Page 1

Kijkje achter de schermen van een Normaal persoon, maar toch een beetje anders! Waarom doen mensen wat ze doen Ieder mens is anders, denkt anders en handelt uit verschillende motieven. Dit is bij een ‘normaal’ mens al een complex proces en helemaal als de persoon een vorm van ASS heeft ( Autisme Spectrum Stoornis) vandaag neem ik u mee in de wereld van een persoon met ASS. Aan de hand van een voorbeeld schets ik kort hoe zo’n persoon, met deze toch bijzondere handicap of gave denkt en handelt. Het idee hier achter is, om de vooroordelen kleiner te maken en ervoor te zorgen, dat juist de sterke punten en kwaliteiten van ASS mensen worden benut.

Vriendschappen/ relaties Vaak wordt er door een grote groep mensen gedacht, dat iemand met ASS ( vorm van autisme) een stil persoon is, vaak alleen is en zich afsluit van het sociale verkeer. Dit is bij een hele grote groep ASS mensen niet het geval. Ik kan niet van een ander spreken, maar ik kan best sociaal zijn, op grote groepen mensen afstappen en presentaties houden alleen er zijn een aantal voorwaarden, die aanwezig moeten zijn. De voorwaarden zijn:    

Er moet een gevoel van vertrouwen of wederzijdse sympathie zijn De ander persoon moet mij serieus nemen of in ieder geval dat uitstralen DVaak in een herkenbare omgeving, waar ik vaker kom. Ik ben dan precies op de hoogte van alle details uit de omgeving. Het einddoel moet duidelijk zijn, daarnaast is het vaak over gestructureerd.

Er zijn verschillende manieren om vriendschappen te sluiten. De manier, die het best bij mij past zijn via opvallende uitspraken, kleding of woordgrappen mensen benaderen. Als mensen, dit leuk of grappig vinden ontstaat er vaak een gevoel van wederzijdse vertrouwen. Een tweede manier is door de persoon te benaderen via mail, leuke kaartjes of sociale media. Eerst wordt er een tijd op een ongedwongen manier contact onderhouden. Op een duur groeit dit uit tot een vriendschappelijke relatie. Je zoekt mensen, die vaak ook op de een of andere manier opvallen en door andere mensen anders worden behandelt. Deze mensen hebben vind ik meestal interessant en wil ik meer van weten. Je zoekt mensen met dezelfde passies, hierdoor heb je een gespreksonderwerp, waar jij ook zelf een deskundige bent ( of denkt te zijn). Presentaties vind ik leuk, aangezien je dit goed kunt voorbereiden. Grappen kun je uitschrijven en voortdurend aanpassen. Tijd kun je opnemen ( ik ben een man van de tijd). Daarnaast kun je bij presentaties je ding doen, en nadat het is afgelopen ben je er klaar mee.


Dames laten weten dat je hun leuk vind Dit vind ik een interessante uitdaging, maar ook iets waar ik nog veel kan leren. Ik begrijp eigenlijk weinig hoe de dame/ vrouw denkt. Ik probeer hier achter te komen, door persoonlijk onderzoek als lezen van bepaalde bladen en artikelen op internet en tijdschriften. Door gesprekken met schoolvriendinnen en televisieprogramma’s. Ook door eigen ervaringen probeer ik hier een beter antwoord op te kunnen geven. Volgens mij schijnt het zo te horen, dat de man een dame/vrouw hoort ujt te vragen. Bijvoorbeeld iets leuks te doen in het weekend. Als ik eerlijk ben heb ik dit weleens geprobeerd, alleen altijd via omwegen. Op de een of andere manier denk ik in mijn hoofd, dat vrouwen dit te simpel vinden. Daarnaast heb ik de neiging, om alles letterlijk te zeggen hoe ik het denk. Dit zorgt veelal voor vraagtekens bij de dame of vrouw in kwestie. Tot nu toe vind ik het persoonlijk altijd leuk om via een brief, chocoladebrief en bloemen, knuffels of via geheime tekens of beeldspraken op facebook leuk om de dame in kwestie te benaderen. Alleen het probleem is, dat dit niet altijd begrepen wordt. Dit komt omdat er soms andere namen onder staat of geen naam. Daarnaast vinden veel vrouwen het vreemd, dat de persoon het wel zo doet, maar niet even persoonlijk contact opneemt. En het roept weleens vraagtekens op, als je een brief krijgt waarin staat dat je lippen mooi honingzoet is, je ogen als de zee en noem maar op. Het is een verwarrende strategie, waarmee mijn brein mij helaas of toch niet helaas mee heeft opgezadeld. Vaak stuur ik eerst een kaart of iets dergelijk als zij door mijn gevoel en brein als interessant en leuk worden bestempeld. Na het versturen van het object wordt er pas definitief hierover een beeld gegeven. Dit is namelijk ook afhankelijk van de reactie van de desbetreffende persoon, maar ook je eigen humeur en externe gebeurtenissen die op een dag, in een week of maand plaatsvinden. Namens de Friese Liwwader wens ik u allen een goede nachtrust toe. Geniet van Klaas Vaak en mooie zoete en lieflijke dromen.

Kijkje achter de schermen van een normaal persoon  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you