Page 1

StaĹĄa Bajac


Projekat “Edukativno pozorište” organizuje “Udruženje građana Umivanje” u saradnji sa Srpskih narodnim pozorištem u Novom Sadu.

Edukativno pozorište je metoda neformalne edukacije o socijalnim temama uz pomoć pozorišta. Projekat je namenjen srednjoškolcima i studentima kao ciljnoj grupi koja se nalazi na putu izgradnje svojih identiteta te je osmišljen sa ciljem poboljšanja kvaliteta života mladih ljudi. Metoda edukacije sastoji se od prikazivanja problema kroz predstavu i traženja rešenja problema kroz interaktivne radionice. Predstavom “Rekonstrukcija” nastalom po istoimenom tekstu autorke Staše Bajac, pružićemo mladoj publici mogućnost sagledavanja vršnjačkog odnosa i problema sa kojima se suočavaju. Ovaj tekst nagrađen je ASSITEJ nagradom, kao najbolji dramski tekst koji se obraća mladima te je prvi put postavljen na scenske daske. Kroz interaktivne radionice publici će biti omogućeno da stvori dijalog sa glumcima, da raspravljaju o viđenim situacijama i problemima, te da ukoliko imaju sugestiju i rešenje za viđene situacije izađu na scenu i uz pomoć glumaca promene tok situacije sa novoponuđenim rešenjem. Na ovaj način publiku činimo aktivnim učesnikom i neposredno ih edukujemo da i u vlastitim životima ne budu samo nemi posmatrači. Ideja ovog načina edukacije nije u tome da pokaže jedan ispravan put, već da ponudi sredstva kojim svaki pojedinac može pronaći najbolje rešenje za sebe i svoj život.

“Edukativno pozorište” jedan je od deset pobednika Centifuga konkursa, Superste kluba koji finansira Erste banka.

EDUKATIVNO POZORIŠTE

Projekat je podržan od Gradske uprave za obrazovanje grada Novog Sada, i od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.


TEKST

  Staša Bajac   Momčilo Miljković / Gea Gojak

REŽIJA

  Đorđe Marković

SCENOGRAFIJA I KOSTIM MAJSTOR SVETLA 

Mirko Čeman

  Dušan Jovanović

MAJSTOR TONA

VIZUELNI IDENTITET

ULOGE

¹Razredna  Tijana Marković ²Nemanja  Slaven Došlo ³Uroš  Milan Kolak ⁴Jovana  Jelena Simić

  Velimir Andrejević

  Underworld / Moby S

1

MUZIKA


•   STAŠA BAJAC rođena je 09. 11. 1985. u Beogradu gde je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Autor je scenarija nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova - “Četvrtak” Nikole Ljuce , “Prostor između nas” i “Dvoje” u režiji Maše Nešković. Dugometražni igrani film “Vlažnost” koji je pisala sa rediteljom Nikolom Ljucom debitovao je na Berlinale-u, posle čega su usledile domaća premijera na FESTU gde je film pobrojao četiri nagrade, a zatim i niz drugih uspešnih prikazivanja na festivalima u svetu. U pripremi je i dugometražni film Maše Nešković “Poslednje leto” čiji scenario potpisuje sa rediteljkom. Njene drame objavljene su u nekoliko pozorišnih publikacija - deo drame “Jutro u kući Lefovih” objavljen je u časopisu SCENA, “Letnjikovac” u Teatronu, “Vodopadi” u knjizi “Prst” Hartefakt Fondacije. Pored rada na filmu i pozorištu, radila je kao novinar i urednik nekoliko štampanih i online publikacija, kao i prevodilac sa engleskog. Trenutno radi na svom dugometražnom projekatu “Strankinja”, za koji je dobila podršku za razvoj scenarija, drugom filmu Nikole Ljuce “Igrale se delije” i pohađa master studije iz narativnog filma na Universität der Künste Berlin, gde živi.

•   GEA GOJAK rođena je u Puli 01.11.1987. godine. Od svoje 6 godine bila je dugogodišnji član dramskog studija Istarskog narodnog kazališta u Puli. Pre upisa na akademiju glumila je u više od 30 profesionalnih pozorišnih produkcija. 2006. godine upisala je glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, nakon koje upisuje master studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jasne Đuričić. Nakon završene akademije ostvaruje uloge u pozorištu, na filmu i televiziji (Hrvatska, Srbija). 2012. godine nominovana je za najbolju žensku ulogu od strane Nagrade hrvatskog glumišta . Režirala je predstave : “Groblje svitaca” Akijuki Nosake i “Dete ljubavi” Đoane Muraj-Smit. Napisala je scenario i režirala kratkometražni film “Ma, nema veze” (festivali: Cinema city , 62. Pula film festival, Front film festival , svetski festivali u Australiji, Engleskoj, Americi, Oficijalna selekcija Cluž Šort film festival). Gea Gojak je idejni tvorac i koordinator projekta “Edukativno pozorište”.

S

2


MOMČILO MILJKOVIĆ   • je diplomirani MA reditelj. Radio je kao asistent na predstavama: “Naš grad”, Torton Vajlder, u režiji Nikite Milivojevića i “Duh koji hoda”, Dejan Dukovski, u režiji Aleksandra Popovskog (Srpsko narodno pozorište Novi Sad). Do sada je režirao sedam predstava. Radio je kao reditelj kuće u Pozorištu Mladih. Od ove godine preuzima poziciju asistenta režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu kod prof. Nikite Milivojevića. ĐORĐE MARKOVIĆ   • je diplomirani MA likovni umetnik i scenograf koji je angažmane ostvarivao u zemlji i inostranstvu (pozorište, film) . Predsednik je „ Udruženja građana Umivanje“. Radio je kao pedagog i profesor u osnovoj školi, u Spomen zbirci Pavla Beljanskog, te je takođe radio kao mentor za scenografiju i vizuelnu kulturu na projektima: “Biti mali” Novi Sad, “Biti državljanin” Ljubljana ( EU projekat). Trenutno radi kao pedagog i predavač slikanja za decu i odrasle u ateljeu „Likovno umivanje“ i angažovan je kao ilustrator udžbenika za osnovnu školu i romane za mlade, od strane Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd. Kao likovni umetnik ostvario je 7 samostalnih i više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. MARIJANA TOPO   •

S

3

diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, predsednica je Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu od 2014. godine. U periodu od aprila 2014. do aprila 2015. obavljala je funkciju studenta prodekana Filozofskog fakulteta. Kroz višegodišnje iskustvo u studentskom organizovanju i studentskoj politici imala je priliku da učestvuje i iznese projekte iz oblasti zdravlja, ekologije, nauke i kulture koji su bili finansirani od strane Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine i grada Novog Sada. Od oktobra 2014. godine je članica Redakcije Zbornika Nova naučna edukativna misao Nomotehničkog Centra Beograd i koordinator Nomcentra za Novi Sad. Od prošle godine obavlja funkciju PR-a Međunarodnog video festivala Videomedeja.


•   TIJANA MARKOVIĆ rođena je 11.02.1986. u Rumi. Završila je osnovne akademske i master stidije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Jasne Đuričić. U Srpskom narodnom pozorištu igrala je u vrlo značajnim umetničkim ostvarenjima:”Galeb” i “Smrt Ivana Iljiča” u režiji Tomija Janežiča, zatim “Road”, “Ujež”,”Razvojni put Bore Šnajdera” i dr. Ostvarila je značajne uloge i u Narodnom Pozorištu Sombor, kao što su: Lea(Kraljice) ,Meri Karamazova (Sestre Karamazove) režija Radoslav Milenković za koju je dobila nagradu glumica sezone 2012.god., Dunjaša (Ženidba), režija Ana Djorđević, Ikonija (Situacije ili gresi mlade Ikonije), režija Nikola Zavišić i dr. Glumila je televizijskim serijama: Vojna Akademija”,” Evropa”,bre!, “Odeljenje” i “Pomeri se s mesta “. Vodi dramski studio za decu. Trenutno živi i radi u Novom Sadu. •   SLAVEN DOŠLO rođen je 11.04.1991 u Somboru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2015. na Akademiji umetnosti u Beogradu (sa titulom najstudenta generacije 2010. koju dodeljuje profesorsko veće) u klasi prof. Mirjane Karanović ulogom Džeka u komadu “Bračna igra” Edvarda Olbija. Učestvovao je na Sarajevo talents-u 2015. programu za glumce u okviru 21. Sarajevo film festivala i na Berlinale Talents-u 2016. programu za glumce u okviru 66. Berlin film festivala. 2015. godine dobio je Sterijinu nagradu za najboljeg mladog glumca- Sterijino pozorje - Petar, “Život stoji, život ide dalje“, Bitef teatar, te povelju za izuzetnu mušku ulogu na Niškim filmskim susretima za ulogu Jovana u filmu “Panama”. Ostvario je značajne pozorišne uloge kao što su: “Glavo luda”, režija Nikola Bulatović, Pozorište na Terazijama, “Misterija”, režija Dušan Petrović, Narodno pozorište Sombor, “Život stoji, život ide dalje”, režija Jelena Bogavac, Bitef Teatar, “Božićna pesma”, režija Momčilo Miljković, Pozorište mladih Novi Sad, “Gozba” , režija Veljko Mićunović, Zvezdara Teatar i još mnoge druge. Ostvario je brojne uloge na filmu i televiziji kao što su: “Vlažnost” u režiji Nikole Ljuce, “Panama” u režiji Pavla Vučkovića, “Pored mene”, u režiji Stevana Filipovića, E.R. ( Urgentni centar)” u režiji Dejana Zečevića, “Bićemo prvaci sveta” u režiji Darka Bajića, “Vojna akademija 3”, u režiji Dejana Zečevića i dr. Slaven Došlo član je Pozorišta mladih u Novom Sadu. S

4


MILAN KOLAK   • rođen je u Kragujevcu 17.04.1993. godine. Diplomirao je glumu na klasi prof. Nikite Milivojevića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde trenutno završava master studije. Član je zrenjaninskog pozorišta “Toša Jovanović od 2016. godine. Ostvario je brojne pozorišne uloge kao što su: Gimpel luda, Isaka Singera u režiji Nikole Končarevića, Rostilova violina, Anton Čehov, u režiji Davida Alića, Budala, Luiđi Pirandelo, u režiji Lane Pavkov, Lizistrata, Aristofan, u režiji Nikite Milivojevića (pozorište “Promena”), Enciklopedija izgubljenog vremena, Slobodan Šnajder, u režiji Snježane Banović, Pozorište mladih Novi Sad, Čovek je Čovek, Bertol Breht, u režiji Anđelke Nikolić, Pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin, Romeo i Julija, Vilijam Šekspir, u režiji Nikole Zavišića, Pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin i dr. JELENA SIMIĆ   •

S

5

Rođena je 26.02.1992. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Glumu je upisala 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića. Diplomirala je u junu 2016. godine. Trenutno završava master studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Igrala je u brojnim studentskim predstavama i filmovima, kao što su: Lizistrata ili porazgovarajmo malo o ratu i miru, Muzej Šekspir, Gimpel luda (predstava i film), u kratkom filmu Srećan put i dr. Pored studentskih predstava i filmova učestvovala je na festivalu monodrama za decu u decembru 2015. godine, te je snimila nekoliko radiodrama.


Posebno hvala svim mentorima i timu konkursa Centrifuga- Superste kluba koji su svojim znanjem i angažmanom dobrineli razvoju i kvaliteti projekta Edukativno pozorište. Svim članovima Rotary Cluba Alma Mons iz Novog sada, koji su osim finansijske podrške pružili i logističku i prijateljsku pomoć u procesu stvaranja projekta. Parking servisu Novi Sad na poslovnoj i finansijskoj pomoći. Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad i direktorki Jovanki Ulić na ukazanom poverenju i podršci. Omladini JAZAS Novi Sad, Vukašinu Grozdanoviću i svim volonterima Jazasa na angažmanu i prijateljskoj pomoći. Studentskom centru Novi Sad na donatorskoj i poslovnoj pomoći. Studentskom kulturnom centru Novi Sad i Nemanji Vukoviću na logističkoj, poslovnoj i prijateljskoj pomoći. Studentskoj asocijaciji univerziteta u Novom Sadu na saradnji i poslovnoj podršci. Stanimiru Nikolajevu na prijateljskoj i poslovnoj podršci. Ulice fotografija; Jeleni Pajić, Sofiji Balać i Teodori Ivkov na prijateljskoj i umetničkoj pomoći u realizaciji fotografske dokumentacije projekta. Aleksandru Ramadanoviću na izradi fotografija glumaca i tima projekta. Srđanu Kovačeviću na prijateljskoj i poslovnoj podršci. Zoranu Kaplanoviću i vinariji Do kraja Sveta, na ukazanom poverenju i podršci. Staši Bajac na ukazanom poverenju i sjajnom tekstu. Od srca hvala i svima ostalima koji su na bilo koji način učestvovali, doprineli i pružali podršku u realizaciji projekta i predstave.

Rekonstrukcija afisha