Page 1

Lindabdirect revista Lindab specializată în soluţii pentru simplificarea construcţiilor

Septembrie 2007

ventilaţii sisteme de climatizare sisteme de clădiri componente pentru clădiri

www.lindab.com

Inovaţii în domeniul construcţiilor industriale în parteneriat cu Lindab Satisfacţie garantată pentru comercianţi

Boyds merge la sigur

Uimitor de simplu

Alianţa Constructivă

în Suedia

Lindab Safe Click supus la test

specialistul în tubulaturi de ventilatie se bazează pe calitatea ridicată conferinţă plină de noutăţi
noi simplificăm construcĹŁia


Lindabdirect

Septembrie 2007

ventilaţii sisteme de climatizare sisteme de clădiri componente pentru clădiri Lindab Direct este revista pentru clienţii şi acţionarii Lindab. Tiraj total: aproximativ 50.000 de exemplare, disponibilă în mai multe limbi. Editor responsabil conform legii din Suedia: Lars Dahlström. Producţie: Repetera AB. Conţinutul revistei nu poate fi duplicat sau copiat fără aprobarea scrisă a Lindab. © Lindab 2007. www.lindab.com Coperta prezintă un proiect BauHow realizat cu tehnologie de construcţie uşoară, modulară.

din cuprins

5

Noutăţi despre Grup

24

Noutăţi de la Ventilaţii

26

Noutăţi de la Profile

8 14

16 12 18

20

articole

8

Un început deosebit în St. Petersburg

Noua fabrică Lindab din Rusia are un start bun

18

Conferinţă Alliance cu participare masivă

Prima conferinţă comună a constructorilor Astron şi Lindab Butler

10

Asociaţii cu o agendă clară

19

Astron înseamnă numeroase produse noi

12

Boyds merge la sigur cu CCL Lindab

20

Simpl-ITate digitală cu Glenco

14

Viitor promiţător pentru comercianţii din domeniul construcţiilor

22

BauHow ridică ştacheta

Swedvent şi Institutul Suedez pentru Construcţii din Oţel sprijină informarea şi pregătirea

Specialistul britanic de frunte în domeniul tubulaturilor de ventilaţie se bazează pe calitate pentru contracte la nivel naţional

Vizităm Byggcenter Varberg şi Osterlens Byggmarknad pentru a discuta despre sistemele de jgheaburi şi burlane

16

Noi sisteme de acoperişuri, noi sisteme de pereţi şi chia o susţinere mai bună

Producătorul de instalaţii danez Glenco proiectează şi transmite comenzi cu instrumente IT de la Lindab

Un sistem modulat inovator aduce domeniul construcţiilor industriale la un nou nivel

Uimitor de simplu

Zimmer & Hälbig din Germania sunt uimiţi de primele teste cu noul Lindab Safe Click

Lindab a fost unul dintre numeroşii sponsori ai turneului internaţional de tenis Catella Swedish Open, care s-a desfăşurat în Båstad într-o săptămână agitată a lunii iulie. O uriaşă cutie din carton pe care scria „Office” şi logo-ul Lindab au provocat uimirea unora şi au trezit o justificată curiozitate, în timp ce alţii le-au recunoscut ca fiind expresia soluţiilor de sisteme Lindab pentru simplificarea construcţiilor. De ce soluţia compactă înaltă de 6 metri nu a stat în picioare cum se arată în imagine este o altă problemă.
Lindab Direct Septembrie 2007

Bine aţi venit la Lindab Direct

Mai puţin este mai mult. Arhitectul german Ludwig Mies van der Rohe nu este faimos numai pentru construcţiile sale minimaliste şi pentru stilul său arhitectonic curat, ci şi pentru aceste cuvinte. Moto-ul său „Mai puţin este mai mult” însumează o filozofie şi o atitudine care nu ne sunt nicidecum străine nouă, celor de la Lindab. Dimpotrivă, deşi pentru noi poate nu are o semnificaţie artistică. Înţelegerea utilităţii sau funcţiei unui obiect ajută la îmbunătăţirea acestuia. Adeseori, îmbunătăţirea implică simplificarea lucrurilor, prin utilizarea a mai puţine componente, bine proiectate, mai bine adaptate funcţiei respective. Filozofia noastră de bază pentru simplificarea construcţiilor presupune înţelegerea imaginii de ansamblu şi utilizarea acestor cunoştinţe pentru simplificarea muncii clienţilor noştri. Soluţiile sistemelor noastre de construcţie, ventilaţie şi climatizare interioară, componentele sistemului de jgheaburi şi burlane, sistemele de acoperişuri şi pereţi etc. sunt mai mult decât produse în sine. Acestea sunt soluţii preambalate care oferă valoare suplimentară întregului proces. Soluţiile ambalate economisesc mai mult timp şi simplifică operaţiunile de planificare, tehnologie, comandă, livrare şi montare. Aceasta înseamnă o valoare suplimentară pentru clienţii şi partenerii noştri. Succesul acestui mod de abordare generează la rândul său o valoare suplimentară pentru proprietari. Mai puţin este mai mult. La fel de simplu precum aceste cuvinte.

Onninen din Finlanda şi Elita din Rusia sunt doi distribuitori de frunte de produse pentru instalaţii pe piaţa rusească. Acum, odată cu apariţia unităţii de producţie Lindab din St Petersburg, ambele companii beneficiază de timp redus de livrare şi de soluţii de sisteme complet noi Constructorul britanic de sisteme de ventilaţie Boyd & Co este, la rândul său, satisfăcut de colaborarea cu CCL Lindab şi este încântat să aibă un partener „care ne poate satisface cerinţele dure în materie de calitate”. Lindab Safe Click, cel mai recent produs despre care am discutat în ediţia anterioară, a fost supus primului test practic de către compania germană de instalaţii Zimmer & Hälbig. „Este o adevărată revoluţie în domeniul dezvoltării produselor” afirmă directorul tehnic Oliver Kroke.

Ca şi în ediţiile anterioare ale Lindab Direct, simplificarea construcţiilor reprezintă tema constantă avută în vedere pe parcursul acestei reviste. Astfel, dacă doriţi să aflaţi cum beneficiază clienţii şi partenerii noştri de ideile şi soluţiile noastre, vă sugerăm să vă aşezaţi comod într-un fotoliu confortabil.

Lectură plăcută!

Între timp, în domeniul Profilelor găsim mai multe noutăţi demne a fi remarcate. Furnizorii de materiale de construcţii au reacţionat pozitiv la iniţiativele de sprijinire a pieţei formulate de Lindab la ultima campanie de înnoire. Peste 400 de clienţi s-au reunit recent în apropiere de Barcelona pentru a afla mai multe despre LindabAstron şi noutăţile din domeniul sistemelor de construcţii. BauHow este un nume cunoscut în domeniul construcţiilor industriale modulare, care actualmente înregistrează o revenire puternică. Citiţi despre planurile lor de viitor şi despre proiectele actuale, a căror derulare în parteneriat cu Lindab nu constituie nicio surpriză. Sperăm că aceste precizări v-au trezit interesul.

Lindab pe scurt

Lindab este un grup internaţional ce elaborează, produce şi comercializează produse din tablă din metal şi sisteme de soluţii în domeniile ventilaţiei şi profilelor metalice. Conceptul pe baza căruia Lindab lucrează este acela de a contribui la simplificarea execuţiei în fiecare fază a procesului de construcţie. Grupul Lindab are peste 5.000 de angajaţi în 29 de ţări şi în anul 2006 a înregistrat o cifră de afaceri de 7.609 milioane de SEK. Sediul central se află în Grevie, Suedia, în apropiere de Bastad, în minunata peninsulă Bjare. Lindab este listată la Bursa de valori OMX din Stockholm, cu denumirea abreviată LIAB. Departamentul Ventilaţii oferă industriei de profil componente pentru sistemele de ventilaţie şi soluţii complete de climatizare interioară. Acest sector este împărţit în două divizii: Lindab Sisteme de tubulaturi pentru ventilaţie (ADS) are ca produse principale sistemele de tubulaturi circulare cu garnituri din cauciuc pentru sistemele de ventilaţie. Lindab Comfort produce şi comercializează echipament pentru distribuţia aerului şi controlul climatizării interioare.

Departamentul Profile furnizează industriei construcţiilor o gamă largă de componente pentru construcţii şi sisteme complete de construcţie din oţel, pentru clădiri comerciale şi rezidenţiale. Acest sector este împărţit în două divizii: Lindab Building Systems produce şi comercializează sisteme complete de clădiri din oţel. Lindab Building components are ca produse principale sisteme complete din oţel de colectare a apelor pluviale, sisteme din oţel pentru construcţii uşoare şi sisteme pentru acoperişuri şi faţade.
Noutăţi despre Grup

Lindab Direct Septembrie 2007

Lindab-Butler şi Astron fuzionează

Două mărci devin una singură Probabil sunteţi la curent cu faptul că Lindab şi-a sporit considerabil eforturile şi implicarea în sectorul construcţiilor din prefabricate din oţel. Deşi produce hale din oţel de mulţi ani (de exemplu pentru agricultură şi depozitare), acest lucru se întâmplă în continuare în mare măsură prin achiziţia Butler Kft. În 2002 Lindab a făcut primul pas mare în sensul sporirii eforturilor în domeniul construcţiilor din prefabricate din oţel, iar aceasta reprezintă un efort continuu. Acest tip de clădire cuprinde totul, începând cu facilităţile mari de distribuţie şi depozitare şi terminând cu arenele sportive, clădirile complete de birouri şi unităţile comerciale. Cu toate că multe dintre acestea poartă marca de neconfundat a unei clădiri din oţel, nu trebuie să vă lăsaţi amăgiţi de expresia „clădiri din prefabricate din oţel” deoarece rezultatul final poate semăna cu orice clădire cu un stil arhitectonic incitant şi provocator. Când, în anul 2005, Lindab a achiziţionat Astron Buildings SA, producătorul de frunte la nivel european în domeniul clădirilor din prefabricate din oţel, a fost întărită şi mai mult deja puternica sferă de producţie a Lindab Building Systems. Referitor la această afacere, Peter Andsberg, director la Profile, comenta: „Considerăm achiziţia Astron ca un pas firesc pentru Lindab. Împreună cu Lindab Butler, putem beneficia acum de dezvoltarea considerabilă a industriei clădirilor din prefabricate din oţel înregistrată în Europa şi Europa Centrală şi de Est.” Începând cu anul 2006, au fost desfăşurate operaţiuni extinse de integrare între unităţile Lindab-Butler şi Astron Buildings. Rezultatul acestor acţiuni este acum fuzionarea ambelor unităţi în cadrul aceleiaşi organizaţii, al cărei produs principal este sistemul de construcţii din oţel Astron. Denumirea legală a companiei este Lindab Astron şi este parte a diviziei Building Systems, conduse de David Brodetsky, fostul director general al Astron Buildings SA. „Nu numai

că am armonizat produsele ambelor companii anterioare într-un singur produs superior, şi anume Astron” declară David Brodetsky, „dar am şi adunat clienţii ambelor companii, pe care îi numim constructori, într-o singură mare familie şi i-am invitat pe toţi să devină constructori Astron. Aceste schimbări şi îmbunătăţiri au fost foarte bine primite la conferinţa Alliance, care s-a desfăşurat în luna aprilie (vezi pagina 18). Acum întreaga organizaţie din cadrul Building Systems şi cei aproximativ 600 de constructori ai noştri aşteaptă cu nerăbdare o dezvoltare susţinută, puternică.” Building Systems este una dintre cele patru divizii ale Lindab. În cadrul diviziei Profile există şi Building Components, care cuprinde sisteme de jgheaburi şi burlane, construcţii uşoare etc. Divizia Ventilaţii include două mari grupe de produse: Air Duct Systems , sisteme de tubulaturi de ventilaţie şi Lindab Comfort, echipamente de distribuţie a aerului şi sisteme de control pentru climatizarea interioarelor în care muncim.

Centrul de distribuţie francez Dupont Aubade din Nancy constă într-o hală a cărei livrare a fost asigurată de Astron de la Building Systems şi constituie un exemplu tipic de clădire marca Lindab.

Creşterea capitalului Lindab Ca şi în cazul majorităţii burselor de valori, listările la bursa din Stockholm sunt împărţite în clase dimensionale diferite, pe baza capitalului de piaţă al companiei respective. Când Lindab a fost relistată la bursa din Stockholm pe lista OMX, a apărut ca o companie de dimensiuni mijlocii. „Ca urmare a puternicei tendinţe crescătoare înregistrate de preţul acţiunilor noastre, de la începutul şedinţei de tranzacţionare din 1 decembrie 2006, capitalul nostru de piaţă a crescut constant” declară Nils-Johan Andersson, CFO la Lindab. „În martie atinseserăm deja o valoare de piaţă de peste 11 mld. SEK, cu alte cuvinte cu mult peste limita de un miliard de Euro pe care bursa din Stockholm o consideră ca fiind pragul pentru companiile mari.” Capitalul mediu al tuturor companiilor listate, adică numărul de acţiuni înmulţit cu valoarea unei acţiuni, este măsurat semestrial, în mai şi noiembrie. „Calculul efectuat pentru Lindab în luna mai a indicat că aveam suficiente resurse pentru a intra în grupul companiilor mari, când avea să fie efectuată revizuirea de şase luni din 1 iulie” spune Nils-Johan Andersson. Cotarea pe lista companiilor mari înseamnă un interes extern imediat crescut, de obicei urmat de mai multe analize şi o expunere crescută în mass media. „În ceea ce ne priveşte, acest lucru nu are o mare însemnătate din punct de vedere al modului nostru de comunicare şi al altor activităţi de rutină specifice unei companii listate” afirmă Nils-Johan Andersson, „dar trecerea companiei pe un nivel superior la bursă şi reacţia pozitivă faţă de portofoliul produselor noastre, expunerea pe piaţă şi strategia au condus, de exemplu, la demararea unor analize individuale efectuate de patru analişti, suplimentar faţă de cele cinci aflate deja în desfăşurare. Dacă cineva mi-ar fi spus să privesc în globul de cristal cu 8 sau 9 luni în urmă, pot spune cu sinceritate că probabil nu aş fi anticipat o asemenea desfăşurare interesantă a evenimentelor.”

Lindab sprijină industria filmului documentar suedez

Fondurile mutuale sprijină calificarea în meserii fundamentale din construcţii Epistola 33 a poetului suedez din secolul al 18-lea Carl Michael Bellman începe cu aceste cuvinte familiare (cel puţin pentru suedezi): „Oraş mândru”. Este începutul unei balade care omagiază Stockholm-ul, pe atunci deja capitală a Suediei, oraş faimos pentru numeroasele şi frumoase sale acoperişuri metalice. Când, după aproximativ 300 de ani, Björn Hammar s-a hotărât să producă un film documentar despre acoperişurile metalice ale caselor din Stockholm şi, mai important, despre meşteşugul tradiţional de prelucrare a foilor de metal, care a permis supravieţuirea acestei moşteniri culturale, titlul „Acoperişuri mândre” a apărut în mod natural. „Prelucrarea tablei este un amestec fantastic de meşteşug ancestral şi inovaţie” spune Björn Hammar. „În acest documentar am dorit să prezint valoarea şi importanţa îndemânării meşteşugarilor tradiţionali şi, mai mult, modul în care meşteşugul este transmis noilor generaţii de lucrători şi actualizat continuu, pentru a satisface necesităţile vremurilor. Pentru asemenea gen de filme bugetul este întotdeauna restrâns, aşa că atunci când lam contactat pe Joakim Lönnberg de la Lindab în legătură cu filmul, am fost încântat că am obţinut

o sponsorizare din partea unuia dintre fondurile mutuale componente Lindab.”„Acoperişuri mândre” este programat a fi difuzat la televiziunea suedeză în toamnă. Faptul că Lindab sprijină două fonduri mutuale care urmăresc „să răsplătească pregătirea şi perfecţionarea în domeniile prelucrării tablei, ventilaţiilor şi construcţiilor uşoare” este, probabil, un lucru mai puţin cunoscut. „Acum încercăm să schimbăm această situaţie prin publicarea faptului că sponsorizările sunt disponibile pentru iniţiative şi măsuri venite în sprijinul industriei şi dezvoltării acesteia” declară Joakim Lönnberg, care răspunde de fondurile mutuale Lindab administrate de două fundaţii constituite din reprezentanţi ai Lindab, reprezentanţi ai Federaţiei Suedeze a Prelucrătorilor de Tablă şi din Sindicatul Constructorilor de Clădiri din Suedia. „Fondurile mutuale au fost fondate în 1984 şi dispun de un capital de aproximativ 3 milioane de SEK, din care distribuim anual 100.000 SEK. Ne dorim să vedem cum fondurile mutuale sprijină proiecte şi idei care ajută cu adevărat industria. Deşi nu alocăm sume fantastice, încurajez ferm pe oricine

are o propunere interesantă să aplice pentru sponsorizare. În cazul în care cauza e nobilă, există întotdeauna şanse. Vă aşteptăm!” www.lindabfonderna.se

Björn Hammar, realizator şi director de proiect al filmului „Acoperişuri mândre”, împreună cu producătorul Magnus Nordström în timpul filmărilor.
Lindab Direct Septembrie 2007

Informaţii privind piaţa de capital

Un alt trimestru bun şi un prim semestru puternic

Comentarii pozitive ale analiştilor privind trimestrul 1

Pe 17 iulie, Lindab a emis raportul intermediar pentru perioada ianuarie - iunie 2007, iar cifrele spun totul; tendinţa de dezvoltare continuă. „Trimestrul doi a fost încă un trimestru dintr-o serie de trimestre bune, cu o creştere a vânzărilor nete de 21% şi o creştere a profitului operaţional (EBIT) de 42%” declară Nils-Johan Andersson, CFO Lindab. „Nu numai creşterea valorii nete a vânzărilor este bună, dar arată bine şi rezervele acumulate, care au cunoscut o îmbunătăţire puternică. Referitor la dezvoltarea vânzărilor la Profile în Europa Centrală şi de Est, acestea au fost într-un fel mai mici decât prognoza pentru trimestrul doi. Faptul se datorează în mare măsură amânărilor unui număr de livrări pentru sisteme de clădiri. Uneori clienţii aşteaptă diferite aprobări sau şantierele nu sunt în măsură să primească sistemele de construcţii. Livrările vor fi făcute în a doua jumătate a anului 2007. Referitor la situaţia generală din interiorul Building Systems, cererea puternică din toate regiunile a dus la un flux mare de comenzi pentru divizie.”

Performanţele financiare ale Lindab sunt actualmente monitorizate de către cinci analişti, dintre care unii v-au fost prezentaţi în ediţia anterioară. De atunci, Kenneth Toll a părăsit Handelsbanken, fiind înlocuit de Ari Järvinen. Încă patru bănci de investiţii au iniţiat analize proprii asupra Lindab, iar acestea vor fi prezentate la sfârşitul toamnei. Mai jos sunt redate comentariile analiştilor de la Morgan Stanley, ABG Sundahl Collier şi Swedbank, ca reacţie la raportul intermediar Lindab pe primul trimestru al anului 2007. Comentariile au fost făcute în cadrul interviurilor desfăşurate în luna iunie.

Valoarea netă a vânzărilor pentru prima jumătate a anului a crescut cu 26%, la 4.301 milioane SEK (3,412), în timp ce profitul operaţional (EBIT) a crescut cu 63%, până la 515 milioane SEK (315). „Suntem, fără îndoială, foarte satisfăcuţi de performanţele atinse până acum” continuă Nils-Johan Andersson. „Achiziţionarea Lindab CCL a decurs foarte bine şi a contribuit la rezultatele obţinute; putem confirma că avem un bun control asupra costurilor, în ciuda faptului că ne aflăm pe o piaţă în dezvoltare. Lansarea noului sistem de produse Lindab Safe Click este în plină desfăşurare în Germania, Belgia şi Elveţia şi a fost subiectul central de interes. Din acest motiv putem privi retrospectiv la ceea ce înseamnă un debut reuşit în anul 2007.”

Gustaf Lindskog de la Morgan Stanley consideră Lindab o investiţie de perspectivă. „Prezenţa puternică şi în continuă creştere a Lindab în Europa Centrală şi de Est (CEE) şi în CSI (Comunitatea Statelor Independente, o alianţă compusă din Rusia şi încă 10 foste republici sovietice), combinată cu o profitabilitate excelentă pe care o vedem acum, demonstrează un potenţial mai bun de creştere şi profit decât al multor companii similare” a spus Gustaf Lindskog. “Deşi cifrele din primul trimestru au crescut datorită iernii blânde din Europa, creşterea subiacentă a câştigurilor a fost foarte puternică, iar 2007 este probabil să fie un an excelent pentru Lindab. Orice achiziţie viitoare şi creşterea rezultată a volumelor de oţel de construcţii achiziţionate ar trebui să ofere la rândul lor oportunităţi de sporire a profitului.” Tobias Ottosson, de la ABG Sundahl Collier, este de acord cu tendinţa generală de creştere. „Raportul intermediar al Lindab pentru primul trimestru a fost foarte puternic, de fapt mult mai bun decât ne aşteptam. Acest lucru se aplică creşterii, profitului şi rezervelor” a spus Tobias Ottosson. „Aspectul cel mai marcant a fost, fără îndoială, extinderea în CEE şi CSI şi considerăm că aceasta este unul dintre principalele impulsuri pentru creşterea companiei. În mod natural,

acesta este şi unul dintre motivele performanţelor ridicate, deoarece profitabilitatea pe aceste pieţe este mai ridicată decât în Europa de Vest, de exemplu. Din această perspectivă, investiţiile făcute de companie în locaţii precum St Petersburg şi Moscova sunt foarte logice. Potenţialul de creştere al acestor regiuni, care au fost subfinanţate timp de peste 50 de ani, este în mod clar mai ridicat, deşi implică un nivel de risc crescut. Turbulenţele politice constituie probleme pe care oricine vrea să le evite, dar nu reduc neapărat necesitatea dezvoltării. Prin urmare, avem, încă, o viziune pozitivă asupra acestor acţiuni şi credem că respectiva creştere a pieţei, combinată cu activităţile profitabile ale companiei, asigură o bază de creştere stabilă pentru o bună perioadă a anului 2008.” Jon Hyltner de la Swedbank, ca şi ceilalţi analişti, are o părere pozitivă referitor la poziţia Lindab în Europa de Est. „Din punctul nostru de vedere, acesta este unul dintre punctele care au asigurat succesul companiei. Compania îşi desfăşoară deja o treime din activitate acolo, iar creşterea acestei proporţii reprezintă un bun potenţial pentru creşterea pe mai departe a profitului. Expansiunea curentă a pieţei construcţiilor constituie un alt factor care acţionează puternic în favoarea companiei” a declarat acesta. „Celălalt motiv ţine mai mult de specificul companiei. Pur şi simplu produsele companiei sunt foarte bune. Noul sistem Lindab Safe Click este un exemplu şi credem cu tărie că va fi bine primit de piaţă. Totodată, considerăm că sistemele de tubulaturi circulare vor obţine o cotă de piaţă mai mare. Pe scurt, suntem foarte impresionaţi de creşterea rapidă şi îmbunătăţirea profitabilităţii companiei. Am vizitat fabrica Lindab din Grevie şi am văzut cu ochii noştri că dispun de o linie de producţie foarte eficientă.”

Cifre reprezentative pe 2007

Valoarea acţiunilor Lindab

Raport interimar ian. - iun. 2007

197.00

157.00 130.25

(perioada similară a anului trecut în paranteze) Cifră de afaceri Profit operaţional (EBITA) Rezerve operaţionale (EBITA) Profit operaţional după aplicarea taxelor Flux de numerar

4301 milioane SEK (3412 milioane) 515 milioane SEK (315 milioane) 12,0% (9,2%) 333 milioane SEK (209 milioane) 36 milioane SEK (730 milioane)

Valoarea acţiunilor la data de 30.06.2007

15.663 milioane SEK

110.00 1/12 2006 Introducere

29/12 2007

2/4 2007

2/7 2007 179

118 1/12 2006 index=100 Acţiuni Lindab108

143 115

OMX

118

Calendar 2007 Ziua pieţei de capital Raport intermediar ian. - sept., trim. 3

12 septembrie 2007 25 octombrie 2007

+26% +63%


Pe scurt

Lindab Direct Septembrie 2007

Finisajul metalic de cupru ţine la distanţă hoţii din Cehia Ca în oricare ţară cu istorie bogată, Republica Cehă are numeroase case vechi, clădiri istorice şi biserici. O trăsătură caracteristică a acestor clădiri seculare, pe lângă arhitectonica atractivă, este şi utilizarea pe scară largă a materialelor naturale. Unul dintre aceste materiale este cuprul, care e utilizat la acoperişuri, jgheaburi şi burlane, precum şi la alte componente şi elemente decorative. „Este un aspect de care hoţii se preocupă din ce în ce mai mult şi din nefericire ne-au furat multe acoperişuri, conducte şi jgheaburi de scurgere” explică Petra Zdanska de la Lindab din Republica Cehă. „Citim zilnic în presă despre noi biserici sau clădiri vechi şi frumoase care şi-au pierdut burlanele. De fapt, fenomenul a cunoscut o asemenea amploare, încât proprietarii înlocuiesc conductele din cupru cu ţevi din PVC de culoare maro deschis, care uneori sunt marcate cu o etichetă discretă ce conţine un mesaj către hoţi: „Este din plastic, fraiere.”

Înainte După

Înlocuirea materialelor tradiţionale cu materiale noi nu a trecut neobservată de către autorităţile care răspund de păstrarea şi protejarea clădirilor de patrimoniu din Cehia. „Când am citit despre cele trei furturi de burlane din cupru ale faimoasei mânăstiri St. Agnes von Böhmen din centrul oraşului Praga, care au făcut ca în cele din urmă să se monteze ţevi urâte din PVC maro deschis, am simţit că trebuie să luăm măsuri. Trebuie să ştiţi că aceste clădiri aparţin moştenirii arhitecturale a Cehiei” continuă Petra. „Ne-am oferit să montăm pe gratis Lindab Rainline cu finisaj din cupru metalic pe clădirea administrativă a mânăstirii. Rezultatele de până acum sunt pozitive, proprietarii clădirii sunt mulţumiţi şi, în pofida aspectului atractiv de cupru, hoţii şi-au dat seama că dacă fură aceste piese nu vor obţine un profit bun la centrele de colectare a metalelor.” Atât proprietarii, cât şi Lindab aşteaptă acum confirmarea din partea autorităţilor responsabile cu păstrarea patrimoniului că trecerea reuşită de la cupru la finisajul din cupru poate fi extinsă. „În acest caz, vom înlocui jgheaburile şi burlanele clădirilor mânăstirii înseşi şi fără îndoială şi pe cele ale multor altor clădiri după aceea, deoarece primim un număr sporit de cereri din partea proprietarilor de clădiri care au probleme cu furturile de cupru. Finisajul metalic din cupru de la Lindab reprezintă, în mod clar, o soluţie bună” concluzionează Petra Zdanska.

Un instalator vesel din Praga instalând burlane aspectuoase cu finisaj din cupru. Când burlanele originale din cupru sunt furate în mod regulat, aceasta este, în mod clar, alternativa cea mai bună.

Fusion primeşte premiul danez pentru design 2007 Timp de peste 40 de ani, premiul danez pentru design a fost acordat constant unor companii şi produse care nu numai că se disting prin faptul că sunt cele mai bune în domeniul designului, dar au şi capacitatea de a crea noi tendinţe şi de a stimula inovaţia în cadrul industriei în ansamblu. „Suntem foarte fericiţi să împărţim premiul danez pentru design pe anul 2007 cu arhitecţii de la Rockfon, Louis Poulsen Lightning şi Wilhelm Lauritzen” spune Hannu Paitula, Business Area Manager Lindab Ventilaţii. „Suntem cunoscuţi de mult timp pentru calitatea tehnologică şi performanţele produselor noastre, astfel încât este o onoare deosebită pentru noi să primim această recunoaştere a eforturilor şi în domeniul designului şi, totodată, al ambiţioaselor noastre preocupări pentru estetică.” Când prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei a înmânat premiul reprezentanţilor Wilhelm Lauritzen şi Rockfon, în data de 29 martie, la Centrul Danez pentru design din Copenhaga, comentariul juriului a fost: „Simplu şi funcţional, calitate unică, aşa de frumos încât trece aproape neremarcat, potrivit oricărui tip de camere, design conceptual la maxim.” Conceptul tavanelor Fusion a fost dezvoltat cu scopul de a combina o viziune de design cu necesităţile practice ale interioarelor. „Această provocare a avut ca rezultat un sistem de tavan dinamic într-un mod unic care combină ventilaţia, climatizarea, iluminarea şi alte funcţii într-un singur bloc de tavan,” explică Jørgen Seeberg de la Lindab Comfort. „Datorită simplităţii sale, Fusion ajută la accentuarea caracterului individual al camerei şi deschide numeroase posibilităţi practice de creare a unor soluţii individuale ce îmbină designul plăcut cu funcţionalitatea.” Fusion poate fi montat cu uşurinţă de un singur tehnician, ceea ce înseamnă scurtarea timpului de instalare, pe lângă alte beneficii oferite în timpul montării. Fusion, un proiect comun Lindab, Wilhelm Lauritzen, Louis Poulsen şi Rockfon, a fost unul dintre cele opt produse care au primit premiul danez pentru design în 2007.
Lindab Direct Septembrie 2007

Marii distribuitori ruşi de materiale şi noii parteneri apreciază apariţia companiei Lindab în Rusia

Start bun pentru Lindab

FOCUS

Lindab St. Petersburg

CLIENŢI

Elita şi Onninen Rusia

PIAŢĂ

Rusia

Noua fabrică Lindab din St. Petersburg a pornit cu dreptul. O piaţă cu o perspectivă de creştere explozivă, combinată cu soluţii de produse profesionale, care au atras deja multă atenţie din partea industriei ruse pentru produse de ventilaţie, înseamnă că Sergey Medvedev, director de Vânzări, şi Jaakko Mäkelä, director general al Lindab St. Petersburg, sunt foarte optimişti în privinţa perspectivei de creştere. „Intrăm pe piaţa rusească exact la momentul oportun. Cererea pentru produsele noastre este în creştere, cererile de la furnizori de asemenea, iar implicarea noastră pentru a oferi o prezenţă locală şi servicii de primă clasă, precum şi de utilizare a soluţiilor eficiente în scopul simplificării construcţiilor se potriveşte perfect acestor necesităţi.” „Cu Lindab ca furnizor şi partener, avem acum acces la o gamă foarte largă de produse, dezvoltate pe baza experienţei incomparabile pe care Lindab o are în domeniul tehnologiei ventilaţiei” declară Dmitry Smelov, director de marketing şi achiziţii la Elita, unul dintre distribuitorii principali în Rusia de produse de instalaţii, cu o reţea de distribuţie formată din 24 de centre. „Lindab Safe este un sistem complet nou şi unic pe piaţa din Rusia. Acum suntem în măsură să oferim tuturor clienţilor noştri din domeniul instalaţiilor o gama întreagă de avantaje, printre care o montare mai rapidă şi mai facilă, a unor sisteme cu mai puţine pierderi, care consumă mai puţină energie şi care prezintă caracteristici superioare din punct de vedere alcirculaţiei aerului. Totodată, dat fiind faptul că Lindab produce la nivel local în Rusia, putem ţine pe stoc mai multe produse foarte căutate ale Lindab.” Elita este numai unul dintre clienţii de importanţă strategică cu care Lindab St. Petersburg a stabilit deja relaţii promiţătoare. Un altul este distribuitorul finlandez de materiale de construcţii Onninen, cu o cifră de afaceri de aproximativ 1,4 miliarde de euro, rezultată din prezenţa sa pe pieţele din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Compania este prezentă pe piaţa din Rusia din 1993 şi recent a început să colaboreze strâns cu Lindab. „Deşi parteneriatul abia a început, sperăm să continue şi să fie benefic pentru ambele părţi” afirmă Evgenia Bernakevich, director de achiziţii şi gestiune la Onninen Russia. „Este adevărat că firme precum FläktWoods şi Halton sunt mai cunoscute în domeniul ventilaţiei aici, dar Lindab dispune de o gamă de produse mai puternică şi mai competitivă. Din punctul meu de vedere, poziţia fruntaşă a Lindab va fi asigurată de decizia acestora de a investi în producţia la nivel local. Ne-am obişnuit ca timpul de livrare să fie de trei - patru săptămâni, sau chiar mai mult. Acum, că Lindab poate furniza fără probleme majoritatea produselor sale din gama ADS între una şi trei zile, înseamnă pentru noi un avantaj imens când servim clienţii din domeniul instalaţiilor.” „Când eşti hotărât să dezvolţi relaţii profitabile pe termen lung cu clienţii din Rusia, prezenţa la nivel local este esenţială” adaugă Sergey Medvedev. „Nu este nicio coincidenţă faptul că am ales să punem

bazele primei unităţi de producţie a tubulaturilor şi accesoriilor de ventilaţie Air Duct Systems a Lindab în St. Petersburg. Creşterea rapidă a pieţei ruseşti este puternic concentrată în zonele metropolitane, iar St. Petersburg este una dintre cele mai mari. Piaţa construcţiilor este, în mod evident, foarte activă şi există nişte proiecte de dezvoltare foarte vaste, aflate atât în desfăşurare, cât şi în stadiul de proiect, care cuprind clădiri rezidenţiale, de birouri, clădiri industriale şi infrastructură.” La Lindab St. Petersburg a fost iniţiat un exerciţiu de marketing la scară largă ce combină vânzările, expoziţiile de profil şi seminariile cu publicitatea şi marketingul on-line şi direct. „Aceste eforturi sunt îndreptate în special spre două segmente de piaţă sau grupuri-ţintă” continuă Sergey Medvedev. „Segmentul distribuţiei şi segmentul proiectelor. În primul caz, ţinta noastră este creşterea volumelor de vânzări prin distribuitori care lucrează cu firme de instalaţii mici şi mijlocii. În mod clar, putem considera acest aspect ca fiind un început promiţător, după semnarea contractelor cu doi dintre distribuitorii principali de aici din Rusia: Onninen şi Elita. Ceea ce trebuie făcut acum este să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor acestora în privinţa calităţii excepţionale, suportului tehnic şi ofertei de service. Foarte sus pe lista priorităţilor noastre va fi coordonarea activităţilor de marketing, dar şi aspectele ce ţin de informarea şi pregătirea personalului acestor firme şi, desigur, dezvoltarea constantă a relaţiilor dintre noi.” Al doilea grup-ţintă pe care se concentrează Lindab St. Petersburg cuprinde principalele firme de instalaţii, construcţii, tehnologie şi consultanţă.


Lindab Direct Septembrie 2007

St. Petersburg Imaginea din mijloc îi prezintă pe Sergey Medvedev şi pe directorul de vânzări, Jaakko Mäkelä, în unitatea nou renovată şi finisată din St. Petersburg.

Prezentarea sistemelor de tubulaturi Lindab pentru ventilaţie şi în special a produsului Lindab Safe la standul Elita de la expoziţia din St. Petersburg a stârnit un interes major.

„Am lansat de curând aceste iniţiative şi în acest context, capacitatea noastră de a acţiona ca experţi în domeniul tehnologiei ventilaţiei moderne este esenţială. Cred că experienţa îndelungată a grupului, cunoştinţele aprofundate şi investiţiile considerabile în cercetare şi dezvoltare, precum şi în domeniul IT vor fi atuurile în acest domeniu şi o cheie a succesului în care eu şi echipa credem cu tărie” adaugă Sergey Medvedev, recunoscând că succesul înregistrat de Lindab în Vest este un factor suplimentar important.

Evgenia Bernakevich Director achiziţii şi gestiune Onninen Russia OOO

Dmitry Smelov Director marketing şi achiziţii Elita OOO

„Produsele noastre de ventilaţie oferă un nivel calitativ şi avantaje inegalabile pe piaţa din Rusia. Adăugaţi timpul de livrare scurt şi un standard al serviciilor de care nu sa mai auzit aici şi vă veţi da seama rapid că putem oferi clienţilor servicii ce se încadreaza într-o clasă aparte” spune Jaakko Mäkelä, director general la Lindab St. Petersburg, care beneficiază de o experienţă îndelungată în domeniul ventilaţiilor pe piaţa rusească, experienţă câştigată parţial la una dintre companiile finlandeze de frunte în domeniul industriei mecanice şi electrice, Tekmanni. „Oferim clienţilor din Vest exact aceeaşi calitate la care se aşteaptă acasă şi în acelaşi timp deschidem oportunităţi inimaginabile pentru companiile de instalaţii din Rusia de a-şi diversifica şi îmbunătăţi oferta. Ceea ce trebuie să înţelegeţi este faptul că industria ventilaţiilor din Rusia, care era relativ subdezvoltată din perspectivă occidentală, reduce acum rapid diferenţa faţă de standardele din domeniu din Vest. Capacitatea de a oferi sisteme de ventilaţie performante la nivel mondial, produse în Rusia, deschide pentru noi oportunităţi imense şi, la fel de important, şi pentru actualii şi viitorii noştri clienţi.” În Rusia sunt mulţi producători de tubulatură pentru ventilaţii şi un număr mai redus de producători de accesorii pentru tubulatură. Totuşi, acestor sisteme le lipsesc

garniturile din cauciuc şi nivelul de calitate care disting sistemul Lindab Safe, prevăzut cu garnituri duble din cauciuc. În plus, producătorii locali produc în special pe bază de comandă, în timp ce Lindab St. Petersburg are pe stoc toate produsele şi dimensiunile de uz comun, în stilul tipic Lindab. „Capacitatea de a oferi constant un nivel ridicat de servicii este vitală pentru succesul nostru aici. Nu putem fi niciodată competitivi la nivelul preţurilor. Formula noastră de succes este calitate, service şi siguranţa livrării” continuă Jaakko Mäkelä. „Deja avem o forţă de lucru de 40 de oameni aici, majoritatea în domeniul producţiei, şi până la sfârşitul anului ne aşteptăm ca această cifră să crească la aproximativ 60.” „Deşi relaţiile noastre sunt încă în fază incipientă, am realizat deja câteva proiecte de succes împreună” a spune Dmitry Smelov, de la Elita. “Fiind unul dintre producătorii de frunte în domeniul sistemelor de ventilaţie la nivel european, considerăm că Lindab este partenerul ideal, cu un foarte ridicat standard de servicii şi experienţă.” Onninen consideră, de asemenea, că viitorul colaborării va fi pozitiv. „Ceea ce face ca un furnizor bun să iasă în evidenţă este, din punctul nostru de vedere, capacitatea rapidă de livrare a acestuia, precum şi siguranţa accesului la informaţii şi suportul tehnic, atunci când cunoştinţele tehnice proprii lipsesc. Experienţele noastre iniţiale cu Lindab au fost pozitive. Considerăm că împreună cu Lindab putem atrage mai mulţi clienţi noi şi că în doi sau trei ani vom putea obţine un profit ridicat şi constant” concluzionează Evgenia Bernakevich, de la Onninen Russia.
Lindab Direct Septembrie 2007

Asociaţii comerciale cu o agendă clară Asociaţia Suedeză a Companiilor din domeniul climatizării aerului şi Institutul Suedez pentru Construcţii din Oţel sunt două asociaţii comerciale naţionale care activează în domenii complet diferite şi care sunt totuşi unite de interesul comun faţă de industria construcţiilor şi de implicarea clară în domeniul pregătirii şi comunicării informaţiilor. Totuşi, acesta nu este singurul aspect comun. Oţelul este materia primă utilizată pentru produsele realizate de companiile membre ale asociaţiilor şi Lindab este singura companie industrială cu o prezenţă puternică la nivelul conducerii şi activităţilor ambelor organizaţii.

Asociaţia Suedeză a Companiilor din domeniul climatizării aerului (Sweedvent), care numără în jur de 100 de membri, este o asociaţie comercială care a jucat un rol foarte activ în ultimii ani, pentru evidenţierea importanţei existenţei unui climat interior curat şi sănătos. Mai multe publicaţii de renume cu o largă răspândire în industria de profil, precum şi la nivelul publicului larg, au expus problema legăturii dintre aerisirea insuficientă şi problemele de sănătate. Swedvent a fost fondată în anii ’60, sub denumirea mai puţin inspirată de Grupul Tehnologiei Aerului – o ramură a Asociaţiei Suedeze a Industriei Mecanice şi Electrice, responsabilă în principal pentru coordonarea problemelor de standardizare. „În anii ’80 am devenit asociaţia V – Ventilaţie, Ambianţă, Mediu” spune Ingvar Ygberg, preşedinte al Swedvent, „iar în 2001 ne-am schimbat denumirea în cea actuală: Swedvent. Membrii asociaţiei sunt companii producătoare, companii de comerţ en gros, companii din domeniul instalaţiilor şi companii de service, dar nu şi de consultanţă. Totuşi, colaborăm strâns cu asociaţia Swedvac şi cei 7.000 de membri ai acesteia.” Yngvar Ygberg, preşedinte al Asociaţiei Suedeze a Companiilor din Domeniul Sistemelor de Gestionare a Aerului, consideră că este important să-ţi asumi sarcina de a face cunoscute oamenilor efectele aerului din încăperi asupra sănătăţii.

Consiliul director este compus din reprezentanţi ai organizaţiilor membre, mari şi mici. Lindab, de exemplu, este reprezentată de Håcan Dahlberg, directorul Diviziei Ventilaţii Suedia. „Legăturile dintre consiliu şi companiile industriale de frunte adaugă în mod clar credibilitate şi familiarizare cu industria, precum şi capacitatea de a concentra eforturile asupra aspectelor esenţiale” adaugă Ingvar Ygberg, care este mulţumit că dispune de un consiliu atât de competent şi eficient. „O parte importantă a activităţii asociaţiei este desfăşurată de un număr de grupuri de îndrumare care se concentrează pe probleme tehnice şi de standardizare specifice, iar la nivel local de opt organizaţii non-profit locale.” Promovarea dezvoltării acestei industrii este scopul principal al Swedvent. „Am avut iniţiative importante în acest domeniu în ultimii ani, printre care a fost şi campania O bună aerisire” explică Ingvar Ygberg. „Printre altele, aceasta a presupus publicarea a trei cărţi tehnice destinate promovării dezbaterii, Luften inne dödar (Aerul din interior ucide), Andnöd (Fără suflare) şi Bäst i klassen (Cel mai bun din clasă), într-un tiraj total de 43.000 de exemplare, care considerăm că au avut un mare succes. Cărţile au avut mai multe grupuri-ţintă, inclusiv consultanţi, universităţi şi colegii tehnice, proprietari, autorităţi, mass-media şi, desigur, membrii noştri.” „Suntem convinşi că am reuşit să influenţăm aceste grupuri şi să sporim înţelegerea faţă de importanţa unei bune ventilaţii”

10

continuă Ingvar. “Aceasta a avut un impact clar asupra dezbaterii publice şi am văzut un număr mai mare de articole în massmedia privind aceste probleme. Cu cât putem explica şi informa oamenii mai bine referitor la legătura cauzală dintre o mai bună ventilaţie şi o sănătate/performanţă superioară, cu atât vom fi mai mulţumiţi.” Proprietarii şi consultanţii au fost principalele grupuri-ţintă pentru campania „O mai bună ventilaţie”. „În mod clar, aceste două grupuri au decis împreună care vor fi cerinţele stabilite pentru climatul interior, în fiecare caz individual” a spus Ingvar. “Dacă putem ajunge la ei şi să îi convingem să aleagă sisteme de ventilaţie profesioniste, înseamnă că am obţinut multe pentru oameni, companii şi societate în ansamblu. Desigur, va fi mai uşor şi pentru companiile membre să-şi vândă produsele şi soluţiile.” În colaborare cu Swedvac, sistemul de clasificare R1 a fost revizuit şi clarificat. „Pe baza acestei revizuiri am elaborat şi un sistem de clasificare de cinci stele pentru climatul interior, pe care l-am prezentat în cartea noastră Cel mai bun din clasă” a spus Ingvar. Ingvar Ygberg consideră asigurarea sprijinului pentru pregătirea postliceală în domeniul ventilaţiilor, climatului interior şi energiei ca fiind o sarcină importantă pentru organizaţie. „Implicarea noastră în acest gen de pregătire creează o legătură valoroasă între educaţie şi industrie. Încercăm să găsim oportunităţi pentru persoanele cu experienţă şi să informăm şcolile care sunt performanţele de care este nevoie în acest domeniu. Din nefericire, sunt foarte puţine universităţi suedeze care au în programă cursuri de ventilaţii şi trebuie să abordăm o perspectivă nordică mai largă privind educaţia superioară, iar universităţile din Trondheim, Helsinki şi Copenhaga constituie nişte exemple bune.” Procesul de standardizare, care a fost iniţial sarcina principală a organizaţiei, nu a fost nicidecum abandonat. „Împreună cu firmele membre, lucrăm într-o serie de comitete locale şi internaţionale, care se centrează în special pe Directiva UE privind energia şi cele aproximativ 40 de noi standarde ale acesteia.”


Lindab Direct September 2007

Sistemul de ventilaţie Lindab asigură un climat interior sănătos la Mio Möbler, în Nacka, Suedia.

Institutul Suedez pentru Construcţii din Oţel (SBI) îşi defineşte scopul ca „o contribuţie la utilizarea eficientă a oţelului în structuri şi sisteme de clădiri, pentru diversificarea domeniului de utilizare a oţelului şi îmbunătăţirea competitivităţii celor implicaţi în activitatea fundaţiei”. Noul Preşedinte al SBI este Björn Uppfeldt, M. Eng., care a lucrat anterior pentru SBI. Ca şi în cazul Swedvent, Lindab este reprezentată în consiliul de conducere al institutului, în acest caz de către Johan Andersson, director de produs pentru sistemele de construcţii uşoare la Lindab. Johan este şi preşedinte al Consiliului de Program al institutului, care are importanta sarcină de a îndruma activităţile, a oferi consultanţă asupra priorităţilor şi de a sugera noi domenii de concentrare a eforturilor.

SBI a fost fondat în 1968 şi a crescut rapid, parţial ca rezultat al sprijinului primit din partea sponsorului principal din vremea aceea, SSAB. „La începutul anilor 1990 sprijinul a fost retras, ceea ce însemna că era necesară reorganizarea” explică Björn Uppfeldt. „Acest proces a durat foarte mult timp şi numai acum a fost stabilit un plan clar de continuare a conducerii şi dezvoltării constante a SBI. Din 2004 institutul nu a mai beneficiat de sprijin guvernamental, iar 55% din finanţare provine din cotizaţiile celor aproximativ 65 de companii membre. Restul este asigurat din venituri generate de proiectele din revista Stålbyggnad (Construcţii din oţel), manualele editate de institut şi din materialele de pregătire, precum şi din evenimente organizate de institut, cum ar fi Ziua Construcţiilor din Oţel.” În ultimii 15 ani, multe proiecte de cercetare ale institutului au fost centrate pe sisteme de construcţii uşoare. „Astăzi, interesul nostru se bazează din ce în ce mai mult pe interesele membrilor, influenţaţi în mare măsură de evaluările Consiliului de Program. Deoarece considerăm informaţia şi pregătirea ca fiind două elemente-cheie, acestea au devenit şi principalele noastre puncte de interes” continuă Björn. „Revista Construcţii din oţel joacă un rol foarte important în cadrul activităţilor noastre informative, iar Ziua construcţiilor din oţel este un eveniment cu tradiţie, la fel ca şi cele două premii, Grinda din oţel şi Premiul construcţiilor din oţel.”„Grinda din oţel” este acordat anual unei

Construcţii uşoare de la Lindab în cartierul Botium din Växjö, Suedia.

persoane care a avut o contribuţie specială la evidenţierea rolului oţelului în construcţii şi în sistemele pentru construcţii. În 2006 câştigător a fost Ulf Åberg, care anterior lucrase la Open House şi acum este CEO la BauHow A/S (vezi articolul de la pagina 23). „Premiul construcţiilor din oţel” este acordat la fiecare doi ani unui proiect de construcţii care a utilizat oţel pentru structura de rezistenţă într-un mod inovator şi frumos din punct de vedere arhitectonic. „Anul acesta Premiul construcţiilor din oţel a fost câştigat de acoperişul autoportant Vällingby, în timp ce cartierul rezidenţial Botium din Växjö, a cărui soluţie constructivă uşoară a fost furnizată de Lindab, a fost finalist” completează Björn. Björn Uppfeldt se aşteaptă ca SBI să-şi menţină interesul faţă de activităţile informative, dar consideră că domeniul construcţiilor va deveni din ce în ce mai important. „În 2010, regulamentele suedeze de design vor fi înlocuite de Eurocoduri” explică Björn. „Fapt care va pune o mare presiune pe pregătire, nu fiindcă modificările în sine ar fi foarte importante, cel puţin nu în Suedia, dar acestea înseamnă o creştere considerabilă a volumului de informaţii cu care trebuie să ne familiarizăm. Planificăm şi un curs de pregătire pentru autorizarea inginerilor în oţel, dar în acest caz este vorba despre oţeluri pentru structuri masive. Producătorii joacă un rol important în asigurarea informaţiilor, pregătirii şi instrumentelor pentru construcţii uşoare, iar Lindab este unul dintre liderii indiscutabili din acest domeniu.” Proiectele de construcţii uşoare recent finalizate includ proiectul European Prossus, un studiu centrat pe construcţii industriale. SBI a fost profund implicat în contribuţia suedeză la acest proiect, care s-a centrat în principal pe conceptul casei deschise. AcousVibra este un alt proiect european în care SBI a fost implicat, centrat pe probleme de zgomot şi vibraţii în construcţii uşoare. „Nici un material nu este mai bine adaptat utilizării în domeniul construcţiilor industriale decât oţelul” concluzionează Björn Uppfeldt. „Combinaţia dintre stâlpii drepţi, de dimensiuni precise, şi instrumente IT eficiente de proiectare arată că viitorul este pozitiv pentru aceste soluţii. Dar pe o piaţă în care lemnul este încă materialul acceptat în mod tradiţional, este important să lucrăm împreună pentru transmiterea cunoştinţelor şi abilităţilor privind avantajele oferite de oţel – constând în lipsa umidităţii, uşurinţa de montare şi soluţiile ergonomice – în întreaga industrie de profil şi dincolo de aceasta.”

Björn Uppfeldt a devenit preşedinte al Institutului Suedez pentru Construcţii din Oţel la data de 1.09.2007. Acesta a identificat oportunităţi deosebite pentru construcţiile uşoare din oţel, care vor continua să câştige din piaţa deţinută de lemn. Activitatea SBI are o importanţă majoră în cadrul acestui proces.

Boka in årets begivenhet!

Stålbyggnadsdagen 2007

25 – 26 Oktober i Göteborg

Stålbyggnadspriset 2007 • Inspiration, teknik och marknad • Från projektering till montage

Anmäl dig redan nu! 08-661 02 80 www.sbi.se

Stålbyggnadspriset 2007 – Svävande taket, Vällingby Center

11


Lindab Direct Septembrie 2007

Specialistul britanic de frunte în domeniul tubulaturilor de ventilaţie se bazează pe calitate înaltă pentru contracte de prestigiu

Boyds merge “la sigur” cu CCL Lindab CE

Colmore Plaza, Birmingham

CLIENT

Boyd & Co, Newcastle

CINE

CCL Lindab

„Blaydon Races” este o melodie cunoscută de music-hall din anii 1860, care a devenit imnul neoficial în nord-estul Angliei şi care poate fi auzită frecvent din tribunele echipei de fotbal Newcastle United. Chiar dacă un londonez nu a fost niciodată la Newcastle, este probabil să cunoască strofa „Gannin’ across the Scotswood Road, to see the Blaydon races” (Traversând Scotswood Road, în drum spre cursele din Blaydon). Newcastle şi Scotswood Road sunt mai mult decât cuvintele unui cântec vechi. Sunt şi adresa companiei Boyd & Co, recunoscută la nivel naţional în industria de profil ca fiind una dintre firmele specializate în domeniul ventilaţiilor şi, de aproximativ opt ani, clientă a CCL Veloduct. Achiziţionarea de către Lindab a CCL Veloduct şi apariţia CCL Lindab a întărit aceste legături.

Paul şi Simon Roxburgh, de la Boyd & Co, împreună cu Mike Goodspeed, de la CCL Lindab.

12

Boyd & Co este fără îndoială, cea mai mare firmă de montaj instalaţii de ventilaţie din nordestul Angliei şi un nume cunoscut în domeniu. În sediul din Newcastle, ce acoperă 28.000 m2, este utilizată cea mai nouă tehnologie de producţie a tubulaturii rectangulare şi accesoriilor pentru tubulaturi, pentru numeroasele contracte pe care le au. „Aproximativ 65% din tubulatura pe care o montăm este rectangulară” spune Paul Roxburgh, preşedintele Consiliului de Administraţie al Boyd & Co. „Restul sunt canale de aer circulare şi accesorii pe care le achiziţionăm de la specialiştii CCL Lindab.”

recent la cumpărături şi aţi vizitat unul dintre popularele magazine Primark răspândite pe tot cuprinsul ţării, atunci aerul pe care l-aţi respirat a fost probabil asigurat de un sistem de ventilaţie instalat de Boyd & Co. „Numai după ce ai reuşit să-ţi faci şi să menţii un nume asociat cu calitatea şi fiabilitatea poţi obţine comenzi de la o distanţă aşa de mare de casă” continuă Paul. „Ca o consecinţă, aceasta înseamnă că este nevoie de furnizori pe care să te poţi baza, care să poată satisface propriile tale standarde de calitate.”

Cei 70 de ani de istorie ai Boyd & Co sunt acum în mâinile lui Paul Roxburgh şi ale fiului său, Simon. Împreună, cei doi formează o echipă foarte experimentată care a învăţat în mod clar modul de producţie a tubulaturii de la zero, deoarece au lucrat numai pentru o singură companie: Boyd & Co. „Eu şi tatăl meu am început de pe podeaua atelierului, am evoluat şi aş putea spune că nu există sarcină în companie pe care să nu o fi învăţat la un moment dat” spune Simon Roxburgh, director general al Boyd & Co, care a intrat în companie la vârsta de 17 ani. „Experienţele noastre relativ unice, legăturile familiale puternice ne-au ajutat să aducem întreaga companie pe o poziţie de frunte în industria britanică a tubulaturii de ventilaţie. Există o zicală în engleză care spune că „sistemele de tubulaturi nu călătoresc”. S-ar putea spune că am ignorat complet acest aspect, deoarece, deşi baza noastră este în Newcastle, piaţa noastră este Marea Britanie.”

CCL Lindab este unul dintre partenerii-cheie ai Boyd & Co, având o filială în Newcastle şi o reţea naţională de filiale ce oferă o selecţie cuprinzătoare de sisteme de tubulaturi circulare şi, desigur, serviciile şi suportul solicitate de Boyd & Co. „În ultimele opt luni am dezvoltat o relaţie excelentă cu Elaine Harrison şi noua ei echipă de la CCL Lindab din Newcastle” spune Simon. „Având garnituri din cauciuc, Lindab Safe este unul dintre produsele noastre favoritele, dar nu este vorba numai de calitatea produselor. Avem nevoie şi de servicii bune, pe care să ne putem baza, şi chiar asta primim.” Când contractele se derulează în celălalt capăt al ţării, importanţa fiabilităţii şi serviciilor este critică. Acesta este şi cazul proiectului aproape finalizat Colmore Plaza din Birmingham, un complex de birouri nou construit, de 19 etaje, ce necesita atât tubulaturi rectangulare, cât şi circulare, în cantităţi mari, livrabile în intervale de timp reduse.

Printre contractele recente finalizate de Boyd & Co se numără, de exemplu, noul sediu BP din Aberdeen, MANCAT College din Manchester şi un proiect important de clădiri de birouri pe Queen Victoria Street din Londra. Dacă aţi fost

„Colmore Plaza este un proiect foarte mare şi în mod sigur <o cireaşă pe tortul nostru>” adaugă Simon. „Dar pentru a respecta termenul de livrare strâns, de 27 de săptămâni, totul trebuie să funcţioneze conform planului.”


Lindab Direct Septembrie 2007

Colmore Plaza a însemnat pur şi simplu un parteneriat perfect între CCL Lindab şi Boyd & Co, implicând un produs de înaltă calitate, Lindab Safe, ce a fost montat rapid pe baza experienţei noastre.

Imaginea de mai sus prezintă segmente ale instalaţiei Lindab Safe din Colmore Plaza, iar imaginea de pe pagina opusă prezintă exteriorul complexului de birouri de 19 etaje din Birmingham.

Primele cinci etaje ale clădirii sunt construite astfel încât am putut utiliza tubulaturile noastre rectangulare. Deoarece cele 14 etaje superioare au decupaje circulare pentru grinzi celulare, se potriveau în mod normal tubulaturile circulare. În total au fost necesare numeroase tubulaturi circulare, deoarece fiecare etaj necesita aproximativ 700 de metri de tubulatură plus accesorii.” Pe lângă toată activitatea de montare, contractul Boyd & Co a presupus şi testarea la presiune a întregii instalaţii. „Un program destul de încărcat, dar combinaţia dintre o echipă de montaj experimentată şi utilizarea sistemelor Lindab Safe a dus la îndeplinirea sarcinii fără probleme” adaugă Paul. „A fost pur şi simplu un parteneriat perfect, în cadrul căruia am utilizat un produs de înaltă

Elaine Harrison împreună cu doi membri ai echipei Boyd, la CCL Lindab din Newcastle.

calitate, ce a fost montat rapid, pe baza experienţei noastre.” Mike Goodspeed, director regional în zona de nord a Angliei pentru CCL Lindab, a lucrat strâns cu filiala din Newcastle şi cu celelalte filiale implicate, pentru a se asigura că livrările pentru Colmore Plaza erau în grafic. Boyd & Co a respectat programul de livrări şi a trecut cu brio testul final de utilizare sub presiune. Managerul de proiect pentru antreprenorul principal a fost foarte impresionat de aspectul curat şi lipsa benzii adezive şi a masticului în zone ale clădirii în care tubulatura circulară era vizibilă. „În timp ce lucram la acest proiect, CCL Veloduct a fost achiziţionată de Lindab şi a devenit CCL Lindab. Ceea ce vedem acum este o combinaţie foarte puternică ce va juca negreşit un rol de frunte în industria britanică a sistemelor

de ventilaţie şi sperăm că furnizorii şi clienţii vor beneficia la rândul lor de avantajele oferite de acest parteneriat” concluzionează Paul Roxburgh, care nu este numai preşedintele Consiliului de Administraţie al Boyd & Co, ci şi preşedinte al ADCAS, organizaţia comercială ce reprezintă interesele producătorilor de tubulaturi în Marea Britanie.

Boyd & Co au o unitate foarte modernă şi funcţională pentru producerea tubulaturii rectangulare şi accesoriilor.

13


Lindab Direct Septembrie 2007

Comercianţi de materiale de construcţii satisfăcuţi CE

Sprijinul dealerilor şi campanii de promovare

CLIENT

Österlens Byggmarknad & Byggcenter Varberg

UNDE

Suedia

Österlens Byggmarknad şi ByggcenterVarberg sunt două dintre cele aproximativ 200 de companii de comercializare a materialelor de construcţii din Suedia care au luat parte la ultima campanie „Renovează-ţi casa” pentru promovarea vânzărilor de sisteme de jgheaburi şi burlane. Ne-am întâlnit cu aceştia, împreună cu echipa de vânzări a Lindab responsabilă pentru campanie şi am discutat despre jgheaburi şi burlane, marketing, servicii şi suport. „Când am adus în depozit şi în magazin materialele pentru noua etapă a campaniei, mai mulţi membri ai personalului ştiau deja despre aceasta de pe Internet” spune Ingvar Gustafsson, director general al Österlens Byggmarknad, dealer local din Tomelilla, Suedia, care deschisese chiar atunci un nou magazin. „Am auzit şi alte persoane care spuneau acelaşi lucru şi se pare că această campanie a atras mai multă atenţie decât cea precedentă.” Österlens Byggmarknad lucrează cu Lindab din 2002 iar principalii săi clienţi sunt micii antreprenori în construcţii. „Jgheaburile şi

14

burlanele constituie produsele principale pe care le utilizăm de la Lindab” continuă Ingvar. „Este foarte bine că Lindab evidenţiază potenţialul sistemului Rainline de a îmbunătăţi aspectul caselor. Sperăm că noua campanie, care abia a început, va spori interesul pentru jgheaburi şi burlane. Am înregistrat o creştere clară a volumului de vânzări în timpul ultimei campanii şi, evident, sperăm să obţinem rezultate şi mai bune de această dată. Printre produsele la care vânzările înregistrează o creştere constantă chiar şi în lipsa unei campanii publicitare se numără şi sistemele Lindab de ventilaţie a locuinţelor.” Byggcenter Varberg va aniversa douăzeci de ani de existenţă anul viitor şi este un comerciant cu dezvoltare rapidă pe piaţa locală a materialelor de construcţie. „Ne-am extins gama de produse şi cifra noastră de afaceri a crescut rapid în ultimii ani”, spune Peter Hägerholt, unul dintre partenerii afacerii, adăugând că serviciile, calitatea şi cunoştinţele reprezintă principiile de bază ale companiei. „Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am păstrat Lindab în poziţia de furnizor-cheie în tot acest timp. Nu intenţionăm să fim compania cu cele mai ieftine produse de pe piaţă; îi lăsăm pe alţii să ocupe

această poziţie. Ambiţia noastră este să fim cei mai buni, iar Lindab se potriveşte perfect acestei viziuni.” Ca şi în cazul Österlens Byggmarknad, aproximativ 65% din cifra de afaceri o reprezintă contractele cu antreprenorii mici şi mijlocii din domeniul construcţiilor. “Prin asigurarea de servicii de cea mai bună calitate, furnizarea informaţiilor necesare şi continuitatea numeroaselor noastre activităţi de promovare realizăm o creştere mult mai uşoară a vânzărilor către acest grup decât către clienţii noştri casnici”, adaugă Peter Hägerholt. Lindab Rainline este cel mai mare grup de produse al Lindab, dar compania comercializează şi sisteme de placare pentru pereţi şi acoperişuri, precum şi sisteme de ventilaţie pentru locuinţe. „Stâlpii din oţel şi alte produse pentru construcţii uşoare din gama Construline a companiei Lindab au înregistrat creşteri promiţătoare ale vânzărilor”, adaugă Peter Hägerholt. „Va fi interesant de văzut modul în care noua campanie a Lindab va afecta vânzările în viitor. Desigur, este important de reţinut că în general constructorii sunt cei care aleg jgheaburile şi burlanele pentru clienţii lor, dar


Lindab Direct Septembrie 2007

Peter Hägerholt, de la Byggcenter Varberg, evidenţiază importanţa existenţei unor broşuri şi materiale bune în magazine. „Îndrumarea eficientă a clienţilor este una dintre caracteristicile pe care am asociato cu Lindab de mult timp. Stefan Johansson şi echipa sa de la Lindab ne-au ajutat mult de-a lungul anilor.”

şi nerăbdători

Give yo house ur a faceli ft 20% OFF

campaniile Lindab au făcut ca lumea să fie mai conştientă de potenţialul paletei coloristice oferite de Rainline. Fără îndoială, materialele de calitate din magazine, broşurile şi promovarea on-line vor spori potenţialul vânzărilor, iar Lindab se preocupă serios de aceste aspecte.” „Alegerea noastră de a colabora cu furnizori buni, care oferă produse de marcă, nu este chiar aşa de surprinzătoare” spune Ingvar Gustafsson. „Un aspect important pentru noi este sprijinul pe care ni-l acordă furnizorii şi din acest punct de vedere Lindab se comportă evident foarte bine. În special clienţii noştri profesionişti solicită cele mai bune servicii şi un timp scurt de livrare, aşadar avem nevoie de sprijinul unor furnizori buni precum Lindab. Dacă Lindab ar putea să-şi modifice politica de preţuri la finele anului în loc de mijlocul anului, am fi chiar şi mai mulţumiţi!”

Österlens Byggmaterial este una dintre cele mai mari firme de comerţ cu materiale de construcţii din Österlen, din sudul Suediei, care dispune de două magazine. Directorul general al acesteia, Ingvar Gustafsson, şi Bengt Svensson, de la Lindab, speră amândoi într-o creştere sănătoasă a vânzărilor Lindab Rainline după această campanie.

Campania de încurajare a renovărilor clădirilor organizată de Lindab urmăreşte să inspire clienţii, antreprenorii şi dealerii, prin intermediul informaţiilor publicate în broşuri speciale şi pe Internet.

15


Lindab Direct Septembrie 2007

CE

Prima asamblare profesională a noului Lindab Safe Click

CLIENT

Zimmer & Hälbig GmbH

UNDE

Bielefeld, Germania

Zimmer & Hälbig efectuează primul mare test cu Lindab Safe Click

Uimitor de simplu „‘O revoluţie în dezvoltarea produselor.’ Aceasta a fost reacţia mea imediată când am văzut sistemul Safe Click de la Lindab pentru prima dată la expoziţia ISH din Frankfurt. Asamblarea este rapidă şi uşoară şi nu sunt necesare elemente de fixare. A fost o joacă de copii” declară Oliver Kroke, director tehnic la firma germană de instalaţii Zimmer & Hälbig GmbH. Nici trei luni mai târziu, Zimmer & Hälbig a avut ocazia să testeze „pe viu” sistemul Safe Click de la Lindab şi noul SR Cutter, după lansarea acestora în Germania, la 1 iunie. Lansări simultane au avut loc în Elveţia şi Belgia. Zimmer & Hälbig este una dintre companiile de frunte în domeniul instalaţiilor din Germania şi a asamblat sisteme de ventilaţie, sisteme de climatizare interioară şi accesoriile asociate acestora în multe clădiri de pe tot cuprinsul ţării. „Numai în sediul nostru central din Bielefeld, în nordul Germaniei, avem peste 100 de angajaţi, care lucrează împreună cu restul personalului pentru a oferi clienţilor soluţii de climatizare interioară fiabile şi profesionale” adaugă Oliver Kroke. „Când o companie pune un mare accent pe propriul nivel de servicii şi cunoştinţe, acest lucru influenţează inevitabil, într-o mare măsură, tipul de clienţi ai companiei. Nu este nicio mare surpriză faptul că lucrăm cu Lindab GmbH de peste 25 de ani. Lindab a fost întotdeauna un partener de încredere şi

Oliver Kroke, director tehnic (al doilea din stânga) şi Enrico Findeisen, un tehnician al companiei germane de instalaţii Zimmer & Hälbig, împreună cu personalul Lindab în timpul testării Lindab Safe Click

16

competent, când vorbim de tubulaturi şi accesorii pentru ventilaţie. Posibilitatea de a testa noul sistem Safe Click şi SR Cutter de la Lindab pentru prima dată este extrem de captivantă.” Testul a fost efectuat la Zimmer & Hälbig în Bielefeld, de către tehnicianul acestora, Enrico Findeisen. „Toate aşteptările ridicate pe care le-am avut la standul Lindab de la expoziţia ISH au fost complet justificate aici” continuă Oliver Kroke, urmărind cu mare interes modul în care Enrico asamblează segmentele de tubulatură rapid şi fără probleme. „Marele avantaj al acestui sistem este în mod clar simplitatea inegalabilă de montare. În special lucrul în coridoare şi spaţii înguste va fi mult mai uşor. Posibilitatea de a cupla tubulatura şi accesoriile fără necesitatea utilizării niturilor sau şuruburilor va reduce timpul alocat montajului şi va duce la păstrarea curăţeniei la locul de muncă.” Noile regulamente germane privind curăţenia şi igiena, VDI 6022, nu vor ridica probleme pentru Lindab Safe Click. „Din contră, acum avem un sistem care îndeplineşte noile cerinţe în totalitate” afirmă Oliver Kroke. „Deoarece şuruburile sau niturile nu sunt necesare, partea interioară a tubulaturii este perfect netedă. Aceasta simplifică procesul de curăţare şi previne acumularea particulelor de praf sau murdărie, ceea ce reprezintă un alt avantaj important.” Când tubulatura şi accesoriile noului sistem Safe Click sunt livrate clienţilor, toate componentele sunt dotate cu mici dispozitive de fixare. Acestea se cuplează pe cătările din capătul fiecărui segment de tubulatură şi fac din asamblare o simplă chestiune de culisare a componentelor în segmentele de tubulatură până la fixarea în poziţie. Deoarece unele segmente de tubulatură trebuie tăiate la lungimea necesară chiar la locul de montare, Lindab a pus la punct şi bancul de lucru SR Cutter. Pe lângă faptul că dispune de un design ergonomic, bancul de debitare este şi foarte simplu de utilizat, fiind prevăzut cu un instrument special de efectuare a decupajelor în partea tăiată a tubulaturii. „Întregul sistem, Lindab Safe Click şi SR

Cutter, este foarte simplu de utilizat” explică Enrico Findeisen, care răspunde de lucrările de asamblare la locul de montare. „Înţelegi cum se procedează imediat după practicarea primelor tăieturi cu SR Cutter. Montajul în sine este cu mult mai simplu şi rapid decât în cazul altor sisteme. Montarea coturilor tubulaturii a fost incredibil de uşoară şi nu a existat niciuna dintre problemele tipice asociate găuririi şi montării niturilor. Tot ce am făcut a fost culisarea şi fixarea în poziţie a cotului.” Enrico Findeisen recunoaşte că a fost puţin sceptic în privinţa fiabilităţii racordurilor fără şuruburi sau nituri. „Dar după ce am testat sistemul, trebuie să recunosc că grijile mele erau total nefondate; racordurile sunt la fel de sigure ca în cazul oricărui sistem Lindab. În plus, cred că acest lucru ar putea reduce timpul de instalare cu probabil 50%!” Zimmer & Hälbig au comandat deja trei sisteme SR Cutter şi au decis să investească în Lindab Safe Click. „Lindab Safe Click este în mod clar un produs de ultima tehnologie pentru domeniul ventilaţiei şi cred că sistemul va fi adoptat pe piaţă, sporind cota Lindab” concluzionează Oliver Kroke. „Dorim să fim în măsură a oferi clienţilor noştri sisteme ce combină cele mai înalte standarde de calitate, lipsa pierderilor şi simplitatea de instalare. Fără îndoială, Lindab a făcut cele mai mari progrese în acest sens şi consider că dezvoltarea produsului lor revoluţionar a întărit pe mai departe o relaţie deja puternică.”

Enrico Findeisen, tehnician de montaj la compania germană Zimmer & Hälbig, are numai cuvinte de laudă pentru noul sistem Lindab Click Safe, începând cu simplitatea de instalare şi lipsa pierderilor şi terminând cu uşurinţa în utilizare a sistemului SR Cutter.


Lindab Direct Septembrie2007

17


Lindab Direct Septembrie 2007

Prima conferinţă comună a constructorilor de la Astron şi Lindab-Butler

Conferinţă Alliance cu participare masivă CE

Prezentarea sistemelor de clădiri şi lansarea produsului Astron

CLIENT

Constructorii Astron şi Lindab-Butler

WHERE

Sitges, în apropiere de Barcelona, Spania

Marea iniţiativă a anului privind clienţii diviziei Building Systems (sisteme de clădiri) a fost conferinţa internaţională a clienţilor, organizată la Sitges, care a atras aproximativ 500 de reprezentanţi ai dealerilor, cu un program divers de noutăţi şi informaţii, cu numeroase schimburi de idei. „Deoarece acum combinăm produsele Astron şi Lindab-Butler într-o singură gamă, Astron, şi totodată lucrăm la unificarea reţelelor de dealeri ale celor două companii, am considerat că o conferinţă mare şi combinată ar fi oportunitatea ideală de a spune tuturor despre noile produse” explică David Brodetsky, şeful diviziei Building Systems.

dealeri simultan, este important ca dealerii care

Astron a ţinut în mod regulat conferinţe pentru a-şi întâlni clienţii, la intervale de doi sau trei ani. Conferinţa din acest an, care s-a desfăşurat între 18 şi 21 aprilie şi a inclus şi un tur de o zi al oraşului Barcelona, în data de 22, pentru toţi cei interesaţi, a întrecut toate recordurile anterioare în privinţa numărului de delegaţi şi de produse noi. „Am considerat că s-au întâmplat atât de multe în ultimul an, încât chiar am dorit să adunăm cât mai mulţi oameni din reţeaua noastră de constructori pentru a-i pune la curent pe toţi simultan şi a le oferi şansa de a se cunoaşte” continuă David Brodetsky. „Când două unităţi fuzionează, cum am făcut noi de curând şi se contopesc două reţele de

mărci şi, desigur, în privinţa impactului pe care

18

operează pe aceeaşi piaţă să se cunoască şi să schimbe idei, astfel încât să poţi utiliza la maxim oportunităţile disponibile.” Reprezentanţii a peste 80% din constructorii activi ai Astron Lindab-Butler au participat la conferinţă, aceasta fiind o cifră respectabilă conform oricăror standarde. Subiectele principale ale conferinţei au fost lansarea noii game de produse integrate marca Astron, care vor fi utilizate de acum înainte la comercializarea produselor grupului sistemelor de clădiri. „Avem 362 de constructori, în 36 de ţări, care sunt fără îndoială curioşi în privinţa noii fuziunea îl va avea asupra oportunităţilor fiecăruia” a continuat David Brodetsky. „În mod natural, a fost foarte important să clarificăm orice întrebare, dar ce ne-a provocat cea mai mare satisfacţie a fost posibilitatea de a prezenta noua divizie mixtă Building Systems, care nu numai că reprezintă o alianţă între doi jucători majori din industria europeană de profil, dar şi o alianţă între cele mai importante reţele de dealeri din Europa. Alegerea Astron ca brand comun s-a datorat pur şi simplu reputaţiei foarte puternice pe care o are marca în domeniul construcţiilor din prefabricate din oţel.”

„În cursul prezentării am menţionat un număr de motive importante pentru care Astron şi Building Systems pot aduce profituri mari dealerilor” adaugă David Brodetsky. „Noua gamă de produse Astron oferă posibilitatea unei selecţii mult mai largi de sisteme pentru acoperişuri şi pereţi, iar integrarea ne-a permis şi alegerea celor mai bune caracteristici asociate sistemelor anterioare. Toţi constructorii Building Systems vor avea acces în cele din urmă la software-ul actualizat de preţuri şi de proiect Cyprion, care era anterior disponibil numai clienţilor Astron. Totodată, este clar că, având în vedere resursele noastre majorate şi o forţă de muncă de peste 1000 de oameni, vom fi în măsură să oferim un suport mai bun şi mai rapid. În această primăvară am mai angajat 30 de noi ingineri, de exemplu, pentru a reduce şi mai mult timpul total. În cele din urmă, ne sporim şi valoarea investiţiilor, sub forma noii unităţi de producţie Building Systems în apropiere de Moscova, a cărei producţie este planificată să demareze în primăvara lui 2008, şi prin dezvoltarea unui program de design complet nou, denumit Opsys, care va facilita obţinerea unui design mai rapid şi mai precis când va fi finalizat, în anul 2009. Integrarea mai strânsă cu Lindab va da posibilitatea tuturor constructorilor să utilizeze şi să comercializeze şi alte produse din gama largă de accesorii pentru construcţii şi sisteme de ventilaţie.”


Lindab Direct Septembrie 2007

Guy D’Almagne, de la Gerim, din Franţa, consideră că Alliance a fost o conferinţă din care s-au desprins experienţe pozitive. „Suntem dealeri din 1978 şi de atunci am participat la fiecare eveniment care a implicat dealerii. Acest eveniment chiar a depăşit toate celelalte evenimente ca anvergură şi organizare. Este important să ne întâlnim cu colegii noştri dealeri din Franţa şi din alte ţări, pentru a schimba opinii şi experienţe şi pentru a crea relaţii de afaceri. Pentru noi, este bine că Astron aparţine în sfârşit de un grup cu activităţi industriale din domeniul construcţiilor.” “Lucrăm cu Astron din 1996 şi în principal construim clădiri pentru unităţi de producţie şi depozite, deşi construim şi săli de sport şi aşa mai departe”, spune Dominik Wrobel, Director de Vânzări la Polish Skalski, una dintre firmele de construcţii participante la conferinţă. „Am construit în jur de 15 clădiri Astron pe an şi deoarece este o firmă relativ mare, noi suntem membri ai clubului de 500.000 de metri pătraţi ai Astron. Deoarece Astron este cel mai important furnizor unic al nostru, am fost încântaţi de veştile aflate la conferinţa Alliance. Considerăm că noile soluţii pentru acoperişuri şi pereţi constituie o îmbunătăţire clară şi foarte interesantă. Acum, că Astron este parte a grupului lărgit Lindab, consider,

de asemenea, că acest lucru le va spori capacitatea de a negocia preţuri mai mici la oţel cu furnizorii.” Latura socială a conferinţei Alliance a fost un aspect pe care Dominik Wrobel l-a considerat, de asemenea, util. „Aflarea noutăţilor şi toate detaliile despre noile produse înseamnă mult pentru noi, dar lucrul pe care l-am apreciat cel mai mult a fost şansa de a cunoaşte conducerea Building Systems şi, desigur, pe alţi constructori, precum şi posibilitatea de a discuta, de a strânge idei şi a ne dezvolta reţeaua de contacte” spune Dominik Wrobel. „Aştept cu nerăbdare continuarea unei relaţii bune cu Building Systems, precum şi posibilitatea de a testa în practică noile produse Astron. Consider că probabilitatea ca noi să fim parte a clubului lor de 1.000.000 de metri pătraţi este destul de ridicată.”

Astron înseamnă multe produse noi „Adevărata măsură a calităţii unei clădiri este, pur şi simplu, timpul. O durată de utilizare lungă, un înveliş rezistent la intemperii şi o calitate durabilă sunt factorii care scot în evidenţă o clădire de primă clasă” afirmă Hans Berger, de la Building Systems, care este responsabil cu dezvoltarea noului produs Astron. „Acum lansăm un număr de produse interesante pentru aplicaţii asociate acoperişurilor şi pereţilor, care duc durata de utilizare, rezistenţa la intemperii şi calitatea la un nou nivel.” După cum s-a precizat anterior în cadrul Lindab Direct, divizia Building Systems a desfăşurat un vast proces de selecţie, selectând cele mai bune componente ale respectivelor sisteme de construcţii Astron şi Lindab-Butler şi combinându-le într-o linie de produse unitară: produsul Astron. „Elementele centrale ale sistemului sunt cadrele primare şi secundare din oţel. Cadrul principal, cu grinzile şi stâlpii săi solizi, constituie structura de rezistenţă a clădirii. O varietate de profile în Z, C şi alte componente uşoare de construcţii sunt montate ulterior pe cadru şi la rândul lor sunt utilizate la susţinerea sistemului acoperişului şi pereţilor” spune Hans. „În acest context, beneficiile sunt probabil la cel mai înalt nivel pentru foştii constructori Lindab-Butler, dar sperăm foarte mult că mai multe sisteme de acoperişuri şi pereţi pe care le-am prezentat la conferinţă vor deschide noi oportunităţi pentru toţi constructorii noştri în sensul sporirii competitivităţii acestora”. Sistemul de acoperişuri îmbunătăţit LPR1000 şi sistemul de acoperişuri LMR600, care sunt o noutate absolută pentru majoritatea constructorilor, reprezintă o îmbunătăţire semnificativă în privinţa montării şi duratei de utilizare. „Cu dimensiunea mărită a panoului, LPR1000 implică utilizarea unui număr mai redus de racorduri şi dispozitive de fixare, fiind disponibil într-o gamă largă de culori şi finisaje. Profilul unic al LPR1000 asigură îmbunătăţirea protecţiei împotriva intemperiilor, datorată în mare măsură canalelor anti-capilare practicate pe una dintre laturi” continuă Hans. „LMR600 face un pas mai departe în privinţa protecţiei împotriva intemperiilor, deoarece panourile cu lăţime de 600 mm sunt îmbinate la locul de montare cu ajutorul unui dispozitiv special. Sistemele speciale de fixare permit totodată deplasarea pe orizontală şi verticală a acoperişului, generând o suprafaţă continuă de „plutire” a acestuia care poate rezista celei mai abundente ploi, precum şi variaţiilor termice”. Sistemele de pereţi au fost, de asemenea, selectate, iar în unele cazuri îmbunătăţite, faţă de gamele anterioare ale Astron şi Lindab-Butler. „Panoul de perete LPA900 este fostul panou PA de la Astron şi este un produs foarte atractiv, care a devenit una dintre caracteristicile definitorii ale clădirilor Astron. Acum, că face parte din produsul Astron, acesta este accesibil tuturor constructorilor noştri a spus Hans Berger. „Aşteptăm cu nerăbdare toamna, când sperăm că va începe livrarea acestei game de produse extinse şi îmbunătăţite către şi mai mulţi constructori!”

Elementele centrale ale produsului Astron sunt cadrele principale şi secundare din oţel, care cuprind cele mai bune caracteristici ale fostelor sisteme Astron şi LindabButler. „Nu am fost satisfăcuţi cu simpla alegere a celor mai bune componente, astfel încât am beneficiat de această oportunitate de a îmbunătăţi aceste soluţii”, explică Hans Berger, de la divizia Building Systems

Noul LMR600 este unul dintre noile sisteme îmbunătăţite de acoperişuri care fac acum parte din produsul Astron. Produsul dispune de o gamă coloristică mai largă, protecţie sporită împotriva intemperiilor, montare mai uşoară şi o valoare U redusă până la 0,21, în funcţie de sistemul de izolaţie şi soluţia constructivă a acoperişului.

La conferinţă au fost prezentate, de asemenea, mai multe sisteme de pereţi, printre care şi panourile Sinutec, ilustrate în imaginea de mai sus, panourile tip sandwich Polar Wall şi Sinutherm, precum şi sistemul Cassett.

19


CE

Design digital şi procesare comenzi

WHERE

Musikhuset Århus, Denmark

CUSTOMER

Glenco

© Glenco 2007

Lindab Direct Septembrie 2007

Simpl-ITate pentru Glenco Există sisteme de tubulatură mici şi mari. Sistemele de tubulatură pentru cei 17.000 de metri pătraţi ai noului centru muzical din centrul oraşului danez Århus aparţin în mod clar ultimei categorii. Când Glenco, o firmă de consultanţă în domeniul ventilaţiei şi totodată antreprenor în construcţii, a primit sarcina proiectării şi furnizării sistemului extins de tubulatură, ce necesita o combinaţie de tubulatură circulară şi rectangulară, accesorii şi amortizoare de zgomot, compania a ales ca furnizor Lindab. Aceasta nu a reprezentat numai un contract de livrare important, care actualmente este în derulare, ci şi proiectarea întregului sistem cu ajutorul programului CADvent al Lindab şi comandarea digitală a tuturor celor 14.426 de accesorii pe baza Netvent de la Lindab. „OK, poate nu toate cele 14.426 de componente” comentează Anette Hald, care gestionează sistemul CADvent la biroul Glenco din Århus, responsabil de coordonarea contractului de instalaţii pentru centrul muzical. „Deşi am putut utiliza CADvent pentru proiectarea fiecărei componente a sistemului de instalaţii, Lindab nu furnizează şi unităţile de ventilaţie, astfel încât am scăzut aproximativ zece repere din numărul total. În rest, am comandat totul prin Netvent.”

20

Glenco este una dintre companiile de frunte în domeniul instalaţiilor din Danemarca, având aproximativ 900 de angajaţi, care asigură toate aspectele contractelor de instalaţii, de la proiectare şi montaj până la service şi mentenanţă. Fiind adepţii moto-ului „Tehnologie pentru oameni”, compania este centrată pe utilizatorii finali şi pe satisfacerea cererilor acestora privind calitatea ridicată şi eficienţa şi flexibilitatea soluţiilor. Respectând această filozofie, Glenco caută în mod natural instrumente care furnizează soluţii de acelaşi calibru pentru a fi utilizate zilnic. „Glenco în ansamblu este deja unicul nostru client pentru CADvent, având în jur de 40 de utilizatori, iar acum putem vedea o utilizare mai frecventă şi a programului Netvent” declară Henrik Duve, director IT pentru Lindab Danemarca. „Cea mai mare cerere vine din partea Glenco din Århus, care în prezent gestionează peste jumătate din comenzile sale prin Netvent.” Musikhuset Århus a fost construit în 1979, dar în 2005 s-a luat decizia extinderii centrului muzical. Pe lângă asigurarea unei noi săli de concerte cu acustică superioară pentru Orchestra Simfonică din Århus, extinderea va cuprinde şi o nouă scenă pentru teatrul de copii Filuren şi un imobil pentru Academia Regală de Muzică. Anette Hald şi Jette Gran Kaas, de la Glenco din

Århus, au proiectat împreună sistemul complet de ventilaţie pentru noul corp al centrului muzical. Când Anette a pus proiectul elaborat cu CADvent pe masa din sala mare de conferinţe, s-a dovedit că masa era insuficient de mare. „La Glenco proiectăm totul în CADvent, nu numai sistemele proiectate şi livrate de noi, ci şi contractele în care am câştigat partea de instalaţii, unde un alt consultant a proiectat deja sistemul. Motivul este simplu: transferul schiţelor pe CADvent înseamnă economie de timp şi siguranţa faptului că totul a fost proiectat cu precizie, luându-se în consideraţie dimensiunile reale ale clădirii. Funcţia „collision management” din CADvent este instrumentul perfect pentru gestionarea tuturor joncţiunilor şi punctelor de intersecţie a sistemelor de ventilaţie, electrice şi instalaţii etc. Programul sugerează un mod de abordare a fiecărei joncţiuni şi oferă unghiurile şi dimensiunile coturilor şi derivaţiilor conductelor. Totodată, oferă tehnicienilor de montaj schiţe clare ale şantierului, fapt care uşurează montajul.” Anette Hald lucrează cu programul CADvent de 12 ani, cu alte cuvinte de când există programul şi versiunea sa anterioară. Jette Gran Kaas, care a proiectat majoritatea sistemului de instalaţii din centrul muzical, cunoaşte, de asemenea, foarte bine acest program.


Lindab Direct September 2007

„La Glenco dorim instrumente cât mai complete şi mai eficiente posibil şi deoarece CADvent ne permite să importăm cu uşurinţă proiectele făcute în AutoCad, în 3D, şi face procesul de comandă aşa de simplu, considerăm că este soluţia ideală pentru noi” răspunde Anette la întrebarea „De ce toate proiectele Glenco sunt prelucrate în CADvent?“. „În privinţa utilizării Netvent, nu este nicio îndoială că suntem cei mai avansaţi, aici, în Århus” spune Jette Gran Kaas. „Am început să lucrăm cu Netvent devreme şi credem că vine în completarea CADvent perfect.” „Ar putea fi chiar mai uşor” adaugă Anette. „Alegi secţiunea pe care vrei s-o comanzi selectând-o din schiţa CADvent, o transmiţi însoţită de câteva date privind livrarea, iar Lindab primeşte informaţii precise privind reperul comandat şi unde şi când trebuie livrat acesta. Astfel, procesul nostru de comandă sa simplificat mult. Dacă faceţi o comparaţie cu situaţia de acum câţiva ani, când CADvent nu era pe deplin dezvoltat şi Netvent nu exista, diferenţa este enormă.” În ultimii câţiva ani, Lindab Danemarca s-a implicat în dezvoltarea suportului şi pregătirii utilizatorilor de instrumente IT de la Lindab. „Henrik Duve vizitează regulat diferitele departamente pe care le avem, informând personalul despre noile funcţii şi actualizări şi acordându-le asistenţă când au nevoie. Totodată, primim scrisori de la Lindab în mod regulat” precizează Anette Hald. ”Aceasta înseamnă că din ce în ce mai multe birouri Glenco încep să afle de Netvent. Jette şi cu mine le comunicăm celor din companie ce bine lucrează acest program.”

Anette Hald, specialist CADvent, şi Jette Gran Kaas, de la Glenco i Århus, sunt membre ale echipei de 40 de utilizatori ai programului CADvent de la Glenco. Christian Andersen, şeful de şantier al Glenco, la Musikhuset Århus, prezentându-i Anettei Hald una dintre numeroasele intersecţii dintre sistemele de ventilaţie, apă şi electricitate care au fost simplificate cu ajutorul sistemului “Collision management” din programul CADvent.

Cum se întâmplă adeseori, când am vizitat şantierul din centrul Århus era greu de imaginat că totul va fi gata în câteva luni iar Orchestra Simfonică din Århus va putea să-şi înceapă spectacolele în noua sală de concerte. „În această eră a termenelor scurte de dare în folosinţă este evident important ca livrările să fie făcute la timp, după lansarea comenzii” spune Christian Andersen, şeful de şantier al Glenco. „Performanţele Lindab în privinţa livrărilor sunt, ca de obicei, foarte bune, iar combinaţia dintre CADvent şi Netvent sporeşte şi mai mult precizia şi fiabilitatea. Dar pentru noi, cei de pe şantier, utilizarea CADvent aduce şi mai multe avantaje. Tehnicienii de montaj au acces la schiţe clare 3D care uşurează semnificativ montajul în zone dificile. Totodată, elimină aproape complet problemele din zonele de intersectare a tubulaturii pentru aer, circuitelor electrice şi instalaţiilor. După câte ştiţi, CADvent ne oferă coturi şi secţiuni de derivaţie calculate cu precizie şi deoarece toate piesele sunt marcate, tehnicienii de montaj pot monta secţiunile una după alta, rapid şi uşor. Deoarece programul utilizează un sistem WYSIWYG (primeşti ce vezi), nu înregistrăm depăşiri sau pierderi ale numărului de piese în procesul de livrare. Astfel, obţinem un mediu de lucru mai bun şi o reducere a costurilor finale.”

21


Š Manuelle Gautrand 2007

Lindab Direct September 2007

22


Lindab Direct September 2007

CE

Construcţii industriale

CLIENT

BauHow A/S

UNDE

Europa şi Asia

Construcţiile industriale trec la un nou nivel

BauHow ridică ştacheta

BauHow a fost iniţial o idee germană, dezvoltată de inventatorul german Hans-Berth Klersy. “BauHow a fost activă în anii ’90 şi a desfăşurat numeroase proiecte în Germania şi Norvegia,dar a fost afectată de criza din industria germană a construcţiilor din 2004,” a explicat Ulf Åberg, CEO al noii companii BauHow, care dispune de o bază financiară foarte solidă ca rezultat al emisiei recente de acţiuni care au fost supra-subscrise. „Ideea lui Hans-Berth Klersy privind construcţiile modulare era pur şi simplu prea bună pentru a fi abandonată. Asta facem acum, cu implicare totală!” BauHow îşi are sediul central în Malmo şi are reprezentanţe în Oslo şi Riga şi agenţi în Ho Chi Minh City din Vietnam, precum şi în Copenhaga. „În prezent, o mare parte a eforturilor noastre sunt centrate pe construirea primei noastre unităţi de producţie de mari dimensiuni, situată într-un port din Letonia. Am proiectat noua unitate la centrul de dezvoltare din Wiesbaden şi în acelaşi timp am făcut planuri pentru o nouă linie de producţie puternic automatizată. În plus, am reuşit să aplicăm pentru obţinerea a 10 noi patente, astfel încât nu prea am stat în expectativă” adaugă Ulf. Noua unitate din Letonia va produce 200.000 de metri pătraţi de clădiri anual, ceea ce înseamnă o capacitate foarte ridicată după standardele actuale. “Estimăm că vom dispune de o forţă de muncă de

200 – 300 de persoane, iar clădirile noastre vor fi vândute în Suedia, Norvegia şi Danemarca. Această unitate va fi totodată un model pentru conceptul total integrat BauHow a cărui licenţă o vom acorda firmelor care văd potenţialul maxim al industriei de construcţii,” a continuat Ulf. Până când unitatea şi linia de producţie, precum şi personalul nou recrutat şi pregătit vor fi gata de lucru, în primăvara anului 2008, vor fi deja asigurate comenzile pentru următorii câţiva ani. Un client din Scandinavia a transmis prima comandă şi a avut loc o lungă serie de prezentări pentru constructorii de ansambluri rezidenţiale care şi-au manifestat interesul. „Principiul nostru călăuzitor este „liniştea sufletească”, iar ambiţia noastră este eliminarea oricărei probleme din proces, pentru toţi clienţii. Nu furnizăm numai module pe bază „cash-and-carry”; oferim o soluţie completă, la cheie şi adaptată necesităţilor acestora în domeniul construcţiilor.” Conceptul BauHow permite utilizarea de module cu lăţimea între 2 şi 6 metri, lungimi între 5 şi 15 metri şi înălţimi de maxim 12 etaje. „Aceasta conferă o mare flexibilitate designului şi arhitecturii clădirii respective. Datorită structurii autoportante unice a modulelor, puteţi crea soluţii cu dispuneri foarte deschise” explică Ulf. „Totodată, aceasta elimină necesitatea existenţei unei echipe proprii de arhitecţi şi puteţi lucra cu arhitecţi independenţi. De exemplu, am început deja să lucrăm cu arhitectul francez Manuelle Gautrand, care are un renume mondial. Cu ajutorul ei, suntem acum implicaţi într-un proiect ce se desfăşoară în Vietnam ce presupune construcţia a 10.000 de apartamente.”

Conceptul BauHow înseamnă că modulele sunt în proporţie de 90% finalizate la ieşirea din fabrică. „Astfel este posibilă asamblarea mai rapidă pe şantier, ceea ce reprezintă un alt avantaj al sistemului” spune Ulf Åberg. „Deoarece ţinta noastră este pătrunderea pe piaţa internaţională, toate proiectele BauHow vor fi elaborate în jurul unui „produs de bază”, dar specificul, stilul arhitectonic şi nivelul de echipare pot fi adaptate la cerinţele pieţei locale. Metodele de construcţie uşoară au jucat un rol-cheie în proiectarea unităţilor de bază şi, după cum bine ştiţi, am o vastă experienţă de lucru cu Lindab în acest domeniu. BauHow va merge mai departe prin contractarea Lindab ca furnizor pentru stâlpii din oţel, pentru pereţii exteriori, pereţii despărţitori şi tavane, tubulatura de ventilaţie de mari dimensiuni asociată coloanelor de ventilaţie şi probabil şi pentru jgheaburi şi burlane. În acest moment nu este clar dacă prima noastră unitate de producţie va fi o clădire Lindab-Astron, dar este foarte posibil. Parteneriatul cu Lindab funcţionează la fel de bine ca întotdeauna. Lindab este excepţională în privinţa implicării în proiect chiar din faza de dezvoltare, precum şi în etapele comerciale ulterioare. Consider că, în special acest aspect, va fi foarte important pentru ambele părţi.”

© Manuelle Gautrand 2007

Industria construcţiilor înfloreşte, dar simultan trebuie să facă faţă unor cereri constante de scurtare a timpului de livrare, scădere a costurilor şi creştere a calităţii. Ulf Åberg, câştigător în 2006 al premiului „Grinda de Argint” acordat de Institutul Suedez pentru Construcţii, şi renumit pentru viziunea sa antreprenorială şi curajul de a utiliza noi metode, a pus întotdeauna la îndoială sistemele tradiţionale acceptate în industria de construcţii. Implicat în conducerea şi dezvoltarea companiei şi conceptului Open House, Ulf ia parte în prezent la ceea ce poate fi o provocare şi mai mare, împreună cu firma norvegiană BauHow, care are ca scop implementarea metodelor de construcţie industrială de mari dimensiuni pe piaţa internaţională.

Livrare BauHow în nordul Germaniei.

23


Noutăţi de la Ventilaţii

Lindab Direct Septembrie2007

Climatizare controlată pe 360° cu noul Lindab Plexus

Lindab lansează a treia generaţie de grinzi de răcire Lindab Comfort beneficiază acum din plin de sinergiile apărute în urma uniunii dintre liniile de produse pentru aer şi apă. Un exemplu evident este lansarea Plexus, a treia generaţie de grinzi de răcire. „O grindă de răcire convenţională are o structură de împrăştiere care distribuie aerul rece în două direcţii” explică Jørgen Seeberg, director de marketing al Lindab Comfort Danemarca. „Dar grinzile noastre sunt echipate şi cu duze angulare reglabile care pot distribui aerul prin colţurile grinzilor. Odată cu apariţia Plexus, ducem acest principiu în treapta finală prin lansarea primei grinzi de răcire de la Lindab care se extinde mai mult pe baza principiilor produselor pentru aer, cu alte cuvinte are o distribuţie pe 360°”. Tiparul de distribuţie al Plexus asigură o distribuţie ideală a aerului şi reduce semnificativ riscul unor viteze ridicate ale aerului în apropierea grinzii, o problemă comună a sistemelor convenţionale pe două sau patru căi de distribuţie. „Am decis să proiectăm Plexus pe aceleaşi coordonate ca şi gamele Versio şi Facilis, care permit adaptarea simplă la diverse

tipuri de tavane şi un aspect consistent şi armonios, atunci când produsele sunt combinate în aceeaşi cameră,” adaugă Jørgen. „Considerăm Plexus ca fiind un produs interesant pentru viitor, care furnizează aer proaspăt, încălzire şi răcire. Totodată, produsul reprezintă şi o alternativă atractivă din punct de vedere economic, deoarece introducerea noilor reglementări mai stricte în domeniul energetic pentru birouri va favoriza utilizarea de produse eficiente din punct de vedere economic, precum acesta, în detrimentul soluţiilor tradiţionale de răcire şi încălzire.”

re za ati m i Cl

ire răc tru n pe 0°, 36 e ăp lat tro n co

! ire ălz nc î sau

Plexus este disponibil în structuri dimensionale de 600 x 600 mm şi 1.200 x 600 mm. Aceste dimensiuni compacte ajută la manevrarea mai facilă la locul de montare şi permit integrarea versatilă în plafon. Plexus poate fi echipat cu un monitor de condensare Secura, cu un sistem de comandă Regula Combi, precum şi cu un sistem de cuplare Safe Click.

WellBeing Indoors Cunoştinţele Lindab au ajuns în Japonia

Clima 2007

Lindab Finlanda a fost unul dintre sponsorii WellBeing Indoors – Clima 2007, un congres desfăşurat recent la Helsinki. Între 10 şi 14 iunie, congresul a atras participarea a aproximativ 1.000 de delegaţi, din aproape 60 de ţări. Clima 2007 a abordat numeroase probleme de fond importante în domeniul HVAC (încălzire, ventilaţie şi climatizare), cu un accent special pe patru teme: un climat interior sănătos şi productiv, utilizarea sustenabilă a energiei în clădiri, design şi mentenanţă inteligente în clădiri şi sisteme de încălzire şi răcire economice. „Scopul conferinţei a fost acela de a face lumea să înţeleagă mai bine modul în care îmbunătăţirea climatului interior poate contribui la sporirea confortului şi productivităţii” explică Tiina Ryth, de la Lindab Finlanda. „Ca firmă lider în domeniul ventilaţiei, am considerat că este normal să sprijinim acest eveniment.”

WellBeing Indoors – Clima 2007 s-a desfasurat in luna iunie, la centrul de congrese din Helsinki. Lindab a fost unul dintre sponsorii principali.

24

Munca de standardizare este un proces continuu în toată lumea industrializată. În mod clar, Japonia nu face excepţie. Aici va fi introdus în curând un nou cod privind sistemele de ventilaţie, care a fost de fapt influenţat de circumstanţele din Europa şi de cunoştinţele Lindab în domeniu. „În cazul recomandărilor pentru măsurarea debitului de aer, am adunat numeroase informaţii utile de la voi” spune Masaki Tajima, doctor în tehnologie la Institutul Naţional pentru Terenuri şi Infrastructură (NILIM) şi cercetător la departamentul de Planificare a Mediului rezidenţial, care lucrează la elaborarea noului normativ. „Departamentul nostru desfăşoară numeroase activităţi de cercetare şi strângere de informaţii referitoare la climatul interior, iar eforturile noastre sunt destinate în parte asistării autorităţilor legislative şi în parte transmiterii cunoştinţelor către industrie şi publicul larg.” Masaki Tajima consideră că aproximativ 10% din cele 50 de milioane de locuinţe din Japonia

dispun de diverse forme de ventilaţie mecanică şi din iulie 2003, toate noile locuinţe trebuie să dispună de asemenea sisteme. „Noul standard privind construcţiile şi energia înseamnă că numărul clădirilor cu sisteme de ventilaţie eficiente, fără pierderi şi economice va creşte” adaugă Masaki Tajima. „Ne-au influenţat multe dintre lucrările Lindab referitoare la sistemele cu pierderi de aer reduse şi consumul redus de energie, iar cunoştinţele voastre în domeniul măsurării debitului de aer sunt impresionante. Am luat legătura cu Lars-Åke Mattsson de mai multe ori şi consider că prin intensificarea schimbului de informaţii putem obţine rezultate de care să beneficiem atât noi, cât şi Lindab.” Recent, Masaki Tajima a evaluat direct soluţiile Lindab la expoziţia ISH din Frankfurt, în timpul lansării noului sistem Lindab Safe Click. „Încă o inovaţie interesantă de la Lindab. Nu este o surpriză faptul că ne-am inspirat de la voi şi din Europa” încheie Tajima.

Masaki Tajima lucrează la elaborarea noului normativ pentru standardizarea criteriilor de ventilaţie în încăperi. În foto, este imediat în stânga lui LarsÅke Mattsson, de la R&D, Lindab Ventilaţii, care le arată lui Tajima şi colegilor săi funcţionarea noul sistem Safe Click.


Noutăţi de la Ventilaţii

Lindab Direct Septembrie 2007

Un contract important pentru construcţia celui mai mare hotel din Stockholm

La timp, prin haosul din trafic Cu aspectul său unghiular şocant, Clarion Hotel Sign, de 11 etaje, va fi o noutate distinctivă pentru tradiţionalul Norra Bantorget din centrul Stockholmului. Hotelul cu 558 de camere şi o suprafaţă de 29.000 mp, pare o pană între piaţă şi depoul adiacent din spatele hotelului, care se întinde până la Lacul Klara. Antreprenorul principal este Skanska, iar Bravida răspunde de sistemele de instalaţii şi ventilaţie. „Sunt încântat că am câştigat contractul pentru sistemul circular de ventilatie, precum şi pentru un mare număr de atenuatoare de sunet” spune Clifton Wolmeskog, de la Lindab din Södertälje, unde sunt produse tubulatura şi accesoriile circulare. „Deoarece aceasta este partea principală, toate livrările sunt gestionate de aici, deşi Hendry Asp, de la filiala Johanneshov a Lindab, răspunde de relaţia cu clienţii. Bravida introduce comenzile şi datele solicitate pentru livrare în calculator, pe măsura solicitărilor. Din fericire pentru noi, Krister Karlsson şi Pelle Gustavsson, de la Kigges Åkeri, se ocupă apoi de etapa finală şi dificilă a logisticii, anume deplasarea prin traficul de coşmar din Stockholm până în piaţa congestionată Norra Bantorget, manevrând marile camioane inscripţionate Lindab în micul spaţiu destinat descărcării.” Cele două camioane Volvo, fiecare cu o capacitate de încărcare de 60 mc, echipate cu platforme lungi şi macarale enorme, sunt proprietatea transportatorului, Kigges Åkeri, dar închiriate anual de Lindab. “Putem acum gestiona fără probleme, precis şi exact livrările pentru Lindab, aşa cum doreşte clientul” explică Krister, proprietarul companiei de transport. „În fiecare dimineaţă la ora şase, înainte ca traficul să se aglomereze, facem prima cursă la Clarion. Pelle şi cu mine lucrăm cu programul de planificare Lindab, coordonăm activităţile pentru Bravida la faţa locului, încărcăm şi pornim la drum.

Când ne apropiem de şantier îi sunăm şi le spunem că suntem pe drum.” Pe şantier, o echipă de montatori ai Bravida aşteaptă să descarce paleţii. „Descărcăm rapid toate containerele cu tubulaturi şi alte elemente care pot fi manevrate de noi cu stivuitoarele” adaugă Pelle, care face cea de-a doua livrare a zilei pe şantier. „Din ce în ce mai mulţi solicită camioane care să dispună de descărcători proprii. Cu ajutorul celor două camioane, Lindab poate asigura clienţilor un serviciu de livrare conform motto-ului companiei, acela de a simplifica construcţiile. Însoţiţi de Hendry Asp, ne întâlnim cu Kjell Olsson, şef de şantier al Bravida. „Să fiu sincer, descărcarea a decurs mult mai bine decât mă aşteptam” spune acesta. „Dispunem de un spaţiu de descărcare limitat, suficient de mare numai pentru câte un singur camion, şi avem nevoie ca produsele să fie descărcate rapid şi la timp. Au Kjell Olsson, un şef de făcut exact cum trebuia.” Kjell şantier satisfăcut al Olsson transmite comenzile Bravida. şi apelurile de livrare prin intermediul Bravis, sistemul computerizat comun Bravida şi Lindab, care îi furnizează lui Hendry Asp toate informaţiile necesare emiterii de comenzi pentru producerea şi livrarea efectuate de Lindab Södertälje. „Lucrăm cu Lindab de mulţi ani şi nu este nicio diferenţă între livrările efectuate aici faţă de alte şantiere. Lindab este pur şi simplu un furnizor bun; livrările decurg bine întotdeauna, ajung la timp şi asta face ca lucrările de montaj să decurgă conform planului” încheie Kjell Olsson.

Krister Karlsson şi Pelle Gustavsson, de la Kigges Åkeri, verifică planificarea livrărilor zilei, apoi se pun de acord în privinţa curselor şi le coordonează cu clientul de pe şantier. Pentru Bravida, la Clarion Hotel Sign din Norra Bantorget aceasta înseamnă descărcare rapidă şi serviciu de încredere.

Montare rapidă cu Lindab Fix

Lindab Fix este noua denumire colectivă a gamei Lindab de materiale de fixare, montare şi instalare a tubulaturii circulare şi rectangulare. „Este posibil ca Lindab Fix să nu cuprindă produse chiar noi, dar deoarece ne-am coordonat eforturile pentru satisfacerea nevoilor pieţelor din Suedia, Danemarca, Germania şi Marea Britanie, rezultatul este o gamă de produse îmbunătăţită şi integrată. Totodată, am reuşit să introducem Lindab Fix pe mai multe pieţe care anterior nu aveau acces la gama coordonată de produse” explică

Lars-Åke Mattsson, de la Lindab. „Astfel suntem în măsură să concentrăm achiziţionarea produselor comercializate în mâna a mai puţini dealeri. Rezultatul a fost gestionarea mai bună a stocurilor şi produse de calitate optimă, factori care sperăm că vor atrage clienţii noştri din Europa.”

Lindab Fix este gama integrată de materiale de fixare, montare şi instalare a Lindab, disponibilă acum pe mai multe pieţe.

25


Noutăţi de la Profile

Lindab Direct Septembrie 2007

Participare de prestigiu în Newhall Noua comunitate din Newhall, din apropiere de Harlow, care a fost menţionată pe scurt în precedenta ediţie a Lindab Direct, este un proiect interesant şi amplu discutat în care este implicat Lindab. Viziunea din spatele Newhall a fost concepută de Roger Evans Associates şi de dorinţa acestora de a construi o comunitate intimă şi unită, care să dispună de toate facilităţile la distanţe scurte, aşezată cu grijă în zona rurală a oraşului Essex. „Acordă o mare atenţie fiecărui detaliu şi încearcă să creeze un mediu frumos, prietenos şi sigur din punct de vedere ecologic pentru cei 6.000 de locuitori” spune Jonathan Fennell, de la Lindab UK. „Numeroasele premii şi distincţii primite de proiectul Newhall au făcut ca acesta să capete importanţă, iar lucrul care constituie o răsplată în mod deosebit pentru noi este solicitarea de a asigura sistemele de jgheaburi şi burlane Rainline pentru North Chase, care constituie prima fază.” North Chase este compusă dintr-un amestec de duplexuri, case individuale şi case terasate. Deoarece clientul, Chase Farm Development, a angajat mai multe firme de arhitectură, printre care Richard Murphy

şi ORMS, cele 105 case ale comunităţii vor avea un aspect individual şi totuşi unitar. „Considerăm că prin alegerea Lindab Rainline pentru acest cartier se confirmă faptul că oferim un produs ce corespunde tuturor standardelor, foarte ridicate din punct de vedere al calităţii, montajului şi impactului ecologic” adaugă Jonathan Fennell. Principalul antreprenor este William Verry Construction, iar PH Jones răspunde de montarea produselor Rainline. „Livrările vor fi asigurate de noul nostru partener, Travis Perkins, din Perivale. Cu un ritm de finalizare de aproximativ 20 de case lunar, acest ansamblu rezidenţial de 2.800 de unităţi este posibil să devină unul dintre cele mai ample contracte singulare ale Lindab pentru gama Rainline” concluzionează Jonathan Fennell, fiind evident satisfăcut.

newhall Duplexurile sunt una dintre numeroasele zone din North Chase unde instalarea sistemelor Rainline decurge bine.

Campionatele Øresund se centrează pe abilităţile practice Când ministrul danez al educaţiei a deschis a doua etapă a Campionatului Øresund la Radhusplatsen, în centrul capitalei Copenhaga, a subliniat importanţa transmiterii cunoştinţelor în domeniul meşteşugăresc către noua generaţie. „Trebuie să permitem dezvoltarea tuturor talentelor. Lucru valabil în special pentru ocupaţiile meşteşugăreşti precum prelucrarea metalelor, domeniu în care avem o tradiţie îndelungată. Consider un semn foarte bun faptul că TEKNIQ şi PLR din Suedia organizează această competiţie pentru tinerii şi talentaţii meşteşugari şi asigură o publicitate binemeritată importanţei îngrijirii şi încurajării tinerelor noastre talente”. A doua ediţie a Campionatelor Øresund intenţionează să atragă atenţia asupra meşteşugului prelucrării metalelor şi tradiţiei îndelungate a acestuia, după cum a declarat Bertel Haarder în discursul de deschidere. Competiţia este destinată, de asemenea, stimulării oportunităţilor de pregătire mutuală din regiunea Øresund. Competiţia, care s-a desfăşurat timp de trei zile în luna mai, a implicat două echipe masculine din Suedia şi Danemarca într-o competiţie pentru realizarea a două tipuri de acoperişuri: din cupru şi din zinc. „Este o provocare, deoarece acestea sunt materiale cu care nu suntem prea familiarizaţi acasă, iar cerinţele privind finisajul sunt puţin neobişnuite” spuneau Jimmy Nilsson, Marcus Lysell, Vincent Magnoff şi Daniel Holmerup, care au alcătuit echipele suedeze. „Vom face tot posibilul să câştigăm şi să trezim interesul trecătorilor

faţă de ocupaţia noastră”. Nu este surprinzător că aceleaşi sentimente erau împărtăşite şi de echipele daneze, compuse din Peter Midskov Hansen, Jonas Askelund, Simon Nielsen şi Mikkel Vendelboe Sommer. „Este important să atragem atenţia asupra prelucrării metalelor ca profesie şi să mediatizăm subiectul” consideră Goran Hallin, membru al Federaţiei Suedeze de Prelucrare a Metalelor (PLR). „Tradiţiile din Suedia diferă puţin de cele din Danemarca. Acolo unde noi utilizăm îmbinările suprapuse simple şi duble, danezii utilizează frecvent îmbinările sudate. Acest eveniment dă posibilitatea băieţilor să schimbe experienţe, să se distreze şi să concureze. Desigur, faptul că putem face acest lucru aici, în apropierea parcului de distracţii Tivoli şi la baza Stroget, face ca evenimentul să fie deosebit. Totodată, este posibil să fie prima şi ultima dată când va fi construit un garaj Lindab complet chiar în mijlocul pieţii Radhusplatsen.” Cum a fost? Echipa suedeză formată din Nilsson şi Lysell a câştigat competiţia pentru acoperişul din cupru, în timp ce echipa daneză formată din Midskov Hansen şi Askelund au câştigat pentru acoperişul din zinc. Câştigătorul general, cu cel mai mare număr de puncte, a fost Danemarca. Felicitări!

Fotografia din centru îl prezintă pe Bertel Haarde, ministrul danez al educaţiei, discutând cu Soren Schmidt, preşedintele Federaţiei de Prelucrare a Metalelor din Copenhaga. Fotografia de jos prezintă cele două echipe suedeze, triumfătoare, în faţa garajului Lindab.

26


Noutăţi de la Profile

Lindab Direct Septembrie 2007

Campania „Give your house a facelift” din Cehia creşte vânzările cu 82% Campania Lindab „Give your house a facelift”, cu sistemul de jgheaburi şi burlane Rainline în prim plan, are ca rezultat creşterea continuă a volumului de vânzări în diverse ţări. Când campania a ajuns, recent, în Republica Cehă, a fost un succes extraordinar, vânzările crescând cu nu mai puţin de 82%. „Nimeni nu a mai investit atât efort întro campanie privind sistemele de jgheaburi şi burlane” declară Petra Zdanska, de la Lindab, responsabil pentru implementarea campaniei în Republica Cehă. „Am fost chiar surprinşi de rezultatele bune obţinute, dar campaniile care atrag atenţia publicului, combinate cu serviciile bune şi o gamă de produse de înaltă calitate, au în mod clar un impact puternic asupra vânzărilor.” Scopul campaniei a fost acela de a atrage atenţia consumatorilor asupra sistemelor Lindab Rainline şi astfel de a înregistra o creştere a cererilor de la dealeri. Suportul media ales a variat de la reclamele tipărite tradiţionale până la televiziune, radio şi chiar Internet. „Un avantaj important care distinge cu adevărat Rainline de alte produse de pe piaţă este faptul că acest sistem este disponibil întro paletă ce cuprinde opt culori” adaugă Marek Díte, director de produs pentru gama Rainline în

Republica Cehă. „Acest lucru, împreună cu faptul că materialele sunt de calitate superioară şi produsele un design mai bun, face mai uşoară diferenţierea noastră faţă de concurenţă. Site-ul campaniei, www.okapyprovas.cz, ajută consumatorii să se familiarizeze cu gama Rainline, culorile disponibile şi gama largă de produse şi să vadă modul în care modificarea culorii poate influenţa aspectul şi caracterul unei case în moduri neaşteptate.” Alte grupuri-ţintă importante au fost dealerii şi antreprenorii din domeniul acoperişurilor care utilizează produse Lindab. “De data aceasta am utilizat o combinaţie de publicitate directă, sponsorizări şi relaţii cu publicul” explică Petra Zdanska. „În special elementul PR a avut un succes deosebit, generând 40 de articole care au subliniat clar toate avantajele gamei Rainline. Dar desigur, combinaţia acestor măsuri a dus la obţinerea efectului dorit. Strategia noastră a fost eficientă şi bine planificată şi am păstrat un contact activ cu dealerii, astfel încât aşteptările noastre au fost ridicate, aşa cum am spus anterior. Însă o creştere de 82% a fost mai mult decât speram. Egalarea acestui rezultat în campania viitoare este o adevărată provocare.”

Promovare eficientă a produsului în Ungaria, prin cursuri de instruire Ca şi alte sucursale ale Lindab, Lindab Ungaria pune un accent deosebit pe comunicarea informaţiilor şi cunoaşterea soluţiilor Lindab prin pregătire, seminarii şi conferinţe. „Ne concentrăm asupra mai multor grupuri-ţintă şi am conceput pachete de pregătire adaptate pentru acestea” spune Istvan Kotorman, responsabil cu pregătirea şi dezvoltarea în cadrul Lindab Kft din Ungaria. „O modalitate de a realiza acest lucru este prin intermediul unor cursuri introductive de o zi, adaptate reprezentanţilor de vânzări ai dealerilor şi antreprenorilor de montaj. Aceste cursuri acoperă subiecte precum prezentarea produselor, licitaţii şi prezentări ale gamelor Rainline şi Topline. Instalatorii şi montatorii reprezintă un alt grupţintă. „Cursul de instalaţii practice desfăşurat pe durata a trei zile combină teoria cu practica, oferind participanţilor o perspectivă internă atât de bună în domeniul montării şi utilizării sistemelor noastre, încât aceştia primesc un Certificat de Constructor Lindab după trecerea examenului de la finalul cursului” continuă Istvan Kotorman. „Pe lângă cursuri, desfăşurăm şi programe şi seminarii de pregătire destinate actualizării informaţiilor pentru designeri şi arhitecţi, în privinţa îmbunătăţirilor aduse diverselor noastre sisteme de produse.” Fără exagerare, putem spune că diversele cursuri şi seminarii au devenit foarte populare, iar până acum, anul acesta, peste 250 de persoane au participat la programele noastre de pregătire.” Noi produse şi sisteme de produse sunt elaborate şi lansate pe piaţa din Ungaria în paralel cu iniţiativa de pregătire din Biatorbagy. „Noua grindă uşoară Z/C200ECO este un exemplu” explică Istvan Kotorman. „Aceasta reduce costurile de montare a grinzilor orizontale în multe cazuri.

Dacă dealerii erau găsiţi etalând echipamentele campaniei Lindab când una dintre echipele de vânzări Lindab efectua o vizită inopinată, primeau ca premiu o sticlă de vin bun pentru acasă.

Un nou centru de distribuţie în Slovacia

Noua tablă cutată cu profil trapezoidal pronunţat LTP150 va creşte în mod sigur şansele noastre de a fi implicaţi în proiecte industriale de anvergură din CEE în semestrul doi al acestui an. În plus, vom lansa şi sistemele Lindab Construline (grinzi cu zăbrele, pereţi exteriori, pererţi despărţitori etc.) aici, în CEE. Văzând succesul înregistrat în Europa de Vest, consider că avem perspective bune şi aici.”

Cursul practic de instalaţii a atras numeroşi participanţi, care au transmis mai departe noutăţile soluţiilor Lindab pe toată piaţa din Ungaria.

Pe 21 mai 2007, a fost inaugurat un nou centru de distribuţie în Bratislava. „Aceasta înseamnă că acum Slovacia se numără printre ţările din Europa Centrală şi de Est care au acces la soluţiile şi sistemele de produse Lindab” spune, încântat, Alyyan Nabeel, director regional CEE la Lindab. „În mod evident, Lindab nu este un nou-venit în Slovacia, deoarece desfăşurăm activităţi aici încă din 2004, în special în domeniul sistemelor de construcţii uşoare. Dar acum vom avea toate oportunităţile de a satisface cererile antreprenorilor şi constructorilor din domeniul instalaţiilor cu o gamă completă de produse şi servicii la nivelul standardelor obişnuite ale Lindab. Aceasta înseamnă timp de livrare redus, standard ridicat al serviciilor şi, la fel de important, sprijin pentru tehnicienii de montaj, inginerii proiectanţi şi arhitecţi.” Alyyan Nabeel a fost însoţit la inaugurarea de la Mlynské Nivy, din Bratislava, de Mikael Carlsson, Marketing Communication, Jan Tomberg, director de produs pentru Rainline, şi Pavel Runa, directorul Lindab Cehia, împreună cu tot personalul nou din Bratislava. Nu a existat nicio panglică roşie tradiţională în cadrul ceremoniei de inaugurare. În locul acesteia, a fost tăiată în mod ceremonios o bandă subţire din oţel, cu un foarfece pentru tablă!

27


Give your house a facelift!

Încearcă nişte decoraţiuni exterioare. Fiecare casă merită să fie prevăzută cu noul sistem de jgheaburi şi burlane. Lindab Rainline este un sistem colorat, complet, flexibil şi uşor de montat. Este fabricat din tablă galvanizată rezistentă şi finisat cu vopsea durabilă, care asigură o rezistenţă ridicată la intemperii, o protecţie foarte bună împotriva coroziunii şi, desigur, un aspect atrăgător şi elegant. Gama Lindab Rainline este disponibilă în 8 culori diferite, pe care le puteţi combina şi asorta pentru a înnoi aspectul oricărei case. Inspiraţi-vă din noua noastră broşură sau consultaţi site-ul http://campaign.lindab.com/master

Lindab Direct 4  

Lindab Direct numarul 4

Advertisement