A Réthy Fashion „születése óta” megközelítőleg két tonna farmermennyiséget dolgozott fel. Sikerüket fémjelzi, hogy Budapesten kívül már Helsinkiben is árusítják ruháikat. A terjeszkedés tovább folytatódik, megcélozva az északeurópai országokat, amelyekben a textilanyag újrahasznosításának már jelentős hagyománya van. A cég munkáját más elismerés is tanúsítja: 2013-ban az Ozone Zöld-díj különdíjának egyikét a Réthy Fashion Kft. vehette át. A ruhának kell megtalálni Téged! A farmer örök divat! Gyere és próbáld fel a pArt 12 Designer Galériában e csodálatos, a mai trendhez igazodó re-farmerruhadarabok egyikét!

TUDTAD, HOGY…? ► A farmerek előállításához rengeteg

energiára van szükség, például 1 kg gyapot előállításához kb. 7000 l víz szükséges? ► Amerikában egy átlag lakosra kb. 7 darab farmer jut, ahol a farmer szinte a nemzeti öntudat egyik szimbóluma?

&U magazin 41

Profile for &U Magazine

&U Magazine 2015 mar.  

www.andyoumedia.com

&U Magazine 2015 mar.  

www.andyoumedia.com

Advertisement