Page 1


#teamlsrsuk

Cuvânt înainte

2

Dragă cititor,

Avem plăcerea ca la sfârșit de an să prezentăm Raportul de Activitate al Filialei din Marea Britanie a Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS UK). Anul 2014 a fost unul plin pentru echipa de voluntari LSRS UK, pe care am avut plăcerea și onoarea să o coordonăm. Rezultatele vorbesc de la sine și ne dorim să le împărtășim cu cât mai mulți dintre voi. Începând cu parteneriatul cu TAROM prin care am reușit să aducem mai aproape de (a)casă peste 500 de studenți români în Marea Britanie, până la proiecte precum LSRS UK Mentorship Scheme și Conferința Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, echipa LSRS UK și-a dedicat timp prețios cauzelor pe care le susținem. Sperăm că am reușit să ne lăsăm amprenta pe comunitatea studențească din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și că am fost aproape de un număr cât mai mare de studenți români. Suntem conștienți că mai este mult până departe, dar anul 2014 a fost un nou început pentru Filiala LSRS din Marea Britanie. Activitatea noastra a fost bazată exclusiv pe voluntariat și, cu toate acestea, am reușit să menținem o prezență constantă și cu greutate în mediul studențesc din Marea Britanie. Toate acestea au fost realizate păstrând caracterul apolitic și echidistant al LSRS. Suntem în continuare deschiși oricărei colaborări care poate aduce avantaje studenților români din Marea Britanie, membri ai LSRS, în limita timpului și resurselor disponibile. Credem în continuare în valoarea incontestabilă a studenților români din străinătate și a puterii acestora de a schimba imaginea distorsionată a românilor de pretudindeni. Studenții români din Marea Britanie rămân ambasadori excelenți ai României. Activitatea LSRS este construită în jurul acestor idei și tocmai de aceea o mare parte dintre reușitele noastre se datorează acestei comunități studențești. Pentru asta le mulțumim și ne scoatem pălăria în fața eforturilor tuturor studenților români și a activității acestora. Nu pretindem că-i reprezentăm pe toți, dar suntem în continuare deschiși să îi primim în rândurile membrilor LSRS pe toți aceia care se indentifică cu valorile și activitatea LSRS UK.


#teamlsrsuk 3

Cuvânt înainte

Înainte de a vă prezenta succint activitatea de la preluarea mandatelor de coordonatori ai LSRS UK, am vrea să

le mulţumim tuturor voluntarilor care și-au adus contribuția, mai mică sau mai mare, demersurilor filialei. Mii de ore de munca au stat în spatele activității noastre. Tocmai de aceea, considerăm că aprecierea trebuie îndreptată către întregul colectiv de voluntari LSRS. Noi nu putem decât să ne înclinăm în fața voastră, colegi, prieteni și voluntari LSRS UK. Suntem onorați de ajutorul vostru și vă suntem recunoscători. Sperăm că s-au legat prietenii pe viață și că ați reușit să vă dezvoltați atât personal cât și profesional de pe urma experienței avute alături de noi. Vă invităm să-i cunoașteți pe fiecare dintre aceștia în secțiunea dedicată voluntarilor LSRS din acest Raport de Activitate. Drumul abia a început și mai sunt multe de făcut, dar împreună, vom reuși și vom duce mai departe demersurile în sprijinul celor care sunt de fapt principala noastră “țintă”: studenții români din Marea Britanie. Nu în ultimul rând, am vrea să mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape de-a lungul celor 14 luni de activitate ale actualei echipe de coordonare. Parteneri instituționali, ONG-uri, societăți de studenți români de la universitățile din Marea Britanie, participanții la evenimente și toate persoanele care au intrat în legătură cu LSRS sunt la rândul lor parte din ceea ce înseamnă astăzi LSRS UK. Pe toți aceștia îi puteți găsi într-o secțiune speciala a acestui raport. În speranța că ne veți fi alături și în 2015, echipa LSRS UK vă mulțumește pentru încrederea și sprijinul pe care ni le-ați acordat în acest an și vă urează Sărbători Fericite și un An Nou plin de bucurii alături de cei dragi! Mereu cu prietenie, Andrei Ioan Stan & Andrei Dincă


#teamlsrsuk 4

Cuprins

• Team LSRS UK • LSRS în cifre • Sumar activitate lunară (noiembrie 2013 - decembrie 2014) • Proiecte Cheie LSRS UK în 2014 • Obiective 2015 • Parteneri LSRS • Contact


#teamlsrsuk 5

Echipa LSRS UK

Mihai Chiru Prim-Consilier Relatii Externe

Echipa în noiembrie 2013

Andrei Ioan Stan Coordonator

Andrei Dincă Coordonator Adjunct

Alina Vasile Consilier Coordonator

Lucian Crăciun Prim-Consilier Adjunct Economic

Mădălina Luca Consilier Juridic

Ruxandra Dascălu Consilier Design

Ioana Ivascu Trezorier

Alexa Petre Consilier Relații Externe

S-au alăturat echipei pe parcursul anului 2014

Bogdana Biriș Consilier Coordonator Adjunct

Vasile Coman Consilier Relații Externe


#teamlsrsuk 6

Echipa LSRS UK

Miruna Caraba Consilier Comunicare

Sabrina Szabo Consilier Comunicare

Cristina Coceban Consilier Comunicare

Andra Draghia Consilier Comunicare

Raluca Bobutanu Consilier Comunicare

Raluca Burlacu Prim Consilier Design

Nicoleta Costin Consilier Design

Iulia Strafalogea Consilier Design

Alexandru Toma Consilier Design

Elena Ilie Consilier Comunicare


#teamlsrsuk 7

Echipa LSRS UK

S-au retras pe parcursul anului 2014 și le mulțumim pentru activitate

Ema Tudose Liaison Officer UK-RO

George Cazac Prim Consilier Juridic

David Timiș Reprezentat în Scoția

Alexandra Pînzariu Prim Consilier Comunicare

Dragoș Răureanu Consilier Design

Radu Macovei Prim Consilier Design


#teamlsrsuk 8

Filiala în Cifre +150

participanti SpeedNetworking

Voluntari Activi Noiembrie 2013

x6

Prezent

Total 2014

x27

x21

4 evenimente marca LSRS UK

40

invitați cocktail C.A.E.S.A.R.

170

participanți CSPCR

Aprox. 1000 de persoane direct +550 influențate de beneficiari activitatea și de oferta proiectele LSRS LSRS UK și UK TAROM

20

voluntari la secțiile de votare

LSRS UK Mentorship Scheme (Speed-Networking Event + 6 luni de mentorat) Conferinta studenților, Profesorilor si Cercetatorilor Români din Marea Britanie Teambuilding LSRS Global - Sighisoara Cocktail C.A.E.S.A.R. în Londra

15 proiecte în parteneriat sau cu sprijinul LSRS UK


#teamlsrsuk 9

Filiala în Cifre

300+

numar apariții media (presă scrisă, online, TV și radio) în România, Marea Britanie, Franța sau Canada

3500+ membri LSRS din Marea Britanie 25 societăți de studenți

max.

40.000

1.900 likes

vizualizări într-o săpt.

2.500

români partenere

media reach pe săpt.

650+ 188

tweets în 4 luni

34

followers

cereri de ofertă LSRS UK și TAROM 550+ numar bilete obținute prin oferta LSRS UK și TAROM


#teamlsrsuk 10

Activitate Lunară

Noiembrie 2013

• Am semnat parteneriatul ARISS (Association of Romanian International Student Societies) în vederea unei colaborări pe toate planurile pentru susținerea mediului studențesc românesc din Marea Britanie. Acest acord a facilitat aducerea împreună a mediului asociativ studențesc dedicat studenților români din Marea Britanie și a facilitat comunicarea între mai mult de 25 de societăți de studenți români de la universitățile din Marea Britanie. • LSRS UK împreună cu partenerii săi din mediul asociativ studențesc au demarat o campanie publică de informare și comunicare în cazul problemelor cu împrumuturile studenților români de la universitățile britanice. Această campanie s-a materializat printr-o luare de poziție ce poate fi consultată aici.

• Noua echipă LSRS UK a sprijinit Conferința “Internationalizarea Educației: Studiile în Marea Britanie și întoarcerea acasă” organizată de LSRS și British Council, în București. Experți în domeniul educației, cadre didactice și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au discutat despre oportunitățile de studiu în Marea Britanie și au realizat o analiză comparativă a celor două sisteme educaționale. Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Decembrie 2013

• Luna decembrie a fost dedicată exclusiv construirii echipei de voluntari activi LSRS UK. În această periodă au fost recrutați peste 10 voluntari noi ce au contribuit decisiv la proiectele anului 2014.

• De asemenea, a fost stabilită strategia LSRS UK pentru anul 2014, având ca principale obiective organizarea celei de-a 2a editie a Speed-Networking Event (LSRS UK Mentorship Scheme), eveniment de mentorat și de carieră destinat studenților români din Regatul Unit și organizarea celei de a7a ediții a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK).


#teamlsrsuk 11

Activitate Lunară

Ianuarie 2014

• Parteneriat cu 28 Films Ltd, realizatorii filmului “D’ora” de Delia Antal, o producție românescă ce a avut premiera oficială în cadrul Premiilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) pe 6 februarie 2014. LSRS UK a ajutat la promovarea acestui eveniment și am fost invitați atât la premiera pentru presă a filmului, care a avut loc pe 29 ianuarie, cât și la evenimentul din cadrul Premiilor BAFTA.

• Urmând exemplul colegilor din LSRS Germania, am început negocierile pentru parteneriatul LSRS UK - TAROM prin care să oferim beneficii studenților pentru zborurile către și dinspre România către Marea Britanie. • Ambasada României la Londra a oferit LSRS UK dreptul de organizator al Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK) sub înaltul patronaj al Ambasadei, al Institutului Cultural Român și al Fundației Rațiu.

• În urma obținerii dreptului de organizare al CSPCR UK, am inițiat demersurile pentru a obține finanțare din partea DPPRP pentru 2 proiecte: Speed-Networking Event și CSPCR.

Februarie 2014

• În urma completării cererilor pentru finanțare, acestea au fost depuse la sediul DPPRP la data limită de aplicație.

• S-au finalizat negocierile cu TAROM cu privire la oferta LSRS UK și TAROM ce poate fi gasită aici. • Am început pregătirea pentru Speed-Networking Event prin atribuirea sarcinilor fiecărui voluntar și trasarea unui calendar premergător evenimentului.


#teamlsrsuk 12

Activitate Lunară

Martie 2014

• Voluntarii noștri au împărțit colegilor din universitățile lor marțișoare însoțite de mesaje cu ocazia zilei de 8 Martie.

• S-a lansat oficial parteneriatul cu TAROM și oferta pentru studenții români de la universitățile din Marea Britanie, membrii LSRS. • Am semnat un contract de parteneriat cu Hospice of Hope Marea Britanie de promovare reciprocă.

• Cu câteva săptămâni întârziere, în urma concursului de proiecte DPPRP, s-a primit confirmarea finanțării pentru CSPCR UK. Cererea de finanțare pentru Speed-Networking Event a fost respinsă datorită faptului ca evenimentul a fost organizat înaintea anunțării rezultatelor concursului de proiecte al DPPRP.

• S-a promovat Sondajul LSRS 2014 despre experiența de studiu în străinătate și întoarcerea acasă în rândul comunității de studenți români din Marea Britanie. Rezultatele acestuia pot fi verificate aici.

• Pe 29 martie, a fost organizată cea de-a doua ediție a Speed-Networking Event, la Institutul Cultural Român din Londra, parte a LSRS Mentorship Scheme. La eveniment au participat aproximativ 150 de persoane printre care se remarcă 7 speakeri, 35 de mentori, 80 de mentee. Detalii despre eveniment pot fi găsite aici sau în secțiunea dedicată proiectelor cheie LSRS UK din acest raport la pag. 19.


#teamlsrsuk 13

Activitate Lunară

Aprilie 2014

• În cadrul Caravanei Face2Facebook, o echipă de 4 voluntari a răspuns la întrebări despre studiul în Marea Britanie pe pagina de facebook Go Study LSRS.

• Echipa LSRS UK a participat în calitate de partener la Campania “Vote Hope not Hate” pentru alegerile europarlamanetare din 22 mai, promovând proiectul atât în cadrul societăților românești din cadrul universităților, cât și online și organizând evenimente informative în Nottingham și la Londra. Astfel, am susținut exercitarea dreptului la vot a românilor din Marea Britanie care, în calitate de cetățeni europeni, pot vota în cadrul țării de reședință.

• În urma Speed-Networking Event, s-au format perechile de mentor-mentee și s-a pregătit trimiterea unui prim formular de feedback. Totodată, unii mentees au primit internship-uri la companiile unde activează mentorii acestora.

Mai 2014

• Oferta TAROM a primit o nouă înfățișare pe website-ul LSRS. Astfel a fost creat un formular online direct pe www.lsrs.ro/ oferta-tarom. De asemenea, un nou poster de promovare al acestei oferte a fost lansat oficial pe pagina de Facebook a LSRS UK.

• S-a semnat un parteneriat de promovare cu UEL International Development Conference - conferință dedicată exclusiv studenților aflați la studiile de licență din Marea Britanie, aflată la a 4a ediție.

• La Londra, a fost pusă în scenă o piesă de teatru cu scopul de a strânge fonduri pentru proiectul RAG al comunității românești din Regatul Unit (proiect de strângere fonduri pentru organizația Thames Reach din Londra). LSRS UK a participat activ la promovarea evenimentului.


#teamlsrsuk 14

Activitate Lunară

Iunie 2014

• Pe data de 9 iunie am organizat, cu ajutorul Soranei Serban (alumni LSRS), primul Cocktail C.A.E.S.A.R. din afara României. Acest cocktail a reunit peste 40 de participanți în Londra, la Shakespeare Pub. În cadrul acestui eveniment de networking, participanții s-au putut familiariza cu activitățile LSRS si ale Fundației C.A.E.S.A.R. • De asemenea, o bună parte din echipa LSRS UK a participat la organizarea Colocviului C.A.E.S.A.R. “Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova”. Astfel, voluntarii LSRS UK s-au ocupat de departamentele de relații externe, comunicare și design. Despre acest colocviu puteți găsi mai multe detalii aici. • O parte din voluntari au fost speakeri în cadrul ediției de primăvară a Caravanei LSRS. Aceștia au ținut prezentări despre studiile în străinătate în Targu Mureș, Cluj și București. • Ambasada României în Marea Britanie a organizat o întâlnire cu reprezentanții societății civile românești din Anglia, în cadrul căreia reprezentanții LSRS au discutat cu aceștia problemele comunității românești, propunând o serie de soluții ce au fost puse în practică de Ambasadă. • Tot în această perioadă echipa a fost implicată intens în pregătirea proiectului principal al sfârșitului de an: a 7a ediție a CSPCR UK.

Iulie 2014

• Am început astfel organizarea CSPCR prin trimiterea invitațiilor, aducerea la zi a bazelor de date și a conceptului de design pentru eveniment.

• Echipa de coordonatre a LSRS UK (Andrei Ioan Stan, Andrei Dinca și Alina Vasile) a participat la o întâlnire în Ambasada Marii Britanii în Romania cu Vice-Ambasadorul, Adam Sambrook și coordonatorul departamentului de comunicare, Raluca Bragarea, unde a fost agreată o posibilă colaborare mai strânsă între LSRS și Ambasadă. În cadrul acestei întâlniri, s-a propus înființarea unei comunități Alumni LSRS UK cu sprijinul instituțional al Ambasadei UK în România, British Council și Ambasadei României în UK. Totodată, Ambasada Marii Britanii în România a devenit un partener strategic și de lungă durată al LSRS UK.


#teamlsrsuk 15

Activitate Lunară

Noiembrie 2013

August 2014

• În pregătirea noului an universitar, am avut o nouă perioadă de recrutare, în urma căreia ni s-au alăturat 7 voluntari noi. La început de an universitar, echipa LSRS UK era formată din 23 de voluntari activi. • În perioada 29-31 August, LSRS UK a organizat un team-building la Sighișoara, care a reunit peste 20 de voluntari LSRS veniţi din toate colţurile lumii. Cele trei zile la Sighișoara au prilejuit și întâlniri de lucru dedicate CSPCR UK, dar și activități menite să întărească relațiile și funcționalitatea echipei LSRS UK cât și a întregului grup de voluntari LSRS. • În calitate de parteneri, am promovat festivalul de muzică românească din Londra fEAST.

Septembrie 2014

• În parteneriat cu Lebara Mobile, am trimis societăților românești din UK welcome pack-uri și ghiduri românești pentru studenții care tocmai începeau primul an universitar. Prin această inițiativă, am reușit să lărgim baza de date LSRS cu societățile românești din Marea Britanie, dar să și oferim unor studenți români din Marea Britanie informații utile cu privire la studiul la universitățile britanice.

• Am continuat pregătirile Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor români din Marea Britanie. Am lansat website-ul http://www.cspcr.co.uk, am început înscrierile participanților, iar lista speaker-ilor și componenta panelurilor de discuții au fost definitivate.

• Voluntarii LSRS UK au fost implicați în campania de comunicare pentru evenimentul British Council - Education UK Exhibition - organizat în parteneriat cu LSRS. Aceștia s-au ocupat de partea de design și de trimiterea invitațiilor către contactele din Marea Britanie și din România. De asemenea, coordonatorul campaniei de comunicare a fost coordonatorul adjunct al filialei, Andrei Dinca.

• Bogdana Biriș și Sabrina Szabo au participat în calitate de speakeri în cadrul ediției de toamnă a Caravanei LSRS în Timișoara și respectiv Iași. Astfel, s-a asigurat organizarea a 3 seminarii (1 la Timișoara și 2 la Iași) despre studiile în Marea Britanie. • A fost finalizat Programul LSRS UK Mentorship.

• Pagina de Facebook LSRS UK a depășit pragul celor 1000 de like-uri, devenind una dintre cele mai populare pagini de facebook ale filialelor LSRS, la mai puțin de un an de la (re)deschidere. • LSRS UK și-a extins prezența online prin deschiderea unui cont de Twitter: @Official_LSRSUK.


#teamlsrsuk 16

Activitate Lunară

Octombrie 2014

• Pe data de 11 octombrie a avut loc la Sheffield cea de a șaptea ediție a CSPCR UK, la care au luat parte 170 de participanți și 15 speakeri. Detalii despre eveniment pot fi găsite aici sau la pag. 18 a acestui raport. • În urma CSPCR UK, coordonatorul Andrei Ioan Stan a fost invitat la Ambasada României la Londra, unde E.S. Dr. Ion Jinga a ținut să ofere personal felicitările și recunoștiința sa și a întregului personal al Ambasadei pentru reușita conferinței, oferindu-și sprijinul pentru proiectele viitoare ale LSRS UK. • De asemenea, au existat discuții legate de un eventual parteneriat cu McKinsey în urma sprijinului oferit de LSRS UK în promovarea evenimentului lor din Londra International Afternoon Tea. • În această perioadă LSRS UK a demarat procesul de scriere a propunerii de proiect pentru GLocal Projects. Propunerea noastră este proiectul Alumni LSRS UK. • În cadrul campaniei de comunicare LSRS - British Council o parte din echipa LSRS UK a ajutat departamentul de comunicare central în pregătirea campaniei pentru Gala LSRS. Voluntarii au continuat contribuția pe partea de design, comunicate de presă, social media și contactat parteneri.

Noiembrie 2014

• Evenimentul Romanian Professionals Christmas Charity Ball, organizat în data de 15 noiembrie, a beneficiat de promovarea LSRS UK în rândul comunității de studenți din Londra. • În urma primului tur al alegerilor prezidențiale, reprezentanți LSRS UK au participat la întâlnirea cu Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a venit la Londra pentru a dezbate măsurile sugerate de comunitatea românească din Marea Britanie. Împreuna cu restul comunității prezente aceaștia au susținut ideea deschiderii unor noi secții de votare și a permiterii asigurării personalului suplimentar la secțiile deja existente de către voluntari din comunitatea românească. • O parte din membrii echipei, alături de alte persoane mobilizate prin rețeaua LSRS UK, au fost voluntari pe lângă secțiile de vot din Londra, Newcastle și Leeds în cadrul alegerilor prezidențiale. Echipa de voluntari LSRS UK a ajutat la organizarea unei bune desfășurări a celui de-al doilea tur, în limita posibilităților și cadrului legislativ. Astfel, 20 de voluntari au oferit asistența și informații miilor de oameni aflați la cozile de la secțiilor de votare. • Sabrina Szabo a ținut o prezentare la King’s College London despre LSRS în colaborare cu GRASP Londra și ARISS. • Împreună cu GRASP Londra, LSRS UK a ținut un workshop de carieră (Careers IT talk) la Imperial College London, unde au fost invitați profesioniști români din city-ul londonez. • Filiala LSRS UK a fost partener la un Networking Event organizat de revista România în Contact la London Metropolitan University, eveniment care a avut loc în data de 27 noiembrie.


#teamlsrsuk 17

Activitate Lunară

Decembrie 2014

• În data de 1 Decembrie LSRS UK a participat la recepția de Ziua Națională a României organizată la Ambasada României la Londra.

• În spiritul sărbătorilor echipa LSRS UK a organizat Secret Santa pentru voluntarii echipei din Marea Britanie. Acest demers a contribuit la dezvoltarea coeziunii echipei. Cadourile au fost trimise în perioada 7-20 decembrie.

• De asemenea, în calitate de partenerii principali, echipa LSRS UK a ajutat la promovarea evenimentului “Colindăm și Donăm” organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB) din data de 6 decembrie. Evenimentul s-a desfășurat sub forma unui atelier cu tematica meșteșugurilor de Crăciun la care au putut participa toți doritorii. Totodată, colegii din AMMB au pregătit bucate tradiționale însoțite de sunetul viorii lui Ionel Manciu.

• În data de 16 Decembrie LSRS UK a participat la evenimentul Romanian Revolution through British Eyes organizat de Ambasada Marii Britanii la București

• Cu ocazia sărbătorilor de iarna, echipa LSRS UK a pregătit mesaje personalizate către toți cei care ne-au fost aproape de-a lungul lui 2014. • A fost demarată o nouă campanie de recrutare pe care plănuim să o lansăm în ianuarie.

• Raportul de față este de asemenea rezultatul muncii voluntarilor LSRS și a fost întocmit pe perioada lunii decembrie.


#teamlsrsuk 18

Proiecte LSRS UK în 2014

Conferința Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, ediția a 7-a

L

a 11 octombrie 2014, în organizarea Ligii Studenților Români din Străinătate - Filiala Marea Britanie (LSRS UK) şi a Ambasadei României la Londra, a avut loc cea de a şaptea ediţie a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK). Aceasta s-a desfăşurat sub patronajul Fundaţiei Raţiu, al Camerei de Comerţ BritanicoRomâne (BRCC) şi al Ambasadei României la Londra, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Universităţii Sheffield. Tema evenimentului de anul acesta a fost “Building our place in Europe - the 7 years milestone within the EU”. Desfăşurată în impozanta sală Firth Hall a Universităţii Sheffield, Conferinţa a reunit peste 170 de studenţi, cercetători şi profesori români din UK. Acestora li s-au adăugat colegi şi prieteni de alte naţionalităţi. Conferinţa a fost organizată în cinci sesiuni. Ȋn cadrul primeia, s-au adresat

audienţei Lord Mayor of Sheffield, Consilier Peter Rippon, vicerectorul Universităţii Sheffield, profesor Paul White şi ambasadorul României la Londra, Dr Ion Jinga. Următoarele sesiuni au fost rezervate unor problematici specifice. Cea dedicată perspectivelor româneşti şi britanice asupra angajamentului UE i-a avut ca invitaţi pe Richard Corbett şi Marian Jean Marinescu, membri ai Parlamentului European şi pe ambasadorul român. A urmat dezbaterea privind contribuţia comunităţilor româneşti din UK la prosperitatea europeană, în cadrul căreia au participat Nicolae Raţiu, preşedinte al Fundaţiei Raţiu, Ray Breden, CEO al Camerei de Comerţ Britanico-Române (BRCC), Cosmina Dorobanţu, cercetător în cadrul Universităţii Oxford şi Viorel Răducănescu, om de afaceri şi consul onorific al României la Liverpool. Panelul dedicat unor poveşti de succes ale tinerilor români din UK i-a reunit pe Daniel Farmache, care urmează un program de MBA la LSE, pe Dr. Felicia Elena Buruiană, PhD, Registrar Obstetrics and Gynaecology la Lister Hospital, Stevenage şi pe Bogdan Niculescu, student în cadrul Universităţii Manchester. Un ultim panel, care şi-a propus ilustrarea

experienţei academice a tinerilor români în UK, i-a avut ca vorbitori pe Dr. Andrei Ilie, cercetător în ştiinţe medicale la Universitatea Oxford, Antonela Maioru, student la Universitatea Bristol şi preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Moldoveni din UK, şi Dr. Diana Gregory-Smith, conferenţiar în cadrul Universităţii Sheffield. Conferinţa s-a încheiat cu ceremonia de decernare a “Diplomei Ambasadorului”, acordată în acest an pentru categoriile „Imaginea României”, „Comunitatea românească”, „Studenţi”, „Carieră promiţătoare în devenire”, „Cercetători” şi „Mass media”, câştigătorii fiind, în aceeaşi ordine, Flavia Kenyon (barrister în Londra), Andrei Ioan Stan (coordonator LSRS UK), Sergiu Iliev (student la Imperial College London), Andreea Bica (jurist la Lloyds Banking Group), Cosmina Dorobanţu (cercetător la Universitatea Oxford) şi Daniela Viţelaru (director al revistei România în Contact). Conferinţa a fost moderată de Andrei Stan şi de Mihai Cocoru și a beneficiat de finanţare oferită de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni prin Programul Dimitrie Gusti - societate civilă, BRCC şi Fundaţia Raţiu. Informații suplimentare aici.


#teamlsrsuk 19

Proiecte LSRS UK în 2014

LSRS Mentorship Scheme Ediția a 2-a

A

flat la cea de-a 2a ediție, acest program este unul de e-mentoring ce s-a desfăsurat în mod oficial pe o perioadă de 6 luni (aprilie-octombrie). Programul de mentorat în carieră a debutat pe 29 martie, la Institutul Cultural Român din Londra, cu Speed-Networking Event, la care au participat aproximativ 150 de persoane:7 speakeri, 35 de mentori, peste 80 de studenți mentorați (mentees) alături de alți invitați și de voluntarii LSRS UK. Evenimentul de speed-networing și-a propus să faciliteze crearea unui cadru care să ofere șansa unui schimb de experiență profesională, între profesioniștii români din 8 domenii de expertiză (Business și Economie, IT, Medicină, Arte și Cultură, Drept, Jurnalism și Comunicare, Mediul Academic și Administrație și Diplomație. Acest tip de eveniment a încercat, de asemenea, să aducă în atenția societății

britanice o perspectivă pozitivă asupra imaginii României.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au numărat E.S. Dr. Ion Jinga (Ambasadorul României la Londra), Rt. Hon. Keith Vaz (fost ministru pentru Europa și actual Membru al Parlamentului Marii Britanii), Adrian Cojocaru (Director Resurse Umane al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare), Dorian Branea (director al Institutului Cultural Român din Londra), Dr. Felicia Buruiana (medic specialist și trainer în Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Lister) și Dana Denis-Smith (fondator și CEO Obelisk). În continuarea acestor discursuri, a fost organizată o sesiune în formatul “masă rotundă”, în cadrul căreia participanții au avut parte de experiențe interdisciplinare împărtășite de mentori și de studenți din domenii diferite.

În final, a avut loc sesiunea efectivă de speed-networking pe categorii profesionale care a condus la crearea perechiilor potrivite de mentor-student mentorat. Studenții au avut la dispoziție un timp limitat, ce a variat între 5 și 20 de minute, în funcție de domeniul ales, pentru a-i convinge pe mentori de capacitățile și potențialul lor într-o viitoare carieră. În urma Speed-Networking Event, s-au creat perechiile de mentor-student mentorat care au continuat colaborarea pe o perioadă de 6 luni cu rezultate ce au variat de la sfaturi pentru C.V. și scrisori de motivare până la obținerea de internshipuri pentru studenții participanți în program. Mai multe informații eveniment puteți vedea aici.

despre


#teamlsrsuk 20

Proiecte LSRS UK în 2014

LSRS UK și TAROM te aduc mai aproape de (a)casă

Î

ncepand cu luna martie a anului 2014, studenții români din Marea Britanie, beneficiază de oferta LSRS UK și TAROM prin care la un tarif fix de 125 de GBP + taxe de aeroport (aprox. 70 GBP) pot să își rezerve un bilet dus-întors pe rutele București Otopeni - Londra Heathrow - București Otopeni, Londra Heathrow - București Otopeni - Londra Heathrow, Iași-Londra Luton- Iași și Londra Luton - Iași - Londra Luton. În primele 10 luni ale acestui parteneriat s-au înregistrat peste 650 de cereri de bilet, dintre care peste 550 au rezultat în achiziționarea unui bilet de zbor. Cererile sunt în continuă creștere și ne bucurăm că am putut ușura pe cât posibil problema transportului către și dinspre România a studenților români din Regatul Unit.

Oferta se aplică membrilor LSRS, studenți în Marea Britanie, cu vârsta mai mică de 30 de ani și include următoarele condiții și beneficii: • Nu există o durata minimă de ședere, însă nu mai mult de 12 luni. • Tarifele nu sunt restituibile. • Schimbarea datelor de călătorie – 1 schimbare gratuită, celelalte sunt contra unei sume de 42 GBP/schimbare, în limita locurilor disponibile pentru noua dată. • Taxa de emitere de 15 GBP/ bilet NU se aplică. • Biletele emise la tarifele speciale menționate mai sus permit transportul la cală a 2 piese de bagaj a câte 23kg/ piesă. Suma dimensiunilor fiecărei piese de bagaj trebuie să nu depășească 158 cm.

• Bagajul admis gratuit la transport în cabina de pasageri constă într-o piesă cu dimensiuni de 55x35x25 (lungime/ lațime/înaltime) cu o greutate maximă de 10 kg. Toți cei care doresc să beneficieze de această ofertă trebuie să completeze formularul disponibil pe www.lsrs.ro/oferta-tarom/, iar pentru mai multe detalii puteți consulta blog-ul LSRS UK: http://uk.lsrs.ro/671/.


#teamlsrsuk 21

Proiecte LSRS UK în 2014

Cocktail C.A.E.S.A.R. în Londra

LSRS UK și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) au organizat primul cocktail C.A.E.S.A.R. în afara României în data de 9 iunie, 2014. La această sesiune de networking au participat aproximativ 40 de invitați din mediul academic, instituțional, neguvernamental și de business românesc din Londra.

Evenimentul a fost primul de acest fel organizat în afara granițelor României, fiind astfel o premieră pentru LSRS și Fundația C.A.E.S.A.R. Locul ales pentru acest cocktail a fost Shakespeare Pub din Londra, în apropierea celebrului Globe Theatre. Astfel, participanții au avut ocazia să afle mai multe despre inițativele LSRS și ale Fundației C.A.E.S.A.R. într-un cadru informal.

Cum a fost la eveniment puteți vedea aici.


Obiective 2015

P

entru anul 2015 ne dorim să continuăm parcursul ascendent pe care l-am început în 2014. Ne dorim să creștem atât ca organizație cât și ca impact asupra comunității românești din Marea Britanie. În acest sens, vom recruta voluntari noi pentru a asigura continuitatea proiectelor și pentru stabilizarea echipei. De asemenea, vrem să ne stabilizam prezența online prin depășirea numărului de 2000 de like-uri pe Facebook și punerea la punct a unui blog la zi.

În funcție de disponibilitatea voluntarilor, ne dorim să creștem calitatea proiectelor deja existente (i.e. LSRS UK Mentorship Scheme). În același timp, credem că putem îmbunătăți relațiile cu societațile de studenți români de la universitățile din Marea Britanie.

#teamlsrsuk 22 Acest lucru ar asigura o comunicare mai apropiată cu societățile deja partenere și colaborarea cu noi astfel de organizații.

Mai mult, după ce ne-am bucurat de expunere media în special în România, ne dorim să înlăturăm barierele mediei britanice și să începem colaborari cu canale media din Regatul Unit. Acest lucru ar asigura o expunere mai buna a vocii comunității studenților români din UK și ar putea fi o platformă reprezentativă pentru aceștia.

Urmând modelul parteneriatului cu TAROM, ne propunem dezvoltarea unei serii întregi de beneficii pentru membrii LSRS UK care să le ușureze viața de student în Marea Britanie. În ceea ce privește parteneriatul cu TAROM, ne propunem creșterea numărului de cereri de la +650 în 2014, la +1000 în 2015. Pe termen lung, avem în plan dezvoltarea unei comunități de alumni pentru studenții români din Marea Britanie în parteneriat cu Ambasada României la Londra, Ambasada Marii

Britanii la București și British Council România. Această comunitate ar oferi o serie de avantaje întregii comunități romanești din UK dar și din România. Acestea sunt detaliate în propunerea de proiecte pe care o puteți consulta aici. De asemenea, luăm în calcul organizarea unui Colocviu C.A.E.S.A.R. la Londra pe tema imaginii României în Marea Britanie, primul astfel de eveniment din afara României. Îmbunătățirea relației cu celelalte filiale și reprezentanțe LSRS reprezintă de asemenea o prioritate pentru echipa LSRS UK. Astfel, ne dorim o colaborare mai strânsă prin proiecte comune și promovare reciprocă.


#teamlsrsuk 23

Parteneri LSRS

Am avut onoarea sa colaborăm cu oameni și organizații minunate pe care vă invităm să le descoperiți mai jos. Le mulțumim pentru sprijin și colaborare. Iar în 2015, mergem înainte, împreună!

Sponsori

Parteneri


#teamlsrsuk 24

Parteneri LSRS

Societățile de studenți români partenere de la:

University of Sheffield, King’s College London, Imperial College Durham University, University of Nottingham, University of Manchester, University of Warwick, University of York, University of Hull, Imperial College London, University of Edinburgh, University of Southampton, University of Coventry si University College London.

Parteneri media


#teamlsrsuk 25

Contact

Mail

Facebook

Twitter

@OfficialLSRSUK

Blog

Website

Wiki

QR

Raport de activitate LSRS UK  

Team LSRS UK isi prezinta bilantul dupa 14 luni de activitate in formula actuala.

Raport de activitate LSRS UK  

Team LSRS UK isi prezinta bilantul dupa 14 luni de activitate in formula actuala.

Advertisement