Page 1

Pressemeddelelse:

For mange er for ensomme Det vil ny film om lokale Selvhjælpsgrupper bekæmpe

- Vores moderne samfund skaber en utrolig ensomhed blandt folk, fortæller Jytte A. Lyngaa i den nye film om ”Selvhjælpsgrupperne i Aalborg kommune”. Hun fortsætter med: - Der er mange mennesker der arbejder meget. Der er mange mennesker der slet ikke arbejder. Og på den måde, så er der meget ensomhed blandt folk. I Selvhjælpsgrupperne finder de noget fællesskab, som de ikke har kunnet finde i hverdagen.

Jytte A. Lyngaa er frivillig i projektet. Hun står i filmen ”Du er ikke alene” frem og fortæller, hvordan hun og ca. 20 andre frivillige arbejder for, at deres medmennesker skal få en bedre tilværelse. Når folk er i personlige kriser, fastlåste livssituationer eller med langvarige personlige problemer kan de ofte få hjælp i en selvhjælpsgruppe.

Omgivelser giver op

Lissy Bach har i mange år lidt af depressioner, og fortæller i filmen om sin kontakt til grupperne: - Det var en dejlig oplevelse, og jeg havde det godt første gang jeg gik derfra, og hjem til min kære familie, som har været enormt søde til at støtte mig. Men de kunne jo heller ikke blive ved i det lange løb, for de var meget følelsesmæssigt engagerede. Så jeg var glad for, at jeg tog det her skridt.

Lissy Bach fortæller også, at grupperne hjælper hende på den måde, at hun hører om andres problemer. At hun ikke er alene og er den eneste. - Omgivelserne kan ofte ikke hjælpe en, forklarer hun. For sådan noget som depressioner, det er tabu. Folk ved ikke, hvad de skal gøre.

Selvhjælpsgrupper er en form for hjælp til selvhjælp. Sammen med personer i samme situation udveksles erfaringer om fælles oplevelser, følelser, situationer m.v. Man hjælper hinanden med bl.a. gode råd. I Alle grupper er der igangsættere, som sikre at grupperne kører bedst muligt. Igangsætterne er ikke behandlere, men har prøvet livet på en eller anden måde. Den nye film på 16 minutter, som er produceret af Nordjyllands MedieCenter, viser hvor og hvordan folk kan hjælpes. Nordjyllands MedieCenter

valgte at gå ind i produktionen, især da der på området manglede en god og sigende film om emnet. Der er under tilblivelsen af filmen trukket på det lokale produktionsmiljø.

Muligheden for hjælp til selvhjælp er af stor betydning. Alle kan have brug for det på et eller andet tidspunkt i deres liv – og alle kan få hjælp. Desværre ved mange ikke, at de har muligheden. Eller også er de usikre på, om en selvhjælpsgruppe er noget for dem. Det skal filmen ændre på.

For få venskaber

I filmen medvirker også Hans Jørgen Petersen, der fik en nedtur efter sin skilsmisse. I dag er han kommet så meget ovenpå, at han er igangsætter for nye selvhjælpsgrupper. Der ud over bidrager en privat praktiserende læge og psykologen Lene Dam Pedersen med deres synspunkter og vurderinger af projektet.

- Selvhjælpsgrupper udgør vel det, man for 30 -40 år siden kunne få tilgodeset i det sociale netværk, som man havde, forklarer psykolog Lene Dam Pedersen i filmen. - Det, der er i dag er, at vi har en masse bekendtskaber. Men vi har egentlig forbavsende få venskaber. - Og jeg har set mange gode venskaber, som er knyttet i Selvhjælpsgrupper. Hvor de enkelte kender hinanden så godt, de også kan være med til videre at holde hinanden fast i nogle forskellige ting. Filmen for Selvhjælpsgrupperne i Aalborg Kommune skal vises for et bredt publikum. Forhåbningerne er, at den bl.a. kommer på TV, men skal primært vises for nye brugere i Søndergade 3. Den vil også blive tilbudt offentlige institutioner i forbindelse med foredrag, f.eks. socialforvaltninger. Og endelig, vil den senere på sommeren blive vist på en ”frivillighedsdag” i Aalborg. Inden dette sker, bliver filmen dog sat i verden med en præmiere på Nordjyllands MedieCenter. Her får de medvirkende, indbudte politikere og hjælpere i projektet mulighed for at se filmen på storskærm.

SeniorSport Aalborg  

Pressemeddelelse 1999

SeniorSport Aalborg  

Pressemeddelelse 1999

Advertisement