Page 1

Sommer Oppskrifter og tips

Vi er der du er i sommer! Alle ker ak sparep

% 0 4 49

90

+ pant

frisk is isabella Vanilje sandwich båtis krone-is jordbær krone-is sjokolade

600ml 600ml 550ml 700ml 870ml

mini deal kjempe non-stop frosty fruit dyreparken daim balltopp mini fsf

612ml 600ml

pepsi max 4 pk, 4x1,5 l 8,32/liter

600ml 600ml 6stk

870ml

Seks ulike varianter til kun 19,90 pr pakke!

chiligrill 600 g 33,17/kg

grillpølse 600 g 33,17/kg

grillpølse 600 g 33,17/kg

ostegrill 500 g 39,80/kg

Begrensninger på tilbudene kan forekomme. Vi selger så langt beholdningen rekker.

Tilbudene gjelder t.o.m lørdag 25/6. Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

sjefsgrill 360 g 55,28/kg

19

90

kryddergrill 600 g 33,17/kg


Sommer på

Foto: Scanpix

SørlAndet

en rosa smak aV sommer

Foto: Tom Haga, Norwegian Seafood Export Council. http://copyright.seafood.no

t rif k s Opp

Reker i chili PoRSjoNER: 4 INgREdIENSER: ✿ 350 g reker, uten skall ✿ 1/2 paprika, rød ✿ 1 dl gressløk ✿ 1 stk appelsin ✿ salat

dressing ✿ 1 stk lime ✿ 1 dl olivenolje ✿ 1/2 chili, rød ✿ 1 dl basilikum, frisk ✿ 1 ts ingefær, frisk ✿ 1 ts hvitløk ✿ salt og pepper

Tips:

Chili er bra for forbrenningen !

SLIK gjØR du: Finhakk gressløk og kutt paprika og appelsin i biter. Bland paprika, gressløk og appelsinbiter med rekene. Rens og finhakk chili. Finhakk hvitløk og riv ingefær. Rør sammen limesaft, olivenolje, basilikum, chili, ingefær og hvitløk. Smak til med salt og pepper. Anrett rekeblandingen sammen med frisk salat på serveringstallerkener og drypp dressingen over. Pynt med friske blad av basilikum.

2

Sommerfavoritter

sol, sjø, og solkrem. Måkeskrik og lyden av en snekke som tøffer forbi. Da mangler bare smaken av reker, så er sørlandssommeren komplett! Det gjelder for både fastboende og turister, fastslår kjøpmann Solveig Svarstad hos SPAR ØFA i Lillesand. – Vi selger mye reker hele sommeren, og spesielt mye på solskinnsdager. Da vil folk sitte ute og gjerne ha det litt enkelt, sier kjøpmannen som forteller at de små rosa derfor helst får følge av loff, smør, majones og sitron – og gjerne litt salat. – Skulle man ha noen reker til overs neste dag, er det ikke vanskelig å finne oppskrifter på gode retter med reker heller. Eller rett og slett lage en deilig salat, sier Solveig. Naturlig nok går også grillmaten unna i sommervarmen. Og til St. Hans er det pølser til grillen som gjelder. Kjøpmannen har derfor fylt opp hyllene med pølser av mange slag.

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

– Her har nok vanene forandret seg litt i takt med utvalget. Nå er det mange flere sorter å velge blant, så de tradisjonelle grillpølsene har fått litt konkurranse om plassen på grillristen de senere årene, sier Solveig som gleder seg til sommersesongen setter inn for fullt.

Kjøpmann Solveig Svarstad, SPAR ØFA i Lillesa

nd


Sommermiddag 169

pr kg

99,-

sVin indrefilet, urtemarinert

hamburger frosne, 10 pk, 1 kg

90 9 1

9 9 2

0

pr kg

gourmetloff, nystekt, 505 g 39,41/pr kg

laksefilet, sitron og pepper, 500g 139,80/kg

69

90

19

90

sitronmajones 165 g 120,61/kg

reker frosne med skall, str. 90/130, pr kg

6990

laksefilet, urte- og hvitløksmarinert, 500g 139,80/kg

9 79

0

ift r k s Opp

Burger av laks

grillspyd kalkun, 300 g 266,33/kg

PoRSjoNER: 4

99

INgREdIENSER: ✿ 500 g laksefilet ✿ 0,5 ss smør ✿ salt og pepper ✿ 4 stk hamburgerbrød ✿ 4 skiver tomat ✿ 8 skiver agurk ✿ 4 stk salatblad ✿ 4 skiver løk

0

pr kg

24

90

Vannmelon pr kg dulcita tomat pk 124,50/pr kg

dressing ✿ 4 ss lettrømme ✿ 3 ss ketchup ✿ urter, friske ✿ paprika ✿ løk

SLIK gjØR du: Bland rømme og ketchup til burgersaus, smak til med finhakket løk, paprika eller urter. del laksen i skiver, cirka 1-2 cm. tykke. Laksestykkene tørres godt av på kjøkkenpapir. dryss på salt og pepper. Varm olje i stekepannen. Tilsett smøret og legg laksen i panna straks det er brunt. La laksen få ligge i ro i stekepanna og steke i ett minutt før stykkene snus. Ett minutt til på andre siden og laksen er klar for servering. Legg laksen i burgerbrødet sammen med dine favorittgrønnsaker. Prøv gjerne med ost, pesto, rucculasalat eller hvorfor ikke en god skje med sweet chili-saus. Foto: Eksportutvalget for fisk

Sommerfavoritter

3


i det fri Foto: Scanpix

Favoritter

piknik og grill når sommerturistene trekker til fjells, er det for å nyte frisk luft, fotturer, sykling og fisking. Ikke minst er god mat viktig i ferien, og kombinasjonen av fjelluft og aktive dager får utvilsomt opp appetitten. Og det er grillmat som gjelder! Det vet kjøpmann Alf Sverre Brustad på SPAR Bagn, som er godt forberedt på høysesongen. Hyllene bugner av grillmat, og han vet akkurat hva fjellfantene vil ha med seg i sekken. – Vi selger særlig mye flintstek, sommerkoteletter og fin indrefilét, oppsummerer Alf Sverre, som forteller at han utvider sortimentet noe for å imøtekomme sommerkundenes ønsker. Grilling synes forresten å være favorittaktivitet nummer én for alle, når været tillater det, enten man bor i høyden eller ved havet. Den korte sommeren gjør at vi nordmenn sjelden vil la sjansen gå fra oss til å tilberede og nyte middagen i det fri. Derfor kan det være en god idé å variere menyen litt, mener kjøpmannen.

4

Sommerfavoritter

– Jeg anbefaler å prøve laks på grillen. Griller man fisken i folie er det lett å lykkes, og det smaker utrolig godt, enten man er på fjellet eller andre steder!

t rif k s Opp

Pestomarinert ytrefilét PoRSjoNER: 4 INgREdIENSER: ✿ biff av ytrefilet (á 200 g) ✿ 6 ss pesto ✿ 2 ss sitronsaft ✿ 4 ss hakkede pinjekjerner SLIK gjØR du: Bland pesto og sitronsaft i en plastpose. Legg i biffene, press ut luften og fordel marinaden rundt biffene. La dem marinere i 2-3 timer. Enten du vil grille eller steke biffene, stek på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på overflaten. Snu biffene, når det pipler på den andre siden er biffene medium stekt. Server med pastasalat med pesto, og dryss så finhakkede pinjekjerner over retten.

Kjøpmann Alf Sverre Brustad, SPAR Bagn

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.


godt og sommerlig 199

pr kg

9 59

0

pr kg

ytrefilet fryst av storfe, familiepk

99

00

9 9 1

0

grillbrett 800 g 123,75/kg

9 9 3

0

sommerkoteletter, ferske

90 2 1

pr stk

potetsalat original, 500 g 39,80/kg

90 19

kyllingburger grov, tykk, 230 g 173,48/kg

19 90

brokkoli, 400 g 32,25/kg

t rif k s Opp marinerte mandelpoteter bbq 350 g 56,86/kg

marinerte mandelpoteter m/ hVitløk 350 g 56,86/kg

Grillspyd PoRSjoNER: 4 INgREdIENSER: ✿ 4 stk sommerkoteletter ✿ 4 stk appelsin ✿ 1 potte frisk basilikum

26

90

Tips:

SLIK gjØR du: Skjær bitene like Skjær beinet av somstore, da unngår du at merkotelettene og del noen blir for tere kjøttet i 2x2 cm. Skrell stekt appelsinene og kutt i like store biter som kjøttet. Tre på grillspydene med lagvis kjøtt, appelsin og basilikum – ca. 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd. grill spydene på sterk varme i 3-4 minutter på hver side Server med grønn salat og potetsalat, eller i pitabrød med salat og dressing.

5 16

0

lettrømme 3 dl 55,00/kg

hamburgerbrød 6 pk 59,78/kg

laksefilet, fersk loin

199

pr kg

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Sommerfavoritter

5


det vakre

Foto under og t.h: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

veStlAndet

i sauens rike

råd e d gO

Lag perfekte lammekoteletter

1 Kjøttet bør ligge i romtemperatur i cirka 30

minutter før steking. da avkjøles ikke panna, og kjøttet får fin stekeskorpe.

2 La panna bli varm før du har i smør eller margarin, og

vent til smøret er nøttebrunt før du legger i kjøttet. Krydre med salt og pepper like før steking. Saltet trekker nemlig fuktighet ut av kjøttet slik at det blir mindre saftig. Ikke stek for mange koteletter av gangen. da avkjøles panna, og kjøttet blir mer kokt enn stekt.

3 Stek kotelettene i to til tre minutter på hver side.

Kotelettene blir saftigst hvis de får være litt rosa i midten. Skru ned varmen til laveste trinn, og la kjøttet ettersteke i to, tre minutter før servering.

Velbekomme!

6

Sommerfavoritter

på Vestlandet har sauen vært husdyr helt siden vikingtiden. Så har da også sauekjøtt en solid plass i regionens matkultur. – Her har vi lange tradisjoner for å lage god og spennende mat av sau, bekrefter kjøpmann Odd Sverre Larsen på SPAR Fitjar. I området er det hundrevis av øyer, og han forteller at sauene som lever der faktisk er ville. – De finner selv mat og klarer seg på egenhånd gjennom vinteren, utdyper Odd Sverre. Også på Fitjar er grillmat i skuddet om sommeren, og kjøpmannen anbefaler gjerne lammekoteletter, enten sauen har gått vill eller ei. Og grillingen må gjerne kombineres med en tur i det fri. – Jeg ville tatt en kullgrill, eller tatt med kull og laget en grill i en fjellsprekk eller i fjæra og varmet godt opp. Den vanligste feilen er å begynne å grille før det er god nok varme, forklarer han. Lammekoteletter trenger dog ikke lange tiden på grillen, bare noen minutter på hver side på sterk varme, før de kan legges til side på grillen og ferdigsteke på lavere temperatur. Begynn derfor med grønnsakene, råder kjøpmannen. – Jeg ville tatt med meg amadine-poteter, delt

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

dem i to og latt dem surre i olje og krydder i aluminiumsform eller folie. Samme konsept for øvrige grønnsaker, selv liker jeg godt paprika, sjalottløk og squash. Dette er grønnsaker som smaker litt og som tåler steking. Del dem gjerne opp i så store stykker at de kan spises med fingrene. Dette kan du gjøre på kjøkkenet hjemme i forkant. Et godt grillmåltid krever litt forberedelser, sier Odd Sverre.

Kjøpmann odd Sverre Larsen, SPAR Fitjar


9 9 8

0

kyllingfilet 650 g 138,31/kg

0 9 19

0

pr kg

lammekoteletter, marinerte

90 2 1

pr stk

79

90

kalkun grillskiVer, urter og hvitløk, 650 g 122,92/kg

9 24

0 blomkål stk

t rif k s Opp

juanita tomat pk 124,50/pr kg

Spicy lammespyd PoRSjoNER: 4

39

90

19

90

sukkererter pose 132,67/kg

rømmegrøt 900 g 44,33/kg

INgREdIENSER: ✿ 400 g grytekjøtt av lam uten bein ✿ 1/2 dl olivenolje ✿ 4 ss frisk koriander ✿ 6 ss frisk rosmarin ✿ 3 ts kajennepepper ✿ 1 ts salt ✿ 1 ts pepper

SLIK gjØR du: Legg trespydene i vann i ca. 15 minutter. Slik unngår du brente ender på spydene. Renskjær og del kjøttet opp i terninger. Ha kjøttet i en bolle. Kjør øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin, eller bruk en stavmikser. Hell denne marinaden over kjøttet. dekk til bollen, og la den stå i kjøleskapet i ca. en halv time. Tre kjøttet på spydene. Stek lammespydene i ca. 3-5 minutter på hver side. Serveres gjerne med en yoghurtsaus.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Sommerfavoritter

7


Nordnorske

Foto: Scanpix

fAvoritter

tradisjon og trend når kjøpmann Bjørn Bendiksen ved SPAR Tomasjord i Tromsø skal identifisere sommerens bestselger-produkter, er han ikke i tvil: – Spareribs! Salget har steget voldsomt de siste årene, sier kjøpmannen som tror det har sammenheng med kvaliteten. – Produktet er mer bearbeidet enn før. Det er forkokt og gjerne marinert og dermed lett å legge på grillen, forklarer han. Hvilket tilbehør som er mest populært, er

det derimot vanskelig å si. – Noen vil ha potetsalat og salat med dressing, andre velger amerikansk vri med mais. Selv ville jeg valgt poteter lagt på grillen og grønnsaker i folie, sier han. Sikkert er det i alle fall at nordlendingene benytter en hver anledning til å grille. – Det er veldig væravhengig. Kommer godværet, må vi stå klare med grillmaten, sier Bjørn som forteller at de også selger mye laks. – Og jeg tror en god del av laksen havner på grillen den også, eller i en god fiskesuppe sammen med reker. – Vi har ferske reker hver dag og selger vanvittig mye hele året. Samlet for SPAR-butikkene i regionene har vi rundt 300 prosent økning fra år til år. I 2011 har vi i løpet av årets fire første måneder solgt 50 tonn reker! De små rosa kan nemlig aldri bli feil noe sted … Tvert imot, reker er populært over hele landet og ble nummer fire i kåringen av Folkets Sommerfavoritter!

ift r k s Opp

Grønnsaksmiks PoRSjoNER: 4 INgREdIENSER: ✿ 1 stk grønn paprika ✿ 1 stk gul paprika ✿ 1 stk rød paprika ✿ 1 stk grønn squash ✿ 1 stk løk ✿ 1 båt hvitløk ✿ 1 ts salt ✿ 1/2 ts pepper ✿ 1 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian) ✿ 2 ss olje SLIK gjØR du: Rens og del grønsakene i strimler/biter, løken kan deles i båter. Pensle et folieark med olje og legg grønnsakene over. dryss over salt, pepper og urter og evt. resten av oljen. Pakk folien tett sammen og legg den på grillen. La pakken grille i ca. 15-20 minutter avhengig av hvor varm grillen er.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

8

Sommerfavoritter

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.


lettvint middag 0 9 5 1

Omelett - godt på varme dager

0 9 22

0

pr kg

solegg 6 pk, 378 g 60,58/kg

39

90

bbq spareribs

89,-

90

24

hjemmelaget potetstappe 450 g 55,33/kg

smårettskinke 200 g 199,50/kg

fiskesuppe 1 liter

godt til pølsene ... du finner den i frysedisken.

19

90

focaccia med tomat og pest, 250 g 79,60/kg

t rif k s Opp

t rif k s Opp

Sommeromelett

Festbiff av svin

PoRSjoNER: 2

PoRSjoNER: 4

INgREdIENSER: ✿ 4 stk egg ✿ 2 skiver bacon ✿ 4 ss vann ✿ Vårløk ✿ Cherrytomater ✿ Salt

INgREdIENSER: ✿ 800 g indrefilet av svin ✿ 8 skiver bacon ✿ 1 stk grønn chili ✿ 2 stk sjalottløk ✿ 1 stk rød paprika ✿ 2 ss olje til pensling

SLIK gjØR du: Visp sammen egg, vann og 1 klype salt. Smelt margarin i stekepannen til det freser. Stek bacon og senk temperaturen til medium, hell så eggemassen i pannen og la det stivne. Trekk pannen til side og legg på vårløk og tomater, stek til den er helt stivnet og har fått en fin brun skorpe.

SLIK gjØR du: Skjær indrefileten opp i ca. 4 cm tykke skiver. Beregn to små biffer til hver person. Finhakk chili, sjalottløk og paprika og rull biffene i blandingen. Surr en baconstrimle rundt hver biff, og fest denne med en tannpirker. Pensle biffen med olje på hver side, krydre med salt og pepper. grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca 8 min. Server med salat og ferskpotet eller brød.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Sommerfavoritter

9


sommerfest med

Foto: Scanpix

gode venner

lange måltider på

lyse kVelder spekemat er perfekt festmat om sommeren. lett, salt og smakfullt etter late dager i sola. med et utvalg spennende tilbehør kan gjestene plukke og mikse etter egen smak – og bli sittende riktig lenge til bords! Spekemat kommer i mange varianter, med én ting felles: Holdbarheten. Ferdigskåret spekemat kan brukes til alt, som pålegg, turmat, i salat eller andre retter, som snacks, til hverdags like gjerne som fest. Men skal man først samle venner og familie, er spekemat genialt: Ikke bare tåler maten å stå fremme en stund, en annen virkelig stor fordel er at alt kan gjøres klart på forhånd. Null stress når gjestene kommer!

10

Sommerfavoritter

Visste du...

at speke betyr re tt og slett å tørke?

Mange steder i landet er det tradisjon å servere spekemat på St. Hans, ofte ved siden av rømmegrøt. Går man for en ren spekematmiddag er det vanlig å bruke potetsalat, eggerøre, salat, flatbrød og rømme som tilbehør. Hvor mye skal man beregne? Har du lett tilbehør, kan du beregne 150 g per person. Har du full oppdekning, vil det nok gå mindre spekemat. Det kan uansett være greit å vite at det går mest spekeskinke, slik at det utgjør halvparten. Resten fordeles på fenalår og pølser. Et godt tips er å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver. velbekomme!

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

Foto : opplysningskontore

t for egg og kjøtt.


til festen 24

149

pr kg

9 34

0

90

spekeskinke i bit, urøkt

ift r k s Opp

26

90 serranoskinke, skåret 100 g 349/kg

strandamør snacks 120 g 207,50/kg omelett, ferdig pisket, 400 g 89,67/kg

PoRSjoNER: 4

129,-

INgREdIENSER: ✿ 8 stk store poteter ✿ 1 dl lettrømme ✿ 1 dl melk ✿ 1 pk majones á 165 g ✿ 2 ss sitronsaft ✿ 1/2 ts salt ✿ 1/2 ts nykvernet pepper ✿ 2 ts sukker ✿ 2 ss hakket purre ✿ 1 stk grønt eple SLIK gjØR du: Kok, skrell og avkjøl potetene. del de i passe terninger. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt, pepper og sitronsaft. Skjær purren i ringer. Skrell eplet og skjær det i fine biter. Vend alle ingrediensene sammen, og la salaten stå en stund for å få smak.

9 14

0

59 90

Kremet potetsalat

ruccula pose 229,23/kg

birkebeiner fenalår 100 g 599/kg

spekeskinke, skåret, 500 g 258/kg

sommerkos

Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt.

t rif k s Opp

Vaffelbløtkake 1 PoSE VAFFELmIx, Folkets Sommerfavoritter mELLom LAgENE: ✿ 6 dl kremfløte, vispet ✿ 3 ss sukker ✿ 3 dl jordbær i skiver ✿ 3 dl blåbær

35 90 19 90 toro Vaffelmix økonomi, 620 g

SLIK gjØR du: Lag vaflene etter anvisning på posen. Stek vaflene og avkjøl dem. Visp fløten til krem med sukker. Fordel krem og bær mellom vaffellagene. Pynt med ekstra bær på toppen og server gjerne ekstra bær i skål ved siden av.

jordbærsyltetøy squeezy 425 g 46,82/kg

Sommerfavoritter

11


på SiSte Side

så enkelt er det!

Du kan enkelt melde deg inn i Trumf ved å fylle ut et skjema som du henter i din SPARbutikk. Du får Trumf allerede på første handel. les mer på trumf.no

spar er der du er!

SPAR er en landsdekkende kjede av supermarkeder med en kombinasjon av stort utvalg og gode tilbud. Våre medarbeidere tilbyr fagkunnskap og service, og hjelper deg mer enn gjerne med inspirasjon, råd og planlegging av måltider – enten det er til den store festen eller til hverdagsmiddagen. EuROSPAR er våre aller største butikker med spesielt godt utvalg.

nyhet

marinert indrefilet av kalkun

Stadig flere får øynene opp for hvilket fantastisk produkt kalkun er. Kalkunkjøtt er både magert og saftig, og kan varieres i det uendelige. Indrefileten er ferdig marinert og kan stekes hel eller deles i biffer. Legg den rett på grillen, eller stek i panne eller i ovn.

KalKunbiff for to

4990 indrefiltet aV kaklun krydret, 300 g 166,33/kg

Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger.

INGREDIENSER: ✿ 300 g kalkunfilet ✿ 5 stjerneløk ✿ 2-3 ferske gulrøtter ✿ ca.1 dl appelsinjuice ✿ 1 stk stjerneanis (kan sløyfes) ✿ litt sukker ✿ salt og kvernet pepper

SLIK GJØR Du: del fileten i to biffer. Skrell og del stjerneløken og stek biffer og løk i en panne med litt smør eller olje cirka 2 minutter på hver side. La biffene hvile litt i pannen. Kok opp appelsinjuice, stjerneanis, en liten klype sukker, salt og pepper. Skrell og del gulrøttene i staver og kok dem møre i juicen. Server med rødvinsaus (fra pose), tilsett litt juice fra gulrøttene og 1 spiseskje balsamicoeddik. Litt kaldt smør røres evt. inn i sausen før servering.

Spar / Eurospar tilbud uke 25 - 2011  

Spar / Eurospar tilbud uke 25 - 2011

Spar / Eurospar tilbud uke 25 - 2011  

Spar / Eurospar tilbud uke 25 - 2011

Advertisement